Zaraz wychodzę, więc na szybko wkleję Ci linki do dyniowych wieści, którymi dzieliłam się z Żarłokami w poprzednich sezonach:
http://wielkiezarcie.com/article63076.html (w przepisie na dynię marynowaną trzeba koniecznie pamiętać, aby jej nie przegotować, powinna pozostać jędrna! a zamknięta w gorącej marynacie zmięknie trochę!)
Oczywiście umiem korzystać z wyszukiwarki. 129 wyników mnie poraziło, nie lubię przesiewać bardzo przypadkowych i też tych mniej udanych przepisów, stąd pytanie na forum i rzeczy sprawdzone ;)
Chciałam tylko pomóc, a nie urazić Cię czy skrytykować. Dyni nigdy nie jadłam i chyba nie będę bo mi się nie podoba. Zobacz na marynowane w słoikach. Może Ci się spodobają.
ja z dyni narazie robilam tylko zupe , dalsze eksperymenty beda ale pomalu bo nie wszystko mi smakuje z dyni:) aaa i widzialam w tv ravioli z farszem z dyni podane z usmazonymi na chrupko listkami szauwi u maselkiem i to moze byc pycha , w farszu oprucz dyni jest imbir i chili taka nutka azjatycka ktora uwielbiam w poloczeniu z dynia:) http://kulinariadagi.blogspot.com/2011/08/zupa-z-dyni-krem.html
Mus z dyni i jablek-''potrawa'' sprawdzona,pyszna.Zarowno dynie,jak jablka rozgotowac na papke w niewielkiej ilosci wody,odparowac do pozadanej gestosci i gotowe.Mozna uzyc do deserow,nalesnikow,ciasta.Spokojnie postoi do nastepnego sezonu,zapasteryzowana w sloiczkach.Jeszcze smaczniejsza jest,gdy jablka upieczemy.Poza tym polecam placuszki z dyni.
A,oczywiscie mozesz zapasteryzowac mus z samej dyni,a po otwarciu wykorzystac do potraw.
Dyni ani innych dyniowatych nie mrozilam.Co do innych warzyw (oprocz ''zieleniny''),najpierw je blanszuje.
Wiesz,wlasciwie to minelam sie z prawda.Po prostu zapomnialam,ze mrozilam kilka razy ogorki na mizerie (a to przeciez tez dyniowate).Moze mnie troszke usprawiedliwi to,ze bylo to ba...rdzo dawno temu.
Spokojnie można mrozić dynię na surowo. Od kliku lat tak robię. Co prawda tak dynia raczej się na zupę lub do pieczenia nadaje.... A co można zrobić? Dynia to chyba najbardziej wszechstronny owoc-warzywo :) Można zrobić zupę (ja uwielbiam kremową z mojego przepisu - klik), pieczoną z warzywami i mięsem, ciasto, placki z ziemniakami, marynowaną, marmoladę, chutney dyniowo-pomarańczowy...
Witam, mam pytanie, dostałam od sąsiada dynię, właściwie jej połowę i ma zielonkawy środek, szczerze mówiąc nie spotkałam się jeszcze z takim wyglądem. Jak myślicie czy to może być pleśń?
Piszę z prośbą o insipracje na dania z dynią. Mam pomysł na zupę krem, ale co jeszcze?
I pytanie - czy dynię, pokrojoną w kawałki, można mrozić? Jeśli tak, to trzeba jakoś wcześniej ją do tego przygotować?
Ja mrożę mus z dyni, taki przetarty jak na zupkę, takiej na surowo nie mroziłam.
przeciery do słoika robię, jak z pomidorów, na zupę.
Robię dzemy przeróżne,
Marynowaną w occie na słodko
W słodkiej zalewie (cos jak brzoskwinie)
Wszelkich inspiracji szukam tu:
FESTIWAL DYNI
świetna strona, dziękuję!
Zaraz wychodzę, więc na szybko wkleję Ci linki do dyniowych wieści, którymi dzieliłam się z Żarłokami w poprzednich sezonach:
http://wielkiezarcie.com/article63076.html (w przepisie na dynię marynowaną trzeba koniecznie pamiętać, aby jej nie przegotować, powinna pozostać jędrna! a zamknięta w gorącej marynacie zmięknie trochę!)
w tym artykule jeden z rozdziałów poświęcony jest dyni: http://wielkiezarcie.com/article52247.html
tu moje dyniowe przepisy, może z czegoś skorzystasz:
http://wielkiezarcie.com/search.php?advanced=1&allWords=&search=Szukaj&anyWord=dynia+dyni&withoutWords=&author=Wkn&where=0&branch=5&date=0&date1=&date2=
ciasto korzenne i placki ziemniaczano - dyniowe wydają mi się kuszące, dziękuję :)
Kiedys zrobilam dzem dyniowo pomaranczowy. Byl dobry, wiec jesli znajdziesz przepis to polecam.
Wiecej nie przychodzi mi do glowy, bo specjalnym zwolennikiem dyniowych dan nie jestem. Zjem, ale jak nie ma to nie jest mi smutno.
http://wielkiezarcie.com/search.php?advanced=1&allWords=dynia&search=Szukaj&anyWord=&withoutWords=&author=&where=0&branch=5&date=0&date1=&date2= miłej lektury i smacznego.
Oczywiście umiem korzystać z wyszukiwarki. 129 wyników mnie poraziło, nie lubię przesiewać bardzo przypadkowych i też tych mniej udanych przepisów, stąd pytanie na forum i rzeczy sprawdzone ;)
Chciałam tylko pomóc, a nie urazić Cię czy skrytykować. Dyni nigdy nie jadłam i chyba nie będę bo mi się nie podoba. Zobacz na marynowane w słoikach. Może Ci się spodobają.
ja z dyni narazie robilam tylko zupe , dalsze eksperymenty beda ale pomalu bo nie wszystko mi smakuje z dyni:) aaa i widzialam w tv ravioli z farszem z dyni podane z usmazonymi na chrupko listkami szauwi u maselkiem i to moze byc pycha , w farszu oprucz dyni jest imbir i chili taka nutka azjatycka ktora uwielbiam w poloczeniu z dynia:) http://kulinariadagi.blogspot.com/2011/08/zupa-z-dyni-krem.html
upiecz moj chlebek: http://wielkiezarcie.com/recipe70730.html jest przepyszny, kazdy kto go sprobuje bierze ode mnie przepis, pozdrawiam..
Ja nieodmiennie polecę ciasteczka i muffiny z moich przepisów, są przepyszne http://wielkiezarcie.com/recipe56170.html http://wielkiezarcie.com/recipe52321.html
Przeklejam wypowiedzi ze zdublowanego wątku:)http://wielkiezarcie.com/forumThread.php?id=434059&post=434093
Temat: Co z dyni??
Data: 2011-10-08 08:59:44
Temat: Co z dyni??
Data: 2011-10-08 09:37:27
Pewnie Ci się to nie przyda, bo moja córa ma 10,5 miesiaca, ale ja jej robię zupę krem z dyni oraz robię dynię na słodko z jabłkiem (przecier).
Dla mnie i dla męża planuję zrobić http://wielkiezarcie.com/recipe37285.html i placek z dyni http://wielkiezarcie.com/recipe36935.html
Temat: Co z dyni??
Data: 2011-10-08 13:53:19
Mus z dyni i jablek-''potrawa'' sprawdzona,pyszna.Zarowno dynie,jak jablka rozgotowac na papke w niewielkiej ilosci wody,odparowac do pozadanej gestosci i gotowe.Mozna uzyc do deserow,nalesnikow,ciasta.Spokojnie postoi do nastepnego sezonu,zapasteryzowana w sloiczkach.Jeszcze smaczniejsza jest,gdy jablka upieczemy.Poza tym polecam placuszki z dyni.
A,oczywiscie mozesz zapasteryzowac mus z samej dyni,a po otwarciu wykorzystac do potraw.
Dyni ani innych dyniowatych nie mrozilam.Co do innych warzyw (oprocz ''zieleniny''),najpierw je blanszuje.
Mroziłam bez blajszowania
Wiesz,wlasciwie to minelam sie z prawda.Po prostu zapomnialam,ze mrozilam kilka razy ogorki na mizerie (a to przeciez tez dyniowate).Moze mnie troszke usprawiedliwi to,ze bylo to ba...rdzo dawno temu.
Ja akurat na czuja tak robiłam ;)
Spokojnie można mrozić dynię na surowo. Od kliku lat tak robię. Co prawda tak dynia raczej się na zupę lub do pieczenia nadaje.... A co można zrobić? Dynia to chyba najbardziej wszechstronny owoc-warzywo :) Można zrobić zupę (ja uwielbiam kremową z mojego przepisu - klik), pieczoną z warzywami i mięsem, ciasto, placki z ziemniakami, marynowaną, marmoladę, chutney dyniowo-pomarańczowy...
Jeśli jeszcze nie robiłaś placków dyniowo-ziemniaczanych, to polecam w 100%
http://wielkiezarcie.com/recipe11253.html
Usmaz z jablakmi i pychota do szarlotek lub do sloinow na zime
Zapraszam do mnie na placek- 100% dyni
Witam, mam pytanie, dostałam od sąsiada dynię, właściwie jej połowę i ma zielonkawy środek, szczerze mówiąc nie spotkałam się jeszcze z takim wyglądem. Jak myślicie czy to może być pleśń?