Witam. Za trzy tygodnie urządzanie urodzinowego grill. Beda ci sami znajomi co zawsze więc szukam nowych inspiracji. Jeżeli chodzi o mięso to beda: kiełbasy,łopatka, zeberka, kurczak.
Poszukuje jakiś nowych super sprawdzonych sałatek do mięsa z grilla, dipy. Może jakieś dodatki np. Ziemniaki specjalnie przyrządzone. Albo jakis fajny sposób przygotowania mięsa. Pomocy :):):)
Ja często robię sałatkę z makaronu o kształcie ryżu, do tego tarkowany zielony ogóras i czosnek. Sałatka jest z majonezem więc jeśli ma dłużej postać na słoneczku to raczej odpada, ale podana prosto z lodówki w ogrodzie będzie pyszna.
Moją specjalnością są banany z grilla podawane na deser. Wystarczy usunąć cienki pasek skórki i wolne miejsce posmarować nutellą. Grillować ok. pół godziny, aż skórka będzie ciemnobrązowa a miąsz przestanie być kruchy. Podawać jeszcze gorące, skórka tworzy naturalne naczynie, z którego wyjadamy ów miąsz.
Ja w sobotę zaczynam sezon grilowy u siostry i w moim wykonaniu będą te pieczarki........ mam nadzieje że bardzo mi posmakują i gościom również http://wielkiezarcie.com/recipe16695.html
Oprócz mięsa czy kiełbasy griluję kaszankę,ryby,warzywa-cukinę,pieczarki,paprykę,cebulę,czosnek,bagietki z masłem ziołowym lub czosnkowym.Polecam również cleb pokrojony nie do końca i smarowany takim masełkiem.Przepis z WŻ.Oprócz tego sos zaziki (najczęsciej robię go sama),sas pieprzowy,najczęściej z firmy Knorr,wg gustu musztarda,ketchup.Z sałatek-najsmaczniejsza dla nas sałata z zielonym ogórkiem,koperkiem,szczypiorem,z sosem Vinegret,oprócz tego świeże pokrojone ogórki,pomidory.Warzyw u nas musi być dużo,maja często większe wziecie niż mięso.
No i jeszcze propozycja sosu ( od Krysi64 ), który fantastycznie urozmaici smak tradycyjnie przygotowanego i ugrillowanego mięsiwa :http://wielkiezarcie.com/recipe22305.html
Super w końcu urozmaice menu na imprezie. U mnie zawsze był sos czosnkowy,ziemniaki pieczone zboczkiem i cebulką plus standardowe 2-3 sałatki. A tu już mam parę przepisów na inny sosik, na zmienione ziemniczki i parę innych przepisów. Bardzo dziękuję za pomoc i zainteresowanie tematem. To będzie udana 30-tka. :)
Duzo róznych sałat, mieszanych, do tego duzo szczypioru, rzodkiewki drobno pokarajane,mniszek lekarski posiekany, sos czosnkowy, lub oliwa czosnkowa, sol pieprz+ listki czosnku nidzwiedziego, lub odrobina zwykłego polskiego, jogurt.Na wierzch cząstki jaja na twardo.
Zawsze oprócz tego czosnek pieczony na grilu w folii i ziemniaki-sam z odrobina oliwy w folii. Dobrze rekompensują smak ostrych mięs.Sos tzatziki-obowiazkowo zawsze. Czasem sałatka bałkańska.Szaszłyki warzywne.
... na takiej waznej imprezie nie moze zabraknac "swinskich uszu" http://wielkiezarcie.com/recipe84610.html , jako hicior pocecam tez krazki ananasa z puszki lub swiezego cale lub przekrojone na cztery i zawijane w boczek, zycze udanej imprezy, pozdrawiam.
Nasz hit to pomysł podpatrzony u koleżanki: duży talerz surowych warzyw (marchew, ogórki zielone w słupki, całe rzodkiewki, plastry kalarepy, różyczki świeżego kalafiora, pieczarki i co jeszcze Ci przyjdzie do głowy), a do tego micha gęstego, pikantnego sosu czosnkowego. Warzywa zanurzamy w sosie i natychmiast z apetytem pożeramy.
dla mnie to zestaw idealny. Szybki, smaczny i pięknie wygląda na talerzu. Jedyna wada - zbyt szybko znika.
Przypomniałaś mi-mój kolega robi taki "gar rozmaitości"-różne mięse pokrojone na kawałki,przyprawione wczesniej,do tego moc warzyw i tak się to dusi czy piecze,ale ma odpowiedni ni to gar,ni patelnię,natrójnogu.Wszyyscy też najpierw wyjadają warzywa.Miałam okazję być na takim "grilu'.
Tam jest mięcho,przecież ludzie by nie pojedli.Tyle,że warzywa,takie przesiąknięte sosem,sa naprawdę super.Nawet panowie niby głównie mięsożerni,tez wyjadali warzywa,a mięso często zostawało.Ja np mogę zjeść z 1 stek,kiełbasę (niekoniecznie),czy kaszankę i nie mam więcej na niego ochoty.Natomiast inne "dodatki"mogę podjadać przez cały wieczór.
U mnie sie to nazywa "warzywka" robie je od czasu d czasu nie tylko na grila, mozna dac jeszcze pomidorki koktajlowe, brokuly, seler naciowy, papryke pokrojona w slupki.
Witam. Za trzy tygodnie urządzanie urodzinowego grill. Beda ci sami znajomi co zawsze więc szukam nowych inspiracji. Jeżeli chodzi o mięso to beda: kiełbasy,łopatka, zeberka, kurczak.
Sałatka z ziemniaków ugotowanych w mundurkach z dużą ilością zielonej pietruszki i czosnku z majonezem pyszna i idealnie pasuje do grilla
Ja często robię sałatkę z makaronu o kształcie ryżu, do tego tarkowany zielony ogóras i czosnek. Sałatka jest z majonezem więc jeśli ma dłużej postać na słoneczku to raczej odpada, ale podana prosto z lodówki w ogrodzie będzie pyszna.
Witam serdecznie na moim profilu znajdziesz przepis {ziemniaczki do grila} polecam.
http://wielkiezarcie.com/recipe80894.html
http://wielkiezarcie.com/recipe81532.html
http://wielkiezarcie.com/recipe80682.html
http://wielkiezarcie.com/recipe81046.html
Ziemniaki i kaszanka trafiaja do ulubionych, ne pweno wyprobuje :)))
Ten ostatni próbowałam i polecam
Moją specjalnością są banany z grilla podawane na deser. Wystarczy usunąć cienki pasek skórki i wolne miejsce posmarować nutellą. Grillować ok. pół godziny, aż skórka będzie ciemnobrązowa a miąsz przestanie być kruchy. Podawać jeszcze gorące, skórka tworzy naturalne naczynie, z którego wyjadamy ów miąsz.
Ja w sobotę zaczynam sezon grilowy u siostry i w moim wykonaniu będą te pieczarki........ mam nadzieje że bardzo mi posmakują i gościom również http://wielkiezarcie.com/recipe16695.html
http://wielkiezarcie.com/recipe17159.html
http://wielkiezarcie.com/recipe100284.html
http://wielkiezarcie.com/recipe17159.html
http://wielkiezarcie.com/recipe100284.html
Aktywne :))Dziekuje:) fajne przepisy napewno skorzystam. Na myśl o pieczarkami aż się głodna zrobiłam.
Dziekuje:) fajne przepisy napewno skorzystam. Na myśl o pieczarkami aż się głodna zrobiłam.
Dipy, sosy, maczanki i wódki ekspresówki :)
Szukaj tu: http://magdaityle.pl/index.php?option=com_content&view=category&id=77&Itemid=90
Tam również moje marynaty do mięs.
Cały zestaw dodatków znajdziesz tu: http://magdaityle.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=239:grill-potrawy-dla-odmiany&catid=77:kobieta-w-kuchni&Itemid=90
Oprócz mięsa czy kiełbasy griluję kaszankę,ryby,warzywa-cukinę,pieczarki,paprykę,cebulę,czosnek,bagietki z masłem ziołowym lub czosnkowym.Polecam również cleb pokrojony nie do końca i smarowany takim masełkiem.Przepis z WŻ.Oprócz tego sos zaziki (najczęsciej robię go sama),sas pieprzowy,najczęściej z firmy Knorr,wg gustu musztarda,ketchup.Z sałatek-najsmaczniejsza dla nas sałata z zielonym ogórkiem,koperkiem,szczypiorem,z sosem Vinegret,oprócz tego świeże pokrojone ogórki,pomidory.Warzyw u nas musi być dużo,maja często większe wziecie niż mięso.
http://wielkiezarcie.com/recipe70070.html delikatna ziemniaczana sałatka do mięs
Można zrobić Kartofel Salad
Szczególnie do mięs polecam lekką, chrupiącą i zdrową sałatkę z dodatkiem surowej cukinii: http://wielkiezarcie.com/recipe45509.html
A jeśli lubisz mięso wołowe, to proponuję fajne, zaskakujące w smaku i nietuzinkowe rozwiązanie : http://wielkiezarcie.com/recipe46998.html
No i jeszcze propozycja sosu ( od Krysi64 ), który fantastycznie urozmaici smak tradycyjnie przygotowanego i ugrillowanego mięsiwa :http://wielkiezarcie.com/recipe22305.html
Super w końcu urozmaice menu na imprezie. U mnie zawsze był sos czosnkowy,ziemniaki pieczone zboczkiem i cebulką plus standardowe 2-3 sałatki. A tu już mam parę przepisów na inny sosik, na zmienione ziemniczki i parę innych przepisów. Bardzo dziękuję za pomoc i zainteresowanie tematem. To będzie udana 30-tka. :)
Duzo róznych sałat, mieszanych, do tego duzo szczypioru, rzodkiewki drobno pokarajane,mniszek lekarski posiekany, sos czosnkowy, lub oliwa czosnkowa, sol pieprz+ listki czosnku nidzwiedziego, lub odrobina zwykłego polskiego, jogurt.Na wierzch cząstki jaja na twardo.
Zawsze oprócz tego czosnek pieczony na grilu w folii i ziemniaki-sam z odrobina oliwy w folii. Dobrze rekompensują smak ostrych mięs.Sos tzatziki-obowiazkowo zawsze. Czasem sałatka bałkańska.Szaszłyki warzywne.
PS.Pyry z gzikiem.Pyry pieczone z masłem w folii na grillu-gzik do tego.
u nas pieczone ziemniaki też robią furorę! do tego sos czosnkowy oraz masełka czosnkowe i ziołowe
... na takiej waznej imprezie nie moze zabraknac "swinskich uszu" http://wielkiezarcie.com/recipe84610.html , jako hicior pocecam tez krazki ananasa z puszki lub swiezego cale lub przekrojone na cztery i zawijane w boczek, zycze udanej imprezy, pozdrawiam.
Polecam oscypka z grilla:)
Z żurawiną lub czarną pożeczką mniam
Nasz hit to pomysł podpatrzony u koleżanki: duży talerz surowych warzyw (marchew, ogórki zielone w słupki, całe rzodkiewki, plastry kalarepy, różyczki świeżego kalafiora, pieczarki i co jeszcze Ci przyjdzie do głowy), a do tego micha gęstego, pikantnego sosu czosnkowego. Warzywa zanurzamy w sosie i natychmiast z apetytem pożeramy.
dla mnie to zestaw idealny. Szybki, smaczny i pięknie wygląda na talerzu. Jedyna wada - zbyt szybko znika.
Napewno zrobie. Z sosem czosnkowym.i humusem
Przypomniałaś mi-mój kolega robi taki "gar rozmaitości"-różne mięse pokrojone na kawałki,przyprawione wczesniej,do tego moc warzyw i tak się to dusi czy piecze,ale ma odpowiedni ni to gar,ni patelnię,natrójnogu.Wszyyscy też najpierw wyjadają warzywa.Miałam okazję być na takim "grilu'.
Wolę mięsożerne opcje ;)
Tam jest mięcho,przecież ludzie by nie pojedli.Tyle,że warzywa,takie przesiąknięte sosem,sa naprawdę super.Nawet panowie niby głównie mięsożerni,tez wyjadali warzywa,a mięso często zostawało.Ja np mogę zjeść z 1 stek,kiełbasę (niekoniecznie),czy kaszankę i nie mam więcej na niego ochoty.Natomiast inne "dodatki"mogę podjadać przez cały wieczór.
U mnie sie to nazywa "warzywka" robie je od czasu d czasu nie tylko na grila, mozna dac jeszcze pomidorki koktajlowe, brokuly, seler naciowy, papryke pokrojona w slupki.
Myślę że po takim odzewie napewno będę miala udane bbq. Dziękuję
Ja jesienią ubiegłego roku opracowałam taką sałatkę - w tym roku też na pewno będzie gościła na stole jako dodatek do grillowanych mięs :)
http://wielkiezarcie.com/fairy/przepis/salatka-grillowa,103.html
Jak dla mnie brakuje karkówki :) Może spróbuj ryby :)