Forum

Kuchenne porady

Sernik wielkanocny

  • Autor: neferet Data: 2014-03-22 21:35:06

    Całe lata nie piekłam sernika ze względu na rodzinnych alergików. Teraz na Wielkanoc mam zamiar to zrobić i mam mętlik w głowie. Przeglądam przepisy i najchętniej upieklabym wszystkie :) Jakie Wy pieczecie i które moglibyście mi polecić jako sprawdzone i świątecznie niezwykłe?

  • Autor: megi65 Data: 2014-03-22 22:09:40

    Z ręką na sercu polecam zwykły sernik, biorąc po uwagę wieloletnia absencję sernikową każdy będzie Tobie smakować . To co u innych może się sprawdzać , nie koniecznie może być sukcesem . Weź pod uwagę swoje zdolności manualne w kuchni i gust . Życzę powodzenia . Polecam sernik co zawsze mi wychodzi prosty i apetyczny. Życzę powodzenia

    http://wielkiezarcie.com/recipe70114.html

  • Autor: neferet Data: 2014-03-22 22:33:13

    Z ręką na sercu polecam zwykły sernik, biorąc po uwagę wieloletnia
    absencję sernikową każdy będzie Tobie smakować . To co u innych może
    się sprawdzać , nie koniecznie może być sukcesem .

    Absencji sernikowej to ja specjalnie nie miałam - w końcu piekli wszyscy dookoła z moją mamą na czele. A jeśli chodzi o ciasta, to bywam w ocenach surowa i wybredna, niestety, więc na pewno nie każdy by mi smakował. :) Każdy ma inny gust, też w kuchni, i każdy przepis zamieszczony w necie czy w książce ktoś uznał za dobry i wart polecania. To oczywiście nie znaczy, że mi podejdzie, ale przecież po to także jest to forum, żeby dzielić się doświadczeniami, prawda?

    Lubię robić przyjęcia i nie boję się kuchennych wyzwań - odpoczywam wtedy. Zupełnie inaczej niż na co dzień, w biegu, między kolejnymi dniami w pracy. każde Święta celebruję - to ich magia :)


     

  • Autor: woila Data: 2014-03-23 00:02:15

    Kochana, ja też jestem wybredna zwłaszcza w sernikach, bo, choć lubię je bardzo, to już przejadły mi się te najzwyklejsze z bakaliami (nie przepadam za rodzynkami), dlatego zaproponuję Tobie sernik z wiśniami lexi27 http://wielkiezarcie.com/recipe68224.html . Odkryłam go ponad rok temu i już powiedziałam, że innego nie robię - no chyba, że trafię na lepszy ;) . Kiedyś, dawno temu moim hitem był sernik z brzoskwiniami ale kontrastowość smaków w serniku z wiśniami jest zaskakująca. Bardzo go polecam.

  • Autor: reniapos Data: 2014-03-22 22:19:31

    Ja ostatnio często piekę ten. Jest naprawdę niezawodny.

     1,5 kg sera

    30 dag margaryny

    12 jajek

    40 dag cukru zwykłego

    1,5 torebki budyniu waniliowego lub śmietankowego.

    Ser zmielić. Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkamina puszysta masę.

    Dodawać stopniowo ser i budyń, cały czas ucierając. Ubić pianę i dodawać do masy serowej delikatnie mieszając. Ja dodałam jeszcze do sera krojone suszone morele i żurawinę, bo rodzynek nie lubimy. Piekłam w 180 stopniach przez ponad godzinę. Rósł w piekarniku nierówno. Wyglądał jak lej po wybuchu bomby. Myślałam że to będzie kolejna klapa,ale zostawiłam go po upieczeniu w piekarniku lekko uchylonym jakieś 15 minut, Potem najdelikatniej jak tylko potrafię wyciagnęłam z piekarnika i czekałam aż odpocznie. W tym czasie powierzchnia wyrównała się niemal idealnie. Jeszcze ciepły ukroiłam/ Zapach i smak nieziemski. Na drugi dzień smak sera bardziej wyczuwalny

  • Autor: Smosia Data: 2014-03-22 23:18:30

    Gdyby chodziło o sernik bez pieczenia, to mogłabym pomóc.

    Pieczonych serników mam niewiele na koncie. Zapamiętałam przepis Pani Bufetowej (ze starej firmy): ser 1,2 kg; 6 jaj - oddzielić żółtka; 2 szkl.c.pudru; 100 g oleju; 1/2 l śmietany; 2 budynie śmietankowe;1 szklanka mleka; bakalie. Masa serowa jak we wszystkich ciastach. Spód dowolny, kruchy - z kakao lub bez. Smaczny i wilgotny, polany czekoladą lub jedynie posypany cukrem. Pewnie WŻ ma sporo takich wypieków w swoich zasobach.

    Najważniejszy jednak jest ser. Teraz wybieranie sera do wypieków, to prawdziwa ruletka... Powodzenia.

  • Autor: leszek Data: 2014-03-23 16:27:17

    Gdyby chodziło o sernik bez pieczenia, to mogłabym pomóc. Pieczonych
    serników mam niewiele na koncie. Zapamiętałam przepis Pani Bufetowej
    (ze starej firmy): ser 1,2 kg; 6 jaj - oddzielić żółtka; 2
    szkl.c.pudru; 100 g oleju; 1/2 l śmietany; 2 budynie śmietankowe;1 szklanka
    mleka; bakalie. Masa serowa jak we wszystkich ciastach. Spód dowolny,
    kruchy - z kakao lub bez. Smaczny i wilgotny, polany czekoladą lub jedynie
    posypany cukrem. Pewnie WŻ ma sporo takich wypieków w swoich zasobach.
    Najważniejszy jednak jest ser. Teraz wybieranie sera do wypieków, to
    prawdziwa ruletka... Powodzenia.

    Witam! Czy pamiętasz szczegóły przepisu czy śmietana ma być kwaśna 18% czy słodka 30,36%????

  • Autor: Smosia Data: 2014-03-31 22:04:41

    Przepraszam, że dopiero teraz odpowiadam, nie zaglądałam tutaj po umieszczeniu wpisu.

    Śmietana raczej kwaśna, gęsta 18 lub 12-to procentowa.

    Słodka 30 lub 36, w przepisach (moich) jest opisywana jako śmietanka. Poza tym słodka śmietana chyba jest zbyt rzadka do masy sernikowej, nie wiem czy po upieczeniu sernik miałby zwartą konsystencję, czy raczej był rozpaćkanym serowym puddingiem. Pozdrawiam.

  • Autor: Laugasel1 Data: 2014-03-23 05:58:09

    Ja bym Ci proponowałam zrobić paschę. Z doświadczenia wiem, że im prostszy przepis tym lepsza. Ja jestem z tych, co na święta pieką ciasta specyficzne dla danych świąt. A jest ich tak wiele ,że inne przepisy  czekają na swój czas.

  • Autor: gosiaw70 Data: 2014-03-23 06:53:13

    Witaj,ja piekę sernik anielski.

    http://wielkiezarcie.com/recipe57583.html

  • Autor: lexi27 Data: 2014-03-23 07:11:37

    Ja również mogę polecić Sernik anielski. Robiłam go już kilka razy i zawsze wychodzi, a przy tym jest przepyszny. W środek masy serowej przed włożeniem do piekarnika wkładam zawsze mrożone maliny (bo świeżych teraz brak) i wychodzi boski smak.

    Rzuć okiem na moje przepisy z sernikami tez są sprawdzone i niezbyt skomplikowane. Jeśli będziesz je wykonywać zgodnie z opisem wówczas z pewnością dasz radę bez problemu.

    http://wielkiezarcie.com/recipe55257.html

    http://wielkiezarcie.com/recipe68224.html

    i kolorowy serniczek na zimno http://wielkiezarcie.com/recipe80262.html

  • Autor: kasiachodziez Data: 2014-03-23 08:46:18

    Ja nie lubię sernika,dziwoloąg ze mnie jakiś ale cóż-taka moja uroda:) ale bardzo posmakował mi sernik z rosą.

  • Autor: megi65 Data: 2014-03-23 09:02:26

    Kasiu ! Ja najbardziej lubię takie dywagacje ciastowe : cały rok nie piekę , bo czekam na Ten dzień ale jak nadchodzi to chciałabym aby to była rewelacja .Jak dobrze ,że są święta to i sernik i makowiec wypada upiec. I tort trzeba na urodziny machnąć ale musi być naj , naj lepszy , pyszniejszy .

    Cały rok dla mnie jest Świtęm , bo żyję , bo lubię piec , bo mam przyjemność z najbliższymi zasiadać do stołu z paterą '' świątęcznego ciasta '' . Jutro kto wie jak dzień będzie wyglądał ...)))

  • Autor: kasiachodziez Data: 2014-03-23 10:38:55

    Meguś uśmiałam się...masz rację idą święta wypada upiec sernik i makowiec....mamy identyczne podejście do tego tematu-w końcu mama i córka...

  • Autor: stokrotka390 Data: 2014-03-23 11:05:58

    Witam! Jesli chcesz miec sernik troche inny, polecam Ci moj z mascarpone i malinami: http://wielkiezarcie.com/recipe67434.html , a taki podobny do tradycyjnego to "moj najlepszy sernik", super kremowy, pozdrawiam i milej niedzieli zycze.

  • Autor: Wróbelek Data: 2014-03-24 08:23:24

    z moich zbiorów polecić Ci mogę ten:

    http://wielkiezarcie.com/recipe11903.html

    bardzo lubi też ten:

    http://wielkiezarcie.com/recipe21639.html

  • Autor: atek Data: 2014-03-24 18:52:14

    Jak na Wielkanoc to tylko pascha. Czekamy na nią cały rok. Na Boże Narodzenie pierniki i makówki, a na Wielkanoc baranek, mazurek i pascha.

  • Autor: neferet Data: 2014-03-28 23:36:21

    Bardzo wszystkim dziękuję za sugestie. :) Miałam wariacki tydzień i ani chwili na szperanie po necie, dlatego nie zaglądałam. Ale teraz weekend, chwila odpoczynku i chwila na kuchenne próby. Jeszcze raz dzięki. :)

  • Autor: ave82 Data: 2014-03-29 16:48:16

    To ja polecam jeszcze ten. To mój ulubiony:

    http://wielkiezarcie.com/recipe28506.html

  • Autor: smakosia Data: 2014-03-30 09:44:05

    Sernik, to moje ulubione ciasto. Niesamowite jest to, że gdy przeglądamy przepisy praktycznie większość ma te same składniki a smakują tak różnie

    Nie wiem jaki sernik Ty preferujesz, ale z czystym sumieniem mogę Ci polecić ten: http://wielkiezarcie.com/recipe67434.html

    Wart jest zainteresowania jeśli lubisz gdy ciasto jest puszyste, delikatne w smaku, kremowe i bardzo wilgotne. Dodatkowo po upieczeniu jest "równy" i nie opada. Póki co najlepiej smakuje gdy robi się go z serka Delfiko (w wiaderku). Pięknie pachnie, bo nie daję margaryny tylko masło. W mojej rodzinie jest to ciasto "nr 1".

  • Autor: stokrotka390 Data: 2014-03-30 12:29:05

    ...dziekuje Smakosiu , a na zdjeciu to jakie owoce dalas? super wyglada (moze dopisz do komentarzy to wiecej osob skorzysta). U nas niestety nie ma poskiego sera na serniki, dlatego pieke z homogenizowanymi. Pozdrawiam i milej niedzieli zycze.

  • Autor: smakosia Data: 2014-03-30 21:11:47

    Stokrotko, zgodnie z przepisem dałam brzoskwinie.

    Pozdrawiam i życzę pięknej, radosnej wiosny

  • Autor: dorotaibasia Data: 2014-03-31 09:44:34

    Smakosiu, ale link który zamieścilaś to sernik z malinami i mascarpone, stokrotki na dodatek:) ja domyślam się, że chodziło o Twój sernik idealny tylko jakis chochlik coś namieszał:)

  • Autor: stokrotka390 Data: 2014-03-31 12:56:17

    ..ojej to za wczesnie sie ucieszylam, ale mimo to troche sie ubawilam, pozdrawiam.

  • Autor: smakosia Data: 2014-03-31 21:31:18

    A to Ci numer Dziękuję, że mnie oświeciłyście

    Nieźle namieszałam

    Już się poprawiam: http://wielkiezarcie.com/recipe58611.html

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-03-31 10:18:41

    To ja skorzystam i się podłączę. Gdzieś tu plątały mi się po oczach przepisy na sernik z (chyba) śmietany i proszku budyniowego. Czy ktoś z was robił takie cudo? Chodzi mi o przepis już wydrukowany a nie tylko wstawiony.

  • Autor: Mama AZK Data: 2014-03-31 10:38:28

    Mój sernik bez spodu ma w skladnikach budyń i serki waniliowe. Może będzie pasowal? Jest w moich przepisach.

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-03-31 10:57:47

    Nie do końca. Chodzi mi o taki, gdzie, jak rozumiem, ser się "sam robi" ze smietany i budyniu pod wpływem gorąca.

  • Autor: stokrotka390 Data: 2014-03-31 13:08:25

    ..zerknij tutaj: http://wielkiezarcie.com/search.php?query=sernik+bez+sera&search=Szukaj jest tu kilka przepisow na ciasto styropian, moze o to Ci chodzilo, pozdrawiam.

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-03-31 13:44:25

    Dzięki. Jakoś nie przyszło mi do głowy, żeby wpisać w wyszukiwarkę "sernik bez sera". :/

  • Autor: Smosia Data: 2014-03-31 22:19:20

    Przypadkiem podesłali mi taki przepis http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/desery/sernik_bez_sera11. Może akurat będzie to ten ... Smacznego.

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2014-04-01 07:22:22

    Dzięki. Postanowiłam jeden z nich wypróbować. Powiem, jak upiekę i zjem.

Przejdź do pełnej wersji serwisu