Często kupuję ciasto francuskie i zajadamy się pizzerinkami (farsz szybkowo serowy lub pieczarkowo serowy) albo paszteciki (w moich zbiorach). Można też na słodko krojąc płat ciasta 8 - 10 kawałków i na środek np brzoskwinię połówkę lub jabłko - deko cukru waniliowego, zakleić i wierzch posmarować rozmąconym jajkiem i do piekarnika
Czasem robię takie pierożki z serem,w kilku wariantach.Kroję ciasto w byle jakie kwadraty i zlepiam w trójkąty.Można je piec lub smażyć.Podstawa to ser feta,ale dla nas z samą jet za słono więc mieszam z dobrym białym serem,czasem z serkiem mascarpone.Do tego,różnie,pokrojone oliwki,suszone pomidory,czasem również szpinak.Tyle,żeby farsz nie był za mokry,tak,ze w przypadku szpinaku,zwłaszcza mrożonego,trzeba go dobrze odparować.Można też dodać odrobinkę sera pleśniowego,najlepiej typu ''lazur''.
Nooo u mnie znika w mig. Chcą to robię, bo łatwe, szybkie , dlatego polecam. Wszystko można wcześniej przygotować, a z gośćmi się gościć, wypindrzona i pachnąca, nie latać i obsługiwać.
Dopisano 2016-5-20 20:40:16:
Do mufin kwadrat większy, żeby ładnie się brzegi wywinęły. Na spód daję kawałek ciasta tzn podwójne dno.
Jak zrobisz ciasto piwne to tak samo wychodzi jak francuz i tanio. Tylko trzeba ze 2 razy zagnieść i wałkować ale można do ciacha wetrzeć sera żółtego. Pyszne!
Aniula, tak wykombinuj , żeby zużyć ciasto, bez resztek. Ostatnio kroiłam 3 z szerokści. Brzegi zgniatałam widelcem. Na wierzch paski sera żółtego, ale nie jest to konieczne, można samym żółtkiem. Powodzenia
Jeszcze trochę, a nabierzesz takiej wprawy, że będziesz poruszać się w kuchni jak pantera na polowaniu i najbardziej skomplikowane przepisy nie będą Ci straszne :)
Ja znów ostatnio popełniłam świdry z sosem pomidorowym i serem - Bahati mnie zachęciła, przypominając, że to dobre jest :)
Mam ciasto francuskie i chciałabym zrobic jakieś przekąski- co polecacie?
Często kupuję ciasto francuskie i zajadamy się pizzerinkami (farsz szybkowo serowy lub pieczarkowo serowy) albo paszteciki (w moich zbiorach).
Można też na słodko krojąc płat ciasta 8 - 10 kawałków i na środek np brzoskwinię połówkę lub jabłko - deko cukru waniliowego, zakleić i wierzch posmarować rozmąconym jajkiem i do piekarnika
Najlepiej zeby były na słono,do winka-na sobotnia imprezę.: )
Czasem robię takie pierożki z serem,w kilku wariantach.Kroję ciasto w byle jakie kwadraty i zlepiam w trójkąty.Można je piec lub smażyć.Podstawa to ser feta,ale dla nas z samą jet za słono więc mieszam z dobrym białym serem,czasem z serkiem mascarpone.Do tego,różnie,pokrojone oliwki,suszone pomidory,czasem również szpinak.Tyle,żeby farsz nie był za mokry,tak,ze w przypadku szpinaku,zwłaszcza mrożonego,trzeba go dobrze odparować.Można też dodać odrobinkę sera pleśniowego,najlepiej typu ''lazur''.
Dokładnie, słony smak z półwytrawnym winem pasuje idealnie aż mi w brzuchu burczy na samą myśl hehe...
Można robić wiele rzeczy, podpowiem kilka, które sama robiłam, może coś wpadnie Ci w oko:
zawijaski drobiowe
pizza lub pizzerinki z pieczarkami i cukinią
zawijańce z kurczakiem
mumiczki :)
tarta szpinakowo-cebulowa
poduszeczki serowo ajwarowe
tarta gorgonzolla dolce
mini tarty bakłażanowe z mozarellą
francuziaki imprezowe
poduszeczki z łososia z suszonymi pomidorami
trochę mi się tego nazbierało - widać, że lubię ciasto francuskie :D
Wkn do Ciebie to ja bardzo często zagladam i szukam inspiracji :)
Bardzo mi miło :) No to masz zebrane w jednym miejscu pomysły na francuskie przekąski :D
Mufinki z nadzieniem wytrawnym: pieczarki, mięsa , sery, fasola z puszki, papryka itd. Do piwka super. Szybkie i znikające.
Łatwo i szybko się robi.
Rewelka!
Nooo u mnie znika w mig. Chcą to robię, bo łatwe, szybkie , dlatego polecam. Wszystko można wcześniej przygotować, a z gośćmi się gościć, wypindrzona i pachnąca, nie latać i obsługiwać.
Dopisano 2016-5-20 20:40:16:
Do mufin kwadrat większy, żeby ładnie się brzegi wywinęły. Na spód daję kawałek ciasta tzn podwójne dno.Wygladaja pysznie :)
O żesz ale super pomysł ! :)
Mggi, to Twoje "o żesz" hahahahahahahahah super!!!! Pozdrawiam
Również serdecznie pozdrawiam
Jakiej wielkosci musza byc te kwadraty?
No na oko, wepchnij ciacho do formy i zostaw 1-3 cm ciasta. Jeden lubi ciasto z farszem, a drugi farsz z ciachem :P
Swoją drogą Pani P. dała wszystkim za.ebisty pomysł na wytrawne muffiny... a po te Twoje mięcha to kiedyś za....
Drogi Panie M. cieszę się , że pomysł przypadł Panu do gustu. Chyba opatentuje hihi. Na pozostałe mięcha zapraszam .
Zgadzam się z Tobą Gluba
Najwazniesze zeby smakowalo ;)Na 40 osob muszę przygotować
To drogo Cię to wyjdzie. Jedno opakowanie ciasta to na 5 osób mało.
As , mi z jednego ciasta wyszło 9 mufinek. Drogo mówisz, zależy w porównaniu do czego.
Mam 6 płatów ciasta-na próbę wystarczy :)
Jak zrobisz ciasto piwne to tak samo wychodzi jak francuz i tanio.
Tylko trzeba ze 2 razy zagnieść
i wałkować ale można do ciacha wetrzeć sera żółtego. Pyszne!
Aniula, tak wykombinuj , żeby zużyć ciasto, bez resztek. Ostatnio kroiłam 3 z szerokści. Brzegi zgniatałam widelcem. Na wierzch paski sera żółtego, ale nie jest to konieczne, można samym żółtkiem. Powodzenia
Dopisało mi we wcześniejszym wpisie :)))
Chyba najbardziej lubie swiderki z serem i sosem pomidorowym. :)
Co racja to racja!! Takie świdry są przepyszne!
Takie cuda to tylko na WZ-cie :)
To nie jest przekąska ale może Ci się spodoba lub zainspiruje http://wielkiezarcie.com/przepisy/kurczak-w-ciescie-francuskim-30024200
No nie przekąska ale po przekrojeniu na 12-16 kawałków staje się przekąską :)
http://wielkiezarcie.com/przepisy/quiche-cztery-sery-z-brokulem-30113844
Potwierdzam. Bardzo smakuje wszystkim i często robi u mnie za przekąskę i za danie główne też :))
Było przepyszne!!!Połowę zostało zjedzone zanim wkroczyło na stoły hihhi....Nie są tak estetyczne,ale ważne że smakowało :-)
No proszę, pierwsze koty za płoty, brawo! Goście zadowoleni, a to najważniejsze :)
Rodzinka domaga o jeszcze i jeszcze :-)
To nie masz wyjścia, zachcianki rodzinki najbezpieczniej spełniać od czasu do czasu ;)
Najważniejsze,że było smacznie :)
Aniula, super , że smakowało , masz satysfakcję . Pozdrawiam.
Jestem z siebie dumna
Jeszcze trochę, a nabierzesz takiej wprawy, że będziesz poruszać się w kuchni jak pantera na polowaniu i najbardziej skomplikowane przepisy nie będą Ci straszne :)
Ja znów ostatnio popełniłam świdry z sosem pomidorowym i serem - Bahati mnie zachęciła, przypominając, że to dobre jest :)
Oj dobre...dobre....mniammm :)
Chyba się spóżniłam...Zostało choć trochę? :-)
Nieee ja wsio wykończyłam
I bardzo dobrze ! :)