Wiedziałam, wiedziałam, że będzie pysznie! :) A ja dziś znów... doughnuts i bułki drożdżowe z owocami : śliwkami, brzoskwiniami, jabłkami, toż zaczyna się jutro rok szkolny :)
Dobrze, to podpowiedzcie co można upiec ze śliwkami lub brzoskwiniami co by się nadało do zamrożenia. Chodzi mi o coś co dzieciaki mogłyby zabrać do szkoły na drugie śniadanko ( w szkole o 11.30 jedzą obiadek więc głodne nie są ale inne dzieci w klasie jedzą drugie śniadanko więc i one biorą ). Drożdżówki kiedyś mroziłam ale po odmrożeniu były twarde i niezbyt smaczne.
Ja piekę babeczki i puszyste bułki-drożdżówki, po 12 sztuk wszystkiego i mrożę, po rozmrożeniu są ok; rozmrażam w lodówce przez noc, rano budzę dzieci, wyjmuje buły z lodówki, pokrzykuję na guzdrały poranne nad śniadaniem, pakuję buły do pudełek, i jeszcze nie było zastrzeżeń co do miękkości i świeżości pieczywa... może sztuka w tym pokrzykiwaniu...
Babeczki: 1 szklanka mąki pszennej 0,5 szklanki oleju 1/3 szklanki cukru 5łyżek musli 4 śliwki pokrojone w kostkę 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody 1 jajko 3 łyżki mleka Mieszamy mąkę, proszek, sodę. Olej mieszamy z cukrem, dodajemy jajko. Łączymy z suchymi składnikami, dodajemy musli, śliwki, mleko, mieszamy do połączenia składników. 6 dużych foremek (12małych) smarujemy masłem lub wykładamy papilotkami, wypełniamy do max 2/3 ciastem, pieczemy ok 25min w temp 180stC.
Bułki: 3szklanki mąki pszennej 2 żółtka i 1 jajko 7g suchych drożdży 60g masła 1 szklanka mleka 5łyżek cukru śliwki, brzoskwinie pokrojone w półplasterki jajko do posmarowania i kruszonka do posypania
Drożdże mieszamy z mąką, mleko podgrzewamy z masłem i cukrem, studzimy, dodajemy jajko i żółtka, dodajemy do mąki, wyrabiamy ciasto, odstawiamy na 1,5h. Formujemy 12 bułek, zostawiamy na 30minut do napuszenia, szklanką robimy wgłębienie na środku każdej bułki, układamy 3-4 kawałki owoców, ciasto smarujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy kruszonką. Pieczemy 25 minut w temp 190stC.
Aniu !! Przecież ja niezłośliwie i nieuszczypliwie ... Czasem jak ser jest wodnisty to tak jest .. Dlatego ja teraz jeśli mam grubą masę serową to podpiekam .. Ot i cała moja intencja tego wpisu .. A Ewa chyba z tych '' normalnych '' i wirtualnie mnie zna ,że daleka jestem do czepialstwa ..
A swoją drogą jak widzę twój wpis w tym wątku myslę sobie .. huraaaaaaaaa Ania ciachem nas zaskoczy , upiekła a tu .... nic na talerzyku .. .
Pyszności u Was dziewczynki. Ja miałam piec muffiny z truskawkami, ale mąż zrobił "bajzel" w kuchni i muszę to odłożyć na jutro.. Grzejnik przenosi...wrrr
Podsunęłam go młodej jako pierwszy do samodzielnego wykonania jakiś czas temu i widzę jak teraz na jego bazie " udziwnia".
Na pewno robiła z większej porcji na blaszkę 25 x 40 bo wzięła 5 jajek i widziałam, że dodawała nieco wody. Resztę robi sama ja się nie "wtrącam" niech rozwija zdolności i ma satysfakcję że zrobiła " siama".
Szaleństwo wrześniowego popołudnia .. Pavlova , bułeczki drożdżowe ze śliwką i marcepanem ,( prototyp ) za gorące aby zajrzeć do środka i pizzerki Paszczakowej z leśnymi grzybami , cebulką czosnkową , kiełbaską i z mozzarellą ( jeszcze w piekarniku ) zapach .... sąsiedzi wybaczcie ..
To była wiosna teraz już jesień a mój cień coraz więcej ... cienia daje .. . Jasne , że nie obrażam się mam pełen dystans do siebie samej .. A te pyszności ... hmm jest takowy domowy pochłaniacz a i gość czasem w dom zajrzy ..A dzisiaj była taka '' kumulacja kuchenna '' . Pozdrawiam .. ))
a ja dziś i jutro: 15 biszkoptów na torty,sernik Smakosi x2,sernik szachownicax2,pani walewska x2,ciasto migdałowo-truskawkowe x2,ciasto czekoladowo-wiśniowe x2,orzechowiec x2,rusałka x2,kora x2,rafaello x2 i bounty x2...do tego 450 kruchych ciasteczek(na podziękowania dla gości weselnych/na chrzciny i na roczek), 100 muffin dekorowanych....uuuuuffff
i na sobotę jeszcze tort urodzinowy dla Połówka....
a ja dziś i jutro: 15 biszkoptów na torty,sernik Smakosi x2,sernik szachownicax2,pani walewska x2,ciasto migdałowo-truskawkowe x2,ciasto czekoladowo-wiśniowe x2,orzechowiec x2,rusałka x2,kora x2,rafaello x2 i bounty x2...do tego 450 kruchych ciasteczek(na podziękowania dla gości weselnych/na chrzciny i na roczek), 100 muffin dekorowanych....uuuuuffff i na sobotę jeszcze tort urodzinowy dla Połówka.... do zobaczenia w poniedziałek..
Jak zobaczę zdjęcia jak pieczesz to może uwierzę:)Dobra cukiernia miałaby by co do roboty, ale nie jedna osoba z jednym piekarnikiem w domu, bo chyba więcej nie masz piekarników, no chyba że sąsiadki zatrudniłaś
Jak zobaczę zdjęcia jak pieczesz to może uwierzę:)Dobra cukiernia miałaby by co do roboty, ale nie jedna osoba z jednym piekarnikiem w domu, bo chyba więcej nie masz piekarników, no chyba że sąsiadki zatrudniłaś
droga Dario....ja do dnia dzisiejszego nie zobaczyłam ŻADNEGO!!!!! zdjęcia,na którym widnieje Twoja osoba...Więc nie pisz mi,że jak mnie nie zobaczysz przy pieczeniu-to nie uwierzysz...W odróżnieniu od Ciebie-ja mam w awatarze swoje własne,prywatne zdjęcie,a nie jakąś pierdolutę...
Dobra cukiernia nie piecze na weekend 20 ciast i 15 tortów-tylko około 200 ciast....i prawie tyle samo tortów...
Co do ilości piekarników...to mam ich w domu 4(pisałam już o tym niejednokrotnie na forum),a dokładnie to 6,ale z dwóch nie korzystam bo są gazowe,a nie elektryczne....Dysponuję również pracownią(przerobiona na te potrzeby pralnia-45m2),posiadam także 5 lodówek.na torty i ciasta...Płacę składki,podatki,ubezpieczenia...
I jeśli piszę,lub mówię,że coś tam piekę czy robię-to tak właśnie jest...Nie mam potrzeby udowadniania akurat Tobie,że tak a nie inaczej pracuję....
ps.zdjęcia wysłałam tym osobom,które cenię i których zdanie jest dla mnie ważne....pieniaczom,mąciwodom i tym,którym przyjemność sprawia wbijanie szpileczek niczego nie muszę udowadniać....
w kwestii ostatniej-CYBORG....to nie jest śmieszne,więc nie wiem co Cię tak rozśmieszyło....otóż Cyborgiem jestem od przeszło dwóch lat-tak mnie pieszczotliwie nazywają bywalcy Kawiarenki),ale żeby wiedzieć o co chodzi-trzeba posiadać umiejętność czytania ze zrozumieniem....
Jak zobaczę zdjęcia jak pieczesz to może uwierzę:)Dobra cukiernia miałabyby co do roboty, ale nie jedna osoba z jednym piekarnikiem w domu, bo chybawięcej nie masz piekarników, no chyba że sąsiadki zatrudniłaś droga Dario....ja do dnia dzisiejszego nie zobaczyłam ŻADNEGO!!!!! zdjęcia,na którym widnieje Twoja osoba...Więc nie pisz mi,że jak mnie nie zobaczysz przy pieczeniu-to nie uwierzysz...W odróżnieniu od Ciebie-ja mam w awatarze swoje własne,prywatne zdjęcie,a nie jakąś pierdolutę... Dobra cukiernia nie piecze na weekend 20 ciast i 15 tortów-tylko około 200 ciast....i prawie tyle samo tortów... Co do ilości piekarników...to mam ich w domu 4(pisałam już o tym niejednokrotnie na forum),a dokładnie to 6,ale z dwóch nie korzystam bo są gazowe,a nie elektryczne....Dysponuję również pracownią(przerobiona na te potrzeby pralnia-45m2),posiadam także 5 lodówek.na torty i ciasta...Płacę składki,podatki,ubezpieczenia... I jeśli piszę,lub mówię,że coś tam piekę czy robię-to tak właśnie jest...Nie mam potrzeby udowadniania akurat Tobie,że tak a nie inaczej pracuję.... ps.zdjęcia wysłałam tym osobom,które cenię i których zdanie jest dla mnie ważne....pieniaczom,mąciwodom i tym,którym przyjemność sprawia wbijanie szpileczek niczego nie muszę udowadniać.... w kwestii ostatniej-CYBORG....to nie jest śmieszne,więc nie wiem co Cię tak rozśmieszyło....otóż Cyborgiem jestem od przeszło dwóch lat-tak mnie pieszczotliwie nazywają bywalcy Kawiarenki),ale żeby wiedzieć o co chodzi-trzeba posiadać umiejętność czytania ze zrozumieniem....
Droga hope, jak jesteś Cyborgiem, to o co się obrażasz?(sama, tak napisałaś) Gluba tak napisał , a ja się roześmiałam, nie chciał Ciebie obrazić, tylko pisząc to słowo miał zapewne na myśli,że taka szybka jesteś i tyle ciast upieczesz sama.
Bardzo proszę zwracać się do mnie Mamo - Rózyczki, bo taki mam nick.
http://wielkiezarcie.com/recipe91776.html Oto przepis, również korzystałam. Janeczka669 w opiniach świetnie wytłumaczyła, jak robić takie świderki :) POWODZENIA, no i oczywiście pochwal się bułami :)
Nie ma ciasta , nie ma chleba ani bułeczek ale za to ... zrobiłam twaróg z mleka od szczęśliwych , łąkowych krów. Prawie jak .. korynciński . Smak śmietanki i masła.
Już się bałam że się uzależniłaś od słodkości. a tutaj taka niespodzianka i Ten ser , wygląda jak mistrzostwo świata:)Mam straszną ochotę na taki.
Wczoraj na Kuchni+ pokazywali takie gospodarstwo agroturystyczne, gdzie właścicielka wyrabia sama, właśnie takie sery dla turystów, jak Ty zrobiłaś.Hitem jest u niej ser czosnkowy, dodaje tam tylko sól i świeżo wyciśnięty czosnek , wrzuca do specjalnych koszyczków żeby dobrze odciekł .Muszę koniecznie też taki zrobić , tylko trzeba mleka kupić prosto krówki:)
Serdecznie zapraszam .. zastanawiałam się nad .. ziółkami ale tym razem zrobiłam taki z mojego dzieciństwa jak babcia Władzia robiła + przyśpiewki . Następnym razem zrobię na durszlaku , ( sicie ) taki twarożkowy a resztę jak zostanie.. to chyba krem serowy strzelę i biszkopcia przełożę ..
Nie mniej dziękuję za uznanie .. Mamo - Różyczki :DD
Aaa moje uzależnie to chyba od .. miksera . Już po głowie lata mi ''coś '' produkty mam jeno czasu brak .
Właśnie wjechała do piekarnika , szarlotka z brzoskwiniami pod bezą .. Hmm bezę samodzielnie skonciłam , , cóż całe życie się uczymy a trening czyni mistrza ..
Dopisano 13-09-17 16:38:06:
i ... się upiekło ale za gorące nie kroimy jeszcze ..
Dopisano 13-09-17 18:31:06:
Rozkrojone .. zapraszam z talerzykiem i nożykiem ..
Megi, zapraszam Cie na degustację mojego serka z bakaliami, wczoraj wpadłam do mamy, a na oknie stało w kamionce gotowe zsiadłe mleczko, to ja ciach , podgrzałam i zrobiłam serek.Wyszedł przepyszny:)
Himalaje, znaczy się diabelnie wysoko sięgasz i tak trzymać :) Z myślą o wysokogórskich dokonaniach tych, co poszli i nie wrócili? Dawaj kawałek, cóż tam w środku :)
A wiesz ,ze coś w tym jest ... dzisiaj akurat myślałam o alpinistach , w mediach dużo się mówi ..a ciasto do poprawki . Następnym razem poczęstuje .. dobrze ?
Hi hi, takie niespodzianki czasami zmieniają mi plany obiadowe. Mam przezroczyste pudełka i myślę że będę wiedzieć co w nich jest ;) cóż pamięć ludzka jednak jest jednak zawodna. Ale to nie przeszkadza. Trzeba być w życiu elastycznym ;)
Nie martw się .. mam tak samo , tylko ,że staram się nie mrozić za wiele . Dobra gospodyni nawet na wyciągniętym koperku ..( jak bogdzia pokazała ) ... potrawkę uczyni
As .. jak zawsze '' wyważona '' co do grama .. Przecież samo opakowanie już podpowiada czy to porcja dla dwoja czy dla pułku głodomorków .. )))
A "sklep" jeszcze nie gotowy, choć logo już zaakceptowane i układ też :) Wybieram najlepsze zdjęcia i przepisy, część będzie można zrobić samemu, część kupić... :) a przepis na krakersy jakby co : 2 szklanki mąki pszennej 70g masła 3/4 łyżeczki sody 2 łyżeczki cukru 1,5 łyżeczki soli 1/2 szklanki wody zioła, sól do posypania.
Zagniatamy ciasto, przykrywamy , odstawiamy do lodówki na godzinę. Dzielimy na 3 części, każdą część ciasta rozwałkowujemy bardzo cienko na papierze do pieczenia przyciętym na wielkość blachy. kroimy dowolnie, nakłuwamy widelcem, posypujemy solą, rozmarynem, bazylią... pieczemy przez ok 6 minut w 200st C.
Witam w nowym wątku deserowo wypiekowym:)
Wczoraj upiekłam, dzisiaj zapraszam:) Jabłka zapiekane, a'la szarlotka,pycha, polecam;)
Wiedziałam, wiedziałam, że będzie pysznie! :)
A ja dziś znów... doughnuts i bułki drożdżowe z owocami : śliwkami, brzoskwiniami, jabłkami, toż zaczyna się jutro rok szkolny :)
Wiedziałam, wiedziałam, że będzie pysznie! :) A ja dziś
Też pysznie:)znów... doughnuts i bułki drożdżowe z owocami : śliwkami,
brzoskwiniami, jabłkami, toż zaczyna się jutro rok szkolny :)
Ja upiekłam babkę wilgotną i dobrą Gosi76, niestety foteczki nie zrobiłam,Makusiu a te jabłka zapiekane sa tez super, wiem już sprawdziłam,
Pachniał cudownie
Dobrze, to podpowiedzcie co można upiec ze śliwkami lub brzoskwiniami co by się nadało do zamrożenia. Chodzi mi o coś co dzieciaki mogłyby zabrać do szkoły na drugie śniadanko ( w szkole o 11.30 jedzą obiadek więc głodne nie są ale inne dzieci w klasie jedzą drugie śniadanko więc i one biorą ). Drożdżówki kiedyś mroziłam ale po odmrożeniu były twarde i niezbyt smaczne.
A u mnie do kawusi dzisiaj placuszek ze śliwkami, sama miałam piec ale dostałam od mamci.
Ja piekę babeczki i puszyste bułki-drożdżówki, po 12 sztuk wszystkiego i mrożę, po rozmrożeniu są ok; rozmrażam w lodówce przez noc, rano budzę dzieci, wyjmuje buły z lodówki, pokrzykuję na guzdrały poranne nad śniadaniem, pakuję buły do pudełek, i jeszcze nie było zastrzeżeń co do miękkości i świeżości pieczywa... może sztuka w tym pokrzykiwaniu...
A więc jednak można. Mogłabym prosić o przepisiki?
Babeczki:
1 szklanka mąki pszennej
0,5 szklanki oleju
1/3 szklanki cukru
5łyżek musli
4 śliwki pokrojone w kostkę
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
1 jajko
3 łyżki mleka
Mieszamy mąkę, proszek, sodę. Olej mieszamy z cukrem, dodajemy jajko. Łączymy z suchymi składnikami, dodajemy musli, śliwki, mleko, mieszamy do połączenia składników. 6 dużych foremek (12małych) smarujemy masłem lub wykładamy papilotkami, wypełniamy do max 2/3 ciastem, pieczemy ok 25min w temp 180stC.
Bułki:
3szklanki mąki pszennej
2 żółtka i 1 jajko
7g suchych drożdży
60g masła
1 szklanka mleka
5łyżek cukru
śliwki, brzoskwinie pokrojone w półplasterki
jajko do posmarowania i kruszonka do posypania
Drożdże mieszamy z mąką, mleko podgrzewamy z masłem i cukrem, studzimy, dodajemy jajko i żółtka, dodajemy do mąki, wyrabiamy ciasto, odstawiamy na 1,5h. Formujemy 12 bułek, zostawiamy na 30minut do napuszenia, szklanką robimy wgłębienie na środku każdej bułki, układamy 3-4 kawałki owoców, ciasto smarujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy kruszonką. Pieczemy 25 minut w temp 190stC.
Dziękuję na pewno wypróbuje.
Serniczek :)
Dobrze widzę warstewka zakalczyka ? ..
Megi. Jak możesz?
Aniu !! Przecież ja niezłośliwie i nieuszczypliwie ... Czasem jak ser jest wodnisty to tak jest .. Dlatego ja teraz jeśli mam grubą masę serową to podpiekam .. Ot i cała moja intencja tego wpisu .. A Ewa chyba z tych '' normalnych '' i wirtualnie mnie zna ,że daleka jestem do czepialstwa ..
A swoją drogą jak widzę twój wpis w tym wątku myslę sobie .. huraaaaaaaaa Ania ciachem nas zaskoczy , upiekła a tu .... nic na talerzyku .. .
Wiem, że to niezłośliwie. Ja też napisałam dla żartów byś się tłumaczyła.
No cóż.... Zakalczyk pyszny bo z Twojego przepisu
To mój pierwszy Sernik Zeni wg. podanego przez Ciebie przepisu. Mała warstewka zakalczyka nie ujęła serniczkowi smaku. Wyszedł pyyyyszny.
W piątek i sobotę ciacho kruszonkowe ze śliwkami , dzisiaj pianka malinowa.
Dzisiejszy podwieczorek
dzisiaj,z racji swoich własnych imienin upiekłam "sobie" tartę z jeżynami i bezą...."sobie",ale nie dla siebie:)
niezła beza ;)
Muffinki czekoladowe ze słonecznikiem
Pyszności u Was dziewczynki. Ja miałam piec muffiny z truskawkami, ale mąż zrobił "bajzel" w kuchni i muszę to odłożyć na jutro.. Grzejnik przenosi...wrrr
W sobotę ciasto z kremem cytrynowym i bitą śmietanąi bułeczki jagodzianki dla dzieciaków na podróż.
oj zjadłabym taką domową jagodziankę :D
Bogdziu ..wyroby jak z cukiernio - piekarnii ale tej najlepszej .... czyli domowej ...
Się wie
Muffinki ze śliwkami :)
Cóż można powiedzieć ... muffinki jak malinki ... :))
Dziękuję Meg :)
Kruche z owocami pod chrupiącą pierzynką
Cielaczek, bardzo pyszne ciasteczko.! Autorem tego przepisu jest Kalla.
Robiłam także cielaczka. Zgodnie z moimi przypuszczeniami z zakalcem.
Co do autorstwa - któż to wie, w każdym razie wcześniej przepis opublikowała Pilot.
http://wielkiezarcie.com/recipe30381.html
szarlotka, w środę będzie jeszcze ze śliwkami :)
Czosnkowe kromeczki. :)
Czosnkowe kromeczki. :)
Możesz podać przepis na te kromeczki?? Wyglądają baaaardzo smakowicieMłoda na niedzielę upiekła ciasto z malinami i brzoskwiniami, ja przekładańca 3 w jednym.
a to z malinami to z jakiego przepisu? widać, że fajne i nie jest zbite, co czasem się zdarza przy ciastach z owocami
Bazą był prawdopodobnie ten przepis http://wielkiezarcie.com/recipe32773.html
Podsunęłam go młodej jako pierwszy do samodzielnego wykonania jakiś czas temu i widzę jak teraz na jego bazie " udziwnia".
Na pewno robiła z większej porcji na blaszkę 25 x 40 bo wzięła 5 jajek i widziałam, że dodawała nieco wody. Resztę robi sama ja się nie "wtrącam" niech rozwija zdolności i ma satysfakcję że zrobiła " siama".
Tadam!
Śnieżna pantera skrzyżowana z pręgowanym kocurem-dachowcem przełamana odrobiną zakalca!
Tadam! Śnieżna pantera skrzyżowana z pręgowanym kocurem-dachowcem
Tak świetnie opisane że się poczęstujęprzełamana odrobiną zakalca!
Ja cieee śliczna i apteyczne to '' kociątko '' jakby z polewą z mlecznej czekoladki .. )))
bułki żytnie z siemieniem lnianym i słonecznikiem
bułki żytnie z siemieniem lnianym i słonecznikiem
Cudne, nie mam jak własnoręcznie upieczone pieczywo:)Zapraszam gorące bułeczki z czekodżemem i serkem wanilinowym ..Lekko '' niewydarzone '' ale obiecuje Wam popracuje nad formą ..
hmm, może by tak wykorzystać czekodżem leżakujący w piwnicy i też machnąć drożdżóweczki...
Jestem za czekodżem fajnie smakuje w murzynku czy pierniku .. ot to tak gwoli naszych przetworów i zastosowania ich w praktyce czyli w kuchni . :DD
Babeczki z gruszkami
mój tort marsyliański...
Jakie to musi być dobre !!!
Szaleństwo wrześniowego popołudnia .. Pavlova , bułeczki drożdżowe ze śliwką i marcepanem ,( prototyp ) za gorące aby zajrzeć do środka i pizzerki Paszczakowej z leśnymi grzybami , cebulką czosnkową , kiełbaską i z mozzarellą ( jeszcze w piekarniku ) zapach .... sąsiedzi wybaczcie ..
Szaleństwo .........biorę wszystko :)
Kiedy ty to wszystko zdążyłaś zrobić? Normalnie szał
Megi nie obraź się:) Teraz już wiem, dlaczego Twój cień z wiosennego spaceru, jest taki szeroki
To była wiosna teraz już jesień a mój cień coraz więcej ... cienia daje .. . Jasne , że nie obrażam się mam pełen dystans do siebie samej .. A te pyszności ... hmm jest takowy domowy pochłaniacz a i gość czasem w dom zajrzy ..A dzisiaj była taka '' kumulacja kuchenna '' . Pozdrawiam .. ))
Oj! Widziałam na własne patrzałki-z naszą Megi wszystko w jak najlepszym porządku
Cichoooo Sąsiadko ... to dla zmyły , niech będę z '' grubą linią i szerokim cieniem '' .
Hm....czy Ty wiesz że ja wiem gdzie dokładnie mieszkasz? ;)
Dorciu ! Ty i Basia to inteligentne kobitki ..a okna charakterystyczne od strony górki - na pazurki .. )) Machaj jakbym w razie na balkonie była .
Wariacja na temat pantery śnieżnej megi i "coś" jabłkowe, co powstało z nadmiaru spodu do pantery :)
a ja dziś i jutro: 15 biszkoptów na torty,sernik Smakosi x2,sernik szachownicax2,pani walewska x2,ciasto migdałowo-truskawkowe x2,ciasto czekoladowo-wiśniowe x2,orzechowiec x2,rusałka x2,kora x2,rafaello x2 i bounty x2...do tego 450 kruchych ciasteczek(na podziękowania dla gości weselnych/na chrzciny i na roczek), 100 muffin dekorowanych....uuuuuffff
i na sobotę jeszcze tort urodzinowy dla Połówka....
do zobaczenia w poniedziałek..
o ludu...........Hope......... przez całe życie tyle nie upiekłam :) Zdolniacha jesteś :)
Jesteś Przesłodka .. !
a ja dziś i jutro: 15 biszkoptów na torty,sernik Smakosi x2,sernik
Dobra, dobra, ja czekam na fotkiszachownicax2,pani walewska x2,ciasto migdałowo-truskawkowe x2,ciasto
czekoladowo-wiśniowe x2,orzechowiec x2,rusałka x2,kora x2,rafaello x2 i
bounty x2...do tego 450 kruchych ciasteczek(na podziękowania dla gości
weselnych/na chrzciny i na roczek), 100 muffin dekorowanych....uuuuuffff i na
sobotę jeszcze tort urodzinowy dla Połówka.... do zobaczenia w
poniedziałek..
Ja też czekam na zdjęcia...;)
A ile masz piekarników w domu? Bo przy jednym to mi jakoś godzin zabrakło.
CYBORG
Jak zobaczę zdjęcia jak pieczesz to może uwierzę:)Dobra cukiernia miałaby
by co do roboty, ale nie jedna osoba z jednym piekarnikiem w domu, bo chyba
więcej nie masz piekarników, no chyba że sąsiadki zatrudniłaś
droga Dario....ja do dnia dzisiejszego nie zobaczyłam ŻADNEGO!!!!! zdjęcia,na którym widnieje Twoja osoba...Więc nie pisz mi,że jak mnie nie zobaczysz przy pieczeniu-to nie uwierzysz...W odróżnieniu od Ciebie-ja mam w awatarze swoje własne,prywatne zdjęcie,a nie jakąś pierdolutę...
Dobra cukiernia nie piecze na weekend 20 ciast i 15 tortów-tylko około 200 ciast....i prawie tyle samo tortów...
Co do ilości piekarników...to mam ich w domu 4(pisałam już o tym niejednokrotnie na forum),a dokładnie to 6,ale z dwóch nie korzystam bo są gazowe,a nie elektryczne....Dysponuję również pracownią(przerobiona na te potrzeby pralnia-45m2),posiadam także 5 lodówek.na torty i ciasta...Płacę składki,podatki,ubezpieczenia...
I jeśli piszę,lub mówię,że coś tam piekę czy robię-to tak właśnie jest...Nie mam potrzeby udowadniania akurat Tobie,że tak a nie inaczej pracuję....
ps.zdjęcia wysłałam tym osobom,które cenię i których zdanie jest dla mnie ważne....pieniaczom,mąciwodom i tym,którym przyjemność sprawia wbijanie szpileczek niczego nie muszę udowadniać....
w kwestii ostatniej-CYBORG....to nie jest śmieszne,więc nie wiem co Cię tak rozśmieszyło....otóż Cyborgiem jestem od przeszło dwóch lat-tak mnie pieszczotliwie nazywają bywalcy Kawiarenki),ale żeby wiedzieć o co chodzi-trzeba posiadać umiejętność czytania ze zrozumieniem....
Jak zobaczę zdjęcia jak pieczesz to może uwierzę:)Dobra cukiernia
Bardzo mądre słowa , tak trzymajmiałabyby co do roboty, ale nie jedna osoba z jednym piekarnikiem w domu, bo
chybawięcej nie masz piekarników, no chyba że sąsiadki
zatrudniłaś droga Dario....ja do dnia dzisiejszego nie zobaczyłam
ŻADNEGO!!!!! zdjęcia,na którym widnieje Twoja osoba...Więc nie pisz
mi,że jak mnie nie zobaczysz przy pieczeniu-to nie uwierzysz...W
odróżnieniu od Ciebie-ja mam w awatarze swoje własne,prywatne
zdjęcie,a nie jakąś pierdolutę... Dobra cukiernia nie piecze na weekend
20 ciast i 15 tortów-tylko około 200 ciast....i prawie tyle samo
tortów... Co do ilości piekarników...to mam ich w domu
4(pisałam już o tym niejednokrotnie na forum),a dokładnie to 6,ale z
dwóch nie korzystam bo są gazowe,a nie elektryczne....Dysponuję
również pracownią(przerobiona na te potrzeby pralnia-45m2),posiadam
także 5 lodówek.na torty i ciasta...Płacę
składki,podatki,ubezpieczenia... I jeśli piszę,lub mówię,że coś
tam piekę czy robię-to tak właśnie jest...Nie mam potrzeby udowadniania
akurat Tobie,że tak a nie inaczej pracuję.... ps.zdjęcia wysłałam tym
osobom,które cenię i których zdanie jest dla mnie
ważne....pieniaczom,mąciwodom i tym,którym przyjemność sprawia
wbijanie szpileczek niczego nie muszę udowadniać.... w kwestii
ostatniej-CYBORG....to nie jest śmieszne,więc nie wiem co Cię tak
rozśmieszyło....otóż Cyborgiem jestem od przeszło dwóch
lat-tak mnie pieszczotliwie nazywają bywalcy Kawiarenki),ale żeby wiedzieć
o co chodzi-trzeba posiadać umiejętność czytania ze zrozumieniem....
Jak dobrze poszukasz, to na pewno znajdziesz mnie w archiwum na Wż :)
Droga hope, jak jesteś Cyborgiem, to o co się obrażasz?(sama, tak napisałaś) Gluba tak napisał , a ja się roześmiałam, nie chciał Ciebie obrazić, tylko pisząc to słowo miał zapewne na myśli,że taka szybka jesteś i tyle ciast upieczesz sama.
Bardzo proszę zwracać się do mnie Mamo - Rózyczki, bo taki mam nick.
mega czekoladowe ciasto z kremem :) i dużą ilością owoców, tak na pożegnanie lata ;)
Ciacho piaskowe z kisielem cytrynowym.
Aż zapachniało cytrynką :) Mniam.
Murzynek z własną polewą , jeszcze siedzi w piekarniku :)
A u mnie w domu pachnie prawdziwą wanilią i cynamonem, a oto przyczyna owych zapachów - ciasto kruche z jabłkami i pianką waniliową.
A u mnie w domu pachnie prawdziwą wanilią i cynamonem, a oto przyczyna owych
Pyszotka;)zapachów - ciasto kruche z jabłkami i pianką waniliową.
Ooo matulo jakie pyszności ..A pianka to ta na oleju ??
Dodałam 2 łyżki oleju, bo jak wychodzi, to nie będę z niego rezygnować.
A u mnie w domu pachnie prawdziwą wanilią i cynamonem, a oto przyczyna owych
zapachów - ciasto kruche z jabłkami i pianką waniliową.
Wygląda niesamowicie :) mogę prosić o przepis lub link do niego ?
Z góry dziękuję
Bogusiu, aż tutaj czuję wanilię,,,,częstuję się mniam !!! i dziękuję bardzo że pomyslałas o mnie
Wczoraj upieklam pieguski i ciasto z kruszonki z jablkami
Drożdzówki emmy. Wyszły bardzo dobre. Nie potrzeba im lukru.
http://wielkiezarcie.com/recipe83452.html
Wczoraj zrobiłam świderki z serem i dżemem.
Dziś będzie jeszcze sernik.
Dopisano 13-09-15 9:36:29:
Szukałam przepisu na takie świderki i nie mogłam go znaleźć.
http://wielkiezarcie.com/recipe91776.html Oto przepis, również korzystałam. Janeczka669 w opiniach świetnie wytłumaczyła, jak robić takie świderki :) POWODZENIA, no i oczywiście pochwal się bułami :)
Dzięki. Tego właśnie szukałam.
Wpisałam w wyszukiwarkę rózne kombinacje ale nie "bułeczki".
Polecam moje, są mięciutkie i pyszne. http://wielkiezarcie.com/recipe101352.html
Zapisałam do kolejki .
'' Pani ostatnia do drożdżowego świderka Makusi ? .. to ja będę zaraz za panią '' ..
Tak na przyczepkę ? :)
To poświderkujemy razem, mam nadzieję, że już niedługo.
I ja, i ja !!!
Czekam na relacje:)
Pojedyńczo i ... nasz tercet kulinarny .. ?
Pojedyńczo i ... nasz tercet kulinarny .. ?
Tak na szybko pieski dla najmłodszych na śniadanie :)
Super! Zazdroszcze takiego sniadania :)))
Super;)
:) Urocze.
Doughnuts z malinowym połyskiem :)
I lakier jest jak trza z glancem !
Przed chwilą wyjechały z piekarnika .. Wersja z serkiem delfiko wanilinowym i ... jesienna z listkami i orzechami ..
Piknie :) moje babeczki za chwilę wjadą do piekarnika :)
Ja zrobiłam sernik gotowany w czekoladowym biszkopcie wg. Megi. Jak dam radę to wstawię zdjęcie.
Oooo właśnie koleżanko moja ...jak Tobie poszło , zjadliwy serniczek ?
Serniczek dobry, najbardziej smakował mojemu synowi:)
Dzisiaj goście na obiedzie, z tej okazji, torcik z ciasta francuskiego.:)
http://wielkiezarcie.com/recipe103836.html
Super! Bardzo mi się podoba, muszę koniecznie spróbować zrobić podobny :)
Śliczny ,apetyczny .. oj dobrze masz z taką zdolną córcią .. Pozdrawiam wszystkich przy stole z torcikiem ..
Megi , a skąd wiesz że to moja córa piekła?:)
Koniecznie muszę upiec taki torcik. Jakoś nigdy nie wpadłam na pomysł tak wykonanego torcika, dzięki MR za natchnienie
Wygląda bardzo kusząco:)
Piekny! Moze tez sie skusze :)))
Nie ma ciasta , nie ma chleba ani bułeczek ale za to ... zrobiłam twaróg z mleka od szczęśliwych , łąkowych krów. Prawie jak .. korynciński . Smak śmietanki i masła.
Już się bałam że się uzależniłaś od słodkości. a tutaj taka niespodzianka i Ten ser , wygląda jak mistrzostwo świata:)Mam straszną ochotę na taki.
Wczoraj na Kuchni+ pokazywali takie gospodarstwo agroturystyczne, gdzie właścicielka wyrabia sama, właśnie takie sery dla turystów, jak Ty zrobiłaś.Hitem jest u niej ser czosnkowy, dodaje tam tylko sól i świeżo wyciśnięty czosnek , wrzuca do specjalnych koszyczków żeby dobrze odciekł .Muszę koniecznie też taki zrobić , tylko trzeba mleka kupić prosto krówki:)
Serdecznie zapraszam .. zastanawiałam się nad .. ziółkami ale tym razem zrobiłam taki z mojego dzieciństwa jak babcia Władzia robiła + przyśpiewki . Następnym razem zrobię na durszlaku , ( sicie ) taki twarożkowy a resztę jak zostanie.. to chyba krem serowy strzelę i biszkopcia przełożę ..
Nie mniej dziękuję za uznanie .. Mamo - Różyczki :DD
Aaa moje uzależnie to chyba od .. miksera . Już po głowie lata mi ''coś '' produkty mam jeno czasu brak .
Ale zazdroszcze tego serka, do niego bułeczka i miodzik mniam :)))
Piszczałko .. dokładnie taka wersja będzie .. zamiast bułeczki chleb alpejski ( mieszany ) plaster twarogu , picasso z miodzia i duża latte ..))
Chylę czoła.
Jeszcze niedawno sama robiłam w ilościach hurtowych i powiem Ci, że wyszedł idealnie. Ładnie się trzyma, kroi i łamie. Chapeau bas.
O Megi, branża mleczarska pewnie już bije na alarm, że recepturę rozszyfrowałaś, bardzo smakowicie wyglada i tak profesjonalnie odciśnięty.
Prawie robi różnicę ;), ser koryciński to ser podpuszczkowy a nie twaróg ;).
pozdrawiam domowo serowo ;)
Widok jak dawniej u mojej kochanej babci... A tu proszę wiejska, a raczej miejska dziewczyna strzeliła takie cudo. No, no, Magdusia :) MNIAM!
nie wiem co to za ciasto, poprostu biszkopt z kremem budyniowym, polany polewa czekoladowa
U nas musy, witaminki, kiwi z winogronem i pomarańcza z bananem:)
Jak mus to mus ... siuuup i pusta szklanica ..
Torcik czekoladowy z jeżynami :)
Właśnie wjechała do piekarnika , szarlotka z brzoskwiniami pod bezą .. Hmm bezę samodzielnie skonciłam , , cóż całe życie się uczymy a trening czyni mistrza ..
Dopisano 13-09-17 16:38:06:
i ... się upiekło ale za gorące nie kroimy jeszcze ..
Dopisano 13-09-17 18:31:06:
Rozkrojone .. zapraszam z talerzykiem i nożykiem ..
z racji posiadania ogromnej ilości ścinków biszkoptowych po weekendowym zarobkowaniu-bajaderki na winie...
Dopisano 13-09-17 18:44:34:
obiecane bajaderki.....Kochana ! Koniecznie rzuć w moją stronę '' jednym granacikiem '' .
później wrzucę fotkę i dla Cię Kochana bajaderka jak się patrzy będzie:)
Megi, zapraszam Cie na degustację mojego serka z bakaliami, wczoraj wpadłam do mamy, a na oknie stało w kamionce gotowe zsiadłe mleczko, to ja ciach , podgrzałam i zrobiłam serek.Wyszedł przepyszny:)
http://wielkiezarcie.com/recipe103868.html
Aleeeeeeeee super śnieżne kule hmm serowe z bakaliami ..
Koniecznie przepis nam podaj ..
Wieczorem wstawię:)
Kochana ! Koniecznie rzuć w moją stronę '' jednym granacikiem
A we mnie drugim ;))) U nas posucha... nie licząc kawy z mleczkiem;)'' .
Madziu-masz jak w banku:) druga poleci w Twoją stronę....
Super:))
Huraaaaaaaaaaaa ! Makusi chodź szybciutku .. Ja biore 2 granaty różowe .. Dziękuję Słodka Wróżko !
Huraaaaaaaaaaaa ! Makusi chodź szybciutku .. Ja biore 2 granaty
Też wzięłam dwa:))różowe .. Dziękuję Słodka Wróżko !
polecam się do usług:)
Porwałam dwie
Biszkopt z bitą śmietaną, gruszkami i z zatopionymi w galaretce wisniami i malinami
Jednym słowem to co w ogrodzie było na ciachu u Bogdzi skończyło .
A w tle... ostatnie gladiole (też rymem poleciałam)
Gruszeczki mniam, muszę coś z nich upiec, koniecznie;)
Zapraszam z samego rana, na serniczek waniliowy z owocami na zimno, a la tarta , wykonany przez wiadomo kogo
No proszę .. wczoraj twarogowe ,bakaliowe kule , dzisiaj serniczek z koroną jeżynowo - malinową .. proszę Koleżanki fiuuu , fiuuu
A wiadomo kto, to tak po linii wykształcenia leci, czy tylko i wyłącznie hobby? :)
torcik czekoladowy z jeżynami :)
Nowa nowość ... Jabłkowe Himalaje .. dyskutanci szykujecie merytoryczne argumenty ..
Za gorące aby rozkroić ... )))
Meguś masz całkowitą rację Himalaje !!! ( kaloryczności też ) bez żadnych takich tam podtekstów.
Himalaje, znaczy się diabelnie wysoko sięgasz i tak trzymać :) Z myślą o wysokogórskich dokonaniach tych, co poszli i nie wrócili? Dawaj kawałek, cóż tam w środku :)
A wiesz ,ze coś w tym jest ... dzisiaj akurat myślałam o alpinistach , w mediach dużo się mówi ..a ciasto do poprawki . Następnym razem poczęstuje .. dobrze ?
Megi jesteś niesamowita. Codziennie ciasto!
Już się buntuje ... będą '' góralki '' w promocji i będzie coś na słodko .. ooo . A swoją drogą zakupiłam już 1o kg maki .. babuni .
Też takie zapasy robię
Nie piszę tego złośliwie i tak tego nie odbieraj, ale zlituj się , bo wpędzisz chłopinę w cukrzycę:))
Zła megi, zła...
Wie co robi pewnie ma młodszego na oku:))
O tym samym pomyślałam
Popełniłam jeszcze gorące.
Biorę urlop od WŻ bo niedługo będę taka pulchna jak te bułeczki.
Łoooooooo lotosie .... jak piękne !
Pani kolejna "Psze Pani "
To do Megi miało byc. Jakiś chochlik posty przestawił.
Podziel się ze mną koleżanko, będziemy obie pulchne, bo też piękne ci one jak ta lala
Jak widzisz jest cała mega blaszka, bierz i " rośnij" hihihi.
Gdzie znajdę przepis na te cudownosci? Już widzę siebie jak wcinam do kawki;)
Proszę bardzo :
http://wielkiezarcie.com/recipe91776.html
Powodzenia i smacznego ..
Megi zonk .
Tym razem przepisu makusi.
Megi zonk . Tym razem przepisu makusi.
Właśnie, właśnie :)) http://wielkiezarcie.com/recipe101352.htmlPopełniłam jeszcze gorące. Biorę urlop od WŻ bo niedługo będę
Chyba sama je zrobię, ale smaku narobiłaś :))taka pulchna jak te bułeczki.
Makuś ! Przepraszam stokrotnie .. tarzam się w prochu i popiele .... mój wuzetowy aniele .
Makuś ! Przepraszam stokrotnie .. tarzam się w prochu i popiele ....
Rym na 5:)))mój wuzetowy aniele .
Smakosiowy sernik idealny w wersji z truskawkami i pani walewska(pychotka)...jeszcze ciepłe......
Ciasto kruche mało fantazyjne ze śliwkami.
Takie są najsmaczniejsze;)
Ciasteczka owsiano - kokosowe i czekoladowe muffinki bez jajek
Proszę o przepis na ciastka owsiano kokosowe
Proszę bardzo:
http://wielkiezarcie.com/recipe21115.html
Kochana ...a upieczesz ? czy tylko przepis poczytasz ?
U nas lody krówkowo kawowe
O Makusiu, w domu nie ma nic słodkiego i...
Dopisano 13-09-20 19:27:24:
Się źle podpięło, miało być do lodów Makusiowych.
normalnie spadłam z krzesła! jak bym siebie widziała dziś po otwarciu pudełka po algidzie:P
normalnie spadłam z krzesła! jak bym siebie widziała dziś po otwarciu
dobrze że lody mrożę w innym pojemnikupudełka po algidzie:P
bogdzia, dzięki tobie mam pięęęękny wieczór, dziękuję!
Proszę bardzo, cieszę się, że sprawiłam radość
Ja takiego problemu nie mam bo jak wkładam do zamrażarki to podpisuję.
A ja nic nie podpisuję, co przy trzech zamrażarkach tworzy niezły melanż niespodzianek. :)
Jeśli wkładam mięso to piszę na karteczce samoprzylepnej : nazwa, data i waga.
A ja jestem trochę bałaganiara. :)
Ja dopisuję jeszcze datę uboju...
Hi hi, takie niespodzianki czasami zmieniają mi plany obiadowe. Mam przezroczyste pudełka i myślę że będę wiedzieć co w nich jest ;) cóż pamięć ludzka jednak jest jednak zawodna. Ale to nie przeszkadza. Trzeba być w życiu elastycznym ;)
Nie martw się .. mam tak samo , tylko ,że staram się nie mrozić za wiele . Dobra gospodyni nawet na wyciągniętym koperku ..( jak bogdzia pokazała ) ... potrawkę uczyni
As .. jak zawsze '' wyważona '' co do grama .. Przecież samo opakowanie już podpowiada czy to porcja dla dwoja czy dla pułku głodomorków .. )))
O Makusiu, w domu nie ma nic słodkiego i...Dopisano 13-09-20 19:27:24:Się
źle podpięło, miało być do lodów Makusiowych.
Dwukolorowe ciasto od Skopolendry tym razem ze śliwkami ...wczoraj wieczorem upieczone dziś już prawie nie ma ..:)
Zabieram się ponownie za nie ...tym razem z jabłkami na życzenie syna ....
Wygląda superowo, lubię takie z owocami
Bardzo smaczne -makowe muffinki ze śliwką wg Mlodej, mniam!
http://wielkiezarcie.com/recipe103896.html
takie koślawe krakersy dziś kupiłam ;)
Wyprzedaż? :)
tylko dla stałych klientów :D
... od razu widać że kupne
A widział ktoś mój piekarnik? Znaczy - nie mam, to jak mam upiec?! :D
Oj tam. Po co piekarnik na włoskim słońcu wszak też można.
Mogłabym ładnie poprosic o link do "sklepu"?
A "sklep" jeszcze nie gotowy, choć logo już zaakceptowane i układ też :) Wybieram najlepsze zdjęcia i przepisy, część będzie można zrobić samemu, część kupić... :) a przepis na krakersy jakby co :
2 szklanki mąki pszennej
70g masła
3/4 łyżeczki sody
2 łyżeczki cukru
1,5 łyżeczki soli
1/2 szklanki wody
zioła, sól do posypania.
Zagniatamy ciasto, przykrywamy , odstawiamy do lodówki na godzinę. Dzielimy na 3 części, każdą część ciasta rozwałkowujemy bardzo cienko na papierze do pieczenia przyciętym na wielkość blachy. kroimy dowolnie, nakłuwamy widelcem, posypujemy solą, rozmarynem, bazylią... pieczemy przez ok 6 minut w 200st C.
Dziękuję już zanotowałam :)
Schrupałabym tych kupnych krakersów, fajnie, że na opakowaniu przepis podano.
Dobra, już przestańmy, bo nieładnie.
Nieładnie o sklep zapytac ? Bez przesady, brzydsze rzeczy tu można poczytac.
Moja Fantazja ..
Bardzo urodziwa
Kusząca:)
No, dziewczyno, fantazję to masz bujną!
Meguś toć to majstersztyk. Wygląda cudnie i pewnie tak smakuje, aż trza wypróbować:)
Tort brzoskwiniowo-jogurtowy
masz super z tą cukiernią gdzie kupujesz...też bym tak chciała:)
a tak poważnie...super Karolino:) prześlij kawałeczek.....
Smakosiowy sernik idealny w wersji z malinami...fota-later....
Smakosiowy sernik idealny w wersji z malinami...fota-later....
Z malinami musi być dobry, trzeba upiec;)Nowy watek rozpoczęty, zapraszam :) http://wielkiezarcie.com/forumThread.php?id=599102&post=599102