Po raz pierwszy kogoś tu nakręciłam, cieszę się :) Z drożdżowym można się nieźle "powygłupiać" i przypuszczam, że Ty również miałaś ubaw, co widać na załączonych, smakowitych obrazkach :)
Nakręciłaś moja siostrę .. i takie super róże jedliśmy , część z makiem i bakaliami a część z powidłami ... I przy okazji spotkania przy drewnianym kuchennym stole padło parę miłych słów o Tobie ... Oczywiście z moich ust .
i zapomniałabym...od poniedziałku piekę pierniki.....uzbierałam już 600sztuk...jutro dopiekam kolejne i zaczynam lukrowanie bo zlecenia już spływają..focie będą wraz z postępem prac....
Aniu,polukrowane pierniczki będą sobie czekały na święta w pudełeczkach,część popakowana w celofan...a tak w ogóle,pierniki mogą leżeć około pół roku i wciąż nadają się do jedzenia:)
20 cm tortownica (a nawet lepiej 18 cm) wystarczy:) tylko trzeba dno wyłożyć papierem, tak by nadmiar był poza obrębem tortownicy i zrobić z papieru "kołnierz" czyli w środek tortownicy włożyć okręg z paieru, który będzie wystawał ok 10 cm nad tortownicę.Są specjalne formy w sprzedaży, ale widziałam je tylko przed samymi świętami, a z resztą- nie lubię płacić za coś, co mogę zrobić sama. :)
Czy mogłabyś zdradzić z jakiego przepisu robiłaś lukier? Szukam lukru który nie twardnieje i nie kruszy się, jest miękki i wilgotny. A ten właśnie tak wygląda.
No wiesz Jasiu .. widzę , że napoleonka na stałe zagościła na Twoim stole . Mam ochotę ją popełnić ..jakieś drobne uwagi , trzymać się wiernie przepisu , bo wygląda przepysznie ..
Tak po tych słodkościach co powiecie na pajdę ciepłego chleba ze świeżo stopionym smalcem. Do tego odrobina soli, może ogórek kiszony ...cóż potrzeba więcej.?
Smalczyk owszem, z pajdą własnoręcznie wyrobionego chleba, jak to zwykła mówic megi65 " cud, miód i orzeszki.
Lubię smalczyk z dodatkiem cebuli, jabłka, majeranku odrobiny boczku dla zapachu i soli do smaku. Zima za pasem więc takie kaloryczne i smaczne " dania" będą miały swój czas.
Mój smalczyk stopiony z dodatkiem boczku i cebulki. Z jabłkiem i majerankiem nigdy nie robiłam. Po prostu nie miałam okazji poznać tego smaku. Co nie znaczy, że nie spróbuję.
Yuupiii mogę nareszcie '' focić '' a więc dawno nie robiony 3 bit .. )) Rozkosz kajmaku orzechowego , masa budyniowa ze zdecydowanym posmakiem i ubita śmietana usztywniona cytrynowa galaretką
Yuupiii mogę nareszcie '' focić '' a więc dawno nie robiony 3 bit .. )) Rozkosz kajmaku orzechowego , masa budyniowa ze zdecydowanym posmakiem i ubita śmietana usztywniona cytrynowa galaretką
Zdradzę , zdradzę tylko Tobie .... Budyń zgodnie z przepisem .. ale masełka dałam 3/4 kostki ale za to %%% zgodnie z moimi kubeczkami smakowymi .. Dolewaj po troszeczku i szybko miksuj i jak za następnym razem jak spróbujesz i bużka się uśmieje , błysną oczka tzn .. jest już kremik gotowy .
Z galaretką postępuję podobnie ale na małych obrotach dwoma łopatkami mieszam ..
Powodzenia o efektach informuj ..a przede wszystkim o ... kremie .
Pewnie, że mogę. :) 6 szklanek mleka zagotować z 1,5 szklanki cukru i 1/4 łyżeczki soli. Gdy się zagotuje zdjąć z ognia i dodać 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej. Całość mocno się spieni. Od tej pory gotować na małym ogniu ściągając pianę przez ok 1-2 h aż do osiągnięcia odpowiedniej brązowej barwy. Mieszać co kwadrans najlepiej tylko lekko poruszając rondlem, co zapobiegnie scukrzeniu.
Jak to u mnie bywa czysta improwizacja w kuchni :) po 2 godzinach gotowania masy otrzymałam jej 2 szklanki. Posmarowałam nią 2 blaty ciasta wielkości blachy z wyposażenia piekarnika i 3 sępy małoletnie zasłodziły się resztą. Masę wystudziłam i smarowała jeszcze ciepłe placki. 3 placek przed pieczeniem posypałam orzechami wymieszanymi z gorącym masłem, cukrem i miodem.
Też uważam, że ciężko, po jakimś czasie, dotrzeć do przepisu na forum... Proszę zatem milutko o dodanie go... wiesz gdzie Fajny pomysł i na pewno niejedna osoba skorzysta.
Podpięłam nie tam gdzie trzeba, ale dopiero raczkuję:)
Czaję się na tą roladę już od jakiegoś czasu, ale jakoś się nie zabrałam :)
Dziś u mnie skromnie, rogaliki z czekoladą (w piecu) wg Silvany 90 http://wielkiezarcie.com/recipe100254.html i ciasteczka wg przepisu na paluchy wiedźmy gabi99 (ciasto jeszcze chłodzi się w lodówce). Będzie próba moich nowych wykrawaczek: półksiężyców z tescomy (jedno przyciśnięcie i cała blacha gotowa ;) ), wałeczka z gwiazdką, choinką, serduszkiem z ikei i może czegoś jeszcze co wyciągniemy z szuflady z "przydasiami".
Rolada żyrafa http://wielkiezarcie.com/recipe104208.html chłodzi się w lodówce. wygląda rewelacyjnie i mam nadzieję, że będzie tak samo świetnie smakować:)
Też się przymierzam do "żyrafy":) Jak tam Twoja misiu? Masz może fotkę?
Fotki nie mam bo dziecko zgubiło mi aparat na wycieczce:(
Ale zrobiłam 2. Jedną do domu, druga na wczorajszą imprezę andrzejkową i nikt bardzo nie chciał wierzyć, że to nie kupna rolada:P W smaku również bardzo dobra, delikatna:)
Oczy carycy ... na razie nie otworzyła . Tworzenie tego ciacha czysta przyjemność . Pierwsza fotka caryca soute bez '' makijażu '' oka .. Wyborna pianka beza z melanżem kako , następna już w pełnej krasie . Jutro caryca otworzy oczy ..
Robią wrażenie, choć nie większe niż Kuchareczka na zdjęciu :))) Dotarłam do Twojego przepisu na te orzeszki, powiedz jednak proszę, z jednej porcji ciasta, ile sztuk, mniej więcej, otrzymam?
Robią wrażenie, choć nie większe niż Kuchareczka na zdjęciu :))) Dotarłam do Twojego przepisu na te orzeszki, powiedz jednak proszę, z jednej porcji ciasta, ile sztuk, mniej więcej, otrzymam?
Makusiu pokusilaś orzeszkami jak nic!! Szczerze w tym roku nie miałam ochoty sie z nimi bawić, ale ..Twoja fota i ta śliczna pomocnica - zrobiły na mnie wrażenie.
Formę do pieczenia mam, ale zawsze przeklinam piekąc bo nie posiadam kuchenki na prąd a na palniku gazowym nie pieką się ładnie. Jak pieczesz swoje makusiu?
I jeżeli faktycznie dojdzie do pieczenia, to wykorzystam Twoją masę do przełożenia wzbogacając ją bakaliami.. ach, chyba już się skusiłam.
Makusiu pokusilaś orzeszkami jak nic!! Szczerze w tym roku nie miałam ochoty sie z nimi bawić, ale ..Twoja fota i ta śliczna pomocnica - zrobiły na mnie wrażenie. Formę do pieczenia mam, ale zawsze przeklinam piekąc bo nie posiadam kuchenki na prąd a na palniku gazowym nie pieką się ładnie. Jak pieczesz swoje makusiu? I jeżeli faktycznie dojdzie do pieczenia, to wykorzystam Twoją masę do przełożenia wzbogacając ją bakaliami.. ach, chyba już się skusiłam.
Domia, piekę w opiekaczu do orzeszków, jest tego pełno na Allegro:) Szybciutko i sprawnie;)
Co do masy, jest dość gęsta, więc jeśli chcesz dodać bakalii, nie dodawaj herbatników czy ścinków z orzeszków.
Oj, to ja mam formę pamiętającą chyba średniowiecze. Dlatego też pytałam o sposób pieczenia. Moją wkładam jak garnek na palnik. Upiekłam dzisiaj.Na mniejszym płomieniu. Może troszkę za grube wyszły.. Z jednej porcji ciasta wyszło ok 130 szt. Z masą postąpię wg. Twoich wskazówek. Dziękuję Makusiu za pomoc.
Oj, to ja mam formę pamiętającą chyba średniowiecze. Dlatego też pytałam o sposób pieczenia. Moją wkładam jak garnek na palnik. Upiekłam dzisiaj.Na mniejszym płomieniu. Może troszkę za grube wyszły.. Z jednej porcji ciasta wyszło ok 130 szt. Z masą postąpię wg. Twoich wskazówek. Dziękuję Makusiu za pomoc.
Kochana .. Szkoda ,ze Ksawier nie dmucha w Twoja stronę .. (a już u mnie daję czadu ) lotem błyskawicy poprosiłabym o pączusia .. takiego jak lubię złotego z obwódką .. mniaam ..
Już nic nie mów ..przeca widzę i czuję .. Ciasto jak puszek .. żadna glinka . Jak w dwa paluszki zegniesz pączusia i puścisz to od razu wraca do kształtu .. a to nadzienie ... pychooota .. ))
Bogdziu, ja nie proszę, ja żądam jednego :) Wszystkie śliczne niczym kwiaty w porannej rosie, jak jogging, jak jazda na rowerze, jak wiosna po zimie :))
Miodownik .. mój ze starego niebieskiego '' siermiężnego zeszytu ''. Jutro zapraszam na oficjalne krojenie Polewa jeszcze ciepła .. ))
Dopisano 13-12-09 14:17:23:
No i gorący nóż poszedł w ruch .. Szczerze proste , szybkie i pyszne ciacho .. Nie ma co trzeba częściej robić powtórki ..Następnym razem poddam ciacho małe modyfikacji.
Ja chcę takiego makowca. TU I TERAZ. A na osłodę idę robić Twoje śledzie OOOO. Mam nadzieję , że nie za wcześnie na Święta. Tylko pytanie czy do świat dostoją?
Najszybsze , najłatwiejsze ciasto w kategorii '' deserowe '' ( jasne ,ze to mój podział ) Klasyka , która zawsze się udaje i smakuje : biszkopt z bitą śmietaną i brzoskwiniami :))
Pieklam dzisiaj ciasteczka z mojego przepisu 4 rodzaje z jednego ciasta, nie wstawiam zdjecia, bo jest ich mnostwo przy przepisie. Cudowny zapach roznosi sie po calym domu, pozdrawiam.
Witam słodko) Nowy wątek rozpoczynają ciasteczka z jabłkami, pieczone przez Moje Dziewczyny ( Synową i Wnusię )
U mnie dalszy ciąg pierniczkowania, dziś piekę pierniczki kamyczki z mojego przepisu.
Ciekawe te kamyczki boróweczko, może i ja się skuszę;)
Jak zrobisz to napisz czy posmakowały tylko zaraz po upieczeniu jak ostygną będą twarde zmiekną po kilku dniach.
Napiszę na pewno;)
jeju jakie piękne, idealne, jak z cukierni, a nawet lepiej ;)
Mniam. Swoją drogą, moja teściowa napewno nie napisałaby o mnie "Moja Dziewczyna" i to jeszcze dużą literą!
Mojej teściowej nie znałam i nie poznam, bo zmarła w młodym wieku...
No, ale makusia to teściówka pełną gębą, że tak się wyrażę :)
Ad rem - moja rozeta z kupnymi powidłami migdałowo - rumowymi :)
Link, gdyby ktoś był zainteresowany http://wielkiezarcie.com/recipe83274.html
Ajajaj, a miałam dzisiaj drożdże kupić;/ Przymierzam się też do takiej "odrywanej" drożdżowy, Twoja anrubi wygląda mniamuśnie;)
Tak się podjarałam na widok Twojej rozety, że odgapiłam i zrobiłam swoją.
Wyszła naprawdę smaczna, zostało po niej wspomnienie.
Po raz pierwszy kogoś tu nakręciłam, cieszę się :) Z drożdżowym można się nieźle "powygłupiać" i przypuszczam, że Ty również miałaś ubaw, co widać na załączonych, smakowitych obrazkach :)
Ale kusicie dziewczyny
Kochana ..
Nakręciłaś moja siostrę .. i takie super róże jedliśmy , część z makiem i bakaliami a część z powidłami ... I przy okazji spotkania przy drewnianym kuchennym stole padło parę miłych słów o Tobie ... Oczywiście z moich ust .
Megusia
Mniam. Swoją drogą, moja teściowa napewno nie napisałaby o mnie "Moja
Różni są ludzie, nic na to nie poradzimy jannaj . A One są moje i kropka;)Dziewczyna" i to jeszcze dużą literą!
A u mnie dzisiaj ciasto drożdżowe z rodzynkami i suszonymi morelami
Musicie uwierzyć na słowo .. Chatka puchatka kasnik z orzeszkami laskowymi i żurawiną
Musicie uwierzyć na słowo .. Chatka puchatka kasnik z orzeszkami laskowymi i
Wierzymyżurawiną
Szkoda Megi , że nie zrobiłaś fotki. Musi wyglądać zajefajnie:)
Kochana ... aparat nadal w naprawie ... a zdjęcia komórka to .. profanacja dla mnie ..
Profanacja? E tam, marudzisz, ja strzelam foty komórką - 3,2 Mpix i są, moim zdaniem, OK.
Dawaj ten jabłecznik! :)
Ciasto do odrywania, tym razem kakaowe i cynamonowe, nasz ostatni przysmak, następne będzie 4 smakowe: cytryna, kakao, cynamon i kokos.
Zostało jeszcze ciasta?Bo wczoraj się spieszyłam i nie mogłam czekać
tort bezowy dla nas i 6 tortów dla LUDZI .....
i zapomniałabym...od poniedziałku piekę pierniki.....uzbierałam już 600sztuk...jutro dopiekam kolejne i zaczynam lukrowanie bo zlecenia już spływają..focie będą wraz z postępem prac....Pierniki 5 tyg przed świętami? Nie za szybko? Wiem, że masz dużo do zrobienia ale czy to nie za szybko?
Aniu,polukrowane pierniczki będą sobie czekały na święta w pudełeczkach,część popakowana w celofan...a tak w ogóle,pierniki mogą leżeć około pół roku i wciąż nadają się do jedzenia:)
U mnie kiedyś przeleżały 17 lat...ale niestety nie nadawały się do spożycia...
Panettone (jeszcze gorące rozkrojone)
Panettone (jeszcze gorące rozkrojone)
MniamiJaka to jest forma do panettone?Pisałaś 20 cm ale jakaś specjalna?Super wygląda,mniam
20 cm tortownica (a nawet lepiej 18 cm) wystarczy:) tylko trzeba dno wyłożyć papierem, tak by nadmiar był poza obrębem tortownicy i zrobić z papieru "kołnierz" czyli w środek tortownicy włożyć okręg z paieru, który będzie wystawał ok 10 cm nad tortownicę.Są specjalne formy w sprzedaży, ale widziałam je tylko przed samymi świętami, a z resztą- nie lubię płacić za coś, co mogę zrobić sama. :)
Dziękuje za odpowiedź.
Siedzi w piekarniku .. jabłecznik Goji
Relacja z wczorajszego pieczenia: cebularze, drożdżówka nocna i muffiny z makiem i suszonymi morelami. Zdjęć niet :)
Drożdżówka z jabłkami ...a murzynek jeszcze w piekarniku siedzi ..)
Do kawy popołudniowej ciasto zebra
Śliczne paski:)
Ja dzisiaj zrobiłam,,białą damę''
przed chwilą upiekłam ciasteczka z kleiku ryżowego
Znowu...
Zdążyłam zrobić zdjęcie resztce sernika , zanim moje chłopaki go pożarli:)
Pewnie pyszne, ale zdjęcie jest też CUDOWNE! :)
Dziękuję
Rolada z jabłkami:)
Ciasto do odrywania z nutella i wariacje na temat " poduszeczki serowe" wg. Naszej Megi.
Czy mogłabyś zdradzić z jakiego przepisu robiłaś lukier? Szukam lukru który nie twardnieje i nie kruszy się, jest miękki i wilgotny. A ten właśnie tak wygląda.
Lukier robie zawsze na oko, cukier puder + sok z cytryny i odrobina wody.Wszystko ucieram drewniana palka.
Ja robię lukier tak samo. To jednak nie ten o który mi chodzi jednak dziękuję za odpowiedź.
U nas kruszonkowe z musem brzoskwiniowym, piekły moje Dziewczynki:) http://wielkiezarcie.com/recipe22029.html
Co to? wygląda obłędnie, te orzechy....
uwielbiam ciasta z orzechami mniam :)))
Czekoladowa chmura z książki Nigelli - pycha!
Cebulaczki :)
Ciasto drożdżowe do odrywania-pyszne; )
W sobotę popełniłam napoleonkę od ekkore
Z tym krojeniem, to się nie postarałaś, dawno nie robiłam napoleonki, czas przejrzeć przepisy
Nie było czasu do cukierni biegac i sama ukroiłam .
No wiesz Jasiu .. widzę , że napoleonka na stałe zagościła na Twoim stole . Mam ochotę ją popełnić ..jakieś drobne uwagi , trzymać się wiernie przepisu , bo wygląda przepysznie ..
Robiłam według przepisu. Jedyna zmiana to krem z 1l mleka bo z 3/4 troszkę dla mnie za mało.
Tak po tych słodkościach co powiecie na pajdę ciepłego chleba ze świeżo stopionym smalcem. Do tego odrobina soli, może ogórek kiszony ...cóż potrzeba więcej.?
Smalczyk owszem, z pajdą własnoręcznie wyrobionego chleba, jak to zwykła mówic megi65 " cud, miód i orzeszki.
Lubię smalczyk z dodatkiem cebuli, jabłka, majeranku odrobiny boczku dla zapachu i soli do smaku. Zima za pasem więc takie kaloryczne i smaczne " dania" będą miały swój czas.
Zwłaszcza Janeczko, że na zimę trzeba obrosnąć w sadło, bo kto wie jaka będzie zima.
Mój smalczyk stopiony z dodatkiem boczku i cebulki. Z jabłkiem i majerankiem nigdy nie robiłam. Po prostu nie miałam okazji poznać tego smaku. Co nie znaczy, że nie spróbuję.
Święte , prorocze słowa ... Każda pora ma swój smak .. ))
z jabłkiem i cynamonem ...
Przedsmak świąteczny-murzynek pachnący przyprawą korzenną, z dodatkiem bakalii
Domia jaki piekny murzynek.Czy mogłabym prosić o przepis .Pozdrawiam
Placek drożdżowy ze śliwkami
Ale pyszniasty i do tego ta cudna róża:)
Placek drożdżowy ze śliwkami
... no i z różąChlebki perskie "Barbari" :)
ślimaczki ze szpinakiem, ale to w sumie zostały zjedzone na śniadanko ;D
A ja robię (juz zrobiła, ale krem tężeje) MEGA czekoladowy tort czekoladowy na urodziny chłopaka, zdj dołączę później ;D
Dużo dzisiaj piekę, bo urodziny :) - ciasta wyszło więcej i są jeszcze muffiny :).
A ja obdarowana zostałam wczoraj ciastem z imienin Elżbiety,więc nic dzisiaj nie muszę piec.
Ciasto drożdżowe do odrywania:)
Szarlotka z bezą
Szarlotka dobra na wszystko :)
Debiut: ptyśki i eklerki z kremem karpatkowym, ale nie z tym w 5 minut :)
Te dla sąsiadów w podzięce za swojskie kiełbachy :)
Bardzo apetyczne
Wyglądają jak z cukierni :)
Niech żyją wymiana dobrosąsiedzka ... Wyborne eklerki i ptysie
Fantastyczne!!! Koje zmysły widokiem tych Cudowności... Mmmmmmmmmm
Tu się podepnę, żeby podziękować za miłe słowa :)
A już chciałam pójść na łatwiznę i kupić gotowe ciacha, potem ugotować jedynie krem, przełożyć i po robocie :)
Murzynek z polewą czekoladową,która standardowo przeciekła do środka :D
A u mnie właśnie jest degustowany sernik w kruchym kakaowym cieście.
Ten standart najbardziej lubię .. ! Pyszne !
Szybki piernik:)
Zapraszam na chlebek razowy z serem pleśniowym i orzechami włoskimi. Dla fantazji uplotłam go z 4 pasm :)
Czteropasmowy, tego na WŻ jeszcze nie widziałam :) Mąka orkisz czy typowa do razowych chlebków?Miodzik obok, mniam :)
Mąka razowa pszenna 2000. 400 g + 100 g zwykłej białej mąki babuni z biedry.
Zapraszam na chlebek razowy z serem pleśniowym i orzechami włoskimi. Dla
Mniam, mniam, ale bym zjadła..;)fantazji uplotłam go z 4 pasm :)
Zwykłe, pszenne bułki z dodatkiem zakwasu, z prażonymi orzechami włoskimi i laskowymi.
Oj ... pyszniutkie;)
Wyglądają przepysznie. Jeszcze bułek z orzechami nie jadłem. Muszę spróbować.
Nie piekłam ale przekładałam wafle masą z mleka w proszku i dżemem:)
Nie piekłam ale przekładałam wafle masą z mleka w proszku i dżemem:)
Tą masą przypomniałaś mi że muszę napiec orzeszków;))Makusiu, wymienię chlebek orzechowy na orzeszki :) Machniom?
Makusiu, wymienię chlebek orzechowy na orzeszki :) Machniom?
Jasne, po połowie;))Yuupiii mogę nareszcie '' focić '' a więc dawno nie robiony 3 bit .. )) Rozkosz kajmaku orzechowego , masa budyniowa ze zdecydowanym posmakiem i ubita śmietana usztywniona cytrynowa galaretką
Yuupiii mogę nareszcie '' focić '' a więc dawno nie robiony 3 bit ..
Tylko się obliżę, mniami:)))) Rozkosz kajmaku orzechowego , masa budyniowa ze zdecydowanym posmakiem i
ubita śmietana usztywniona cytrynowa galaretką
Hahahahah kupiłam rano karmel z myślą o tym cieście :D ale miesiąc puszeczka sobie jeszcze postoi ;D
zaintrygował mnie ten budyń.... Zdradzisz Madziulka wiecej szczegółów? :)
PS. Zawsze usztywniam ubitą kremówke jedna galaretka rozpuszczona w 3/4 szklanki wrzątku (jedyn
mieszadelkiem od miksera mieszam )
Zdradzę , zdradzę tylko Tobie .... Budyń zgodnie z przepisem .. ale masełka dałam 3/4 kostki ale za to %%% zgodnie z moimi kubeczkami smakowymi .. Dolewaj po troszeczku i szybko miksuj i jak za następnym razem jak spróbujesz i bużka się uśmieje , błysną oczka tzn .. jest już kremik gotowy .
Z galaretką postępuję podobnie ale na małych obrotach dwoma łopatkami mieszam ..
Powodzenia o efektach informuj ..a przede wszystkim o ... kremie .
Wygląda przepysznie:)
Madziu, ciacho jak zawsze pierwsza klasa, ale również jakość foty zasługuje na brawa!
Właśnie stygną ciasteczka owsiane z bakaliami:)
Zrobiłaś z tego przepisu co jest w najnowszych? Chodzą za mną owsiane, muszę chyba też się zmobilizować.
Dziś u mnie tylko bułeczki z otrębami i siemieniem lnianym.
Zrobiłam z przepisu,który dostałam od koleżanki:)
Ciriole i miodownik (z konfiturą mleczną i orzechami).
A możesz zdradzić szczegóły tej konfitury mlecznej? Brzmi mocno zachęcająco, zwłaszcza w połączeniu z miodownikiem
Pewnie, że mogę. :)
6 szklanek mleka zagotować z 1,5 szklanki cukru i 1/4 łyżeczki soli. Gdy się zagotuje zdjąć z ognia i dodać 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej. Całość mocno się spieni. Od tej pory gotować na małym ogniu ściągając pianę przez ok 1-2 h aż do osiągnięcia odpowiedniej brązowej barwy. Mieszać co kwadrans najlepiej tylko lekko poruszając rondlem, co zapobiegnie scukrzeniu.
Dziękuję za szybką odpowiedź:)
Placki przekładasz tą masą gdy wystygnie, czy od razu? I czy dobrze rozumiem, że ta porcja konfitury przeznaczona jest na jedną blaszkę ciasta?
Mam nadzieję, że nie naruszam jakichś zasad zadając tutaj te pytania, a nie na priv...?
Jak to u mnie bywa czysta improwizacja w kuchni :) po 2 godzinach gotowania masy otrzymałam jej 2 szklanki. Posmarowałam nią 2 blaty ciasta wielkości blachy z wyposażenia piekarnika i 3 sępy małoletnie zasłodziły się resztą. Masę wystudziłam i smarowała jeszcze ciepłe placki. 3 placek przed pieczeniem posypałam orzechami wymieszanymi z gorącym masłem, cukrem i miodem.
Nie naruszasz:) Chociaż fajnie by było gdyby Karolinka wklepała przepis do swojej książki na wż :)
Tu też nie zginie :)
Tu też nie zginie :)
Nie zginie, ale będzie trudno odnaleźć, a tak to by wskoczył w ulubioneTeż uważam, że ciężko, po jakimś czasie, dotrzeć do przepisu na forum... Proszę zatem milutko o dodanie go... wiesz gdzie Fajny pomysł i na pewno niejedna osoba skorzysta.
Podpięłam nie tam gdzie trzeba, ale dopiero raczkuję:)
Orzechowiec
Takie sobie bułeczki z serem
Dopisano 13-11-27 17:46:41:
i z jagodamiTakie sobie bułeczki z serem
Się częstujęProszę bardzo
JUż się przestraszyłam, że ser taki czarny.
Dziękować :)))
Porywam jedno serowe.
Rogaliki pomyłkowe :)
Mniam, to ja też chcę się tak mylić...poinstruujesz???
A tu ci one są :) http://wielkiezarcie.com/kenwood/przepisy/naslodko
Czyżbym widział miarkę do kawy od Saeco?
Dokładnie tak :)
Bahati jak robisz tak zgrabne rogaliki. Mi zawsze wychodzą jakieś pokraki , zwijam ponoć dobrze, z trójkątów .
Ciasto rozwałkowuję na kształt koła, tnę na 8 części, zwijam do środka. Ot i cała filozofia. :)
Ciasto królewskie lub inaczej miodownik z kremem z grysiku
Iście królewską zimową kołderkę założyłaś swemu miodownikowi.
Dopisano 13-12-01 23:06:16:
A to mójCiekawe, który placek wybrałby król, i jak i jak?
Jestem pewna że Twój.
Niekoniecznie, mojego nie dostanie, bo zjedzony do ostatniego kęsa.
Bogusiu, wygląda prawdziwie królewsko, ale jego zalety zobaczymy po degustacji hihihi Moje ukochane ciacho, smaki i zapachy dzieciństwa.
Ciasto królewskie lub inaczej miodownik z kremem z grysiku
Mniam, poproszę kawałek , u nas pustki:)Podeślę kawałek jak przekroimy, a oprócz maminego ciasta-placka królewskiego mam jeszcze twoje ciasto budyniowo-serowe.
Podeślę kawałek jak przekroimy, a oprócz maminego ciasta-placka
Pyszotki, podwójna rozkosz :)królewskiego mam jeszcze twoje ciasto budyniowo-serowe.
Podsyłam
Podsyłam
Mniami, dziękować piknie;)Chętnie bym spróbował tego ciacha.
No ja też, ale musi postać do jutra, nasiąknąć i dojrzeć, jutro podeślę kawałek.
Dopisano 13-11-30 12:58:36:
Bogusiu, palpitacji prawie-że dostałam uffff, ale wygląda zupełnie jak u mamy, czy smak Wam odpowiada??? Nie wiem czy wytrzymam do świąt
Dzieciaki szt 4 wyjadły co do okruszka, więc chyba nic więcej nie będę pisać, podziękuj mamie za ten maminy placek.
U mnie cukier w cukiernicy i miód ze słoika. Będę dopiero piekła pierniczki po Mikołajkach. W tamten weekend było ciasto urodzinowe mężusia. :)
Rolada żyrafa http://wielkiezarcie.com/recipe104208.html chłodzi się w lodówce.
wygląda rewelacyjnie i mam nadzieję, że będzie tak samo świetnie smakować:)
Czaję się na tą roladę już od jakiegoś czasu, ale jakoś się nie zabrałam :)
Dziś u mnie skromnie, rogaliki z czekoladą (w piecu) wg Silvany 90 http://wielkiezarcie.com/recipe100254.html i ciasteczka wg przepisu na paluchy wiedźmy gabi99 (ciasto jeszcze chłodzi się w lodówce). Będzie próba moich nowych wykrawaczek: półksiężyców z tescomy (jedno przyciśnięcie i cała blacha gotowa ;) ), wałeczka z gwiazdką, choinką, serduszkiem z ikei i może czegoś jeszcze co wyciągniemy z szuflady z "przydasiami".
Rolada
Też się przymierzam do "żyrafy":) Jak tam Twoja misiu? Masz może fotkę?żyrafa http://wielkiezarcie.com/recipe104208.html chłodzi się
w lodówce. wygląda rewelacyjnie i mam nadzieję, że będzie tak samo
świetnie smakować:)
Fotki nie mam bo dziecko zgubiło mi aparat na wycieczce:(
Ale zrobiłam 2. Jedną do domu, druga na wczorajszą imprezę andrzejkową i nikt bardzo nie chciał wierzyć, że to nie kupna rolada:P W smaku również bardzo dobra, delikatna:)
Też się skuszę :)
Szybkie i bardzo smaczne ciasto korzenne;)
U mnie też :)
Drożdżowki z serem i ciasto cielaczek:)
Dopisano 13-12-01 14:08:39:
U mnie też weekend serowy- drożdżówka i sernik gotowany wg.przepisu megi65
Jak co weekend :) odrywane ciacho drożdżowe ty razem kokos+mandarynka+cytryna.
Ciasteczka imbirowe z dwóch porcji,będą też na święta oraz chleb turecki z rodzynkami.
Jeszcze dziś bagietki :)
Jeszcze dziś bagietki :)
KusicielkaOczy carycy ... na razie nie otworzyła . Tworzenie tego ciacha czysta przyjemność . Pierwsza fotka caryca soute bez '' makijażu '' oka .. Wyborna pianka beza z melanżem kako , następna już w pełnej krasie . Jutro caryca otworzy oczy ..
Łooooo matulu, Meguś, ale pikne ciacho. Aż oczu od oczu nie można oderwać
Wow! Bardzo proszę o namiary na to cudo
Proszę bardzo ! Życzę powodzenia
http://wielkiezarcie.com/recipe104194.html
Dziękuję
Wszystkie przepisy zaczerpnięte z WŻ. Po prawej "orzechowiec najlepszy na świecie" od runaway, obok muffinki różyczki wg przepisu podstawowego Transylwanii i z tyłu - słabo widać, ale to "puszysty sernik z wiaderka" od aguniant86.
O, w takim razie wszystkiego najlepszego;) Jakością zdjęć się nie przejmuj, widać dobrze te pyszności, różyczki kuszą:)
Ponad 200 połówek orzeszków, przed świętami napełnimy je masą;)
Robią wrażenie, choć nie większe niż Kuchareczka na zdjęciu :))) Dotarłam do Twojego przepisu na te orzeszki, powiedz jednak proszę, z jednej porcji ciasta, ile sztuk, mniej więcej, otrzymam?
Robią wrażenie, choć nie większe niż Kuchareczka na zdjęciu :)))
Dotarłam do Twojego przepisu na te orzeszki, powiedz jednak proszę, z jednej
porcji ciasta, ile sztuk, mniej więcej, otrzymam?
Dziękuję za miłe słowa:)
Połówek nam wyszło ponad 200 :)
Ponad 100 sztuk orzeszków. Masą będą napełnione przed świętami...
PS. Wykonane według przepisu makusi.
Ponad 100 sztuk orzeszków. Masą będą napełnione przed
Są świetne, moi nudzą o jeszcze jedną porcję, aby było na Nowy Rok:)świętami... PS. Wykonane według przepisu makusi.
Makusiu pokusilaś orzeszkami jak nic!! Szczerze w tym roku nie miałam ochoty sie z nimi bawić, ale ..Twoja fota i ta śliczna pomocnica - zrobiły na mnie wrażenie.
Formę do pieczenia mam, ale zawsze przeklinam piekąc bo nie posiadam kuchenki na prąd a na palniku gazowym nie pieką się ładnie. Jak pieczesz swoje makusiu?
I jeżeli faktycznie dojdzie do pieczenia, to wykorzystam Twoją masę do przełożenia wzbogacając ją bakaliami.. ach, chyba już się skusiłam.
Makusiu pokusilaś orzeszkami jak nic!! Szczerze w tym roku nie miałam ochoty
sie z nimi bawić, ale ..Twoja fota i ta śliczna pomocnica - zrobiły na mnie
wrażenie. Formę do pieczenia mam, ale zawsze przeklinam piekąc bo nie
posiadam kuchenki na prąd a na palniku gazowym nie pieką się ładnie. Jak
pieczesz swoje makusiu? I jeżeli faktycznie dojdzie do pieczenia, to
wykorzystam Twoją masę do przełożenia wzbogacając ją bakaliami.. ach,
chyba już się skusiłam.
Domia, piekę w opiekaczu do orzeszków, jest tego pełno na Allegro:) Szybciutko i sprawnie;)
Co do masy, jest dość gęsta, więc jeśli chcesz dodać bakalii, nie dodawaj herbatników czy ścinków z orzeszków.
http://allegro.pl/listing/listing.php?string=opiekacz+do+orzeszk%C3%B3w&search_scope=wszystkie+dzia%C5%82y
Oj, to ja mam formę pamiętającą chyba średniowiecze. Dlatego też pytałam o sposób pieczenia. Moją wkładam jak garnek na palnik. Upiekłam dzisiaj.Na mniejszym płomieniu. Może troszkę za grube wyszły.. Z jednej porcji ciasta wyszło ok 130 szt. Z masą postąpię wg. Twoich wskazówek. Dziękuję Makusiu za pomoc.
Oj, to ja mam formę pamiętającą chyba średniowiecze. Dlatego też
Do usług:)pytałam o sposób pieczenia. Moją wkładam jak garnek na palnik.
Upiekłam dzisiaj.Na mniejszym płomieniu. Może troszkę za grube
wyszły.. Z jednej porcji ciasta wyszło ok 130 szt. Z masą postąpię wg.
Twoich wskazówek. Dziękuję Makusiu za pomoc.
Widzę, że sobie przypisujesz zasługi a przecież to nie ty piekłaś! Zdjęcia nie kłamią.
Widzę, że sobie przypisujesz zasługi a przecież to nie ty
Piekłam, piekłam, Zuzi bym nie pozwoliła, jest jeszcze za mała;) Ale dzielnie robiła kuleczki z ciasta na orzeszki:)piekłaś! Zdjęcia nie kłamią.
Pizza z salami, papryką, pieczarkami i kukurydzą :)
A kawa do tej pizzy słodzona czy bez cukru?
Jasne, że pełne schłodzone i z pianką... :)
Pączki z marmoladą
Pączki z marmoladą
Otwierając wątek pomyślałam " piekła mikołaje" a tu - masz babo pączka hihihi. Superaśne, porywam 3 i lecę.
Jasiu, jeśli będę piekła, to takie małe na talerze do Wigilii, jako ozdobę do zjedzenia. Hurtem machnę 6 szt.
Kochana .. Szkoda ,ze Ksawier nie dmucha w Twoja stronę .. (a już u mnie daję czadu ) lotem błyskawicy poprosiłabym o pączusia .. takiego jak lubię złotego z obwódką .. mniaam ..
Megusiu, właśnie dmucha w moją stronę, nijak podesłać się nie da. Nie chcem, ale muszem się pochwalić, że wyjątkowo udane pączusie.
Już nic nie mów ..przeca widzę i czuję .. Ciasto jak puszek .. żadna glinka . Jak w dwa paluszki zegniesz pączusia i puścisz to od razu wraca do kształtu .. a to nadzienie ... pychooota .. ))
ooooo, tak wyglądają, a że puchate, więc marmoladka się rozmazała.
Bogdziu, ja nie proszę, ja żądam jednego :) Wszystkie śliczne niczym kwiaty w porannej rosie, jak jogging, jak jazda na rowerze, jak wiosna po zimie :))
O matulu kochana,
sa cudowne :> z jakiego przepisu?
http://wielkiezarcie.com/recipe40740.html, proszę.
Mmm dziekuje :)))
Czyżby dziś był tłusty czwartek?
No właśnie mój R. pytał mnie, czy aby nie pomyliłam okresu przedświątecznego.
Wyglądają smakowicie,biorę jednego i lulu :)
No jakby inaczej:
warkocz drodżowo serowy z przepisu http://wielkiezarcie.com/recipe58316.html
Wczoraj był murzynek-muffinek z mikrofali wg Magdaityle, ale nie pisałam, bo to chyba nie pieczenie
Dziś wena murzynkowa trwa, ale tym razem się piecze murzynek wg dorisek http://wielkiezarcie.com/recipe43598.html
Pierniczki brukowce z nadzieniem - dżem z czarnych jagód
Wyglądają suuuuper...i nazwa ciekawa...
Bogdziu, mój ojciec by Cię ozłocił za takie brukowce:) męczy mnie już od kilku lat żebym upiekła a mi ciagle jakoś z nimi "nie po drodze"...
ależ one proste w wykonaniu, a przy tym bardzo smaczne.
Pięknie wyglądają i pewnie też pysznie smakują :) A można prosić o przepisik ? :)
http://wielkiezarcie.com/recipe28189.html, proszę
Bardzo dziękuję :)
Wiem ze to nie czas ale zachcianka to zachcianka:
faworki, które poszły błyskawicznie
tort dla mezusia
pasztet do chleba
Uwielbiam faworki:)Podeślij mi chociaż jednego Piszczałko,plissss.
Ale zaszalałaś .....same pyszności :))))))
niestety juz wszystko poszlo, nawet oruszkow nie zostalo :((
Ale pyszności, i te bąbelkowe faworki, super;) U nas pustki, grypa króluje;/
Pierniko-murzynek od Wkn i pierniczki też Wkn + ciasto zarobione na pierniczki od mamywiesi ...
Miodownik .. mój ze starego niebieskiego '' siermiężnego zeszytu ''. Jutro zapraszam na oficjalne krojenie Polewa jeszcze ciepła .. ))
Dopisano 13-12-09 14:17:23:
No i gorący nóż poszedł w ruch .. Szczerze proste , szybkie i pyszne ciacho .. Nie ma co trzeba częściej robić powtórki ..Następnym razem poddam ciacho małe modyfikacji.
Zaj****ty !!!...Już dziś ustawiam się w kolejce
Bardzo apetyczny - a przepisisko gdzieś jest u nas?
Jeszcze nie ma ale ja trza to lekcje odrobię .. Naprawdę warto ..tanie , szybkie i bardzo dobre w smaku ( bez cienia chwalenia )
To nam Kochana zapodaj recepturkę. ;)
Już jest przepis....!!!
Lecę po przepis, mniamuśnie wygląda;)
Domek (drugi mniejszy samodzielnie dekorują Młode)
Cudny jest, aż żal będzie go zjeść
Nie dałoby rady podesłać mi jednego takiego domku?
Piękny...jednak myślę, że to zasługa projektanta...
Brawo:))) Jest śliczny:)
Gniazdka. U nas zawsze były to gniazdka. Mogą być też pączkami hiszpańskimi... :)
Makowiec z nutą czekolady, rumu i bakaliami . Cudownie wilgotny ..
Ale apetyczny, bardzo chętnie bym się poczęstowała.
Proszę bardzo ..aleee ta mgłaaa za oknem .. Jak trafisz to serdecznie zapraszam ..
Ja chcę takiego makowca. TU I TERAZ. A na osłodę idę robić Twoje śledzie OOOO. Mam nadzieję , że nie za wcześnie na Święta. Tylko pytanie czy do świat dostoją?
Kochana ... Mam dużo wątpliwości ...śledzik jakoś tak szybko lubi ... wypływać. Na wszelki wypadek parę sztuk odłóż na .. połowę tygodnia ..
A porcje ciacha .. posyłam oczywiście .. ))
U nas mięciutkie rogaliki http://wielkiezarcie.com/recipe100972.html
Porywam jednego....mniam:)
Porywam jednego....mniam:)
Smacznego :)Czy mała zamiana wchodzi w grę ? dwa rogaliczki w zamian za pasek mojego deserowego , machniom?
Czy mała zamiana wchodzi w grę ? dwa rogaliczki w zamian za pasek mojego
Oj tak, tak, mniamisimooodeserowego , machniom?
Najszybsze , najłatwiejsze ciasto w kategorii '' deserowe '' ( jasne ,ze to mój podział ) Klasyka , która zawsze się udaje i smakuje : biszkopt z bitą śmietaną i brzoskwiniami :))
Wygląda pyszniasto:)
Paszteciki drożdżowe z nadzieniem z kapusty z grzybami.
Pizza
Dopisano 13-12-15 19:59:59:
... i ciasteczkaPoproszę o przepis na te ciasteczka ( ło matulu jak bym zjadła...
Biszkopt z masą serową i pianką od gosiekb...
Dziś przełożyłam piernik staropolski masą zasmażkową ( http://wielkiezarcie.com/recipe21943.html ) i powidłami. Zostało mi trochę kremu i powideł oraz sporo ścinek piernika, wszystko to wymieszałam, upiekłam http://wielkiezarcie.com/recipe9873.html , przekroiłam na pół i w środek dałam masę piernikowo-kremową.
Pieklam dzisiaj ciasteczka z mojego przepisu 4 rodzaje z jednego ciasta, nie wstawiam zdjecia, bo jest ich mnostwo przy przepisie. Cudowny zapach roznosi sie po calym domu, pozdrawiam.
Bułki
No tak, niektórzy mają rękę prawą i lewą a nie, jak ja!
Dziś rożki waniliowo-kokosowo-migdałowe, inspirowane przepisem Ewy Wachowicz.
Do kawusi zawsze kawałeczek czekolady, wtedy oczywista kawa musi być gorzka. Kawałeczek do buzi i łyczek kawy. Cudo
Pierniczki nadziane marmoladą
Przecudne:)
Dziękuję
Ale kolorowe....cudo.
Dzieciaki lubią kolorowo, im bardziej tym lepiej
Bułki choinkowe (znowu nocne pieczenie)
Dziś będzie upieczony miodownik.