Forum

Kuchenne porady

Przekąski

  • Autor: heiworth Data: 2014-10-13 21:00:58

    Zwracam się z prośbą bo nie mam za wiele czasu a przeszukuję przepisy i sama nie wiem jeszcze co mam zrobić ...Potrzebuję zrobić przekąski do ręki ,tak na jeden kęs ,będzie to bez talerzyków .

    Myślę o zawijańcach z parówką od MIENTY ...

    http://wielkiezarcie.com/recipe76038.html

    o krakersach z twarożkiem i orzechem ,małych ogórkach konserwowych owiniętych szynką ,koreczkach z serem i oliwką ...

    Co jeszcze ???

  • Autor: iwciaG Data: 2014-10-13 22:44:56

    ...może moje grzanki podpasują Ci

    http://wielkiezarcie.com/recipe104898.html

  • Autor: mariateresa Data: 2014-10-13 22:58:46

    A chciałoby się Tobie "ukulać" klopsiki jak orzeszki na 1 kęs ? Wbrew pozorom robi się szybko i smaży też - wystarczy kilka minut potrząsać patelnia.

    Na 1/3 część mini klopsików połóż kawałeczek papryki - i wbij wykałaczkę. Na drugą część połóz kwadracik żółtego sera i ciutek ogórka koktajlowego - i wbij wykałaczkę. Na trzecią część cebulkę konserwową - i wykałaczkę. Jeśli przygotujesz sobie produkty, to już praca idzie " taśmowo " a taca będzie bardzo apetyczna i kolorowa. Niestety - nie mam przykładowej fotki

    Mam też w swoich przepisach " kanapki ogrodowo - imprezowe " - b. proste wykonanie - znikają migiem.

    Produkty na kanapki w przepisie.

    Dopisano 14-10-13 23:25:31:

    Jeszcze przypomniałam sobie o mało popularnej w Polsce przekąsce ( a szkoda ! ) - krążki cebulowe w cieście - pieczone we frytkownicy. Chrupiące i pyszne, a obok 2 - 3 miseczki z zimnymi ostrymi sosami - np. tzatziki.

  • Autor: Smosia Data: 2014-10-14 09:17:24

    Ktoś niedawno podawał przepis na fajne muffiny, na słono (czy to nie Iwcia przypadkiem?), chyba byłyby smaczną i poręczną przekąską:

    Link za chwilkę, jak znajdę je w ulubionych... i już (mam nadzieję, że z "łapką"):

    http://wielkiezarcie.com/recipe111800.html

    Pozdrawiam Autorkę!!!

  • Autor: iwciaG Data: 2014-10-14 09:32:32

    ...hi hi :) też teraz o nich pomyślałam... Pozdrowionka :))

  • Autor: lucyna1 Data: 2014-10-14 15:06:48

    http://wielkiezarcie.com/recipe46317.html    roladki od Alicja64

  • Autor: heiworth Data: 2014-10-14 15:45:27

    Bardzo dziękuję za propozycje ...na pewno coś z nich wybiorę ,kuszą mnie grzanki ,kuleczki z mięsa mielonego i roladki z tortilli ...:) Niestety specjalistką od muffin nie jestem ...

    Jak macie jeszcze jakieś pomysły to bardzo proszę ...w zasadzie do czwartku mam jeszcze czas na listę ...

  • Autor: mariateresa Data: 2014-10-14 18:21:07

    Propozycji być może byłoby więcej,  ale  jak piszesz  -  na 1 kęs bez talerzyka  -  to coś, co  z wykałaczki nie spadnie i  "pan sobie krawata nie pobrudzi"   np.  śledzikiem....    Są też zakąski które powinny być ciepłe  -  np.  nadziewana  pieczarka  -  pychota !  ale  na zimno jest  b.  ciężkostrawna,  albo zimna grzanka to już nie grzanka...

    Zawsze ładnie wygląda i smakuje  taca wędlin  "przetykanych"  marynowanymi grzybkami,  korniszonami,  czy czerwoną  papryką   (porcyjki na sałacie)    deska  serów ( też porcyjki )   koszyczek z kromeczkami bagietki -  i obok 3 miseczki ze smarowidłem jakimś  -  np.  smalec ze skwarkami,  pasztet,  gęsty  sos  tzatziki  czy  pikantna  pasta ze szynki  i jaj    itp...  -   b.  kolorowo.

  • Autor: heiworth Data: 2014-10-14 18:37:08

    Dokładnie tak jak piszesz ...nie może spaść i nie może pobrudzić ,odpadają wszelkie sałatki ,o pieczarce faszerowanej czy panierowanej też myślałam :)...

    Będzie to wernisaż mojej przyjaciółki (wszystko na stojąco) dlatego staram się jak mogę i bardzo dziękuję za Wasze sugestie ...bo mimo ,że czasami pustka w głowie i  czasami tysiące myśli i przepisów lata ...to Wasze propozycje są czasem tą  "kropką na i" ..:)

    Bardzo dziękuję :)

  • Autor: iwciaG Data: 2014-10-14 18:40:37

    ...jeśli idzie o ,,moje grzanki" to akurat podawane są na zimno.... w nich idzie o pastę i opieczony, chrupki ,,spód" do podania, ale równie dobrze smakuje na krakersach :)

  • Autor: Wkn Data: 2014-10-14 18:57:35

    A takie malizny, by Ci odpowiadały? Nieduże, można szamać bez talerzyków, nad dłonią dosłownie. Dobre na ciepło i na zimno :)

    http://wielkiezarcie.com/recipe112030.html

  • Autor: rs1107 Data: 2014-10-15 11:34:51

    http://wielkiezarcie.com/recipe95680.html

    a tak naprawde w srodek możesz włożyć co chcesz. Serek i szynkę, paste jajeczną, parówkę itd.

Przejdź do pełnej wersji serwisu