Forum

Kuchenne porady

Ciasto NIE WYMAGAJĄCE trzymania w lodówce

  • Autor: k.komarnicka Data: 2015-03-04 19:44:25

    Witam wszystkich :)

    Czy ktoś mógłby mi polecić jakieś dobre ciasto na specjalne okazje (Komunia), które NIE WYMAGA trzymania w lodówce [będzie zapchana sałatkami i ciastami - Pani Walewska, Miętus (zamiast cukierków miętowych ja daję lodowe ICE FRESH), rolada czekoladowa z kremem z Nutelli, rolada z bitą śmietaną i owocami] ?

    Z góry bardzo dziękuję za każdą podpowiedź :)

  • Autor: kasnik Data: 2015-03-04 20:14:17

    Kruchych nie trzyma się w lodówce. 

    A co myślisz o miodowniku? Może przetrwa. Koleżanki pomóżcie:)

    Pozdrawiam:)

  • Autor: k.komarnicka Data: 2015-03-05 20:15:04

    Jak widać po odpowiedziach, jest sporo takich ciast Miałaś rację - kruche mogą postać poza lodówką

    Nad miodownikiem się zastanowię, też fajny pomysł.

    Dziękuję bardzo za odpowiedź i również pozdrawiam :)

  • Autor: megi65 Data: 2015-03-04 20:29:05

    Wszelkie jabłeczniki na kruchych czy kręconych ciasta, kruszony , miodowniki jak już kasnik wspomniała . Murzynki, pierniki przekładane . Babka nie musi być w lodówce ale hihihi babek na takie imprezy nie piecze się prawda . Może jakieś fajne kruche roglaliczki z nadzieniem orzechowym albo orzeszki lub inne ciasteczka domowego wypieku ?

    Tak szybko z ciast do głowy mi przyszło :

    http://wielkiezarcie.com/recipe20411.html

    http://wielkiezarcie.com/recipe87704.html

    http://wielkiezarcie.com/recipe110782.html

    http://wielkiezarcie.com/recipe70084.html

    http://wielkiezarcie.com/recipe87566.html

    http://wielkiezarcie.com/recipe105622.html

    http://wielkiezarcie.com/recipe69146.html

    Może coś wybierzesz albo zainspirujesz się )))

  • Autor: k.komarnicka Data: 2015-03-05 20:01:47

    Baaaardzo dziękuję przypadło mi do gustu to ciasto holenderskie oraz pleśniak z brzoskwiniami - proste ciasta, ale w prostocie tkwi siła i smak (tamte ciasta "lodówkowe" są czasochłonne, więc cieszę się, że te można szybko przyrządzić )

  • Autor: k.komarnicka Data: 2015-03-05 20:06:29

    Ten Pięciopak jest genialny

  • Autor: Smosia Data: 2015-03-05 09:53:40

    Chyba 'Królewiec' może leżakować poza lodówką, a jest pyszny i efektowny.

    Serniki pieczone, polane czekoladą/lukrem, lub wspomniany wyżej serowy miodownik (z masą gotowaną - pycha).

    Makowce i kombinacje serowo-makowe lub makowo-jabłkowe.

    Pierniki przekładane powidłami lub masami bez surowych jaj.

    Wybór ogromny. Udanych wypieków, trafnie dobranych :)).

  • Autor: k.komarnicka Data: 2015-03-05 20:11:58

    Zawsze pierniki przekładane masą, królewce, serniki, itp. przechowywałam w lodówce ,jak to się mówi, w razie "W" Tym razem będę zmuszona takowe pozostawić w chłodnym miejscu na choćby jeden dzień

    Dziękuję bardzo za odpowiedź :)

  • Autor: Herbaciana Data: 2015-03-05 17:01:41

    Mam przepis na takie ciasto z dodatkiem miodu i orzechami, przełożone bitą śmietaną z dodatkiem śmietanfixu. Przechowuje się je w chłodnym, ale nie zimnym miejscu i robi kilka dni wcześniej.

  • Autor: k.komarnicka Data: 2015-03-05 20:15:40

    A mogłabym poprosić o przepis?

  • Autor: Herbaciana Data: 2015-03-06 09:54:26

    Proszę bardzo. Nie jest to mój autorski przepis i być może znajduję się na WŻ, ale ja się z nim nie spotkałam, przynajmniej pod nazwą "orzechowiec"

    2 jajka

    pół margaryny

    1 szkl. cukru

    pół Lyżeczki sody

    2 łyżeczki miodu

    3 i pół szkl. mąki pszennej, ale jeżeli ciasto jest za rzadkie można dosypać

    30 dag. posiekanych orzechów włoskich< ja zostawiam jedną trzecią w postaci połówek i układam na jednym blacie>.

    Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i zagnieść ciasto. Podzielić na trzy części.Rozwałkować na wielkość blaszki. Na każdą wysypać porcję orzechów i lekko docisnąć. Piec w 175 stopniach, z termoobiegiem 10 do12 min.

    KREM

    Dwa kubki śmietany lub śmietanki, czyli 600 do 660 ml.

    pół szkl. cukru pudru

    3 śmietan fixy

    Ubić zgodnie z przepisem na zagęstnikach.

    Smietaną przełożyć placki. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić w chłodne miejsce< ale może być temp. 10| 12 stopni> na dwa trzy dni. Wtedy jest miękkie i aromatyczne.

    Mam nadzieję, że pomogłam. Pozdrawiam.

  • Autor: k.komarnicka Data: 2015-03-06 14:23:14

    Dziękuję bardzo :)

Przejdź do pełnej wersji serwisu