Zapraszam do kolejnego wypiekowo słodkościowego wątku.. tak mnie pokusiły rogaliki z poprzedniego że wysłałam mężusia po drożdżówkę, makowo serowa,...mniammmm...jak wyzdrowieję to nadrobię domowym ciachem:))
Z racji , że dzisiaj miałam '' walnięty dzień '' , no to taka sama ... szarlotka na odstresa ... W zamyśle miał być zagajnik świerkowy , póżniej myślę sobie aaa zrobię z podgrzybkami ... ciasto jeszcze zostało no to walnełam gwiazdki spadające .. i jeszcze zostało budulca na .... obłoczki i tarwę turzycę ...
Gosiu ! Ciasto jest szybkie , proste i .. zaskakuje smakiem .. Koniecznie lukier cytrynowy , polewa czekoladowa nie daje tego smaczku .. Poczekam na twoją opinię .. :D
Bezy • białka z 4 jaj • 1 szklanki cukru pudru • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej • 15 dkg posiekanych orzechów włoskich( mogą być orzechy laskowe, albo mieszanka różnych orzechów, migdałów i preparowanego ryżu)
Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić je na 2 części. Pierwszą część wyłożyć do blachy 23x 35 cm.Piec 15 minut w temp. 160 st. Posmarować powidłami.Dwa białka ubić na sztywno i stopniowo, wciąż ubijając dosypywać pół szkl.cukru pudru a na końcu dać 1 łyżkę mąki ziemniaczaną ,delikatnie wymieszać i rozprowadzić na warstwie powideł,posypać połową orzechów. Ponownie wstawić ciasto do piekarnika na 15 minut. Identycznie postąpić z drugim plackiem.
krem budyniowy
Ugotować 2 budynie śmietankowe w 0,5 litra mleka z niecałą pół szkl cukru,po wystudzeniu utrzeć z 25 dag masła
Mamo Różyczki, ja juz tez kończe wypieki. Początek adwentu to początek postu.Przerwa dobrze nam zrobi. Na swiątecznym stole posmakujemy lepiej piernika, sernika i makowca.. Dzisiaj jeszcze moge Was poczęstowac rogalikiem. Swieżo po obiadku pieczonym. Co prawda,nadzianym marmoladką rózaną a nie białym makiem na wzór prawdziwego rogala marcińskiego. Ale są....
Tak jak napisałem wczorajszy, wczoraj zjedzony (nie jeden zresztą) Cena to 37 zł za kilogram. Były też tańsze ale ten był od najlepszego cukiernika...(Gruszecki)
Wczoraj upieczone, dzis ostatnia maz pochlonal na sniadanie. Moje "kreciolki" sie jakos rozeszly ale nie zmienilo to walorow smakowych. Drozdzowki z teg http://wielkiezarcie.com/recipe91776.html przepisu wychodza pyszne.
Ja takie tam skromnidło: http://wielkiezarcie.com/recipe32156.html Robiłam ze dwa lata temu kilka razy i teraz wracam do przepisu - jakoś tak Adwent wielkimi krokami się zbliża, więc czas zabrać się za rózniaste ciasteczka :)
Nie martw się ja go też nie zrobiłem. Dostałem go od zaprzyjaźnionego cukiernika (z którym czasami "robimy" razem imprezy) na okoliczność podejmowanych przeze mnie gości z Francji.
Ciastka z kokosem ============== 1 kg mąki pszennej 1/2 kg margaryny 4 łyżki octu 25 dkg cukru pudru 5 żółtek 1 proszek do pieczenia/na 1 kg.mąki/ 25 dkg kokosu marmolada lub dżem
Mąkę posiekać z margaryną,dodać żółtka roztrzepane z cukrem pudrem,ocet,proszek do pieczenia i zarobić ciasto. Rozwałkować cienko wykrawać foremką ciastka- jedno z dziurką,drugie całe. ciastka z dziurką zamoczyć w białku i kokosie.Piec na złoty kolor.Po upieczeniu przełożyć samą marmoladą lub jak ja robiłam,posmarować cieniutko marmoladą i wypełnić tężejącymi galaretkami.
dzisiaj moje ślimaki drożdżowe w dwóch wersjach: z migdałami i brzoskwiniami i z orzechami i migdałami...do tego moje makaroniki i rogaliki drożdżowe z brzoskwiniami i konfiturą brzoskwiniową-wszystko polukrowane i pyszne(oprócz makaroników)
bahus spójrz na tytuł wątku. Jesteś pewny że dziś upiekłeś ten placek?
Zwróć uwagę na fakt, że tytuł wątku jest trójczłonowy. Mój placek dotyczy drugiego członu czyli "...co do kawusi". Myślę, że nie ma znaczenia kiedy został upieczony...
Mnie się zdarzyło parę razy, że skorzystałam ze starej fotki ciasta czy obiadu, bo nie chciało nam się danego dnia fotografować tej własnie potrawy na nowo
Megi, uspokój się z tym pieczeniem do Świąt, cukrzycy dostaniesz Takiego mi smaka narobiłaś tym wspaniałym ciastem, że chyba polece do cukierni i kupie CUŚ na ząb słodkiego.
MR ...żeby mieć zdrowe swieta .. warto rozłożyć smakołyki w czasie .. Tak w sekrecie powiem ,że to było moje ostatnie caicho anno domini 2012 które dla Was spłodziłam .. W przyszłym tyg. tylko na mężowatego życzenie bizykam biszkopt z masą budyniową , brzoskwinaimi i galaretką i ..... kuchnia nieczynna , mam wolne do .. lutego ... taaadam )))) .. No chyba ,że coś niezależne ode mnie pokrzyżuje moje plany .. ((((
Gosiu, proszę linka do galaretki. Niestety jest nieaktywny.
Nie wiem, mam odpalone dwie przeglądarki...Na żadnej nie potrafię uaktywnic linka.Dotychczas pracując na google chrome- wstawianie linkow aktywnych bylo bezproblemowe. Teraz
Pierwsze ciasto w moim życiu hahaha, ciasto amerykańskie wg tekluni!! Bogdzia dziękuję za pomoc i wsparcie, tylko dzięki Tobie ono się zmaterializowało!!!!!!!
To prawda, pachnie cudnie w całej okolicy. Trochę brzegi poszarpane, bo na blasze upchałam, to była próba generalna wynikająca z łamomstwa mojego lubego, jęczał, że do kawy popołudniowej nie ma nic słodkiego.Miałam w całości przyprawy do piernika przywiezione z Torunia, młynek do kawy je umielił na proszek, więc reszta poszła migusiem.
Dzisiaj olbrzymie ilości pierników z dwóch przepisów. Wypróbowane mięciutkie pierniczki s. Leonilii i debiut pierniczki z imbirem. Razem z ponad 2 kg mąki.
Na ten weekend piekłam babkę dla męża i mogdałowca,który stał się moim nimerem 1!jest niesamowity,zrobiłam w tortownicy,latwiej się ciasto wyklejało...
Zapraszam do kolejnego wypiekowo słodkościowego wątku.. tak mnie pokusiły rogaliki z poprzedniego że wysłałam mężusia po drożdżówkę, makowo serowa,...mniammmm...jak wyzdrowieję to nadrobię domowym ciachem:))
Witam w nowym wątku,u mnie dziś do popołudniowej kawusi były rozetki smażone
mniam , mam takie cosik do pieczenia a skad mialaś przepis?będę wdzięczna
mniam , mam takie cosik do pieczenia a skad mialaś przepis?będę wdzięczna
http://wielkiezarcie.com/recipe84176.htmlDziękuję pięknie:)
a gdzie mozna kupic taka rozetke?
na allegro widzialam
chyba tez sobie kupie bo takie smaczne to zdjecie :)))
a gdzie mozna kupic taka rozetke?
tutaj można
http://allegro.pl/foremki-do-rozetek-foremki-do-ciastek-rozetki-i2771639697.html
http://allegro.pl/foremki-do-rozetek-foremki-do-ciastek-rozetki-i2771639697.html proszę aktywnie :)
Ciastka mojego dzieciństwa . Wieki takich nie jadłam. Ostatnio siostra mnie zapytała czy pamiętam jeszcze te smażone ciacha na oleju z takich foremek.
Ciekawe ciasteczka,czy do smażenia ich potrzebna jest jedna foremka czy więcej?
wystarczy mieć jedna foremeczkę:)
Dzięki sprawdziłam na allegro i są takie,napewno niedługo sobie kupię.
muffiny z czekolada i kruszonka
a ja gofery hehe :)
sie rozpuscilam i dzisiaj byly cannoli, kupne ale prawdziwa pyszota
A ja mam do Was pytanie-czy znacie przepis na ciasto WALDEMARKA????
Spotkałam takie w cukierni i bardzo mi się spodobało.Złożone jest w chatkę jakby z ciasta karpatkowego i kremu ajerkoniakowego.
Może ktoś o takim słyszał???????
Ostatnie ciacho upieczone przez moją córkę, następne będą dopiero na święta, czas powiedzieć Dość!!!!:))
Ciacho mandarynkowo - pomarańczowe.
Ja tak co tydzień mówię,a w sobotę rano biegnę do kuchni z myślą,co tu stworzyć...
Szkoda, bo pozbawisz nas takich smakowitych zdjęć.
Bogdziu, robię przerwę do świąt:) bo jak tak dalej pójdzie, to cztery litery się rozrosnąDziewczynki kochane , będę podziwiać wasze wypieki :)
ciasteczka z ciasta francuskiego
Malinko,ciasteczka wyglądają cudownie, muszą super smakować:)
U mnie dzisiaj drożdżowka kwiatowa
Oooo rany ,ale ślicznie wygląda :):):)
Uuuuuuuuu Kochana piękna ta Twoja drożdżówka, został choc kawałek ?
Miałam gosci, więc pożarliśmy większość, ale dla ciebie zawsze się znajdzie kawałek
Dzięki wielkie, gdybym tylko mogła sie szybko teleportowac
Jasiu, ja mam w domu kartoniki do teleportacji w grze planszowej Carcassonne, poślę ci jeden
A u Ciebie jak zwsze pięknie:)
Dziękuję pieknie za miłe słowa
O kurcze, ale cudo, mega apetyczne:))
Dziękuję:-)
Piękna drożdżówka :)
Z racji , że dzisiaj miałam '' walnięty dzień '' , no to taka sama ... szarlotka na odstresa ... W zamyśle miał być zagajnik świerkowy , póżniej myślę sobie aaa zrobię z podgrzybkami ... ciasto jeszcze zostało no to walnełam gwiazdki spadające .. i jeszcze zostało budulca na .... obłoczki i tarwę turzycę ...
Poproszę ten kawalek z obłoczkami, chcę się pobujać
Chyba M .. rozpoczął od ... trawy .:) A jak lepiłam grzybki to myślałam o tych ..... z Warmii
Tylko podaj adres, to ci na Wiliję poślę
SOMSIADKO:) jakież to ukryte telenty w Tobie drzemią...fiu...fiu....
u mnie dzisiaj pizzerinki :)
Drożdżowe z kawałkami dyni przeparzonej w galaretce pomarańczowej, z lukrem z kilkoma kroplami olejku pomarańczowego :)
Deserek, leciutki i pyszny:) http://wielkiezarcie.com/recipe93544.html
Makusiu deserek jak z najlepszej cukierni.
Ja upiekłam sernik z brzoskwiniami mojemu mężusiowi.Dawno żaden sernik nie gościł na naszym stole.
Makusiu deserek jak z najlepszej cukierni. Ja upiekłam sernik z
Dziękuję:))brzoskwiniami mojemu mężusiowi.Dawno żaden sernik nie gościł na naszym
stole.
A może cos slodkiego do kawusi i pachnący chlebek...?
Grucha megi
i pachnący chlebek
Dzieki Waszej pomocy i motywacji, chyba łapię bakcyla na pieczenie chlebka.
Juz wiem jakie ciasto zrobie za tydzien, skusilas mnie tym smakowitym kawalkiem :)
Gosiu ! Ciasto jest szybkie , proste i .. zaskakuje smakiem .. Koniecznie lukier cytrynowy , polewa czekoladowa nie daje tego smaczku .. Poczekam na twoją opinię .. :D
Zabiore kawalek do znajomych do ktorych wybieramy sie w przyszla sobote. Ale mysle ze tak jak zdjecie mnie zniewolilo tak i bedzie z ciastem :)
Juz wiem jakie ciasto zrobie za tydzien, skusilas mnie tym smakowitym
A mnie skusiłaś chlebkiem, dawno nie piekłam, a Twoje aż się usmiechają:)))kawalkiem :)
Ale pyszności w twojej kuchni a adwocatowe ciacho nie zmieściło się ?. Fajnie , że moja gruszka przypadała do ... brzuszka .. ::))
Znowu granat, chyba "działa" jak należy Trzeba mi / nam koniecznie wypróbować :)
Smacznie i kolorowo, mniam :)
Znowu granat, chyba "działa" jak należy Trzeba mi / nam
koniecznie wypróbować :) Smacznie i kolorowo, mniam :)
wczorajszy wypiek
Pani walewska
Normalnie się obśliniłam...mniammmmmmmmmmmm
Z jakiego przepisu robilas?
Z jakiego przepisu robilas?
Ciasto Pani Walewska
Składniki:
Ciasto
• 2 pełne szklanki mąki
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 torebka cukru waniliowego
• 1/2 szklanki cukru pudru
• 20 dag margaryny
• 4 żółtka
• 1 słoiczek powideł śliwkowych
Bezy
• białka z 4 jaj
• 1 szklanki cukru pudru
• 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
• 15 dkg posiekanych orzechów włoskich( mogą być orzechy laskowe, albo mieszanka różnych orzechów, migdałów i preparowanego ryżu)
Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić je na 2 części. Pierwszą część wyłożyć do blachy 23x 35 cm.Piec 15 minut w temp. 160 st. Posmarować powidłami.Dwa białka ubić na sztywno i stopniowo, wciąż ubijając dosypywać pół szkl.cukru pudru a na końcu dać 1 łyżkę mąki ziemniaczaną ,delikatnie wymieszać i rozprowadzić na warstwie powideł,posypać połową orzechów. Ponownie wstawić ciasto do piekarnika na 15 minut.
Identycznie postąpić z drugim plackiem.
krem budyniowy
Ugotować 2 budynie śmietankowe w 0,5 litra mleka z niecałą pół szkl cukru,po wystudzeniu utrzeć z 25 dag masła
Dziekuje :)))
W moim kajecie to ciasto nosi nazwę "Pychotka" Według mnie nazwa bardziej adekwatna
Mogę kawałek? wspaniale wygląda:)
Pieczcie ciacha dziewczyny , a ja sobie tylko popatrzę:)U mnie do Świąt cukier w cukiernicy:)))
Mamo Różyczki, ja juz tez kończe wypieki. Początek adwentu to początek postu.Przerwa dobrze nam zrobi. Na swiątecznym stole posmakujemy lepiej piernika, sernika i makowca.. Dzisiaj jeszcze moge Was poczęstowac rogalikiem. Swieżo po obiadku pieczonym. Co prawda,nadzianym marmoladką rózaną a nie białym makiem na wzór prawdziwego rogala marcińskiego. Ale są....
Ja tam sie dosiadam .. marcińskie , andrzejkowe , teofilowe ... liczy sie smak ...
A te są akurat pod mój smaczek ....pyyyyyyyszniste .. ::))
Madzik, siadaj juz robię kawkę.! Częstuj sie póki świeże... Do wszystich starczy..
Madzik, siadaj juz robię kawkę.! Częstuj sie póki świeże... Do
Więc ja też się dosiądę i poproszę jednego, smakowite są okrutnie;)wszystich starczy..
dosiadam się do kawki...i częstuję moimi kruchutkimi i pyszniastymi
No ja.... ale pysznosci:))
Dzisiaj na szybko zebra
Dzisiaj na szybko zebra
Na szybko a jaka sliczna;)Bardzo udana zebra i jaka wysoka:)
Tez sie zdziwilam ze taka wielka urosla, ale dobra byla :)))
Nic nie piekę, ale mamusia wczoraj dała , no to wziełam:)
Ciasto z kakao i orzechami.
trudno odmowic takiego smakolyka hehe
Wczoraj zgodnie z poznańską tradycją....
Rogal świętomarciński
Wczorajszy czy dzisiejszy po przecenie? Po czemu taki rogal? Trąbią, że bardzo kaloryczny, ale chętnie wzięłabym gryza :)
Tak jak napisałem wczorajszy, wczoraj zjedzony (nie jeden zresztą) Cena to 37 zł za kilogram. Były też tańsze ale ten był od najlepszego cukiernika...(Gruszecki)
Też miałam, prosto z Poznania.Jeden mi został do dzisiaj .
Beatko, Twoja córa zna się na rzeczy :) Ten ostatni to może dla mnie
Chętnie poczęstuję.
Poszłam do kuchni zrobić zdjęcie, ale zostało pół , bo małżonek się podłączył.Ale zapewniam , że te pół to wystarczająca ilość do konsumpcji.
Dzisiaj maz piekl ale zdjecie ja robilam haha :))) http://wielkiezarcie.com/recipe23658.html
Wczoraj upieczone, dzis ostatnia maz pochlonal na sniadanie. Moje "kreciolki" sie jakos rozeszly ale nie zmienilo to walorow smakowych. Drozdzowki z teg http://wielkiezarcie.com/recipe91776.html przepisu wychodza pyszne.
rogaliki z konfiturą wiśniową ...
Ja takie tam skromnidło: http://wielkiezarcie.com/recipe32156.html Robiłam ze dwa lata temu kilka razy i teraz wracam do przepisu - jakoś tak Adwent wielkimi krokami się zbliża, więc czas zabrać się za rózniaste ciasteczka :)
muszę zrobić
delicje
Wczoraj i dzisiaj zajadamy sobie ciasto Dziury
Wczoraj i dzisiaj zajadamy sobie ciasto Dziury
U nas do Świąt najprawdopodobniej nie będzie słodkości, to chociaż nacieszę oko Waszymi:))U mnie też miało nie być pieczenia, jednak niespodziewanych, rzadko widzianych gości jakoś musiałam przyjąć
U mnie też miało nie być pieczenia, jednak niespodziewanych, rzadko
No tak, w sumie jak będą się "kroić " goście do też coś wymyślę hahhaawidzianych gości jakoś musiałam przyjąć
Pyszności:)
Niesamowicie pyszny sernik
Zjadlabym taki serniczek, ale niestety nie potrafie jeszcze zrobic :((
Nie martw się ja go też nie zrobiłem. Dostałem go od zaprzyjaźnionego cukiernika (z którym czasami "robimy" razem imprezy) na okoliczność podejmowanych przeze mnie gości z Francji.
No to mnie pocieszyles :)
Śliczny - ja dzisiaj nie zaglądałam do cukierni ;P
Babka z majonezem (z przepisu Kasztelan), oblana polewą z gorzkiej czekolady. Bardzo smaczna!
Miałam nic nie piec , ale upiekłam zebrę , bo musiałam sprawdzić coś w przepisie,a przy okazjii się przyda, bo mam mieć gościa dzisiaj:)
Wiedziałam,że nie wytrzymasz:)tak jak ja:)teraz nie piekę dużych blach,ale zawsze jakieś ciastka,dzisiaj herbatniki z masą grysikową i powidłem:)
Gosiu, ja nie bede jadła, uszczyknełam tylko malutki kawaleczek , sprawdzić czy dobra. Ale mąż na pewno nie pozwoli żeby sie zmarnowała:)
Miałam nic nie piec , ale upiekłam zebrę , bo musiałam sprawdzić coś w
Przepiękne pasy Ci wyszły...mniam apetyczne ciacho:)przepisie,a przy okazjii się przyda, bo mam mieć gościa dzisiaj:)
Rogaliczki chrup - chrup ..
i warkoczyk Gosi ..jeszcze soute ...
Zasmaczyste! ..... Jak zwykle u Megi
Ciacha z rzoskwiniami
Tam w oddali jeszcze się coś złoci, można się domyślać, że też takie smakowitości jak na pierwszym planie. Cukiernik się spisał
A oto cały "plan"
No to proszę jeszcze o wcześniejszy plan, tam też coś czekoladowo wygląda.
Proszę bardzo...
I jak tu do świąt powstrzymać się od pieczenia ciast? Ech...
ciasteczka z kokosem i galaretkami,próba przed świętami,testowałam nowe foremki
ale fajne, wrzuć przepis na nie ...
ale fajne, wrzuć przepis na nie ...
proszę bardzo
Ciastka z kokosem
==============
1 kg mąki pszennej
1/2 kg margaryny
4 łyżki octu
25 dkg cukru pudru
5 żółtek
1 proszek do pieczenia/na 1 kg.mąki/
25 dkg kokosu
marmolada lub dżem
Mąkę posiekać z margaryną,dodać żółtka
roztrzepane z cukrem pudrem,ocet,proszek do pieczenia i zarobić ciasto.
Rozwałkować cienko wykrawać foremką ciastka- jedno z dziurką,drugie całe.
ciastka z dziurką zamoczyć w białku i kokosie.Piec na złoty kolor.Po upieczeniu przełożyć samą marmoladą lub jak ja robiłam,posmarować cieniutko marmoladą i wypełnić tężejącymi galaretkami.
dziękuję
ptysie z masa budyniowa
oraz herbatniki ala miodownik
,,Czekoladowe ciasto z kefirem" z nowego przepisu Nadii- bardzo szybkie i smaczne.
Pyszne rogaliki drożdżowe z tego przepisu http://wielkiezarcie.com/recipe8666.html
Mmmmmm..., wyszły pyszniaste!!!!! Naprawdę polecam ;)
Tez je czesto pieke, rzeczywiscie sa pyszne.
To było dzisiaj na podwieczorek
Takiego ciacha tez bym zjadla, sam piekles czy z od zaprzyjaznionego cukiernika? :)
Wiesz co bahus! nie odzywam się do Ciebie
wafel przekładany masą kakaowo- mlekową ( mleko w proszku ). Klasyka gatunku w kwestii waflowej.
Ptyś
Promyczku, do Ciebie też sie nie odzywam:(
U mnie też był Ptyś :)
dzisiaj moje ślimaki drożdżowe w dwóch wersjach: z migdałami i brzoskwiniami i z orzechami i migdałami...do tego moje makaroniki i rogaliki drożdżowe z brzoskwiniami i konfiturą brzoskwiniową-wszystko polukrowane i pyszne(oprócz makaroników)
Dzisiaj z synek pieklam placek snikersowy a z corcka muffinki czekoladowe. Niestety zdjecia nie zrobilam bo wszystko szybko poszlo :((
Dzisiaj z synek pieklam placek snikersowy a z corcka muffinki czekoladowe.
To dowód że było smaczne:)Niestety zdjecia nie zrobilam bo wszystko szybko poszlo :((
ojj tak wszystkim smakowało :)))
Trochę inna zebra
Bogdziu, inna nie inna, nie wiem, ale apetyczna bardzo. Zasiadam do niej z kawusią
To ja też lecę parzyć kawę
Placek drożdżowy ze śliwkami (autorski)
bahus spójrz na tytuł wątku. Jesteś pewny że dziś upiekłeś ten placek?
A co to za różnica, ważne że wyjął z pieca po 24 godz i zrobił zdjęcie.Znając życie ,bahus jest nocnym markiem, tak jak ja:)
bahus spójrz na tytuł wątku. Jesteś pewny że dziś upiekłeś ten
Zwróć uwagę na fakt, że tytuł wątku jest trójczłonowy. Mój placek dotyczy drugiego członu czyli "...co do kawusi". Myślę, że nie ma znaczenia kiedy został upieczony...placek?
Mnie się zdarzyło parę razy, że skorzystałam ze starej fotki ciasta czy obiadu, bo nie chciało nam się danego dnia fotografować tej własnie potrawy na nowo
nie ma znaczenia.. mam do ciebie prośbę bahus, wiesz jaką.. to tylko prośba..
Ciasteczka z kleksem dżemu malinowego
Oooo mniam mniam...cała sie umorusałam tą malinką
Też takie zrobię, ale na święta:)Pysznie Ci wyszły bogdziu:)
Dziękuję
Serniczki dyniowe z polewa smietankowa oraz babeczki/cupcakes dyniowe z polewa serowa
U nas przedsmak Świąt wyskoczył z piekarnika. Przedstawiam Keksy kleksy :)
A ja podrzucam Wam lekki , słoneczny kawałek ciacha )))
Piękniusi, jak zawsze u Ciebie- aż zazdraszczam:)
Megi, uspokój się z tym pieczeniem do Świąt, cukrzycy dostaniesz Takiego mi smaka narobiłaś tym wspaniałym ciastem, że chyba polece do cukierni i kupie CUŚ na ząb słodkiego.
MR ...żeby mieć zdrowe swieta .. warto rozłożyć smakołyki w czasie .. Tak w sekrecie powiem ,że to było moje ostatnie caicho anno domini 2012 które dla Was spłodziłam .. W przyszłym tyg. tylko na mężowatego życzenie bizykam biszkopt z masą budyniową , brzoskwinaimi i galaretką i ..... kuchnia nieczynna , mam wolne do .. lutego ... taaadam )))) .. No chyba ,że coś niezależne ode mnie pokrzyżuje moje plany .. ((((
Ja to mam jednak szczęście, nie leciałam do cukierni Mamusia przyniosła świeżutkich racuchów drożdżowych z jabcami:))
Ooooo ja cię ... idziemy na wymianę , bo ja chętnie racuszaka wsunę .. ::))
Pewnie taki smaczny ,jak śliczny:)
Megi65, Twoje ciemne ciacho z bananami ...oczy by zjadły !! Bardzo apetyczny kąsek!
A może ktos pójdzie na wymianę ze mną?
U mnie chlebek i drożdżówki z serkiem....
Cudnej urody ten chlebek :)
U nas małe coś z przyprawą piernikową, czyli 2 korytka piernika :)
Muffiny http://wielkiezarcie.com/recipe62817.html , zamiast budyniu ktorego nie mialam dodalam kakao.
Ciasto amerykańskie i babka
Ciasteczka Mikołajkowe w/g Wkn - polecam !
Pyszny placek drożdżowy
powtorka z dyniowych cupcakes z serowym bablem
Paszteciki z kapustą kiszoną ,mięsem i pieczarkami do czerwonego barszczu ......
jakie masz smakołyki, ja poprosze te najbardziej przyrumienione mniam ;)
Proszę bardzo ....:):):)
:)))
a u mnie pączki z wisienką... zdjęcia później :D bo dopiero smażyć skończyłam :D
Dziś wykonałam " Cymesiki bakaliowe " - wersję II
Sernik puszek z przepisu dankaxl. Pycha!!
Sernik puszek z przepisu dankaxl. Pycha!!
Izuś, a gdzie fotka...choćby okruszka..?
U mnie tak troszkę przeświateczne klimaty..Murzynek piernikowaty, przepełniony zapachem korzennym, nadziany bakaliami- orzechami, rodzynkami i skórką pomarańczową
Mlodzież bawiła sie z galaretką
Co to jest ?chodzi o galaretki,wygląd odjazdowy:)
Co to jest ?chodzi o galaretki,wygląd odjazdowy:)
http://wielkiezarcie.com/recipe53466.html
Gosiu, proszę linka do galaretki. Niestety jest nieaktywny.
Nie wiem, mam odpalone dwie przeglądarki...Na żadnej nie potrafię uaktywnic linka.Dotychczas pracując na google chrome- wstawianie linkow aktywnych bylo bezproblemowe. Teraz
aktywny http://wielkiezarcie.com/recipe53466.html
Ja również dotychczas bez problemu wstawiałam aktywne linki, ale od jakieś czasu nie działają. Dodam tylko, że również używam Googl Chrome.
Ciasto serowo - jabłkowe
Bardzo apetyczne i ładna fotka
Pyszne babeczki jablkowo-zurawinowe:
ja poproszę o przepis na te smakowite babeczki
Pierwsze ciasto w moim życiu hahaha, ciasto amerykańskie wg tekluni!! Bogdzia dziękuję za pomoc i wsparcie, tylko dzięki Tobie ono się zmaterializowało!!!!!!!
Ależ Patrycjo, prawie nic ci nie pomogłam, tylko lekko kolanem popchnęłam ciebie. Jeszcze z ciebie będą ludzie. Co pieczemy następnego?
Ktoś tu już rzucił link do tych muffinek. Dzięki niespodziewanym gościom zmaterializowały się dziś u mnie
Miały byc małe pączusie, ale nie wyszly :((
Babka piaskowa...
Pizzerki w/g Paszczakowej
Makowiec
A jaki?:)
http://wielkiezarcie.com/recipe70268.html
tylko zamiast marmolady dałam tym razem masę makową
dzieciom ciasteczka na andrzejki do szkoły...
Śliczne:)z jakiego przepisu?
kiedyś piekłam je wg przepisu ilki76 Ciasteczka z m&m's, ale te upiekłam trochę zmieniając proporcje na ciasto i wyszły tak jak chciałam.
nie przypaliły Ci się te cukierki?
nie przypaliły się jedynie "puściły kolorek" co widać przy niektórych
Na zdjęciu widać, że się nie przypaliły.
Nie ja piekłam , ale ja jadłam::) cynamonowe z migdałami i orzechami, ucierane z owocami i lukrem i makowiec wypieku mojej mamy:)
Nie ja piekłam , ale ja jadłam::) cynamonowe z migdałami i
No to już wiem po kim Ania odziedziczyła talent:)orzechami, ucierane z owocami i lukrem i makowiec wypieku mojej mamy:)
Makusiu , po kimś musiała:)
Makusiu , po kimś musiała:)
Oczywiście ale mogła po tacieŁapania ryb po tatusiu się nie nauczyła:) boi się robaków:))))
Babka sernikowa (aloalo)- siedzi w piekarniku, pachnie ślicznie.
Bez przesady ;) nie dosc ze pyszny obiad, to jeszcze ciasto tez smaczne :)))
Pierniki wg przepisu różyczki, kawałek spróbowałam , reszta poszła na prezent.:)
Na próbę i z łakomstwa upiekłam pierniczki z przepisu Wkn
Ja cieeee .. Gwiazdo Moja .. jakie ci gwiazdeczki wyszły a zapach ..aż tutaj niesie ..
To prawda, pachnie cudnie w całej okolicy. Trochę brzegi poszarpane, bo na blasze upchałam, to była próba generalna wynikająca z łamomstwa mojego lubego, jęczał, że do kawy popołudniowej nie ma nic słodkiego.Miałam w całości przyprawy do piernika przywiezione z Torunia, młynek do kawy je umielił na proszek, więc reszta poszła migusiem.
Różyczkowy torcik na Andrzejki z bitą śmietaną i owocami, pycha:)
Różyczkowy torcik na Andrzejki z bitą śmietaną i owocami, pycha:)
Aż mi ślinka leciRóżyczkowy torcik na Andrzejki z bitą śmietaną i owocami,
Mi już nie leci...cała wyleciła...pycha:) Aż mi ślinka leci
mini serniczki na zimno
Dzisiaj olbrzymie ilości pierników z dwóch przepisów. Wypróbowane mięciutkie pierniczki s. Leonilii i debiut pierniczki z imbirem. Razem z ponad 2 kg mąki.
Na ten weekend piekłam babkę dla męża i mogdałowca,który stał się moim nimerem 1!jest niesamowity,zrobiłam w tortownicy,latwiej się ciasto wyklejało...
Zapraszam do nowego wątku:) http://wielkiezarcie.com/forumThread.php?id=529134&post=529134