Może ktoś mi podsunie pomysł i wypróbowany przepis na mięsko do ziemniaków na przyszły niedzielny obiad. Będę miała około piętnastu osób i chciałabym aby nie był bardzo pracochłonny. Może coś w naczyniu żaroodpornym żeby się samo robiło, albo żeby tylko podgrzać w niedzielę. A może i na pierwsze danie podsuniecie jakiś pomysł.
Może pieczona sztuka mięsa?Np schab,karczek,pierś z indyka czy wołowina.Sos jako bazę miałabyś z pieczeni.Dorobić,przyprawić,może zagęścić czy zabielić i gotowe.Mogą być też roladki,z jakiego mięsa uważasz czy rolada duża,do krojenia.Czasem robię boczek faszerowany mięsem wołowym (lub drobiowym) zmieszanym z kawałkiem mielonego boczku.Smaczne na gorąco i zimno.Moze też pierś z kurczaka faszerowana (tzw kieszonki),kotlet de volaille
U mnie furorę robiły zawsze udka na kapuście.Pierwszy raz robione na jakieś rodzinne przyjęcie - jako rezerwa, gdyby zabrakło, z myślą, że z kapusty zawsze można zrobić łazanki, a kuraki kilkakrotnie odgrzewać. Wygrały z pracochłonną roladą z farszem, rolada została, udka poszły i każdy pytał o jeszcze.
Drugim prostym przepisem są mufinki z mięsa mielonego przekładane szpinakiem i fetą - zwykłe mielone, w bardzo atrakcyjnej wersji. Też roboty wiele z nimi nie ma, tym bardziej, że można kupić mięso zmielone w sklepie. I farsz zrobić dowolny - np z serem zółtym i pieczarkami. http://wielkiezarcie.com/recipe42515.html
Może ktoś mi podsunie pomysł i wypróbowany przepis na mięsko do ziemniaków na przyszły niedzielny obiad. Będę miała około piętnastu osób i chciałabym aby nie był bardzo pracochłonny. Może coś w naczyniu żaroodpornym żeby się samo robiło, albo żeby tylko podgrzać w niedzielę. A może i na pierwsze danie podsuniecie jakiś pomysł.
Może pieczona sztuka mięsa?Np schab,karczek,pierś z indyka czy wołowina.Sos jako bazę miałabyś z pieczeni.Dorobić,przyprawić,może zagęścić czy zabielić i gotowe.Mogą być też roladki,z jakiego mięsa uważasz czy rolada duża,do krojenia.Czasem robię boczek faszerowany mięsem wołowym (lub drobiowym) zmieszanym z kawałkiem mielonego boczku.Smaczne na gorąco i zimno.Moze też pierś z kurczaka faszerowana (tzw kieszonki),kotlet de volaille
Ja polecam karczek. Robiłam bardzo podobny z innego przepisu którego teraz nie mogę znaleźć http://wielkiezarcie.com/recipe53775.html.
Może kaczka pieczona na kapuście wg bogdzi. Bardzo proste i pyszne danie i nie trzeba przy nim stać.
Nie wstawię linka , bo na iPadzie nie umiem. Może jakaś dobra duszyczka to zrobi.
Zrobi i sama z przepisu skorzysta :) http://wielkiezarcie.com/recipe108444.html
Zrobi i sama z przepisu skorzysta
Makusiu , dziękuję , a danie naprawdę pyszne.:) http://wielkiezarcie.com/recipe108444.html
http://wielkiezarcie.com/recipe72694.html
Reniu ! Nie robiłam ale jadałam ... pyszneee ! Na dwóch poziomach w piekarniku 2 naczynia do zapiekania i ... po robocie .. ))
http://wielkiezarcie.com/recipe17497.html
U mnie furorę robiły zawsze udka na kapuście.Pierwszy raz robione na jakieś rodzinne przyjęcie - jako rezerwa, gdyby zabrakło, z myślą, że z kapusty zawsze można zrobić łazanki, a kuraki kilkakrotnie odgrzewać. Wygrały z pracochłonną roladą z farszem, rolada została, udka poszły i każdy pytał o jeszcze.
Robota żadna - tylko doprawić kuraki wcześniej, ułożyć na kapuście - i piecze się samo. http://wielkiezarcie.com/recipe4165.html
Drugim prostym przepisem są mufinki z mięsa mielonego przekładane szpinakiem i fetą - zwykłe mielone, w bardzo atrakcyjnej wersji. Też roboty wiele z nimi nie ma, tym bardziej, że można kupić mięso zmielone w sklepie. I farsz zrobić dowolny - np z serem zółtym i pieczarkami. http://wielkiezarcie.com/recipe42515.html
http://wielkiezarcie.com/recipe22768.html
http://wielkiezarcie.com/recipe42506.html
http://wielkiezarcie.com/recipe31530.html
Serdecznie dziękuję wszystkim za podpowiedzi, na pewno któryś z przepisów wykorzystam na niedzielny obiad
Karkowka wg Uretana-to jest super miesko.Robilam juz kilkanascie razy.Za kazdym razem wychodzi super.