Forum

Gawędy o jedzeniu

Co dzisiaj pieczesz, co do kawusi, a może pachnący chlebek..?..cd..

  • Autor: makusia Data: 2013-09-22 17:26:36

    Witam w nowym wątku deserowo wypiekowym:) Zapraszam do wspólnego łasuchowania:)

    Częstuję ciachem brzoskwiniowym, które znika bardzo szybko;) http://wielkiezarcie.com/recipe89868.html .....z małymi modyfikacjami:)

  • Autor: agusia040675 Data: 2013-09-22 18:11:17

    Ja dzisiaj zrobiłam pyszne ciasto Megi65 http://wielkiezarcie.com/recipe103962.html

  • Autor: bogdzia Data: 2013-09-22 18:50:28

    Moja pierwsza Pavlova.

    Wiem, wiem, że nie jest doskonała, ale za to pyszna. Będę pracowac nad ideałem.

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2013-09-22 19:11:05

    Jest bardziej niż doskonała:)Pewnie już śladu nie ma:(

  • Autor: bogdzia Data: 2013-09-22 19:23:07

    Jest jeszcze prawie cała, wykroiłam sobie spory ząbek. Ale jak wróci mój chłopisko, to pewnie niewiele zostanie.

  • Autor: megi65 Data: 2013-09-22 19:39:08

    Kochana .. ja mojemu '' ząbków nie wykrajam '' jak już to .. KLIN i po ... chłopie ..

  • Autor: janeczka669 Data: 2013-09-22 19:47:27

  • Autor: bogdzia Data: 2013-09-22 19:56:05

    Ja sobie wycięłam ząbek, a mój Romeo na pół podzielił to co było na paterze. A jak mu powiedziałam ile tam cukru, no to posądził mnie o zamach na jego zdrowie.

  • Autor: makusia Data: 2013-09-22 19:12:15

    Moja pierwsza Pavlova. Wiem, wiem, że nie jest doskonała, ale za to pyszna.
    Będę pracowac nad ideałem.

    Cudna, jak ja uwielbiam bezę :)))

  • Autor: bogdzia Data: 2013-09-22 19:27:11

    Dziękuję Makusiu.

  • Autor: megi65 Data: 2013-09-22 19:38:01

    Co Ty gadolisz ......... fanastyczna .. witaj w klubie zbieraczy białek na .. Pavlową ))

  • Autor: bogdzia Data: 2013-09-22 19:41:37

    Moja nie jest biała, tylko taka jakby z wakacji w Egipcie wróciła. Dzięki Megi za miłe słowa

  • Autor: janeczka669 Data: 2013-09-22 21:24:53

    Śliczna Ci ona.

    Muszę w końcu i ja białek  nazbierac póki jeszcze świeży owoc na krzaczkach dynda:)

  • Autor: pa1982 Data: 2013-09-23 13:09:39

    Wygląda pięknie i tak też zapewne smakuje.

  • Autor: bogdzia Data: 2013-09-23 16:18:30

    Dziękuję, ostatni kawałek juz zjedzony do porannej kawy. Naprawdę warto było suszyć tę bezę 3 godziny

  • Autor: janeczka669 Data: 2013-09-22 20:39:51

    Dziś tylko pizza

  • Autor: bogdzia Data: 2013-09-22 20:45:20

    Biorę cały kawałek, tylko kukurydzę zsunę na bok, usmaruję keczupem ekkore i... późna kolacja, hmmm...

  • Autor: megi65 Data: 2013-09-22 20:58:12

    A ja wezmę kukurydzę z bogdzi porcji a podsunę jej .. żółty ser. Niczym już nie '' pomaże '' Ty Jasiu masz koleżanki zaproś na pizze , podziobią , podłubią ... ech za dużo w .... :))

  • Autor: janeczka669 Data: 2013-09-22 21:01:31

    Megi cóż moja pizza przy Twoim " serniczku" i Bogusi Pavlovej.

  • Autor: megi65 Data: 2013-09-22 21:09:07

    A może stworzymy knajpkę na rozstaju dróg '' Tercet egzotyczny Ja - Ma - Bo '' fajnie brzmi i może fajnie smakować .. twoje gołąbki i pierogi , bogusiowe kartacze , a na zakąskę .. serniczek pomazany ! :))

  • Autor: janeczka669 Data: 2013-09-22 21:10:47

    Wchodzę w to :)

  • Autor: megi65 Data: 2013-09-22 21:14:30

    I ..Panią Gessler zaprosimy .. misz - masz :)) Kuchnia warmińsko - kujawsko - wschodnia . Tylko musimy casting na kelnerki zrobić , a może na kelnerów ?

  • Autor: bogdzia Data: 2013-09-22 21:17:23

    Oj, Gesslerowa ratuje knajpy, nasza będzie prosperować bez zarzutu, nie chcę jej tam

  • Autor: megi65 Data: 2013-09-22 21:53:51

    Proszę Koleżanek .. ! Zaprosimy p . Gessler aby pokazać tej pani jak ... przyciąga się klienta , bo nie wszystkie jej restauracje rentowne . A my kucharki z pasją m humorem , dystansem do siebie i .. szacunkiem do klienta . )) alee upss dyspuya z bacza z tematu .. i makusia nam palcem pogrozi chyba ,że zrobimy Tercet i dołączymy kuchnie Podbeskidzia ..a Makusia zostanie managerem ...

  • Autor: bogdzia Data: 2013-09-22 22:05:06

    Podlizucha

  • Autor: makusia Data: 2013-09-22 22:12:15

    Proszę Koleżanek .. ! Zaprosimy p . Gessler aby pokazać tej pani jak ...
    przyciąga się klienta , bo nie wszystkie jej restauracje rentowne . A my
    kucharki z pasją m humorem , dystansem do siebie i .. szacunkiem do klienta .
    )) alee upss dyspuya z bacza z tematu .. i makusia nam palcem pogrozi
    chyba ,że zrobimy Tercet i dołączymy kuchnie Podbeskidzia
    ..a Makusia zostanie managerem ...

    Palcem nie grożę, bo pięknie zeszłyście na boczny tor, i humor mi się poprawił;)

  • Autor: janeczka669 Data: 2013-09-22 21:17:41

    Nas byłoby trzy więc może i jakiegoś pana byśmy przygarnęły?

    A ten regionalny misz -  masz mógłby byc ciekawy.

  • Autor: bogdzia Data: 2013-09-22 21:22:23

    A żebyśmy wszystkie miały jednakowo daleko() do pracy, to kanjpka musiałaby być gdzieś w okolicy... hmmm... Warszawy.

  • Autor: janeczka669 Data: 2013-09-22 21:26:09

    To ja bym miała najdalej, ale co tam.

  • Autor: megi65 Data: 2013-09-22 21:56:08

    Niedaleko .. Wiejskiej Wa- wa . Jak trza to wszystko załatwimy .. . Bogdzia utocz więcej cydru . :))

  • Autor: bogdzia Data: 2013-09-22 21:15:27

    Nieźle, hahaah też mi to pasuje

  • Autor: dorotaibasia Data: 2013-09-22 21:23:30

    to ja się na podkuchenną zgłaszam:) tylko że obieranie pyrek to dla mnie największa kara....:P

  • Autor: janeczka669 Data: 2013-09-22 21:26:48

    Jak za mnie pozmywasz to pyrki obiorę:)

  • Autor: dorotaibasia Data: 2013-09-23 08:34:33

    zmywać lubię:)

  • Autor: rs1107 Data: 2013-09-22 21:01:46

    U mnie były dziś do kawki połówki jabłek w cieście francuskim z lodami i sosem czekoladowym. Prawdę mówiąc pycha. Nie dodam zdjęć, bo już nie ma czego, a po drugie chyba nie umiem tego robić.

  • Autor: makusia Data: 2013-09-22 21:03:37

    U mnie były dziś do kawki połówki jabłek w cieście francuskim z
    lodami i sosem czekoladowym. Prawdę mówiąc pycha. Nie dodam zdjęć,
    bo już nie ma czego, a po drugie chyba nie umiem tego robić.

    Brzmi smacznie;)

    *Jak wstawić zdjęcie na WŻ - http://wielkiezarcie.com/forumThread.php?id=298625&post=298625

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2013-09-24 08:51:42

    A ja mam przy okazji pytanie, chodzi mi już od dawna po głowie. Czy jak usunę zdjęcie z biblioteki, to wciąż pozostanie na forum, wklejone w post? Bo to różnie na forach bywa.

  • Autor: makusia Data: 2013-09-24 11:51:01

    A ja mam przy okazji pytanie, chodzi mi już od dawna po głowie. Czy jak
    usunę zdjęcie z biblioteki, to wciąż pozostanie na forum, wklejone w post?
    Bo to różnie na forach bywa.

    Z tego co wiem to znika, ale trzeba by się upewnić u Pampasa:)

  • Autor: as Data: 2013-09-24 11:59:41

    Mi się wydaje, że nie da się usunąć zdjęcia z biblioteki, które zostało gdzieś na stronie wstawione ale nie jestem pewna.

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2013-09-24 19:01:36

    O Boziu, nie wiem kto zacz?

  • Autor: janeczka669 Data: 2013-09-24 17:24:22

    Zniknie z postu. Pytałam o to kiedyś toffik i taką odpowiedz na moje pytanie uzyskała od Pampasa.

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2013-09-24 19:01:59

    Dzięki.

  • Autor: megi65 Data: 2013-09-24 19:27:35

    Foteczki , które już są na stronce nie mogę usunąć z biblioteczki obrazów .. tak ma być czy ja gapa ?

  • Autor: Basialis Data: 2013-09-24 19:31:03

    Madziu, musisz kliknac na tytul fotki ktora chcesz usunac i na "usun obraz z bibloteki".

  • Autor: janeczka669 Data: 2013-09-24 19:54:25

    Meguś usunąc możesz, jednak znikną zarówno z biblioteki jak i postów czy przepisów

  • Autor: megi65 Data: 2013-09-22 21:09:40

    ...a lody jaki smak ?

  • Autor: rs1107 Data: 2013-09-23 11:32:31

    waniliowe, tylko waniliowe.

  • Autor: megi65 Data: 2013-09-23 12:26:41

    Najlepsza wersja do jabłkowych ciast .. koniecznie foty nam wstawiaj Koleżanko a niech poślinimy monitorki

  • Autor: rs1107 Data: 2013-09-23 15:49:58

    Dziękuję za ciepłe słówka. Sama bym teraz po pracy to jabłuszko znowu przyjęła... hhhhhh

  • Autor: Bahati Data: 2013-09-23 12:22:12

    Babeczki marchwiowe

  • Autor: megi65 Data: 2013-09-23 12:24:43

    Babeczki wiadomo .. pyszne ale jak podane .. gratuluje '' pomysła ''

  • Autor: Bahati Data: 2013-09-23 12:26:16

    Dziękuję bardzo :)

  • Autor: dorotaibasia Data: 2013-09-23 12:57:15

    O Pani! Zechciej mnie adoptować ;)

  • Autor: Bahati Data: 2013-09-23 13:20:03

    Z przyjemnością! :)

  • Autor: malina_a Data: 2013-09-23 12:37:37

    Lekkie ciacho jogurtowe.... coprawda nie pieczone a chłodzone :):)

    Dziękuję dziewczynom z wyjca za podpowiedzi - buziaki !!!

  • Autor: dorotaibasia Data: 2013-09-23 12:56:15

    no proszę jaka zdolna bestia z Ciebie :)

  • Autor: megi65 Data: 2013-09-23 13:03:37

    Oooo proszę .. smacznie wyszło i spodzik apetyczny .. Tak trzymaj ..

    Następnym razem jak znajdziesz kawałek żeberka , kapustę i nitki makaronu też coś wspólne wymodzimy !

  • Autor: malina_a Data: 2013-09-23 13:10:40

    Dzięki :)

  • Autor: makusia Data: 2013-09-23 22:07:04

    Lekkie ciacho jogurtowe.... coprawda nie pieczone a chłodzone
    :):) Dziękuję dziewczynom z wyjca za podpowiedzi - buziaki !!!

    Mniam, ale apetyczny;)

  • Autor: patrycja1 Data: 2013-09-23 13:56:03

    Muszę, no naprawdę muszę się pochwalić , boo pęknę ...mój pierwszy tort z przepisu Mamy Różyczki. No i na tym pewnie moje popisy cukiernicze się zakończą, toteż chociaż przez maleńką chwilunię "zaistnieję" w tym wątku. Dziękuję MR, Bogdzi i Janeczce za instruktaż i rady!!!

  • Autor: jannaj Data: 2013-09-23 14:04:38

    Ależ dlaczego popisy miałyby się zakończyć! Przecież ja tu widzę talent w czystej postaci!

     

  • Autor: patrycja1 Data: 2013-09-23 14:37:34

    Janaj, dziękuję pięknie za Twoją wspaniałomyslność i wiarę we mnie!! Talentów u mnie wiele hihihihi, cukierniczy jednak w zaniku uwierz.

  • Autor: bogdzia Data: 2013-09-23 14:08:17

    Piękny, wielki i pewnie pyszny. Goście pewnie w szoku, że dostali własnoręcznie przez ciebie zrobione ciasto. Ale cóż nauczyciele, skoro im się zdolny uczeń trafił. Gratulacje.

  • Autor: patrycja1 Data: 2013-09-23 14:40:52

    Bogusiu, ciekawe czy Twój telefon jakoś too zniósł???? Tak, goście z podziwu wyjść nie mogli, w stuporze trwali nockę całą.  Co do ucznia to poleciałaś, oj poleciałaś, ja nawet w przedszkolu nie jestem, może w powijakach zaledwie hahahahahah. Dziękuję!!!!!

  • Autor: janeczka669 Data: 2013-09-23 22:14:27

    Co do ucznia Kochana, zdjęcie mówi samo za siebie. Jak na mój gust to już nie przedszkolak jeno co najmniej pierwszoklasista. Tak trzymaj aż do matury, potem o studiach pomyślimy .

  • Autor: megi65 Data: 2013-09-23 18:47:43

    No to siem doczekałam ... Patka torta wystrugała .. . Piękny , apetyczny browoooo )) Czekam na dalsze Twoje cukiernicze osiągniecia .. .

  • Autor: patrycja1 Data: 2013-09-25 17:13:40

    Megi, dzięki wielkie!

  • Autor: janeczka669 Data: 2013-09-23 22:20:02

    Pewnie że musisz, bo naprawdę masz czym.

    Teraz już mi nie wmówisz, że nie potrafisz. Oj weźmiemy Ciebie do galopu weźmiemy, bądź tego pewna.    Żal by było zmarnowac taki talent.

  • Autor: patrycja1 Data: 2013-09-25 17:14:43

    Janeczko, nie miej złudzeń...i wielkich oczekiwań również hahahahaha 

  • Autor: heiworth Data: 2013-09-23 16:38:21

    Wiewiórka ....

  • Autor: kokarda Data: 2013-09-23 18:37:17

    Zakochalam sie.... Cudnej to urody filiżanka i talerzyk... Uwielbiam!!!!

  • Autor: heiworth Data: 2013-09-23 19:20:13

    Też takie kocham :) ....to akurat jest serwis po mojej babci ....jest bardzo stary.

    Mi często zdarza się kupić nawet pojedynczą ,starą sztukę... bo takie lubię :)

  • Autor: kokarda Data: 2013-09-23 19:28:48

    po babci... zakochałam się bardziej

  • Autor: dorotaibasia Data: 2013-09-23 19:36:29

    kocham starocie i mam sporo...mam również taki sam serwis obiadowy i szczerze go nienawidzę..został zapakowany i wywieziony do komórki na wieś...gdybym wiedziała ze tu takie fanatyczki tego wzoru to paczka by obrała inny kierunek:)

  • Autor: heiworth Data: 2013-09-23 19:59:30

    Serwisu nie używam na co dzień .....używam kiedy najdzie mnie ochota na coś szczególnego ....kawa od razu inaczej smakuje :)

  • Autor: megi65 Data: 2013-09-24 09:56:29

    I słusznie .. serwis czeka jak wparujemy do Ciebie na kanapę i poprosimy caffe na ławę w cudnych filiżankach i ..ciasteczko na porcelanowy talerzyk .. .. prawdaż ?

    Makusiu ! .. to co najlepsze nas nie ominie ..nasza Rita , ciacho z kawusią w porcelanie .. ))

  • Autor: heiworth Data: 2013-09-24 10:21:33

    Nie ma sprawy ...porcelana czeka i skromne ciacho,kawa też ...i nie tylko ciacho ...

    Liczę jednak też na Ciebie i na Twoje suuuuuper ciasta też .... :))

  • Autor: makusia Data: 2013-09-23 22:06:36

    kocham starocie i mam sporo...mam również taki sam serwis obiadowy i
    szczerze go nienawidzę..został zapakowany i wywieziony do komórki na
    wieś...gdybym wiedziała ze tu takie fanatyczki tego wzoru to paczka by
    obrała inny kierunek:)

    Oj szkoda;)

  • Autor: piszczalka Data: 2013-09-24 16:40:11

    muffinki czekoladowe ze słonecznikiem

  • Autor: bogdzia Data: 2013-09-24 17:59:48

    W taki deszczowy, wietrzny dzień nic tak nie poprawia nastroju jak filiżanka kawy czy herbaty z bułeczkami drożdżowymi.

    Dzisiaj z puchate bułeczki z przepisu Makusi, bardzo dobre

  • Autor: makusia Data: 2013-09-24 18:10:41

    W taki deszczowy, wietrzny dzień nic tak nie poprawia nastroju jak filiżanka
    kawy czy herbaty z bułeczkami drożdżowymi. Dzisiaj z puchate bułeczki z
    przepisu Makusi, bardzo dobre

    Cudne, ręka sama po nie sięga;))

  • Autor: megi65 Data: 2013-09-24 19:25:50

    To ja tak skromnie .... biorę jednego kręciołka z prawej strony ..

  • Autor: bahus Data: 2013-09-24 21:41:42

    W taki deszczowy, wietrzny dzień nic tak nie poprawia nastroju jak filiżanka
    kawy czy herbaty z bułeczkami drożdżowymi. Dzisiaj z puchate bułeczki z
    przepisu Makusi, bardzo dobre

    Pięknie wybarwione, ślinka leci na sam widok.

  • Autor: bogdzia Data: 2013-09-24 21:45:21

    Dziękuję

  • Autor: matani Data: 2013-09-25 08:08:49

    Właśnie piekę chlebek bananowy, czy jak kto woli babkę bananową (banana bread).

  • Autor: megi65 Data: 2013-09-25 18:27:45

    Głodnemu zawsze ...%%% na myśli .. Kochana przeczytałam . '' Bananowe breandy ''

  • Autor: matani Data: 2013-09-26 08:12:44

  • Autor: megi65 Data: 2013-09-26 08:28:40

    I Carols Santana to brzmi to pysznie ..

  • Autor: ladna_sukienka Data: 2013-09-26 10:38:07

    Trzeba będzie chyba upiec chlebek, bo pieczywo się kończy...

  • Autor: Bahati Data: 2013-09-27 10:53:18

    Jabłecznik z kremem waniliowym i "różami" :)

  • Autor: megi65 Data: 2013-09-27 11:21:33

    A ładniusie ...a jedna różyczka znajdzie się dla mnie ...

  • Autor: Bahati Data: 2013-09-27 11:23:59

    Ależ oczywiście :)

  • Autor: dorotaibasia Data: 2013-09-27 11:23:51

    pomysł znam, sposób wykonania "róż" również, ale wypróbowanym przepisem nie pogardzę:)

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2013-09-27 13:07:20

    No to poległam. Daj namiary na sklep.

    A tak poważnie - jest szansa na przepis, a szczególnie na jakąś fotorelację lub choćby przepis wykonania róż? Dźwięczna bym była niesłychanie.

  • Autor: Bahati Data: 2013-09-27 13:12:41

    Będzie i przepis, i fotorelacja bo... muszę zrobić kolejne takie ciasto .. i to najlepiej jeszcze dziś :)

  • Autor: janeczka669 Data: 2013-09-27 21:49:21

    Piękny jesienny bukiecik. Jabłka jak mniemam potraktowane zostały syropem.

  • Autor: Bahati Data: 2013-09-27 22:23:38

    Jabłka zostały wymieszane z łychą soku z cytryny, 2 łyżkami rozpuszczonego masła, sporą szczyptą cynamonu i łyżką brązowego cukru :) To co z jabłek po skrojeniu "płatków" ocalało starłam na tarce, poddusiłam z łyżeczką masła, cukru i cynamonu. Podduszone wylądowały na podpieczonym kruchym spodzie (bez cukru), następnie masa z 500ml mleka, 1,5 łyżki mąki pszennej i tyleż ziemniaczanej, 2 żółtek, 2 porządnych łyżek cukru z wanilią. W tym kremie układałam plasterki jabłek (wcale nie muszą być równe czy nie uszkodzone) i na pół  godzinki w 170stC do piekarnika. Po nocy w lodówce... zostało pożarte.

  • Autor: janeczka669 Data: 2013-09-27 22:55:09

    Wielkie dzięki za wyprowadzenie z błędu.:)

  • Autor: linka35 Data: 2013-09-28 16:59:27

    Twoje róże wyglądają nieziemsko:)

  • Autor: Bahati Data: 2013-09-27 11:52:54

    Jeszcze ciasteczka dla małych miłośniczek tańca.

  • Autor: dorotaibasia Data: 2013-09-27 11:57:28

     masz anielską cierpliwość..ja bym poległa chyba juz przy drugim ciastku:)

  • Autor: Bahati Data: 2013-09-27 12:01:36

    Klient nasz pan. Rumianek z melisą i można kilkadziesiąt udekorować, nawet jeśli worek cukierniczy odmówi posłuszeństwa :)

  • Autor: matani Data: 2013-09-27 14:06:21

    Dziś najazd na blog Bahati :)

    Oto ciasto maślankowe i scones.

    W piecu siedzi chałka, a maszyna miesza ciasto na rogaliki. Fotorelacja jak zdążę / nie zapomnę :)

    Dopisano 13-09-27 14:42:34:

    Chałeczka jak ta lala :) moim skromnym zdaniem. Ledwie się zmieściła po przekątnej dużej blachy piekarnikowej.

    Dopisano 13-09-27 16:16:27:

    No i rogaliki wyciągnięte z pieca.

    Jak to miło jak dziecię wraca ze szkoły i mówi "Jak tu ładnie pachnie!!!"

    Dzięki Bahati za przepisy :)

  • Autor: dorotaibasia Data: 2013-09-27 14:19:53

    najazd gości? czy nawał roboty-bo wtedy najłatwiej zająć się wszystkim byle nie pracą? ale żeby nie było, mam świadomosć ze to wszystko samo się nie zrobiło:)

  • Autor: matani Data: 2013-09-27 14:43:39

    To drugie :) Kuchnia to moja odskocznia psychiczna :) a rodzinka się cieszy.

  • Autor: megi65 Data: 2013-09-27 15:35:45

    Zdecydowanie mój smak ... odłupuje kawałek warkoczyka i już mnie nie ma .. ))

  • Autor: Bahati Data: 2013-09-27 16:22:29

    Wooooow!!!!!! To ja dziękuję za zaufanie :) Pięknie wszystko wygląda... ach prawda, że miło to usłyszeć od dziecięcia "jak tu ładnie pachnie"

  • Autor: janeczka669 Data: 2013-09-27 21:54:32

    Ja też, ja też chcę byc najeźdźcą, może mi ktoś wskazac drogę na tego bloga ? :)

  • Autor: emilka155 Data: 2013-09-29 18:06:12

    Ja też, ja też chcę byc najeźdźcą, może mi ktoś wskazac drogę na tego
    bloga ? :)

    Wejdz w profil Bahati I jestes na miejscu;)

  • Autor: bogdzia Data: 2013-09-27 15:22:00

    Kruche ciasto z pianką budyniową i malinami

  • Autor: megi65 Data: 2013-09-27 15:36:45

    Proszę koleżanki .. widzę ,ze podpasowało ciacho i często bisujesz .. apetyczne !

  • Autor: bogdzia Data: 2013-09-27 15:39:48

    Zapracowana jestem, a mam wieczorem gości, więc tak szybciuchno stworzyłam coś z niczego, ale ciasto napradę smaczne.

  • Autor: wyszomka Data: 2013-09-27 17:07:56

    Kruche ciasto z pianką budyniową i malina

    Czy mogę prosić o link do tego ciasta ? Wygląda smakowicie :)

    z góry dziękuję

  • Autor: mariolan76 Data: 2013-09-27 21:42:11

    http://wielkiezarcie.com/recipe75408.html

    Nie wiem czy to ciasto ale wyglada bardzo podobnie

  • Autor: janeczka669 Data: 2013-09-27 22:53:47

    Kochana takie super ciacho

    i tylko taki mały kawałek na tyle ludzi .

  • Autor: piszczalka Data: 2013-09-27 16:05:51

    muffinki waniliowe z sezamem

  • Autor: wyszomka Data: 2013-09-27 16:57:28

    Szarlotka wg MR , jeszcze siedzi w piekarniku i cudownie pachnie :) , skorzystałam z tego przepisu http://wielkiezarcie.com/recipe92356.html

    po upieczeniu i przekrojeniu wstawię kolejne .

  • Autor: megi65 Data: 2013-09-28 09:12:08

    Poduszeczki krucho - drożdżowo - serowe ..

  • Autor: malina_a Data: 2013-09-28 09:34:56

    Porywam jedną - wyglądają baaardzo apetycznie :)

  • Autor: matani Data: 2013-09-28 09:37:28

    Super! A o wersji z jabłkiem myślałaś?

  • Autor: megi65 Data: 2013-09-28 09:41:24

    Pomyśle . pomyśle .. jabko kosteczka albo mus gęsty z rodzynkami w rumie ..Może być ?

    Dopisano 13-09-28 9:55:44:

    przepraszam .. jabłko !

  • Autor: matani Data: 2013-09-28 09:41:59

  • Autor: Lea2 Data: 2013-09-28 10:07:20

    Piękniusie podusie...mniam...:)

  • Autor: wyszomka Data: 2013-09-28 14:04:07

    tak jak obiecałam , wstawiam zdjęcia upieczonej szarlotki z przepisu MR :) - krótko mówiąc Pychotka :)

  • Autor: heiworth Data: 2013-09-28 14:20:25

    Tort ze śliwkowym nadzieniem,ciasto jabłkowo-jogurtowo-śmietanowe i rafaello na krakersach ...

    Dopisano 13-09-28 18:02:09:

    Tort pyszny .......

  • Autor: makusia Data: 2013-09-28 14:24:15

    Tort ze śliwkowym nadzieniem,ciasto jabłkowo-jogurtowo-śmietanowe i
    rafaello na krakersach ...

    O matulu ale smakołyków:)) 

    Ja się przymierzam do kruchego z budyniem i serkiem;)

  • Autor: megi65 Data: 2013-09-28 15:00:30

    A kiedy na pierwszą przymiarkę można wskoczyć ?

  • Autor: makusia Data: 2013-09-28 15:58:11

    A kiedy na pierwszą przymiarkę można wskoczyć ?

    Jak dobrze pójdzie to wieczorkiem

  • Autor: balbisia19 Data: 2013-09-28 18:45:26

     Pysznie wyglada ten tort, mozna wiedziec z jakiego przepisu go piekłas?

  • Autor: heiworth Data: 2013-09-28 23:05:03

    Proszę bardzo ...

    http://wielkiezarcie.com/recipe103148.html

    Dla nas pyszne:)

  • Autor: balbisia19 Data: 2013-10-02 07:37:47

    dziekuje :)

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2013-09-28 19:33:45

    A to to, to co to? To pyszne.

  • Autor: heiworth Data: 2013-09-28 22:57:15

    Ale co ???

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2013-09-29 07:19:19

    Właśnie ten tort, ale już dałaś namiary balbisi. :)

  • Autor: heiworth Data: 2013-09-29 07:48:05

    Aaaa to oki :)

  • Autor: megi65 Data: 2013-09-29 19:47:21

    Stuk - puk ... ja w sprawie tortu .. ostał się jakiś klinek ?? To ten ze śliwkowym wsadem ?

  • Autor: heiworth Data: 2013-09-30 15:46:20

    Niestety ...

    Gdybym przeczytała wpis wcześniej to może ...może ...kto wie ???

    Moi przyjaciele w pracy dokończyli dziś do reszty

  • Autor: dorotaibasia Data: 2013-09-28 16:06:35

    ...pasztet...:)

  • Autor: bahus Data: 2013-09-28 18:57:46

    ...pasztet...:)

    Mój śp. Dziadek to do kawy nawet śledzia jadł...o gustach się nie dyskutuje...

  • Autor: megi65 Data: 2013-09-28 19:34:27

    Tiaa .. teść również %% czasem tortem zagryzał  i ... miał się całkiem dobrze ..

  • Autor: bahus Data: 2013-09-28 19:35:25

    Pyszny makowiec

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2013-09-28 19:41:34

    Twoi ludzie?

  • Autor: bahus Data: 2013-09-29 00:45:02

    Twoi ludzie?

    A jakże by inaczej...?

  • Autor: makusia Data: 2013-09-28 23:10:18

    Za szybko ukrojony, jutro będzie lepszy:) Sernik na budyniu:)

  • Autor: makusia Data: 2013-09-29 09:47:17

    Dzisiaj o niebo lepszy, trzeba piec dzień wcześniej:)

  • Autor: dorotaibasia Data: 2013-09-29 10:52:48

    Makusiu, a pokaż mi proszę  palcem przepis bo znaleźć nie mogę....

  • Autor: makusia Data: 2013-09-29 10:54:29

    Makusiu, a pokaż mi proszę  palcem przepis bo znaleźć nie mogę....

    Jak ogarnę bloga to wstawię tutaj, dam znać :) Brak czasu, nie obiecuję że będzie dzisiaj, ale kto wie;)

  • Autor: misia123 Data: 2013-09-29 11:06:37

    Makusiu właśnie widziałam też na fb zdjęcie,wygląda przepysznie

  • Autor: makusia Data: 2013-09-29 11:59:08

    Jest przepyszny, dziękuję ;)

  • Autor: linka35 Data: 2013-09-29 14:11:39

    Wygląda świetnie, ciekawam przepisu:)

  • Autor: makusia Data: 2013-09-30 16:31:34

    Wygląda świetnie, ciekawam przepisu:)

    Już jest Linko:) http://wielkiezarcie.com/recipe104108.html

  • Autor: linka35 Data: 2013-10-06 18:11:23

    Siedzi i czeka u mnie w ulubionych. Na pewno wypróbuję:)

  • Autor: misia123 Data: 2013-09-29 14:12:52

    Biszkopty z masą chałwową ,polewą czekoladową i płatkami migdałowymi.

  • Autor: ulla* Data: 2013-09-29 19:49:52

    Urodzinowo-weekendowo było- amerykańskie http://wielkiezarcie.com/recipe29880.html i tort chałwowy z sezamem http://wielkiezarcie.com/recipe103716.html . Wszystko pyszne, fotek niestety nie robię,bo aparaty nie działają,a komórka bez opcji zdjęć..szkoda...ciast też już nie ma ..

  • Autor: megi65 Data: 2013-09-29 20:54:22

    .. Masz ci los ... ciacha nie ma .. '' masz tu babo placek czyli nie masz placka )))

  • Autor: makusia Data: 2013-09-29 21:54:33

    Tort chałwowy musiał być smaczny:)

  • Autor: Bahati Data: 2013-09-29 20:08:57

    Cynamonowe bułeczki

  • Autor: megi65 Data: 2013-09-29 20:55:27

    Piękniste ..

  • Autor: makusia Data: 2013-09-29 21:50:53

    Mniamuśne:)

  • Autor: piszczalka Data: 2013-09-30 10:52:37

    Poniewaz dzisiaj dzien chlopaka, to bedzie ulubione ciacho moich chłopców, czyli ptyś :)))

  • Autor: as Data: 2013-09-30 12:41:50

    Kruche ciasto z beza kokosową. Mocno słodkie. Beza krucha i mocno kokosowa

  • Autor: megi65 Data: 2013-09-30 16:09:52

    Zapraszam na podusie .. tym razem wypasione dwuskładnikowe .: jabłkowo - marcepanowe i serowo - czekodżemowe ..

  • Autor: wyszomka Data: 2013-09-30 17:43:41

    Zapraszam na podusie .. tym razem wypasione dwuskładnikowe .: jabłkowo -
    marcepanowe i serowo - czekodżemowe ..

    poproszę po jednym :)

  • Autor: matani Data: 2013-10-01 09:16:24

    Biorę te dwie po prawej :) prawda że były dla mnie?

  • Autor: megi65 Data: 2013-10-01 09:20:22

    Ależ oczywiście , z myślą o Tobie 2 jabłka , pokroiłam i podsmażyłam i marcepanu troszkę dodałam .. ))

  • Autor: matani Data: 2013-10-01 10:10:22

    Ja wczoraj powtórka z Bahatkowych rogalików puszystych (z bloga). 

  • Autor: bogdzia Data: 2013-10-02 17:57:16

    Całoroczne ciasto w wersji z jabłkami i kruszonką.

  • Autor: janeczka669 Data: 2013-10-02 20:06:33

    Porywam cały kawałek bo mi się tak chce domowego ciasta a tu czasu brak.

  • Autor: bogdzia Data: 2013-10-02 20:27:47

    Ja też zapracowana jestem, ale nie mogę patrzeć jak mój ślubny szpera po szafkach i  szuka czegoś słodkiego co już dawno znalazł i zeżarł, więc zlitowałam sie i upiekłam to szybkie ciasto.

  • Autor: patrycja1 Data: 2013-10-02 20:38:04

    Biedny Romeo, hihihihi, ale przy okazji i ja skubnę odrobinkę.

  • Autor: bogdzia Data: 2013-10-02 20:45:55

    Zapraszam na duży kawał i kawa też się znajdzie.

  • Autor: janeczka669 Data: 2013-10-02 22:39:34

    Już niedługo się poprawię i zacznę szalec z mikserem, stolnicą i piekarnikiem wespół.

    Tylko ciekawe co na to moja waga?

  • Autor: bogdzia Data: 2013-10-02 22:53:16

    Jak będzie pyskować, to po prostu zagroź, że ją wywalisz na złom.

  • Autor: janeczka669 Data: 2013-10-03 20:01:52

    Przekażę Twoje sugestie .

  • Autor: megi65 Data: 2013-10-02 18:55:06

    Na szybko .. ba nawet na bardzo szybko dawno nie jedzone i przez nikogo z Was nie spróbowane . Zapraszam bardzo .. holenderskie ciasto z czapą orzechowej bezy .. ))

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2013-10-02 19:41:35

    Wiesz o tym, że jesteś podła? Przepis?

  • Autor: megi65 Data: 2013-10-02 21:15:08

    Dobrze , że jesteś ! . Przepis znajdziesz w na moim profilu .. Pozdrawiam

  • Autor: megi65 Data: 2013-10-03 14:07:38

    Melduję ,że dzisiaj piekę blacik bezowy i karkówkę .. :)))

  • Autor: matani Data: 2013-10-03 14:11:48

    ... a ja biały chlebek i rogaliki puszyste z bloga Bahati

    Dopisano 13-10-03 14:42:55:

    chlebek na razie za ciepły żeby kroić

    Dopisano 13-10-03 15:07:17:

  • Autor: megi65 Data: 2013-10-03 15:14:36

    łooooo cię .. Koleżanko ... berecik z głowy Panie i Panowie ...

  • Autor: malina_a Data: 2013-10-03 16:54:59

    Te rogaliki.............. no cudowne po prostu :)

  • Autor: matani Data: 2013-10-03 19:16:12

    Spróbuj, nie pożałujesz :)

  • Autor: malina_a Data: 2013-10-03 16:53:31

    Drożdżówki :)

  • Autor: linka35 Data: 2013-10-03 18:25:01

    Boziuuu ale pyszniaste :)

  • Autor: makusia Data: 2013-10-04 10:43:31

    Drożdżówki :)

    Aż ślinka leci;))

  • Autor: agulinia Data: 2013-10-03 21:04:40

    a ja nie na temat, cudowne zdjęcie profilowe :)

  • Autor: makusia Data: 2013-10-04 10:44:01

    a ja nie na temat, cudowne zdjęcie profilowe :)

    Dziękuję w imieniu wnusi:)

  • Autor: agulinia Data: 2013-10-03 21:05:23

    muffinki z wiśniami

  • Autor: megi65 Data: 2013-10-04 09:25:08

    A u mnie ostatni raz do kawy zatańczy w tym roku Anna Pavlowa .. Mróz ściął wszystkie maliny . W zeszłym roku ok.1 listopda zbierałam z krzaczka na ciasto .. Ta '' gópia'' zima .. .

  • Autor: dorotaibasia Data: 2013-10-04 10:47:45

    Meguś, wiem że to nie to samo, ale zimą robiłam z mrożonych malin fruzelinę....apetycznie spływała po bitej śmietanie:) mniam!

  • Autor: misia123 Data: 2013-10-06 13:26:39

    uwielbiam:)

  • Autor: bogdzia Data: 2013-10-05 18:21:55

    Rogaliki krucho-drożdżowe z powidłami śliwkowymi

  • Autor: linka35 Data: 2013-10-06 13:04:59

    Bogdzia apetyczne te Twoje rogaliki. U mnie dziś też drożdżowo- śliwkowo, czyli drożdżówka z węgierkami.

  • Autor: anrubi Data: 2013-10-06 17:51:11

    Twoje obawy zupełnie niepotrzebne, te na WYJCU, bo drożdżowe jak się patrzy :)

  • Autor: linka35 Data: 2013-10-06 18:09:05

    Dzięki. Sama nawet jestem dumna, bo to moja pierwsza taka ,przedtem robiłam tylko drożdzówki- takie skręcane z serem.

  • Autor: bogdzia Data: 2013-10-06 20:32:25

    Czyli podobnie, bardzo lubię taka drożdżówkę

  • Autor: misia123 Data: 2013-10-06 13:19:32

    Sernik z budyniem z przepisu Makusi- przepyszny:)

  • Autor: makusia Data: 2013-10-06 21:03:21

    Mniam:)

  • Autor: misia2004 Data: 2013-10-06 14:15:40

    Murzynek:)

  • Autor: as Data: 2013-10-06 16:58:12

    Zebra z polewą kakaową.

  • Autor: janeczka669 Data: 2013-10-06 18:31:07

    Ciasto amerykańskie.

  • Autor: matani Data: 2013-10-07 13:56:01

    Na wejście do piekarnika czeka szarlotka z bezą cynamonową http://wielkiezarcie.com/recipe71977.html

  • Autor: janeczka669 Data: 2013-10-07 17:14:24

    Bułeczki zakręcone makusi. Musiałam, no musiałam przetestowac około nowiu hihihi.

  • Autor: bogdzia Data: 2013-10-07 17:29:11

    I pewnie wyszły wspaniałe bez wzgledu na fazę księzyca. Robiłam te Makusiowe bułeczki, bardzo dobre i pieknie wyrosły.

  • Autor: makusia Data: 2013-10-07 17:42:41

    Bułeczki zakręcone makusi. Musiałam, no musiałam przetestowac około nowiu
    hihihi.

    I jak , i jak???? 

  • Autor: megi65 Data: 2013-10-07 18:54:25

    Księżyc wciągnął Janeczkę z drożdżówkami ...

  • Autor: janeczka669 Data: 2013-10-07 18:57:23

  • Autor: janeczka669 Data: 2013-10-07 19:00:53

    Wyrosły owszem ładnie, jednak nie tak puszyste jak przy pełni. Jak dla mnie to lepiej bo bardziej czuc ser. Hehehe teraz Twoje zakręcone bułeczki rezerwuję na nów, wiem już, że wyrosną.

    Dopisano 13-10-07 19:17:06:

    Takie wyszły.

  • Autor: bogdzia Data: 2013-10-07 19:22:49

    Ładne bułeczki wiedźmo księżycowa.

  • Autor: janeczka669 Data: 2013-10-07 19:27:46

    Skoro tak mówisz siostro

  • Autor: makusia Data: 2013-10-07 23:33:54

    Mniamuśnie;)

  • Autor: megi65 Data: 2013-10-08 08:47:36

    Chyba makusia musi zmienić nazwę ''Księżycowe bułeczki '' ładnie brzmi .. prawdaż ?

  • Autor: makusia Data: 2013-10-08 09:30:35

    Chyba tak:)

  • Autor: janeczka669 Data: 2013-10-08 19:17:13

    Prawdaż, ładnie brzmi. Puchate w pełnię, cieńsze w nów , smaczne o każdej porze.

    Może się uśmiejecie ale już nie raz się potwierdziło, że ciasto inaczej rośnie zależnie od fazy księżyca.

  • Autor: matani Data: 2013-10-09 22:35:46

    Dziś chlebek dyniowy http://wielkiezarcie.com/recipe93372.html

    i babka cytrynowa http://wielkiezarcie.com/recipe93372.html

    Chlebek wyszedł cudnie, babkę chyba za szybko wyciągnęłam z piekarnika, ale w smaku też pyszna.

  • Autor: as Data: 2013-10-10 09:04:22

    wstawiłaś dwa razy ten sam link

  • Autor: megi65 Data: 2013-10-10 09:39:04

    Aaaa już otwierałam watek w nadziei ,że nas na jakieś dobre pieczywko czy ciacho zaprosisz ... .

  • Autor: makusia Data: 2013-10-10 11:41:49

    Aaaa już otwierałam watek w nadziei ,że nas na jakieś dobre
    pieczywko czy ciacho zaprosisz ... .

    Sorki ale nie wytrzymałam, ta minka Madziu rozbraja hahahhaaaa

  • Autor: matani Data: 2013-10-10 12:49:59

    http://wielkiezarcie.com/recipe21640.html babka Alidy, moja nie tak ładna :(

  • Autor: Bahati Data: 2013-10-10 09:58:32

    Bułeczki z płatkami ziemniaczanymi. To są chyba najlepsze bułki jakie piekłam kiedykolwiek! :)

  • Autor: bogdzia Data: 2013-10-10 11:54:24

    A przepis będzie można gdzieś znaleźć, bułeczki apetyczne, aż ślinka cieknie.

  • Autor: Bahati Data: 2013-10-10 12:05:48

    3,5 szklanki mąki pszennej
    50g masła
    1,5 szklanki wody
    15g drożdży świeżych
    3 łyżki płatków ziemniaczanych + ok5 łyżek wody (konsystencja gęstego puree)
    1,5 łyżeczki soli
    1 łyżeczka cukru
    1 jajko


    Płatki ziemniaczane zalewamy ciepłą wodą tak, by powstało gęste puree, odstawiamy. Mąkę wsypujemy do miski, robimy wgłębienie, do którego wrzucamy pokruszone drożdże, posypujemy je cukrem i zalewamy 3łyżkami ciepłej wody, lekko zasypujemy mąką. Pozostałą wodę podgrzewamy z masłem, gdy masło się rozpuści studzimy lekko. Do mąki z wyrośniętymi drożdżami (czyli po ok 10minutach) dodajemy wodę z masłem, sól, jajko i płatki ziemniaczane. Wyrabiamy gładkie ciasto, odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok1,5h). Po tym czasie ciasto lekko wyrabiamy, formujemy 12  bułek, układamy 3 rzędy po4 bułki na blaszce z wyposażania piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy i odstawiamy do napuszenia na 30-40minut, pieczemy w 190st przez 20minut, do zezłocenia.

  • Autor: bogdzia Data: 2013-10-10 12:25:17

    Dziękuję bardzo. Zastanawia mnie czy zamiast puree ziemniaczanego mozna dodać przeciśnięte przez praskę ziemniaki? Robiłam kiedys pączki z ziemniakami i były bardzo dobre.  

  • Autor: Bahati Data: 2013-10-10 12:41:55

    Myślę, że można :) Mój autorski przepis zmontowany z tego co było w szafkach, a płatki były jako dodatek do rogalików z jakiegoś super przepisu co to ciasto 18h rosło a rogaliki były średnio dobre :) więc teraz płatki uda się zużyć do tych bułeczek.

  • Autor: Basialis Data: 2013-10-10 13:06:31

    Pierwsze slysze o platkach ziemniaczanych........starosc pewnie! Gdzie cos takiego "daja"?Domyslam sie, ze kupilas je we Wloszech to pewnie i w Niemczech je znajde. Buleczki wygladaje pieknie i jak piszesz sa pyszne.

  • Autor: Bahati Data: 2013-10-10 13:14:30

    Na pudełku jest napisane "płatki ziemniaczane" ale moim zdaniem to po prostu puree w proszku tylko bez przypraw. Dodaje się to do gotującej wody z mlekiem i przyprawia. Kosztuje ok 1,5euro za pudełko 225g. A dają od Carrfour po Sisę, czyli wszędzie.  :)

  • Autor: Beata500 Data: 2013-10-10 13:42:24

    Jakie cudo!

  • Autor: matani Data: 2013-10-11 14:08:19

    Dziś rogaliki puchate wg Bahati (podwójna porcja!) i sernik puszysty http://wielkiezarcie.com/recipe40887.html, na razie siedzi w piekarniku, ale wygląda imponująco.

  • Autor: megi65 Data: 2013-10-11 16:30:58

    Matko i córką ... Kobieto z kim Ty się zadajesz ,że takie rarytasy pieczesz ?

  • Autor: matani Data: 2013-10-11 19:22:21

    Tak megi, to wszystko przez ciebie a jeszcze Bahati takie przepisy sobie wstawi No i pachnie mi cała chałupa, sernika już 1/3 nie ma, a tylko 3 osoby w domu... żadnych gości

  • Autor: malina_a Data: 2013-10-11 16:46:27

    Mniamuśne :):)

  • Autor: megi65 Data: 2013-10-11 16:34:45

    Sernik nowojorski .

  • Autor: malina_a Data: 2013-10-11 16:45:44

    WOW - wygląda smakowicie !!!

  • Autor: matani Data: 2013-10-11 19:22:47

    machniom?

  • Autor: malina_a Data: 2013-10-11 20:46:07

    matani no machniom..... ale kiedy ? :D

  • Autor: megi65 Data: 2013-10-11 21:02:20

    Mój M .. byłby wniebowzięty .. Opina '' chyba ci nie wyszedł ... niedopieczony '' .Nic tylko kochać takiego dyletanata kuchennego ...

  • Autor: dajanka Data: 2013-10-11 22:10:30

    Dzisiaj li i jedynie biszkopt, z którego będę klecić zamek na przyjęcie urodzinowe córci... Szczęśliwie wyrósł piękny, równiutki i bardzo puszysty:):):)

    Hm, jutro będę działać dalej, ale na razie muszę odpowiedzieć sobie na jedno zajeb... ważne pytanie: "Co jeszcze upiec?"... Żeby nie było y tym pytaniem to cytat z którejś polskiej komedii, ale teraz nie jestem sobie w stanie przypomnieć z której... skleroza nie boli:):):)

  • Autor: bahus Data: 2013-10-12 01:39:47

    Chlebek pszenny kupiony na targu...pyszny, bez polepszaczy i chemii...

  • Autor: anrubi Data: 2013-10-12 15:23:54

    Widziałeś, byłeś przy wypiekaniu czy co?

    Kilka dni temu koleżanka z pracy poczęstowała mnie pączkiem z BIEDRONKI. Głupio było odmówić, więc poprosiłam o pół... Nie "poczułam" w smaku ręki człowieka, ale nadzienia różanego nie żałowali. Dlatego trzymam się z daleka od ciast z dużych marketów czy w ogóle kupnych. Wybieram kostkę czekolady :)

  • Autor: bahus Data: 2013-10-12 19:20:29

    Przy wypieku nie byłem ale ten piekarz to mój dobry znajomy...i mnie by nie okłamał.

  • Autor: olenka_chicago Data: 2013-10-12 03:57:04

    chlebek zakupiony na rynku pychota!

  • Autor: misia2004 Data: 2013-10-12 13:05:04

    Rogaliki z różą:)

  • Autor: bogdzia Data: 2013-10-12 15:10:22

    A gdzie ta róża, bo coś jej nie widać? A poważnie, to chrupnęłabym rogaliczka

  • Autor: misia2004 Data: 2013-10-12 18:48:08

    Róża w środku oczywiście a teraz to już w naszych brzuszkach:)

  • Autor: megi65 Data: 2013-10-12 21:11:18

    Róża w ogrodzie .. proszę Koleżanki .

  • Autor: bogdzia Data: 2013-10-12 21:15:19

    Ja mam koleżankę Różę, która ma Różę wnuczkę.

  • Autor: makusia Data: 2013-10-13 22:02:25

    Rogaliki z różą:)

    Dawno nie piekłam rogalików, narobiłaś smaczku:)

  • Autor: dajanka Data: 2013-10-12 19:19:44

    Dziś muffinki waniliowe i miniptysie Mienty.

    Zrobiłam też masy do tortu i przełożyłam go usiłując nadać pożądany kształt.. Mam nadzieję, że nie będzie to totalna porażka -jeśli się uda to jutro przy odrobinie sił wstawię fotkę...

  • Autor: dorotaibasia Data: 2013-10-13 19:45:42

    Dziś torcik urodzinowy:)

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2013-10-13 20:17:09

    Wooowwwww.... malutkiej się podobał?

  • Autor: dorotaibasia Data: 2013-10-13 20:19:49

    "wow" było-więc chyba tak:)

  • Autor: anrubi Data: 2013-10-13 20:37:31

    Dorotko, ogromny wkład Twojej pracy, podziwiam!

    Dla małej życzenia zdrówka i uśmiechu :)

    P.S. Kolory biszkoptów super, "żywe" te barwniki. Zabrakło jedynie niebieskiego i miałabyś sztandarowy tort dla gejów i lesbijek :))

  • Autor: dorotaibasia Data: 2013-10-13 20:41:38

    No właśnie..niebieski wyszedł turkusowy Młoda dziękuje za życzenia:)

  • Autor: megi65 Data: 2013-10-13 20:37:45

    Ja cieeee sąsiadko .. zdolna z Ciebie dziewczyna ... Kolorowa harmonijka piękna !

  • Autor: dorotaibasia Data: 2013-10-13 20:43:38

    Dziękuję

  • Autor: piszczalka Data: 2013-10-13 20:44:38

    ale sliczny ! :)))

  • Autor: makusia Data: 2013-10-13 22:01:42

    Wszystkiego najlepszego dla córeczki:) Tort kapitalny, brawo;))

  • Autor: dorotaibasia Data: 2013-10-13 22:04:18

    Dziękuję w imieniu Basi:)

  • Autor: dajanka Data: 2013-10-14 09:24:16

    Ależ kolory!!! Muszę to następnym razem wykorzystać:):):)

  • Autor: dorotaibasia Data: 2013-10-14 09:30:49

    Polecam! Uśmiech dziecka z kategorii "bezcenny":) Mojemu torcikowi dużo brakuje bo ze mnie amatorka a nie cukiernik, ale rzeczywiście cały urok tkwi w kolorach.....Nie do końca wyszedł tak jak chciałam ale to była moja pierwsza stycznosć z barwnikami....

  • Autor: dajanka Data: 2013-10-14 09:54:52

    Ja ostatnie trzy dni pracowałam nad zamkiem, krzywy i w ogóle, ale córa też była szczęśliwa:)

    Najważniejsze jest chyba to, że to co robimy -robimy z miłością:):):)

    A nasze dziewczyny chyba w jednym wieku?

  • Autor: dajanka Data: 2013-10-14 09:50:36

    Tak więc usilnie pracowałam nad tortem mojej córy. 7 października skończyła 5 lat, wczoraj odwiedziło nas kilkoro jej przyjaciół. Przyjęcie nie było duże, był tort, motylkowe muffinki waniliowe z bitą śmietaną, kanapeczki-koreczki, serowe paluchy z ciasta francuskiego i sałatka gyros. Martwiłam się, że będzie mało, ale jedzonko jeszcze zostało.

    Tort wyszedł cokolwiek krzywy i nieidealny, ale włożyłam w niego dużo pracy i dużo serca. Córcia nie widziała niedociągnięć, była zachwycona:)

    A to moje wypociny, tj tort i muffiny:)

  • Autor: dorotaibasia Data: 2013-10-14 10:35:23

    Oj się napracowałaś! Ja chyba nie mam aż tyle cierpliwości....Rzeczywiście nasze panny to równolatki-moja z 13 października:) Fajnie że przyjęcie się udało a dziecko zadowolone-to najlepsze podziękowanie.

  • Autor: dajanka Data: 2013-10-15 13:12:17

    Racja, mnie uśmiech córy w pełni usatysfakcjonował:)

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2013-10-14 11:51:45

    Najlepsze jest to skupienie przy zdmuchiwaniu świeczek! A tort? Chciałabym umieć taki zrobić!

  • Autor: dajanka Data: 2013-10-15 13:09:53

    Tak, mina bezcenna:):):)

    A tort, hm... żadne cudo mi nie wyszło i choć nie jest trudny, to jednak pracochłonny.

  • Autor: makusia Data: 2013-10-14 19:01:50

    Tak więc usilnie pracowałam nad tortem mojej córy. 7 października
    skończyła 5 lat, wczoraj odwiedziło nas kilkoro jej przyjaciół.
    Przyjęcie nie było duże, był tort, motylkowe muffinki waniliowe z bitą
    śmietaną, kanapeczki-koreczki, serowe paluchy z ciasta francuskiego i
    sałatka gyros. Martwiłam się, że będzie mało, ale jedzonko jeszcze
    zostało. Tort wyszedł cokolwiek krzywy i nieidealny, ale włożyłam w
    niego dużo pracy i dużo serca. Córcia nie widziała niedociągnięć,
    była zachwycona:) A to moje wypociny, tj tort i muffiny:)  

    Tort zamek kapitalny, a motylki na muffinach cudowne;)) Zdrówka dla małej jubilatki:)

  • Autor: dajanka Data: 2013-10-15 13:11:32

    Dziękuję w imieniu Zuzi:):):)

    Motylki byłyby jeszcze ładniejsze, ale zapomniałam o pisakach cukrowych. Ważne, że dzieciakom się podobały:)

  • Autor: piszczalka Data: 2013-10-14 20:43:17

    Wczoraj na szybko murzynek

  • Autor: pwyso Data: 2013-10-15 12:50:46

    szarlotka a'la tarta z polewą czekoladową i prażonymi migdałami ...

  • Autor: Bahati Data: 2013-10-15 19:40:55

    Brownie

  • Autor: megi65 Data: 2013-10-15 21:36:48

    Oooooooooo nie ... ta skorupka chrup - chrup .. wybieram aaa sama nie wiem który kawałek . Siedzę i gapię się ...

  • Autor: smakosia Data: 2013-10-16 08:18:04

    Jak za czekoladowym ciastem, nie przepadam tak to brownie bardzo chętnie bym zjadła. Chyba wyszło idealnie, prawda? Wygląda na to, że skórka chrupiąca a w środku wilgotne i "mięsiste". Ech! Z którego przepisu robiłaś?

  • Autor: Bahati Data: 2013-10-16 08:40:38

    Dziękuję. Przepis...hmmm  trzymając się podstaw inwencja twórcza.
    6jaj,
    1,5szklanki mąki,
    400g czekolady gorzkiej,
    200g kremu orzechowo-czekoladowego,
    1,75szklanki cukru,
    0,5 łyżeczki soli,
    340g masła.
    Masło rozpuściłam z czekoladą, do ciepłego dodałam krem orzechowy, jaja ubiłam z cukrem, dodałam przestudzoną czekoladę, sól, krótko ubiłam, wsypałam mąkę, wymieszałam i wylałam całość na wyłożoną papierem blachę 35x30cm. Piekło się 30minut w 170stC.

  • Autor: smakosia Data: 2013-10-16 09:22:20

    O jak miło, że miałaś ochotę spisać ten przepis. Zaraz to sobie zanotuję żeby mi gdzieś nie umknęło i coś czuję, że pierwszy raz skuszę się na zrobienie takiego ciasta. Dziękuję :-) A swoją drogą - nie myślałaś żeby to wklepać do własnych przepisów na WŻ? Na dodatek masz takie apetyczne zdjęcie

  • Autor: Bahati Data: 2013-10-16 09:57:42

    dodałam przepis :)

  • Autor: smakosia Data: 2013-10-16 10:23:38

  • Autor: misia123 Data: 2013-10-16 15:07:52

    Ślinka leci :)

  • Autor: misia2004 Data: 2013-10-16 14:15:15

    Trochę oszukuję bo nie piekłam ja tylko mama:P

    Takie jakieś z jabłkami ale dobre

  • Autor: piszczalka Data: 2013-10-16 16:19:52

    Muffinki orzechowe

  • Autor: makusia Data: 2013-10-16 18:13:13

    Zapraszam do nowego wątku http://wielkiezarcie.com/forumThread.php?id=605774&post=605774

Przejdź do pełnej wersji serwisu