U nas dzisiaj ziemniaki z koperkiem, gołąbki z kapusty włoskiej z mięsem, surówka z rzodkiewką, pomidorami, szczypiorkiem i sosem czosnkowym.Do picia herbata z cytryną i sok pomarańczowy.
Makusiu, nigdy nie będzie mi dane spróbować takiego mięska, z przyczyn osobistych. Dlatego nie kupuje tych gatunków mięs, zapomniałam jeszcze o króliku i kózce, też nie jemy tych zwierzaczków:)
Lubię takie kociołki z takim jedzonkiem,ale u mnie dzisiaj nuggetsy lub filet z kurczaka opiekany w przyprawach,ziemniaki,ryż z pieczarkami,buraczki zasmażane,marchewka z ziołami,ogórek kiszony.
Wczorajszy rosoł z makaronem, na drugie gyros z kurczaka, jajko sadzone, ziemniaki i salata lodowa w sosie koperkowo - szczypiorkowym, do picia sok z jablek.
Mielone z szynki na trzy sposoby - grillowane paluchy, pulpety z pieczarką w środku i tradycyjne kotlety mielone, puree ziemniaczane ze szczypiorkiem, zasmażane buraczki, kiszone ogórki, surówka.
Tortilla z kurczakiem, czerwoną cebulą, pomidorem, konserwowymi ogórkami, sałatą (nie wiem co to - sprawdzę), sosem czosnkowym i prażoną cebulką.
Zupa cebulowa z grzankami, żółtym serem i szczypiorkiem.
Reszta mielonego na trzy sposoby, nuggetsy z kurczaka, pieczone puree ziemniaczane, surówka, sos czosnkowy.
Mniam, ale bym zjadła, a żeberka mam "dzikowe", koniecznie zrobię!! Wczoraj młoda miała pyzy na parze z sosem jogurtowo wiśniowym i 1 porcja kulek mięsnych z makaronem dla chętnego...Dzisiaj od xxx czasów idziemy na pizzę, starsza córka na wycieczce szkolnej, to my z młodą też gdzieś wyjdziemy..
Widać,że dzisiaj obiad wg różyczki - u mnie żeberka wg jej przepisu, ziemniaki,mizeria
Na jutro będzie zachcianka z poprzednich postów kapuśniak na żeberkach...i może ostatki duszonych żeberek ..
Na weekend już zaplanowane,rodzinka będzie, mix kotletów mielonych i drobiowych,ziemniaki,mizeria, surówka z rzodkiewek,domowe kompoty,woda z cytryną i miętą...i takie tam...deser-karpatka..się rozpisałam
Zapraszam, choć nie wiem, jak daleko masz do mnie żeberek wprawdzie zostało mało...ale za to kapuśniaku gotuję jak dla wojska hehee...starczy dla każdego...
Pulpeciki rybne pod warzywną pierzynką,kotleciki warzywne,ziemniaki,surówka z kiszonej kapust, kopytka z masełkiem i bułka tartą,keczup dla potrzebowskich dla smaczku.
Mnie żal wywalić przesolonej młodej kapustki z boczusiem i śmietanką ręki mojego ukochanego, więc robię zupkę na wywarze z warzyw z ziemniaczkami i tą kapustkę tam wrzucę. Mam nadzieję, że da się zjeść:D
hm...a jaki robiłaś sos? bo takiego jak w oryginale to raczej usiebie nie kupię...myslałam o gęstym sosie pomidorowym doprawionym ziołami ale nie wiem czy ten smak byłby odpowiedni....
Tak ...zrobiłam gęsty sos pomidorowy ...doprawiłam przyprawami -solą,pieprzem,bazylią i oregano ,niewielką papryczką chilli....i czosnkiem ...sosu nie zrobiłam zbyt wiele jak radzi autorka przepisu ,bo nie za bardzo lubię "pływające" potrawy ....dodałam też trochę jogurtu zamiast śmietany ...
Pomidorowa z ryżem lub makaronem, gotowana biodrówka wieprzowa z zupy, musztarda i chleb na zakwasie.Do picia schłodzona herbata z cytryna i sok pomarańczowy.
Super:)Ja miałam dzisiaj kalafiorową(młody kalafiorek) z lanym ciastem,podbitą śmietanką 30% oraz żeberka w sosie własnym z dużą ilością kminku,do tego surówka z kiszonej kapustki.
Absolutnie '' merytorycznie '' nie pasujące do siebie elementy obiadu , okazały się świetnym tercetem obiadowym : gulasz z karkówki , knedel i szparagi w sosie maślano - cytrynowym .. ))
Moja Droga ! Ze szparagami to jak z oliwkami i vódka ..albo je się polubi albo ... znienawidzi ))) . Im dłużej jestem u sąsiada tym poznaje regiolane serwowanie szparagów ( a może szparag .. )) Uwielbiam w każdej wersji .. zamiast powszchnie stosowanego sosu holenderskiego na bazie żółtka , masła i śmietany lub beszamelu , podaje sos cytrynowo - maślany . Powiem skromnie .... wybitnie to dobre ..
Pod Złotnikami Kuj .. jest plantacja a może była .. Wybieraj ładne , białe , jędrne )) Sukces murowany )) Ja kupuje tylko na targowisku , zawsze świeże i '' nasi '' wykopali .. Wielki szacun !
Wczorajsza zupa pomidorowa, na drugie danie roladki z mięsa mielonego z musztardą, cebulą , ogórkiem i boczkiem, ziemniaki z koperkiem, sałatka z pomidorów z cebulą.Do picia sok pomarańczowy i schłodzona herbata z cytryną.
Drugi dzień kapuśniaku na żeberkach i może kilka naleśników z dżemem, na jutro coś na szybko,może kiełbaska pieczona...a na niedzielę zmiana planów, przegłosowane -zamieniłam tradycyjny obiad (kotlety,ziemniaki,surówki) na gniazda makaronowe wg bronislawy do tego mix surówek, a na deser zamiast karpatki będzie serowa krówka z piernikami wg megii013 O! Już nie zmieniam...
U mnie też pomidorowa z makaronem, a na drugie karkówka pieczona na ziemniakach i sałata lodowa z marynowanym czosnkiem, czarnymi oliwkami i sosem vinegret.
Szybki obiad, ziemniaki z koperkiem, jajko sadzone ze szczypiorkiem, najeżona smażona kiełbasa i mizeria. Do picia herbata z cytryną i woda z sokiem malinowym.
Ja bym nie ryzykowała i poczekała na prawdziwą polną kapuchę, Przecież ta wczesna musiała dostać dużo nawozu, żeby tak szybko urosnać gdzieś w szklarniach, a do tego maleńkie te główeczki jak piąstki.U nas rolnicy weszli w pole dopiero 1 maja, wcześniej stała woda i nie było możliwości posadzić kapusty i przykryć folią, żeby przyśpieszyć jej wzrost. Zrobili to dopiero 1 maja,jak tylko urośnie , zaraz pójdę kupić i będziemy się objadać.:)
To fotka zrobiona 1 maja, pod tymi foliami rośnie kapucha :)
Kiedy weszli na pole to nie wiem, bo ja miastowy:) ale zgadzam się z Tobą co do kapusty oglądając choćby kalafiory czy brokuły. Ale smaka mi kapuchę narobiła :)
Bo kocham wieś, wszędzie mam blisko, świeże powietrze, swój dom, ogród i mogę robić co mi sie podoba, nikt nie gdera za ścianą że głośno. Rolnicy sadzą kapuchę kalafiory , cebulę i inne dobroci, wiec kiedy zechce będę mogła kupić towar prosto z pola:)
Botwinka na młodej włoszczyźnie, na drugie- placki ziemniaczane z gulaszem (Epsia przygotowała na nasz przyjazd z urlopu- punktuje dziewczyna u przyszłej teściowej, że hej..
Zupa jest z wczoraj - zwykła śmieciówka, czyli "wrzucaj wszystko co pod ręką" :) Synalek je uwielbia. Potem bakłażany faszerowane... jeszcze nie wiem czym. A potem to już chyba nie będzie na nic miejsca :)
Dzisiaj młody szczawik z łąki po wiejsku, do tego jajko na twardo i zimniaki z koperkiem pokraszone skwarkami z boczku.Do picia schłodzona herbata z cytryną i sok jabłkowy.
Dzisiaj młody szczawik z łąki po wiejsku, do tego jajko na twardo i zimniaki z koperkiem pokraszone skwarkami z boczku.Do picia schłodzona herbata z cytryną i sok jabłkowy. http://wielkiezarcie.com/recipe45075.html
Kurcze, nie mam szczawiu, chętnie byśmy taką zupkę zjedli.
Mooożesz,kobietko.Tak się obżarłam,że ledwo mam siłę siedzieć.Cały gar z tego wyszedł,jak zwykle.Jeszcze koleżanka przyjdzie na poczęstunek,a reszta-pewnie na jutro.
U nas na obiad, kotlet w jajeczno śmietanowej koszulce z naszego przepisu, ziemniaki z koperkiem i sałata z sosem ziołowym i papryczką chili.Do picia herbata schłodzona z cytryną i woda z sokiem wiśniowym.
Dzisiaj był zbiór szczawiu z działki, dużo zamroziłam i jeszcze nagotowałam na gotowo szczawiu po wiejsku z roztrzepanym jajkiem i zawekowałam, tylko sie podgrzeje i bedą obiady
Kotlety mielone nadziewane porami i suszonymi pomidorami podane z młodymi ziemniakami z bliżej nieokreślonego zakątka nie naszego świata oraz łebkami zielonych szparagów duszonych na maśle z małymi marchewkami :)
ps.
to obiad z wczoraj, dziś będzie chyba bezobiadowo - na kanapkach z domowego chleba z czarnuszką - do tego żółty ser, malinowe pomidory i cześć :D
Pierś drobiowa faszerowana ananasem i serkiem topionym, ziemniaki z koperkiem i sałatka pomidorowa z sosem ziołoym i chili.Do picia kompot rabarbarowy i sok jabłkowy.
Obiecałam sobie że poczekam na polną kapustę, ale jak pojechałam dzisiaj na targ , to nie mogłam się powstrzymać i kupiłam, główki były bardzo twarde.
Na obiad więc była młoda kapustka, po skrzydełku z pieczarkami i ziemniaki, Później był grill, karkówka i kiełbasa, do picia herbata z cytryną, coca cola i sok pomarańczowy.
MR zdradź jak zamrażasz szczaw, tzn. czy go pierw blanszujesz, czy wkładasz od razu do woreczków... a potem wykorzystując do zupy /np. w zimie/ co z nim robisz? Przyniosłam wczoraj z działki i czeka ... a ja razem z nim na Twoją poradę... a szpinak jak mrozisz?
Ja posiekany szczaw podsmazam na masle (margarynie), goracy wkladam do słoikow i szybko zakrecam, odwracam do gory dnem, słoiki stoja przez cala zime w piwnicy i nic sie z nimi nie dzieje, w tym tyg chyba ostatni zjedlismy. Tak samo robie z pomidorami na zupe (tez mi ostaly 2 ostatnie z poprzedniego roku).
Szczawiu nawet nie kroję, tylko umyty i odsączony dokładnie pakuję do torebek i zamrażam,.(pakuję w podwójne lub grubsze torebki foliowe) Jak już się zamrozi, naciskam delikatnie palcami i szczaw się kruszy, na drobniutkie kawałki:)
Tak pokruszony, układam torebka na torebce w zamrażarce, zajmuje mało miejsca, a smakuje jak świeżo zerwany:)
Botwinka z naszego przepisu z jajkami, na drugie danie szparagi z przesmażoną bułką tartą na maśle, ziemniaki z koperkiem, kotlet drobiowy, mizeria ze szczypiorkiem i rzodkiewkami .Do picia kompocik z rabarbaru.
Wczorajsza botwinka z jajkiem, ziemniaki z koperkiem, kotlet schabowy i sałatka z pomidorów ze szczypiorkiem. Do picia kompot z rabarbaru i woda mineralna z cytryną.
Pięknie i pysznie:) Mieliśmy mieć dzisiaj szaszłyki i kaszankę na kolację z grilla w ogrodzie, ale przyszła wielka burza, tak wszystko zlało, że odkładamy na inny dzień:)
Bardzo Wam dziękuję :) ...u nas wczoraj leniwe leniuchowanie w ogrodzie było prawie przez cały dzień ...w sobotę ze znajomymi na grillu mieliśmy kilka rodzajów ryb ,i moje kaszanki na dwa sposoby i ziemniaki w folii,o których pisałam w innych wątkach ...
U nas dziś też pogoda przemienna ,raz słońce ...raz mocno leje ,przed chwilą słoneczko było ....ale chmury nadchodzą i właśnie słyszę jak już grzmi .....
Ja z grilla wybieram zestaw nr 6 . Uwielbiam plenerowe herbatki , caffki a może parę listówków miętki pieprzowej znalazłoby się w Twoim ogrodzie lub u .. sąsiada . Pozdrawiam pięknie )))
Mam mieć tomografię jamy brzusznej z kontrastem... którego wypicie powoduje przeczyszczenie jelit w organiźmie :) więc po co się męczyć? Tak sobie sama wymyśliłam że zjem lekki obiadek a potem już dietka do rana.
Wczorajsza zupa pomidorowa z makaronem, na drugie piersi kurczaka w przyprawach z piekarnika, pieczarki duszone w sosie sojowym, ziemniaki i salata lodowa w smietanie.
Zupa fasolowa ze skwareczkami z boczku wędzonego, makaron z chili, szczypiorkiem i jajkami, smażony na maśle. Do picia sok pomarańczowy i herbata z cytryną.
Oj nic takiego...zwykłe mielone tylko dodana zupa cebulowa w proszku,czosnek,zioła prowansalskie,papryka ostra i do piekarnika...no smaczne,takie coś inne,ale nazwa powalająca
Często robiłam kurczaka pieczonego nadziewanego całą cytryną wg przepisu pochodzącego z książki "Kuchnia świata". Tym razem wykorzystałam przepis z najnowszego numeru "Kuchni" i jego będę się trzymać:)
Fajny smak daje mieszanka rozmarynu, tymianku i drobno startej skórki cytrynowej, pieprzu i soli - tym nacieramy kurczaka między skórą a mięsem (trzeba delikatnie wyluzować skórę). Tym też natarłam kurczaka z zewnątrz. Do środka zaś cytryna pokrojona w ćwiartki. A oprócz tego obkładamy kurczaka cytryną plus główka czosnku przekrojona na pół w poprzek (tak jak widać na zdjęciu). Piekłam go w 180C jakieś półtorej godzinki. Naprawdę smaczny i bardzo soczysty.
Bardzo lubię wasze knedliki, jak tylko zacznie się u mnie sezon truskawkowy, to rodzina może je jeść na okrągło, podobnie jak naleśniki z truskawkami. Przepis ten rozpowszechniłam po całej naszej rodzinie, ale to leniwe stworzenia, najchętniej by jedli, gdybym to ja im je robiła. Zazdroszczę ci ich
No tak zgadza się Ale ja się wyraziłam jako do kumatych ludzi,co to wiedzą o co chodzi bez zbędnych wywodów A Ty Bahati,to odrazu po rozumowaniu włoskim A tak w ogóle,to myślałam,że tylko ja tak cuduję dla każdego co innego a tu jest wiele takich jak ja Aż mi weselej
Wyobraziłam sobie te kluchy mięsne jako wijące, żywe dżdżownice... spghetti mięsne :D A pewnie, że kombinuję, Tamara i Natala lubią margheritę, Rysiowi nie służy ser z mleka krowiego, ja za pizzę z krewetkami oddałabym mężą na weekend... to co będziemy sobie żałować :) Ciasto filo odpoczywa, będą koszyczki-miseczki z owocami i kremem na deser :)
No tak zgadza się Ale ja się wyraziłam jako do kumatych ludzi,co to wiedzą o co chodzi bez zbędnych wywodów A Ty Bahati,to odrazu po rozumowaniu włoskim A tak w ogóle,to myślałam,że tylko ja tak cuduję dla każdego co innego a tu jest wiele takich jak ja Aż mi weselej
Bo Polacy to już tacy są, jak wyjadą do innego kraju, to są mądrzejsi od samych rdzennych mieszkańców danego kraju
Bahati, tylko nie bierz tego do siebie, bo to cytat z pewnego filmu:))
Phi, ja to zawsze najmądrzejsza byłam :) Niezależnie od miejsca zamieszkania :) A jak czasem sobie przypomnę jaka parę lat temu byłam głupia, to aż nie wiem, pod stół wleźć ze wstydu czy dostać ataku śmiechu :) Np jestem pewna, że człowiek powinien mieć dopiero 2 dziecko, po przy pierwszym to jest takim znawcą, że wszystkie podręczniki mógłby pisać :)
Zupa pieczarkowa z lazankami, na drugie tilapia w panierce, ziemniaki i surowka z mlodej kiszonej (niezbyt dobra byla :/ Do picia sok z marchewki i jablek
Dzisiaj mieliśmy małą uroczystość, mszę w kościele, najbliższ rodzinka po mszy wpadła, na przekąskę do mamy. Ugotowałam garnek młodej kapuchy, córa zrobiła kanapki z serem kozim i łososiem, szaszłyki z mozzarellą, pomidorkami koktajlowymi, oliwkami i szynką parmeńską , crostini z oliwkami , pomidorami, mozzarellą i szynką , posypaną startymi orzechami, ciasteczka z ciasta francuskiego z serkiem topionym i orzeszkami.Do picia herbata z cytryną , kompot z jabłek i sok pomarańczowy.
Kociołek szegedyński (przepis wkrótce)
wygląda pysznie!
u nas dziś udka pieczone na ziemniakach i sałata ze śmietaną! zdjęcia nie zdążyłam cyknąć :)
Bardzo apetyczny ten kociołek.:)
U nas dzisiaj ziemniaki z koperkiem, gołąbki z kapusty włoskiej z mięsem, surówka z rzodkiewką, pomidorami, szczypiorkiem i sosem czosnkowym.Do picia herbata z cytryną i sok pomarańczowy.
Przyznam, że moja mama zawsze robiła gołąbki we włoskiej kapuście. Dopiero w dorosłym życiu poznałem smak innych kapuściaków
Obiadek suuuuper tylko te napoje ...takie tego...no powiedzmy, że dla mnie mało wartościowe
Tak bardzo tęskniłam za domowym jedzonkiem, że zaraz po powrocie machnęłam udziec jagnięcy.
Kochana jak ty wiesz co dobre,pychota mniam
Oj Patrycjo, tak bym pochrupnęła tę rumianą jagnięcinkę
A ja nigdy nie jadłam ani jagnięciny, ani cielęciny, ani małego prosiaczka, ciekawe jak smakują.:)
A ja nigdy nie jadłam ani jagnięciny, ani cielęciny, ani małego
Różnica pewnie jak przy zjedzeniu kury a kurczaka Delikatniejsze, bardziej miękkie mięsko;)prosiaczka, ciekawe jak smakują.:)
Makusiu, nigdy nie będzie mi dane spróbować takiego mięska, z przyczyn osobistych. Dlatego nie kupuje tych gatunków mięs, zapomniałam jeszcze o króliku i kózce, też nie jemy tych zwierzaczków:)
U mnie dziś polędwiczki wieprzowe z sosem z mrożonych podgrzybków , mizeria , ziemniaki i herbata z cytryną
Lubię takie kociołki z takim jedzonkiem,ale u mnie dzisiaj nuggetsy lub filet z kurczaka opiekany w przyprawach,ziemniaki,ryż z pieczarkami,buraczki zasmażane,marchewka z ziołami,ogórek kiszony.
Rycerze wrócili, więc na jutro- schab duszony w plastrach w sosie własnym, młode ziemniaki z koperkiem i buraczki zasmażane.
A we wtorek wyjeżdżam z małżonkiem na 6 dni w góry i tam trzy razy dziennie ,,korytko" pod nos. Już się nie mogę doczekaćZupa pomidorowa z ryżem (na jarzynach), naleśniki z chilli con carne i sosem czosnkowym.
Wczorajszy rosoł z makaronem, na drugie gyros z kurczaka, jajko sadzone, ziemniaki i salata lodowa w sosie koperkowo - szczypiorkowym, do picia sok z jablek.
Weekendowo :)
Mielone z szynki na trzy sposoby - grillowane paluchy, pulpety z pieczarką w środku i tradycyjne kotlety mielone, puree ziemniaczane ze szczypiorkiem, zasmażane buraczki, kiszone ogórki, surówka.
Tortilla z kurczakiem, czerwoną cebulą, pomidorem, konserwowymi ogórkami, sałatą (nie wiem co to - sprawdzę), sosem czosnkowym i prażoną cebulką.
Zupa cebulowa z grzankami, żółtym serem i szczypiorkiem.
Reszta mielonego na trzy sposoby, nuggetsy z kurczaka, pieczone puree ziemniaczane, surówka, sos czosnkowy.
przykóło mój zwrok przed ostatnie zdjęcie mnianowicie surówka, mozna prosić o przepis bo wyglada smakowicie :)
Kupna, kupna. Zdaje się, że firmy Grześkowiak - Żydowska.
szkoda że kupna bo smacznie wygląda, jestem ciekawa jakiej zalewy do niej dają że taka dobra.
Sprawdzę skład jak kupię następnym razem. Muszę w końcu zacząć robić surówki sam
Wczorajsze gołąbki z pieczywem i spaghetti aglio olio peperoncino:)
Wczoraj i dziś kapuśniak na żeberkach.
Mniam, ale bym zjadła, a żeberka mam "dzikowe", koniecznie zrobię!! Wczoraj młoda miała pyzy na parze z sosem jogurtowo wiśniowym i 1 porcja kulek mięsnych z makaronem dla chętnego...Dzisiaj od xxx czasów idziemy na pizzę, starsza córka na wycieczce szkolnej, to my z młodą też gdzieś wyjdziemy..
Zupa jarzynowa na rosole
Reszta nuggetsów z kurczaka, frytki, trzy rodzaje sałat, dip śmietanowo-majonezowy z dodatkiem sosu Sambal Oelek.
Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym
Dzisiaj marchewka z groszkiem w sosiku, fasolka z kaszą jęczmienną i chleb na zakwasie. Do picia herbata z cytryną i woda z sokiem truskawkowym.
http://wielkiezarcie.com/recipe92310.html
Fasolka pysznie wygląda ....lubię takie jednogarnkowe dania :) ....w niedługim czasie wypróbuję na pewno :)
Zupa pomidorowa z makaronem,jajko sadzone na kotlecie drobiowym ,posypane boczkiem,ziemniaki i mizeria ....
Bardzo apetyczny obiadek zrobiłaś:)Zupa aż przemawia
chyba zacznę się u Ciebie stołować :)
Dziękuję ...bardzo mi miło :)....u mnie drzwi zawsze otwarte i na zupę załapała się koleżanka syna :)
Dziś gotujemy gar zupy ogórkowej wg niebieskiej różyczki czyli z ziemniakami zagęszczaną ryżem MNIAM
Widać,że dzisiaj obiad wg różyczki - u mnie żeberka wg jej przepisu, ziemniaki,mizeria
Na jutro będzie zachcianka z poprzednich postów kapuśniak na żeberkach...i może ostatki duszonych żeberek ..
Na weekend już zaplanowane,rodzinka będzie, mix kotletów mielonych i drobiowych,ziemniaki,mizeria, surówka z rzodkiewek,domowe kompoty,woda z cytryną i miętą...i takie tam...deser-karpatka..się rozpisałam
Dużo masz i smacznie,to zalecę do Ciebie
Zapraszam, choć nie wiem, jak daleko masz do mnie żeberek wprawdzie zostało mało...ale za to kapuśniaku gotuję jak dla wojska hehee...starczy dla każdego...
Pierogi z mięsem, sos pieczarkowy i szczypiorkowa posypka.
Pulpeciki rybne pod warzywną pierzynką,kotleciki warzywne,ziemniaki,surówka z kiszonej kapust, kopytka z masełkiem i bułka tartą,keczup dla potrzebowskich dla smaczku.
Mnie żal wywalić przesolonej młodej kapustki z boczusiem i śmietanką ręki mojego ukochanego, więc robię zupkę na wywarze z warzyw z ziemniaczkami i tą kapustkę tam wrzucę. Mam nadzieję, że da się zjeść:D
Wczorajsza zupa pomidorowa,pizza na mielonym mięsie wg Natka64,ryż,sałata z sosem vinegrette z miodem i musztardą francuską ....
Mniam smacznie wyglada ta pizza, oczywiscie wyprobuje :)))
hm...a jaki robiłaś sos? bo takiego jak w oryginale to raczej usiebie nie kupię...myslałam o gęstym sosie pomidorowym doprawionym ziołami ale nie wiem czy ten smak byłby odpowiedni....
Tak ...zrobiłam gęsty sos pomidorowy ...doprawiłam przyprawami -solą,pieprzem,bazylią i oregano ,niewielką papryczką chilli....i czosnkiem ...sosu nie zrobiłam zbyt wiele jak radzi autorka przepisu ,bo nie za bardzo lubię "pływające" potrawy ....dodałam też trochę jogurtu zamiast śmietany ...
....
Polecam ...bo usłyszałam ...dobre to było
dziękuję
Pomidorowa z ryżem lub makaronem, gotowana biodrówka wieprzowa z zupy, musztarda i chleb na zakwasie.Do picia schłodzona herbata z cytryna i sok pomarańczowy.
Super:)Ja miałam dzisiaj kalafiorową(młody kalafiorek) z lanym ciastem,podbitą śmietanką 30% oraz żeberka w sosie własnym z dużą ilością kminku,do tego surówka z kiszonej kapustki.
Absolutnie '' merytorycznie '' nie pasujące do siebie elementy obiadu , okazały się świetnym tercetem obiadowym : gulasz z karkówki , knedel i szparagi w sosie maślano - cytrynowym .. ))
w naszym osiedlowym sklepiku dzis po raz pierwszy pokazały się szparagi:) lubię, ale nie potrafię zrobic tak żeby mi smakowały:(
Moja Droga ! Ze szparagami to jak z oliwkami i vódka ..albo je się polubi albo ... znienawidzi ))) . Im dłużej jestem u sąsiada tym poznaje regiolane serwowanie szparagów ( a może szparag .. )) Uwielbiam w każdej wersji .. zamiast powszchnie stosowanego sosu holenderskiego na bazie żółtka , masła i śmietany lub beszamelu , podaje sos cytrynowo - maślany . Powiem skromnie .... wybitnie to dobre ..
Pod Złotnikami Kuj .. jest plantacja a może była .. Wybieraj ładne , białe , jędrne )) Sukces murowany )) Ja kupuje tylko na targowisku , zawsze świeże i '' nasi '' wykopali .. Wielki szacun !
Wczoraj i dzisiaj byla zupa ogorkowa z ziemniakami lub ryzem do wyboru, na drugie domowe pyzy z miesem i kapusta, do picia sok z jablek.
Pyzy marzenie...
podziwiam Cie z ta dieta :)))
Wczoraj i dzisiaj byla zupa ogorkowa z ziemniakami lub ryzem do wyboru, na
Ale bym zjadła taki obiadek.....drugie domowe pyzy z miesem i kapusta, do picia sok z jablek.
Nie bede skromna i powiem ze mi nawet wyszly pyzy :)))
Dlaczego masz być skromna, pyzy wyglądają rewelacyjnie, więc możesz je chwalić:)
Bo niby nie ładnie sie chwalic :)))
Ja jestem innego zdania, jak coś ładnie wygląda i jeszcze smakuje , to nawet swoje trzeba pochwalić:)))
:)))
Moja słabość...jadłabym bez końca...mniammmm.....
Tez bardzo lubie, gorzej z ich robieniem :)))
pierwsza parzycha z "latosiej" kapusty:) w największym garnku jaki jest w domu, ciekawe czy coś zostanie na jutro?:)
Żurek "na bogato" z jajkiem, ziemniakami i białą kiełbasą
Fasolka po bretońsku, pieczywo.
Pełnoziarniste spaghetti z kremowym zielonym pesto (czyli z dodatkiem słodkiej śmietanki) i suszonymi pomidorami.
Zupa koperkowa
....
a na drugie to co wczoraj ...
Wczorajsza zupa pomidorowa, na drugie danie roladki z mięsa mielonego z musztardą, cebulą , ogórkiem i boczkiem, ziemniaki z koperkiem, sałatka z pomidorów z cebulą.Do picia sok pomarańczowy i schłodzona herbata z cytryną.
http://wielkiezarcie.com/recipe100618.html
Woow, czy to nowe inspiracje?
Zielone szparagi z sosem holenderskim i młodymi ziemniakami i szczawiówka
Drugi dzień kapuśniaku na żeberkach i może kilka naleśników z dżemem, na jutro coś na szybko,może kiełbaska pieczona...a na niedzielę zmiana planów, przegłosowane -zamieniłam tradycyjny obiad (kotlety,ziemniaki,surówki) na gniazda makaronowe wg bronislawy do tego mix surówek, a na deser zamiast karpatki będzie serowa krówka z piernikami wg megii013 O! Już nie zmieniam...
Spaghetti z krewetkami.
Makaron z boczkiem, selerem naciowym i orzechami (i pestkami).
To co wczoraj i może kilka naleśników z dżemem.
Również powtórka z wczoraj
Ciepło jest , dobrze że nie muszę gotować
Zupa koperkowa wczorajsza + makaron z serem białym i boczkiem ...
Wczoraj i dzis pomidorowa z makaronem, na drugie nalesniki z dzemem
U mnie też pomidorowa z makaronem, a na drugie karkówka pieczona na ziemniakach i sałata lodowa z marynowanym czosnkiem, czarnymi oliwkami i sosem vinegret.
Zupa koperkowa z pulpecikami. Kalafior smazony w cieście z młodymi ziemniakami i mizerią.
Zupa krem cebulowa z grzankami i zoltym serem, na drugie karczek w sosie wlasnym, ziemniaki i buraki, do picia sok z jabłek.
Dopisano 13-05-12 15:23:57:
Lazania :)
Dopisano 13-05-11 10:35:53:
Przed pieczeniem :)Dopisano 13-05-11 14:38:05:
I gotowa ... oczywiście jak zawsze musiałam dodać trchę warzyw... seler naciowy, marchew i cukinię :)
u mnie gotowane udka kurczaze, kasza i sałata:)
Jajko sadzone z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty.
Wczoraj ziemniaczki, pieczona rybka sola i surówka z kiszonego ogórka
Dziś zalewajka
jutro: nowe ziemniaczki z koperkiem, surówka z młodej kapusty a^la colesław i duszone żeberka
Szybki obiad, ziemniaki z koperkiem, jajko sadzone ze szczypiorkiem, najeżona smażona kiełbasa i mizeria. Do picia herbata z cytryną i woda z sokiem malinowym.
Rosół ,knedle z gulaszem,kapusta zasmażana i surówka z marchewki z jabłkiem i chrzanem ....
No i monotematycznie, po tygodniowej włóczędze, w mojej kuchni pachnie jagnięcymi kotlecikami.
sniadanie-golonka, obiad-golonka, kolacja-golonka :P najgorsze jest to że ani trochę mi się nie przejadła:)
i super!
Gyros jak z knajpy wg renatyz36, surówka wiosenna i sos czosnkowo szczypiorkowy, do picia sok pomarńczowy i herbata z cytryną.
http://wielkiezarcie.com/recipe23973.html
Rosół z makaronem, na drugie kotlety z piersi kurczaka, młoda kapusta duszona, ziemniaki, do picia sok z jabłek.
Kapustą mnie zabiłaś. W przyszłym tygodniu koniecznie musi być. Mniam.
Ja bym nie ryzykowała i poczekała na prawdziwą polną kapuchę, Przecież ta wczesna musiała dostać dużo nawozu, żeby tak szybko urosnać gdzieś w szklarniach, a do tego maleńkie te główeczki jak piąstki.U nas rolnicy weszli w pole dopiero 1 maja, wcześniej stała woda i nie było możliwości posadzić kapusty i przykryć folią, żeby przyśpieszyć jej wzrost. Zrobili to dopiero 1 maja,jak tylko urośnie , zaraz pójdę kupić i będziemy się objadać.:)
To fotka zrobiona 1 maja, pod tymi foliami rośnie kapucha :)
Kiedy weszli na pole to nie wiem, bo ja miastowy:) ale zgadzam się z Tobą co do kapusty oglądając choćby kalafiory czy brokuły. Ale smaka mi kapuchę narobiła :)
Nie bój się, spokojnie
nasza kapusta jest juz ok.
Nie zatrujesz się :D
Ja się cieszę że już nie jestem miastowa:)
Zazdroszczę troszeczkę.
Ja się cieszę że już nie jestem miastowa:)
A czemóż to?Bo kocham wieś, wszędzie mam blisko, świeże powietrze, swój dom, ogród i mogę robić co mi sie podoba, nikt nie gdera za ścianą że głośno. Rolnicy sadzą kapuchę kalafiory , cebulę i inne dobroci, wiec kiedy zechce będę mogła kupić towar prosto z pola:)
Bez komentarza :)))
Piszczałko, Twój obiad wygląda rewelacyjnie, napisałam tylko że poczekam jak koło mnie kapucha urośnie, to dopiero ugotuję:)
Też jestem fanką kapustki młodej i ślinotoku dostałam ale....zawsze czekam na zdrowesze główki
Bitki drobiowe zapiekane z serem pleśniowym, ziemniaki z koperkiem, surówka.
Młode ziemniaki pieczone z cebulą, schab pieczony, pomidorki koktajlowe z rukolą.
Botwinka na młodej włoszczyźnie, na drugie- placki ziemniaczane z gulaszem (Epsia przygotowała na nasz przyjazd z urlopu- punktuje dziewczyna u przyszłej teściowej, że hej..
Pulpeciki z szynki w sosie pomidorowo-serowym, tłuczone ziemniaki, surówka, zasmażane buraczki.
Kapusniak Rumcajsa na karkówce, kluski leniwe polane przesmażoną bułka tartą z masłem, do picia herbata z cytryną i woda z sokiem malinowym.
http://wielkiezarcie.com/recipe100714.html
To ja się piszę na ten kapuśniak ....:)
Oj dobry wyszedł, wszyscy najedzeni jak bąki, ja brałam dokładkę kapuśniaku. Heiworth, dla Ciebie też starczy , dużo ugotowałam:)
Dziękuję ...pysznie wygląda ...:)
Kapuścianka prosta na maśle :)
Też musi być pyszna:)
Wczorajszy rosol z makaronem, na drugie drobiowe szaszlyki, mizeria i ziemniaki.
Mortadela panierowana, młode ziemniaki z koperkiem i mizeria (dla mnie i Młodego- reszta botwinki, mąż trawy nie jada-gamoń, nie wie co dobre).
Dopisano 13-05-14 10:44:04:
Ponieważ zakupiłam rabarbar, będzie jeszcze ciasto z nim i kompot rabarbarowo- jabłkowo- truskawkowy.Zupa jest z wczoraj - zwykła śmieciówka, czyli "wrzucaj wszystko co pod ręką" :) Synalek je uwielbia. Potem bakłażany faszerowane... jeszcze nie wiem czym. A potem to już chyba nie będzie na nic miejsca :)
Na pierwsze zupa kalafiorowa:
a na drugie naleśniki z kotletami mielonymi (czyli z resztką farszu, który pozostał z robienia kotletów mielonych :D)
Dzisiaj młody szczawik z łąki po wiejsku, do tego jajko na twardo i zimniaki z koperkiem pokraszone skwarkami z boczku.Do picia schłodzona herbata z cytryną i sok jabłkowy.
http://wielkiezarcie.com/recipe45075.html
Dzisiaj młody szczawik z łąki po wiejsku, do tego jajko na twardo i
Kurcze, nie mam szczawiu, chętnie byśmy taką zupkę zjedli.zimniaki z koperkiem pokraszone skwarkami z boczku.Do picia schłodzona
herbata z cytryną i sok
jabłkowy. http://wielkiezarcie.com/recipe45075.html
No to na łąkę i uzbierać...
Makusiu, podaj adres, to DHLem wyślę już gotowy
Makusiu, podaj adres, to DHLem wyślę już gotowy
Hahahaaa, chyba bym padła ze smiechu:)))Ale dzieki:)Zupa szczawiowa z ziemniakami i jajkiem, na drugie kopytka do wyboru z sosem grzybowym, masłem i cukrem lub bułeczka tarta.
Bigos (potrawka?) z pieczarek i parówek ,z dodatkiem ogórka kiszonego i reszty pieczonego mięsa :) z sosem pomidorowym + pieczywo ...
Bigos (potrawka?) z pieczarek i parówek ,z dodatkiem ogórka
Lubię taki misz masz..pycha;)kiszonego i reszty pieczonego mięsa :) z sosem pomidorowym + pieczywo ...
Rosół z makaronem, placki z kaszy jaglanej z pastą sezamowo-daktylową.
U nas bitki wołowe, w pysznym sosie;)
Ojojoj, pyszności.
Ojojoj, pyszności.
Zgadza się, pyszności:))Na życzenie dzieci: Pyzy drożdżowe z sosami toffi i truskawkowym.
Muszę zrobić, dzieci nudzą z jagodami:))
U mnie dzisiaj będzie pierś z kurczaka w ciście curry z ryżem i do tego sos czosnkowy :)
Flaczki,takie solidne,na wołowinie i "kurzynie".Jeszcze się gotują,a mój żołądek cierpi.
Mniammmm...mogę wpaść na jedną flaczareczkę (napełnioną)? U mnie karczek pieczony w grillowej marynacie,ziemniaki,ryż,mizeria.
http://wielkiezarcie.com/recipe2827.html
Krupnik na serduszkach z moich przepisów, na drugie na zyczenie moich mezczyzn http://wielkiezarcie.com/recipe96538.html , do picia sok z jablek
Mooożesz,kobietko.Tak się obżarłam,że ledwo mam siłę siedzieć.Cały gar z tego wyszedł,jak zwykle.Jeszcze koleżanka przyjdzie na poczęstunek,a reszta-pewnie na jutro.
dziś bigos... zapasy z zamrażalnika
Reszta wczorajszej potrawki ...dodatkowo tortellini zasmażane z boczkiem wg emeski1974....
Szaszyki warzywne z indykiem, do tego ryż lub sos czosnkowy.
Wczorajszy szczaw z jajkiem i kaszanka swojej roboty na gorąco.Do picia herbatka z cytryną i sok pomarańczowy.
Zupa jarzynowa, naleśniki z ricottą i truskawkami
Rosół z makaronem, pyzy drożdżowe z sosem truskawkowym
Jutro powtórka zupy, na drugie wątróbka z dzika z cebulką, ziemniak,sałata,pomidory ...))
Dziś u nas botwinka (MNIAM) i placki tortilli z piersią z kurczaka i surówką
Pulpety w sosie pomidorowym (wioli99- moje ulubione), młode ziemniaki z koprem i sałata ze śmietaną.
Zupa z rzodkiewek, belllona w papilotach z warzywami.
Jak się robi zupę z rzodkiewek ?
Ja robię tak:
http://wielkiezarcie.com/recipe45974.html
Wczoraj krupnik, na drugie ziemniaki+filet z dorsza gotowany na parze+surówka z kapusty pekińskiej.
Dziś wczorajszy krupnik i pierogi z mięsem i kapustą.
Bitki drobiowe zapiekane z natką pietruszki i serem feta, smażone ziemniaczki, mieszanka sałat z sosem czosnkowym.
Risotto z piersią z kurczaka, sałaty wszelakie znalezione w lodówce z sokiem z cytryny i oliwą.
Filety z kurczka w warzywach a'la chińszczyzna,ryż lub ziemniaki,surówka po żydowsku,mizeria.
Zurek z ziemniakami i jajkiem, na drugie placki ziemniaczane z kleksem smietany i cukrem.
U nas na obiad, kotlet w jajeczno śmietanowej koszulce z naszego przepisu, ziemniaki z koperkiem i sałata z sosem ziołowym i papryczką chili.Do picia herbata schłodzona z cytryną i woda z sokiem wiśniowym.
http://wielkiezarcie.com/recipe46390.html
Dzisiaj był zbiór szczawiu z działki, dużo zamroziłam i jeszcze nagotowałam na gotowo szczawiu po wiejsku z roztrzepanym jajkiem i zawekowałam, tylko sie podgrzeje i bedą obiady
Mamo Różyczki, jak długo trzymasz w lodówce taki szczaw?
Wlewam wrzący i do góry dnem, wystygnie to do lodówki, powyżej miesiąca, nawet do dwóch i nic się nie dzieje:)Warunek, słoiki muszą być zassane.
Dzięki
Posłuchałam rad Niesiołowskiego i robię zapas
O mirabelkach nie zapomnij
Gdzie ich szukać? Nigdzie blisko mnie nie rosną.
Dziś pstrąg z piekarnika z surówkami i bułeczką
Krupnik. Miały być stek z łososia ale pogoda zniechęciła sprzedawców do przybycia na targ... Może jeszcze makaron z krewetkami zrobię.
Kotlety mielone nadziewane porami i suszonymi pomidorami podane z młodymi ziemniakami z bliżej nieokreślonego zakątka nie naszego świata oraz łebkami zielonych szparagów duszonych na maśle z małymi marchewkami :)
ps.
to obiad z wczoraj, dziś będzie chyba bezobiadowo - na kanapkach z domowego chleba z czarnuszką - do tego żółty ser, malinowe pomidory i cześć :D
Miruna smażona,pulpety rybne,ziemniaki,mizeria lub kopytka z masłem i bułka tartą.
Pierś drobiowa faszerowana ananasem i serkiem topionym, ziemniaki z koperkiem i sałatka pomidorowa z sosem ziołoym i chili.Do picia kompot rabarbarowy i sok jabłkowy.
http://wielkiezarcie.com/recipe100820.html
Wczorajszy zurek z jajkiem i ziemniakami, na drugie spagetti.
Kaszanka wg Forbiden planet....
Pizza z sosem, serem, szynką, salami, szparagami
Dziś prażonki... nowe ziemniaczki pora wypróbować
A propos u nas po 3,50 a u was?
3,99-4,50 zł
U mnie dzisiaj niedziela, czyli rosol z makaronem, na drugie roladki z szynki w sosie wlasnym, mizeria i ziemniaki z koperkiem, do picia sok z jablek.
U mnie dziś canelloni ze szpinakiem i ricottą.
Pulpety w sosie pomidorowym od wioli99,ziemniaki i kapusta młoda na słodko-kwaśno prawie jak od bahusa...
Żołądki indycze w sosie pieczarkowym, młode ziemniaczki i surówka wiosenna ;)
filet z morszczuka w cieście francuskim z sosem czosnkowym i marchewka ...
Rybki w cieście francuskim jeszcze nie robiłam, muszę koniecznie spróbować:)
polecam, tylko musi być rybka najlepiej świeża bo mrożona ma dużo wody w sobie co źle robi ciastu, chyba że się ją dobrze odsączy ...
Pomidorowa z makaronem,udka z kurczaka pieczone,ziemniaki,mizeria lub szpinak.
Uwielbiam takie pieczone udeczka, jeszcze jakby mi ktoś pod nosek podał, mniam:)
Wpadaj kiedy chcesz,a Tobie zawsze usłużę Przygotowuję zazwyczaj więcej,to starczy i dla Ciebie :-D
Obiecałam sobie że poczekam na polną kapustę, ale jak pojechałam dzisiaj na targ , to nie mogłam się powstrzymać i kupiłam, główki były bardzo twarde.
Na obiad więc była młoda kapustka, po skrzydełku z pieczarkami i ziemniaki, Później był grill, karkówka i kiełbasa, do picia herbata z cytryną, coca cola i sok pomarańczowy.
MR zdradź jak zamrażasz szczaw, tzn. czy go pierw blanszujesz, czy wkładasz od razu do woreczków... a potem wykorzystując do zupy /np. w zimie/ co z nim robisz? Przyniosłam wczoraj z działki i czeka ... a ja razem z nim na Twoją poradę... a szpinak jak mrozisz?
Ja posiekany szczaw podsmazam na masle (margarynie), goracy wkladam do słoikow i szybko zakrecam, odwracam do gory dnem, słoiki stoja przez cala zime w piwnicy i nic sie z nimi nie dzieje, w tym tyg chyba ostatni zjedlismy. Tak samo robie z pomidorami na zupe (tez mi ostaly 2 ostatnie z poprzedniego roku).
Szczawiu nawet nie kroję, tylko umyty i odsączony dokładnie pakuję do torebek i zamrażam,.(pakuję w podwójne lub grubsze torebki foliowe) Jak już się zamrozi, naciskam delikatnie palcami i szczaw się kruszy, na drobniutkie kawałki:)
Tak pokruszony, układam torebka na torebce w zamrażarce, zajmuje mało miejsca, a smakuje jak świeżo zerwany:)
dziękuję, a czy szpinak też tak można zamrozić?
Ja zamroziłam mój tegoroczny szpinak, podobnie jak MR mroziła szczaw.
Ziemniaczki z koperkiem, sałata ze śmietaną i kotlety z piersi kurczaka w pergaminie
Rosół z kaczki i kury z makaronem a na drugie ziemniaczki z koperkiem, filet marynowany i salata z jogurtem
Botwinka z naszego przepisu z jajkami, na drugie danie szparagi z przesmażoną bułką tartą na maśle, ziemniaki z koperkiem, kotlet drobiowy, mizeria ze szczypiorkiem i rzodkiewkami .Do picia kompocik z rabarbaru.
http://wielkiezarcie.com/recipe32212.html
Jakie kolory!!!!
Jestem po obiedzie, a umarłem z wrażenia.
piękności!!
Dziękuję:)
Jaka kucharka,takie kolory ...i smak.
Luzik dzisiaj...ruskie pierogi z przysmażoną cebulką i śmietaną.
Zupa pomidorowa z makaronem, na drugie kotlety z piersi kurczaka, ziemniaki z koperkiem i mizeria, do picia sok z jablek.
Wczorajsza botwinka z jajkiem, ziemniaki z koperkiem, kotlet schabowy i sałatka z pomidorów ze szczypiorkiem. Do picia kompot z rabarbaru i woda mineralna z cytryną.
Wczorajsza obiado-kolacja....
pomidory z sosem czosnkowym i serem żółtym,masło czosnkowe,kiełbasa z grilla,grzanki + dodatki z warzyw ,do popicia melisa z ogrodu i soki...
cuuudowności !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
Pięknie i pysznie:) Mieliśmy mieć dzisiaj szaszłyki i kaszankę na kolację z grilla w ogrodzie, ale przyszła wielka burza, tak wszystko zlało, że odkładamy na inny dzień:)
Bardzo Wam dziękuję :) ...u nas wczoraj leniwe leniuchowanie w ogrodzie było prawie przez cały dzień ...w sobotę ze znajomymi na grillu mieliśmy kilka rodzajów ryb ,i moje kaszanki na dwa sposoby i ziemniaki w folii,o których pisałam w innych wątkach ...
U nas dziś też pogoda przemienna ,raz słońce ...raz mocno leje ,przed chwilą słoneczko było ....ale chmury nadchodzą i właśnie słyszę jak już grzmi .....
Ja z grilla wybieram zestaw nr 6 . Uwielbiam plenerowe herbatki , caffki a może parę listówków miętki pieprzowej znalazłoby się w Twoim ogrodzie lub u .. sąsiada . Pozdrawiam pięknie )))
Też tak lubię ...:)
a mięty ? jasne ,że tak :) całe pęczki ...
Pozdrowionka również przesyłam :)))
Ja na wszystko sie pisze ;)))
Zostało jeszcze...???
Tym razem niee......ale wpadnij następnym razem :)..w sezonie letnim często tak mamy :) ...zapraszam :)
kasza jęczmienna z sosem z łopatki i młoda kapustka gotowana :)
makaron <uwielbiam>
Barszcz czerwony czysty z uszkami z mięsem, dla chętnych skrzydełka z piekarnika ze świeżą bułką. Kompot rabarbarowo- jabłkowy.
Z związku z tym że jutro mam mieć robione badanie tomografem dziś delikatny obiadek: będą pierogi z serem a dla syna kartacze
Przepraszam,że pytam,ale to tak na przyszłość.Trzeba lekkostrawne jedzonko przed tym badaniem?
Mam mieć tomografię jamy brzusznej z kontrastem... którego wypicie powoduje przeczyszczenie jelit w organiźmie :) więc po co się męczyć? Tak sobie sama wymyśliłam że zjem lekki obiadek a potem już dietka do rana.
Aaa, to tak masz rację
Niedzielny rosół z makaronem, wczorajsza zapiekanka makaronowa z pomidorami i mięsem mielonym.
Rolady ze szpinakiem z fileta z kurczaka,wątróbka drobiowa smażona,ziemniaki,makaron drobny kolanka z przyprawami,mizeria.
Kasza gryczana, schab duszony w sosie i papryka konserwowa.Do picia sok pomarańczowy.
http://wielkiezarcie.com/recipe100894.html
Zapiekania ciąg dalszy Panierowane kotlety drobiowe zapieczone z pieczarkami, serem feta i żółtym, gotowane ziemniaki, surówka.
Zupa marchewkowa, brązowy ryż z warzywami i zieloną soczewicą.
Wczoraj pomidorowa z ryzem, rolada z piersi indyka nadziewana pieczarkami + ziemniaki i mizeria. Dzis cd pomidorowej i racuchy z jablkami.
Wczorajsza zupa pomidorowa z makaronem, na drugie piersi kurczaka w przyprawach z piekarnika, pieczarki duszone w sosie sojowym, ziemniaki i salata lodowa w smietanie.
Wyjątkowo 2 dania :) I makaron z owocami morza
II udka z kurczaka pieczone z ziemniakami i rozmarynem
deser kawa i lody
Przegląd lodówki -na dwie patelnie - pizza (kiełbasa,ser,warzywa) na drugiej- racuchy serkowo ryżowe z kleksem śmietany do picia kompot śliwkowy.
Gar zupy pomidorowej z ryżem... gotowanym w zupie, tak najbardziej z Młodym lubimy
Darowane filety z morszczuka, czosnkowo-maślano-koperkowe i pyszna sałatka z jajka, groszku i szczypioru wg bonieś.
Kapusta pekińska z sosem czosnkowym ,przysmażone ziemniaki ,gyros od renataz36....
Grochówka wg bahusa z chlebem, na drugie ryz, skrzydełka z piekarnika i lodowa w smietanie, do picia sok z jabłek.
Pomidorowa z ryżem, wczorajszy duszony schab, ziemniaki i ogórki kiszone.
Zupa fasolowa ze skwareczkami z boczku wędzonego, makaron z chili, szczypiorkiem i jajkami, smażony na maśle. Do picia sok pomarańczowy i herbata z cytryną.
Wygląda pysznie :)
Bardzo dziękuję:)
Puree ziemniaczane, schab pieczony, sos śliwkowy, sałata.
Bigosik z młodej kapustki,brazylijskie mielone,ziemniaki i mizeria.
Mggi, jakie to to są brazylijskie mielone? chętnie bym wypróbowała:)
Tez jestem ciekawa tego mielonego :)))
Oj nic takiego...zwykłe mielone tylko dodana zupa cebulowa w proszku,czosnek,zioła prowansalskie,papryka ostra i do piekarnika...no smaczne,takie coś inne,ale nazwa powalająca
dzięki:)
a ja po cichu myślałam, że kładziesz na nie jakiś plaster sera, który wygląda jak... efekt woskowania brazylijskiego
Wczoraj pierogi ruskie, a dziś będzie kurczak pieczony nadziewany cytrynami, z pieczonym czosnkiem, ziemniakami i sałata ze śmietaną.
Kurczak przed pieczeniem.
Zapowiada się smakowity kurczak!!!
U mnie rosół z makaronem i placki ziemniaczane ze śmietaną,cukrem,solo-jak kto lubi...i sok z winogron domowy..))
Ooooo kurczak ....suuper ! ...Jakiś przepis masz ???
Często robiłam kurczaka pieczonego nadziewanego całą cytryną wg przepisu pochodzącego z książki "Kuchnia świata". Tym razem wykorzystałam przepis z najnowszego numeru "Kuchni" i jego będę się trzymać:)
Fajny smak daje mieszanka rozmarynu, tymianku i drobno startej skórki cytrynowej, pieprzu i soli - tym nacieramy kurczaka między skórą a mięsem (trzeba delikatnie wyluzować skórę). Tym też natarłam kurczaka z zewnątrz. Do środka zaś cytryna pokrojona w ćwiartki. A oprócz tego obkładamy kurczaka cytryną plus główka czosnku przekrojona na pół w poprzek (tak jak widać na zdjęciu). Piekłam go w 180C jakieś półtorej godzinki. Naprawdę smaczny i bardzo soczysty.
Bardzo dziękuję ....muszę to zapisać , są to moje smaki ...na pewno wypróbuję :)
Jakie słoneczne zdjęcie tego kurczęcia, surowego ma się ochotę zjeśc
Szkoda że nie fotki po upieczeniu, pewnie byłaby jeszcze bardziej apetyczna
Barszcz czerwony czysty,pierogi z mięsem,kapustą i soczewicą własnej produkcji.
Wątróbka (kurczakowa lub indycza- do wyboru) z cebulką, młode ziemniaki z koprem i buraczki z chrzanem. Kompot i ciasto z rabarbarem.
Jutro- smażona miruna, ziemniaki młode i mizeria. Ciasto-(jak nie pożrą).Wczorajsze mięso gyrosowe,ryż,kapusta pekińska ,sos czosnkowy,rukola i pomidorki :) ....
Kasza gryczana pysznie odmieniona MNIAM i roladki z mięsa mielonego Mamy Różyczki
obiadek palce lizać
Dzisiaj jeszcze były nasze serowe knedle z truskawkami, śmietaną i musem truskawkowym, ale była wyżerka::)
http://wielkiezarcie.com/recipe32594.html
O Mamo! Zostalo jeszcze? :)))
Piszczałko, nic nie zostało, jeszcze była kłótnia kto ma mus dokończyć:))
Nie dziwie sie :)))
Czy mozna zrobic z mrozonymi truskawkami ?
Można zrobić, nie będą takie dobre jak ze świeżymi, ale też są smaczne.Trzeba dobrze zlepić ciasto, żeby sok nie wyleciał:)
Dziękuje to już wiem co będzie jutro na obiad a czy gotować je dluzej
Co tam moje kotleciny to pikuś w porównaniu z Twoimi knedelkami
Nie przesadzaj, jak kupie zupę cebulową to zrobie na pewno:)
Bardzo lubię wasze knedliki, jak tylko zacznie się u mnie sezon truskawkowy, to rodzina może je jeść na okrągło, podobnie jak naleśniki z truskawkami. Przepis ten rozpowszechniłam po całej naszej rodzinie, ale to leniwe stworzenia, najchętniej by jedli, gdybym to ja im je robiła. Zazdroszczę ci ich
U mnie dzisiaj leszcz smażony.
Dzisiaj do wyboru do koloru :))) Krupnik z ziemniakami, fasolka po bretonsku i kiełbaska z talarkami w przyprawach
Proszę bardzo dla każdego coś dobrego
Fiu, fiu, to też super wyżerka była:)
No ja wszystkiego po trochu pojadlam :)))
Fasolka podobnie jak po bretońsku ...
Mało czasu mam... reszta rosołu z wczoraj i naleśniki z dżemem.
Spaghetti bezmięsne i zapiekanka makaronowa.
Jeszcze nie widziałam mięsnego :D u nas na obiad pizza , dla Młodych z margherita, moja z sałatą i krewetkami, Rysiowa z szynką i owczym serem.
Wyobraziłam sobie te kluchy mięsne jako wijące, żywe dżdżownice... spghetti mięsne :D A pewnie, że kombinuję, Tamara i Natala lubią margheritę, Rysiowi nie służy ser z mleka krowiego, ja za pizzę z krewetkami oddałabym mężą na weekend... to co będziemy sobie żałować :) Ciasto filo odpoczywa, będą koszyczki-miseczki z owocami i kremem na deser :)
Mniammm...zostaw z jeden koszyczek dla mnie
oj miało byc piętro wyzej tzn.do Bahati,ale Ty mi sie poza kolejka wcisnęłaś
:)
W ogóle coś się pomieszały te komentarze Nic z tego nie rozumiem...
Nie wiem czemu się nie zamyka tego wątku tylko ciągnie w nieskończoność i drzewko wariuje:)
No tak zgadza się Ale ja się wyraziłam jako do kumatych ludzi,co to
wiedzą o co chodzi bez zbędnych wywodów A Ty Bahati,to odrazu po
rozumowaniu włoskim A tak w ogóle,to myślałam,że tylko ja tak
cuduję dla każdego co innego a tu jest wiele takich jak ja Aż mi weselej
Bo Polacy to już tacy są, jak wyjadą do innego kraju, to są mądrzejsi od samych rdzennych mieszkańców danego kraju
Bahati, tylko nie bierz tego do siebie, bo to cytat z pewnego filmu:))
Phi, ja to zawsze najmądrzejsza byłam :) Niezależnie od miejsca zamieszkania :)
A jak czasem sobie przypomnę jaka parę lat temu byłam głupia, to aż nie wiem, pod stół wleźć ze wstydu czy dostać ataku śmiechu :) Np jestem pewna, że człowiek powinien mieć dopiero 2 dziecko, po przy pierwszym to jest takim znawcą, że wszystkie podręczniki mógłby pisać :)
To każdy tak ma :))
Zupa pieczarkowa z lazankami, na drugie tilapia w panierce, ziemniaki i surowka z mlodej kiszonej (niezbyt dobra byla :/ Do picia sok z marchewki i jablek
czemu niezbyt? wygląda bardzo smakowicie...
U nas dziś roladki wczorajsze tyle że dziś z ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty
Wlasnie w sklepie wygladala kapustka zachecajaco ale w smaku jakas dziwna była
Dzisiaj mieliśmy małą uroczystość, mszę w kościele, najbliższ rodzinka po mszy wpadła, na przekąskę do mamy. Ugotowałam garnek młodej kapuchy, córa zrobiła kanapki z serem kozim i łososiem, szaszłyki z mozzarellą, pomidorkami koktajlowymi, oliwkami i szynką parmeńską , crostini z oliwkami , pomidorami, mozzarellą i szynką , posypaną startymi orzechami, ciasteczka z ciasta francuskiego z serkiem topionym i orzeszkami.Do picia herbata z cytryną , kompot z jabłek i sok pomarańczowy.
Bardzo smakowita przekąska, mniammm...
No to dzisiaj Ty zaszalalas :)))
Ciotki oczy wywalily , ale zjadły wszystko, kapucha im bardzo smakowała i przekąski też:)
Wiedziałam ,że było smaczne .......:)
Oczy wywaliły, bo może wszelkiego mięsiwa się spodziewały
W kapustce był boczuś i kiełbasa, one nie zwyczajne jeść takich przekąsek, lubią bardziej tradycyjnie, ale zjadły ze smakiem:)
No nie dziwię się, że zjadły ze smakiem, toż to uczta.
Napewno było pyszne ....bo bardzo smacznie wygląda!
łomatko ja też chce do Waszej rodzinki!!
nie ma sprawy, dawaj do nas:)
dzięki za zaproszenie, a mówiłam kilka lat temu do Twojej Ani że chciałabym mieć taką synową haha więc chowaj chowaj.... a kto wie...
Ulalaaa jaki wypas smakowity
makaron + szpinak <pyszotka>
Nowy wątek obiadek rozpoczęty http://wielkiezarcie.com/forumThread.php?id=575738&post=575738