Forum

Kuchenne porady

Przekąski na Sylwestra

  • Autor: surimka Data: 2015-11-21 16:56:26

    Witam ślicznie :) Szukam jakiegoś prostego, niedrogiego przepisu na sylwestrowe przystawki. Organizujemy ze znajomymi tzw "zrzucaną imprezę" i każdy ma w obowiązku przyniesienie czegoś dobrego :) Jako, że w dzień imprezy będę w pracy i wrócę dopiero ok 17:00 zależy mi na czymś, co będzie jednocześnie szybkie i łatwe w przygotowaniu, a jednocześnie pomysłowe. Pomożecie..?nice

  • Autor: Wkn Data: 2015-11-21 17:27:42

    Szybko szukasz, jeszcze troszkę czasu do sylwestra zostało :)

    Ja mam takie propozycje:

    Tartaletki serowe z pastą awokado:
    http://wielkiezarcie.com/recipes/14590313635635866249

    Poduszeczki serowo-ajwarowe (uwielbiam je!)
    http://wielkiezarcie.com/recipes/30114254


    Pierożki z soczewicą (są tanie i bardzo smaczne zarówno na lekko ciepło, jak i w temperaturze pokojowej)
    http://wielkiezarcie.com/recipes/13651298705535712541

    Jajka faszerowane koperkowo-serowe (niby na wielkanoc, ale na sylwestra też są popularne)
    http://wielkiezarcie.com/recipes/30114248

    Ślimaczki naleśnikowe z serkiem i szpinakiem:
    http://wielkiezarcie.com/recipes/30113148

    Babeczki cebularzowe (ja je podaję do barszczu w Wigilię, ale są taniutkie, efektowne, a taki barszczyk po północy to fajna rzecz w NOwy Rok)
    http://wielkiezarcie.com/recipes/30095392

    No mam tych przekąsek kilka podstron - przejrzyj sama :)
    http://wielkiezarcie.com/recipes/group/20000061?user=10000001&page=2#articleslist



  • Autor: surimka Data: 2015-11-21 17:32:48

    Tak, wiem, że troszkę się spieszę, ale uwielbiam wszystko z góry sobie zaplanować :) Tym bardziej tak jak mówię - wrócę późno do domu, więc postaram się jak najwięcej rzeczy przygotować dzień wcześniej - tak, żebym zdążyła następnego dnia jeszcze siebie przygotować ;D te ślimaczki naleśnikowe wyglądają cudownie - i chyba mogłabym je przygotować dzień wcześniej...?

  • Autor: iwciaG Data: 2015-11-21 18:00:40

    Polecam przystawkę kurczaka po Kasztelańsku, bo udka można dzień wcześniej usmażyć, a całość szybko skomponować przed imprą;) A pasta świetnie smakuje i szybko znika podana w miseczce obok grzanek do samodzielnego smarowania:)

    http://wielkiezarcie.com/recipes/30104898

    http://wielkiezarcie.com/recipes/30093208

  • Autor: surimka Data: 2015-11-21 20:27:07

    IwciaG: pasta jest arcygenialna ! Zrobię na pewno :D Bardzo dziękuję :)

  • Autor: Wkn Data: 2015-11-21 20:01:57

    Dzień wcześniej możesz usmażyć cienkie naleśniki i przygotować farsze, ale smaruj i zwijaj w dniu imprezy - takie świeżutkie są najsmaczniejsze :)

  • Autor: Wkn Data: 2015-12-29 20:26:45

    No i co zdecydowałaś zrobić na sylwestra? Może i my skorzystamy.
    Ja dziś na próbę robiłam grissini owinięte posmarowaną śmietankowym serkiem śniadaniowym szynką, z wetkniętymi kistkami świeżej rukoli. Bardzo to proste w wykonaniu i smaczne :)

  • Autor: surimka Data: 2015-11-23 20:41:13

    Bardzo wszystkim dziękuję za cudne przepisy :) Po Nowym Roku pochwalę się zdjęciami potraw, które udało mi się zrobić (chociaż najchętniej zrobiłabym je wszystkie....) anxious

  • Autor: Wkn Data: 2015-11-24 08:31:06

    Będziemy czekać :)
    No i pewnie przed Nowym Rokiem dorzucimy kolejne pomysły :)

  • Autor: aggusia35 Data: 2015-12-29 20:49:30

    Ja idę na łatwiznę, bo w sylwestra pracuję, więc czasu nie będę mieć za wiele. Ja dziś kupiłam tortille do tego serki typu Almete w różnych smakach, łososia szynkę konserwową. Smaruję tortillę serkiem i na to kładę łososia i np. posypuję szczypiorkiem zawijam w rulonik. Potem w folię aluminiową i na następny dzień kroję w plastry i mam super przekąskę.  Robię też wersję z serkiem śmietankowym typu almete na ser pleśniowy Lazur pokrojony w kostkę i garść orzechów włoskich. Trudno mi teraz Tobie radzić ale co tam mi do głowy przyjdzie z salami, kapustą pekińską ( tylko te trzeba zrobić w tym samym dniu, b kapusta puści sok) Np. można dać wędzonej śliwki.
    Planuję tez zrobić cebularza, ciasto jak na pizze na to przesmażoną cebulę i gotowe można na ciepło i na zimno. Kanapeczki jakieś zrobię i będzie git.  Na ciepło zrobię strogonowa.

  • Autor: Wkn Data: 2015-12-29 21:09:35

    Ja też mam tortille i zamierzam ją, tak jak już kiedyś robiłam (tylko z lenistwa nigdy przepisu nie dodałam) zawinąć z serkami, łososiem wędzonym na zimno (lub szynką) i sałatą oraz papryką lub świeżym ogórkiem :)

  • Autor: Wkn Data: 2015-12-29 21:10:21

    Ach, no i oczywiście przez najmłodszego członka rodziny został wyżebrany bigos, faworki i pierniczki pyszne :)

  • Autor: mggi63 Data: 2015-12-30 08:32:51

    Aggusiu podpytam Cię bo chyba też takie cuda machnę a nie podgrzewasz wcześniej tortilli tylko w taką jaka jest smarujesz itd.?

  • Autor: aggusia35 Data: 2015-12-30 17:11:07

    Nie nie podgrzewam bo moje się na zimno podaje i jak się zawinie to trzeba do lodówki wsadzić :) Ale pewnie jakbyś zrobiła z czymś takim co będzie trzymać konsystencję to możesz podgrzać. Tylko mnie nic nie przychodzi do głowy z czym, może ktoś inny robił na ciepło i nam powie.

  • Autor: mggi63 Data: 2015-12-30 17:31:55

    Ja juz produkty pokupiłam i zaraz zabieram się za robienie.Dzięki aggusiu happy to ma być właśnie opcja na zimno ale pytałam i niepotrzebnie bo się zastanawiałam,ze muszą zmięknąc i być bardziej plastyczne te tortille ale oczywiscie, jak poleżą to będą ok smiley2

  • Autor: aggusia35 Data: 2015-12-30 18:37:04

    Ja robie strogonowa i cebularza jak skończę to też zabieram się za tortile :)

  • Autor: bajaderkaa Data: 2015-12-30 18:41:33

    Ja robię na ciepło z kurczakiem..cebulą...i oczywiście z warzywami

     

  • Autor: aggusia35 Data: 2015-12-30 20:17:32

    Tak ja znam to. mnie chodzi o takie, które jak się pokroi to pozostają takie zwarte ślimaczki:)

  • Autor: Smosia Data: 2015-12-30 18:53:28

    U nas na ciepło : ser + plastry szynki/salami + papryka marynowana/ogórki konserwowe (w mikrofalówce trwa to minutkę).
    Albo inna wersja (zwana burritos): farsz mięsno-warzywny (papryka+fasola z puszki)-pieczarkowy, do tego dużo czosnku i przypraw. Zawijamy jak grubaśne krokiety w podgrzany placek. Pycha.

  • Autor: mggi63 Data: 2015-12-30 19:21:40

    No pychota to znam 2thumbsup Ale młodej na wyjscie robię to wiadomo musi byc praktycznie i jeszcze ślimaczki francuskie jutro machnę po pracy.Kazdy cos tam przyniesie.

  • Autor: Wkn Data: 2015-12-30 20:06:51

    Ja jeszcze nie wytrzymałam i sobie śledzie usmażyłam i do zalewy octowej wsadziłam - akurat jutro koło północy dobre będą :D
    Bigos na 1 stycznia pierwszy dzień już się gotował - jutro rano ciąg dalszy. A po obiedzie wielkie smażenie faworków :)

  • Autor: aggusia35 Data: 2015-12-30 20:19:02

    To proszę mnie tym faworkiem poczęstować :)

  • Autor: mggi63 Data: 2015-12-30 20:47:56

    I   mnieeee !

  • Autor: surimka Data: 2016-02-03 20:05:41

    Kochani, ostatecznie póki co nie wykorzystałam żadnego przepisu, bo jednak nigdzie się nie wybraliśmy .. chwilę wcześniej zmarła moja babcia i ostatnią rzeczą na jakąś miałam ochotę była impreza :( także zostaliśmy w domu z pizzą z biedronki i jakimiś kupionymi przekąskami.  aczkolwiek przepisy sobie pozapisywałam i czekają na wypróbowanie :D Jeszcze raz dziękuję wszystkim za super pomysły !

Przejdź do pełnej wersji serwisu