Forum

Kuchenne porady

Proste i Polskie

  • Autor: Baxtermajster Data: 2012-11-26 13:48:50

    Witam...

    Od niedawna mieszkam na wsi w Rumunii

    Chcialbym zaskoczyc tubylcow czyms dobrym i typowo polskim,

    Przyznaje sie bez bicia ze to sa moje pierwsze kroki w kuchni, moze poza robieniem sobie kanapek i kawy :P

    Do kawy bedzie sernik znalazlem tu prosty przepis, chce jutro zrobic obiad ale nie mam pomyslu.

    Prosze o pomoc

  • Autor: Ewa1982 Data: 2012-11-26 14:00:56

    Pierogi :)

  • Autor: Baxtermajster Data: 2012-11-26 14:10:54

    pierogi juz zaliczone ;/

  • Autor: Basialis Data: 2012-11-26 16:06:55

    Bigos.

  • Autor: lizbona Data: 2012-11-26 16:08:07

    placki ziemniaczane....zupa ogórkowa...hmm?

  • Autor: córcia Data: 2012-11-26 16:53:20

    myślę że nasz bigosik lub gołąbki będą smakowały.Ja mam koleżankę z Rumuni często wymieniamy się doświadczeniami kulinarnymi myślę że żeberka duszone też by sie sprawdziły życzę powodzenia

  • Autor: aggusia35 Data: 2012-11-26 18:07:47

    bigos, schabowy z kapusta zasmażana, kopytka,

  • Autor: Baxtermajster Data: 2012-11-26 18:44:10

    opcja kopytek pojawila sie w mojej glowie ale co do kopytek? potrzeba moze jakiegos sosu gulazu czy cos w tym stylu a ja nie potrafie zrobic.

  • Autor: mahika Data: 2012-11-26 18:54:29

    najprościej pierś z kurczaka w kostke, podsmażyć, wkroić pieczarki i cebulę.

    Podsmazyć na niewielkiej ilości oliwy i dodać smietanę 18% starczy ale niektórzy dają 30%

    (ja robię z jogurtem, ale nie kazdy tak lubi)

    chwile redukować, a potem doprawić jak lubisz.

    pieczarki będa jędrne, jesli posolisz całość na końcu.

  • Autor: Baxtermajster Data: 2012-11-26 19:03:59

    mieszkam teraz na wsi, smietana, mleko, ser bialy i zolty jest od babci mojej dziewczyny, nie wiem ile co ma procent, by bylo ciekawiej nie moge kupic tu pieczarek, sa tylko takie w sloiczkach, lato bylo tu makabryczne, ponad 40stopni przez kilka miesiecy, teraz mamy tu kolo 15stopni w dzien i dalej brak deszczu.

  • Autor: mahika Data: 2012-11-26 19:22:01

     To było najprostsze z możliwych - do kopytek.

    Bigos nie jest trudny, poczytaj przepisy.

  • Autor: aggusia35 Data: 2012-11-26 21:29:37

    nie nie pieczarki ze słoika sie nie nadają  :) zrób bez, równie dobre do tego sosu może być pierś z indyka

  • Autor: Baxtermajster Data: 2012-11-26 21:30:54

    troszke sie boje zabijac indyka, ale dam rade :)

  • Autor: aggusia35 Data: 2012-11-26 21:31:53

     rosół z makaronem tez mozesz zrobić proste i dobre :)

  • Autor: Baxtermajster Data: 2012-11-26 21:34:10

    chcialem ale zostalem zgaszony, dla nich to nie jest jedzenie

  • Autor: majolika Data: 2012-11-26 23:48:14

    Pyzy zrób!No schabowego z kaputą i ziemniakami!Do flaków pewnie dostępu nie masz. Bitki wieprzowe w sosie z buraczkami, albo sałatką z kiszonej kapusty.Bigos byłby najlepszy, bo podzielny i niedrogi.Żurku nie proponuję ,bo byłby najlepszy, ale to zupa.Przemysl jednak żurek, bo jak dodasz wędzonki, jajko, ziemniaki, to prawie aintopf.Acha- sląskie pieczonki!Czy ziemniaki po cabańsku.

  • Autor: aggusia35 Data: 2012-11-26 21:28:37

    jestem jak najbardziej za takim sosem może być bez pieczarek i będzie równie dobry. Kopytaka są czasem podawane polane słoninką z cebulka inni lubią polane masłem z cukrem i śmietaną

  • Autor: Baxtermajster Data: 2012-11-26 18:41:43

    golabki chyba nie bardzo bo salmale tu sa na porzadku dziennym a wkoncu to tak jak golabki tyle ze mniejsze.

    bigos... nie wiem czy dam rade.

    jak bede mial jakis taki bardzo dokladny przepis to moze postaram sie zrobic. 

  • Autor: aggusia35 Data: 2012-11-26 21:30:13

    dasz rade bigos nie ma nic prostszego :)

  • Autor: Baxtermajster Data: 2012-11-26 21:33:26

    dasz rade bigos nie ma nic prostszego :)

    dla mnie prostrze jest zbudowac centralne ogrzewanie bez uzywania grzejnikow, moge naprawic komputer, najbardziej system, moge zbudowac go tez ze smieci jakie mozna znalezc na wysypisku, ale co do kuchni to trzeba mnie 3mac za reke jak dziecko, plusem jest ze szybko sie ucze :)

  • Autor: aggusia35 Data: 2012-11-26 21:35:07

    najważniejsze że masz chęci a to już połowa sukcesu :)

  • Autor: Baxtermajster Data: 2012-11-26 21:36:35

    staram sie jak moge, Agusia jestes wspaniala, dzieki za wsparcie, jak bede mogl jakos pomoc to bede najszczesliwszym forumowiczem, czlowiekiem, mezczyzna itd.

  • Autor: as Data: 2012-11-26 21:45:32

    Mieliśmy tu kiedyś jedną osobę, która chciała nauczyć się piec biszkopt. Nie wychodziło jej wcale. Ludzie podsyłali przepisy, rady i po wielu próbach udało się. Nauczyła się. Może wiec wybierz sobie jedno konkretne danie i pytaj. Koleżanki na pewno pomogą.

  • Autor: Baxtermajster Data: 2012-11-26 22:20:00

    wiesz... moj brat jest szefem kuchni w anglii, nie lubie go a szczegolnie pytac o cokolwiek, jestem facetem co zwa zlota raczka ale kuchnia dla mnie to wyzwanie, biszkopt moze kiedys, na poczatek proste dania, nie chce uczyc sie jak zrobic jedno danie, chce wiedziec wiecej ale nie odrazu, co dzien cos innego, a moze co drugi dzien :)

  • Autor: Baxtermajster Data: 2012-11-26 18:39:43

    przypominam ze dla mnie gotowanie to "czeski film"

    na poczatek moze cos latwego, bigos to fantastyczny pomysl ale boje sie ze nie dam rady, potrzebuje bardzo dokladnego przepisu.

  • Autor: ewka63 Data: 2012-11-26 20:08:32

    Też namawiam do bigosu. Można gotować go dwa-trzy dni, codziennie dodając kolejne składniki.

    Może ten przepis jest łatwy dla Ciebie:

    http://wielkiezarcie.com/recipe81504.html

    Namawiam i pozdrawiam :)

  • Autor: Baxtermajster Data: 2012-11-26 20:17:04

    przepis wyglada spoko, ale co zrobic jak w tym kraju kielbasa to cos malo spotykanego, nie uzywa sie jej tutaj, moge zrobic bez kielbasy?

  • Autor: mahika Data: 2012-11-26 20:28:02

    myślę ze bigos bez kiełbasy jest całkiem możliwy.

    A jak znajomi lubią mięso, możesz dodac duuużo różnego mięsa do kapusty.

    powinno im smakować.

  • Autor: makaronka Data: 2012-11-26 20:52:32

    przepis wyglada spoko, ale co zrobic jak w tym kraju kielbasa to cos malo
    spotykanego, nie uzywa sie jej tutaj, moge zrobic bez kielbasy?

    Czesc.Jak to nie ma kielbachy, ja mieszkam w Italii i niedaleko mam rumunski sklep i jest tam kielbasa,co prawda troche syfiasta w smaku ale zjadliwa.

  • Autor: Baxtermajster Data: 2012-11-26 21:08:52

    przepis wyglada spoko, ale co zrobic jak w tym kraju kielbasa to cos
    malospotykanego, nie uzywa sie jej tutaj, moge zrobic bez kielbasy? Czesc.Jak
    to nie ma kielbachy, ja mieszkam w Italii i niedaleko mam rumunski sklep i
    jest tam kielbasa,co prawda troche syfiasta w smaku ale zjadliwa.

    no wlasnie, syfiasta, ja nie chce syfiastej, ja chce polski smak, z tego co widze to chyba bede musial sie nauczyc jak robic kielbase hahaha

  • Autor: ewka63 Data: 2012-11-26 21:26:27

    Możesz spokojnie kiełbasę pominąć :)

  • Autor: Baxtermajster Data: 2012-11-26 21:34:31

    dzieki :*

  • Autor: as Data: 2012-11-26 21:47:10

    na kiełbasę na WZ też pewnie znajdziesz przepisy ale nie sprawdzałam.

  • Autor: Baxtermajster Data: 2012-11-26 22:05:34

    poszukam :)

    fajnie ze jest takie forum, zaczynam miec ochoty wywalic moja kobiete z kuchni hahaha :P

  • Autor: Baxtermajster Data: 2012-11-26 22:28:56

    no i juz cie uwielbiam :*

  • Autor: as Data: 2012-11-26 22:31:22

    Nie robiłam. Czytałam pobieżnie i na szybko takie znalazłam jak podałam.

  • Autor: aggusia35 Data: 2012-11-26 21:31:06

    mięso moze być pokrojone zamiast kiełbasy :)

  • Autor: Baxtermajster Data: 2012-11-26 21:35:09

    ratujecie mi zycie, dziekuje :*

  • Autor: aggusia35 Data: 2012-11-26 21:40:48

    Bitki wołowe możesz też zrobić. Kupujes zmięso na pieczeń tłuczesz tłuczkiem ( Nie solisz) smarujesz musztarda dajesz plaster boczku albo jakieś innej wędliny marchewkę i ogóre konserwowy lub kiszony może być papryka. Zwijasz rulon spinasz wykałaczkami aby się nie rozleciało. Rozpuszczasz masło lub margaryne i dusisz dodając ziele angielskie 2 ziarna łyżeczka jałowca liśc laurowy. Dusisz wszystko do miękości jak będzie miękie zgęszczasz ( mąka przenna woda) solisz, pieprzys zi gotowe

  • Autor: as Data: 2012-11-26 21:48:43

    my nie dusimy tylko pieczemy w piekarniku i nie robimy sosu

  • Autor: Baxtermajster Data: 2012-11-26 22:07:18

    calkiem smakowicie to wyglada, chyba dam rade :)

  • Autor: majolika Data: 2012-11-26 23:53:54

    Jesli masz dostęp do wołowiny, ale dobrej części- zrób te bitki, albo tzw zrazy zawijane-zwane w niektórych częściach Polski roladami wołowymi.Na WŻ znajdziez multum przepisów na nie.Klasycznie podaje się je z kazą gryczną i buraczkami lub ogórkiem kwaszonym.To naprawdę fajne polskie danko!

  • Autor: aggusia35 Data: 2012-11-26 21:44:35

    mozesz jeszcze zrobić mielone kotlety :)

  • Autor: Baxtermajster Data: 2012-11-26 22:09:23

    wiesz......

    te co oni zrobili to myslalem ze zjem z talerzem, wysmienite i delikatne, ale oni mieszaja z tartymi ziemniakami jak na placki, dodaja sporo zielenizny, cebulka, natka pietruszki, sporo czosnku.

  • Autor: aggusia35 Data: 2012-11-26 22:39:14

    no to poprosimy o Twój pierwszy przepis na WZ

  • Autor: Baxtermajster Data: 2012-11-26 22:42:41

    postaram sie, na poczatek musze sie pogodzic z moja kochana bo twierdzi ze staram sie pokazac jej rodzica ze jestem lepszy od niej bo gotuje. a rodzicow nie zapytam bo nie znaja polskiego ani angielskiego

  • Autor: aggusia35 Data: 2012-11-26 22:58:10

    daj narzeczonej buziaka i wytłumacz, że Ty starasz się jej rodzicom pokazać że jesteś godnym dla nich zięciem a nie lepszy od niej :)

  • Autor: Baxtermajster Data: 2012-11-26 23:05:14

    staralem sie, dalem buziaka, przytulilem a ona fohem foszla spac. ide dolaczyc do spania, dobranoc, justo pogadamy i moze razem cos ugotujemy, dziekuje.

  • Autor: ewka63 Data: 2012-11-27 15:36:23

    Bo może Twoja Pani nie o kuchnię zazdrosna, tylko o czas spędzony z nami????? Wszak wirtualne z nas, ale kobiety :))))))))))))))))))))

  • Autor: as Data: 2012-11-26 19:14:19

    fasolka po bretońsku,

    barszcz ukraiński

    pierogi ruskie

    zupa węgierska

    ryba po grecku

    Jak sama nazwa wskazuje, typowo polskie potrawy

  • Autor: Baxtermajster Data: 2012-11-26 19:28:06

    wow, ale to sa te proste przepisy? naprawde nie umiem gotowac a chce zrobic cos dobrego.

  • Autor: as Data: 2012-11-26 19:45:14

    moim zdaniem bardzo proste. Jak nie potrafisz to znajdź przepis i zrób. Ryby po grecku do tej pory nie robiłam bo obawiam się czy będzie nam smakować

    Może rosół z makaronem

    a na drugie schabowy z ziemniakami kapustą zasmażaną.

  • Autor: Baxtermajster Data: 2012-11-26 20:24:19

    jak wyjasnilem co to jest rosol to bylo cos w stylu "bllleee"

    jak narazie zachwycili sie piersia z kurczaka w panierce, oni robia w ciescie, w ogole to sa miesozercami, ostatnio na obiad bylo miesko wiepszowe zwyczajnie pokrojoone na kawalki i na patelnie bez przypraw, czasami czuje ze cofnieto mnie w czasie. sporadycznie spotykam tu sol drobnoziarnista hahaha

  • Autor: agacia3323 Data: 2012-11-27 07:41:13

    As te dania co polecasz już wcześniej zostały podane.Daj chłopakowi jakiś swój extra wypróbowany przepis na obiadzik,a zobaczysz jak się będzie cieszył.

  • Autor: Baxtermajster Data: 2012-11-26 19:27:05

    Dziekuje za pomoc i wsparcie :)

  • Autor: Musztardka Data: 2012-11-26 19:36:11

    Witam wszystkich! 

    Fantastyczny wątek! Spadł mi jak z nieba! :)

    Jestem w Hiszpanii i zamierzam przygotować dla moich znajomych polski wieczór. Myślałam o swojskich pierogach, ale nie mogę tu znaleść kiszonej kapusty. Coż... jeśli więc pierogi to ruskie :) Jeśli ktoś ma dobry sprawdzony przepis to bardzo chętnie skorzystam!

    Pozdrawiam!

  • Autor: as Data: 2012-11-26 19:48:49

    kapustę możesz przecież sama ukisić. Nie jest to trudne i w tydzień pyszna kapusta gotowa. Nie musisz kisić całej beczki tylko np w 3 litrowym słoju..

  • Autor: Musztardka Data: 2012-11-26 20:03:26

    Ooo.. A na to bym nie wpadła. Od kiszenia kapusty u mnie w rodzinie jest babcia :)

    Jak taką kapuchę kiszoną ze słoika przygotować?

  • Autor: Piper Data: 2012-11-26 20:17:58

    Ooo.. A na to bym nie wpadła. Od kiszenia kapusty u mnie w rodzinie jest
    babcia :) Jak taką kapuchę kiszoną ze słoika przygotować?

    Podpinam sie pod pytanie tez chetnie zjadlabym swojskiej kiszonej kapusty 

  • Autor: aggusia35 Data: 2012-11-26 21:37:16

    szatkujesz kapustę solisz na 1 główkę 1 marchew. Mieszasz wszytsko ugniatając i odstawiasz na noc. Na następny dzień odciskasz sok ( ale nie całkiem) i wkładsz do słoików. Jak chcesz aby się zakisiła szybko zostawiasz w cieple jak wolniej to po 2 dniach przekładasz w chłodnejsze miejsce

  • Autor: Musztardka Data: 2012-11-27 13:11:00

    Dziękuję, dziękuję, dziękuuuuję! :D 

  • Autor: aggusia35 Data: 2012-11-26 21:34:11

    hej kup 2 głowki kapusty i sobie zrób nic trudnego a radochy będzie conie miara

  • Autor: Baxtermajster Data: 2012-11-26 21:37:39

    kapusty mam tu kilka ton hehe, na wsi jestem, oni maja takie rzeczy z pola.

  • Autor: Baxtermajster Data: 2012-11-26 21:10:41

    a macie jakis prosty sposob na zupke? uwielbiam grochowa ale nie wiem jak zrobic, pamietam taka co kupowalem z kuchni polowej na jakichs festynach, byla gesta ze lyzka w niej stala, no i oczywiscie byla tam kielbaska ktorej tu nie dostane ;(

  • Autor: ewka63 Data: 2012-11-26 21:28:18

    Kiełbasę możesz zastapić jakąś wędzoną wędliną: boczek, szynka.

    przepis może ten:

    http://wielkiezarcie.com/recipe72114.html

    http://wielkiezarcie.com/recipe6529.html

  • Autor: mahika Data: 2012-11-26 21:28:49

    a inna wędzonka?

  • Autor: aggusia35 Data: 2012-11-26 21:42:42

    oooo zur zrób polski zur tylko poproszę dziewczyny aby ci powiedziały jak zakwas zrobić :) z jakąs wędzonką ziemniakami jajkiem do tego majeranek

  • Autor: aggusia35 Data: 2012-11-26 21:44:02

    http://wielkiezarcie.com/forumThread.php?id=475170&post=476072 tutaj poczytaj o zakwasach

  • Autor: majolika Data: 2012-11-26 23:58:45

    Żurkiem ich zadziwisz i na pewno im będzie smakowac.to gęsta zupa z dodatkami miesnymi.Na WŻ jest mnóstwo przepisów na nią-jest wyzukiwarka-wpisujesz i masz.

  • Autor: słodki buraczek Data: 2012-12-01 22:30:11

    Jest tu przepis bahusa na "wojskową grochówkę" - smakuje jak ta wojskowa (coś wiem na ten temat- mój ojciec był wojskowym). Nieraz zdarza mi się zrobić bez kiełbasy, dodaję więcej boczku wędzonego! Z tego przepisu robiłam z 10 lat temu pierwszą w moim życiu grochówkę - czyli przepis dla nowicjuszy w sam raz do "ogarnięcia".

    http://wielkiezarcie.com/recipe2696.html

  • Autor: Jola666 Data: 2012-11-30 13:26:34

    Polskie kartacze zrob :) nie pyzy  ,mięso jakieś tam masz ,ziemniaki w Rumunii też sa (widziałam ) skwary z czegoś zrobisz :) cebulka na dodatek też na 200% u was jest.

    Poczytaj przepisy naszych Kobitek .Są u was wszystkie produkty jakie są u nas oprucz jabłek :/ tego nie rozumiem :( Jabłek nie ma .Sprzętu prawie nie potrzebujesz do tej potrawy ....najwyrzej sie pomeczysz i mięso posiekasz nie zmielisz ale ....U nich jest jednak trochę cieplej niż u nas ,odrobinę ale zawsze :) A pyzy czy tam kartacze cięzkie są .....

    Schaboszczaki też są ok ale z bułką tarta jest problem :) A buraki macie ? pewnia tak bo widziałam na targu .Jadłam ostatnio(4.11.2112) w RM gulasz ! wypisz -wymaluj - Polski :) Ciekawe skadonigowzieli :P

Przejdź do pełnej wersji serwisu