Forum

Gawędy o jedzeniu

Przekąski

  • Autor: aniula1609 Data: 2016-05-18 19:28:31

    Mam ciasto francuskie i chciałabym zrobic jakieś przekąski- co polecacie?

  • Autor: renataz36 Data: 2016-05-18 19:34:11

    Często kupuję ciasto francuskie i zajadamy się pizzerinkami (farsz szybkowo serowy lub pieczarkowo serowy) albo paszteciki (w moich zbiorach).
    Można też na słodko krojąc płat ciasta 8 - 10 kawałków i na środek np brzoskwinię połówkę lub jabłko - deko cukru waniliowego, zakleić i wierzch posmarować rozmąconym jajkiem i do piekarnika

  • Autor: aniula1609 Data: 2016-05-18 19:45:53

    Najlepiej zeby były na słono,do winka-na sobotnia imprezę.: )

  • Autor: jolka60 Data: 2016-05-19 12:13:39

    Czasem robię takie pierożki z serem,w kilku wariantach.Kroję ciasto w byle jakie kwadraty i zlepiam w trójkąty.Można je piec lub smażyć.Podstawa to ser feta,ale dla nas z samą jet za słono więc  mieszam z dobrym białym serem,czasem z serkiem mascarpone.Do tego,różnie,pokrojone oliwki,suszone pomidory,czasem również szpinak.Tyle,żeby farsz nie był za mokry,tak,ze w przypadku szpinaku,zwłaszcza mrożonego,trzeba go dobrze odparować.Można też dodać odrobinkę sera pleśniowego,najlepiej typu ''lazur''.

  • Autor: martacha Data: 2016-05-30 15:21:49

    Dokładnie, słony smak z półwytrawnym winem pasuje idealnie aż mi w brzuchu burczy na samą myśl hehe...

  • Autor: Wkn Data: 2016-05-18 19:43:33

    Można robić wiele rzeczy, podpowiem kilka, które sama robiłam, może coś wpadnie Ci w oko:

    zawijaski drobiowe

    pizza lub pizzerinki z pieczarkami i cukinią

    zawijańce z kurczakiem

    mumiczki :)

    tarta szpinakowo-cebulowa

    poduszeczki serowo ajwarowe 

    tarta gorgonzolla dolce

    mini tarty bakłażanowe z mozarellą

    francuziaki imprezowe

    poduszeczki z łososia z suszonymi pomidorami

    trochę mi się tego nazbierało - widać, że lubię ciasto francuskie :D


  • Autor: aniula1609 Data: 2016-05-18 19:47:49

    Wkn do Ciebie to ja bardzo często zagladam i szukam inspiracji :)

  • Autor: Wkn Data: 2016-05-18 20:06:08

    Bardzo mi miło :) No to masz zebrane w jednym miejscu pomysły na francuskie przekąski :D

  • Autor: patrycja1 Data: 2016-05-18 19:56:38

    Mufinki z nadzieniem wytrawnym: pieczarki, mięsa , sery, fasola z puszki, papryka itd. Do piwka super. Szybkie i znikające.

  • Autor: patrycja1 Data: 2016-05-19 17:46:46

    Łatwo i szybko się robi.

  • Autor: Wkn Data: 2016-05-19 19:21:14

    Rewelka!

  • Autor: patrycja1 Data: 2016-05-19 19:55:09

    Nooo u mnie znika w mig. Chcą to robię, bo łatwe, szybkie , dlatego polecam. Wszystko można wcześniej przygotować, a z gośćmi się gościć, wypindrzona i pachnąca, nie latać i obsługiwać.

    Dopisano 2016-5-20 20:40:16:

    Do mufin kwadrat większy, żeby ładnie się brzegi wywinęły. Na spód daję kawałek ciasta tzn podwójne dno.

  • Autor: aniula1609 Data: 2016-05-19 23:09:35

    Wygladaja pysznie :)

  • Autor: mggi63 Data: 2016-05-20 07:27:03

    O żesz ale super pomysł ! :)

  • Autor: patrycja1 Data: 2016-05-20 15:42:51

    Mggi, to Twoje "o żesz" hahahahahahahahah super!!!! Pozdrawiam smiley2

  • Autor: mggi63 Data: 2016-05-20 20:42:23

    Również serdecznie pozdrawiam happy

  • Autor: aniula1609 Data: 2016-05-20 20:29:09

    Jakiej wielkosci musza byc te kwadraty?

  • Autor: Gluba666 Data: 2016-05-20 20:36:40

    No na oko, wepchnij ciacho do formy i zostaw 1-3 cm ciasta. Jeden lubi ciasto z farszem, a drugi farsz z ciachem :P

    Swoją drogą Pani P. dała wszystkim za.ebisty pomysł na wytrawne muffiny... a po te Twoje mięcha to kiedyś za....

  • Autor: patrycja1 Data: 2016-05-20 20:43:43

    Drogi Panie M. cieszę się , że pomysł przypadł Panu do gustu. Chyba opatentuje hihi. Na pozostałe mięcha zapraszam tongue.

  • Autor: mggi63 Data: 2016-05-20 20:45:45

    Zgadzam się z Tobą Gluba thumbsup

  • Autor: aniula1609 Data: 2016-05-20 21:18:16

    Najwazniesze zeby smakowalo ;)Na 40 osob muszę przygotować 

  • Autor: as Data: 2016-05-20 21:48:02

    To drogo Cię to wyjdzie. Jedno opakowanie ciasta to na 5 osób mało. 

  • Autor: patrycja1 Data: 2016-05-20 21:52:51

    As , mi z jednego ciasta wyszło 9 mufinek. Drogo mówisz, zależy w porównaniu do czego.

  • Autor: aniula1609 Data: 2016-05-20 22:17:00

    Mam 6 płatów ciasta-na próbę wystarczy :)

  • Autor: iwett Data: 2016-05-21 13:09:06

    Jak zrobisz ciasto piwne to tak samo wychodzi jak francuz i tanio.
    Tylko trzeba ze 2 razy zagnieść 
    i wałkować ale można do ciacha wetrzeć sera żółtego. Pyszne!

  • Autor: patrycja1 Data: 2016-05-20 20:37:56

    Aniula, tak wykombinuj , żeby zużyć ciasto, bez resztek. Ostatnio  kroiłam 3 z szerokści. Brzegi zgniatałam widelcem. Na wierzch paski sera żółtego, ale nie jest to konieczne, można samym żółtkiem. Powodzenia smiley

  • Autor: patrycja1 Data: 2016-05-20 20:41:20

    Dopisało mi we wcześniejszym wpisie :)))

  • Autor: Bahati Data: 2016-05-18 20:12:56

    Chyba najbardziej lubie swiderki z serem i sosem pomidorowym. :)

  • Autor: Wkn Data: 2016-05-18 20:21:55

    Co racja to racja!! Takie świdry są przepyszne!

  • Autor: aniula1609 Data: 2016-05-18 20:23:04

    Takie cuda to tylko na WZ-cie :)

  • Autor: as Data: 2016-05-19 13:10:16

    To nie jest przekąska ale może Ci się spodoba lub zainspiruje http://wielkiezarcie.com/przepisy/kurczak-w-ciescie-francuskim-30024200

  • Autor: Gluba666 Data: 2016-05-19 14:10:43

    No nie przekąska ale po przekrojeniu na 12-16 kawałków staje się przekąską :)

    http://wielkiezarcie.com/przepisy/quiche-cztery-sery-z-brokulem-30113844

  • Autor: patrycja1 Data: 2016-05-20 15:44:29

    Potwierdzam. Bardzo smakuje wszystkim i często robi u mnie za przekąskę i za danie główne też :))

  • Autor: aniula1609 Data: 2016-05-22 22:11:54

    Było przepyszne!!!Połowę zostało zjedzone zanim wkroczyło na stoły hihhi....Nie są tak estetyczne,ale ważne że smakowało :-)

  • Autor: Wkn Data: 2016-05-22 22:34:20

    No proszę, pierwsze koty za płoty, brawo! Goście zadowoleni, a to najważniejsze :)

  • Autor: aniula1609 Data: 2016-05-23 13:42:29

    Rodzinka domaga o jeszcze i jeszcze :-)

  • Autor: Wkn Data: 2016-05-23 14:07:51

    To nie masz wyjścia, zachcianki rodzinki najbezpieczniej spełniać od czasu do czasu ;)

  • Autor: mggi63 Data: 2016-05-23 07:52:41

    Najważniejsze,że było smacznie :)

  • Autor: patrycja1 Data: 2016-05-23 19:20:54

    Aniula, super , że smakowało , masz satysfakcję smiley. Pozdrawiam.

  • Autor: aniula1609 Data: 2016-05-23 22:28:39

    Jestem z siebie dumnachef

  • Autor: Wkn Data: 2016-05-23 23:09:18

    Jeszcze trochę, a nabierzesz takiej wprawy, że będziesz poruszać się w kuchni jak pantera na polowaniu i najbardziej skomplikowane przepisy nie będą Ci straszne :)

    Ja znów ostatnio popełniłam świdry z sosem pomidorowym i serem - Bahati mnie zachęciła, przypominając, że to dobre jest :)

  • Autor: mggi63 Data: 2016-05-24 09:26:07

    Oj dobre...dobre....mniammm :)

  • Autor: aniula1609 Data: 2016-05-24 10:53:26

    Chyba się spóżniłam...Zostało choć trochę? :-)

  • Autor: mggi63 Data: 2016-05-24 11:19:39

    Nieee ja wsio wykończyłam tongue

  • Autor: mggi63 Data: 2016-05-24 09:25:23

    I bardzo dobrze ! :)

Przejdź do pełnej wersji serwisu