Gawędy o jedzeniu
Co dzisiaj pieczesz słodkiego , a może pachnący chlebek..?..cd..
Łoooo....! ale śliczności! Faktycznie leśny mech, tylko o wiele smaczniejszy hmm!?
Bogdziu, pięknie wygląda! Napisz jak smakuje i czy szpinak jest wyczuwalny? Znam to ciacho z widzenia z internetu, ale nigdy nie próbowałam, tak sobie myślę , czy można by zastąpić szpinak, zielonymi wiórkami kokosowymi.:)
W cieście szpinak prawie niewyczuwalny, ciasto jest po prostu słodkie, ale sama musisz upiec to ciasto, zeby się przekonać, a wiórki kokosowe barwione na zielono na pewno nie dadzą takiej barwy. Smaku tak naprawdę dodaje ciastu poncz zakwaszony sokiem z cytryny i wanilia w bitej śmietanie. U mnie dodatkowo dodane są do śmietany kostki gruszki z syropu, choć wszędzie widziałam samą śmietanę, ale myślę, że wszelkie inne owoce wzbogacają smak, o pestkach granatu nie wspominam, bo same w sobie jest pyszne.
Dzięki, muszę koniecznie wypróbować w najbliższym czasie:)
Ale wypas :) Kreatywność koleżanki w tym momencie powaliła mnie na kolana .
Kreatywność moja oparta była na cudzym pomyśle, taka jest prawda
To nic , że wzorowałaś się na kimś. Ktoś po prostu Cię zainspirował. Wyszło jak z bajki:)
W mojej zamrazarce poniewieral sie kawalek ( mala kulka) ciasta.Zainspirowana super pomyslem na pizze w wydaniu Bahati - zrobilam tez to cudo z makiem (mala puszka), polukrowalam i jest pyszne.Dzieki za pomysl Bahati.
Muffinki czekoladowe z kawałakmi czekolady i waniliowe z dzemem z aronii.
Tort urodzinowy mojego wnuczka Kubusia wykonany przez All. Poza tym, że piękny to jeszcze bardzo smaczny. Nie za słodki (no może poza masą cukrową). Bardzo ciekawe zestawienie smaków jedna z warstw wykonana z pysznych moreli (tak myślę). Dodało to pikanterii smakowej. Gościom bardzo smakował. Zjedzony w całości.
Dopisano 14-02-24 16:10:09:
Zdrówka i beztroskiego dzieciństwa dla Kubusia a dla Ciebie Dziadziu mnóstwo cudownych chwil z wnusiem Tort ekstra i bardzo trendy :)
Ale masz fajnie, że Alll mieszka w tej samej miejscowości co Ty. Jesteś szczęściarzem. 100 lat dla Kubusia Najwyższy czas na rodzeństwo dla Kubusia.
Byłbym jeszcze większym szczęściarzem gdyby pewna Ania też mieszkała w Poznaniu...
Bahus, przepraszam :)
As, jak mnie wkurza takie gadanie... Co to znaczy "najwyższy czas"? Niech każdy pilnuje swojej macicy, czy co tam ma. Bycie jedynakiem jest ekstra. :) Posiadanie rodzeństwa podobno też. :)
Jak nas te dzieci i wnuki postarzaja .Zostalismy dziadkami prawie w tym samym czasie.Moja wnusia tez 11 marca skonczy 4 latka, a w kwietniu bedzie miala braciszka.Serdeczne zyczenia dla Solinizanta.
No proszę, a ja nigdy tutaj nie zaglądam :) Byłam ciekawa jak ciasto wyglądało w przekroju.:)
Ciasto na maślance, ot taka niedzielna zachcianka na coś słodkiego.
Przepis pokombinowany po przejrzeniu kilku różnych.
Kruszonka : 4 łyżki cukru, 4 łyżki masła, 8 łyżek mąki - wymieszać by powstała kruszonka.
1szkl cukru, 1 cukier wanilinowy, 2 jajka, 2,5szkl mąki, 1szkl maślanki, 1/2szkl oleju, 1płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 1płaska łyżeczka sody.
Jaja ubiłam z cukrami na puch, dodawałam na przemian mąkę i maślankę z olejem, na koniec oba spulchniacze, miksując na wolnych obrotach. Rozdzieliłam na 2 keksówki ułożyłam pokrojone brzoskwinie, na to kruszonka. 180" ok 45 - 50 min i wyszło co wyszło.
Korci mnie by zrobić to ciasto na kefirze, grzybka dostanę jutro :)
Chleb dyniowy IwciG http://wielkiezarcie.com/recipe93372.html
Przypominam przepis wg którego pączki piekła moja mama i babcia
Zrobiłam kilka pączków na patelni, resztę mama będzie piekła u siebie , pierwszy raz we frytkownicy.
Jak zwykle udane, mniam! Z frytkownicy nigdy nie jadłam...
W jakimś wątku czytałam, że masz już 2 synów i córkę, więc te 8 sztuk rozdzielę jak następuje: dzieci po 2, rodzice po sztuce chyba, że mąż pójdzie na ustępstwo na Twoją rzecz, wiadomo :)
Pączki mama piekła z tego samego przepisu, tylko zrobiła trochę mniejsze, nie wiem jak to jest, moje wyszły pyszne! Ale mamy są najlepsze na świecie:)
By tradycji stało się zadość " Pączki ziemniaczane " w/g joana30 - POLECAM
Też mnie te ziemniaczane kuszą....może za rok, chyba że rodzinka zapragnie wcześniej ;D
makusiu zrób, polecam - uważam, że jest mniej pracy podczas zarabiania ciasta niż podczas wyrabiania na tradycyjne pączki z samej mąki. Dziwne jest, że jeszcze nikt nie skorzystał z tego przepisu i jednocześnie cieszę się, że byłam pierwsza do jego wypróbowania.
Dziękuję, goście i panowie budowlańcy zajadali się, aż miło
Pączki z marmolada wieloowocową z przepisu http://wielkiezarcie.com/recipe76806.html
Słuchajcie, chlebek piekłam co prawda w poniedziałek po południu, ale dziś na śniadanie kroiliśmy kolejny bochenek z tamtego właśnie wypieku i dokończyłam wpisywanie przepisu. Dzielę się, ponieważ łatwo się robi, a efekt jest naprawdę smaczny. Polecam wszystkim zbzikowanym na punkcie eko oraz tym wszystkim, którzy po prostu lubią, gdy w ich kuchni mieszkają produkty nie kupione lub własnoręcznie zrobione :)
Przepis na chleb miodowy dwufazowy jest tutaj http://wielkiezarcie.com/recipe107848.html
Bułki najprostsze z prostych.
Czyli takie co sie same wyrobia, wskocza do piekarnika i podadzą na talerzu? Chce ten przepis ;-)O jejuśku jakie Śliczności!!! Bogdziu ja w czwartek pączków nie jadłam.... hmm mogę kawałeczek....?
Owszem, tylko szybciutko przybywaj, bo juz tylko klin ciasta został
Właśnie Takie są najsmaczniejsze(bez całej otoczki masy cukrowej i innych zbędnych ozdóbek)
Bardzo apetyczny torcik zrobiłaś!!!!
Bogdziu a może mnie adoptujesz ???
Torcik wygląda super.
Czy to jest biszkopt na gorąco przełożony śmietaną? No i ta serwetka
Kochana podnosisz poprzeczkę coraz wyżej.
To torcik na biszkopcie z budyniem na zimno(bardzo fajny przepis), bita śmietana i mus truskawkowy z żelatyną, a serweta pojechała do Basi, nie dało się jej obronić , muszę sobie zrobic nową.
Miodownik przepisu megi65 i pod Jej nadzorem. Napoleonka z przepisu plincia121
Aaa ja '' gópia kobieta '' przeczytałam ..'' pod jej jęzorem '' .
Obiecane Młodym do szkoły pączki. Tami lukrowała, Tusia osączała z tłuszczu, ja smażyłam... najszybciej zrobione i najlepsze pączki, jakie zrobiłyśmy! A Ryś wspaniałomyślnie spał. :)
Obiecane Młodym do szkoły pączki. Tami lukrowała, Tusia osączała z
tłuszczu, ja smażyłam... najszybciej zrobione i najlepsze pączki, jakie
zrobiłyśmy! A Ryś wspaniałomyślnie spał. :)
Nie mogę patrzeć na takie śliczności przed spaniem.... Będą mi się teraz śnić i obudzę się głodna - pączków
Oponki serowe na zakończenie karnawału, w założeniu mam niepieczenie do świąt (hehehehe, ciekawe jak to będzie jak poziom cukru będzie nam spadać)
Jeszcze 30 sztuk na zabawę karnawałową dla dzieci... Starczy mi smażenia pączków na przynajmniej kilka dni :D
Hot dogi z ciasta drożdżowego z makiem ,siemieniem i czarnuszką ...
Przepis mogę ładnie poprosić? bo wyglądają tak apetycznie że mogłabym popełnić nawet jutro:)
Miałam nie piec w poście, ale przeciez bułeczki to pieczywo (zgodnie z Janeczką669 doszłyśmy do takiego wniosku, co nam bardzo pasuje), więc z takim nastawieniem upiekłam rano bułeczki
gdybym nie piekła pieczywa, to by go w domu nie było, bo kupne pojawia się u nas baaardzo sporadycznie a i zakwasu szkoda by było , ma juz ponad rok.
gdybym nie piekła pieczywa, to by go w domu nie było, bo kupne pojawia się
u nas baaardzo sporadycznie a i zakwasu szkoda by było , ma juz ponad rok.
Kiedyś wyhodowałam zakwas, kilka razy upiekłam chleb i przez nieuwagę zabiłam go, więcej nie piekłam, bo znalazłam piekarnię, która piecze bardzo dobry chleb.
Chleb na zakwasie tu jest pyszny i na bazie tego chleba właśnie wyhodowałam zakwas, który ma jeszcze jedno przeznaczenie: żurek! :) Ale ja tak lubię chleb a tak nie lubię z Makaronami rozmawiać, że wolę upiec.
Własnie żurek, bardzo lubię, ale jakos gotowego ze sklepu nie kupuję, dlatego zamiast, gotuję zupę chrzanową Wkn, jakoś tak mi zastępuje żurek, bo dodatki jak do żurku daję.
Własnie żurek, bardzo lubię, ale jakos gotowego ze sklepu nie kupuję,
dlatego zamiast, gotuję zupę chrzanową Wkn, jakoś tak mi zastępuje
żurek, bo dodatki jak do żurku daję.
Skoro juz go rok dokarmiam, to niech się przyda czasem. Ale chyba zacznę hodować "chlebek przyjaźni", pamiętam ten smak z dzieciństwa, muszę go odtworzyć, jadłam go aż jeden raz! :)
Z najlepszymi życzeniami, dla wszystkich WŻ-owych Kobiet, małych i dużych, miodownik :)
Makusiu, ja już się częstuję!! Moje umiłowane ciacho, zwłaszcza jeżeli jest z masą grysikową. Dziękuję
Makusiu, ja już się częstuję!! Moje umiłowane ciacho, zwłaszcza jeżeli
jest z masą grysikową. Dziękuję
Czekoladowości nigdy nie za wiele. Murzynek bambo wg dorisek2620
Pięknie prezentuje się ten murzynek w formie róży i pewnie jest też pyszniutki :)
Dzięki :) Forma "walentynkowa" z Lidla.
Ten murzynek zdetronizował nieśmiertelny przepis mojej mamy jeszcze z Kółka Gospodyń Wiejskich z lat 70 ubiegłego wieku :) Tylko nie daję cynamonu, bo taki musiałabym zjeść sama, a czekoladowy jedzą wszyscy.
(słońce rozświetlające mi kadr dostałam dziś w gratisie)
U mnie też dzisiaj piękna słoneczna pogoda. Mam chrapkę na takie fajne formy i kiedyś pobuszuję po sklepach albo w necie i coś takiego ładnego wybiorę. Chciałabym dostać taką formę zrobioną ze stali dobrego gatunku żeby ciacho do niej nie przywierało i służyło na dłużej. :)
Jak na post przystało, bez lukru. Ładne ci one, takie równiutkie
Świderki od makusi, z twarogiem i rodzynkami
Ale bym zjadła, ładniutkie wyszły :)
Dziś sernik biały puch i z rozpędu machnęłam jeszcze pikantne muffinki na kolację
Dziś mini pavlowe, ciasto cappuccino, przepyszne mięciutkie rogaliki Makusi:)
Dopisano 14-03-09 12:01:16:
Dopisano 14-03-09 12:02:42:
Swietne te mini pavlowe, a jak zrobilas to wglebienie na smietane? Czy to tylko zludzenie?
Witajcie.. Wrociłam ze spacerku, kawa wypita i ostatnie kawałki ciasta rozkrojone.
Dzisiaj piekłam chlebuś Pszenno-żytni, na zakwasie z pestkami Dyni i Słonecznika.
Biała Pavlova z truskawkami. Najwyższy już czas! Kocham ten smak.
Na wytrawnie: Calzone z farszem szpinakowo-jajeczno-serowym i do tego sos czosnkowy :)
Nowy wątek deserowo wypiekowy rozpoczęty, zapraszamy :) http://wielkiezarcie.com/forumThread.php?id=643936&post=643936
Witam w karnawale, i częstuję odchudzonymi pączusiami:)
nie przepadam za paczkami ale Twoje bym zjadla bo tak pieknie wygladaja :)))
Częstuj się piszczalko, jeszcze cieplutkie:)
Super! Jak je odchudzilas? Wygladaja na wypasione.
Są pieczone, nie smażone :) Przepis dodałam.
Dzieki, na pewno wyprobuje.
Makusiu ty człowieka potrafisz naprawdę zaskoczyć. Mam już tyle lat, że wydawałoby się, że wszystko już widziałam i słyszałam, ale opiekacz do ciastek pierwszy raz w życiu.
Makusiu ty człowieka potrafisz naprawdę zaskoczyć. Mam już tyle lat, że
:)wydawałoby się, że wszystko już widziałam i słyszałam, ale opiekacz do
ciastek pierwszy raz w życiu.
O nie! Nie zgadzam się! Nie odchudzać rozpustnych pączków!!! :) U mnie dziś chleb serowy do odrywania, wybaczcie napisy, zdj z Twittera :)
Zdjęcie znalazłem w internecie, myślę, że pomysł się przyda.
Super pomysł już sobie skopiowałam. Będę piec takie ptaszki z chrześnicą, gdy przyjedzie na ferie. Upiekę je z ciasta drożdżowego i nadzieję masą serową lub marmoladą. Już widzę zachwyt w jej oczkach
O ja cie pierdziu, jak mówi moja znajoma :) super!
Ale śliczne.Na Wielkanoc jak znalazł.
Też takie mamy, w dodatku u siebie
http://wielkiezarcie.com/recipe68770.html
Najciemniej pod latarnią he, he. Już w ulubionych
Też takie mamy, w dodatku u
Hihihi...nożyce się odezwałysiebie http://wielkiezarcie.com/recipe68770.html
Cicho, bo Cię korniki zjedzą
Babeczki
Mąż mnie prosił o pączki serowe ale nie zrobie bo niezasłużył na łakocie.
Ale piękne! I te obwódki! U mnie dziś moje stare pączki leniwe,ale smażone tradycyjnie.
Klasyka czekoladoholika ...brownie z orzechami !
Moje pączki przed polukrowaniem
Cudowne, oszaleję
Och, Bogdziu, rozmarzyłam się :) Dla mnie sypnij ino puderkiem :) MNIAM!
Dzięki, ale juz pomiziane lukrem cytrynowym zostały, nawet smaczniejsze od tych upudrowanych
Ja popełniłam pączki, wreszcie przepis idealny :)) podzielę się niebawem :))) sa pyszneeeeeeee
Dopisano 14-02-13 12:47:25:
Dopisano 14-02-13 14:36:39:
przepis :D
http://wielkiezarcie.com/recipe107516.html
Ja popełniłam pączki, wreszcie przepis idealny :)) podzielę się niebawem
Apetyczne, czekamy na przepis :):))) sa pyszneeeeeeeeDopisano 14-02-13 12:47:25:
Ja popełniłam pączki, wreszcie przepis idealny :)) podzielę się
Makusiu już wstawiony ;) proszę http://wielkiezarcie.com/recipe107516.htmlniebawem:))) sa pyszneeeeeeeeDopisano 14-02-13 12:47:25: Apetyczne, czekamy
na przepis :)
Ja popełniłam pączki, wreszcie przepis idealny :)) podzielę
Dziękować :)sięniebawem:))) sa pyszneeeeeeeeDopisano 14-02-13 12:47:25: Apetyczne,
czekamyna przepis :) Makusiu już wstawiony ;)
proszę http://wielkiezarcie.com/recipe107516.html
Chleb wiejski na zakwasie
Piękny Bochen!!!
Ciasto marchewkowe z lukrem pomarańczowym i ciasto czekoladowe z czekoladową śmietaną
Dopisano 14-02-13 21:58:18:
I du..:( Zważyła mi się śmietana po dodaniu czekolady roztopionej:(
I chcąc nie chcąc zrobiłam ciasto czekoladowe z białą śmietaną i posypane czekoladą
A ja bym zeżarła tę zważoną śmietanę...
Wyglądało to tak ohydnie, że uwierz mi nie ruszyłabyś tego na pewno :P
Bomba kaloryczna ... kremówka ))
Zaraz tam bomba, jeśli już to najwyżej bombeczka
Bomba kaloryczna ... kremówka )
Ja chce przepis na ta bombę. Chce chce......plizzzzCzekoladowy torcik.
Pani Walewska,Jesienna Pani Walewska,rolada żyrafa z kremem śmietankowym i brzoskwiniami,rolada malinowa z malinami,rolada czekoladowa z wiśniami,napoleonka,biszkopt z kremem śmietankowym,owocami i galaretką,sernik szachownica,sernik Smakosiowy,pianka kawowo-cappuccino na biszkoptowym spodzie...i 7 tortów dla ludzi(w tym jeden trzy-piętowy)
Jestem godna podziwu.
Podziwiam Cię Basiu w takim razie. :)
Podziwiam Cię Basiu w takim razie. :)
Hihiii, Basia chciała powiedzieć "pełna" chyba :))No tak, oczywiscie.Pelna podziwu dla Hope.Bahati, nie wiem za co ale podziwiaj......godnie.
A wiesz, że podziwiam szczerze? Za klasę, za styl...
Z wzajemnoscia.
To nie lada zaszczyt dla mnie. Bardzo mi miło. :)
oj tam,oj tam...dziękuję Basiu :)
Wiem, ale co innego chcieć, co innego zrobić. :D
Ja też :)
Wooow! Ogrom pracy, wszystko cudne!
Dziękować,dziękować :)
Toś się napracowała "pracusiu" :)
ja co "łikęd",Madziu....jak co"łikęd"....:)
Dobrze, że nie udostępniłaś adresu Kochana , ponieważ dziś miałabyś ,,nalot" wużewiczów na ciastko i kawkę
Swoją drogą ja nie potrafię zrobić prostego kremu do ciasta z budyniu a Ty robisz tak wymyślne ciasta hurtowo
adres mogę podac,żaden problem...u mnie goście zawsze mile widziani :)
a krem budyniowy jest dziecinnie prosty-uwierz mi-moja 13 latka bez problemu mi pomaga :)
Ciacho czekoladowo-śmietankowe od Megi 65
Wczoraj pieczone, dzisiaj przekładane i jedzone, waniliowe ciasteczka;)
Ale wybór....!!!
Ale wybór....!!!
Oj tak :)))Pieczone dla Walentego rogaliki z pigwą:
! Przejdą do historii jako te, co zakończyły żywot wiekowego (z czasów RFN-u) malaksera...
Drożdżowe ciasto z nadzieniem serowo-bakaliowym :)
Pączki serowe z lukrem:)
Ciasto 3 w 1 i biszkopt ze śmietaną i truskawkami.
Dziś tylko sama kawka...
Jak to sama, przecież z kobitką całkiem, całkiem .
W poniedziałek zachciało mi się ... drożdżówek domowych z masą orzechową . Na razie są w poczekalni i czekają aż podrosną .
Dopisano 14-02-17 15:34:30:
...upieczone ... ))
Olala i już apetycznie wyglądają!
Z orzeszkami, mniam, się częstuję :)
Porywam jedno do kawy