Forum

Kuchenne porady

Jaki jabłecznik polecacie:)

  • Autor: gosiaw70 Data: 2012-08-01 15:27:02

    Sezon na jabłuszka,jaką szarlotkę lubicie najbardziej?

  • Autor: Fiddle Data: 2012-08-01 15:30:14

    dzis akurat piekłam... spojrzałam na kilka przepisów i w każdym było cos ' zle ' :P jak dla mnie. wiec zmodyfikowalam , i stworzylam swoj wlasny :)

    kruche ciasto , na to pokrojone w plasterki jabłuszka papierówki posypane cynamonem i znów kruche ciasto...

    bez piany ani innych wynalazków. PYCHOTA ! akurat się zajadam :)

    kruche ciasto; 500 g mąki, 80 g cukru, 1 cukier waniliowy, 1 proszek do pieczenia, 2 jaja, 200 g masła roślinnego. Podzielić na pół. Jak dla mnie bomba. :D

  • Autor: gosiaw70 Data: 2012-08-01 15:33:40

    Dzięki,fajny pomysł,uwielbiam kruche ciasto:)można ją jeść i na cipło i na zimno:)

  • Autor: Fiddle Data: 2012-08-01 15:53:07

    Dzięki,fajny pomysł,uwielbiam kruche ciasto:)można ją jeść i na cipło i
    na zimno:)

    taak ;) na zimno jest pyszna a na ciepło chyba jeszcze pyszniejsza ;)

    nie lubię (ja) szarlotki z pianą

  • Autor: as Data: 2012-08-01 19:28:12

    Takiego przepisu szukałam. W większości do ciasta idą same żółtka, a chciałam z całych jaj. Dzieki

  • Autor: Fiddle Data: 2012-08-01 21:35:07

    Takiego przepisu szukałam. W większości do ciasta idą same
    żółtka, a chciałam z całych jaj. Dzieki

    Mój przepis to zmodyfikowany przepis nutelli. Tam szło jeszcze mleko oraz olej, ja nie dałam, uznałam za niepotrzebne, skorygowałam też ilość cukru (było 150 g a ja dałam 80 g - w zupełnosci wystarczyło! ale jak wolisz słodsze, to zrób słodsze), i jabłka obrałam i pokroiłam w plasterki , posypałam cynamonem - nie dusiłam. dałam 2 jaja bo uznałam że 1 to za mało. i po prostu podzieliłam ciasto na dwie części... jedna część-jabłka-druga część...takie dwa placki... jak się upiekło posypałam cukrem pudrem... dla nas bardzo smaczne ;)

  • Autor: as Data: 2012-08-01 22:15:29

    Jabłka lepiej w plastry czy zetrzeć na grubych oczkach?

  • Autor: Fiddle Data: 2012-08-02 08:26:38

    Jabłka lepiej w plastry czy zetrzeć na grubych oczkach?

    papierówki i tak, i tak się "rozkleją" na mus... takie już są. więc w sumie bez różnicy. :)

  • Autor: as Data: 2012-08-04 10:19:25

    cały proszek do pieczenia to chyba za dużo?

  • Autor: Fiddle Data: 2012-08-04 10:46:08

    cały proszek do pieczenia to chyba za dużo?

    zależy jaki mamy na myśli... :) ja dałam cały 15 gramowy i nie było za dużo, Nutella w swoim przepisie na tyle mąki też dała tyle proszku.

  • Autor: Fiddle Data: 2012-08-04 10:54:14

    cały proszek do pieczenia to chyba za dużo? zależy jaki mamy na myśli...
    :) ja dałam cały 15 gramowy i nie było za dużo, Nutella w swoim przepisie
    na tyle mąki też dała tyle proszku.

    jakbyś dała  łyżeczkę z lekkim czubkiem  to też coś takiego wyjdzie ;)

  • Autor: cerekm Data: 2012-08-01 15:34:00

    http://wielkiezarcie.com/recipe12862.html

    !!!! to jest dopiero bomba;-)))

  • Autor: Fiddle Data: 2012-08-01 15:46:04

    http://wielkiezarcie.com/recipe12862.html  !!!! to jest dopiero
    bomba;-)))

    to tez lubie, ale to cos a'la jablecznik, wole jednak ten zwykly ;)

  • Autor: cerekm Data: 2012-08-01 16:51:13

    masz racje;) ale przyznasz, ze sa niezle te jablka,nie?;-)) robilam tez ze sliwkami !super!

  • Autor: cerekm Data: 2012-08-01 16:51:44

    sorki pomylilo mi sie!

  • Autor: gosiaw70 Data: 2012-08-01 16:07:42

    Super przepis,wypróbuję na pewno,ale nie teraz,bo jabłuszka przesmażyłam:(

  • Autor: megi65 Data: 2012-08-01 16:15:36

    Moje hity z jabłkami ....

    http://wielkiezarcie.com/recipe22470.html

    http://wielkiezarcie.com/recipe3566.html

    http://wielkiezarcie.com/recipe65887.html

    http://wielkiezarcie.com/recipe6819.html

    http://wielkiezarcie.com/recipe24716.html

    Polecam , polecam .. :))

    Najlepsze szarlotki i jabłkowe ciacha udają się póżniejszych odmian ... Owszem teraz jabłko kusi swoim samkowitym wyglądem . Poczekam za antonóweczka czy szara renetą , baa może uda mi sie złotą odmianę na targowisku upolować .. :)

  • Autor: Wróbelek Data: 2012-08-01 16:21:42

    choć przepisów wiele i wiele szarlotek już robiłam to jednak ta najprostsza nadal najlepsza i najczęściej do niej wracam:

    http://wielkiezarcie.com/recipe12216.html

  • Autor: Fiddle Data: 2012-08-01 16:59:34

    choć przepisów wiele i wiele szarlotek już robiłam to jednak ta
    najprostsza nadal najlepsza i najczęściej do niej
    wracam: http://wielkiezarcie.com/recipe12216.html

    no moja jest baardzo podobna do Twojej, polecam!:)

    cerekm, jasne, sa pyszniutkie :)

  • Autor: as Data: 2012-08-01 19:27:52

    Takiego przepisu szukałam. W większości do ciasta idą same żółtka, a chciałam z całych jaj. Dzieki

  • Autor: słodki buraczek Data: 2012-08-01 18:41:52

    Polecam najprostsze jabłeczniki - dla mnie najsmaczniejsze:

    http://wielkiezarcie.com/recipe23679.html

    http://wielkiezarcie.com/recipe21071.html

  • Autor: kate5134 Data: 2012-08-01 22:20:54

    ja często robię ciasto z jabłkami według mojego przepisu : http://wielkiezarcie.com/recipe83366.html

    podane ciasto nazywa się rabarbarowiec, ale z powodzeniem piekę je z jabłkami, truskawkami, wiśniami. Robię wersję szybką, czyli jabłka surowe pokrojone w kostkę, posypane cukrem i proszkiem kisielowym następnie wyłożone na ciasto, na to pianka i kruszonka.

  • Autor: mamalenki Data: 2012-08-01 22:30:26

    moja ulubiona http://www.ciasta.net/szarlotka.php,prosta,domowa,pachnąca...kiedyś szukałam przepisu i spodobało mi się zdjęcie,zrobiłam,polubiłam...

  • Autor: malina_a Data: 2012-08-02 09:00:01

    moja ulubiona
    http://www.ciasta.net/szarlotka.php,prosta,domowa,pachnąca...kiedyś
    szukałam przepisu i spodobało mi się zdjęcie,zrobiłam,polubiłam...

    Fajny przepis :) Dzięki :)

  • Autor: kaszkaj Data: 2012-08-01 22:55:19

    Ja od lat robię tak szarlotkę- 3 szkl.mąki siekam z kostką margaryny,dodaję 3/4 szkl.cukru,4 żółtka i 1 łyżeczkę proszku,zagniatam ciasto i dzielę je 2/3 i1/3.Wkładam do osobnych woreczków i na 30 minut do zamrażarki.Większą część tarkuję na spód,na to mus z jabłek i pozostałe starkowane ciasto.Jest to mój uniwersalny przepis na kruche ciasto i muszę powiedzieć,że jabłecznik ma wielu amatorów.Czasami daję na ciasto pokrojone jabłka,wylewam na nie 2 budynie ugotowane na litrze 30% śmietany i na górę ciasto,też jest pyszne. 

  • Autor: gabigold Data: 2012-08-02 14:55:06

    takie ciasto z budyniami mam w moich przepisach, jest fajne , ale spróbuję także Twojego :)

  • Autor: Ania35 Data: 2012-08-02 14:56:45

    Ja robię też z identycznego przepisu!!! Ciasto jest rewelacyjne do jabłek, budyniu i innych owoców. Jabłka daję tarkuję i dodaję cukier, cynamon i troszeńkę bułki tartej aby wchłoniła nadmiar soku z jabłuszek. To ciasto też smakuje z rabarbarem i malinkami. Ostatnio robiłam ciasto z malinkami i jeżynkami. Lekko kwaskowe, ale z gałką śmietankowych lodów smakowało wyśmienicie!!! Pozdrawiam

  • Autor: megi65 Data: 2012-08-03 20:29:15

    Gosiu ! wybrałaś już ciacho ?? Widziałaś ten w komentarzach z jabłecznik z chałwą ...

  • Autor: gosiaw70 Data: 2012-08-04 15:46:24

    Tak megusiu,upiekłam kruche z kruszonką:)zawsze do musu jabłkowego dodaje galaretkę cytrynową,wczoraj upiekłam szybkie z owocami(sliwki)wg.WKN,dzisiaj murzynek też z tego zbioru:)ostatnio często korzystam z przepisów WKN:)dzisiaj pizza:)

  • Autor: Monika09 Data: 2012-08-03 22:55:52

    Ja właśnie wczoraj piekłam szarlotkę, bo już chodziła za mną od dłuższego czasu. Skorzystałam z przepisu Anes: szarlotka Emilki mamy. Jest wspaniała, kruchutka, taka tradycyjna. Jak do tej pory najlepszy przepis na kruche ciasto. Polecam :)

  • Autor: promyczek71 Data: 2012-08-04 10:12:16

    A może ktoś by chciał wypróbować szarlotkę na półkruchym cieście w/g mojego przepisu , gdzie wykorzystujemy tylko jedno jajko ? Polecam :)

  • Autor: Ania35 Data: 2012-08-04 12:52:04

    No proszę. Jedno jajo i ciacho gotowe. Ciekawy przepis!!! Pewnie go wypróbuję. Pozdrawiam

  • Autor: anqe Data: 2012-08-04 22:15:42

    sypaną szarlotkę, regularnie do niej wracam, wszystkie inne wynalazki zazwyczaj są na raz lub dwa

  • Autor: panda25 Data: 2012-08-04 22:46:52

    Jako, że pochodzę z zagłebia jabłkowego u nas zawsze Szarlotka jak to ja nazywam PO GRÓJECKU, czyli duuuuuuuuuużo jabłek i mało ciasta.

    Ciasto kruche podpieczone, na to jabłka, i później na jabłka cieniutki placek 2 części ciasta kruchego, lub francuskiego :)

    Najpiękniejszy widok na wiosnę :)

    Grójeckie sady w porze kwitnienia - fot. M. Sawicki

Przejdź do pełnej wersji serwisu