Próbowałam robić, te parę przykładów ;) ale farsz był zbyt mokry i ciasto zamiast się rozwarstwić na płatki, "siadło" i stało się tłustą kluchą. Więc podpytuję o wypróbowane przepisy. Ale te co podałaś wyglądają pycha.
Jako spód do tarty,a czasem robię z niego smażone pierożki z serem bialym zmieszanym z fetą,z dodatkiem oliwek.Kilka razy dodałam również szpinak.Najsmaczniejsze są na gorąco.
http://wielkiezarcie.com/recipe27836.html u mnie moje paszteciki z takim jak podany lub z farszem... na winie haha czyli co akurat jest w lodówce, czasem równiez owoce (np kawałki gruszki czy jabłka)
ja kupuje ciasto francuskie w Biedronce, staram sie mieć je w lodówce bo wiem że można z niego zrobić dużo rzeczy szczególnie gdy sie ma niezapowiedzianych gości, nigdy je nie wałkuje bo jest w sam raz:
-najcześciej robie ciasteczka z nich np.płat ciasta francuskiego posypuje mieszanka(2 opakowania cukru waniliowego, pól szkl cukru i opakowanie cynamonu)ciasto posypuje taka mieszanka, i zakładam po po bokach tak ok 2 cm, znowu posypuje i znów zakładam po 2 cm, posypuje tak dlugo i zakladam ciasto aż zrobi się taki kwadrat.ciasto tne na paseczki i ukladam na blaszcze posmarowanej masłem i posypanej mąką,ciasteczka smaruje roztrzepanym jajkiem, pieke 10 min w 180 st.
-jako zakąske to ciasto kroje pionowo na 3 cm pasy i raz w środku przcinam je jednym pasem.gotowe frankfuterki zawijam w ciasto, smaruje roztrezpanym jajkiem i posypuje kminkiem lub ostra papryką.pieke 15 min w 180 st
-tez jako zakąske podaje ciasto francuskie faszerowane pokrojona kielbaską i boczkiem...do piwka doskonała zakąska;););)
ostatnio z kompoty zostały mi gruszki, wiec odsączyłam je na sitki a z ciasta francuskiego wyciełam kwadraty włożyłam po kawalku gruszki, skleiłam a sakiewki, posmarowałam jakiem i posypałam cynamonem:)pycha!!!
nadziewam czekolada i wychodza pyszne ciateczka lub tez duszone pokrojone w drobna kostke jablka jak na szarlotke. Ostatnio ulubionym sa rulony z tegoz ciasta nadziewane ziemniaczanym puree i startym serem. Super zamiast tradycyjnych ziemniakow
Ja robię coś takiego http://wielkiezarcie.com/recipe69185.html oraz http://wielkiezarcie.com/recipe69785.html ,http://wielkiezarcie.com/recipe69788.html
ja z takiego ciasta robię ślimaczki - bułeczki z serem żółtym czy szynką. Potem z sosem czosnkowym i mm... poezja ;) Czasami robię identycznie hot dogi, zawijam parówkę w ciasto i kładę plasterek sera zóltego. ;);P
Jak wykorzystujecie takie ciasto dostępne w sklepach w formie rulonu?
Madziu, co tylko chcesz)) Tutaj parę przykładów (KLIK)
Takie zawijaski będę robić na Wigilię http://wielkiezarcie.com/recipe28794.html , a to na obiad na drugi dzień świąt http://wielkiezarcie.com/recipe24200.html
Próbowałam robić, te parę przykładów ;) ale farsz był zbyt mokry i ciasto zamiast się rozwarstwić na płatki, "siadło" i stało się tłustą kluchą. Więc podpytuję o wypróbowane przepisy. Ale te co podałaś wyglądają pycha.
Jako spód do tarty,a czasem robię z niego smażone pierożki z serem bialym zmieszanym z fetą,z dodatkiem oliwek.Kilka razy dodałam również szpinak.Najsmaczniejsze są na gorąco.
http://wielkiezarcie.com/recipe27836.html u mnie moje paszteciki z takim jak podany lub z farszem... na winie haha czyli co akurat jest w lodówce, czasem równiez owoce (np kawałki gruszki czy jabłka)
Kroje na kwadraty, na środek kłade troszke dzemu , smaruje jajkiem i posypuje grubym cukrem, piekę i mam ciasteczka do porannej kawy.
Kupowałam w biedronce i w lidlu , już nie wałkuje ,według mnie jest w sam raz
ja kupuje ciasto francuskie w Biedronce, staram sie mieć je w lodówce bo wiem że można z niego zrobić dużo rzeczy szczególnie gdy sie ma niezapowiedzianych gości
, nigdy je nie wałkuje bo jest w sam raz:
-najcześciej robie ciasteczka z nich np.płat ciasta francuskiego posypuje mieszanka(2 opakowania cukru waniliowego, pól szkl cukru i opakowanie cynamonu)ciasto posypuje taka mieszanka, i zakładam po po bokach tak ok 2 cm, znowu posypuje i znów zakładam po 2 cm, posypuje tak dlugo i zakladam ciasto aż zrobi się taki kwadrat.ciasto tne na paseczki i ukladam na blaszcze posmarowanej masłem i posypanej mąką,ciasteczka smaruje roztrzepanym jajkiem, pieke 10 min w 180 st.
-jako zakąske to ciasto kroje pionowo na 3 cm pasy i raz w środku przcinam je jednym pasem.gotowe frankfuterki zawijam w ciasto, smaruje roztrezpanym jajkiem i posypuje kminkiem lub ostra papryką.pieke 15 min w 180 st
-tez jako zakąske podaje ciasto francuskie faszerowane pokrojona kielbaską i boczkiem...do piwka doskonała zakąska;););)
ostatnio z kompoty zostały mi gruszki, wiec odsączyłam je na sitki a z ciasta francuskiego wyciełam kwadraty włożyłam po kawalku gruszki, skleiłam a sakiewki, posmarowałam jakiem i posypałam cynamonem:)pycha!!!
nadziewam czekolada i wychodza pyszne ciateczka lub tez duszone pokrojone w drobna kostke jablka jak na szarlotke. Ostatnio ulubionym sa rulony z tegoz ciasta nadziewane ziemniaczanym puree i startym serem. Super zamiast tradycyjnych ziemniakow
Polecam ten przepis http://wielkiezarcie.com/recipe61766.html
Ja robię coś takiego http://wielkiezarcie.com/recipe69185.html oraz http://wielkiezarcie.com/recipe69785.html ,http://wielkiezarcie.com/recipe69788.html
http://wielkiezarcie.com/recipe69185.html
http://wielkiezarcie.com/recipe69785.html
http://wielkiezarcie.com/recipe69788.html
linki aktywne
http://wielkiezarcie.com/recipe52987.html sakiewki z ciasta francuskiego
http://wielkiezarcie.com/recipe71567.html
:)
ja z takiego ciasta robię ślimaczki - bułeczki z serem żółtym czy szynką. Potem z sosem czosnkowym i mm... poezja ;) Czasami robię identycznie hot dogi, zawijam parówkę w ciasto i kładę plasterek sera zóltego. ;);P
Albo ciacha z cukrem ;P