Jak cukier tupie za Tobą to ignoruj go ignoruj. Ja tak ignorowałam przez około tydzień i juz nie tupie. Ja nawet nie mogę na niego patrzeć i tak to już trwa od początku czerwca. Kawy nawet nie słodzę. Ile razy wejdę na wagę poprawia się mi nastój, więc warto było. Uśmiech mam większy o 5 kilo
Zakładając nową wersję wyeliminowałaś wszelkie wypieki "wytrawne" Jak chleb, pizze itp. Powstała nisza, którą w takim razie wypełnię nowym wątkiem. Pieczemy chleby , pizze, tarty i tortille w nowym wątku...
Zakładając nową wersję wyeliminowałaś wszelkie wypieki "wytrawne" Jak chleb, pizze itp. Powstała nisza, którą w takim razie wypełnię nowym wątkiem. Pieczemy chleby , pizze, tarty i tortille w nowym wątku...
Takie wypieki jemy na śniadania lub kolacje, więc tam powinny być, dlatego je wyeliminowałam z wątku deserowego
Serniczek apetycznie żółty, od jaj? Takiego nigdy nie piekłam. Pychotka :)
U nas drożdżówki z gruszkami, rodzynkami i cynamonem. Foty nie będzie, przez gruchy, które wydały nadmiar soku i wyglądają mało estetycznie, niestety. Zakalca nie ma :)
An następnym razem gruchę wytarzaj w budyniu lub kisielu, może być nawet z kolorkiem. Po upieczeniu ładnie wygląda z taką obwódką .. :)) Najważniejsze ,że zakalczyka nie upiekłaś .
Dzisiejszy nasz deserek: to serek mascarpone w biszkopciku z amaretto otulone. Fotka dla Was zrobiona aby każda ''żarłoczka '' była do upieczenia ciacha zachęcona .
Jako rodowity Poznaniak poczułem się w obowiązku podzielić się z Wam sposobem na upieczenie najbardziej zbliżonych do oryginału rogali świętomarcińskich
Apple pie. Klasyka na podstawie miliona porad jak ma wygladac, smakowac i pachniec PERFEKCYJNIE. No i tak jest, choc dla mnie ciut za slodkie, za to ciasto jest po prostu niewyobrazalnie dobre.
suche skladniki wymieszac, jajko rozmieszac w osobnej miseczce, przed dodaniem do ciasta wlac do jajka wode. Maslo polaczyc szybko z suchymi skladnikami, dodac jajko z woda, szybko zagniesc, podzielis na dwie czesci, schlodzic przez godzine. Nastepnie rozwalkowac pierwsza czesc ciasta, wylozyc nia forme do pieczenia, nadmiar ciasta odciac, odlozyc. Wypelnic nadzieniem tworzac "gorke", przykryc druga czescia rozwalkowanego ciasta, nadmiar odkroic, przyciskajac polaczyc brzegi spodu i wierzchu ciasta. posmarowac rozkloconym jajkiem. Z pozostalego ciasta wyciac kolka, serduszka... Przykleic do ciasta, posmarowac jajkiem, naciac gore ciasta w kilku miejscach, nie popeka i para sie wydobedzie bez problemu. Piec okolo 30 minut w 180 st C. Ciasto jest delikatnie slone, za to bardzo kruche i maslane.
Nooo... ja tu mało zaglądam z wiadomych względów - bo ze słodyczy najbardziej lubię schabowe, a to do deserów mało pasuje, ale jesienne przesilenie i na mnie się odbiło i w przeciągu ostatniego tygodnia piekłam....uwaga....3 razy !
Na łikęd zrobiłam Białą Pavlową z winogronami, a dzisiaj upiekłam murzynka z wiśniami z nalewki i kremem śmietankowym. No straszne, co się ze mną dzieje...? ;)
wariacja na temat pospolitego murzynka tj.z przełożeniem - dżem z czarnej porzeczki i krem czekoladowy -, na wierzch masa o smaku truflowym ( taka z puszki ).
Ja je nazywam szczesliwoscia... Herbatniki, masa budyniowa (domowa) z biala czekolada i orzechami wloskimi w karmelu, biszkopt kakaowy, masa toffee (domowa), herbatniki, beza wloska, orzechy w karmelu. Tak slodkie, ze... Trudno sie od niego oderwac. Mega polaczenie!!! :)
Przypomina nasza swojska mase z ptysi. :) do ubitych z cukrem bialek wlewam powoli ugotowany do 118stC syrop cukrowy i ubijam jeszcze 10 minut. Mozna uzywac jako kremu, mozna tez dodawac po kawalku masla by uzyskac krem maslany. Nastepnym razem zrobie jednak mase torrone z migdalami na wierzch dla jeszcze szczesliwszego,efektu. :)
4- 200 ml kokilki do zapiekania (ja zrobilam w trzech 450ml)
Czekolade rozpuscic z maslem w kapieli wodnej. Reszte skladnikow wymieszac w osobnej misce, dodac rozpuszczona czekolade z maslem, wymieszc. Kokilki posmarowac maslem i oproszyc cukrem (ja uzylam kakao). Rozlac do kokilek. Piekarnik rozgrzac do 200 C i piec 10-15 min, moje byly gotowe po 12 min.-trzeba sprawdzac. Nieupieczone mozna przechowywac w lodowce i wyjac wczesniej przed pieczeniem aby sie ocieplily lub piec od razu tylko dluzej 15-20 min. Podawac z lodami waniliowymi, maliny tez swietnie pasuja. Zycze udanych wypiekow i zycze smacznego :))
Zrobiłam, bardzo dobre. Mam tylko jeszcze pytanie, podajesz od razu ciepłe z piekarnika czy czekasz chwile az troche ostygnie. Kiedy wyjmujesz z foremek? Wyszły bardzo dobre lecz jednak troche sie rozwalilo przy wyjmowaniu. Kiedys jadlam w restauracji z lodami i byly takie piekne idealne jak foremki. Musze sie nauczyc robic pieknych i zaprosic kolezanki haha :)))
Ja podawalam od razu po wyjeciu z piekarnika. To byl moj pierwszy raz z tym ciachem i na trzy kokilki tylko z jednej wyszlo z minimalnym uszczerbkiem. Mysle ze po prostu musimy wiecej potrenowac i z czasem beda piekne jak w restauracji. Twoje ciacho chociaz moze nie idealne ale jakiez smakowite :).
3 żółtka, (białka zawsze zostają do "pomalowania")
1/3 masła,
PRZYGOTOWANIE:
Drożdże pokruszyć, dodać do ciepłego mleka razem z 2 łyżkami cukru i 2 łyżkami mąki. Poczekać aż drożdże podwoją swoją objętość ...
Mąkę i cukier wsypać do dużej miski, wymieszać ... dodać żółtka, wlać roztopione i ostudzone masło. Powoli wlewając zaczyn drożdżowy wyrabiać ciasto, aż będzie jednolite i odchodziło od ścianek naczynia. Jeżeli zaczynu będzie zbyt mało, można dodawać do ciasta ciepłego mleka lub 1-2 łyżki śmietany.
Ciasto oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1-2 godziny.
Z takiego ciasta można wypielać dowolne drożdżówki, np. z serem, cynamonem, kajmakiem ... co kto lubi ..
Cukier puder i gorąca woda. Mam "maszynę" do pączków, ja smażę, Tuśka osącza z tłuszczu, Miśka gorące jeszcze wrzuca do lukru i odkłada do ocieknięcia na kratkę, dzięki temu lukier wygląda, jak wygląda. :)
1 szklanka cukru pudru, 2 łyżki gorącej wody (gorącego soku z cytryny)
Dzięki! Widzę że sekret tkwi w maczaniu w lukrze gorących pączków , no i w maszynie której niestety nie posiadam. Pomocny sprzęt mam tylko przy pracy końcowej
Jasiu Kochana .. Wymodziłąm to specjalnie dla tych co mają pomrożone jagody i maliny .. nawet jagoda może być .. Nad wkładką muszę popracować . Jeszcze jeden wariant zrobię a wtedy Wam podam recepturkę .
125 g masła , 1,5 szklanki mąki, 1 jajko, szczypta soli. Zagnieść szybko ciasto, włożyć na godzinę do lodówki.
5 jabłek pokroić w cienkie plasterki bez obierania ze skórki, kroić do momentu, w którym skórka jest widoczna na ponad połowie plasterka. Wcale nie muszą być całe, połamane czy postrzępione tez się nadadzą. Plasterki jabłek wymieszać z sokiem z cytryny (3 łyżki), łyżką cukru i łyżeczką cynamonu , oraz 3 łyżkami rozpuszczonego masła. Ugotować budyń , lub 400 ml mleka zagotować, w 100 ml rozmieszać 2 łyżki cukru, 1,5 łyżki mąki pszennej, 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej i 2 żółtka dodać do gotującego się mleka razem z łyżka masła, ugotować jak budyń. Przykryć, odstawić do przestygnięcia. Pozostałe jabłka zetrzeć na tarce, poddusić z cukrem, odstawić. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę o średnicy ok 24 cm, ponakłuwać widelcem, podpiec przez 15 minut w 180 st C. Na podpieczone ciasto wyłożyć masę jabłkową, budyń. W budyń wbijamy najpierw jeden zrolowany plasterek jabłek, otaczamy go kolejnymi tak by lekko zachodziły na siebie. Formujemy różyczki na całej powierzchni ciasta, między płatki dokładamy mniejsze i połamane plasterki jabłek, skórką do góry. Wstawiamy na 20-30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 st C pilnując by płatki się nie przypaliły. Ciasto trzeba schłodzić przez kilka godzin żeby budyń się ściął.
As,nie wiem czy do mnie pisałaś, bo podpięło się do Piszczałki....?
Ale jeśli do mnie, to ,,Jabcok" jest połączeniem dwóch ciast... Kruche ciasto na tartę np. http://wielkiezarcie.com/recipe3256.html oraz jabłka smażone z cukrem do odparowania + galaretka -to ostudzić i na 2/3 ciasta wysmarowanego białkiem nałożyć, zetrzeć 1/3 ciasta na górę, wsio :) Słodkie miodzio
Basiu ! To robótka mojej siostry, torcikiem delektowaliśmy się u Mamci . Jakby co to serdecznie zapraszamy, mama uwielbia gości z kraju i ze ...świata . Przepis prosty jak drut, podrzucę Wam ))
Zobacz wlasnie u Dorotki z MW, moj przepis jest niemal identyczny, dodaje tylko miod zamiast syropu kukurydzianego oraz waniline w proszku, okolo 1 g, i barwnik nakladam punktowo, zeby stworzyc " maziaje na wierzchu. Smaruje tez forme olejem przed wysypaniem cukrem pudrem ze skrobia, a schladzam w lodowce przez 3 h nie w temperaturze pokojowej. :)
Jesli chodzi o golden syrup tez mozesz sama go zrobic, ja robie i butelka wystarcza mi na baaardzo dlugo. Mlode polewaja nim pankejki, ja uzywam do domka z piernika zamiast miodu, do ciast miodowych czasem, do gotowania bajgli.
No proszę nie ma to jak u Dżaniny wygląda że żyje w jakimś bajkowym świecie: krowy robią serniki, psy się same obsłużą Moja psiarnia budzi się wtedy jak lodówka zaskrzypi przy otwieranie, i za nic nie zdradzaja chęci współpracy przy sporządzaniu żarełka, wybałuszają gały bacznie patrząc co im spadnie.
Dzisiaj wypiekam "W-Z" budyniowo-chałwowe (ciasto czekoladowe na budyniach, przełożone masą budyniowo-chałwową, polewa czekoladowo-wiśniowa). Już mam ślinotok, a do finału brakuje masy i polewy. Prawie całe pojedzie na Andrzejki (u mojego Mężusia w pracy). Fotka w najbliższym czasie...chyba.
Dopisano 14-11-29 14:59:47:
I obiecany foto-załącznik:
. Pyyychaaa i wcale nie za gruba warstwa masy (chałwy aż 35 dkg).
Moja zmiana to: ciasto 1 raz przekrojone, cała masa weszła do środka, a polane gorzką czekoladą wymieszaną z konfiturą wiśniową. Smacznego w imieniu swoim i Autorki życzę.
Witam w nowym wątku deserowym.
Celowo zmieniłam temat, chyba nie muszę tłumaczyć dlaczego:)
Tak więc zapraszam do dzielenia się pomysłami na pyszne ciasta, ciasteczka i desery , fotki mile widziane:)
U nas sernik rosa
jesssuuuu, Madziu-ciężarna ślinotoku dostała.....tak za mną tupie cukier...a nie ma komu zrobić :-(
Jak cukier tupie za Tobą to ignoruj go ignoruj. Ja tak ignorowałam przez około tydzień i juz nie tupie. Ja nawet nie mogę na niego patrzeć i tak to już trwa od początku czerwca. Kawy nawet nie słodzę. Ile razy wejdę na wagę poprawia się mi nastój, więc warto było. Uśmiech mam większy o 5 kilo
Tylko za Hope cukier pewnie ,,tupie" podwójnie :)
Adusiu, wirtualnie częstuję, choć on mało słodki :)
Własnie skonczylam murzynka z orzechami, moze doczeka do jutrzejszego deseru ...... choc watpie :)))
Ja też wątpię , znam to
Chyba ze ukryje i dam po obiedzie, sama tylko "troszeczku" spróbowałam czy ciasto wyszło ;)))
A ja właśnie skończyłam snikersa. Z racji nie zastygłej masy i polewy, doczeka do rana do porannej kawy
I do foteczki:)
Zakładając nową wersję wyeliminowałaś wszelkie wypieki "wytrawne" Jak chleb, pizze itp. Powstała nisza, którą w takim razie wypełnię nowym wątkiem. Pieczemy chleby , pizze, tarty i tortille w nowym wątku...
Zakładając nową wersję wyeliminowałaś wszelkie wypieki "wytrawne"
Takie wypieki jemy na śniadania lub kolacje, więc tam powinny być, dlatego je wyeliminowałam z wątku deserowegoJak chleb, pizze itp. Powstała nisza, którą w takim razie wypełnię
nowym wątkiem. Pieczemy chleby , pizze, tarty i tortille w nowym wątku...
Nie wiem, czemu sa dwa watki, ale ok. Dzis... Wszystko, co na talerzyku.
Nie wiem, czemu sa dwa watki, ale ok. Dzis... Wszystko, co na talerzyku.
Deserowy jest jedenTo ja codziennie będę wstawiać zdjęcie jabłka, bo to mój codzienny deser. ;)
To ja codziennie będę wstawiać zdjęcie jabłka, bo to mój codzienny
Proszę bardzo , ale desery dzieciaków też prosimydeser. ;)
A ja będę wstawiał zdjęcie szklanki z piwem, bo to z kolei mój deser (no może nie codzienny ale częsty)
Bardzo śmieszne
Serniczek apetycznie żółty, od jaj? Takiego nigdy nie piekłam. Pychotka :)
U nas drożdżówki z gruszkami, rodzynkami i cynamonem. Foty nie będzie, przez gruchy, które wydały nadmiar soku i wyglądają mało estetycznie, niestety. Zakalca nie ma :)
An następnym razem gruchę wytarzaj w budyniu lub kisielu, może być nawet z kolorkiem. Po upieczeniu ładnie wygląda z taką obwódką .. :)) Najważniejsze ,że zakalczyka nie upiekłaś .
Anrubi, najważniejsze że smaczne ;)
A sernik żółty od jajek, pyszny, rozpływa się w ustach:) Polecam :) Robiłam ciut inną wersję od tego http://wielkiezarcie.com/recipe111668.html
Makusiu, dziękuję za link, a megi za cenną wskazówkę, jak zawsze :)
Dzisiejszy nasz deserek: to serek mascarpone w biszkopciku z amaretto otulone. Fotka dla Was zrobiona aby każda ''żarłoczka '' była do upieczenia ciacha zachęcona .
Mega zachęcająca fotka..mniami :)
Bananowiec ...
Piekny wyszedl :)))
Oj zjadłabym porcyjkę ;)
Ciasto truskawkowe. :)
Mniam, truskaweczki to, to co lubimy najbardziej :)
Sernik od szwagierki i nasza galaretka truskawkowa
Na galaretkę mi zrobiłaś smaku , muszę zrobić :)
Dzieci ostatnio ja bardzo lubia :)))
Piernik z powidlami sliwkowymi i domowymi krowkami mou do dekoracji :)
Musi być smaczny, aż aniołek zadumany :)
Jako rodowity Poznaniak poczułem się w obowiązku podzielić się z Wam sposobem na upieczenie najbardziej zbliżonych do oryginału rogali świętomarcińskich
http://artkulinaria.pl/rogale-swietomarcinskie-oryginalny-przepis
Nie ma głupich! Jako rodowity Poznaniak poczuj się w obowiązku nas poczęstować (mogą być kupione).
Dziękuję za linka,w wolnej chwili skorzystam bo zapowiada się extra.
Apple pie. Klasyka na podstawie miliona porad jak ma wygladac, smakowac i pachniec PERFEKCYJNIE. No i tak jest, choc dla mnie ciut za slodkie, za to ciasto jest po prostu niewyobrazalnie dobre.
To może zdradzisz przepis na to perfekcyjne ciasto?
I skoro tak głupio napisałaś, to masz się podzielić przepisem!
P.S Wciąż mi wisisz te róże z jabłek!
Ciasto:
350 g maki pszennej
200 g masla zimnego, pokrojonego w kostke
1 lyzka cukru
1/4 lyzeczki proszku do pieczenia
1 lyzeczka soli
1 jajko
2 lyzki lodowatej wody
suche skladniki wymieszac, jajko rozmieszac w osobnej miseczce, przed dodaniem do ciasta wlac do jajka wode. Maslo polaczyc szybko z suchymi skladnikami, dodac jajko z woda, szybko zagniesc, podzielis na dwie czesci, schlodzic przez godzine. Nastepnie rozwalkowac pierwsza czesc ciasta, wylozyc nia forme do pieczenia, nadmiar ciasta odciac, odlozyc. Wypelnic nadzieniem tworzac "gorke", przykryc druga czescia rozwalkowanego ciasta, nadmiar odkroic, przyciskajac polaczyc brzegi spodu i wierzchu ciasta. posmarowac rozkloconym jajkiem. Z pozostalego ciasta wyciac kolka, serduszka... Przykleic do ciasta, posmarowac jajkiem, naciac gore ciasta w kilku miejscach, nie popeka i para sie wydobedzie bez problemu. Piec okolo 30 minut w 180 st C. Ciasto jest delikatnie slone, za to bardzo kruche i maslane.
Nooo... ja tu mało zaglądam z wiadomych względów - bo ze słodyczy najbardziej lubię schabowe, a to do deserów mało pasuje, ale jesienne przesilenie i na mnie się odbiło i w przeciągu ostatniego tygodnia piekłam....uwaga....3 razy !
Pierwsze były moje czarno-białe wianuszki http://wielkiezarcie.com/recipe54194.html .
Na łikęd zrobiłam Białą Pavlową z winogronami, a dzisiaj upiekłam murzynka z wiśniami z nalewki i kremem śmietankowym. No straszne, co się ze mną dzieje...? ;)
Nawróciłaś się Lenka lepiej późno niż wcale :)
No właśnie nie wiem, jak to się stało...chyba z samotności ;)
Ps. Jakoś się dziwnie podpięło, bo chciałam pod Makusię...
Szaleje "drzewko "
ciasteczka
Mniam, z jakiego przepisu piekłas?
Z przepisu od babci mojej, ale szczerze powiem nie wyszły takie pyszne jak mojej babci :((
Szarlotka z budyniem
Jabłuszka muszę wykorzystać, ale narobiłaś smaku:)
Wygląda super,żeby tak można było porwać kawałeczek.......rozmarzyłam się.
Bogdziu, lecę w niezapowiedzianych gości :) Wygląda obłędnie, a znając Ciebie, pewnie i tak smakuje :P
Dziękuję, aż się zarumieniłam i zapraszam, zapraszam .
Narobiłaś mi smaku. Wiesz gdzie mam jęzorek?
U mnie kolejny tydzień jabłkowe chyba już by nie przeszło a na inne niestety brakło weny, więc jak się jutro nie zmobilizuję to będą krakersy.
wariacja na temat pospolitego murzynka tj.z przełożeniem - dżem z czarnej porzeczki i krem czekoladowy -, na wierzch masa o smaku truflowym ( taka z puszki ).
Rogaliki z marmoladą z pigwy:)
Mąż ponownie namówił mnie na szarlotke tym razem zrobiłam z beza orzechowa ciekawe jak będzie smakowac przekonamy się jutro
Ja je nazywam szczesliwoscia... Herbatniki, masa budyniowa (domowa) z biala czekolada i orzechami wloskimi w karmelu, biszkopt kakaowy, masa toffee (domowa), herbatniki, beza wloska, orzechy w karmelu. Tak slodkie, ze... Trudno sie od niego oderwac. Mega polaczenie!!! :)
hmmmmmm,pyszności
Opisałaś tak że pożarłabym pół blaszki
Ja wbrew zdrowemu rozsadkowi... Pozarlam pol blaszki :)
Wyglada oblednie ta Twoja szczesliwosc. Zdradz, co to wloska beza?
Przypomina nasza swojska mase z ptysi. :) do ubitych z cukrem bialek wlewam powoli ugotowany do 118stC syrop cukrowy i ubijam jeszcze 10 minut. Mozna uzywac jako kremu, mozna tez dodawac po kawalku masla by uzyskac krem maslany. Nastepnym razem zrobie jednak mase torrone z migdalami na wierzch dla jeszcze szczesliwszego,efektu. :)
Dziekuje.
Alez prosze bardzo :)
Dla mojego wielbiciela czekolady "gorace serca" z tego przepisu; http://www.gfreefoodie.com/recipes/detail/707/ oraz drozdzowe z jablkami i posypka migdalowo-kokosowa.
Zdradzisz jak robilas te gorace serca, zabieram sie do nich od dawna ale jakos przepisu nie wybralam. Link ktory podalas malo mi mowi hahaha :)))
Oczywiscie, sluze pomoca :)
Gorace serca.
23 dkg pol-slodkiej czekolady
11 dkg masla
4 jajka
4 lyzki brazowego cukru
2 lyzeczki esencji(ekstraktu)waniliowej
1 lyzka kakao
szczypta soli
4- 200 ml kokilki do zapiekania (ja zrobilam w trzech 450ml)
Czekolade rozpuscic z maslem w kapieli wodnej. Reszte skladnikow wymieszac w osobnej misce, dodac rozpuszczona czekolade z maslem, wymieszc. Kokilki posmarowac maslem i oproszyc cukrem (ja uzylam kakao). Rozlac do kokilek. Piekarnik rozgrzac do 200 C i piec 10-15 min, moje byly gotowe po 12 min.-trzeba sprawdzac. Nieupieczone mozna przechowywac w lodowce i wyjac wczesniej przed pieczeniem aby sie ocieplily lub piec od razu tylko dluzej 15-20 min. Podawac z lodami waniliowymi, maliny tez swietnie pasuja. Zycze udanych wypiekow i zycze smacznego :))
Dziekuje Ci bardzo :)))
Prosze bardzo :)
Zrobiłam, bardzo dobre. Mam tylko jeszcze pytanie, podajesz od razu ciepłe z piekarnika czy czekasz chwile az troche ostygnie. Kiedy wyjmujesz z foremek? Wyszły bardzo dobre lecz jednak troche sie rozwalilo przy wyjmowaniu. Kiedys jadlam w restauracji z lodami i byly takie piekne idealne jak foremki. Musze sie nauczyc robic pieknych i zaprosic kolezanki haha :)))
Dopisano 14-11-11 16:53:28:
Oto moje ciastko - pyszne i brzydkie :)))
I na szybko jeszcze babka ucierana
Babeczka cudna, ciastko wygląda na pyszne, ta wylewająca się czekolada..mniam
Mam nadzieje ze nastepnym razem wkleje ładniejsze zdjecie :)))
Robie te babeczki w foremkach do mufinek i w papilotkach.Latwo sie wyjmuja a i papilotki z cieplych latwo schodza.
To moze w silikonwych sprobuje zrobic napstepnym razem
Ja podawalam od razu po wyjeciu z piekarnika. To byl moj pierwszy raz z tym ciachem i na trzy kokilki tylko z jednej wyszlo z minimalnym uszczerbkiem. Mysle ze po prostu musimy wiecej potrenowac i z czasem beda piekne jak w restauracji. Twoje ciacho chociaz moze nie idealne ale jakiez smakowite :).
Dziekuje, pocieszyłas mnie :)))
Wprawdzie nie marcińskie, ale równie smaczne rogaliki
Jak malowane ;)
Po części pewnie marcińskie, wszak w św Marcina pieczone :) Porywam 3 dla każdego po jednym :):):)
Na zdrowie
Dzisiaj, wczoraj i przedwczoraj
Dzieci robiły, matka pomagała :) Babeczki (muffinki?) dyniowe.
Ooo... jakie ładniutkie i słodziuchne :)
Mniammmm, aż ślinka cieknie
Dzieci robiły, matka pomagała :) Babeczki (muffinki?) dyniowe.
Zależy jak robione, jeśli suche mieszane osobno, łączone z mokrymi , to muffiny:)
Smaczniaste;)
Muffinki czekoladowe z kawałkami białej czekolady
Porywam jedną :)
U mnie muffinki znikaja szybciej niz sie je robi :)))
Budyń malinowy z sokiem malinowym i biszkoptami ...
Dawno budyniu nie robiłam, trzeba to zmienić;)
galaretki z owocami ...
galaretki z owocami ...
U mnie też :) Z kaki i granatem, fotka jak będzie to jutro :)Keks gruszkowy z gorzką czekoladą i miksem orzechów :-)
Paczusie :)
O matulu kochana, z rana takie pyszności. Już od tygodnia chodzą za mną takie pączusie i najwyższy czas coś z tym zrobic
Cieply paczus na poczatek dnia to bardzo dobry niedietetyczny pomysl :) szalenstwo i rozpusta i oby zostalo tak caaaly dzien! :)
Dzięki za inspirację, moniec prześladowań, właśnie ciasto na pączki rośnie sobie
Ino wirtualnie się skuszę, oszaleć idzie , i pomyśleć że to ja założyłam taki kuszący wątek
rogale i drożdżówki z serem i bakaliami ...
porywam bułeczkę z serem....tak optymistycznie wygląda :))
a proszę, proszę ... do kawy będzie jak znalazł
No i chcąc nie chcąc , muszę coś upiec, porywam se jedną a co
proszę ...
Z jakiego przepisu robisz drozdzowki? ostatnio codziennie biegam do piekarni po drozdzowke z makiem
SKŁADNIKI:
1 opakowanie drożdży...
3-4 szklanki mąki tortowej,
1 szklanka mleka,
1 szklanka cukru,
3 żółtka, (białka zawsze zostają do "pomalowania")
1/3 masła,
PRZYGOTOWANIE:
Drożdże pokruszyć, dodać do ciepłego mleka razem z 2 łyżkami cukru i 2 łyżkami mąki. Poczekać aż drożdże podwoją swoją objętość ...
Mąkę i cukier wsypać do dużej miski, wymieszać ... dodać żółtka, wlać roztopione i ostudzone masło. Powoli wlewając zaczyn drożdżowy wyrabiać ciasto, aż będzie jednolite i odchodziło od ścianek naczynia. Jeżeli zaczynu będzie zbyt mało, można dodawać do ciasta ciepłego mleka lub 1-2 łyżki śmietany.
Ciasto oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1-2 godziny.
Z takiego ciasta można wypielać dowolne drożdżówki, np. z serem, cynamonem, kajmakiem ... co kto lubi ..
Smacznego ...
Musze sprobowac :))) To bedzie moja pierwsza przygoda z drozdzami ktore zawsze omijalam :)
Mam i ja pyszne pączki
Powariowały siem poczęstujem:P
Proszę bardzo, napatrzyłam się na te Bahatkowe i od rana szukałam powodu by je upiec, więc gości zaprosiłam na wieczór.
...dobrze, że Wy tutaj takie piękności pyszniaste robicie, to sobie ,,połasuchuję" i nie muszę już w domu robić hi hi :))
Omijałam je z daleka kusicielko :):):)
Jednak na wieczorną chandrę dobrze mi zrobi jeden, porywam i nie oddam.
Sama widzisz, nie da się ich ominąć, na zdrowie :D
Pychota ... ale ja tylko powącham i zostawiam dla Innych
Jednym słowem pączkowy wąchacz
Tak się napatrzyłam że jutro u mnie też mają być pączki ale proszę podpowiedzcie jak zrobić taki lukier jak Wasz tzn prawie przezroczysty.
Mieszam cukier puder z sokiem z cytryny, składniki na tzw. oko. Smaruję jeszcze ciepłe, a lukier szybko wysycha.
Cukier puder i gorąca woda. Mam "maszynę" do pączków, ja smażę, Tuśka osącza z tłuszczu, Miśka gorące jeszcze wrzuca do lukru i odkłada do ocieknięcia na kratkę, dzięki temu lukier wygląda, jak wygląda. :)
1 szklanka cukru pudru, 2 łyżki gorącej wody (gorącego soku z cytryny)
Dzięki! Widzę że sekret tkwi w maczaniu w lukrze gorących pączków , no i w maszynie której niestety nie posiadam. Pomocny sprzęt mam tylko przy pracy końcowej
Vendetta dokonana.
Już jej prędko nie upiekę bo mści się na mnie. Chyba odwrócę lodówkę drzwiami do ściany, w przeciwnym razie będę niedługo wyglądać jak młody Budda.
Pychota ;)
hahhhaaaaa, ale ciacho warte grzechu :)
Sernik kawowy, próba przed świętami, będzie powtórka, pycha :)
Uwielbiam serniki...coś dla mnie ;)
Czy mogę dostać przepis na ten wspaniały serniczek ?
Jak się uda, to jutro wklepię :)
Wklepany :) http://wielkiezarcie.com/recipe112596.html
Ciasto z dżemem wg Agaty:)
Dopisano 14-11-16 12:22:30:
To samo ciasto w innej odsłonie...z kremem kakaowym, karmelizowanym ananasem i borówkami amerykańskimi ;)Mniamuśnie ;)
Ciasto z pianka z żurawiną mojej siostry :
Ciasto z pianką truskawkową i wkładką kajamkową mojego '' pomysła ''
Megi zdradź jak zrobiłaś tę piankę. Mam zamrożone trochę truskawek a Twoja pianka wygląda super. W połączeniu z kajmakiem musi być zaje.... fajna :)
Jasiu Kochana .. Wymodziłąm to specjalnie dla tych co mają pomrożone jagody i maliny .. nawet jagoda może być .. Nad wkładką muszę popracować . Jeszcze jeden wariant zrobię a wtedy Wam podam recepturkę .
Ja także czekam na przepis, bo prezentuje się smakowicie.
Jako żem jadła to się wypowiem...przepyszniaste! I przepis na ten żurawiną od Szanownej Siostry uprzejmie poproszę:)
No jak wygląda tak tez smakuje :)
Proszę bardzo
p://wielkiezarcie.com/recipe88764.html
Jablka smazone w ciescie nalesnikowym z rumem i cynamonem, posypane waniliowym cukrem pudrem.
Żeby nie było na mnie - to wina megi.
Raz ze srem
Dwa - z czeko
I teraz się tłumacz, megi, dlaczego one takie pyszne!!!
Ale zaszalałaś! :D
Hmm .. a '' cy ja wiem '' tak wyszło ... ot
Pycha!!! To ja te ze srem , dwie wezmę
Zjadłabym wszystkie :)))
Tydzień temu upiekłam http://wielkiezarcie.com/recipe6819.html
Ale pyszny kawałek ..
Wymienię się na drożdżówkę z czekoladą, bo mam lekko dosyć. :)
Pysznie wygląda :)
Bułki z dżemem
Bułki z dżemem
Powalasz tymi wypiekami...mniam ;)Bułki-jak-bułki, drożdżówki z dżemem zwykłe. :)
Ha! A taki kształt to jak osiągasz? Czy miały być okrągłe i nie wyszły?
Nacinam z dwóch stron i rozkładam, ku zawiści niektórych ;)
Czekaj.... czekaj..... załapałam! Dzięki.
Specjalnie dla Dżaniny :)
125 g masła , 1,5 szklanki mąki, 1 jajko, szczypta soli. Zagnieść szybko ciasto, włożyć na godzinę do lodówki.
5 jabłek pokroić w cienkie plasterki bez obierania ze skórki, kroić do momentu, w którym skórka jest widoczna na ponad połowie plasterka. Wcale nie muszą być całe, połamane czy postrzępione tez się nadadzą. Plasterki jabłek wymieszać z sokiem z cytryny (3 łyżki), łyżką cukru i łyżeczką cynamonu , oraz 3 łyżkami rozpuszczonego masła. Ugotować budyń , lub 400 ml mleka zagotować, w 100 ml rozmieszać 2 łyżki cukru, 1,5 łyżki mąki pszennej, 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej i 2 żółtka dodać do gotującego się mleka razem z łyżka masła, ugotować jak budyń. Przykryć, odstawić do przestygnięcia. Pozostałe jabłka zetrzeć na tarce, poddusić z cukrem, odstawić. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę o średnicy ok 24 cm, ponakłuwać widelcem, podpiec przez 15 minut w 180 st C. Na podpieczone ciasto wyłożyć masę jabłkową, budyń. W budyń wbijamy najpierw jeden zrolowany plasterek jabłek, otaczamy go kolejnymi tak by lekko zachodziły na siebie. Formujemy różyczki na całej powierzchni ciasta, między płatki dokładamy mniejsze i połamane plasterki jabłek, skórką do góry. Wstawiamy na 20-30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 st C pilnując by płatki się nie przypaliły. Ciasto trzeba schłodzić przez kilka godzin żeby budyń się ściął.
Nadszedł chyba czas, aby oficjalnie to powiedzieć.... "Kocham Cię, Bahati".
Mrrrrrrr :)
Ja Ciebie bardziej!
Kruche ciasteczka wg Toffik
A na deser dzisiaj ,,Jabcokowy Kruchy"
Super. mogę prosić o przepis na niego?
As,nie wiem czy do mnie pisałaś, bo podpięło się do Piszczałki....?
Ale jeśli do mnie, to ,,Jabcok" jest połączeniem dwóch ciast... Kruche ciasto na tartę np. http://wielkiezarcie.com/recipe3256.html oraz jabłka smażone z cukrem do odparowania + galaretka -to ostudzić i na 2/3 ciasta wysmarowanego białkiem nałożyć, zetrzeć 1/3 ciasta na górę, wsio :) Słodkie miodzio
Bardzo dziękuję za odpowiedź.
A na deser dzisiaj ,,Jabcokowy Kruchy"
Mniom :)świeży ananas
U mnie dwa jabłka :)
Babeczka tulipanowa
Zamienisz kawałek na gorzką czekoladę?
No dobra
Cudna....! Takie świąteczne kolorki hi hi
Jaka ładniusia;)
Jest śliczna, Bogdziu :)
Piękniutka wyszła, kolorki bajeczne :-)
Pierniki z ziemniakami nadziewane w czekoladzie, tak mnie naszla dzika ochota... Moze z lenistwa, bo nie ogarniam pakowania :)
Pierniki z ziemniakami nadziewane w czekoladzie, tak mnie naszla dzika
OOO ja tez robiłam pierniki z ziemniakami, są pyszne bo takie mięciutkie:)ochota... Moze z lenistwa, bo nie ogarniam pakowania :)
Tak! Bo one mają być na już, dziś, zaraz. :)
Przepis prosimy
Haha,dokładnie,piekłam z synkiem 2 dni temu,nie doczekały zdobienia:)
Pierniczki :)
Lśnią, jak te z Torunia, ale z pewnością smakowo je przebiły. Nadziewałaś powidłami? Tak lubię, mniam :)
Rogaliki miedzykartonowe z powidlami i czekolada :)
Wiem,że dziś nie czas i nie pora...ale w najbliższej przyszłości przepis poproszę:)
Miodownik z serem
Murzyn - ek bezwstydny
Odgapiłam od Ciebie i też zrobiłam murzynka :)
Makusiowe różyczki.
Dżaninko toż to dzieło sztuki ! Mam sentyment do róż....
Baaaaaardzo mi miło! :) Tym bardziej, że jak wiecie - raczej nieczęsto tworzę słodkości.
A te Młoda wywijała!
Ładne te różyczki.
Dzięki, janeczko.
Murzynek z pysznym kremem orzechowym
Dzisiaj było bezdeserowo:( i baaaaardzo chętnie zjadłabym ten kawałeczek:)
Bardzo prosze nawet dwa kawałki ;) :)))
Ten kremik orzechowy jak robiłaś?...mniam
Przepis na krem dostalam od kolezanki i jest tak pyszny ze za duzo go wyjadlam z garna :)))
składniki to: 25 dag orzechów (pokruszyc na mniejsze kawalki), 1/2 kostki masła, 6 łyżek cukru i 1/2 szkl mleka.
Składniki wrzucić do garnka i gotować na małym ogniu przez 30 minut. Można dolewać mleka jak będzie za gęste. Ciepłe wylać na ciasto.
Dziękuję za przepis ;)
Ja też dziękuję ...bo na pewno skorzystam :)))
Torcik korzenny z masą kajmakową
Dlaczego ja tak daleko mieszkam? Cudne.
Basiu ! To robótka mojej siostry, torcikiem delektowaliśmy się u Mamci . Jakby co to serdecznie zapraszamy, mama uwielbia gości z kraju i ze ...świata . Przepis prosty jak drut, podrzucę Wam ))
Mniamniasto wygląda :)
Taki sobie jabłecznik
Budyń zostawiam .. bo jakoś nie przepadam ale warstwa budyniowa .... palce lizać , ten zapach i smak cynamonu .... ))
Oj widzę megi, że zdrówko powróciło, bo raczysz nasze oczy słodkimi wypiekami.
Ten miodownik... Ach, a nie idzie kawałeczka zamrozić dla mnie?
Mówisz i masz .. już w tej chwili zawijam w folie i do .... zobaczenia . A przy okazji post w skrzynce. ))
1 kg klementynek :D
Jabłka do woli, bananów dziś małpki nie tknęły :)
U mnie pomarańcze, słodziutkie jak miód;)
Pianki
Bahati, czy mogłabyś zdradzić przepis na pianki, bardzo by mi sie przydał do takich pierniczków. Bardzo proszę
Zobacz wlasnie u Dorotki z MW, moj przepis jest niemal identyczny, dodaje tylko miod zamiast syropu kukurydzianego oraz waniline w proszku, okolo 1 g, i barwnik nakladam punktowo, zeby stworzyc " maziaje na wierzchu. Smaruje tez forme olejem przed wysypaniem cukrem pudrem ze skrobia, a schladzam w lodowce przez 3 h nie w temperaturze pokojowej. :)
Dzięki, własnie chodziło mi o to czym zastąpic ten brązowy syrop, a rada o oleju też cenna
Jesli chodzi o golden syrup tez mozesz sama go zrobic, ja robie i butelka wystarcza mi na baaardzo dlugo. Mlode polewaja nim pankejki, ja uzywam do domka z piernika zamiast miodu, do ciast miodowych czasem, do gotowania bajgli.
Chyba jednak przy miodzie zostanę, bo go mam w nadmiarze , a i łatwiej będzie
Wczoraj i dziś :) Ciasteczka Korzenne ze szprycy
Szarlotka w gwiazdki .. )) na wynos do przyjaciół .. ))
Śliczna
Ależ się świątecznie i gwiazdkowo zrobiło. Jabłka, cynamon, kołderka...... mmmmmmmmmm.
Mniammm... a ten obłok z pianki to miszczostfo
Ale cudna kawałeczek poproszę
Helu .... ! Wróciłam z pustą blachą , następnym razem poczęstuję ..ok ?
Paczki
Wow, choinka w tle , a pączki smakowite.
A choinka :)
Porywam jednego i w nosie mam kalorie!
Ja mam kalorie zazwyczaj w dupie ;)
Bardzo ciekawe umiejscowienie
a ja nie
Chyba raczej w szafie, siedzą i ubrania zwężają
Chyba raczej w szafie, siedzą i ubrania zwężają
O,o.....No, ze dupa mi rosnie... :) ale nie rosnie, bo ja bezglutenowa przeciez a od pieczenia i smazenia sie nie tyje. ;)
kusicielka:)
Może nie na deser ale na kolację bułeczki z nutellą albo konfiturą różaną.
Czy sa one maslane? Jesli tak to natychmiast przepis potrzebuje !!!
Tak. To maślane bułeczki od Majki2. A jak mnie wyszły, to wyjdą każdemu. :)
http://wielkiezarcie.com/recipe36071.html
Oj, gapa ze mnie mam w ulubionych.Dziekuje bardzo.
Porywam jedną , matko jakie apetyczne
Makusiu, mam świadomość własnych "niedociągnięć", ale komentarz bardzo miły i motywujący. :)
Na rano do kaffki, choć jedną mi ostaw:) Takie apetyczne...!
Takie apetyczne, że psy zwinęły ostatnie 5 sztuk z talerza. A nigdy, powtarzam nigdy tego nie robią. Pewnie i kawę sobie zaparzyły.
No proszę nie ma to jak u Dżaniny wygląda że żyje w jakimś bajkowym świecie: krowy robią serniki, psy się same obsłużą Moja psiarnia budzi się wtedy jak lodówka zaskrzypi przy otwieranie, i za nic nie zdradzaja chęci współpracy przy sporządzaniu żarełka, wybałuszają gały bacznie patrząc co im spadnie.
Nooo! Tylko patrzeć, jak mi śniadanie do łózka zaczną podawać. A jeszcze jak się za odkurzacz złapią, to bajka.
Wafelki z masa tofii
Dzisiaj wypiekam "W-Z" budyniowo-chałwowe (ciasto czekoladowe na budyniach, przełożone masą budyniowo-chałwową, polewa czekoladowo-wiśniowa). Już mam ślinotok, a do finału brakuje masy i polewy. Prawie całe pojedzie na Andrzejki (u mojego Mężusia w pracy). Fotka w najbliższym czasie...chyba.
Dopisano 14-11-29 14:59:47:
I obiecany foto-załącznik:
. Pyyychaaa i wcale nie za gruba warstwa masy (chałwy aż 35 dkg).
A... link mogę poprosić .. ?
A... link mogę poprosić .. ?
A proszę bardzo: http://wielkiezarcie.com/recipe109982.html
Moja zmiana to: ciasto 1 raz przekrojone, cała masa weszła do środka, a polane gorzką czekoladą wymieszaną z konfiturą wiśniową. Smacznego w imieniu swoim i Autorki życzę.
Choinka z makiem :)
Ooo choinka....!!! ale ładna choineczka :)
Ała!!! Dziewczyno!!!
heiworth - wrzuć zdjęcie do wątku o drożdżówkach, co by nam to cudo nie zginęło w natłoku dobroci innych...
O ja .............próba udana widzę , extra;)
WOW :))) ale cudo !
Drożdżówka
Śliczniutka a w środku to : rodzynki ,żurawina i skórka kandyzowana orange i citrone ... jako się nie mylę ... Prawdaż Szacowna Koleżanko .. ))) ?
W środku dżemor i posiekane żurawiny
W środku dżemor i posiekane żurawiny
To ja poproszę plasterekMakusiu, ciachnij sobie ile chcesz, niezłe jest
Makusiu, ciachnij sobie ile chcesz, niezłe jest
DziękowaćPięknie jej liczko spłonęło :)
oooo to do bogdzi gwiazdki miało być :)
Drzewko szaleje :(
Sernik jak ... marzenie ale sami zapytajcie się ... Marzenie
Oj, serniczek jak marzenie!! Pycha, puszysty o konsystencji ptasiego mleczka..mniam.
Miałam dzisiaj okazję posmakować go z filiżanką świeżo zaparzonej kawy.. Dzięki megi
Dziękuję, dziękuję . Najważniejsze ,że trafiłam w smak . ))
No ja to bym nawet kawką nie popijała aby smaku nie zatracić:)
hmmmmm udał Ci się.................. jak zawsze:):):)
Nasze ukochane ciacho, jutro muszę upiec...oczywiście ze srem
Czy mogę prosić namiary na ten pyszny sernik? Z góry dziękuje
Proszę bardzo ))
http://wielkiezarcie.com/recipe112764.html
Makówki...
A gdzie czerwone płatki ? ... jeszcze nigdy nie miałam okazji wcinać makówek w takiej wersji .. ))
U nas nie byly znane...........nigdy nie jadlam i nawet nie wiem jak sie robi.Chetnie bym jednak sprobowala, bo bardzo apetycznie wygladaja.
I ja nigdy nie słyszałam