Wczoraj i dziś rosół a na drugie kluski śląskie i do wyboru albo rolada wołowa w sosie grzybowym albo kurczak w cieście fransuskim, ćwikła lub zasmażana czerwona kapusta z kiełbaską
Witam was po świętach ,a propo obiadku to pewnie przydałaby się "odchódka" po świąteczna i pewnie u mnie tak bedzie nikt nie chce się patrzeć na słodkie lub mięsiwo ,syn mnie się pyta '" mamo kiedy zrobisz pierogi lub zapiekankę z makaronu z warzywami i żółtym serem"" to oznacza że naprawdę mają dość
Jak zwykle super apetyczne - mogłabym się u Ciebie stołować za stałą opłatą!
U nas resztki świąteczne, czyli odgrzewane ziemniaki z pieczoną szynką i wygrzebanymi na dnie lodówki ogórkami kiszonymi, które zostały z robienia warzywnej sałatki w Wielką Sobotę :)
Bahus, to jesteśmy w podobnej sytuacji. U mnie też marne widooki na zmianę sytuacji, dlatego chętnie przyjmę zmienników , a i naukę darmową mieć będę przy takiej zmianie.
Krupniczek na bogato z każdym możliwym mięskiem, na drugie roladki w szynce parmeńskiej z brokułem, pomidorkiem i jajeczkiem z sosem jogurtowo-majonezowo koperkowo-czosnkowym. Miały być na przystawkę , ale co tam.....
Olusia23 jak robisz te udka w pomarańczach z chili?? Nie znalazłam w Twoich przepisach. Czy mogłabyś zdradzić? wyglądają bardzo smakowicie. Pozdrawiam.
Wczoraj i dziś zupa pomidorowa z makaronem, ziemniaczki, surówka z kiszonego ogórka z marchewką, cebulą i oliwą z oliwek, kotlety z karczku zapiekane pod duszoną cebulką
Pomidorowa z lanymi kluskami,na drugie zostało mi zrazów od wczoraj bo maz późno wrócił pracy wiec na zrobilam tylko swieża sórówkę colesław i ziemniaczki odgrzeję na patelni;)
Pyszna i zdrowa sałatka z pozostałym od wczoraj kurczakiem pieczonym, z sosem miodowo-musztardowo-cytrynowo-ziołowym na bazie oleju lnianego. Miał być jeszcze ziemniak, ale nie mogłam jegomościa znależć, pewnie był wyszedł
Bogdzia, ale że niby jak zasadził?? Zasadził, że zasadzkę na mnie??a po jakimś czasie zapachem mnie przewróci, czy też zasadził, żeby kiełkować i na drobne z czasem się rozmieni???
U nas dzisiaj gulasz wieprzowy z pieczarkami, ziemniaki i surówka z kapusty kiszonej. Wczoraj był żur z jajkiem i kiełbaską, a na drugie kasza jęczmienna z sosem pieczarkowym :)
Zupa cebulowa z grzankami,na drugie paseczki z piersi kurczaka panierowane w krakersach i pieczone w piekarniku+ ziemniaczki opiekane i wczorajszy coleslaw.Dla siebie zrobiłam placuszki racuszki tylko zamiast jabłuszka to z bananem i własnie zajadam;)
Miałam nalesniki robic z tego przepisu http://wielkiezarcie.com/recipe67503.html ale troche zmienilam bo :) Jajka nie lubie za bardzo wiec nie dawałam, boczku nie kupilam wiec posypalam na wierzchu startym zoltym serem a ze mialam troche pieczarek to zrobilam do tego sos pieczarkowy i takie mi danie wyszlo :)))
Jejku, jak można nie kochać ruskich pierogów ?!? Reniu, to danie mogłabym jeść prawie na okrągło (z przerwą na placki ziemniaczane ), ja po prostu uwielbiam je w każdej postaci. Choć kupne czasem trafią się bez wyrazu, zależy jakiej firmy. Nie mogę uwierzyć, ze jadłaś pierwszy raz w życiu.
Cóż, nie będę Was dziewczyny przekonywać do ruskich, bo kazdy ma inny gust i smak. Ale mam taką cichutką nadzieję, ze odezwą się też zwolenniczki tego dania. Chociaż jedna (lub jeden). Please!
Ja bardzo lubie ruskie, chociaz zaczelam je jesc dokladnie jak mialam 23 lata....wczesniej nie rozumialam jak mozna takie cos jesc :) , ale przemoglam sie i wtedy pomyslalam jak ja wczesniej moglam nie jesc czegos tak dobrego. Najbardziej mi smakuja okraszone boczkiem lub skwarkami :)
http://wielkiezarcie.com/recipe57871.html takie cudo:) Zawsze robiłam bez buraków i była to dla mnie zapiekanka z ziemniaków a dziś były duszaki:P Tylko zmodyfikowałam i posypałam serem wierzch:)
Jakaaaaaaaaaaa apetyczna ... Gdybym wiedziała , podczepiłabym się pod pizzunię , przynosząc na wymianę zeberke do caffy ... Następnym razem daj znać :D
Dzisiaj kurczak pieczony "Generał" z ziemniaczkami i sałatką z ogórków i papryki, dodatkowo chleb http://wielkiezarcie.com/recipe72749.html oraz na deser ciasto.
Dziś obiad na świeżym powietrzu czyli wielkie grillowanie z rodziną. Były i szaszłyki i karkówka i oczywiście chleb z masłem czosnkowym i ziołami, no i nie zabrakło także kiełbasek. Udało mi się zrobić tylko zdjęcie karkówki (bo mąż zakazał robienia większej ilosci zdjęć, bo jak stwierdził, dziś zimnego jeść nie będzie ) :
Wczoraj powtórka z niedzieli a dziś gotuję kapuśniak i piekę generała na butelce na drogę... bo wyjeżdżam na kiludniową wycieczkę. Pozdrówka i do zobaczenia
Ojejku powracam po urlopie w naszej ojczyznie i dzis po ogarnięciu mieszkania w którym przez prawie dwa tygodnie mieszkał sam facet serwuję zupkę pomidorową z makaronem,piers z kurczaka w sosie i młoda kapustke z lekka zasmmażką mnniam!
A u mnie dziś wielka wyżerka... No, nie dokładnie u mnie, na działce u rodziców, ale reszta się zgadza. Karkówka, skrzydełka, udka wędzone, kiełbaski, kaszanka i szaszłyki, a wszystko z grila. Do tego zimne piweczko, a na deser...lody z owocami i bitą śmietaną. To była impreza imieninowa mojej siostry, jej syna i trochę moja.
Zupa, barszcz ukraiński z fasolą, żeberka pieczono-duszone na kapuście z kminkiem, i kurczak lekko orientalny dla tych którzy nie trawią kapustki. Marchewka z chrzanem i jogurtem.
Wiem, że mnie w końcu udusicie za to niedodawanie wszystkich przepisów do książki kucharskiej, ale to znowu cuś przygotowywane specjalnie dla Philipsa :) Ale chyba mnie nie uduszą, jeśli uchylę rąbka tajemnicy, a przy okazji wkleję zdjęcie ich czajnika, z którego chlustałam wrzątkiem na pomidory :D
No to lecimy (trochę na skróty, ale na pewno się zorientujecie co i jak):
Na maśle szklimy osoloną cebulę, dodajemy poszatkowaną kapustę, szczyptę kopru włoskiego w sitku do gotowania (bo wrzucony luzem i nieodłowiony "gryzie" potem w zęby). Dusimy przez około kwadrans. Parzymy kilka pomidorów, kroimy, dodajemy do reszty. Na łyżce oleju z pestek z dyni (baaardzo aromatyczny) podsmażamy pierś z kurczaka - solimy i dodajemy do kapusty. Całość mieszamy z wcześniej upieczoną i pozbawioną skórki papryką. Przyprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie sokiem z cytryny.
Obiad świąteczny (fragment)
Wczoraj i dziś rosół a na drugie kluski śląskie i do wyboru albo rolada wołowa w sosie grzybowym albo kurczak w cieście fransuskim, ćwikła lub zasmażana czerwona kapusta z kiełbaską
Naleśniki z jabłkami i twarożkiem .... !
Bigos (świąteczny, zawekowany w słoikach- nikt już nie miał siły jeść, rodzice zabrali ze sobą) i świeżo upieczony chlebek z czosnkiem.
Witam was po świętach ,a propo obiadku to pewnie przydałaby się "odchódka" po świąteczna i pewnie u mnie tak bedzie nikt nie chce się patrzeć na słodkie lub mięsiwo ,syn mnie się pyta '" mamo kiedy zrobisz pierogi lub zapiekankę z makaronu z warzywami i żółtym serem"" to oznacza że naprawdę mają dość
Witam ja dzis robie na objad Eskalopki musztardowe:)
Łopatka wg przepisu Mamy- Rózyczki. Dzisiaj z sosem, resztę wykorzystam jako wedlinkę do chleba. Bardzo smaczna.
Jak zwykle super apetyczne - mogłabym się u Ciebie stołować za stałą opłatą!
U nas resztki świąteczne, czyli odgrzewane ziemniaki z pieczoną szynką i wygrzebanymi na dnie lodówki ogórkami kiszonymi, które zostały z robienia warzywnej sałatki w Wielką Sobotę :)
No to wracamy poświątecznie, obżarci
Dziś na obiadek kotlety mielone (zapas z zamrażalnika), ziemniaczki i surówka colesław
Zupa ogórkowa a na drugie kopytka ja z młodszym z cukrem, starszy z bigosem świątecznym a mąż z bigosem i szynką pieczona w sosie świąteczna:)
Placek po węgiersku
U mnie dorsz na parze, sorówka z selera i marchwi, ryz
Dzis zupa ogonowa z makaronem,ziemniaki z miesem duszonym w sosie pomidorowo-paprykowym,sałatka z ogórków z zalewą carry,
Zupa pomidorowa z ryżem, kurczak w cieście francuskim wg Tekluni, sałatka z pomidorów.
Żurek królewski, zapiekanka z muszli makaronowych nadziewanych szpinakiem i fetą, sok z jabłek (ja piwo)
Pycha !!!
Dziś zupa ogórkowa z ryżem
Zupa jarzynowa
pomidorówka z makaronem
Zupa ogonowa i spaghetti:)
Kurczaczek a'la KFC, ziemniaczki surówka i sosik czosnkowy.
Zupa grochowa,ziemniaki z kotlecikami jajecznymi,sałatka ze swiezych ogorkow,pomidorow,cebuli w smietanie.
Kapuśniak z kiszonej kapusty na wędzonce i młode ziemniaki ze skwarkami.
Wtorek i sroda zurek z jajkiem i kielbaska, na drugie pulpety w sosie wlasnym, buraki i ziemniaki, do picia sok z jablek.
Czwartek: Krupnik na skrzydelkach z ziemniakami,na drugie spagetti.
Dzisiaj zupa ogorkowa z ziemniakami lub ryzem do wyboru, na drugie wczorajsze spagetti.
Zapiekanka kalafiorowo-brokułowo-serowa.
Wczorajsza zupa ogórkowa i naleśniki z białym serem
hm...Patrycja mogłabym się u Ciebie stołowac ? :): aż mi slinka cieknie.....
Malinko jak najbardziej, hihihi... ale... ja gotuje trzy dni w tygodniu, pozostałe Ty, ok??
Malinko jak najbardziej, hihihi... ale... ja gotuje trzy dni w tygodniu,
Taki "układ" to by mi pasował, bo u siebie gotuję sześć dni w tygodniu i nie ma widoków aby się coś zmieniłopozostałe Ty, ok??
Malinko jak najbardziej, hihihi... ale... ja gotuje trzy dni w tygodniu,
pozostałe Ty, ok??
Noooo..lepiej późno odpisać niz wcale :)
3 dni mówisz....hmmm...to może ja się do Bahusa przymilę :D
Kotlety mielone z ziemniakami i buraczkami
Kocham ten zestaw :)
prażonki z kiszonym ogórkiem
Krupnik,ziemniaczki z udkiem panierowanym,mizeria.
Bahus, to jesteśmy w podobnej sytuacji. U mnie też marne widooki na zmianę sytuacji, dlatego chętnie przyjmę zmienników , a i naukę darmową mieć będę przy takiej zmianie.
Oj żle się podpięłam, miało być doo Bahusa....
Krupniczek na bogato z każdym możliwym mięskiem, na drugie roladki w szynce parmeńskiej z brokułem, pomidorkiem i jajeczkiem z sosem jogurtowo-majonezowo koperkowo-czosnkowym. Miały być na przystawkę , ale co tam.....
barszcz czerwony z pierożkami , ziemniaki młode , kotlet schabowy ( ma być klasyka gatunku ) mizeria.
Dzisiaj rosol z makaronem i kopytka z maslem i cukrem
Duszony królik z kluskami śląskimi polanymi białym sosem oraz surówka z białej kapusty
Gulasz mięsno-warzywny, kasza lub makaron do wyboru, ogórek konserwowy.
Kluski łyżką kładzione z ziołami,udziec z indyka w sosie grzybowym, modra kapusta:)
Kąski z kurczaka smażone na oleju sezamowym z ziołami, podane z sałatą i sosem jogurtowym :)
Typowo niedzielny obiad czyli rosół makaronem,schaboszczak,ziemniaki i surówka,sok winogronowy.
Rosół z makaronem, na drugie roladki z szynki w sosie wlasnym, ziemniaki i kapusta modra, do picia kompot z jabłek.
Polędwiczka marynowana w ziołach w cieście francuskim.
Dzisiaj leniwy obiad:)Warzywa z patelni, kiełbasa na jeża i sałatka z pomidorów.Dzieciaki dodatkowo lane kluski na rosole.
Danie, które zadowoli wszystkich (chyba:) - pyszna, domowa pizza.
Dziś ziemniaki puree, ogórki kiszone i miks sałat i udka pieczone w pomarańczach z chili:
Olusia23 jak robisz te udka w pomarańczach z chili?? Nie znalazłam w Twoich przepisach. Czy mogłabyś zdradzić? wyglądają bardzo smakowicie. Pozdrawiam.
Patrycja specjalnie dla Ciebie wklikam przepis na WŻ. Przepis jest na moim blogu, ale nie wiem czy nie zostanę "okrzyczana" za podanie linka ;)
Olusia23 bardzo dziękuję za przepis, zrobię i napiszę jak smakowało. Pozdrawiam.
Niedziela
Dziś kapuśniak z kiszonej kapusty, łopatka marynowana, pieczona w rękawie, frytki, marchewka z groszkiem, brokuły, mizeria.
Zupa pomidorowa z makaronem, pierogi z kapusta i mięsem okraszone skwareczkami
U mnie dokladnie to samo :))) do picia jeszcze mielismy kompot z jablek.
Niestety zapas pierogow z zamrazalki sie skonczyl :((
U mnie tez był to ostatni woreczek:(
Żurek z kiełbaską i jajkiem,ziemniaki z żeberkami duszonymi na cebulce,kapusta.
http://wielkiezarcie.com/recipe21675.html
Zupka cebulowa dla dorosłych i ogórkowa dla szkolniaka :)
Cebulowa to nowość w domowym menu. Wino mam białe, półsłodkie, mam nadzieję, że się nada :)
Wczoraj i dziś zupa pomidorowa z makaronem, ziemniaczki, surówka z kiszonego ogórka z marchewką, cebulą i oliwą z oliwek, kotlety z karczku zapiekane pod duszoną cebulką
Kotlety z filetów kurczaka z ziemniakami i zasmażaną marchewką z groszkiem
Bitki w sosie grzybowo-marchewkowym, ziemniaki lub makaron do wyboru, bukiet warzywny.
U nas kapuśniak na żeberkach z chlebem.
Sznycel wiedeński + fasolka szparagowa
u mnie dzis powstal peczak przygotowany jak rizotto:) i jajko sadzone
Ziemniaczki, wątróbka drobiowa duszona z cebulką, kiszony ogórek.
Żurek z ziemniakami (i marchewką)
Wczorajsza zupa pomidorowa z makaronem, na drugie ryz z warzywami i kurczakiem.
Rosol z makaronem, mielone z ziemniakami i cwikla. Na deser lody
dziś na obiad była pizza amerykańska
Ogórkowa z ryżem,zrazy,ziemniaczki,ogór kiszony.
Pomidorowa z lanymi kluskami,na drugie zostało mi zrazów od wczoraj bo maz późno wrócił pracy wiec na zrobilam tylko swieża sórówkę colesław i ziemniaczki odgrzeję na patelni;)
Wczoraj skończyliśmy żur wielkanocny jeść. Dla mnie brakło i miałam placki ziemniaczane z gulaszem.
Lane kluski na rosole a na drugie pulpety indycze w sosie pomidorowym z ziemniakami oraz marchewką z groszkiem
U nas będą odsmażane wczoraj ugotowane pierogi z serem, kaszą gryczaną i czubrycą :)
Pyszna i zdrowa sałatka z pozostałym od wczoraj kurczakiem pieczonym, z sosem miodowo-musztardowo-cytrynowo-ziołowym na bazie oleju lnianego. Miał być jeszcze ziemniak, ale nie mogłam jegomościa znależć, pewnie był wyszedł
Patrycjo, ziemniak pewnie się zasadził ;-) Bardzo pysznie wygląda ta sałatka, pożarłabym ją, a kartofel mi niepotrzebny.
Bogdzia, ale że niby jak zasadził?? Zasadził, że zasadzkę na mnie??a po jakimś czasie zapachem mnie przewróci, czy też zasadził, żeby kiełkować i na drobne z czasem się rozmieni???
Możliwości jest wiele, sama jestem ciekawa, ale najlepiej by było, gdyby się jednak rozmienił na drobne.
zupa bez nazwy,ziemniaki, ryż( do wyboru ) sos meksykański i kotleciki z polędwiczek drobiowych.
Zupa grochowa, ziemniaki, fasolka szparagowa, jajko sadzone i kefir do popicia:)
U mnie paszteciki i barszczyk czerwony.
Paszteciki z kapustą i grzybami- ale przepis na ciasto od ilka76
Dzisiaj u nas krupnik na kurczaku i rodzinny półmich leniwych klusek z przesmażonym masłem i bułką tartą, posypane cukrem.
U nas dzisiaj gulasz wieprzowy z pieczarkami, ziemniaki i surówka z kapusty kiszonej. Wczoraj był żur z jajkiem i kiełbaską, a na drugie kasza jęczmienna z sosem pieczarkowym :)
Zupa cebulowa z grzankami,na drugie paseczki z piersi kurczaka panierowane w krakersach i pieczone w piekarniku+ ziemniaczki opiekane i wczorajszy coleslaw.Dla siebie zrobiłam placuszki racuszki tylko zamiast jabłuszka to z bananem i własnie zajadam;)
Zupa grochowa wczorajsza, pulpety w sosie pomidorowym, ziemniaczki z koperkiem i buraczki;)
"gulasz wyśmienity mojej mamy" niebieskiej-różyczki wczoraj z makaronem a dziś z kaszą
Wczoraj barszcz czerwony z uszkami domowymi, na drugie nalesniki zapiekane z miesem i sosem pieczarkowym, sałatka w sosie czosnkowym.
Dzisiaj zupa ogórkowa z ryzem, na drugie makaron w sosie serowo - pieczarkowym, do picia sok z pomarańczy.
Mniam... możesz coś więcej na temat tych naleśników??
Miałam nalesniki robic z tego przepisu http://wielkiezarcie.com/recipe67503.html ale troche zmienilam bo :) Jajka nie lubie za bardzo wiec nie dawałam, boczku nie kupilam wiec posypalam na wierzchu startym zoltym serem a ze mialam troche pieczarek to zrobilam do tego sos pieczarkowy i takie mi danie wyszlo :)))
Kapusta duszona z makaronem a'la łazanki
Pizza i wszystko jasne :D
U nas dzisiaj z kompletnego braku czasu najzwyklejsze placki z jabłkami, podane z dżemem truskawkowym.
Chodzą za mną takie placki i też jutro usmażę:)
Dzisiaj na obiad fasolka po bretońsku z chlebem, dla dzieciaków dodatkowo zupa jarzynowa na mięsku.
wczorańszy kapuśniak i makaron rurki z serem białym, cukrem i cynamonem
zalewajka
Ryba panierowana smażona, ziemniaki z koperkiem i surówka z kapusty kiszonej:)
Wczoraj mąż gotował - pulpety wieprzowe w sosie pomidorowym z ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty
A dziś to już ja gotowałam - smażona rybka z ziemniakami i surówką
U nas jarzynowo-pomidorowa....zupka;)
Fasolowa czysta od wczoraj i krokiety z kapustą, mięsem i pieczarkami.
Uwielbiam takie krokiety, muszę zrobić po niedzieli koniecznie
U nas "bulwy sztompane z kwasnym mlekam"... czy jakoś tak w każdym razie po kaszubsku, do tego sadzone jajko
u nas dzisiaj placki ziemniaczane ze śmietaną i cukrem
u nas dzis pierogi w trzech smakach. dla mnie ze szpinakiem, dla córki ruskie a dla męża i teściów z płuckami
zalewajka na wędzonce z jajkiem i kiełbaską
Zupa serowa z ziołami:
Zupa serowa z ziołami:
Smakowita fotka, jem oczami:)Makusiu, zapraszam więc do mojego stołu. U mnie miejsca pod dostatkiem ;)
Makusiu, zapraszam więc do mojego stołu. U mnie miejsca pod dostatkiem ;)
Nie kuś Olusiu, nie kuś:))Barszcz biały z jajkiem, bigos hultajski z młodej kapusty, kiełbasa biała (własnej roboty) ciemne pieczywo, sok z brzoskwiń (ja piwo)
Bahusku co to bigos hultajski?? nazwa fajna a fotka jeszcze bardziej
Skrzydełka faszerowane (kapusta kiszona + grzyby), ziemniaki, colesław
Ziemniaczki, mizeria ze śmietaną (12%) i kotlety z piersi kurczaka
Rosołek z makaronem, ziemniaczki zkoperkiem, schab w sosie własnym i kapusta pekińska zasmażana pychaaaaa:)
Dziś ziemniaki, sałatka z sałaty lodowej, papryki, groszku i pomidora i rolada ze schabu ze szpinakiem:
Wczoraj zupa pieczarkowa z łazankami, na drugie pyzy z miesem okraszane cebulka.
Dzisiaj rosoł z makaronem, na drugie kotlety z piersi kurczaka, młoda kapusta duszona i ziemniaki.
Rosół z makaronem, ziemniaki z koprem, pierś z kurczaka w panierce i mizeria.
Wczoraj i dzisiaj karkówka wg przepisu ksiezniczkaa87, bardzo smaczna i niewymagająca.
żur z białą kiełbasą i jajkiem
żur z białą kiełbasą i jajkiem
Zupka ogórkowa, ryż, mizeria i http://wielkiezarcie.com/recipe80062.html . Pyszniaste:)
Mąż z synem wątróbka drobiowa z ziemniakami i surówką z kwaśnej kapusty a ja z córką jajko sadzone z ziemniakami i mizerią
A u mnie filet z piersi kurczaka, ziemniaczki, surówka z pora, marchewki i jabłka ze śmietaną.
Żurek z jajkiem, łopatka duszona w sosie pieczarkowym z ziemniakami i buraczkami.
Szynka pieczona, ziemniaczki gotowane i surówka z pekinki z sosem winegret.
Udka kurczaka z frytkami i sałatą :)
Kapuśniak z kwaśnej kapusty
barszcz biały z jajkiem i kiełbasą, udka pieczone z kurczaka z sałatą,sok wiśniowy.
sgagetti z mega ilością sosu pomidorowego :)
Dzisiaj leczo.Pycha.
Żurek na wędzące z jajkiem i kiełbasą dziś. Wczoraj kasza gryczana z gulaszem wieprzowo drobiowym
zupa szczawiowa, tortellini w sosie pomidorowym, herbata owocowa..
Penne ze szpinakiem w sosie serowym, niby żadne cuda, ale szybkie i smaczniutkie
Zupa pomidorowa z ryżem, a dla chłopaków dodatkowo cebulaki (ze znajomej piekarni)
U mnie dziś pieczarkowa z ziemniakami i pęczakiem, filet z kurczaka w ziołach grillowany z frytkami (do tej pory je czuje..;))
Dzis będzie zupka grzybowa a na drugie kopytka z sosem pieczarkowym:)
Pieczone pałki kurczaka paprykowo-ziołowe z ziemniakami z sosem oraz zasmażaną marchewką z groszkiem
Zupa ogórkowa zabielona śmietaną, na drugie smażona rybka.
Gołąbki z pieczywem.
Poniedzialek: Rosol z makaronem, drugiego nie zdazylam zrobic i byl budyn
Wtorek: Zurek z jajkiem i kielbaska, na drugie duszaki
Sroda: Zurek z jajkiem i kilbaska, na drugie kluski slaskie, szynka w sosie wlasnym i buraki.
Zupa zacierkowa i pierogi z serem, pyszne! ciasto z przepisu megi65:)
Zupa grzybowa wczorajsza i chińszczyzna:)
Dziś zupa pieczarkowa z ziemniakami a na drugie danie tarta z brokułami na ziołowym spodzie:
http://wielkiezarcie.com/recipe80518.html
Gołabki w sosie pomidorowym z ziemniakami
Udka z królika duszone ze śmietaną, ryż i ćwikła z chrzanem.
pierogi ruskie.... przemogłam się, jadłam pierwszy raz w życiu...naprawde, no i... nie były złe ale szału ni ma
Jejku, jak można nie kochać ruskich pierogów ?!? Reniu, to danie mogłabym jeść prawie na okrągło (z przerwą na placki ziemniaczane ), ja po prostu uwielbiam je w każdej postaci. Choć kupne czasem trafią się bez wyrazu, zależy jakiej firmy. Nie mogę uwierzyć, ze jadłaś pierwszy raz w życiu.
ja też nie przepadam
wczoraj sałatka grecka + precel jako pieczywo
dziś warzywa z kukrczakiem, ryżem jasminowym i sosem azjatyckim z Lidla
a pierogi ruskie jakieś 3 lata temu jadłam pierwszy i ostatni raz ;) mnie również nie ujęły
Cóż, nie będę Was dziewczyny przekonywać do ruskich, bo kazdy ma inny gust i smak. Ale mam taką cichutką nadzieję, ze odezwą się też zwolenniczki tego dania. Chociaż jedna (lub jeden). Please!
ja uwielbiam mogłabym jeść 3 razy w tygodniu:)
Od razu mi lepiej . Misia2004 dziękuję za odzew.
Ja również uwielbiam pierogi, najbardziej ruskie. I najlepiej mi smakują swojskie, nie kupne
Jasne, najlepsze robione w domu. Wtedy i ciasto jest mięciutkie i farszu odpowiednio dużo. Monia, Ty wiesz, co dobre. Mniam!
Pewnie że wiem, a jeszcze najlepsze to takie od mamusi
Tez uwielbiam ruskie pierogi ale tylko domowe :)))
Przyłączam się do grona miłośników pierogów ruskich. :)
Uwielbiam pierogi ruskie, jak je robię to później jem pierogi na śniadanie, obiad i kolacje aż nie zobaczę końca
To tak jak ja
Ja bardzo lubie ruskie, chociaz zaczelam je jesc dokladnie jak mialam 23 lata....wczesniej nie rozumialam jak mozna takie cos jesc :) , ale przemoglam sie i wtedy pomyslalam jak ja wczesniej moglam nie jesc czegos tak dobrego. Najbardziej mi smakuja okraszone boczkiem lub skwarkami :)
Dziś na obiad a właściwie obiadokolację http://wielkiezarcie.com/recipe80626.html
Mniam, rybki moje ulubione :)
oj jakbym się załapała na te pstrągi.. mniam
U nas dziś delikatna zatrzepana zupka i krokiety dla panów ( i na zapas do zamrażalnika)
Czwartek: Zupa pomidorowa z makaronem, na drugie kasza z gulaszem i buraki
Piatek: Dalszy ciag zupy pomidorowej a na drugie pierogi z miesem i kapusta (zapas z zamrazalki)
Dzisiaj tylko krupnik z mieskiem dla dzieci a dla nas pieczarkowa z łazankami a potem wyruszamy na mini majowke :)))
Ja dziś na obiad to co wczoraj - gołąbki w sosie pomidorowym z ziemniakami
A ja mam dzis na obiad... kiełbaske z grila :)
Duszaki:)
A co to .. ?? z kogo ??? Jeszcze nie słyszłam ale jakby ci zostało , chętnie spróbuje .. ::DD
http://wielkiezarcie.com/recipe57871.html takie cudo:) Zawsze robiłam bez buraków i była to dla mnie zapiekanka z ziemniaków a dziś były duszaki:P Tylko zmodyfikowałam i posypałam serem wierzch:)
Pizza nr 6 z Camparii z ulicy Prostej z dwoma sosami : pomidorowy z bazylią i czosnkowy . Dla pasażera Heineken ... Kierowca sok pomarańczowy :)
U mnie też dziś pizza, własnej roboty. Do tego obydwa popularne sosy i sałata z rzodkiewką i szczypiorem.
Jakaaaaaaaaaaa apetyczna ... Gdybym wiedziała , podczepiłabym się pod pizzunię , przynosząc na wymianę zeberke do caffy ... Następnym razem daj znać :D
Uderzyłaś w czuły punkt, na wymianę z Twoją zeberką zrobię pizzę z czym zechcesz Tylko chorobcia miałam zrzucic trochę ciałka, a tu taka pokusa...
Dzisiaj kurczak pieczony "Generał" z ziemniaczkami i sałatką z ogórków i papryki, dodatkowo chleb http://wielkiezarcie.com/recipe72749.html oraz na deser ciasto.
czwartek - sałatka grecka i precel
dziś, dorsz pieczony z cytryną i białym pieprzem + makaron penne z sosem szpinakowym
Dzisiaj obiad który robi się prawie sam... udka na ostro już w piekarniku, do tego ziemniaczki i sałata ze śmietaną
Rosołek z makaronem a na drugie http://wielkiezarcie.com/recipe56370.html i sałatka ze śmietaną
Kluski śląskie z wołowym gulaszem oraz ćwikłą
Zupa krem z krewetek, kaczka na dziko po burgundzku z pyzami i modrą kapustą, mizeria z jogurtem na słodko - kwaśno, czerwone wytrawne wino.
Dziś obiad na świeżym powietrzu czyli wielkie grillowanie z rodziną. Były i szaszłyki i karkówka i oczywiście chleb z masłem czosnkowym i ziołami, no i nie zabrakło także kiełbasek. Udało mi się zrobić tylko zdjęcie karkówki (bo mąż zakazał robienia większej ilosci zdjęć, bo jak stwierdził, dziś zimnego jeść nie będzie ) :
Kapuśniak ze słodkiej kapusty z ziemniakami i skwarkami http://wielkiezarcie.com/recipe76768.html
U mnie dziś tortille z kurczakiem i sosem czosnkowym :)
Pierogi z mięsem, ciasto wg. przepisu Haliny. Pyszne!
Zupa pomidorowa z makaronem, na drugie ziemniaki, mortadela i mizeria:)
Wczoraj powtórka z niedzieli a dziś gotuję kapuśniak i piekę generała na butelce na drogę... bo wyjeżdżam na kiludniową wycieczkę. Pozdrówka i do zobaczenia
wczoraj gyros jak z kanajpy Reni owiniety placksmi tortillowymi, sałatą lodowa i co tam w lodówce sie znalazło :P
dziś kapuśniak
Pierogi ruskie:):):)
Sznycle drobiowe zapiekane z serem, ziemniaki, buraczki
Ryż z sosem paprykowym z kawałkami kurczaka
Po dłuższym urlopiku "od kuchni", knajpowemu jedzonku mówią NIE Dzisiaj rosół z uszkami i schab pieczony i duszony w cebulce.
Kopytka - ja polane tłuszczykiem ze skwarkami i cebulką a mąż z dziećmi z sosem pieczeniowym
Ojejku powracam po urlopie w naszej ojczyznie i dzis po ogarnięciu mieszkania w którym przez prawie dwa tygodnie mieszkał sam facet serwuję zupkę pomidorową z makaronem,piers z kurczaka w sosie i młoda kapustke z lekka zasmmażką mnniam!
Dziś była ziołowa frittata z cukinią i kiełbasą. Bardzo pysznie wykorzystane resztki zalegające w lodówce:
a u mnie wczoraj chłodnik ogórkowy, ziemniaki i jajko sadzone. dziś kopytka ;p
Wczoraj lane kluski na rosole, na drugie piersi kurczaka w sosie, ziemniaki i modra kapusta.
Dzisiaj i jutro: Zurek z jajkiem, kielbaska, na drugie pulpety w sosie wlasnym, ziemniaki i surowka z białek kapusty, do picia sok z jablek.
Kurczak z grilla z ziemniakami i sosem oraz zasmażaną marchewką z groszkiem
niezły obiad dzisiaj wyszedł:
zupa rybna z głów i płetw pstrąga,
pstrąg pieczony w folii - sól, pieprz, cytryna, tymianek, szałwia, listek laury,
ziemniaki gotowane w rozmarynie,
sos szczawiowo - estragonowy na bazie wywaru warzywnego z ozorka cielęcego,
kompot z owoców liczi z cytryną.
Schab zapiekany z majonezem i ketchupem http://wielkiezarcie.com/recipe70509.html z ziemniakami i marchewką
pyszną polędwiczkę gotowana w mleku, makaron i brokuły z wody. Zupa tzw. " śmietnik " z lanym ciastem.
Polędwiczki marynowane w winie i ziołach w sosie serowym, surówka mieszana z kiełkami.
nic:(
Potrawka z kurczaka z kasza jeczmienna i do tego brokuly:) Pozdrawiam
Pizza http://wielkiezarcie.com/recipe71978.html
A u mnie dziś wielka wyżerka... No, nie dokładnie u mnie, na działce u rodziców, ale reszta się zgadza. Karkówka, skrzydełka, udka wędzone, kiełbaski, kaszanka i szaszłyki, a wszystko z grila. Do tego zimne piweczko, a na deser...lody z owocami i bitą śmietaną. To była impreza imieninowa mojej siostry, jej syna i trochę moja.
Gulasz wieprzowy z kaszą gryczaną,mizeria, sok z czarnej porzeczki, (dla mnie piwo)
Też chce taką serwetkę :)))
Też chce taką serwetkę :)))
Też mi "wpadła w oko" Bahus gdzie ją kupiłeś?? Ja tez chcę:)))Moze Bahus ma dwie takie i nam podaruje ;) hahaha :)))
Moze Bahus ma dwie takie i nam podaruje ;) hahaha :)))
To nie serweta to "cerata". Używamy ją do przykrycia stolika na balkonie, na którym w dni pogodne spożywamy posiłki.
To nie serweta to "cerata". Używamy ją do przykrycia stolika na balkonie, na
Ale nam chodzi o tą serwetkę na której leży widelecktórym w dni pogodne spożywamy posiłki.
Aha...to o to chodzi.......te serwetki przywiozłem z Francji...5 lat temu. Przy porządkowaniu przepastnej szuflady zostały odnalezione
Zupa, barszcz ukraiński z fasolą, żeberka pieczono-duszone na kapuście z kminkiem, i kurczak lekko orientalny dla tych którzy nie trawią kapustki. Marchewka z chrzanem i jogurtem.
ziemniaki z nugetsami z kurczaka
Kotlety z indyka,ryz i mizeria.
Zupa ogórkowa
Kapuchę z pomidorami, pieczoną papryką i kurczakiem. Do kompletu gotowane pyrki :)
Wygląda bosssko... uchylisz rąbka tajemnicy?
Wiem, że mnie w końcu udusicie za to niedodawanie wszystkich przepisów do książki kucharskiej, ale to znowu cuś przygotowywane specjalnie dla Philipsa :) Ale chyba mnie nie uduszą, jeśli uchylę rąbka tajemnicy, a przy okazji wkleję zdjęcie ich czajnika, z którego chlustałam wrzątkiem na pomidory :D
No to lecimy (trochę na skróty, ale na pewno się zorientujecie co i jak):
Na maśle szklimy osoloną cebulę, dodajemy poszatkowaną kapustę, szczyptę kopru włoskiego w sitku do gotowania (bo wrzucony luzem i nieodłowiony "gryzie" potem w zęby). Dusimy przez około kwadrans. Parzymy kilka pomidorów, kroimy, dodajemy do reszty. Na łyżce oleju z pestek z dyni (baaardzo aromatyczny) podsmażamy pierś z kurczaka - solimy i dodajemy do kapusty. Całość mieszamy z wcześniej upieczoną i pozbawioną skórki papryką. Przyprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie sokiem z cytryny.
Podajemy z pyrkami :)
Dziękuje:)
Zupa pomidorowa z ryzem, leniwe wg przepisu Wkn.
Mamy już nowy wątek obiadowy - można go znaleźć tutaj http://wielkiezarcie.com/forumThread.php?id=482400&post=482400
zapraszamy, a ten zamykamy :)