Piękna kaczucha, zapach się niesie . Megi ty znasz się na żartach, więc tobie przedstawię propozycję podania kaczki, indyka lub gesi nieco inaczej , a może następnym razem w takiej odsłonie, żeby M. zachęcić.
A ja upiekłam pyszny chlebek, jest taki dobry , że już od trzech dni codziennie go piekę, chyba wpadłam jpo uszy. Dzisiejszy z kminkiem , a jutrzejszy ze słonecznikiem.
No to ja .. zaparzam już caffe .. i kieliszczek stawiam i .... siuuup PS .. Makuś sorki odbiegłam '' źdźiebko '' od tematu ale wszystko na słodko .. ))
Oponki widziałam i oblizałam tylko monitor, na pączki i faworki poczekam :) Tylko że one wszystkie choć niewątpliwie smaczne też " w boczki idą", hihihi a który zakład później zechce moje zimówki na letnie wymienić .
szybkie ciacho do kawy, na biszkopcie kakowym od naszej Ewy ( http://wielkiezarcie.com/recipe67202.html ), masa: kremówka i mascarpone, z truskawkami i porzeczkami zalane galaretką
Dzisiaj upiekę środkową część "Tortu chałwowego z sezamem" (WŻ), biszkopt już mam. Przełożę go masą wiśniowo-galaretkowo-maślaną (chwilowy przesyt chałwy). Mąż ma urodziny, więc oby wyszło super. W razie wpadki: "Sorry..."
urodzinowy tort Młodej z wczoraj.,włoskie ciasto biszkoptowe(z przepisu Buddego Valasto-jest w moich-to ten najdłuższy z możliwych przepisów:) ),przełożony bitą śmietaną z musem malinowym własnej produkcji, bitą śmietaną z prawdziwą wanilią i brzoskwiniami w syropie(brzoskwinie też własne,prywatne)
dzisiaj,norma-torty dla Ludzi.....a i jeszcze ciasto na jutrzejszy bal charytatywny-ale jeszcze nie wiem jakie...jak machnę-wstawię fotę
Hope,spadłaś mi z nieba z tymi nutkami, za tydzień Młoda zażyczyła sobie tort urodzinowy z pięciolinią,nutami i jeszcze mikrofon,nie wiem,jak podołam te wszystkie elementy umieścić,ale nuty muszą być dla mojej śpiewaczki. Moje pytanie natury technicznej- nutki,na Twoim torcie-to czekolada?czy bezpośrednio je dawałaś na tort czy jakoś osobno a potem przyczepiałaś? Czy to sama czekolada rozpuszczona czy jeszcze np. kremówka? Nie robię tortów z masą cukrową, te ozdoby chcę naturalnie...
Widzę,że masz pełne ręce,ale może znajdziesz chwilkę
w kwestii technicznej.....nutki są z masy cukrowej-bo ja zawsze się spieszę i robię kilka tortów jednocześnie :) Ale z czekolady robiłam ostatnio..Rozpuszczoną czekoladę(na 1 tabliczkę daję maks 2 łyżki kremówki i roztapiam) ładuję do buteleczki z dziurką(takiej jak z farb do włosów) i piszę czekoladą po grubej folii(najlepsze są koszulki na dokumenty,ale te grube,plastikowe)czasem piszę kilkakrotnie,żeby dekoracja była grubsza,schładzam i potem już tylko przełożenie ozdób na tort..Jeśli tort jest obsmarowany kremem lub śmietaną-dekoracji nie trzeba smarować żadnym kremem-trzymają się same.
Moim zdaniem ładniejsze będą ozdoby z masy cukrowej na torcie Twojej Córy.Bo mikrofon z czekolady to trochę skomplikowane będzie...Jeśli mogę coś podpowiedzieć...Zrób tort klasyczny,taki jaki chcesz,a ozdoby wylep z masy cukrowej-nutki robiłam wykrawaczką do róż(5 płatków) i rozcinałam na pojedyncze,potem "łodyżki"nutek i zawijaski-też od jakiejś wykrawaczki-dokładnie z listwy z literkami i to była część literki "P" :)pięciolinię wtedy namalujesz czekoladą...
Dzięki Potrenuję z tymi nutami czekoladowymi.Może się uda.
Dzisiaj widziałam w cukierni,gotowe nutki z masy cukrowej-ok.4-5 szt. za 6,30 zł. Z masy cukrowej, w domu-hmm nie robiłam jeszcze,kiedyś z marcepanu sztucznego-kwiatki. Do nutek nie mam czarnego barwnika-chyba,że dam takie,co mam-np. fioletowy...
Czy pod nutki z masy cukrowej,muszę dać specjalny krem- tort będzie rafaello wg ireny sikory?
Mikrofon widziałam w necie,obłożony masą chyba cukrową, składał się z 1 muffinki i kinder kanapki mlecznej (kupnej, trochę skrojonej na kształt)...nie wiem,czy będę go robić,musiałabym się sprawdzić najpierw..
ja dzisiaj piekę: panią walewską,jesienną panią walewską,Smakosiowy sernik,sernik szachownicę,kostkę alpejską,biszkopt z owocami i galaretką,kremówkę papieską i trzy rolady biszkoptowe...do tego biszkopty na torty na jutro,sobotę i niedzielę.....w ilości12sztuk....a co!:)
zastanowię się,czy wstawię fotę:P
sobie może machnę kokosanki ze ścinków biszkoptowych-jak szaleć to szaleć....
kruche ciasto,na to powidła śliwkowe,dużo orzechów włoskich X2 placki
krem na bazie budyniu i masła-jak do klasycznej pani walewskiej,ale ja dodaję porządnego kielicha wódeczki i likieru orzechowego(lub bez wódeczki,za to likier podwójnie)
Jasne! 3 szklanki mąki pszennej, 15 g drożdży świeżych, 370 ml ciepłej wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru
Z drożdży, cukru, łyżki mąki i 3 łyżek wody robimy zaczyn, odstawiamy. Wodę mieszamy z solą, wsypujemy mąkę, dodajemy zaczyn, mieszamy ( strasznie rzadkie ciasto) przez 5 minut. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe (powyżej 25st C) miejsce na 1,5 h. Przekładamy na mocno omączona powierzchnię, dzielimy na porcje, obtaczamy w mące i przenosimy na blachę. Zostawiamy na 20 minut do podrośnięcia (przykrywamy), pieczemy przez ok 20 minut w temperaturze 220 st C.
A ja jeszcze lepiej .. '' późnowiecznego '' hmm .. zajechało mi trochę ,średniowieczem a to współczesne rogaliczki jak dobrze czuję i widzę z marmoladą lub swojskim powidłem .. )) .
A ja jeszcze lepiej .. '' późnowiecznego '' hmm .. zajechało mi trochę ,średniowieczem a to współczesne rogaliczki jak dobrze czuję i widzę z marmoladą lub swojskim powidłem .. )) .
Swojskim powidłem, oko masz genialne ;)) '
W sumie mogłam napisać nocnego pichcenia, bo to już rawie noc była
Upieczone wczoraj w nocy: brioszki odrywane, z konfiturą wiśniową. Dzisiaj podgrzewane smakują, jak prosto z pieca...
Dopisano 14-02-08 11:49:14:
Już nadgryzione ...
Dopisano 14-02-10 10:07:02:
I powtórka z rozrywki. Tym razem brioszki z dżemem wiśniowym wymieszanym z suszonymi wiśniami (lepsze od konfitury). A zapach rozchodzi się dokoła, aż zwabił studenciaki-łasuchy z Wrocławia. Z wypieku ze zdjęcia powyżej, zostały okruszki. No i szoruj babo do pieczenia! Całe szczęście, że to lubię...
Witam w nowym wątku deserowym , i częstuję sernikiem na zimno z ciepłymi lodami ( przepis wkrótce)
Bajeczne ciasto
Dziękuję, tak tęsknimy za zimą, że nawet ciacho zimowo wyszło
Cudne i na pewno pyszne
Dzisiaj upiekłam rogaliki z przepisu z WŻ. Robi je się szybko ale jeszcze szybciej znikają bo są pyszne.
Ciasto wygląda super aż ślinka leci
Dzisiaj upiekłam rogaliki z przepisu z WŻ. Robi je się szybko ale
Zdradzisz nam z jakiego przepisu ?jeszcze szybciej znikają bo są pyszne.
Babeczka z tego przepisu :
http://wielkiezarcie.com/recipe25977.html
Piękne ciacho:) Jest na niego przepis?
Upiekłam dzisiaj .... kaczusie w żurawinie . Chyba mieszczę się w kategorii ''słodkiej''. Prawdaż Makusiu ?
Piękna kaczucha, zapach się niesie . Megi ty znasz się na żartach, więc tobie przedstawię propozycję podania kaczki, indyka lub gesi nieco inaczej , a może następnym razem w takiej odsłonie, żeby M. zachęcić.
Suuuuperaśne
Upiekłam dzisiaj .... kaczusie w żurawinie . Chyba mieszczę się w
Madziu, jeśli jadasz ją na deser, do koffi, to okkategorii ''słodkiej''. Prawdaż Makusiu ?
A ja upiekłam pyszny chlebek, jest taki dobry , że już od trzech dni codziennie go piekę, chyba wpadłam jpo uszy. Dzisiejszy z kminkiem , a jutrzejszy ze słonecznikiem.
Można wiedzieć co to za chlebek, z jakiego przepisu ?
Chleb najprostszy ilka76, przepraszam ale nie mogę wrzucić linka , bo korzystam z ipada i za nic niewiem jak to zrobić
Chleb najprostszy ilka76, przepraszam ale nie mogę wrzucić linka , bo
http://wielkiezarcie.com/recipe31573.html Proszę bardzo :)korzystam z ipada i za nic niewiem jak to zrobić
Dziękuję bardzo :)
Witam w nowym wątku deserowym , i częstuję sernikiem na zimno z ciepłymi
Przepis gotowy :) http://wielkiezarcie.com/recipe106996.htmllodami ( przepis wkrótce)
A ... ja dzisiaj nic nie piekę --- odchudzam się
Też jestem w trakcie wymiany
Dodalam do ulubionych :)))
Ja od kilku dni pieke prawie codziennie muffinki czekoladowe ze slonecznikiem i kawalkami czekolady, dzieci uwielbiaja :)))
Dodalam do ulubionych :))) Ja od kilku dni pieke prawie codziennie muffinki
Ze słonecznikiem, to chodzi za nami ciacho, od chyba pół roku ;)czekoladowe ze slonecznikiem i kawalkami czekolady, dzieci uwielbiaja :)))
Tez bym zjadla ciasto ze slonecznikiem tylko czasu brak, muffinki same sie robia, dzieci zamieszaja a ja wkladam do piekarnika :)))
Ciasto śmietankowo- kokosowe Pyszotka 111
Sernik jogurtowy w/g marzenka14
Kocham serniki:)
Makowe z brzoskwinią,cytrynowiec i torcik czekoladowy ...
Oooo cieee chyba jakaś imprezka była ..?
Keks bogaty wg mojej Babci,pyszota!!!
Była ..była wczoraj ......nooo i jeszcze i dziś będziemy imprezować ...
No to ja .. zaparzam już caffe ..
i kieliszczek stawiam i .... siuuup
PS .. Makuś sorki odbiegłam '' źdźiebko '' od tematu ale wszystko na słodko .. ))
No to ja .. zaparzam już caffe .. i kieliszczek stawiam i ....
Nigdzie nie odbiegasz, trzymamy się tematusiuuup PS .. Makuś sorki odbiegłam '' źdźiebko '' od
tematu ale wszystko na słodko .. ))
Mniammmmmmmmmmm
Pyszna karpatka Miodunki ..
Pyszna karpatka Miodunki ..
Szukam przepisu, i znaleźć nie mogę :(Proszę bardzo .. ))
http://wielkiezarcie.com/recipe25505.html
Dziękować
Gdybyś sprawdziła w wystawionych przez megi to byś znalazła:)
Zebra
A gdzie ta zebra ? chociaż kopytko lub ogonek nam pokaż .
Pączki :)
Mniam! Ale bym zjadła takiego pączusia
Drożdżówka z żurawiną, rodzynkami i brzoskwinią na razie stop dla ciast z masami choć nie wiem na jak długo.
Chlebek z ziarnami już tradycyjnie 2 - 3 razy w tygodniu.
Z rozpędu dodałam dwa razy :)
Właśnie, stop kremom i masom, ja także teraz ciasta bardziej przaśne, zaczęłam od oponek, następne będą pączki i faworki
Oponki widziałam i oblizałam tylko monitor, na pączki i faworki poczekam :) Tylko że one wszystkie choć niewątpliwie smaczne też " w boczki idą", hihihi a który zakład później zechce moje zimówki na letnie wymienić .
U mnie mróz siarczysty, to boczki się przydają, nie zmarznę
Bułeczki
Oooo jakie fajniusie ... !!
Bułeczki
Mlasku, mlasku, schrupię kawałeczek :)szybkie ciacho do kawy, na biszkopcie kakowym od naszej Ewy ( http://wielkiezarcie.com/recipe67202.html ), masa: kremówka i mascarpone, z truskawkami i porzeczkami zalane galaretką
Przyniosłam pączki, wyjątkowo udane i chętnie napiję się kawy
Bogusiu, za jednego, takiego pączka chlust!!!! całym dzbankiem kawy
No i zalałaś pączki, dobrze, że na kilku talerzach rozłożone, bo drożdży już nie mam na następne.
Poleciałam do cukierni iiiiiiii... oko cieszą , jak widziałaś na fotce, ale podniebienie znacznie mniej . Twoje zjem nawet te zalane i rozmiękłe
Zostało jeszcze chociaż z pół pączka?
Zostało jeszcze całe mnóstwo, nie spiesz się bo ślisko,
Jak z cukierni
No, no z domowej cukierenki
Pączki super! Za mną też chodzą" właśnie z przepisu Mamy-Różyczki...muszę się zmobilizować,nooo....
U mnie dziś babskie spotkanie (mąż w delegacji) upiekłam babkę cytrynową http://wielkiezarcie.com/recipe97750.html Pycha!
U mnie paluszki z ziemniakami. U mnie bardziej bułeczki lub placuszki bo tak było mi wygodniej
As smażone czy pieczone?
pieczone
Dziś u nas faworki :)
Pychotka na Dzień Babci i Dziadka :)
mniam!!!!
PS. Widzę Makusiu,że jesteś kolejną osobą która nie może rozstać się ze swoja choinką i trzyma ją do Gromnicznej ;)
mniam!!!! PS. Widzę Makusiu,że jesteś kolejną osobą która nie
Dokładnie, strasznie lubię te migające światełka ;)może rozstać się ze swoja choinką i trzyma ją do Gromnicznej ;)
Makusiu Twoja wnusia podobna do Ciebie :) Urocza mała panienka
Makusiu Twoja wnusia podobna do Ciebie :) Urocza mała panienka
DziękujęMakusiu a co to za ciasto?wygląda apetycznie.
Makusiu a co to za ciasto?wygląda apetycznie.
Pychotka :)Szarlotka na '' cito '' jeszcze cudownie ciepła ... zapraszam .. ))
Oczywiście "ubrana'' w bezę Wygląda smakowicie.
Szarlotka na '' cito '' jeszcze cudownie ciepła ... zapraszam .. ))
O matulu, siadam w autko i jadę, może zdążę zanim wszystko zjecie...Czuję się zaproszona Już pędzę na ciacho.
Szarlotka :)
Pycha, też mam w planach na "łikend " :)
Mmmm.... Wspomnienie lata!!!
Moje pierwsze w życiu pączki :) według przepisu renataz36
http://wielkiezarcie.com/recipe15232.html
łatwe , pyszne i szybkie .
Drożdżówka http://wielkiezarcie.com/recipe29228.html
Dzisiaj upiekę środkową część "Tortu chałwowego z sezamem" (WŻ), biszkopt już mam. Przełożę go masą wiśniowo-galaretkowo-maślaną (chwilowy przesyt chałwy). Mąż ma urodziny, więc oby wyszło super. W razie wpadki: "Sorry..."
Lekkie ciasto, bita śmietana z gruszkami i wiśniami z syropu na biszkopcie
porywam kawałeczek :)
dziś
tydzień temu
O mamo.... Te eklery.... Mam jęzor na ekranie :O
to było drugie podejście do eklerków w życiu :)
Całe pudełko orzechowych babeczek
Szarlotka kruszonkowa z mojego przepisu.
Napoleonka albo jak kto woli kremowka.
Dziś powtórka faworków ;)
Szarlotka http://wielkiezarcie.com/recipe24819.html
Narobiłyście mi smaka na szarlotkę...
Również pasztet i foto surowych francuskich przekąsek. Prosto z pieca poszły z domu na imprezę.
Pyszności :)Kusicie szarlotką,chyba też zrobię :)
Torcik czekoladowy z kremem orzechowym
Biszkopt ze śmietaną i musem truskawkowym i galaretką
Dzięki za inspirację .
Biszkopt, bita śmietana, owoce i galaretka
Biszkopt, bita śmietana, owoce i galaretka
MniamAs,zostało kawałek dla mnie?
Ooo ciacho ... wybieram to z drugiego tła ..mogę .. ? .
Mogę się zaprosić?
Wyglada przyjemnie :D a jakie As dalas owoce? Brzoskiwnie z zpuszki i jablko w kostke?
Z puszki mieszankę owoców 5 rodzajów: winogron, brzoskwinia, wiśnia, jabłko, gruszka.
Dopisano 14-01-27 20:40:30:
Pomyłka. Nie jabłka tylko ananas.Ooo dzieki za wskazowke :)
mniam, moje smaki :)
Oponki serowe
Bogdziu, uwielbiamy oponki, porywam parę :)
Proszę bardzo, dużo ich zrobiłam, a najlepsze świeże.
Oj tak :)
Mini gofry
Świetne
Murzynek:)
Szarlotka i chleb pszenny.
Dziś proste muffiny posypane kokosem i pasztet z pieczarek. I jedno i drugie czeka na degustację :)
Ja w takim razie zapraszam na chrupiące faworki
faworki zapewne pyszne ale mnie bardzo podobają się zdjęcia :)
faworki zapewne pyszne ale mnie bardzo podobają się zdjęcia :)
Bardzo dziękujęRogaliki - najpyszniejsze i najłatwiejsze na świecie w/g aga1173 ( krucho - drożdżowe z lodówki )
urodzinowy tort Młodej z wczoraj.,włoskie ciasto biszkoptowe(z przepisu Buddego Valasto-jest w moich-to ten najdłuższy z możliwych przepisów:) ),przełożony bitą śmietaną z musem malinowym własnej produkcji, bitą śmietaną z prawdziwą wanilią i brzoskwiniami w syropie(brzoskwinie też własne,prywatne)
dzisiaj,norma-torty dla Ludzi.....a i jeszcze ciasto na jutrzejszy bal charytatywny-ale jeszcze nie wiem jakie...jak machnę-wstawię fotę
Spełnienia marzeń / muzycznych? / dla córy!
Super nuty :)
Dziękuję :)Młoda i śpiewa i gra na puzonie w orkiestrze Prezydenta Miasta
Hope,spadłaś mi z nieba z tymi nutkami, za tydzień Młoda zażyczyła sobie tort urodzinowy z pięciolinią,nutami i jeszcze mikrofon,nie wiem,jak podołam te wszystkie elementy umieścić,ale nuty muszą być dla mojej śpiewaczki. Moje pytanie natury technicznej- nutki,na Twoim torcie-to czekolada?czy bezpośrednio je dawałaś na tort czy jakoś osobno a potem przyczepiałaś? Czy to sama czekolada rozpuszczona czy jeszcze np. kremówka? Nie robię tortów z masą cukrową, te ozdoby chcę naturalnie...
Widzę,że masz pełne ręce,ale może znajdziesz chwilkę
U mnie dziś też biszkopty,jutro kremy...
Najlepszego dla Jubilatki!
dziękuję za życzenia dla Młodej :)
w kwestii technicznej.....nutki są z masy cukrowej-bo ja zawsze się spieszę i robię kilka tortów jednocześnie :) Ale z czekolady robiłam ostatnio..Rozpuszczoną czekoladę(na 1 tabliczkę daję maks 2 łyżki kremówki i roztapiam) ładuję do buteleczki z dziurką(takiej jak z farb do włosów) i piszę czekoladą po grubej folii(najlepsze są koszulki na dokumenty,ale te grube,plastikowe)czasem piszę kilkakrotnie,żeby dekoracja była grubsza,schładzam i potem już tylko przełożenie ozdób na tort..Jeśli tort jest obsmarowany kremem lub śmietaną-dekoracji nie trzeba smarować żadnym kremem-trzymają się same.
Moim zdaniem ładniejsze będą ozdoby z masy cukrowej na torcie Twojej Córy.Bo mikrofon z czekolady to trochę skomplikowane będzie...Jeśli mogę coś podpowiedzieć...Zrób tort klasyczny,taki jaki chcesz,a ozdoby wylep z masy cukrowej-nutki robiłam wykrawaczką do róż(5 płatków) i rozcinałam na pojedyncze,potem "łodyżki"nutek i zawijaski-też od jakiejś wykrawaczki-dokładnie z listwy z literkami i to była część literki "P" :)pięciolinię wtedy namalujesz czekoladą...
Dzięki Potrenuję z tymi nutami czekoladowymi.Może się uda.
Dzisiaj widziałam w cukierni,gotowe nutki z masy cukrowej-ok.4-5 szt. za 6,30 zł.
Z masy cukrowej, w domu-hmm nie robiłam jeszcze,kiedyś z marcepanu sztucznego-kwiatki. Do nutek nie mam czarnego barwnika-chyba,że dam takie,co mam-np. fioletowy...
Czy pod nutki z masy cukrowej,muszę dać specjalny krem- tort będzie rafaello wg ireny sikory?
Mikrofon widziałam w necie,obłożony masą chyba cukrową, składał się z 1 muffinki i kinder kanapki mlecznej (kupnej, trochę skrojonej na kształt)...nie wiem,czy będę go robić,musiałabym się sprawdzić najpierw..
jeśli dekoracja z masy cukrowej-pod spodem musi być krem na bazie masła-na bitej śmietanie i masie ze śmietany-ozdoby Ci się rozpuszczą niestety...
Wszystkiego co najlepsze dla jubilatki
Tort wspaniały:)
Dziękuję bardzo :)podwójnie :)
Rogaliki krucho-drożdżowe
Super wyglądają te rogaliki.Chyba się skuszę i jutro też zrobię.
Ciasteczka mocno czekoladowe!! Brownie w mniejszym wydaniu
Rogaliki dla leniwych z marmoladą z róży i nutellą wg przepisu autorstwa Dżanina Fonda http://wielkiezarcie.com/recipe106072.html .
Wczoraj smażyłam faworki , a dzisiaj piekłam chleb
Ach, te Wasze rogaliki
Ojeju, jak mi miło, że skorzystałaś. Jutro też będę robić.
Rogaliki z marmoladą ...
Wyglądają pychotkowo:)
O masz, znowu piękne rogaliki...
Baba gotowana
Aaaaa!!!! Cudna!!! :)
Dziękuję
Rogalikiz nutela i rozana konfitura.
Dojadaliśmy holsztyński sękacze:)
Wczoraj kremówka ;)
Pięknie wypieczone ciasto, takie lubię najbardziej, sama też przypiekam, bladych nie lubię.
Wygląda przepysznie jeśli można to poproszę o recepturę.
Wygląda przepysznie jeśli można to poproszę o recepturę.
Jantarko, to kremówka z pudełka( proszek) :) Upiekliśmy ją bo stała w szafce już długo, i szkoda było zmarnować:) Ale przyznam że przepyszna :)Dziękuję za odpowiedź.Pozdrawiam serdecznie.
Odmroziłam dzisiaj pączki, które zachomikowałam na czarną godzinę. Nic nie staciły na urodzie i smaku
Dopisano 14-02-04 18:12:30:
No i schłodziło mi sie już ciasto ze śmietaną i musem truskawkowymCała forma wysokiej '' kory orzechowej '' , ponoć to weselne ciasto a więc '' ku pokrzepieniu serc ''
Kurde! Kusisz! :)
.. Oj pachnie , pachnie orzechami , kawą i %% .. !
No to się przysiadam
O ja głupia! dopiero teraz odpaliłam zdjęcie a pół godziny temu byłam pod Twoim blokiem:)
No widzisz .. Gapo Moja .. akurat trafiłabyś na sesje foto ...z konsumpcją
Mniam:)
Dość "wysokie" za sprawą galaretkowej czapy :) Smaczności :)
Posprzatalam po swietach, zamienilam mikolaje na ciasteczka, a i chlebek wyrasta, pozdrawiam.
ja dzisiaj piekę: panią walewską,jesienną panią walewską,Smakosiowy sernik,sernik szachownicę,kostkę alpejską,biszkopt z owocami i galaretką,kremówkę papieską i trzy rolady biszkoptowe...do tego biszkopty na torty na jutro,sobotę i niedzielę.....w ilości12sztuk....a co!:)
zastanowię się,czy wstawię fotę:P
sobie może machnę kokosanki ze ścinków biszkoptowych-jak szaleć to szaleć....
A co to za ciasto jesienna pani walewska ?
kruche ciasto,na to powidła śliwkowe,dużo orzechów włoskich X2 placki
krem na bazie budyniu i masła-jak do klasycznej pani walewskiej,ale ja dodaję porządnego kielicha wódeczki i likieru orzechowego(lub bez wódeczki,za to likier podwójnie)
Chlebuś Orzechowy wczoraj przed spaniem upieczony - Dziś świeżutki, chrupiący na śniadanko
A co to za piękny chlebuś orzechowy? Podoba mi się..Wygląda smacznie.
Dzięki! I jest wyjątkowo smaczny.... a kolorek nie tylko od mąki, ale i chyba orzechy tak nasycają podczas pieczenia.
IwciaG a zdradzisz na jakim przepisie bazowałaś? No, nie mogę wyjść z podziwu...
Domia - Zaglądnij na ostatnio dodane przepisy, bo wstawiłam dziś rano! Pozdrawiam.
Ciabatta
Mogę prosić przepis?
A ja myślałam , że z ciastem do nas wstąpiłaś a Ty dopiero po przepis ?
Jasne! 3 szklanki mąki pszennej,
15 g drożdży świeżych,
370 ml ciepłej wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
Z drożdży, cukru, łyżki mąki i 3 łyżek wody robimy zaczyn, odstawiamy. Wodę mieszamy z solą, wsypujemy mąkę, dodajemy zaczyn, mieszamy ( strasznie rzadkie ciasto) przez 5 minut. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe (powyżej 25st C) miejsce na 1,5 h. Przekładamy na mocno omączona powierzchnię, dzielimy na porcje, obtaczamy w mące i przenosimy na blachę. Zostawiamy na 20 minut do podrośnięcia (przykrywamy), pieczemy przez ok 20 minut w temperaturze 220 st C.
Dzięki za przepis.
łoj... wyglądało na innej przeglądarce jak podpięte pod moj post ;D
Było podpięte pod Ciebie bahati ale przed chwilą wszystko się pomieszało. Obawiam się, że teraz tez wklei nie tam gdzie chcę.
Oponki serowe
Oponki serowe
Wow, uwielbiamy, też będziemy piec:)Oponki tworzą ... oponki a więc śmiało częstuję się , bo do anorektyczki mi daleko ..
Oj tam, karnawał jest, w poscie będziemy pozbywać się oponek.
Ależ piękności!!! Cały stosik bym wsunęła z przyjemnością i bez wyrzutu hi hi...
Dziękuję, dużo ich nasmażyłam, wystarczy wszystkim .
Efekt późnowieczornego pichcenia
A ja przeczytałam, efekt próżniaczego pichcenia . Pyszności, moje następne pieczenie dzieciakom na wynos.
A ja przeczytałam, efekt próżniaczego pichcenia . Pyszności,
moje następne pieczenie dzieciakom na wynos.
A ja jeszcze lepiej .. '' późnowiecznego '' hmm .. zajechało mi
trochę ,średniowieczem a to współczesne rogaliczki jak dobrze czuję
i widzę z marmoladą lub swojskim powidłem .. )) .
Swojskim powidłem, oko masz genialne ;)) '
W sumie mogłam napisać nocnego pichcenia, bo to już rawie noc była
Dziś do kawy rolada czekoladowa (prosto z cukierni)
Ale cudnie wygląda, już bym z pół zjadła:)
Lava cake czyli przymiarka do walentynek!
Upieczone wczoraj w nocy: brioszki odrywane, z konfiturą wiśniową. Dzisiaj podgrzewane smakują, jak prosto z pieca...
Dopisano 14-02-08 11:49:14:
Już nadgryzione ...Dopisano 14-02-10 10:07:02:
I powtórka z rozrywki. Tym razem brioszki z dżemem wiśniowym wymieszanym z suszonymi wiśniami (lepsze od konfitury). A zapach rozchodzi się dokoła, aż zwabił studenciaki-łasuchy z Wrocławia. Z wypieku ze zdjęcia powyżej, zostały okruszki. No i szoruj babo do pieczenia! Całe szczęście, że to lubię...A ja wczoraj tak długo patrzyłam na brioszki .. Oj tam powinnaś zbliżenie gryza nam podać , wtedy byłaby smak na cały watek ..
Sernik czekoladowy na zimno ...
Ale cudny! Z jakiego przepisu? :)))
Ciastka francuskie z nadzieniem bananowo-żurawinowym i chipsy z ziemniaków, buraków i marchewki z przyprawami :)
No nie! super wygląda, muszę szybko coś upiec z kakao:)
Aleee zachciewajki ... podpowiadam : na szybki i bezstresowo murzynek ..a jak masz twaróg to może Isaura lub cielaczek wyjść z piekarnik ..
To miało być do heiworth, coś źle wskoczyło:)
Dziś chyba pieczenie pozostawię młodszemu pokoleniu. Zaplanowałam im pieczenie herbatników na popołudnie. Jestem wyrodną, leniwą matką...
faworki
Na podwieczorek świeże ciasto drożdżowe wyrabiane robotem
Pizza bianca.
Czy moge '' popizzować z Wami '' przyniosę jakieś białe winko .. dobrze schłodzone
Zapraszam, dobrego wina i biesiadników nigdy dość! :)
Pizza bianca.
A dzisiaj po raz kolejny francuskie ciastka, ale z nadzieniem bananowo-daktylowym :)
butterscotch pie
Dziś u nas mini pączki łyżką kładzione:)
Tort śmietanowo-czekoladowy ...
U mnie dziś poduszki z serem według Megi65. Pycha:)
Jakie zgrabne Twoje podusie i apetyczne ..
Ale piekny i pewnie pyszny :)))
Na szczęście wszystkim smakował ....:)
Kremówka - urodzinowa zachcianka Najlepszego.
Torcik adwokatowy
Ależ apetyczny torcik i klinek .. :))
Piękny :) Link do przepisu lub przepis poproszę. Może mnie też "słodka myśl" napadnie ;)
Mam nadzieję, że autorka nie będzie miała mi za złe, że się wtrącam, ale wydaje mi się, że to torcik z tego przepisu:
http://wielkiezarcie.com/recipe27448.html
Dzięki Ave :) Prosty i efektowny, tak jak lubię :) Widzę go u siebie w piątek ;)
Ave to dokładnie ten:)
Jaki śliczny i apetyczny :)
Dziękuję:)
Wszystkiego dobrego najlepszemu.
Faworki
http://wielkiezarcie.com/recipe40740.html
No hoolaa , holaaa na razie to widzę tylko michę ciasta drożdżowego . Pytam się gdzie są paczki ?
Dla Ciebie wszystko :D
No i już Megulec usatysfakcjonowany ...
Dzisiaj delikatnie słodkie, bułeczki śniadaniowe lub deserowe.... wg.Kasia Król
bułeczki
Bahati ale smakowicie wyglądają i smakują z pewnością też :)
Muffinki czekoladowe ze słonecznikiem
Zebra upieczona w prostokątnej blaszce, jeszcze gorąca.
Bardzo smakowita, może machniom kawałek w zamian za szarlotkę także ciepłą?
Bardzo chętnie:)
Zdjęcie znalazłem w internecie, myślę, że pomysł się przyda.
Wątek nam się rozciągnął,zapraszam do nowego:) http://wielkiezarcie.com/forumThread.php?id=633706&post=633706