Forum

Kuchenne porady

Co robicie do grila pomocy???

  • Autor: Karolcia83 Data: 2013-04-25 20:51:24

    Witam. Za trzy tygodnie urządzanie urodzinowego grill. Beda ci sami znajomi co zawsze więc szukam nowych inspiracji. Jeżeli chodzi o mięso to beda: kiełbasy,łopatka, zeberka, kurczak.

     Poszukuje jakiś nowych super sprawdzonych sałatek do mięsa z grilla, dipy. Może jakieś dodatki np. Ziemniaki specjalnie przyrządzone. Albo jakis fajny sposób przygotowania mięsa. Pomocy :):):)

  • Autor: marzena89gb Data: 2013-04-25 21:20:14

    Sałatka z ziemniaków ugotowanych w mundurkach z dużą ilością zielonej pietruszki i czosnku z majonezem pyszna i idealnie pasuje do grilla

  • Autor: asieksza Data: 2013-04-25 21:31:18

     Ja często robię sałatkę z makaronu o kształcie ryżu, do tego tarkowany zielony ogóras i czosnek. Sałatka jest z majonezem więc jeśli ma dłużej postać na słoneczku to raczej odpada, ale podana prosto z lodówki w ogrodzie będzie pyszna.

  • Autor: rene1 Data: 2013-04-25 21:32:53

    Witam serdecznie na moim profilu znajdziesz przepis {ziemniaczki do grila} polecam.

  • Autor: piszczalka Data: 2013-04-27 11:17:16

    Ziemniaki i kaszanka trafiaja do ulubionych, ne pweno wyprobuje :)))

  • Autor: agulinia Data: 2013-04-27 16:10:49

    Ten ostatni próbowałam i polecam

  • Autor: falkor Data: 2013-04-26 01:10:41

    Moją specjalnością są banany z grilla podawane na deser. Wystarczy usunąć cienki pasek skórki i wolne miejsce posmarować nutellą. Grillować ok. pół godziny, aż skórka będzie ciemnobrązowa a miąsz przestanie być kruchy. Podawać jeszcze gorące, skórka tworzy naturalne naczynie, z którego wyjadamy ów miąsz.

  • Autor: renataz36 Data: 2013-04-26 08:46:12

    Ja w sobotę zaczynam sezon grilowy u siostry i w moim wykonaniu będą te pieczarki........ mam nadzieje że bardzo mi posmakują i gościom również http://wielkiezarcie.com/recipe16695.html

  • Autor: lexi27 Data: 2013-04-26 11:38:04

    http://wielkiezarcie.com/recipe17159.html

    http://wielkiezarcie.com/recipe100284.html

  • Autor: Karolcia83 Data: 2013-04-26 20:42:50

    Dziekuje:) fajne przepisy napewno skorzystam. Na myśl o pieczarkami aż się głodna zrobiłam.

  • Autor: Karolcia83 Data: 2013-04-26 20:42:50

    Dziekuje:) fajne przepisy napewno skorzystam. Na myśl o pieczarkami aż się głodna zrobiłam.

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2013-04-26 21:36:14

    Dipy, sosy, maczanki i wódki ekspresówki :)

    Szukaj tu: http://magdaityle.pl/index.php?option=com_content&view=category&id=77&Itemid=90

    Tam również moje marynaty do mięs.

    Cały zestaw dodatków znajdziesz tu: http://magdaityle.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=239:grill-potrawy-dla-odmiany&catid=77:kobieta-w-kuchni&Itemid=90

  • Autor: jolka60 Data: 2013-04-27 08:56:59

    Oprócz mięsa czy kiełbasy griluję kaszankę,ryby,warzywa-cukinę,pieczarki,paprykę,cebulę,czosnek,bagietki z masłem ziołowym lub czosnkowym.Polecam również cleb pokrojony nie do końca i smarowany takim masełkiem.Przepis z WŻ.Oprócz tego sos zaziki (najczęsciej robię go sama),sas pieprzowy,najczęściej z firmy Knorr,wg gustu musztarda,ketchup.Z sałatek-najsmaczniejsza dla nas sałata z zielonym ogórkiem,koperkiem,szczypiorem,z sosem Vinegret,oprócz tego świeże pokrojone ogórki,pomidory.Warzyw u nas musi być dużo,maja często większe wziecie niż mięso.

  • Autor: hanah30 Data: 2013-04-27 16:04:11

    http://wielkiezarcie.com/recipe70070.html delikatna ziemniaczana sałatka do mięs

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2013-05-03 13:02:05

    Można zrobić Kartofel Salad

  • Autor: smakosia Data: 2013-04-27 21:38:54

    Szczególnie do mięs polecam lekką, chrupiącą i zdrową sałatkę z dodatkiem surowej cukinii: http://wielkiezarcie.com/recipe45509.html

    A jeśli lubisz mięso wołowe, to proponuję fajne, zaskakujące w smaku i nietuzinkowe rozwiązanie : http://wielkiezarcie.com/recipe46998.html

    No i jeszcze propozycja sosu ( od Krysi64 ), który fantastycznie urozmaici smak tradycyjnie przygotowanego i ugrillowanego mięsiwa :http://wielkiezarcie.com/recipe22305.html

  • Autor: Karolcia83 Data: 2013-04-28 00:02:19

    Super w końcu urozmaice menu na imprezie. U mnie zawsze był sos czosnkowy,ziemniaki pieczone zboczkiem i cebulką plus standardowe 2-3 sałatki. A tu już mam parę przepisów na inny sosik, na zmienione ziemniczki i parę innych przepisów.  Bardzo dziękuję za pomoc i zainteresowanie tematem. To będzie udana 30-tka. :)

  • Autor: majolika Data: 2013-04-29 12:38:14

    Duzo róznych sałat, mieszanych, do tego duzo szczypioru, rzodkiewki drobno pokarajane,mniszek lekarski posiekany, sos czosnkowy, lub oliwa czosnkowa, sol pieprz+ listki czosnku nidzwiedziego, lub odrobina zwykłego polskiego, jogurt.Na wierzch cząstki jaja na twardo.

    Zawsze oprócz tego czosnek pieczony na grilu w folii i ziemniaki-sam z odrobina oliwy w folii.  Dobrze rekompensują smak ostrych mięs.Sos tzatziki-obowiazkowo zawsze. Czasem sałatka bałkańska.Szaszłyki warzywne.

  • Autor: majolika Data: 2013-04-29 12:40:12

    PS.Pyry z gzikiem.Pyry  pieczone z masłem w folii na grillu-gzik do tego.

  • Autor: 555 Data: 2013-05-01 11:58:00

    u nas pieczone ziemniaki też robią furorę! do tego sos czosnkowy oraz masełka czosnkowe i ziołowe

  • Autor: stokrotka390 Data: 2013-05-01 11:15:22

    ... na takiej waznej imprezie nie moze zabraknac "swinskich uszu" http://wielkiezarcie.com/recipe84610.html , jako hicior pocecam tez krazki ananasa z puszki lub swiezego cale lub przekrojone na cztery i zawijane w boczek, zycze udanej imprezy, pozdrawiam.

  • Autor: ja-żaba Data: 2013-05-02 05:52:17

    Polecam oscypka z grilla:)

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2013-05-03 13:05:26

    Z żurawiną lub czarną pożeczką mniam

  • Autor: yennefer Data: 2013-05-02 11:05:48

    Nasz hit to pomysł podpatrzony u koleżanki: duży talerz surowych warzyw (marchew, ogórki zielone w słupki, całe rzodkiewki, plastry kalarepy, różyczki świeżego kalafiora, pieczarki i co jeszcze Ci przyjdzie do głowy), a do tego micha gęstego, pikantnego sosu czosnkowego. Warzywa zanurzamy w sosie i natychmiast z apetytem pożeramy.

    dla mnie to zestaw idealny. Szybki, smaczny i pięknie wygląda na talerzu. Jedyna wada - zbyt szybko znika. 

  • Autor: Karolcia83 Data: 2013-05-02 20:51:39

    Napewno zrobie. Z sosem czosnkowym.i humusem

  • Autor: jolka60 Data: 2013-05-03 08:00:26

    Przypomniałaś mi-mój kolega robi taki "gar rozmaitości"-różne mięse pokrojone na kawałki,przyprawione wczesniej,do tego moc warzyw i tak się to dusi czy piecze,ale ma odpowiedni ni to gar,ni patelnię,natrójnogu.Wszyyscy też najpierw wyjadają warzywa.Miałam okazję być na takim "grilu'.

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2013-05-03 13:06:52

    Wolę mięsożerne opcje ;)

  • Autor: jolka60 Data: 2013-05-03 13:28:16

    Tam jest mięcho,przecież ludzie by nie pojedli.Tyle,że warzywa,takie przesiąknięte sosem,sa naprawdę super.Nawet panowie niby głównie mięsożerni,tez wyjadali warzywa,a mięso często zostawało.Ja np mogę zjeść z 1 stek,kiełbasę (niekoniecznie),czy kaszankę i nie mam więcej na niego ochoty.Natomiast inne "dodatki"mogę podjadać przez cały wieczór.

  • Autor: gosiekb Data: 2013-05-04 04:43:33

    U mnie sie to nazywa "warzywka" robie je od czasu d czasu nie tylko na grila, mozna dac jeszcze pomidorki koktajlowe, brokuly, seler naciowy, papryke pokrojona w slupki.

  • Autor: Karolcia83 Data: 2013-05-09 22:16:13

    Myślę że po takim odzewie napewno będę miala udane bbq. Dziękuję 

  • Autor: Wkn Data: 2013-05-10 09:41:58

    Ja jesienią ubiegłego roku opracowałam taką sałatkę - w tym roku też na pewno będzie gościła na stole jako dodatek do grillowanych mięs :)

    http://wielkiezarcie.com/fairy/przepis/salatka-grillowa,103.html

  • Autor: koneffka Data: 2013-05-15 12:24:42

    Jak dla mnie brakuje karkówki :) Może spróbuj ryby :)

Przejdź do pełnej wersji serwisu