Całe lata nie piekłam sernika ze względu na rodzinnych alergików. Teraz na Wielkanoc mam zamiar to zrobić i mam mętlik w głowie. Przeglądam przepisy i najchętniej upieklabym wszystkie :) Jakie Wy pieczecie i które moglibyście mi polecić jako sprawdzone i świątecznie niezwykłe?
Z ręką na sercu polecam zwykły sernik, biorąc po uwagę wieloletnia absencję sernikową każdy będzie Tobie smakować . To co u innych może się sprawdzać , nie koniecznie może być sukcesem . Weź pod uwagę swoje zdolności manualne w kuchni i gust . Życzę powodzenia . Polecam sernik co zawsze mi wychodzi prosty i apetyczny. Życzę powodzenia
Z ręką na sercu polecam zwykły sernik, biorąc po uwagę wieloletnia absencję sernikową każdy będzie Tobie smakować . To co u innych może się sprawdzać , nie koniecznie może być sukcesem .
Absencji sernikowej to ja specjalnie nie miałam - w końcu piekli wszyscy dookoła z moją mamą na czele. A jeśli chodzi o ciasta, to bywam w ocenach surowa i wybredna, niestety, więc na pewno nie każdy by mi smakował. :) Każdy ma inny gust, też w kuchni, i każdy przepis zamieszczony w necie czy w książce ktoś uznał za dobry i wart polecania. To oczywiście nie znaczy, że mi podejdzie, ale przecież po to także jest to forum, żeby dzielić się doświadczeniami, prawda?
Lubię robić przyjęcia i nie boję się kuchennych wyzwań - odpoczywam wtedy. Zupełnie inaczej niż na co dzień, w biegu, między kolejnymi dniami w pracy. każde Święta celebruję - to ich magia :)
Kochana, ja też jestem wybredna zwłaszcza w sernikach, bo, choć lubię je bardzo, to już przejadły mi się te najzwyklejsze z bakaliami (nie przepadam za rodzynkami), dlatego zaproponuję Tobie sernik z wiśniami lexi27 http://wielkiezarcie.com/recipe68224.html . Odkryłam go ponad rok temu i już powiedziałam, że innego nie robię - no chyba, że trafię na lepszy ;) . Kiedyś, dawno temu moim hitem był sernik z brzoskwiniami ale kontrastowość smaków w serniku z wiśniami jest zaskakująca. Bardzo go polecam.
Ja ostatnio często piekę ten. Jest naprawdę niezawodny.
1,5 kg sera
30 dag margaryny
12 jajek
40 dag cukru zwykłego
1,5 torebki budyniu waniliowego lub śmietankowego.
Ser zmielić. Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkamina puszysta masę.
Dodawać stopniowo ser i budyń, cały czas ucierając. Ubić pianę i dodawać do masy serowej delikatnie mieszając. Ja dodałam jeszcze do sera krojone suszone morele i żurawinę, bo rodzynek nie lubimy. Piekłam w 180 stopniach przez ponad godzinę. Rósł w piekarniku nierówno. Wyglądał jak lej po wybuchu bomby. Myślałam że to będzie kolejna klapa,ale zostawiłam go po upieczeniu w piekarniku lekko uchylonym jakieś 15 minut, Potem najdelikatniej jak tylko potrafię wyciagnęłam z piekarnika i czekałam aż odpocznie. W tym czasie powierzchnia wyrównała się niemal idealnie. Jeszcze ciepły ukroiłam/ Zapach i smak nieziemski. Na drugi dzień smak sera bardziej wyczuwalny
Gdyby chodziło o sernik bez pieczenia, to mogłabym pomóc.
Pieczonych serników mam niewiele na koncie. Zapamiętałam przepis Pani Bufetowej (ze starej firmy): ser 1,2 kg; 6 jaj - oddzielić żółtka; 2 szkl.c.pudru; 100 g oleju; 1/2 l śmietany; 2 budynie śmietankowe;1 szklanka mleka; bakalie. Masa serowa jak we wszystkich ciastach. Spód dowolny, kruchy - z kakao lub bez. Smaczny i wilgotny, polany czekoladą lub jedynie posypany cukrem. Pewnie WŻ ma sporo takich wypieków w swoich zasobach.
Najważniejszy jednak jest ser. Teraz wybieranie sera do wypieków, to prawdziwa ruletka... Powodzenia.
Gdyby chodziło o sernik bez pieczenia, to mogłabym pomóc. Pieczonych serników mam niewiele na koncie. Zapamiętałam przepis Pani Bufetowej (ze starej firmy): ser 1,2 kg; 6 jaj - oddzielić żółtka; 2 szkl.c.pudru; 100 g oleju; 1/2 l śmietany; 2 budynie śmietankowe;1 szklanka mleka; bakalie. Masa serowa jak we wszystkich ciastach. Spód dowolny, kruchy - z kakao lub bez. Smaczny i wilgotny, polany czekoladą lub jedynie posypany cukrem. Pewnie WŻ ma sporo takich wypieków w swoich zasobach. Najważniejszy jednak jest ser. Teraz wybieranie sera do wypieków, to prawdziwa ruletka... Powodzenia.
Witam! Czy pamiętasz szczegóły przepisu czy śmietana ma być kwaśna 18% czy słodka 30,36%????
Przepraszam, że dopiero teraz odpowiadam, nie zaglądałam tutaj po umieszczeniu wpisu.
Śmietana raczej kwaśna, gęsta 18 lub 12-to procentowa.
Słodka 30 lub 36, w przepisach (moich) jest opisywana jako śmietanka. Poza tym słodka śmietana chyba jest zbyt rzadka do masy sernikowej, nie wiem czy po upieczeniu sernik miałby zwartą konsystencję, czy raczej był rozpaćkanym serowym puddingiem. Pozdrawiam.
Ja bym Ci proponowałam zrobić paschę. Z doświadczenia wiem, że im prostszy przepis tym lepsza. Ja jestem z tych, co na święta pieką ciasta specyficzne dla danych świąt. A jest ich tak wiele ,że inne przepisy czekają na swój czas.
Ja również mogę polecić Sernik anielski. Robiłam go już kilka razy i zawsze wychodzi, a przy tym jest przepyszny. W środek masy serowej przed włożeniem do piekarnika wkładam zawsze mrożone maliny (bo świeżych teraz brak) i wychodzi boski smak.
Rzuć okiem na moje przepisy z sernikami tez są sprawdzone i niezbyt skomplikowane. Jeśli będziesz je wykonywać zgodnie z opisem wówczas z pewnością dasz radę bez problemu.
http://wielkiezarcie.com/recipe55257.html
http://wielkiezarcie.com/recipe68224.html
i kolorowy serniczek na zimno http://wielkiezarcie.com/recipe80262.html
Kasiu ! Ja najbardziej lubię takie dywagacje ciastowe : cały rok nie piekę , bo czekam na Ten dzień ale jak nadchodzi to chciałabym aby to była rewelacja .Jak dobrze ,że są święta to i sernik i makowiec wypada upiec. I tort trzeba na urodziny machnąć ale musi być naj , naj lepszy , pyszniejszy .
Cały rok dla mnie jest Świtęm , bo żyję , bo lubię piec , bo mam przyjemność z najbliższymi zasiadać do stołu z paterą '' świątęcznego ciasta '' . Jutro kto wie jak dzień będzie wyglądał ...)))
Witam! Jesli chcesz miec sernik troche inny, polecam Ci moj z mascarpone i malinami: http://wielkiezarcie.com/recipe67434.html , a taki podobny do tradycyjnego to "moj najlepszy sernik", super kremowy, pozdrawiam i milej niedzieli zycze.
Bardzo wszystkim dziękuję za sugestie. :) Miałam wariacki tydzień i ani chwili na szperanie po necie, dlatego nie zaglądałam. Ale teraz weekend, chwila odpoczynku i chwila na kuchenne próby. Jeszcze raz dzięki. :)
Wart jest zainteresowania jeśli lubisz gdy ciasto jest puszyste, delikatne w smaku, kremowe i bardzo wilgotne. Dodatkowo po upieczeniu jest "równy" i nie opada. Póki co najlepiej smakuje gdy robi się go z serka Delfiko (w wiaderku). Pięknie pachnie, bo nie daję margaryny tylko masło. W mojej rodzinie jest to ciasto "nr 1".
...dziekuje Smakosiu , a na zdjeciu to jakie owoce dalas? super wyglada (moze dopisz do komentarzy to wiecej osob skorzysta). U nas niestety nie ma poskiego sera na serniki, dlatego pieke z homogenizowanymi. Pozdrawiam i milej niedzieli zycze.
Smakosiu, ale link który zamieścilaś to sernik z malinami i mascarpone, stokrotki na dodatek:) ja domyślam się, że chodziło o Twój sernik idealny tylko jakis chochlik coś namieszał:)
To ja skorzystam i się podłączę. Gdzieś tu plątały mi się po oczach przepisy na sernik z (chyba) śmietany i proszku budyniowego. Czy ktoś z was robił takie cudo? Chodzi mi o przepis już wydrukowany a nie tylko wstawiony.
..zerknij tutaj: http://wielkiezarcie.com/search.php?query=sernik+bez+sera&search=Szukaj jest tu kilka przepisow na ciasto styropian, moze o to Ci chodzilo, pozdrawiam.
Całe lata nie piekłam sernika ze względu na rodzinnych alergików. Teraz na Wielkanoc mam zamiar to zrobić i mam mętlik w głowie. Przeglądam przepisy i najchętniej upieklabym wszystkie :) Jakie Wy pieczecie i które moglibyście mi polecić jako sprawdzone i świątecznie niezwykłe?
Z ręką na sercu polecam zwykły sernik, biorąc po uwagę wieloletnia absencję sernikową każdy będzie Tobie smakować . To co u innych może się sprawdzać , nie koniecznie może być sukcesem . Weź pod uwagę swoje zdolności manualne w kuchni i gust . Życzę powodzenia . Polecam sernik co zawsze mi wychodzi prosty i apetyczny. Życzę powodzenia
http://wielkiezarcie.com/recipe70114.html
Z ręką na sercu polecam zwykły sernik, biorąc po uwagę wieloletnia
absencję sernikową każdy będzie Tobie smakować . To co u innych może
się sprawdzać , nie koniecznie może być sukcesem .
Absencji sernikowej to ja specjalnie nie miałam - w końcu piekli wszyscy dookoła z moją mamą na czele. A jeśli chodzi o ciasta, to bywam w ocenach surowa i wybredna, niestety, więc na pewno nie każdy by mi smakował. :) Każdy ma inny gust, też w kuchni, i każdy przepis zamieszczony w necie czy w książce ktoś uznał za dobry i wart polecania. To oczywiście nie znaczy, że mi podejdzie, ale przecież po to także jest to forum, żeby dzielić się doświadczeniami, prawda?
Lubię robić przyjęcia i nie boję się kuchennych wyzwań - odpoczywam wtedy. Zupełnie inaczej niż na co dzień, w biegu, między kolejnymi dniami w pracy. każde Święta celebruję - to ich magia :)
Kochana, ja też jestem wybredna zwłaszcza w sernikach, bo, choć lubię je bardzo, to już przejadły mi się te najzwyklejsze z bakaliami (nie przepadam za rodzynkami), dlatego zaproponuję Tobie sernik z wiśniami lexi27 http://wielkiezarcie.com/recipe68224.html . Odkryłam go ponad rok temu i już powiedziałam, że innego nie robię - no chyba, że trafię na lepszy ;) . Kiedyś, dawno temu moim hitem był sernik z brzoskwiniami ale kontrastowość smaków w serniku z wiśniami jest zaskakująca. Bardzo go polecam.
Ja ostatnio często piekę ten. Jest naprawdę niezawodny.
1,5 kg sera
30 dag margaryny
12 jajek
40 dag cukru zwykłego
1,5 torebki budyniu waniliowego lub śmietankowego.
Ser zmielić. Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkamina puszysta masę.
Dodawać stopniowo ser i budyń, cały czas ucierając. Ubić pianę i dodawać do masy serowej delikatnie mieszając. Ja dodałam jeszcze do sera krojone suszone morele i żurawinę, bo rodzynek nie lubimy. Piekłam w 180 stopniach przez ponad godzinę. Rósł w piekarniku nierówno. Wyglądał jak lej po wybuchu bomby. Myślałam że to będzie kolejna klapa,ale zostawiłam go po upieczeniu w piekarniku lekko uchylonym jakieś 15 minut, Potem najdelikatniej jak tylko potrafię wyciagnęłam z piekarnika i czekałam aż odpocznie. W tym czasie powierzchnia wyrównała się niemal idealnie. Jeszcze ciepły ukroiłam/ Zapach i smak nieziemski. Na drugi dzień smak sera bardziej wyczuwalny
Gdyby chodziło o sernik bez pieczenia, to mogłabym pomóc.
Pieczonych serników mam niewiele na koncie. Zapamiętałam przepis Pani Bufetowej (ze starej firmy): ser 1,2 kg; 6 jaj - oddzielić żółtka; 2 szkl.c.pudru; 100 g oleju; 1/2 l śmietany; 2 budynie śmietankowe;1 szklanka mleka; bakalie. Masa serowa jak we wszystkich ciastach. Spód dowolny, kruchy - z kakao lub bez. Smaczny i wilgotny, polany czekoladą lub jedynie posypany cukrem. Pewnie WŻ ma sporo takich wypieków w swoich zasobach.
Najważniejszy jednak jest ser. Teraz wybieranie sera do wypieków, to prawdziwa ruletka... Powodzenia.
Gdyby chodziło o sernik bez pieczenia, to mogłabym pomóc. Pieczonych
Witam! Czy pamiętasz szczegóły przepisu czy śmietana ma być kwaśna 18% czy słodka 30,36%????serników mam niewiele na koncie. Zapamiętałam przepis Pani Bufetowej
(ze starej firmy): ser 1,2 kg; 6 jaj - oddzielić żółtka; 2
szkl.c.pudru; 100 g oleju; 1/2 l śmietany; 2 budynie śmietankowe;1 szklanka
mleka; bakalie. Masa serowa jak we wszystkich ciastach. Spód dowolny,
kruchy - z kakao lub bez. Smaczny i wilgotny, polany czekoladą lub jedynie
posypany cukrem. Pewnie WŻ ma sporo takich wypieków w swoich zasobach.
Najważniejszy jednak jest ser. Teraz wybieranie sera do wypieków, to
prawdziwa ruletka... Powodzenia.
Przepraszam, że dopiero teraz odpowiadam, nie zaglądałam tutaj po umieszczeniu wpisu.
Śmietana raczej kwaśna, gęsta 18 lub 12-to procentowa.
Słodka 30 lub 36, w przepisach (moich) jest opisywana jako śmietanka. Poza tym słodka śmietana chyba jest zbyt rzadka do masy sernikowej, nie wiem czy po upieczeniu sernik miałby zwartą konsystencję, czy raczej był rozpaćkanym serowym puddingiem. Pozdrawiam.
Ja bym Ci proponowałam zrobić paschę. Z doświadczenia wiem, że im prostszy przepis tym lepsza. Ja jestem z tych, co na święta pieką ciasta specyficzne dla danych świąt. A jest ich tak wiele ,że inne przepisy czekają na swój czas.
Witaj,ja piekę sernik anielski.
http://wielkiezarcie.com/recipe57583.html
Ja również mogę polecić Sernik anielski. Robiłam go już kilka razy i zawsze wychodzi, a przy tym jest przepyszny. W środek masy serowej przed włożeniem do piekarnika wkładam zawsze mrożone maliny (bo świeżych teraz brak) i wychodzi boski smak.
Rzuć okiem na moje przepisy z sernikami tez są sprawdzone i niezbyt skomplikowane. Jeśli będziesz je wykonywać zgodnie z opisem wówczas z pewnością dasz radę bez problemu.
http://wielkiezarcie.com/recipe55257.html
http://wielkiezarcie.com/recipe68224.html
i kolorowy serniczek na zimno http://wielkiezarcie.com/recipe80262.html
Ja nie lubię sernika,dziwoloąg ze mnie jakiś ale cóż-taka moja uroda:) ale bardzo posmakował mi sernik z rosą.
Kasiu ! Ja najbardziej lubię takie dywagacje ciastowe : cały rok nie piekę , bo czekam na Ten dzień ale jak nadchodzi to chciałabym aby to była rewelacja .Jak dobrze ,że są święta to i sernik i makowiec wypada upiec. I tort trzeba na urodziny machnąć ale musi być naj , naj lepszy , pyszniejszy .
Cały rok dla mnie jest Świtęm , bo żyję , bo lubię piec , bo mam przyjemność z najbliższymi zasiadać do stołu z paterą '' świątęcznego ciasta '' . Jutro kto wie jak dzień będzie wyglądał ...)))
Meguś uśmiałam się...masz rację idą święta wypada upiec sernik i makowiec....mamy identyczne podejście do tego tematu-w końcu mama i córka...
Witam! Jesli chcesz miec sernik troche inny, polecam Ci moj z mascarpone i malinami: http://wielkiezarcie.com/recipe67434.html , a taki podobny do tradycyjnego to "moj najlepszy sernik", super kremowy, pozdrawiam i milej niedzieli zycze.
z moich zbiorów polecić Ci mogę ten:
http://wielkiezarcie.com/recipe11903.html
bardzo lubi też ten:
http://wielkiezarcie.com/recipe21639.html
Jak na Wielkanoc to tylko pascha. Czekamy na nią cały rok. Na Boże Narodzenie pierniki i makówki, a na Wielkanoc baranek, mazurek i pascha.
Bardzo wszystkim dziękuję za sugestie. :) Miałam wariacki tydzień i ani chwili na szperanie po necie, dlatego nie zaglądałam. Ale teraz weekend, chwila odpoczynku i chwila na kuchenne próby. Jeszcze raz dzięki. :)
To ja polecam jeszcze ten. To mój ulubiony:
http://wielkiezarcie.com/recipe28506.html
Sernik, to moje ulubione ciasto. Niesamowite jest to, że gdy przeglądamy przepisy praktycznie większość ma te same składniki a smakują tak różnie
Nie wiem jaki sernik Ty preferujesz, ale z czystym sumieniem mogę Ci polecić ten: http://wielkiezarcie.com/recipe67434.html
Wart jest zainteresowania jeśli lubisz gdy ciasto jest puszyste, delikatne w smaku, kremowe i bardzo wilgotne. Dodatkowo po upieczeniu jest "równy" i nie opada. Póki co najlepiej smakuje gdy robi się go z serka Delfiko (w wiaderku). Pięknie pachnie, bo nie daję margaryny tylko masło. W mojej rodzinie jest to ciasto "nr 1"....dziekuje Smakosiu , a na zdjeciu to jakie owoce dalas? super wyglada (moze dopisz do komentarzy to wiecej osob skorzysta). U nas niestety nie ma poskiego sera na serniki, dlatego pieke z homogenizowanymi. Pozdrawiam i milej niedzieli zycze.
Stokrotko, zgodnie z przepisem dałam brzoskwinie.
Pozdrawiam i życzę pięknej, radosnej wiosnySmakosiu, ale link który zamieścilaś to sernik z malinami i mascarpone, stokrotki na dodatek:) ja domyślam się, że chodziło o Twój sernik idealny tylko jakis chochlik coś namieszał:)
..ojej to za wczesnie sie ucieszylam, ale mimo to troche sie ubawilam, pozdrawiam.
A to Ci numer Dziękuję, że mnie oświeciłyście
Nieźle namieszałamJuż się poprawiam: http://wielkiezarcie.com/recipe58611.html
To ja skorzystam i się podłączę. Gdzieś tu plątały mi się po oczach przepisy na sernik z (chyba) śmietany i proszku budyniowego. Czy ktoś z was robił takie cudo? Chodzi mi o przepis już wydrukowany a nie tylko wstawiony.
Mój sernik bez spodu ma w skladnikach budyń i serki waniliowe. Może będzie pasowal? Jest w moich przepisach.
Nie do końca. Chodzi mi o taki, gdzie, jak rozumiem, ser się "sam robi" ze smietany i budyniu pod wpływem gorąca.
..zerknij tutaj: http://wielkiezarcie.com/search.php?query=sernik+bez+sera&search=Szukaj jest tu kilka przepisow na ciasto styropian, moze o to Ci chodzilo, pozdrawiam.
Dzięki. Jakoś nie przyszło mi do głowy, żeby wpisać w wyszukiwarkę "sernik bez sera". :/
Przypadkiem podesłali mi taki przepis http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/desery/sernik_bez_sera11. Może akurat będzie to ten ... Smacznego.
Dzięki. Postanowiłam jeden z nich wypróbować. Powiem, jak upiekę i zjem.