Czy ktoś mógłby mi polecić jakieś dobre ciasto na specjalne okazje (Komunia), które NIE WYMAGA trzymania w lodówce [będzie zapchana sałatkami i ciastami - Pani Walewska, Miętus (zamiast cukierków miętowych ja daję lodowe ICE FRESH), rolada czekoladowa z kremem z Nutelli, rolada z bitą śmietaną i owocami] ?
Wszelkie jabłeczniki na kruchych czy kręconych ciasta, kruszony , miodowniki jak już kasnik wspomniała . Murzynki, pierniki przekładane . Babka nie musi być w lodówce ale hihihi babek na takie imprezy nie piecze się prawda . Może jakieś fajne kruche roglaliczki z nadzieniem orzechowym albo orzeszki lub inne ciasteczka domowego wypieku ?
Baaaardzo dziękuję przypadło mi do gustu to ciasto holenderskie oraz pleśniak z brzoskwiniami - proste ciasta, ale w prostocie tkwi siła i smak (tamte ciasta "lodówkowe" są czasochłonne, więc cieszę się, że te można szybko przyrządzić )
Zawsze pierniki przekładane masą, królewce, serniki, itp. przechowywałam w lodówce ,jak to się mówi, w razie "W" Tym razem będę zmuszona takowe pozostawić w chłodnym miejscu na choćby jeden dzień
Mam przepis na takie ciasto z dodatkiem miodu i orzechami, przełożone bitą śmietaną z dodatkiem śmietanfixu. Przechowuje się je w chłodnym, ale nie zimnym miejscu i robi kilka dni wcześniej.
Proszę bardzo. Nie jest to mój autorski przepis i być może znajduję się na WŻ, ale ja się z nim nie spotkałam, przynajmniej pod nazwą "orzechowiec"
2 jajka
pół margaryny
1 szkl. cukru
pół Lyżeczki sody
2 łyżeczki miodu
3 i pół szkl. mąki pszennej, ale jeżeli ciasto jest za rzadkie można dosypać
30 dag. posiekanych orzechów włoskich< ja zostawiam jedną trzecią w postaci połówek i układam na jednym blacie>.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i zagnieść ciasto. Podzielić na trzy części.Rozwałkować na wielkość blaszki. Na każdą wysypać porcję orzechów i lekko docisnąć. Piec w 175 stopniach, z termoobiegiem 10 do12 min.
KREM
Dwa kubki śmietany lub śmietanki, czyli 600 do 660 ml.
pół szkl. cukru pudru
3 śmietan fixy
Ubić zgodnie z przepisem na zagęstnikach.
Smietaną przełożyć placki. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić w chłodne miejsce< ale może być temp. 10| 12 stopni> na dwa trzy dni. Wtedy jest miękkie i aromatyczne.
Witam wszystkich :)
Czy ktoś mógłby mi polecić jakieś dobre ciasto na specjalne okazje (Komunia), które NIE WYMAGA trzymania w lodówce [będzie zapchana sałatkami i ciastami - Pani Walewska, Miętus (zamiast cukierków miętowych ja daję lodowe ICE FRESH), rolada czekoladowa z kremem z Nutelli, rolada z bitą śmietaną i owocami] ?
Z góry bardzo dziękuję za każdą podpowiedź :)
Kruchych nie trzyma się w lodówce.
A co myślisz o miodowniku? Może przetrwa. Koleżanki pomóżcie:)
Pozdrawiam:)
Jak widać po odpowiedziach, jest sporo takich ciast Miałaś rację - kruche mogą postać poza lodówką
Nad miodownikiem się zastanowię, też fajny pomysł.
Dziękuję bardzo za odpowiedź i również pozdrawiam :)
Wszelkie jabłeczniki na kruchych czy kręconych ciasta, kruszony , miodowniki jak już kasnik wspomniała . Murzynki, pierniki przekładane . Babka nie musi być w lodówce ale hihihi babek na takie imprezy nie piecze się prawda . Może jakieś fajne kruche roglaliczki z nadzieniem orzechowym albo orzeszki lub inne ciasteczka domowego wypieku ?
Tak szybko z ciast do głowy mi przyszło :
http://wielkiezarcie.com/recipe20411.html
http://wielkiezarcie.com/recipe87704.html
http://wielkiezarcie.com/recipe110782.html
http://wielkiezarcie.com/recipe70084.html
http://wielkiezarcie.com/recipe87566.html
http://wielkiezarcie.com/recipe105622.html
http://wielkiezarcie.com/recipe69146.html
Może coś wybierzesz albo zainspirujesz się )))
Baaaardzo dziękuję przypadło mi do gustu to ciasto holenderskie oraz pleśniak z brzoskwiniami - proste ciasta, ale w prostocie tkwi siła i smak (tamte ciasta "lodówkowe" są czasochłonne, więc cieszę się, że te można szybko przyrządzić )
http://wielkiezarcie.com/recipe75952.html
http://wielkiezarcie.com/recipe60721.html
http://wielkiezarcie.com/recipe21632.html
http://wielkiezarcie.com/recipe22635.html
http://wielkiezarcie.com/recipe87704.html
http://wielkiezarcie.com/recipe38655.html
Te ciasta powinny przetrwać w chłodnym miejscu 2 - 3 dni.
Ten Pięciopak jest genialny
Chyba 'Królewiec' może leżakować poza lodówką, a jest pyszny i efektowny.
Serniki pieczone, polane czekoladą/lukrem, lub wspomniany wyżej serowy miodownik (z masą gotowaną - pycha).
Makowce i kombinacje serowo-makowe lub makowo-jabłkowe.
Pierniki przekładane powidłami lub masami bez surowych jaj.
Wybór ogromny. Udanych wypieków, trafnie dobranych :)).
Zawsze pierniki przekładane masą, królewce, serniki, itp. przechowywałam w lodówce ,jak to się mówi, w razie "W" Tym razem będę zmuszona takowe pozostawić w chłodnym miejscu na choćby jeden dzień
Dziękuję bardzo za odpowiedź :)
Mam przepis na takie ciasto z dodatkiem miodu i orzechami, przełożone bitą śmietaną z dodatkiem śmietanfixu. Przechowuje się je w chłodnym, ale nie zimnym miejscu i robi kilka dni wcześniej.
A mogłabym poprosić o przepis?
Proszę bardzo. Nie jest to mój autorski przepis i być może znajduję się na WŻ, ale ja się z nim nie spotkałam, przynajmniej pod nazwą "orzechowiec"
2 jajka
pół margaryny
1 szkl. cukru
pół Lyżeczki sody
2 łyżeczki miodu
3 i pół szkl. mąki pszennej, ale jeżeli ciasto jest za rzadkie można dosypać
30 dag. posiekanych orzechów włoskich< ja zostawiam jedną trzecią w postaci połówek i układam na jednym blacie>.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i zagnieść ciasto. Podzielić na trzy części.Rozwałkować na wielkość blaszki. Na każdą wysypać porcję orzechów i lekko docisnąć. Piec w 175 stopniach, z termoobiegiem 10 do12 min.
KREM
Dwa kubki śmietany lub śmietanki, czyli 600 do 660 ml.
pół szkl. cukru pudru
3 śmietan fixy
Ubić zgodnie z przepisem na zagęstnikach.
Smietaną przełożyć placki. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić w chłodne miejsce< ale może być temp. 10| 12 stopni> na dwa trzy dni. Wtedy jest miękkie i aromatyczne.
Mam nadzieję, że pomogłam. Pozdrawiam.
Dziękuję bardzo :)