dzis akurat piekłam... spojrzałam na kilka przepisów i w każdym było cos ' zle ' :P jak dla mnie. wiec zmodyfikowalam , i stworzylam swoj wlasny :)
kruche ciasto , na to pokrojone w plasterki jabłuszka papierówki posypane cynamonem i znów kruche ciasto...
bez piany ani innych wynalazków. PYCHOTA ! akurat się zajadam :)
kruche ciasto; 500 g mąki, 80 g cukru, 1 cukier waniliowy, 1 proszek do pieczenia, 2 jaja, 200 g masła roślinnego. Podzielić na pół. Jak dla mnie bomba. :D
Takiego przepisu szukałam. W większości do ciasta idą same żółtka, a chciałam z całych jaj. Dzieki
Mój przepis to zmodyfikowany przepis nutelli. Tam szło jeszcze mleko oraz olej, ja nie dałam, uznałam za niepotrzebne, skorygowałam też ilość cukru (było 150 g a ja dałam 80 g - w zupełnosci wystarczyło! ale jak wolisz słodsze, to zrób słodsze), i jabłka obrałam i pokroiłam w plasterki , posypałam cynamonem - nie dusiłam. dałam 2 jaja bo uznałam że 1 to za mało. i po prostu podzieliłam ciasto na dwie części... jedna część-jabłka-druga część...takie dwa placki... jak się upiekło posypałam cukrem pudrem... dla nas bardzo smaczne ;)
cały proszek do pieczenia to chyba za dużo? zależy jaki mamy na myśli... :) ja dałam cały 15 gramowy i nie było za dużo, Nutella w swoim przepisie na tyle mąki też dała tyle proszku.
jakbyś dała łyżeczkę z lekkim czubkiem to też coś takiego wyjdzie ;)
Najlepsze szarlotki i jabłkowe ciacha udają się póżniejszych odmian ... Owszem teraz jabłko kusi swoim samkowitym wyglądem . Poczekam za antonóweczka czy szara renetą , baa może uda mi sie złotą odmianę na targowisku upolować .. :)
choć przepisów wiele i wiele szarlotek już robiłam to jednak ta najprostsza nadal najlepsza i najczęściej do niej wracam: http://wielkiezarcie.com/recipe12216.html
no moja jest baardzo podobna do Twojej, polecam!:)
podane ciasto nazywa się rabarbarowiec, ale z powodzeniem piekę je z jabłkami, truskawkami, wiśniami. Robię wersję szybką, czyli jabłka surowe pokrojone w kostkę, posypane cukrem i proszkiem kisielowym następnie wyłożone na ciasto, na to pianka i kruszonka.
Ja od lat robię tak szarlotkę- 3 szkl.mąki siekam z kostką margaryny,dodaję 3/4 szkl.cukru,4 żółtka i 1 łyżeczkę proszku,zagniatam ciasto i dzielę je 2/3 i1/3.Wkładam do osobnych woreczków i na 30 minut do zamrażarki.Większą część tarkuję na spód,na to mus z jabłek i pozostałe starkowane ciasto.Jest to mój uniwersalny przepis na kruche ciasto i muszę powiedzieć,że jabłecznik ma wielu amatorów.Czasami daję na ciasto pokrojone jabłka,wylewam na nie 2 budynie ugotowane na litrze 30% śmietany i na górę ciasto,też jest pyszne.
Ja robię też z identycznego przepisu!!! Ciasto jest rewelacyjne do jabłek, budyniu i innych owoców. Jabłka daję tarkuję i dodaję cukier, cynamon i troszeńkę bułki tartej aby wchłoniła nadmiar soku z jabłuszek. To ciasto też smakuje z rabarbarem i malinkami. Ostatnio robiłam ciasto z malinkami i jeżynkami. Lekko kwaskowe, ale z gałką śmietankowych lodów smakowało wyśmienicie!!! Pozdrawiam
Tak megusiu,upiekłam kruche z kruszonką:)zawsze do musu jabłkowego dodaje galaretkę cytrynową,wczoraj upiekłam szybkie z owocami(sliwki)wg.WKN,dzisiaj murzynek też z tego zbioru:)ostatnio często korzystam z przepisów WKN:)dzisiaj pizza:)
Ja właśnie wczoraj piekłam szarlotkę, bo już chodziła za mną od dłuższego czasu. Skorzystałam z przepisu Anes: szarlotka Emilki mamy. Jest wspaniała, kruchutka, taka tradycyjna. Jak do tej pory najlepszy przepis na kruche ciasto. Polecam :)
Sezon na jabłuszka,jaką szarlotkę lubicie najbardziej?
dzis akurat piekłam... spojrzałam na kilka przepisów i w każdym było cos ' zle ' :P jak dla mnie. wiec zmodyfikowalam , i stworzylam swoj wlasny :)
kruche ciasto , na to pokrojone w plasterki jabłuszka papierówki posypane cynamonem i znów kruche ciasto...
bez piany ani innych wynalazków. PYCHOTA ! akurat się zajadam :)
kruche ciasto; 500 g mąki, 80 g cukru, 1 cukier waniliowy, 1 proszek do pieczenia, 2 jaja, 200 g masła roślinnego. Podzielić na pół. Jak dla mnie bomba. :D
Dzięki,fajny pomysł,uwielbiam kruche ciasto:)można ją jeść i na cipło i na zimno:)
Dzięki,fajny pomysł,uwielbiam kruche ciasto:)można ją jeść i na cipło i
na zimno:)
taak ;) na zimno jest pyszna a na ciepło chyba jeszcze pyszniejsza ;)
nie lubię (ja) szarlotki z pianą
Takiego przepisu szukałam. W większości do ciasta idą same żółtka, a chciałam z całych jaj. Dzieki
Takiego przepisu szukałam. W większości do ciasta idą same
Mój przepis to zmodyfikowany przepis nutelli. Tam szło jeszcze mleko oraz olej, ja nie dałam, uznałam za niepotrzebne, skorygowałam też ilość cukru (było 150 g a ja dałam 80 g - w zupełnosci wystarczyło! ale jak wolisz słodsze, to zrób słodsze), i jabłka obrałam i pokroiłam w plasterki , posypałam cynamonem - nie dusiłam. dałam 2 jaja bo uznałam że 1 to za mało. i po prostu podzieliłam ciasto na dwie części... jedna część-jabłka-druga część...takie dwa placki... jak się upiekło posypałam cukrem pudrem... dla nas bardzo smaczne ;)żółtka, a chciałam z całych jaj. Dzieki
Jabłka lepiej w plastry czy zetrzeć na grubych oczkach?
Jabłka lepiej w plastry czy zetrzeć na grubych oczkach?
papierówki i tak, i tak się "rozkleją" na mus... takie już są. więc w sumie bez różnicy. :)cały proszek do pieczenia to chyba za dużo?
cały proszek do pieczenia to chyba za dużo?
zależy jaki mamy na myśli... :) ja dałam cały 15 gramowy i nie było za dużo, Nutella w swoim przepisie na tyle mąki też dała tyle proszku.cały proszek do pieczenia to chyba za dużo? zależy jaki mamy na myśli...
jakbyś dała łyżeczkę z lekkim czubkiem to też coś takiego wyjdzie ;):) ja dałam cały 15 gramowy i nie było za dużo, Nutella w swoim przepisie
na tyle mąki też dała tyle proszku.
http://wielkiezarcie.com/recipe12862.html
!!!! to jest dopiero bomba;-)))
http://wielkiezarcie.com/recipe12862.html !!!! to jest dopiero
bomba;-)))
to tez lubie, ale to cos a'la jablecznik, wole jednak ten zwykly ;)
masz racje;) ale przyznasz, ze sa niezle te jablka,nie?;-)) robilam tez ze sliwkami !super!
sorki pomylilo mi sie!
Super przepis,wypróbuję na pewno,ale nie teraz,bo jabłuszka przesmażyłam:(
Moje hity z jabłkami ....
http://wielkiezarcie.com/recipe22470.html
http://wielkiezarcie.com/recipe3566.html
http://wielkiezarcie.com/recipe65887.html
http://wielkiezarcie.com/recipe6819.html
http://wielkiezarcie.com/recipe24716.html
Polecam , polecam .. :))
Najlepsze szarlotki i jabłkowe ciacha udają się póżniejszych odmian ... Owszem teraz jabłko kusi swoim samkowitym wyglądem . Poczekam za antonóweczka czy szara renetą , baa może uda mi sie złotą odmianę na targowisku upolować .. :)
choć przepisów wiele i wiele szarlotek już robiłam to jednak ta najprostsza nadal najlepsza i najczęściej do niej wracam:
http://wielkiezarcie.com/recipe12216.html
choć przepisów wiele i wiele szarlotek już robiłam to jednak ta
najprostsza nadal najlepsza i najczęściej do niej
wracam: http://wielkiezarcie.com/recipe12216.html
no moja jest baardzo podobna do Twojej, polecam!:)
cerekm, jasne, sa pyszniutkie :)
Takiego przepisu szukałam. W większości do ciasta idą same żółtka, a chciałam z całych jaj. Dzieki
Polecam najprostsze jabłeczniki - dla mnie najsmaczniejsze:
http://wielkiezarcie.com/recipe23679.html
http://wielkiezarcie.com/recipe21071.html
ja często robię ciasto z jabłkami według mojego przepisu : http://wielkiezarcie.com/recipe83366.html
podane ciasto nazywa się rabarbarowiec, ale z powodzeniem piekę je z jabłkami, truskawkami, wiśniami. Robię wersję szybką, czyli jabłka surowe pokrojone w kostkę, posypane cukrem i proszkiem kisielowym następnie wyłożone na ciasto, na to pianka i kruszonka.moja ulubiona http://www.ciasta.net/szarlotka.php,prosta,domowa,pachnąca...kiedyś szukałam przepisu i spodobało mi się zdjęcie,zrobiłam,polubiłam...
moja ulubiona
Fajny przepis :) Dzięki :)http://www.ciasta.net/szarlotka.php,prosta,domowa,pachnąca...kiedyś
szukałam przepisu i spodobało mi się zdjęcie,zrobiłam,polubiłam...
Ja od lat robię tak szarlotkę- 3 szkl.mąki siekam z kostką margaryny,dodaję 3/4 szkl.cukru,4 żółtka i 1 łyżeczkę proszku,zagniatam ciasto i dzielę je 2/3 i1/3.Wkładam do osobnych woreczków i na 30 minut do zamrażarki.Większą część tarkuję na spód,na to mus z jabłek i pozostałe starkowane ciasto.Jest to mój uniwersalny przepis na kruche ciasto i muszę powiedzieć,że jabłecznik ma wielu amatorów.Czasami daję na ciasto pokrojone jabłka,wylewam na nie 2 budynie ugotowane na litrze 30% śmietany i na górę ciasto,też jest pyszne.
takie ciasto z budyniami mam w moich przepisach, jest fajne , ale spróbuję także Twojego :)
Ja robię też z identycznego przepisu!!! Ciasto jest rewelacyjne do jabłek, budyniu i innych owoców. Jabłka daję tarkuję i dodaję cukier, cynamon i troszeńkę bułki tartej aby wchłoniła nadmiar soku z jabłuszek. To ciasto też smakuje z rabarbarem i malinkami. Ostatnio robiłam ciasto z malinkami i jeżynkami. Lekko kwaskowe, ale z gałką śmietankowych lodów smakowało wyśmienicie!!! Pozdrawiam
Gosiu ! wybrałaś już ciacho ?? Widziałaś ten w komentarzach z jabłecznik z chałwą ...
Tak megusiu,upiekłam kruche z kruszonką:)zawsze do musu jabłkowego dodaje galaretkę cytrynową,wczoraj upiekłam szybkie z owocami(sliwki)wg.WKN,dzisiaj murzynek też z tego zbioru:)ostatnio często korzystam z przepisów WKN:)dzisiaj pizza:)
Ja właśnie wczoraj piekłam szarlotkę, bo już chodziła za mną od dłuższego czasu. Skorzystałam z przepisu Anes: szarlotka Emilki mamy. Jest wspaniała, kruchutka, taka tradycyjna. Jak do tej pory najlepszy przepis na kruche ciasto. Polecam :)
A może ktoś by chciał wypróbować szarlotkę na półkruchym cieście w/g mojego przepisu , gdzie wykorzystujemy tylko jedno jajko ? Polecam :)
No proszę. Jedno jajo i ciacho gotowe. Ciekawy przepis!!! Pewnie go wypróbuję. Pozdrawiam
sypaną szarlotkę, regularnie do niej wracam, wszystkie inne wynalazki zazwyczaj są na raz lub dwa
Jako, że pochodzę z zagłebia jabłkowego u nas zawsze Szarlotka jak to ja nazywam PO GRÓJECKU, czyli duuuuuuuuuużo jabłek i mało ciasta.
Ciasto kruche podpieczone, na to jabłka, i później na jabłka cieniutki placek 2 części ciasta kruchego, lub francuskiego :)
Najpiękniejszy widok na wiosnę :)