Forum

Kuchenne porady

Roczek mojego szkraba:)

  • Autor: kasnik Data: 2011-07-27 07:54:47

    Witajcie kochani:)

     

    Za miesiąc mój synuś skończy roczek:) W związku z tym czekam mnie imprezka.... na 15 osób(kurcze najblizsza rodzina liczna). Problem w tym , że w domku goście będą już po godzinie 12-ej i trzeba zacząc od obiadu. Nie wiem co podac i jak to wszystko zorganizowac. Z ciastem nie mam wiekszego problemu-choc bedę wdzięczna za nowe pomysły i przepisy, sałatki tez jakos wyczaruje(otwarta jestem na nowości), ale ten obiad... Jak to wczesniej przygotowac z dwójka dzieciaków zeby nie zwariowac, jak to zmiescic w lodówie. Boję sie ze bedą upały, a nam maja w tym czasie wymieniac barierki na balkonach, malowac elewacje, itp. więc zakleją całe okna folią..., a ja  w oparach w kuchni...

    Wszystko trzeba wlozyc do lodówki, ciasto, sałatki, surówki, mięcho, zupe...a ja ma tylko jedna i się nie zmieści, nie mam tutaj spiżarki, czy innego chłodnego miejsca niestety.Kurcze jak to zorganizowac?

    Pomozecie?

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2011-07-27 08:25:57

    A nie możesz na obiad zrobić jakiegoś wypasionego grilla? Dobre mięso w marynacie, do tego suróweczka, a żeby było odświętnie chlebek wcześniej możesz upiec lub zrobić ryż z warzywami. Będzie grało z ciastami i sałatkami. Ja tak zrobię - mnie czeka roczek 12 września. Sama kiełbasę zrobię (biała z moich przepisów), no i mięsa w różnych marynatach (takie mięso w marynacie może długo leżeć). No ja się spodziewam gości wieczorem. Jeśli nie grill to to samo mięso upiecz w piekarniku (taką dużą sztukę mięsa z owocami np. jabłkami, śliwkami, brzoskwiniami czy żurawiną), podaj do ryżu i surówki. Ryż to ekspresowe rozwiązanie (mozna dodać trochę kurkumy lub curry dla koloru). Można zrobić jakieś dipy jeszcze np. czosnkowy, miętowy, salasa (w moich przepisach).

  • Autor: kasnik Data: 2011-07-27 15:17:45

    grill to raczej odpada...w bloku na balkonie...straż  bym miała na pewniaka:)

    ale z tym piekarnikiem to pomyslę

  • Autor: Olciaa Data: 2011-07-27 09:39:10

    witaj

     

    Ja na roczek synka ugotowałam rosół dzien wcześniej wieczorem, rano tylko makaron, zrobiłam tez rolady dzien wcześniej, przed obiadem wystraczy je odgrzac w sosie,rano smażyłam kotlety schabowe i piersi z kurczaka,potem przełożyłam je na blache i zostawiłam w piekarniku( na około 70-80 stopni) pod folia aluminiową wiec nie były suche,ziemniaki ugotowałam(młode) przed kościołem,odlane(w garnku) zwinełam w koc i schowałam pod kołdre.

     

    jak wrócilismy z kościoła odgrzałam szybko rosół(stól tez mialam nakryty wczesniej),w czasie jak jedli odgrzałam rolady i zdazyłam wszystko ponakładac na półmiski.potem tort i ciasta (no i kawa herbata) jak jedli mialam czas zeby przygotowac zimna płyte,ponakladac sałatki(tez robiłam dzien wczesniej w ten sam dzien mieszałam z majonezem),wędliny sery itd.

    z ta różnica ze roczej mialam w maju,tez było gorąco,ale mam zimna piwnice w domu wiec wszystko tam pochowalam bo lodówka mała.

  • Autor: powsinoga Data: 2011-07-27 10:45:57

    Moim zdaniem, odgrzewany rosół jest niezjadliwy...

  • Autor: Olciaa Data: 2011-07-27 13:27:32

    aha czyli gotujesz garnek rosołu i zjadasz na raz?

    na weselnym obiedzie tez rosołu nie jesz?bo odgrzewany?

    my jemy rosół w niedziele i poniedziałek,bo pomidorówka z rosolu juz nam sie przejadła.

  • Autor: powsinoga Data: 2011-07-27 19:27:29

    Nie, nie zjadam na raz. Oprócz pomidorówki jest cała masa innych zup, do których wywar warzywno - mięsny można użyć. Rosół czasem porcjuję i zamrażam, żeby mieć bazę do zup.

    Na weselnym obiedzie często nie jadam rosołu, chyba, że jest świeży :)

  • Autor: JolaFi Data: 2011-07-27 13:18:35

    My mamy za sobą dwie tego typu imprezy urodzinowe, ale u nas na obiedzie i  słodkościach się zakończyło. Może też pomyśl nad samym obiadem. Póki maluchy moje są małe to ja nie bawię się w obiady i zimne dania. Bo po prostu wychodzę z założenia ,że należy jeszcze trochę mieć siły na zabawy. A to w sumie Jubilat w tym dniu jest najważniejszy . jakoś nie bardzo lubię na tego typu imprezać siedzieć za stołem jak "u cioci na imieninach"...Tym bardziej ,że sama piszesz ,że masz ograniczone możliwości co do przechowywania jedzenia  w chłodnym pomieszczeniu.

    Co do zupy , to ja bym zrobiła rosół. Nie zgodzę się z wcześniejszą opinią ,że odgrzewany jest niedobry, moim zdaniem jest własnie owdwrotnie. No i co najważniejsze i głowny uczestnik tej imprezki może też  go zjeść. Na drugie danie zrobiłabym właśnie jakieś pieczone mięska z suszonymi owocami. Bradzo dobrym rozwiązaniem są też pieczone np. kaczki  z jabłkami . Wkładasz do rękawa i danie robi się niemalże samo. Możesz też upiec  w ten sam sposób np. perliczki. Ryż też jest idealnym  pomysłem , z dodatkiem kurkumy nabierze super kolor , a wcześniej go ugotujesz zawiniesz w koc i masz cieplutki przez długi czas. Ostatnio robiłam taki ryż własnie z dodatkiem :kurkumy, papryki czerwonej i żółtej , cebulki . Dodałam do niego sos sojowy .  Pieczone kurczaki z miodem i tymiankiem też znajdą swojego amatora. Na  WŻ , gdzieś był przepis na takie kurczaki z dodatkiem jeszcze winogron. Niestety nie mogę znaleźć w tej chwili tego przepisu. Ja miesa włączam odpowiednio wcześniej,  tak aby jak goście przychodzą były już prawie upieczone. Nie lubię odgrzewanych potraw . Zazwyczaj dzieciaki ( choć i nie tylko) lubią frytki czy pieczone ziemniaki . Więc , gdy mięsa są już niemalże gotowe , robię roszadę w piekarniku i wstawiam właśnie frytki . W trakcie zajmuję się porcjowaniem mięs. Zawsze  przygotowuję dużo różniastych surówek i warzyw gotowanych .

    Po takim obiedzie nawet nie wyobrażam sobie ,żeby jeszcze było miejsce na zimne przekąski. Bo przecież ważnym elementem , jak nie najważniejszym , szczególnie dla dzieci będzie jeszcze tort:) . Do tego jakieś ciasta , no i można jeszcze podać lody z owocami .

    Co najważniejsze ,  mięsa można zamarynować dzień wcześniej , zupkę też ugotować wcześniej , pomyć warzywa, owoce . W zasadzie przy dwójce małych dzieci uważam ,że jest to wariant optymalny. A goście na pewno nie będą głodni. Tym bardziej ,że jak piszesz faktycznie może być upał, a wiadomo jak żar będzie lał  się z nieba ,  Ty się narobisz, a  potem nie będzie komu tego wszystkiego jeść . 

     

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2011-07-27 14:25:40

    Jeśli chodzi o zupy to zamiast rosołu proponuję dwie zupy: piankowa i kremowa zupa serowa, czy cebulowa francuska (obie w moich przepisach). Są szybkie do zrobienia i zawsze wszystkim smakują (nawet starszym osobom, które lubią tradycyjne jedzenie), do tego dość oryginalne i z grzankami (czyli na szybciora). Do tego można je wcześniej przygotować i rozlać do bulionetek, a potem dodać grzanki i zapiec z serem (tak samo jak brokułową, czy dyniową, ale to już dla wyrafinowanego podniebienia ;)). Te zupki nie skwaśnieją tak szybko jak rosół, bo mają czosnek i cebulę. Poza tym nie zrobią się słodkie, tak jak rosół na drugi dzień, którego też nie lubię. A jakbyś zrobiła gulasz prwdziwie węgierski (tylko z większych porcji mięsa) lub schab w sosie ze śliwkami i żurawiną (oba w moich przepisach) i podała z knedlami to też byłoby hicior.

  • Autor: aloalo Data: 2011-07-27 14:35:26

    A ja się "wycwaniakowałam" w tego typu sprawach i z czystego wygodnictwa zamawiam sprawdzony cattering. Ciasta robie sama. Też chcę spędzic czas z gośćmi i najważniejszą osobą tego dnia, a nie "gdy oni jedli to ja to i to robiłam". A jak oni zjedli to zmywałam gary. Eee, bez sensu :)

    Pozdrawiam i zyczę udanej imprezy.

  • Autor: aggusia35 Data: 2011-07-27 15:35:39

    przyznam szczerze że i ja się wspomagam. Wczesniej wszystko sama przy 15 osobach to mozna zwariowac i zarobic sie na maxsa.  Teraz jesli chodzi o ciasta korzystam z uslug takiej pani ktora  taniej niz w cukierni piecze wszystko metoda domowa.  Jestem zawsze tak dogadana, że ciasta mi dostarcza w dniu imprezy. Ostatnio na urodzinach męża nie miałam miejsca w lodówce i tort został mi dostarczony  przed samą imprezą.

    Moge Ci poradzić abyś  porozmawiała z jakąś zaprzyjaziniona sąsiadką może będziesz mogła skorzystać z jej lodowki :):)

    jesli chodzi o imprezy trudno coś doradzić nie wiadomo czy przewaga na tej imprezie będzie dzieci czy dorosłych.

    U mnie na tego typu imprezach sprawdza sie zawsze:

    - piersi z kurczaka zawijane z pieczarkami. zapiekane  w piekarniku w dzień imprezy z dodatkiem cebulki pokrojonej w piórka

    -  na drugiej półce zapiekane ziemniaczki pokrojone w cieńkie talarki z ziołami. Ziemniaczki możesz lekko podgotować rano.

    - na innej pólce możesz zapiec zrobione wcześniej same np kotlety schabowe z ziołami lub mielone z kawałkiem sera w środku.

    Pamiętaj o jednym zawsze my gospodynie robimy za dużo i później jest kłopot co zrobić z taką ilością jedzenia. Jako lubianą przez wszystkich zupę polecę ci rosół lub pomidorową.  Zawsze się sprawdza a lubia ją i dzieci i dorośli.  Zrezygnowała bym też z ciast z masą poza tortem. Teraz jest dużo fajnych owoców z którymi możesz zrobic jakieś fajne ucierane ciasto którego nie musisz trzymac w lodówce. Zaoszczędzisz tym sposobem miejsca w lodówce ;):

  • Autor: olusia23 Data: 2011-07-28 07:32:39

    Ja ci polecam ugotowanie gara ziemniaków (możesz zrobić to wcześniej) i owiniecie go ręcznikami i włożenie pod poduche, potem dolejesz ciepłego mleka, dodasz masło i koperek i ugnieciesz na puree. Do tego kawał pieczeni np. z karczku lub łopatki, wczesniej zamarynowanej. Polecam moje przepisy: http://wielkiezarcie.com/recipe66418.html

    http://wielkiezarcie.com/recipe65814.html

    Do pieczeniu szybko zrobisz sos, wykorzystując puszczone podczas pieczenia soki.

    Jako dodatek polecam ogóreczki małosolne, lub kiszone, surówka z selera http://wielkiezarcie.com/recipe69433.html , surówka z kapusty kiszoenj i majonezu: http://wielkiezarcie.com/recipe66284.html

    lub kup gotową kapustę czerwoną w słoiku, dodaj jabłka, cebulę i majonez. Masz naprawdę pyszne danie przygotowane niewielkim nakładem. Wszystkie surówki możesz (a nawet powinnas przygotować wczesniej, żeby się przegryzły).

    Na zupę polecam krem z brokułów - z jajkiem, lub groszkiem ptysiowym : http://wielkiezarcie.com/recipe68419.html

    Z sałatek polecam: moja tuńczykową ekspersową, http://wielkiezarcie.com/recipe64032.html z kurczakiem, curry, http://wielkiezarcie.com/recipe65333.html lub z selera marynowanego z porem, kukurydzą, anansem i jajkiem - pycha.

  • Autor: kasnik Data: 2011-07-29 12:02:32

    Dziękuję Kochani za wszystkie porady, odpisuję teraz dopiero bo wczoraj nie umiałam wejśc na stronke za nic w świecie.

    Jakoś musze sobie  z tym poradzic, zobaczymy jak wyjdzie, dziekuje raz jeszcze:)

    POZDRAWIAM-EWA:):):)

Przejdź do pełnej wersji serwisu