Forum

Kuchenne porady

Kupne ciasto francuskie

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2011-12-21 22:32:46

    Jak wykorzystujecie takie ciasto dostępne w sklepach w formie rulonu?

  • Autor: makusia Data: 2011-12-21 22:44:50

    Madziu, co tylko chcesz)) Tutaj parę przykładów (KLIK)

    Takie zawijaski będę robić na Wigilię http://wielkiezarcie.com/recipe28794.html , a to na obiad na drugi dzień świąt http://wielkiezarcie.com/recipe24200.html

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2011-12-21 22:51:07

    Próbowałam robić, te parę przykładów ;) ale farsz był zbyt mokry i ciasto zamiast się rozwarstwić na płatki, "siadło" i stało się tłustą kluchą. Więc podpytuję o wypróbowane przepisy. Ale te co podałaś wyglądają pycha.

  • Autor: jolka60 Data: 2011-12-22 06:59:28

    Jako spód do tarty,a czasem robię z niego smażone pierożki z serem bialym zmieszanym z fetą,z dodatkiem oliwek.Kilka razy dodałam również szpinak.Najsmaczniejsze są na gorąco.

  • Autor: renataz36 Data: 2011-12-22 07:29:24

    http://wielkiezarcie.com/recipe27836.html u mnie moje paszteciki z takim jak podany lub z farszem... na winie haha czyli co akurat jest w lodówce, czasem równiez owoce (np kawałki gruszki czy jabłka)

  • Autor: alicja_bt Data: 2011-12-22 07:48:42

    Kroje na kwadraty, na środek kłade troszke dzemu , smaruje jajkiem i posypuje grubym cukrem, piekę i mam ciasteczka do porannej kawy.

  • Autor: betap Data: 2011-12-22 08:12:23

    • A czy takie gotowe ciasto z Bidronki np. jeszcz wałkujecie,

  • Autor: alicja_bt Data: 2011-12-22 08:17:54

    Kupowałam w biedronce i w lidlu , już nie wałkuje ,według mnie jest w sam raz

  • Autor: lisowianka Data: 2011-12-22 11:05:45

    ja kupuje ciasto francuskie w Biedronce, staram sie mieć je w lodówce bo wiem że można z niego zrobić dużo rzeczy szczególnie gdy sie ma niezapowiedzianych gości, nigdy je nie wałkuje bo jest w sam raz:

    -najcześciej robie ciasteczka z nich np.płat ciasta francuskiego posypuje mieszanka(2 opakowania cukru waniliowego, pól szkl cukru i opakowanie cynamonu)ciasto posypuje taka mieszanka, i zakładam po po bokach tak ok 2 cm, znowu posypuje i znów zakładam po 2 cm, posypuje tak dlugo i zakladam ciasto aż zrobi się taki kwadrat.ciasto tne na paseczki i ukladam na blaszcze posmarowanej masłem i posypanej mąką,ciasteczka smaruje roztrzepanym jajkiem, pieke 10 min w 180 st.

    -jako zakąske to ciasto kroje pionowo na 3 cm pasy i raz w środku przcinam je jednym pasem.gotowe frankfuterki zawijam w ciasto, smaruje roztrezpanym jajkiem i posypuje kminkiem lub ostra papryką.pieke 15 min w 180 st

    -tez jako zakąske podaje ciasto francuskie faszerowane pokrojona kielbaską i boczkiem...do piwka doskonała zakąska;););)

    ostatnio z kompoty zostały mi gruszki, wiec odsączyłam je na sitki a z ciasta francuskiego wyciełam kwadraty włożyłam po kawalku gruszki, skleiłam a sakiewki, posmarowałam jakiem i posypałam cynamonem:)pycha!!!

  • Autor: kiki1101 Data: 2011-12-22 14:18:36

    nadziewam czekolada i wychodza pyszne ciateczka lub tez duszone pokrojone w drobna kostke jablka jak na szarlotke. Ostatnio ulubionym sa rulony z tegoz ciasta nadziewane ziemniaczanym puree i startym serem. Super zamiast tradycyjnych ziemniakow

  • Autor: agulinia Data: 2011-12-22 17:31:11

    Polecam ten przepis http://wielkiezarcie.com/recipe61766.html

  • Autor: karo826 Data: 2011-12-22 18:16:46

    Ja robię coś takiego http://wielkiezarcie.com/recipe69185.html oraz http://wielkiezarcie.com/recipe69785.html ,http://wielkiezarcie.com/recipe69788.html

  • Autor: dana39 Data: 2011-12-22 21:49:09

    http://wielkiezarcie.com/recipe52987.html sakiewki z ciasta francuskiego

  • Autor: PATI :) Data: 2011-12-23 08:07:44

    http://wielkiezarcie.com/recipe71567.html

    :)

  • Autor: Fiddle Data: 2011-12-24 12:46:01

    ja z takiego ciasta robię ślimaczki - bułeczki z serem żółtym czy szynką. Potem z sosem czosnkowym i mm... poezja ;) Czasami robię identycznie hot dogi, zawijam parówkę w ciasto i kładę plasterek sera zóltego. ;);P

    Albo ciacha z cukrem ;P

Przejdź do pełnej wersji serwisu