Forum

Kuchenne porady

Coś na gorąco... brak koncepcji

  • Autor: renataz36 Data: 2006-11-07 07:24:58

    Cześć kochane żarłoczki proszę o podpowiedzi bo całkiem brak mi koncepcji. W sobotę wyprawiam własne imieninki i już od kilku lat przyzwyczaiłam swoich gości że robię zawsze coś nowego, jakąś sałatkę czy nowe ciasto (wiedzą że jestem wielbicileką tej stronki) W tym roku przyszła kolej na IMPREZOWA SAłATKA AGUSI i na SERNIK PUSZEK natomiast nie mam pojęcia co podać na gorąco. Gościły już u mnie flaki, fasolka po bretońsku, bigos, udka faszerowane, leczo... tym razem chciałabym coś innego. Niestety ograniczona jestem budżetem, bo wiadomo, wszystko kosztuje. Dlatego proszę podpowiedzcie co podajecie u siebie na imprezach. Oczywiście cieszyłabym się gdyby to nie było bardzo pracochłonne bo przy moich 3 facetach żaden nie wykazuje ochoty na pomoc w kuchni. Dzięki z góry i pozdrówka

  • Autor: Dorota zza plota Data: 2006-11-07 07:40:54

    Witaj, moj pomysl: http://wielkiezarcie.com/przepis16488.html ppolecam szczerze baardzo pyszne i mozna robic na raty. Pozdrawiam serdecznie!

  • Autor: Milena Woś Data: 2006-11-07 07:41:30

    Droga Renato!
    Mam świetny przepis na kurczaka z ananasem. Moja rodzina i znajomi uwielbiają to danko. Jest baaardzo proste w przygotowaniu i aż dziw bierze, żę takie smaczne.
    Podaję przepis:
    3 piersi kurczaka
    puszka ananasa
    łyżeczka curry
    ostra papryka
    sól, pieprz
    3 ząbki czosnku
    olej
    Wykonanie: Piersi kroimy na małe kawałki, obsypujemy papryką i solą i zostawiamy na 10 min. Następnie rozgrzewamy tłuszcz na patelni, kurczaka posypujemy mąką i kładziemy na rozgrzany olej - smażymy na złoty kolor (zapach w kuchni jest boski w tym momencie). Przekładamy do garnka lub wysokiej patelni. Do usmażonego kurczaka dodajemy pokrojonego w kawałki ananasa, pół puszki soku z ananasa, lyżeczkę curry, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz i DUSIMY ok. 10 min na wolnym ogniu. Następnie dodajemy resztę soku z ananasa i dusimy znowu 10 min. Danko jest już gotowe pod warunkiem, że masz już ugotowany ryż bo tylko z nim kurczaczek smakuje najlepiej.
    To jest pyszne i mam nadzieję, że tobie i twoim znajomym również będzie smakowało.
    Udanej imprezki.
    Beata

  • Autor: smakosia Data: 2006-11-07 07:46:07

    Ja często robię schab po bałkańsku. To jest bardzo proste i bardzo smaczne danie. Co ważniejsze można zastosować wersję oszczędnościową :-) czyli schab zastąpić np. piersią z kurczaka. Moim znajomym bardzo smakuje http://wielkiezarcie.com/przepis11683.html A! Jeszcze jeden plus! To danie możesz przygotować wcześniej a potem tylko podgrzać. Polecam.

  • Autor: ekkore Data: 2006-11-07 07:57:54

    Może nie uznasz tego za wyszukane, ale polecam udka na kiszonej kapuście - samo się robi, znika w tempie (u mnie będąc daniem rezerwowym pobiło pieczeń główną), jak się nie zje zawsze można podgrzać, a kapustę później wykorzystać (jak zostanie, choć ona jest najsmaczniejsza) do bigosu czy łazanek. http://wielkiezarcie.com/przepis4165.html


    Albo polecam czerwony barszcz z pasztecikami z tego przepisu - możesz je zrobić wcześniej, zamrozić i potem tylko podgrzać http://wielkiezarcie.com/przepis7282.html albo z podobnym farszem tylko z ciasta ala francuskiego (smakuje i wygląda jak ono, a robi się dziecinnie prosto) http://wielkiezarcie.com/przepis4048.html.

    Ewentualnie jako zapiekankę http://wielkiezarcie.com/przepis7915.html, wzbogacając ją o piersi z kurczaka

  • Autor: sylwia123 Data: 2006-11-07 08:14:58

    A może wypróbuj http://wielkiezarcie.com/przepis17214.html,naprawdę polecam.Pozdrawiam.

  • Autor: Yanna Data: 2006-11-07 09:25:20

    a może to:
    http://wielkiezarcie.com/grp_przep.php?grp_prz=61&user_id=119809

    jest proste, tanie i mało pracochłonne

  • Autor: estanish Data: 2006-11-07 10:18:15

    Ja proponuję zupę cebulową. Łatwa w wykonaniu a jak się ją poda w specjalnych bułeczkach to na prawdę jest efektowna.Moi przyjaciele jak słyszą że będzie u mnie zupa cebulowa - liczą dni do imprezki. Ewa

  • Autor: marchewka007 Data: 2006-11-07 10:20:51

    A może to http://wielkiezarcie.com/przepis12863.html

  • Autor: renataz36 Data: 2006-11-07 12:38:43

    dzięki za podpowiedzi, myśle że nie szukam czegoś szczególnie wyszukanego. Poprostu może jest coś co wy podajecie we własnym domku a może to będzie dla mnie nowością. Chciałabym raczej cos prostego i niezbyt drogiego

  • Autor: Izuś Data: 2006-11-07 13:04:26

    Nie wiem, czy robisz jajka faszerowane w skorupkach, na ciepło. Dla mnie to było normalne, ale okazało się, że moi znajomi nigdy takich nie jedli. ,,Zeżarli wszystkie",
    a jaka byłam dumna. Służę przepisem, choć na WŻ też był.Pozdrowienia!

  • Autor: malina Data: 2006-11-07 13:42:08

    Ja kiedyś zrobiłam na taką okazję placki ziemniaczane faszerowane mięsem. Starłam sobie w malakserze większą ilość ziemniaków, odsączyłam na sicie, oczywiście mąka, jaja, iitp. dodatki  jak to do placków. Zmieliłam wieprzowinę (surowa) przyprawiłam podsmażoną cebulką, majerankiem, solą i pieprzem. Potem kładłam porcje ciasta na gorący tłuszcz, na to od razu porcję mięsa (na środek placka), lekko rozklepywałam farsz i natychmiast znów ciasto. Smaży się z obu stron na niezbyt mocnym ogniu, no bo mięsko w środku surowe.
    Bardzo było chwalone, ale ma jedną wadę – trzeba opuścić gości i smażyć bo chyba nie można zrobić zawczasu.
    Ale w Twoim przypadku trzej mężczyźni mogliby zabawiać towarzystwo. No i na zbyt wielkie zgromadzenie chyba też nie bardzo się nadaje bo byś się zachetała może.

  • Autor: luckystar Data: 2006-11-07 13:53:17

    Renata kiedys zupelnie przez przypadek zrobilam cos co pozniej i pewnie do dzisiaj kroluje na stolach moich przyjaciol w takich sytuacjach.
    Makaron ...... Jes to jakby salatka makaronowa do ktorej mozesz dodac co masz lub na co cie stac (przy duzej ilosci osob nawet kurczak moze nadwyrezyc budzet).
    Ja uzylam do tego makaron kokardki gotujesz i odstawiasz. Na duzej patelni rozgrzej oliwe i dodaj czosnek a po minucie jak zacznie ladnie pachnac dodaj warzywa jakie tylko masz pod reka (papryka roznokolorowa, brokuly, fasolka szparagowa, pestki slonecznika.....daj upust inwencji trworczej) Warzywa maj byc al Dente czyli lekko twardawe i na koniec mieszasz ten caly balagan z makaronem. Oczywiscie sol pieprz do smaku.
    Ta potrawa rownie dobrze smakuje na goraco jak i na zimno i to cala za leta bo nie wymaga stania w kuchni.

  • Autor: luckystar Data: 2006-11-07 13:55:47

    i jeszcze dodam ze im wiecej uzyjesz kolorowych warzyw tym efektowniej wyglada.

  • Autor: chmurki Data: 2006-11-07 17:00:17

    A ja Ci polecam coś pysznego, niezbyt drogiego, ale przepysznego. Wystarczy schab (albo pierś zkurczaka), marchew, cebula, majonez i troszkę sera żółtego czyli SCHAB PONOć PO CYGAńSKU http://wielkiezarcie.com/przepis6690.html. Ja podaję z ryżem. Przeczytaj komentarze a na pewno sie skusisz i nie pożałujesz

  • Autor: elo Data: 2006-11-07 16:27:42

    Możesz podac gościom parówki, nacięte  w to paseczek sera owinąć paseczkiem boczku wędzonego i do piekarnika , aby się zapiekło. Proste ale fajne.

  • Autor: renataz36 Data: 2006-11-08 10:09:26

    wracam z uporem maniaka do wątku bo imprezka w sobotę a ja się nie zdecydowałam, ostatnio myślałam że może gołąbki? tylko nie wiem jak zrobić by udusiąc taką ilośc bo potrzeba mi około 25 szt. hmmm. POMOCY!!!

  • Autor: renataz36 Data: 2006-11-08 10:18:01

    a może coś z rybą na ciepło?

  • Autor: Dorota zza plota Data: 2006-11-08 10:52:52

    albo po grecku? albo http://wielkiezarcie.com/przepis4087.html albo kurczak w zupie cebulowej - jest kilka przepisow albo karkowka na impreze uzytkownika maniaa?

  • Autor: chmurki Data: 2006-11-08 10:59:51

    Mówisz masz: rewelacyjny, prosty i bardzo smaczy mintaj (ja robię pangę) z przepisu joking http://wielkiezarcie.com/przepis16736.html

  • Autor: renataz36 Data: 2006-11-08 11:58:52

    Podoba mi się ta rybka:-) ale chyba jej nie zrobie bo dla kołchozu tj dla 25 osób zbankrutuje heheheh

  • Autor: Kasia cz Data: 2006-11-08 17:07:05

    a moze http://wielkiezarcie.com/przepis15927.html, moi goscie bardzo je lubia

  • Autor: Kasia cz Data: 2006-11-08 17:10:48

    a moze jeszcze jajka faszerowane?zoltko, kielbaske drobno pokrojona, majonez, sol, pieprz,wszystko razem mieszasz i napelniasz bialko, ewentualnie mozesz dodac cebulke czy szczypiorek, tanio, szybko i smacznie.

Przejdź do pełnej wersji serwisu