Jak bym swoje koty widziała. Mój rudy( przyszedł 2 miesiące temu i już został ) identyczny jak z drugiego zdjęcia, jeszcze nie widziałam u kota takiego apetytu, drugi biało rudy jest sporo chudszy.
Pyszne u Ciebie makusiu, u mnie na stole cukier w cukiernicy i był makowiec z biedronki, który kupił sobie mężuś i sam zjadł, bo mu sie cukier znudził:)))
i ciasteczka kruche - guziki dla znajomej krawcowej (przepis nie mój,ale pozmieniałam ilości w składnikach i nie dodałam barwników jak w przepisie, jedynie suchy mak,dałam inny aromat...)
Babkę zebrowatą do szkoły na kiermasz http://wielkiezarcie.com/recipe44676.html zdjęcia nie zdążyłam,bo córka zaraz z rana wzięła... i ciasteczka kruche - guziki dla znajomej krawcowej (przepis nie mój,ale pozmieniałam ilości w składnikach i nie dodałam barwników jak w przepisie, jedynie suchy mak,dałam inny aromat...)
czekoladowe z orzechami i skorka z pomaranczy. Super proste ciasteczka ale jakie smaczne i swietny pomysl na prezent na swieta. Swietnie smakuja z kawka poniewaz sa bardzo twarde wiec maczanie w kawie lub winie wskazane.
Upiekłam resztę ciasteczek zimowych z czekoladą wg Wkn, teraz poleżą do Świąt, zachęcam bo są pyszne, tym razem zrezygnowałam z maki sojowej , bo mi zabrakło. Bez niej też są super:) w dużym pudełku,dzisiejszy wypiek.
Jutro mama ma gości, bo są jej imieniny, więc córka upiekła piernik, szarlotkę i biszkopt z kremem z nutelii i bitą śmietaną, a ja sernik, to małe próbki:)
Jutro mama ma gości, bo są jej imieniny, więc córka upiekła piernik, szarlotkę i biszkopt z kremem z nutelii i bitą śmietaną, a ja sernik, to małe próbki:)
Ładnie wygląda ten piernik, z jakiego przepisu piekłyście Dario?
U nas w ramach odświeżania zakwasu chleb żytnio-pszenny z orzechami laskowymi i ziołami prowansalskimi (z przepisu "na oko") - dopiero co wystygł, nie mogłam się powstrzymać i pożarłam piętkę :)
:)) No to moze jeszcze jeden wypiek, do przekrojenia podegrzalam noz, no bo latwiej kroic czekolade, ale nie przewidzialam, ze mus bedzie wygladac jak swieza watroba :((
Ależ zdrowa i piekna ta '' wątróbka '' .. Masz w swojej kolekcji przepisików ? Maline rozpoznałam .. dobrze widzę przez okularki ...
Przepisu jeszcze nie wstawilam , bo i co to za przepis, ale dalej trenuje z czekolada, a efekty bardzo marne, moze ktos podpowie jak zrobic aby wyszly ladniejsze . Na 3 foremki jedna popekala , chyba mam za ciezka reke :):)
:)) No to moze jeszcze jeden wypiek, do przekrojenia podegrzalam noz, no bo latwiej kroic czekolade, ale nie przewidzialam, ze mus bedzie wygladac jak swieza watroba :((
o jaki ladny ! Az milo ppatrzec .Mam pytanko ja pieklam na swieta i po pierwsze pek mi ;( ( nie zawijalam ) po drugie ciasto odchodzilo od maku :( a po trzecie( byl drozdzowy ) nienaturalnie mi wyrosl tzn .na koncach strasznie - w srodku troche ;( w smaku bardzo dobry na wyglad lepiej nie mowic ;( No co moglo byc zle ?Myslalam ze moze za duzo maku ale na zdjeciu widze ze twoj tez ma duzo a ciasto jest super ;)
Ale mi masełkiem zapachniało .... oooocie tak robiła moja babcia ...taką drewnianą kopystką fale .. ))) Ach wspomnienia i ten chlebuś .. )) Dobrze ,że ja urodzona w tamtym wieku a nie w erze big - maca :))
Tym maselkiem zapachnialo mi az za oceanem, przypomialam sobie moje dziecinstwo. Gdy mielismy krowe moja mama tez robila takie maslo i tez takie fale. Dzis krowy juz nie ma wiec pozostaje mi tylko powspominac i pomarzyc troszeczke :-)
makusia - ja dostalam od meza pod choinke gofrownice :) ale jeszcze nie probowalam .No ale mnie skusilas tymi zdjeciami i zaklepuje na sobote -probe generalna !;)W zestawie jest ksiazeczka z przepisami to poexperymentuje U mnie dzis znowu na zyczenie chlopakow rozki drozdzowe a w piekarniku sernik z ricotty ;) jak wyjdzie nie wiem dam znac ;)
Zwykłe ciasto francuskie, wykrojone obręczą do pierogów i upieczone, posmarowane serkiem topionym ze szczypiorkiem i serek śmietankowy , wymieszany z ostrą papryką i mielonymi orzechami, z pomidorem i bazylią:)Taka przekąska wymyślona przez córkę:)
Zwykłe ciasto francuskie, wykrojone obręczą do pierogów i upieczone, posmarowane serkiem topionym ze szczypiorkiem i serek śmietankowy , wymieszany z ostrą papryką i mielonymi orzechami, z pomidorem i bazylią:)Taka przekąska wymyślona przez córkę:)
Wmurowało mnie w fotel .... mistrzostwa świata Malinko .. )) łapa sama leci do ekranika i nadmiar śliny w bużce ... Oj zdolna dziewczynak , zdolna ... do wszystkiego ..
U mnie dzis muffiny, polowa z bananami a druga polowa z truskawkami ciasto wg przepisu http://wielkiezarcie.com/recipe62817.html i paszteciki z miesem wg wlasnego przepisu.
Moje panie bardzo chetnie bym poczestowala ale jak na razie moge tylko wirtualnie bo mieszkam az za oceanem ( w tym roku sie to zmieni bo wracamy do Polski na stale ). No chyba ze ktoras z Was wsiadzie w samolot i przyfrunie do mnie a to juz wtedy napieke swierzych. Ja czesto robie te p[aszteciki bo maz zabiera sobie do pracy a moje dziewczynki tez bardzo lubia tylko sciagam kminek.
Bardzo proszę:) Paseczki mi dzisiaj nie wyszły, bo mnie podkusiło w frytownicy usmażyć, jak smaże na patelni to paseczki wychodzą:)Jednak w smaku rewelacyjne:)
Z okazji Dnia Dzoadkow przez weekend zajadalismy sie; sernikiem smazonym, rolada z czekolada, pucharki z piernikiem nasaczonym likierem kawowym i bita smietana, pucharki z musem i truskawkami & galaretka owocowa
Ja wnukowi (3 latka) zafundowałem rożki z kremem (50 zł za kg)... Kubuś spróbował i odłożyl ...Dziadku a masz paluszki "niesłone" ? Na szczęście miałem
Ale pysznie wyglądają... Ja wnukowi (3 latka) zafundowałem rożki z kremem (50 zł za kg)... Kubuś spróbował i odłożyl ...Dziadku a masz paluszki "niesłone" ? Na szczęście miałem
My dzisiaj z koleżanką, wspólnymi siłami popełniłyśmy taki oto tort fererro rocher dla jej męża - piłkarza. Efekt może nie powalający, ale było to nasze pierwsze podejście do masy marcepanowej i jesteśmy bardzo dumne
My dzisiaj z koleżanką, wspólnymi siłami popełniłyśmy taki oto tort fererro rocher dla jej męża - piłkarza. Efekt może nie powalający, ale było to nasze pierwsze podejście do masy marcepanowej i jesteśmy bardzo dumne
Oj tam , oj tam:) nikt tego nie wymaga, ale napoleonkę z cukierni, poznam na kilometrDobra, już nic nie mówie na ten temat:)Jak Tobie Janeczko wyszło , to i mnie zapewne takie wyjdzie:)
Mam wrażenie, że bliższe prawdy byłoby napisanie iż to Anulka piecze.
Widziałam i ten przepis. Krem od ireny sikory, tak jak wczoraj pisałam chyba tutaj najlepszy, przynajmniej z tych ktróre dotąd wypróbowałm, Ciasto do wypróbowania bo mnie zaintrygowało to piwo.
Nie dla każdego kuchnia , to cały świat. Tobie pasuje taka rola, to ok.Mnie nie, mam troszkę inne priorytety.Moje życie nie polega na gotowaniu, pieczeniu i wstawianiu codziennie zdjęć na kilku stronach w internecie.
Właśnie na ciasto wykorzystałam ten przepis (ciasto wyrobiła mi maszyna do chleba), a mak miałam zmielony i zamrożony, bo został mi od świąt, więc go doprawiłam miodem, cukrem, jajem, olejkiem migdałowym i śmietanką. Tylko robiłam malutkie bułeczki, bo te w przepisie są większe, ale równie smakowite
Powoooooli :) dopiero od 2dni mam internet :) Więc dajcie mi kilka dni, prooooszę :) Dziś wymyśliłam taki tort (próba przed urodzinami Rysi) Jasny biszkopt- 2 blaty, biszkopt orzechowy- 2blaty, masa z soku z czerwonych pomarńczy, na którym zrobiłam krem z dodatkiem jajek, żółtek, masła i mąki ziemniaczanej a po ostudzeniu połączyłam go z mascarpone, całość oblana gorzka czekoladą chłodzi się w lodówce :)
Po komentarzu do mojej kremówki myślałam, że stac Cię na więcej.
Kremówkę z kupnego ciasta moja córka robiła sama w IV kl. a i krem wychodzi jej zdecydowanie lepiej bo jak widzę Twój jest troszkę za rzadki i nie kroi się ładnie tylko ciągnie za nożem.
Cóż jak mówi stare przysłowie " Ta krowa co dużo ryczy mało mleka daje".
W przeciwieństwie do Ciebie ja nie poleciałam do cukierni i nie kupiłam napoleonki,tylko zrobiłam sama:) Ponieważ nie miałam piwa w domu, nie ryzykowałam zakalca, tylko zrobiłam z gotowego francuskiego, które miałam w zamrażarce.
Krem wg ekkore wyszedł idealny i zawsze taki wychodzi, tylko napoleonka dobrze jeszcze się nie ścięła jak ją kroiłam, więc sobie nie pochlebiaj ciastkiem z cukierni.:)Widać na oko , że mąki do kremu napakowali w tej cukierni. Bardzo mnie zdziwiło, że twoje ciastko ma idealny rozmiar , identyczny jak w cukierni. Czemu nie ukroiłaś większego kawałka, skoro to był Twój wypiek:)) Trzeba umieć się przyznac że się ciastko kupiło w cukierni:))))))))))
Nie bedę Tobie udowadniac, że nie jestem wielbłądem :)
A jesli chodzi o ciasta z cukierni, nigdy takowych nie kupuję bo po prostu wolę domowe i potrafię wbrew Twoim mniemaniom o moich zdolnościach je wykonac, podobnie zresztą jak Anulka.
Owinięty jest pasem czekolady, który powstał przez rozsmarowanie czekolady na papierze i przyłożeniu do ciasta papierem na zewnątrz :) Dziękuję miło mi że się podoba :)
Wyglądają pysznie i na pewno były pyszne! Wyobraźcie sobie, że ja kilka dni temu zrobiłam najgorszą pizzę świata. Nie wiem, co mnie podkusiło, ale popsułam wszystko, dodając do pysznego, aromatycznego sosu z pomidorów oraz do sera... resztki pieczonego pstrąga, resztki sałatki z zielonego pomidora oraz resztki kukurydzy i groszku z puszki. Nigdy tego nie róbcie! Przepisu oczywiście nie będzie w mojej książce kucharskiej :D
Nie wiem co sie dzieje, już kolejny raz jak wstawiam link podpina mi się jakiś konkurs, może to tylko u mnie a jeśli nie to poszukaj w przepisach ekkore " napoleonki ireny sikory i 555" bardzo udane połączenie. wstawię też za moment komentarz więc będziesz mogła znaleźc.
Dzisiaj była generalna próba smażonych ciasteczek walentynkowych - udały się, więc chyba wkrótce będzie można zajrzeć do przepisu na nie w sekcji Fairy :)
No to zaczynam nowy wątek wypiekowo-deserowy:)
U nas wczoraj i przed wczoraj gofry, trzeba było przetestować nowy nabytek do pieczenia gofrów i ciasteczek:))
Zdjęcia takie sobie, bo ciężko było ustrzec goferki przed żarłoczną rodzinką;))
ja zamierzam upiec bułgarską szarlotkę:)
NIC;) Adwent sie zaczal, mam mocne postanowienie, ze odchudze swoj zadek;)
ha ha ha! moje adwentowe postanowienie to zero słodyczy...ale tylko ja wiem jakie to ogromne wyrzeczenie:)
ciekawe czy moja waga drgnie choć pół kg w dół....?
MUSI drgnac !!!;) ja bym chciala 3 kg..;-)) ups..sorki..uciekam z tematem
MUSI drgnac !!!;) ja bym chciala 3 kg..;-)) ups..sorki..uciekam z tematem
Madzia, zostaw to "spadywanie z wagi" na po ŚwietachNie słyszałam żeby się ktoś odchudził przez Święta:) No chyba że jest chory.
Nie słyszałam żeby się ktoś odchudził przez Święta:) No chyba że jest
Napisałam na " po Świetach"chory.
No tak, co ślepemu po oczach:))))
To tak a'propos przed i po :)
sorki za OT, ale tak samo jakoś.....;)
Jak bym swoje koty widziała. Mój rudy( przyszedł 2 miesiące temu i już został ) identyczny jak z drugiego zdjęcia, jeszcze nie widziałam u kota takiego apetytu, drugi biało rudy jest sporo chudszy.
mniam mniam,
u mnie do świąt żadnych wypieków.
Do kawki ewentualnie kosteczka czekolady :)
mniam mniam, u mnie do świąt żadnych wypieków. Do kawki
U nas miało być tak samo, ale dla wnusi i dzieci zrobię wszystko:)) No i trzeba było sprawdzić maszynkę..ewentualnie kosteczka czekolady :)
U mnie chlebki sobie rosną, oczywiście na zakwasie....
Pyszne u Ciebie makusiu, u mnie na stole cukier w cukiernicy i był makowiec z biedronki, który kupił sobie mężuś i sam zjadł, bo mu sie cukier znudził:)))
Oj piękne te goferki. Wyglądają smakowicie:)
Oj piękne te goferki. Wyglądają smakowicie:)
I takie też były:))Smakowicie wyglądają te gofry.A co to za maszynka o której piszesz?
Marzanno, to maszynka do pieczenia gofrów, orzeszków i ciastek:)
Babkę zebrowatą do szkoły na kiermasz http://wielkiezarcie.com/recipe44676.html zdjęcia nie zdążyłam,bo córka zaraz z rana wzięła...
i ciasteczka kruche - guziki dla znajomej krawcowej (przepis nie mój,ale pozmieniałam ilości w składnikach i nie dodałam barwników jak w przepisie, jedynie suchy mak,dałam inny aromat...)
Babkę zebrowatą do szkoły na kiermasz
Fajne guziory :):)http://wielkiezarcie.com/recipe44676.html zdjęcia nie zdążyłam,bo
córka zaraz z rana wzięła... i ciasteczka kruche - guziki dla
znajomej krawcowej (przepis nie mój,ale pozmieniałam ilości w
składnikach i nie dodałam barwników jak w przepisie, jedynie suchy
mak,dałam inny aromat...)
Te guziki powalają , extra:)))
Biscotti w trzech wersjach;
migdalowe
z kawalkami czekolady
czekoladowe z orzechami i skorka z pomaranczy. Super proste ciasteczka ale jakie smaczne i swietny pomysl na prezent na swieta.
Swietnie smakuja z kawka poniewaz sa bardzo twarde wiec maczanie w kawie lub winie wskazane.
Czy to "tutejsze" wypieki? Nie mogę znależć przepisów... Mogłabyś podać linki do receptur? Z wielką chęcia sprawię sobie w domu takie pyszności.
Upiekłam resztę ciasteczek zimowych z czekoladą wg Wkn, teraz poleżą do Świąt, zachęcam bo są pyszne, tym razem zrezygnowałam z maki sojowej , bo mi zabrakło. Bez niej też są super:) w dużym pudełku,dzisiejszy wypiek.
Cieszę się, że ciasteczka mają wzięcie :)
Ja dzisiaj piekę chleb na zakwasie.
A u mnie dziś muffinki :):) z Michałkami ( zamiast czekolady :)
a ja zrobilam rogaliki
Ja wczoraj sernik biało-czarny wkn.
sernik piernikowy- zrobiłam po raz pierwszy i na pewno powtórzę wypiek na Święta:) szybko i smacznie plus wspaniały korzenny zapach w domu...
Ja dzisiaj na szybko dla dzieci http://wielkiezarcie.com/recipe23658.html
Jutro mama ma gości, bo są jej imieniny, więc córka upiekła
Ładnie wygląda ten piernik, z jakiego przepisu piekłyście Dario?piernik, szarlotkę i biszkopt z kremem z nutelii i bitą śmietaną, a
ja sernik, to małe próbki:)
Z różyczki przepisu:)
http://wielkiezarcie.com/recipe39134.html
Z różyczki przepisu:) http://wielkiezarcie.com/recipe39134.html
Dzięki, chyba go upiekę, wygląda bardzo apetycznie;)ja na jutrzejszych gości piekę szarlotkę z bezą na kruchym cieście z moich przepisów :-)
http://wielkiezarcie.com/recipe92238.html
U mnie dziś wielkie "pierniczenie".
U mnie tez pierniczki, ale ozdabianie troszkę później:)
Pachnie w całym domu...;))
Ciasto cielaczek z przepisu kalli
Bardzo apetycznie to ciacho wygląda:)
U mnie dzis jogurtowe muffiny posypane cukrem pudrem .
A w tygodniu bedzie wielkie pierniczenie ;P
Takie tam...
Ze sklepu?
Prościusieńko ;)
No ,polewa idealna:)
Takie tam...
Sklepowy wypiek hahahahahaaaaaW Poznaniu w sklepach pierników nie pieką.
Oj EKSPERCIE (HIHIHI) nie bądz taki drobiazgowy
Babka pomarańczowa
Z tego słynnego sklepu??
Nie, z osiedlowej cukierni.
Nie wytrzymam z Tobą:)Znów mnie szczęka boli.
U nas w ramach odświeżania zakwasu chleb żytnio-pszenny z orzechami laskowymi i ziołami prowansalskimi (z przepisu "na oko") - dopiero co wystygł, nie mogłam się powstrzymać i pożarłam piętkę :)
U mnie w weekend było
A dzisiaj napieklam muffinki na wigilie do przedszkola
i czekoladki świąteczne
Co prawda, nie pieczone dziś tylko na Święta, ale chwalę się:)
Galaretka w swiatecznych kolorach :)
Troche niedopracowane tartaletki/ser z lemon curd/, zostawione byly na ostatnia chwile:(
Nic nie piekę, bo mamy ciasto ze Świąt, a dzisiaj jedliśmy , piernik z powidłami i sernik z lemon curd.
Ooooooo przoszę ... ja opóżniona strasznie ..jeszcze w tym wątku nie byłam .. No to se cichutką siende w kąciku i pogapiem siem .... :)))
Ależ zdrowa i piekna ta '' wątróbka '' .. Masz w swojej kolekcji przepisików ? Maline rozpoznałam .. dobrze widzę przez okularki ...
Ależ zdrowa i piekna ta '' wątróbka '' .. Masz w swojej
kolekcji przepisików ? Maline rozpoznałam .. dobrze widzę przez
okularki ...
Przepisu jeszcze nie wstawilam , bo i co to za przepis, ale dalej trenuje z czekolada, a efekty bardzo marne, moze ktos podpowie jak zrobic aby wyszly ladniejsze . Na 3 foremki jedna popekala , chyba mam za ciezka reke :):)
Toffik jest w tym specjalistka :)))
:)) No to moze jeszcze jeden wypiek, do przekrojenia podegrzalam noz, no
Raczej jak śledziona z formaliny...bo latwiej kroic czekolade, ale nie przewidzialam, ze mus bedzie wygladac jak
swieza watroba :((
Mi się ten mus kojarzy z miąższem śliwki
Popełniłam ,,Bounty" z przepisu Arabis- się przegryza, jutro będziemy się nim ,,leczyć"
Babka kakaowa (wyrób własnoręczny, wypiek własnopiekarnikowy) ;)
Ciasteczka kruche z oczkiem malinowym
Ciasto kubuś
Wczoraj udało mi sie zrobic torcik :)))
sernik
A ja na dziś przewidziałam wianek noworoczny, orzechowy :)
Ostatnie trzy kawałki :(((
Ja już patrzeć nie mogę na słodycze:)
o jaki ladny ! Az milo ppatrzec .Mam pytanko ja pieklam na swieta i po pierwsze pek mi ;( ( nie zawijalam ) po drugie ciasto odchodzilo od maku :( a po trzecie( byl drozdzowy ) nienaturalnie mi wyrosl tzn .na koncach strasznie - w srodku troche ;( w smaku bardzo dobry na wyglad lepiej nie mowic ;( No co moglo byc zle ?Myslalam ze moze za duzo maku ale na zdjeciu widze ze twoj tez ma duzo a ciasto jest super ;)
Bananowiec córki z brzoskwiniami i galaretką, pyszności:)
Z przyjemnością popatrzę sobie na bananowca, nic nie piekę, bo za tydzień czeka mnie większe pieczenie, a póki co wyobrażam sobie jakie to pyszne.
Ładnie to tak córkę wykorzystywać ?
Sama chciała i zrobiła:) ale nie sądzę że specjalnie dla nas, chłopak przyjechał , więc pewnie chciała pokazać jakie to ona bananowce pyszne robi:))
Hahaha...teraz rozumiem...motywacja nie podlegająca dyskusji
U nas andruty, trzeba było wykorzystać masę z orzeszków:)
http://wielkiezarcie.com/recipe95822.html
faworki z tego przepisu
http://wielkiezarcie.com/recipe41593.html
Ciasto jabłkowo-śmietanowe
W sobotę makowczyk, bułeczki i ciasto z serem i jabłkami.
Dziś chleb pszenno-żytni.
Widzę, że masło też sama uklepałaś
Ale mi masełkiem zapachniało .... oooocie tak robiła moja babcia ...taką drewnianą kopystką fale .. ))) Ach wspomnienia i ten chlebuś .. )) Dobrze ,że ja urodzona w tamtym wieku a nie w erze big - maca :))
Janeczko, ale smacznie u Ciebie, mniamm:))
Tym maselkiem zapachnialo mi az za oceanem, przypomialam sobie moje dziecinstwo. Gdy mielismy krowe moja mama tez robila takie maslo i tez takie fale. Dzis krowy juz nie ma wiec pozostaje mi tylko powspominac i pomarzyc troszeczke :-)
A ja bym chciała przepis na takowe masełko :)
Ja od dłuższego czasu mam ochote na gorącą czekolade, może dziś wieczorem u da mi się zrobić :)
Przepis na masło... hmmmm
Trzeba po prostu dobrze ubic wiejską śmietanę.
Można to zrobic np w słoiku lub malakserze bo nie przypuszczambyś miała dostęp do " maśnicy".
Ptyś http://wielkiezarcie.com/recipe22179.html niestety bez zdjecia bo za szybko zostal zjedzony :)))
makusia - ja dostalam od meza pod choinke gofrownice :) ale jeszcze nie probowalam .No ale mnie skusilas tymi zdjeciami i zaklepuje na sobote -probe generalna !;)W zestawie jest ksiazeczka z przepisami to poexperymentuje U mnie dzis znowu na zyczenie chlopakow rozki drozdzowe a w piekarniku sernik z ricotty ;) jak wyjdzie nie wiem dam znac ;)
Nic nie piekłam , ale zrobiłam na deser kisiel wiśniowy z jabłkami, ale dobry wyszedł:)Zrobiłam z przepisu Wkn, na własnym soku wiśniowym.
http://wielkiezarcie.com/recipe66556.html
ale sie zdziwilam wczoraj- wyszedl nawet nie popekal troche opadl dzis z polewa ;)
Nie piekłam na święta, to jest po świętach...keks nadziany bakaliami
Drocia ... !
Jestem z Ciebie dumna ...
tylko z tylu mi sie troche przypalil ale zakrylam czekolada -megi to tak miedzy nami zeby nikt nie uslyszal
pasztet z królika
pasztet z królika
Na słodko?A u mnie dziś biszkopt z dżemem truskawkowym i masą budyniową, a na wierzchu galaretka z truskawkami z zamrażarki.
40 sztuk rurek z bitą śmietaną posypanych cukrem pudrem :) :)
Pyszna szchownica
Dobra , dobra ...a nie widze ani '' skoczka '' ani '' damy '' , ani '' króla '' . To chociaż kawałek szacha - mata pokaż .. )))
, troszkę się rozjechało...ale co za smak.....
Muffinki czesciowo z bananami a czesciowo z kawalkami czekolady.
kruszonka
Wczoraj u mamy pikantne ciasteczka francuskie piekłyśmy, dzisiaj w domu biszkopt z pianką jagodową i pudrem.:)
Wczoraj u mamy pikantne ciasteczka francuskie piekłyśmy, dzisiaj w domu
biszkopt z pianką jagodową i pudrem.:)
A co to za pikantne ciasteczka ? Mogłabyś wstawić przepis ?
Zwykłe ciasto francuskie, wykrojone obręczą do pierogów i upieczone,
Mniamposmarowane serkiem topionym ze szczypiorkiem i serek śmietankowy ,
wymieszany z ostrą papryką i mielonymi orzechami, z pomidorem i
bazylią:)Taka przekąska wymyślona przez córkę:)
Może i proste, ale fajnie byłoby gdyby znalazł się w przepisach to wtedy nie zginie i ja chętnmie z niego kiedyś skorzystam
ja tez jestem za wstawieniem do przepisów :)))
A przepis na tą piankę jagodową mogę prosić? Mam zamrożone jagody może zrobię.
http://www.garnek.pl/anulkaz/24473623/ciasto-z-pianka-jagodowa
Szarlotka
U mnie rogaliki i ciasteczka z ciasta rogalikowego ( mój synuś wykrawał foremkami ciasteczka :)
Dopisano 13-01-13 15:55:00:
Wmurowało mnie w fotel .... mistrzostwa świata Malinko .. )) łapa sama leci do ekranika i nadmiar śliny w bużce ... Oj zdolna dziewczynak , zdolna ... do wszystkiego ..
Ciekawy pomysł z tymi ciastkami
Moje ostatnie wypieki:
pijana śliwka nieco zmieniona
sernik gotowany
tort makowy
Cóż mam powiedzieć ... chyba pokazać ..
Tort makowy na urodziny ośmiolatki, trufle w polewie czekoladowej i ciasto jogurtowe z jabłkami.
Nie ja pieklam ale na moja prosbe maz upiekl snikersa :)))
Musiałam sie odstresować. Kuchnia mnie uspakaja. Szybkie mufinki do kawy a na kolację świeży, swojski chlebek.
Mufinki jednej brakuje...sprawdzałam czy upieczone,- gryz, gryz...upieczone..)
A z jakiego przepisu ten pysznie wygladajacy chlebek ?
Chlebek tym razem z przepisu till.
http://wielkiezarcie.com/recipe27419.html . Twoje paszteciki - też baardzo apetycznie wyglądają!
Sa pyszne mozesz mi wierzyc :) , przepis na chlebek zapisany do wyprobowania.
U mnie dzis muffiny, polowa z bananami a druga polowa z truskawkami ciasto wg przepisu http://wielkiezarcie.com/recipe62817.html i paszteciki z miesem wg wlasnego przepisu.
Ale pyszności napiekłaś:)aż ślinka leci , a mnie najbardziej do tych pasztecików:)
Tez bym skosztowala takich pasztecikow mniam
Moje panie bardzo chetnie bym poczestowala ale jak na razie moge tylko wirtualnie bo mieszkam az za oceanem ( w tym roku sie to zmieni bo wracamy do Polski na stale ). No chyba ze ktoras z Was wsiadzie w samolot i przyfrunie do mnie a to juz wtedy napieke swierzych. Ja czesto robie te p[aszteciki bo maz zabiera sobie do pracy a moje dziewczynki tez bardzo lubia tylko sciagam kminek.
makowe bułeczki do kolacji ...
Też bym zjadła, bardzo zachęcająco wyglądają, do tego świeże masełko:)
i nic więcej nie trzeba ...
i nic więcej nie trzeba ...
i jeszcze gorąca czekolada...i nic więcej nie trzeba:)Pączusiów mi sie zachciało i zrobiłam 30 szt:)
Się poczęstuję
Bardzo proszę:) Paseczki mi dzisiaj nie wyszły, bo mnie podkusiło w frytownicy usmażyć, jak smaże na patelni to paseczki wychodzą:)Jednak w smaku rewelacyjne:)
Oj tam paseczki, smaczne są na pewno.
Dopisano 13-01-18 19:23:30:
W lodówce chłodzi się ciasto: biszkopt, gruszki z syropu w bitej śmietanie, truskawki zalane galaretką.Dopisano 13-01-19 16:54:26:
No i jeszcze fotoNo to pysznosci będą u Ciebie :)
Mniam ja sie tylko napatrzę, ale niebawem też bedę kusić
O jej, ale mi smaka narobiłaś
u mnie znowu ptys wg nadia, uwielbiamy go mniam :)))
Sernik na zimno wg Niebieskiej Różyczki ,ciasto pijak i moja wariacja na temat tortu ....:):):)....
Pyszności:) Ciekawa jestem jak serniczek wam smakował, bo wygląda rewelacyjnie.
Sernik od Różyczki bardzo smakował i w domu i w pracy ....na pewno do niego wrócę :):):)....baaaardzo smaczny :)
Piszę się na ten sernik :P
U mnie kruche rogaliki. Te za chwilę do kawki, a całe 32 szt. na urodzinowe wyjście...
Przesyłam wirtualnie kawałek :P....bo jeszcze troszkę zostało :)
Sernik na zimno wg Niebieskiej Różyczki ,ciasto pijak i moja wariacja
Urodzinki widzę, wszystkiego najlepszego dla 10-cio latka;)))na temat tortu ....:):):)....
Dziękuję w imieniu syna ...:) urodzinki udały się ...syn bardzo zadowolony :)...a chłopaki również :):)
Sernik na zimno wg Niebieskiej Różyczki ,ciasto pijak i moja wariacja
Czy mogę prosić linka do tego sernika na zimno ? Popełnię go w weekend :)na temat tortu ....:):):)....
Oczywiście :) ...proszę bardzo :) ...niestety ale w domu mam problemy z aktywnością linka ...przepraszam ..
http://wielkiezarcie.com/recipe60228.html
link aktywny : http://wielkiezarcie.com/recipe60228.html
Dziękuję :)
Ja również Wam dziękuję :)Sernik na zimno z truskawkami:)
A ja jak od dłuższego czasu pieke sernik gruszkowy (przepis w moich przepisach). Jutro jedziemy na dzień Babci i Dziadka wiec bedzie jak znalazł
Murzynek Bambo - z przepisu kasiuniuniusi- wygląda zacnie, jeszcze nie próbowany
Heiworth narobiła mi smaku i serniczek na szybko, o smaku truskawkowym , gotowy!:)
Dla mnie proszę pół blachy...
Przecież Ty się odchudzasz podobno
Hurtowa ilość ciastek maszynkowych z ponad 2 kg mąki.
Wafel, oj... juz daaaawno nie było :)
na kolację bułki śniadaniowe wg. Agiatis
http://wielkiezarcie.com/recipe19478.html z dżemem wiśniowym
ja dziś po raz pierwszy piekę chlebek
Wczoraj jechaliśmy z dzieciakami odwiedzić ich babcię z ciachem kawowym w ręku :) http://wielkiezarcie.com/recipe71827.html
Z okazji Dnia Dzoadkow przez weekend zajadalismy sie; sernikiem smazonym, rolada z czekolada, pucharki z piernikiem nasaczonym likierem kawowym i bita smietana, pucharki z musem i truskawkami & galaretka owocowa
U nas na Dzień Babci i Dziadka muffiny:)
Ale pysznie wyglądają...
Ja wnukowi (3 latka) zafundowałem rożki z kremem (50 zł za kg)... Kubuś spróbował i odłożyl ...Dziadku a masz paluszki "niesłone" ? Na szczęście miałem
Ale pysznie wyglądają... Ja wnukowi (3 latka) zafundowałem rożki z kremem
Hahhahaaa, te nasze wnuczęta;)))(50 zł za kg)... Kubuś spróbował i odłożyl ...Dziadku a masz
paluszki "niesłone" ? Na szczęście miałem
Sernik Rosa wg Izuni
Poduchy z jabłkami do popołudniowej kawy
W weekend były faworki
Dzisiaj na szybko muffinki waniliowe wg Kluko
Z braku pomysłu, co do kawki... oto faworki :)
My dzisiaj z koleżanką, wspólnymi siłami popełniłyśmy taki oto
Fiu, fiu, fajny ten torcik:)tort fererro rocher dla jej męża - piłkarza. Efekt może nie powalający,
ale było to nasze pierwsze podejście do masy marcepanowej i jesteśmy bardzo
dumne
Rogaliki krucho-drożdżowe
Dziś kruche ciasto rabarbarowe z różową bezą i kruszonką.
Szarlotka kruszonkowa z cynamonem.
Wygląda obłędnie , lecę upiec oponki truskawkowe,( mały eksperyment)
:)
fale dunaju ( ciasto z PRL-u )
Na dziś kremówka i chleb z płatkami owsianymi i słonecznikem.
jaka smakowita, a przepis z wż?
Z WŻ tylko kombinowana. Krem z innego przepisu i ciasto z inego.
Wygląda jak kupna:)
To komplement czy przytyk ?
Przytyk:) bo w mojej cukierni identyczne sprzedają. Ale jeżeli upieklaś sama, to gratuluję talentu.
Dziękuję za gratulacje. Upiekłam sama.
Ok,niech Ci będzie:) ale i tak nie wierze:) przecież to kupne ciastko,
Niech Ci będzie .
Jeszcze przyjdzie nam cały proces pieczenia i całe blachy fotografować, co by nasz profesjonalizm udawadaniać.
Oj tam , oj tam:) nikt tego nie wymaga, ale napoleonkę z cukierni, poznam na kilometrDobra, już nic nie mówie na ten temat:)Jak Tobie Janeczko wyszło , to i mnie zapewne takie wyjdzie:)
No to chyba pora do okulisty się zapisac, wszak kolejki dośc długie .
Dobrze widzę, ale chętnie upieke takie samo kombinowane, poproszę o przepis:)
Prosze bardzo krem ireny sikory bo jest chyba najlepszy na WŻ a ciasto nie pamiętam czyje ale mam zapisane proporcje.
2,5 szkl maki, 1 zółtko, jedna margaryna, 3 łyżki śmietany.
Wszystko razem zagniesc, schłodzic ok 1/2 godz i upic na złoto 2 placki
Wychodzi bardziej w strukturze kruche niż kremówkowe i trochę za twarde jak dla mnie, więc następnym razem poszukam innego przepisu.
Proponuję poprosic córkę o upieczenie może też wyjdzie jak z cukierni.
Dzięki za przepis, Postaram sie upiec sama:)
Więc powodzenia życzę i proszę o fotkę.
Zawsze pieczemy napoleonkę ekkore , lepszej nigdy nie jadłam:)Czas spróbować inną.
http://wielkiezarcie.com/recipe23210.html
Mam wrażenie, że bliższe prawdy byłoby napisanie iż to Anulka piecze.
Widziałam i ten przepis. Krem od ireny sikory, tak jak wczoraj pisałam chyba tutaj najlepszy, przynajmniej z tych ktróre dotąd wypróbowałm, Ciasto do wypróbowania bo mnie zaintrygowało to piwo.
Owszem, piecze córka ciasta , jak ma czas. Ale ostatnio ja też dużo piekę.:)
Niektórym to się wydaje, że jak sami nie potrafią, to innym też nie powinno wychodzić takie ładne jak Twoje.
Ty za to potrafisz, koń by się uśmiał :))))
Nie dla każdego kuchnia , to cały świat. Tobie pasuje taka rola, to ok.Mnie nie, mam troszkę inne priorytety.Moje życie nie polega na gotowaniu, pieczeniu i wstawianiu codziennie zdjęć na kilku stronach w internecie.
Po to sa strony kulinarne, żeby wstawiać przepisy i zdjęcia.
No popatrz , zmieściłaś się w czasie edycji.
Jeszcze przyjdzie nam cały proces pieczenia i całe blachy fotografować, co
No przecież całej blachy nie kupię...wiesz ile to kosztuje???by nasz profesjonalizm udawadaniać.
Jak kupię na blachę na dach, to sfotografuję
Dopisano 13-01-31 12:20:09:
Dwa razy mi się wpisało "na"Nie wiem co kto chce od tej kremowki, dla mnie ona na kupna nie wyglada, pozdrawiam :)
Nie kto tylko Ja:))))Temat już zakończony.
Kremówka jak kremówka. Normalna, domowa.
Fajne grube ciasto, a nie tam jakiś płatek.
Zresztą w cukierni też robią ludzie.
Janeczko, to dla Ciebie komplement że Twoje wyroby są jak te profesjonalistów.
Pewnie dawno osiągnełaś ten poziom w wypiekach.
Pozdrawiam :)
U mnie była babka piaskowa i ptysie z bitą śmietaną ,inne z budyniem:)
Pieczone pierogi z ziemniakami i kaszą gryczaną ( kartoflaki).
Jasiu, podrzuć kochana przepis na to cudo, proszę
Mówisz i masz, idę wstawic przepis.
źle się podpiełam
...
Placvek ze śliwkami (mrożonymi)
Ale apetycznie wygląda to ciacho, mniam:)
U mnie oponki truskawkowe, kruchutkie i pyszne:)
Wypieki niedzielne- chałka wg.przepisu Wkn i ciasto z kremem sułtańskim megi65
Bardzo apetyczne:)złapie kilka.
Może nie upieczony ....ale zrobiony deser do kawy ...
Drożdżowe faworki - chruściki :)
Bułeczki kwiatki :)
Skręcone bułeczki z makiem
Bogdziu,a pochwal sie jak i z czego poskręcalas te bułeczki. Posłużylaś sie jakimś przepisem czy Twoja intuicja, wyobraźnia i zdolności wzieły górę?
Mam jeszcze puszkę z makiem i wielką ochote wykorzystać go na drożdżówki. Chciałam skorzystac z tego przepisu.
http://wielkiezarcie.com/recipe91776.html A może i twoje są na ten wzor zrobione?
Właśnie na ciasto wykorzystałam ten przepis (ciasto wyrobiła mi maszyna do chleba), a mak miałam zmielony i zamrożony, bo został mi od świąt, więc go doprawiłam miodem, cukrem, jajem, olejkiem migdałowym i śmietanką. Tylko robiłam malutkie bułeczki, bo te w przepisie są większe, ale równie smakowite
O dzięki bogdziu za odpowiedź. Skoro Tobie wyszły i mak nie wyfrunął na zewnątrz, to i ja sie skuszę. Twoje apetycznie kuszące..
http://wielkiezarcie.com/recipe69244.html
oponki serowe a wczoraj udawana szarlotka z rabarbarem
U nas dzisiaj do kawy reszki kawowca :)
Po cytrynowcu zostało już tylko wspomnienie :)
Ale mieliście wyżerkę, pięknie te ciacha wyglądają:)
Cudne obydwa!!!
"Księżniczkowe" ciasteczka
Wcześniejsze zdjęcie skręcanych bułeczek z makiem wywołuje we mnie zazdrość ;). Wkrótce upiekę swoje i wrzucę fotkę :).
To ja już lecę na lukrową wyspę:):):)
Powoooooli :) dopiero od 2dni mam internet :) Więc dajcie mi kilka dni, prooooszę :) Dziś wymyśliłam taki tort (próba przed urodzinami Rysi) Jasny biszkopt- 2 blaty, biszkopt orzechowy- 2blaty, masa z soku z czerwonych pomarńczy, na którym zrobiłam krem z dodatkiem jajek, żółtek, masła i mąki ziemniaczanej a po ostudzeniu połączyłam go z mascarpone, całość oblana gorzka czekoladą chłodzi się w lodówce :)
Napoleonka rozpływająca się w ustach, upieczona z gotowego ciacha francuskiego , krem wg ekkore.
Po komentarzu do mojej kremówki myślałam, że stac Cię na więcej.
Kremówkę z kupnego ciasta moja córka robiła sama w IV kl. a i krem wychodzi jej zdecydowanie lepiej bo jak widzę Twój jest troszkę za rzadki i nie kroi się ładnie tylko ciągnie za nożem.
Cóż jak mówi stare przysłowie " Ta krowa co dużo ryczy mało mleka daje".
W przeciwieństwie do Ciebie ja nie poleciałam do cukierni i nie kupiłam napoleonki,tylko zrobiłam sama:) Ponieważ nie miałam piwa w domu, nie ryzykowałam zakalca, tylko zrobiłam z gotowego francuskiego, które miałam w zamrażarce.
Krem wg ekkore wyszedł idealny i zawsze taki wychodzi, tylko napoleonka dobrze jeszcze się nie ścięła jak ją kroiłam, więc sobie nie pochlebiaj ciastkiem z cukierni.:)Widać na oko , że mąki do kremu napakowali w tej cukierni. Bardzo mnie zdziwiło, że twoje ciastko ma idealny rozmiar , identyczny jak w cukierni. Czemu nie ukroiłaś większego kawałka, skoro to był Twój wypiek:)) Trzeba umieć się przyznac że się ciastko kupiło w cukierni:))))))))))
Myśl sobie co chcesz, masz takie prawo.
Nie bedę Tobie udowadniac, że nie jestem wielbłądem :)
A jesli chodzi o ciasta z cukierni, nigdy takowych nie kupuję bo po prostu wolę domowe i potrafię wbrew Twoim mniemaniom o moich zdolnościach je wykonac, podobnie zresztą jak Anulka.
Pozdrawiam i miłego dnia życzę :):):)
Nie denerwuj się Janeczko, nie wątpię że umiesz piec, ale tego ciastka nie upiekłaś.:)Również pozdrawiam i miłego piątku życzę:):):)
Ps.Bułeczki z kapustką wyszły Ci bardzo smakowite i wierzę, że je upiekłaś na pewno.:)
Kapuśniaki
Jaaa! To sie teraz usliniłam! :)))
Mozesz podac link do nich bo nie widze w Twoich przepisach
Proszę bardzo http://wielkiezarcie.com/recipe96896.html
Dziekuje za link, szukalam kapusniaka. Dodałam do ulubionych :)))
Widze ze w przepisie sa drozdze :(( hmm to bedzie zadanie dla meza :)))
Ależ apetyczne te kapuściaki
Chodzą za nami kapuśniaczki, trzeba pomyśleć, narobiłaś smaczka tą fotką;)
Torcik :)
Bardzo ładny, nie tylko mi się podoba ten torcik ;)
Czym jest owinięty?
Owinięty jest pasem czekolady, który powstał przez rozsmarowanie czekolady na papierze i przyłożeniu do ciasta papierem na zewnątrz :) Dziękuję miło mi że się podoba :)
ile tej czekolady i na jaką średnice potrzebowałaś?
ok 100g na tort o sr 21cm :)
Właśnie zrobiłam że średnim synkiem torcik waniliowy z wiśniową konfiturą, na jutrzejszą dziecinną imprezę.W przekroju zdjęcie będzie jutro.:)
Właśnie zrobiłam że średnim synkiem torcik waniliowy z wiśniową
Matko, ale się zaśliniłam:DDD Wygląda przepysznie;)konfiturą, na jutrzejszą dziecinną imprezę.W przekroju zdjęcie będzie
jutro.:)
Piękny torcik:)
A u nas dziś pączki
Bardzo piekne pączusie Ci wyszły mirabelko, nawet mają jasne paseczki:)
Dziękuję. Też jestem dumna z tych paseczków. Rodzina pochwaliła, pyszne były.
Makusiu, torcik wyszedł pyszny, wszyscy zajadali ze smakiem, a tutaj kawałek dla Ciebie:)
Ale by się zjadło :) Wygląda baaardzo apetycznie .
Makusiu, torcik wyszedł pyszny, wszyscy zajadali ze smakiem, a tutaj kawałek
O jaaaaaaaaa!! Jaki wielki kawałek, dziękuję:) mniam, wygląda smakowicie;))dla Ciebie:)
Dzisiaj na szybko, żeby zabrać wieczorem do znajomych pyszne, bananowe ciacho http://wielkiezarcie.com/recipe11738.html
http://wielkiezarcie.com/recipe63444.html
Wlasciwie to moje dzieci robily a ja pomagalam przy piekarniku
Drożdżówka z makiem a w lodówce chłodzi sie kolorowy zapp
Drożdżówka z makiem a w lodówce chłodzi sie kolorowy zapp
Jakie cudne, i ten lukier, aż się świeci, mniammm;)) Zdradzisz z jakiego przepisu robiłaś?Makusiu, tymi drożdżowkami z makiem pokusiła mnie ostatnio bogdzia.Dotychczas robiłam wersję serową.
Robię zawsze z tego drożdżowego przepisu. Jeszcze się na nim nie zawiodłam.
http://wielkiezarcie.com/recipe91776.html
Dziękuję za link, wygladają obłędnie;)
Oooooo loootosie , jakie apetyczne ... :)))) Zdolna dziewczynka , zdolna ..
To sa ulubione muffinki moich dziewczynek, czesto je robie.
woda, mąka, drożdże i trochę dodatków ...
Wyglądają pysznie i na pewno były pyszne! Wyobraźcie sobie, że ja kilka dni temu zrobiłam najgorszą pizzę świata. Nie wiem, co mnie podkusiło, ale popsułam wszystko, dodając do pysznego, aromatycznego sosu z pomidorów oraz do sera... resztki pieczonego pstrąga, resztki sałatki z zielonego pomidora oraz resztki kukurydzy i groszku z puszki. Nigdy tego nie róbcie! Przepisu oczywiście nie będzie w mojej książce kucharskiej :D
wiesz ile ja sałatek wywaliłem do śmieci bo mi się smaki gryzły, ale trzeba eksperymentować bo inaczej nikt nie wymyśli nic nowego i WŻ zejdzie na psy
Zrobione dzisiaj drożdzóweczki z serem wg. monia7301 :
O jej, ale super drożdżóweczki, bardzo apetyczne , uwielbiam wszystkie wypieki z serem:)
Jakie apetyczne i śliczniusie ... Ja jak MR .. uwielbiam połączenie sera z ciastem , szczególnie drożdżowym.
Za śliczne to one mi nie wyszły:) ale za to naprawdę pyszne.
Zrobione dzisiaj drożdzóweczki z serem wg. monia7301 :
Mniam:))Szału kremówkowego ciąg dalszy. Tym razem z przepisu ekkore.
A nauczysz mnie Moja Droga Koleżanko .... wyprodukować tak cudnej urody ciasteczko .. ? Jeszcze nigdy nie tworzyłam a zbyt zapewne będę miała .. )))
Co tylko chcesz
Janeczko, nie mogli Ci w tej cukierni ukroić większego kawałka? To był żart oczywiście. Pysznie wygląda!
Zasadniczo to mogli ale "większy kawałek to w pasie jeden wiecej wałek".
Mogli chociaż w tej cukierni, blachę wyłożyć folią lub papierem pergaminem, a tak ciasto sie odbarwiło z boku od blachy i jest brudne:)
Miałaś rację janeczko, ta krowa co dużo ryczy mało mleka daje, gdyby nie ten feler, westchnął seler:) ciacho byłoby bardzo apetyczne:))
Nie mogę znaleźć przepisu. Możesz podać link?
As proszę bardzo http://wielkiezarcie.com/recipe23210.html.
Nie wiem co sie dzieje, już kolejny raz jak wstawiam link podpina mi się jakiś konkurs, może to tylko u mnie a jeśli nie to poszukaj w przepisach ekkore " napoleonki ireny sikory i 555" bardzo udane połączenie. wstawię też za moment komentarz więc będziesz mogła znaleźc.
Niestety nie udało mi się go zobaczyć
Dzięki za podanie nazwy. Znalazłam.
Aż ślinka leci, wiedziałam że pożałuję jak tu wlezę
Ja też z przepisu ekkore kremówkę poczyniłam i pączki z marmoladą różaną, ale one nieudane, oj nieudane, paska nie posiadają
Dzisiaj była generalna próba smażonych ciasteczek walentynkowych - udały się, więc chyba wkrótce będzie można zajrzeć do przepisu na nie w sekcji Fairy :)
Jakie fajne, tez takie chce :))) Moge link do nich.
Wlasnie dzisiaj robie czekoladki w ksztalcie serca, ale to na razie do pracy pojda :)))
Wkn wyglądają superowo ja też bym chciała przepis.
Śliczniutkie;)
Zapraszam tutaj, na nowe kuszenie;)