Witam ślicznie :) Szukam jakiegoś prostego, niedrogiego przepisu na sylwestrowe przystawki. Organizujemy ze znajomymi tzw "zrzucaną imprezę" i każdy ma w obowiązku przyniesienie czegoś dobrego :) Jako, że w dzień imprezy będę w pracy i wrócę dopiero ok 17:00 zależy mi na czymś, co będzie jednocześnie szybkie i łatwe w przygotowaniu, a jednocześnie pomysłowe. Pomożecie..?
Babeczki cebularzowe (ja je podaję do barszczu w Wigilię, ale są taniutkie, efektowne, a taki barszczyk po północy to fajna rzecz w NOwy Rok) http://wielkiezarcie.com/recipes/30095392
Tak, wiem, że troszkę się spieszę, ale uwielbiam wszystko z góry sobie zaplanować :) Tym bardziej tak jak mówię - wrócę późno do domu, więc postaram się jak najwięcej rzeczy przygotować dzień wcześniej - tak, żebym zdążyła następnego dnia jeszcze siebie przygotować ;D te ślimaczki naleśnikowe wyglądają cudownie - i chyba mogłabym je przygotować dzień wcześniej...?
Polecam przystawkę kurczaka po Kasztelańsku, bo udka można dzień wcześniej usmażyć, a całość szybko skomponować przed imprą;) A pasta świetnie smakuje i szybko znika podana w miseczce obok grzanek do samodzielnego smarowania:)
No i co zdecydowałaś zrobić na sylwestra? Może i my skorzystamy. Ja dziś na próbę robiłam grissini owinięte posmarowaną śmietankowym serkiem śniadaniowym szynką, z wetkniętymi kistkami świeżej rukoli. Bardzo to proste w wykonaniu i smaczne :)
Bardzo wszystkim dziękuję za cudne przepisy :) Po Nowym Roku pochwalę się zdjęciami potraw, które udało mi się zrobić (chociaż najchętniej zrobiłabym je wszystkie....)
Ja idę na łatwiznę, bo w sylwestra pracuję, więc czasu nie będę mieć za wiele. Ja dziś kupiłam tortille do tego serki typu Almete w różnych smakach, łososia szynkę konserwową. Smaruję tortillę serkiem i na to kładę łososia i np. posypuję szczypiorkiem zawijam w rulonik. Potem w folię aluminiową i na następny dzień kroję w plastry i mam super przekąskę. Robię też wersję z serkiem śmietankowym typu almete na ser pleśniowy Lazur pokrojony w kostkę i garść orzechów włoskich. Trudno mi teraz Tobie radzić ale co tam mi do głowy przyjdzie z salami, kapustą pekińską ( tylko te trzeba zrobić w tym samym dniu, b kapusta puści sok) Np. można dać wędzonej śliwki. Planuję tez zrobić cebularza, ciasto jak na pizze na to przesmażoną cebulę i gotowe można na ciepło i na zimno. Kanapeczki jakieś zrobię i będzie git. Na ciepło zrobię strogonowa.
Ja też mam tortille i zamierzam ją, tak jak już kiedyś robiłam (tylko z lenistwa nigdy przepisu nie dodałam) zawinąć z serkami, łososiem wędzonym na zimno (lub szynką) i sałatą oraz papryką lub świeżym ogórkiem :)
Nie nie podgrzewam bo moje się na zimno podaje i jak się zawinie to trzeba do lodówki wsadzić :) Ale pewnie jakbyś zrobiła z czymś takim co będzie trzymać konsystencję to możesz podgrzać. Tylko mnie nic nie przychodzi do głowy z czym, może ktoś inny robił na ciepło i nam powie.
Ja juz produkty pokupiłam i zaraz zabieram się za robienie.Dzięki aggusiu to ma być właśnie opcja na zimno ale pytałam i niepotrzebnie bo się zastanawiałam,ze muszą zmięknąc i być bardziej plastyczne te tortille ale oczywiscie, jak poleżą to będą ok
U nas na ciepło : ser + plastry szynki/salami + papryka marynowana/ogórki konserwowe (w mikrofalówce trwa to minutkę). Albo inna wersja (zwana burritos): farsz mięsno-warzywny (papryka+fasola z puszki)-pieczarkowy, do tego dużo czosnku i przypraw. Zawijamy jak grubaśne krokiety w podgrzany placek. Pycha.
No pychota to znam Ale młodej na wyjscie robię to wiadomo musi byc praktycznie i jeszcze ślimaczki francuskie jutro machnę po pracy.Kazdy cos tam przyniesie.
Ja jeszcze nie wytrzymałam i sobie śledzie usmażyłam i do zalewy octowej wsadziłam - akurat jutro koło północy dobre będą :D Bigos na 1 stycznia pierwszy dzień już się gotował - jutro rano ciąg dalszy. A po obiedzie wielkie smażenie faworków :)
Kochani, ostatecznie póki co nie wykorzystałam żadnego przepisu, bo jednak nigdzie się nie wybraliśmy .. chwilę wcześniej zmarła moja babcia i ostatnią rzeczą na jakąś miałam ochotę była impreza :( także zostaliśmy w domu z pizzą z biedronki i jakimiś kupionymi przekąskami. aczkolwiek przepisy sobie pozapisywałam i czekają na wypróbowanie :D Jeszcze raz dziękuję wszystkim za super pomysły !
Witam ślicznie :) Szukam jakiegoś prostego, niedrogiego przepisu na sylwestrowe przystawki. Organizujemy ze znajomymi tzw "zrzucaną imprezę" i każdy ma w obowiązku przyniesienie czegoś dobrego :) Jako, że w dzień imprezy będę w pracy i wrócę dopiero ok 17:00 zależy mi na czymś, co będzie jednocześnie szybkie i łatwe w przygotowaniu, a jednocześnie pomysłowe. Pomożecie..?
Szybko szukasz, jeszcze troszkę czasu do sylwestra zostało :)
Ja mam takie propozycje:
Tartaletki serowe z pastą awokado:
http://wielkiezarcie.com/recipes/14590313635635866249
Poduszeczki serowo-ajwarowe (uwielbiam je!)
http://wielkiezarcie.com/recipes/30114254
Pierożki z soczewicą (są tanie i bardzo smaczne zarówno na lekko ciepło, jak i w temperaturze pokojowej)
http://wielkiezarcie.com/recipes/13651298705535712541
Jajka faszerowane koperkowo-serowe (niby na wielkanoc, ale na sylwestra też są popularne)
http://wielkiezarcie.com/recipes/30114248
Ślimaczki naleśnikowe z serkiem i szpinakiem:
http://wielkiezarcie.com/recipes/30113148
Babeczki cebularzowe (ja je podaję do barszczu w Wigilię, ale są taniutkie, efektowne, a taki barszczyk po północy to fajna rzecz w NOwy Rok)
http://wielkiezarcie.com/recipes/30095392
No mam tych przekąsek kilka podstron - przejrzyj sama :)
http://wielkiezarcie.com/recipes/group/20000061?user=10000001&page=2#articleslist
Tak, wiem, że troszkę się spieszę, ale uwielbiam wszystko z góry sobie zaplanować :) Tym bardziej tak jak mówię - wrócę późno do domu, więc postaram się jak najwięcej rzeczy przygotować dzień wcześniej - tak, żebym zdążyła następnego dnia jeszcze siebie przygotować ;D te ślimaczki naleśnikowe wyglądają cudownie - i chyba mogłabym je przygotować dzień wcześniej...?
Polecam przystawkę kurczaka po Kasztelańsku, bo udka można dzień wcześniej usmażyć, a całość szybko skomponować przed imprą;) A pasta świetnie smakuje i szybko znika podana w miseczce obok grzanek do samodzielnego smarowania:)
http://wielkiezarcie.com/recipes/30104898
http://wielkiezarcie.com/recipes/30093208
IwciaG: pasta jest arcygenialna ! Zrobię na pewno :D Bardzo dziękuję :)
Dzień wcześniej możesz usmażyć cienkie naleśniki i przygotować farsze, ale smaruj i zwijaj w dniu imprezy - takie świeżutkie są najsmaczniejsze :)
No i co zdecydowałaś zrobić na sylwestra? Może i my skorzystamy.
Ja dziś na próbę robiłam grissini owinięte posmarowaną śmietankowym serkiem śniadaniowym szynką, z wetkniętymi kistkami świeżej rukoli. Bardzo to proste w wykonaniu i smaczne :)
http://wielkiezarcie.com/recipes/30111080
http://wielkiezarcie.com/recipes/30107350
http://wielkiezarcie.com/recipes/30072940
Bardzo wszystkim dziękuję za cudne przepisy :) Po Nowym Roku pochwalę się zdjęciami potraw, które udało mi się zrobić (chociaż najchętniej zrobiłabym je wszystkie....)
Będziemy czekać :)
No i pewnie przed Nowym Rokiem dorzucimy kolejne pomysły :)
Ja idę na łatwiznę, bo w sylwestra pracuję, więc czasu nie będę mieć za wiele. Ja dziś kupiłam tortille do tego serki typu Almete w różnych smakach, łososia szynkę konserwową. Smaruję tortillę serkiem i na to kładę łososia i np. posypuję szczypiorkiem zawijam w rulonik. Potem w folię aluminiową i na następny dzień kroję w plastry i mam super przekąskę. Robię też wersję z serkiem śmietankowym typu almete na ser pleśniowy Lazur pokrojony w kostkę i garść orzechów włoskich. Trudno mi teraz Tobie radzić ale co tam mi do głowy przyjdzie z salami, kapustą pekińską ( tylko te trzeba zrobić w tym samym dniu, b kapusta puści sok) Np. można dać wędzonej śliwki.
Planuję tez zrobić cebularza, ciasto jak na pizze na to przesmażoną cebulę i gotowe można na ciepło i na zimno. Kanapeczki jakieś zrobię i będzie git. Na ciepło zrobię strogonowa.
Ja też mam tortille i zamierzam ją, tak jak już kiedyś robiłam (tylko z lenistwa nigdy przepisu nie dodałam) zawinąć z serkami, łososiem wędzonym na zimno (lub szynką) i sałatą oraz papryką lub świeżym ogórkiem :)
Ach, no i oczywiście przez najmłodszego członka rodziny został wyżebrany bigos, faworki i pierniczki pyszne :)
Aggusiu podpytam Cię bo chyba też takie cuda machnę a nie podgrzewasz wcześniej tortilli tylko w taką jaka jest smarujesz itd.?
Nie nie podgrzewam bo moje się na zimno podaje i jak się zawinie to trzeba do lodówki wsadzić :) Ale pewnie jakbyś zrobiła z czymś takim co będzie trzymać konsystencję to możesz podgrzać. Tylko mnie nic nie przychodzi do głowy z czym, może ktoś inny robił na ciepło i nam powie.
Ja juz produkty pokupiłam i zaraz zabieram się za robienie.Dzięki aggusiu to ma być właśnie opcja na zimno ale pytałam i niepotrzebnie bo się zastanawiałam,ze muszą zmięknąc i być bardziej plastyczne te tortille ale oczywiscie, jak poleżą to będą ok
Ja robie strogonowa i cebularza jak skończę to też zabieram się za tortile :)
Ja robię na ciepło z kurczakiem..cebulą...i oczywiście z warzywami
Tak ja znam to. mnie chodzi o takie, które jak się pokroi to pozostają takie zwarte ślimaczki:)
U nas na ciepło : ser + plastry szynki/salami + papryka marynowana/ogórki konserwowe (w mikrofalówce trwa to minutkę).
Albo inna wersja (zwana burritos): farsz mięsno-warzywny (papryka+fasola z puszki)-pieczarkowy, do tego dużo czosnku i przypraw. Zawijamy jak grubaśne krokiety w podgrzany placek. Pycha.
No pychota to znam Ale młodej na wyjscie robię to wiadomo musi byc praktycznie i jeszcze ślimaczki francuskie jutro machnę po pracy.Kazdy cos tam przyniesie.
Ja jeszcze nie wytrzymałam i sobie śledzie usmażyłam i do zalewy octowej wsadziłam - akurat jutro koło północy dobre będą :D
Bigos na 1 stycznia pierwszy dzień już się gotował - jutro rano ciąg dalszy. A po obiedzie wielkie smażenie faworków :)
To proszę mnie tym faworkiem poczęstować :)
I mnieeee !
Kochani, ostatecznie póki co nie wykorzystałam żadnego przepisu, bo jednak nigdzie się nie wybraliśmy .. chwilę wcześniej zmarła moja babcia i ostatnią rzeczą na jakąś miałam ochotę była impreza :( także zostaliśmy w domu z pizzą z biedronki i jakimiś kupionymi przekąskami. aczkolwiek przepisy sobie pozapisywałam i czekają na wypróbowanie :D Jeszcze raz dziękuję wszystkim za super pomysły !