A ja dziś upiekłam chałkę na jutrzejsze śniadanko :-) Tylko się mi wredota w piekarniku rozlała na boki i jak chałka nie wygląda, ale za to jest przepyszna :-)
Ja dzisiaj ponownie upiekę ten oto kruchy placek ze śliwkami: http://alicja.przepisy.net/kruchy-placek-ze-sliwkami/ (mam nadzieję, że można wrzucac linki do innych portali). Jest fenomenalny: prosty, szybki, przepyszny! Polecam w sezonie śliwkowym :)
Kremówka... kruche ciasto plus krem budyniowy... dostałam przepis na krem od teściowej i wyszło mniamuśnie... A chlebek za mną chodzi tylko jakos czasu brakuje.
nie było tak żle, zabawa bardzo fajna najbardziej oczywiście cieszyła sie moja córeczka, która mówiła, że jest to plastelina.Nastepny tort na początku wrzesnia na jej urodziny:)
Tempo wymuszone ... Od siostry dostałam kosz z brzoskwiniami i ... w takim tempie psuły sie ,że migusiem musiałam cuś ukręcić .. Dżemik nie wchodził w rachubę , padło na pleśniawe ciacho ... oooo
ja to samo:) ucierane ze śliwkami i cukrem pudrem, miało byc drozdzowe ale drozdze okazaly sie "do kitu" , rozczyn nie wyrósł więc działałam inaczej ;)
Znajoma mojej mamy też piekła takie orzeszki, były pracochłonne, więc bardzo doceniałam podczas konsumowania :) Masa była orzechowa, najlepsza dnia następnego :)
Makusiu, dziękuję :) Dla mnie upieczenie samego blatu bezowego wydawalo się być trudniejsze aniżeli ciasto drożdżowe. W rzeczywistości jest proste, łatwe i przyjemne. Na pewno nieraz jeszcze zagości w mojej kuchni :)
No to tworzymy duecik ... ja już białka mam zamrożone a maliny czerwone żółte ... tylko odwagi kuchennej brak ... ))) Bahatku potrzebujemy od Ciebie kopniaka w ...... !
Biegusiem do kuchni kochana :) Toz to tak wdzięczne stworzenie ten deser, że aż grzechem jest nie dać się skusić. A zepsuć trudno... moja ostatnia to 5białek + czubata szklanka cukru + łyżka mąki ziemniaczanej + niepełna łyżka octu i to wszystko w 120st piekło się w piekarniku z termoobiegiem przez 1,5h :)
U nas dzisiaj murzynek z malinami wg APM. Świetny przepis :) i kruche z malinami i pianką budyniową. A co tam zaszalałam, malin nadmiar to trzeba wykorzystywać.
a my dziś razem z Susłem uczetsniczyliśmy w kursie pieczenia ciasteczek :) upiekliśmy mufinki i kruche ciacha; niby nic ale to był fajny sposób na wspłlne spędzanie wieczorku :)
a my dziś razem z Susłem uczetsniczyliśmy w kursie pieczenia ciasteczek :) upiekliśmy mufinki i kruche ciacha; niby nic ale to był fajny sposób na wspłlne spędzanie wieczorku :)
O napewno, a nie masz fotek z tego kursu? Napisz coś więcej proszę;)
Jakiś czas temu na jednym z portali zakupów grupowych znalazłam kurs pieczenia ciasteczek za całkiem fajną cenę 78 złotych za 2 osoby, cena regularna za jedną osobę to 150 zł. Podczas trzygodzinnego spotkania przygotowywaliśmy mufiny, chociaż dla mnie to bardziej cupcakes były oraz kruche ciasteczka. W trakcie naszej sesji brało udzial 8 osób, maksymalna ilość osob to 10 osób. Gospodarze przygotowali dla nas wszystkie produkty i pod okiem prowadzącego zaczęła sę zabawa. Chociaż najciekawiej działo się podczas przygotowywania prostej masy z mascarpone i barwnika do zdobienia cupcakes i samego dekorowania. Jestem dumna z mojego Susła. Tym razem to on gral perwsze skrzypce - przygotował ciasto na cupcakes oraz kruche ciasto. Był również pomysłodawcą wsadu do babeczek :) Ach ci mężczyźni ;)
Pierwszy raz korzystałam z rękawa i uważam to za fantastyczne narzędzie i chyba dzięki temu zacznę się bawić w przygotowywanie ciast z masami.
Bardzo fajnym pomysłem jest rozwałkowywanie ciasta kruchego pomiędzy 2 arkuszami papieru do pieczenia. Po rozwałkowaniu i zdjęciu górnej warstwy papieru ciasto jest już w zasadzie gotowe do pieczenia.
Mam kilka zdjęć w komórcę, którą staram się opanować, mam nadzieję że dziś jeszcze wrzucę sztuk kilka.
Mam nadzieję, że Szanowna Administracja nie będzie miala mi za złe za poniższy tekst.
Kurs był przygotowany przez Szkołę Gotowania, która działa we Wrocławiu od lutego tego roku.W swojej ofercie mają kuchnie tematyczne, mają akcję męskie gotowanie (tylko dla mężczyzn), pieczenie ciasteczek i inne.
Jakiś czas temu na jednym z portali zakupów grupowych znalazłam kurs pieczenia ciasteczek za całkiem fajną cenę 78 złotych za 2 osoby, cena regularna za jedną osobę to 150 zł. Podczas trzygodzinnego spotkania przygotowywaliśmy mufiny, chociaż dla mnie to bardziej cupcakes były oraz kruche ciasteczka. W trakcie naszej sesji brało udzial 8 osób, maksymalna ilość osob to 10 osób. Gospodarze przygotowali dla nas wszystkie produkty i pod okiem prowadzącego zaczęła sę zabawa. Chociaż najciekawiej działo się podczas przygotowywania prostej masy z mascarpone i barwnika do zdobienia cupcakes i samego dekorowania. Jestem dumna z mojego Susła. Tym razem to on gral perwsze skrzypce - przygotował ciasto na cupcakes oraz kruche ciasto. Był również pomysłodawcą wsadu do babeczek :) Ach ci mężczyźni ;) Pierwszy raz korzystałam z rękawa i uważam to za fantastyczne narzędzie i chyba dzięki temu zacznę się bawić w przygotowywanie ciast z masami. Bardzo fajnym pomysłem jest rozwałkowywanie ciasta kruchego pomiędzy 2 arkuszami papieru do pieczenia. Po rozwałkowaniu i zdjęciu górnej warstwy papieru ciasto jest już w zasadzie gotowe do pieczenia. Mam kilka zdjęć w komórcę, którą staram się opanować, mam nadzieję że dziś jeszcze wrzucę sztuk kilka. Mam nadzieję, że Szanowna Administracja nie będzie miala mi za złe za poniższy tekst. Kurs był przygotowany przez Szkołę Gotowania, która działa we Wrocławiu od lutego tego roku.W swojej ofercie mają kuchnie tematyczne, mają akcję męskie gotowanie (tylko dla mężczyzn), pieczenie ciasteczek i inne.
Kurcze, aż Wam zazdraszczam, sama bym z chęcią skorzystała, człowiek w końcu całe życie się uczy;)) Czekam z niecierpliwoscią na fotki;)
Już jeeeest ! Zrobiłam tylko za dużą średnice bezy ale co tak .. szerszy kawałek będzie na talerzyku ....Uwaga chwalę się ... ))))) .. Bogdzia to dzieła Kobieto .. :)))
Ja pierdziuuuuuuuuuuu..............chyba najwyższa pora na mnie ale wątpię że wyjdzie taka piękna za pierwszym razem...pierwsza próba....we czwartek...w porywach do piątku
Pójdziemy na wymianę... ja Pavlową a ty pomiodorki suszone w zalewie ok ? . Tak na serio .. dasz radę , idż na całość ... cukru dałam odrobine mniej 250 g . Powodzenia .
Czasem tak mam, że jakoś nie mam odwagi się wziąc za coś, ale jak już działam, to wszystko nie jest takie jak się wydawało. A pomidorki naprawdę wyglądają pięknie w słoiczkach, czerwoniutkie, a te ze sklepu takie brązowawe jakieś.
no gdybym ja wrzuciła moją ostatnią wersję Pavlovej to byście pospadały z krzeseł...zawsze wychodziła a ostatnio istny krowi placek! ale chyba diabeł rządził w kuchni bo upiekłam cztery różne ciasta i nie wyszło żadne!
Jak sama nazwa wskazuje... 2 razy czar letniego ogrodu upieczony a następnym razem Pavlowa z malinowego chruśniaku ..Pieczenie '' wiązane '' . Super ,że ciacho smakuje ..
właśnie była u mnie koleżanka...wracała od rodziców...dostałam wielką kobiałkę eko malin....skąd wiedziała,że pavlova za mną łazi?? jutro wpada na ciacho :)
i zrobimy sobie maseczkę ujędrniającą z malin jedząc malinowe pyszności ;)
Cukinia pokrojona w długie, cienkie paski podsmażona na maśle x2, mięso mielone z pomidorami, cynamonem i chilli x2, tłuczone ziemniaki i beszamel. Nic szczególnego ale podobno wkrótce powtórka :)
Cukinia pokrojona w długie, cienkie paski podsmażona na maśle x2, mięso mielone z pomidorami, cynamonem i chilli x2, tłuczone ziemniaki i beszamel. Nic szczególnego ale podobno wkrótce powtórka :)
Ha!! Na pierwszy rzut oka pomyślałam o smacznym serniku dopiero jak powiększyłam zdjęcie to widzę cukinię, więc pomyślałam o ciachu z nią... a teraz czytam Ciebie
U mnie dziś plaskaty chlebek bananowy piernikowy (dosypałam mniej mąki niż zwykle, żeby wyszedł taki wilgotny prawie zakalec, mmmm), który z powodu swej plaskatości nie kwalifikuje się do zdjęcia :D
Patuś ... a bociany już szukują się do odlotu .. czyżby . Barszczyk jeszcze mam ,aczkolwiek goście tym razem (Montreal ) wsuwali wszystko w skupieniu .. ::))
A ja dzisiaj rano upiekłam szybkie ciasto śliwkowe, o takie: http://wielkiezarcie.com/recipe264.html Tym razem w wersji podstawowej czyli z polewą lukrową z białek i cukru. Śladu po cieście już nie ma :)
A ja piekłam ostatnio ciacho gruszkowe z przepisu megi65 http://wielkiezarcie.com/recipe70068.html. Gruchy z puszki a co to za ciacho... Nie wiem dlqaczego, nikt tego ciacha jeszcze nie odkrył...Orzeźwiające, delikatne i szybciutkie do wykonania..
Fotka nie pierwszej jakości, ale smak pierwsza klasa!
dzisiaj aby wynagrodzić mężowi trudy przygotowań do kolonoskopii wyborne ciasto na maślance ze śliwkami, lekko przeze mnie zmodyfikowane a mianowicie nie posypuję kruszonką tylko ciepłe wyjęte z piekarnika posypuję cukrem pudrem, maślankę daję z biedronki o smaku pieczonego jabłka
U mnie festiwal Zakalca ... Powinnam się zdenerwować ale z rozbawieniem patrzę na moje 2 kolejne po sobie ciacha ... Jutro zabieram się za Pavlową , do trzech razy sztuka , aczkolwiek może i beza dołączyć do grona zakalcowatych , to już bedzie tragedyja ... teściowa w odwiedzinach .. upss zobaczymy .. ::))
Tiaaaaa , udało przerwać się złą passę zakalcowatych . Jak zwykle Pavlowa , trochę krzywa a co tam , chyba uzależniłam się , a koleżanki ostrzegały . Powiem Wam w sekrecie do wszystkiego dodaje teraz tylko żółtka , są mielone na 2 zóltakach , nalesniki na samym żółtku (pyszniutkie ) , panieruje rybę podobnie . Białka skrzętnie chomikuje .. ::) Jak nic Palvomania ..
Tiaaaaa , udało przerwać się złą passę zakalcowatych . Jak zwykle Pavlowa , trochę krzywa a co tam , chyba uzależniłam się , a koleżanki ostrzegały . Powiem Wam w sekrecie do wszystkiego dodaje teraz tylko żółtka , są mielone na 2 zóltakach , nalesniki na samym żółtku (pyszniutkie ) , panieruje rybę podobnie . Białka skrzętnie chomikuje .. ::) Jak nic Palvomania ..
Megi65 ma apetyt ta twoja teściowa zjesć dwa zakalce i pavlową ( jaka wasza waga obecna ??)
Bardzo istotna sprawa ... trzeba czytać ze zrozumieniem .. Pod słowem '' passa '' kryje się jakiś okres czasu . Nigdzie nie napisałam ani nie zasugerowałam ,że dwa zakalcowate i Pavlowa stanie obok siebie na stole .. .
Moja waga i mojej tesciowa jest odpowiednia , nie musisz się o to zamartwiać .Same potrafimy dbać o swoją kondycję fizyczno - psychiczną ..
Pysznie wygląda i kusząco ta Pavlova;)) Ja wczoraj skończyłam ostatnie ( zachomikowane) blaciki i Zuzia zjadła ze smakiem:) Chyba dobrze zrobiłam z tymi Pavlovnami;)))
Poniedziałkowy ranek rozpoczynam kruchym ciastem z malinami z wyborną pianką (ponoć ) . Od 10 min. siedzi w piekarniku , poczekamy na finał ... ::)
Dopisano 12-09-03 14:13:16:
No to się upiekło ... szczerze ? następnym razem wprowadzę swoje zmiany , ciasto wybitnie kruche przez co .. nieprzyjemne .. cóż trening czyni mistrza .. ))
Dorotuś .. poznasz po zapachu ... całe mieszaknko w malinach i zapach od parteru doprowadzi Cię .. Jeszcze w piekarniku rumieni sie ....ano obaczymy .. :))
Dzisiaj trochę '' skruszało '' .. wyjadamy sobie łyżeczką , bo bardzo sypkie . Nie mniej stworzę na tej bazie swoję wersje ... Olej naparwdę nic nie wniósł w piankę a Dorotuś tak zachwala jej '' niebiański smak '' :))
powiem Ci, że moja mama szła na jeszcze większą łatwiznę w tym przypadku - smarowała ciasto serkiem homogenizowanym waniliowym, szczególnie dobrze sie komponował z pokrojonymi w plastry bananami, wszystkie sąsiadki się pytały jak robi tak dobry krem bananowy
powiem Ci, że moja mama szła na jeszcze większą łatwiznę w tym przypadku - smarowała ciasto serkiem homogenizowanym waniliowym, szczególnie dobrze sie komponował z pokrojonymi w plastry bananami, wszystkie sąsiadki się pytały jak robi tak dobry krem bananowy
U mnie do kawusi sobotniej i mam nadzieję niedzielnej ciacho z malinami a junior stworzył babeczki z kremem czekoladowo-serowym z akcentem cytryny. Wyszły mu nawet dobre. Przepis znalazł w nowej książce a ja mu tylko przypilnowałam piekarnik...
U mnie do kawusi sobotniej i mam nadzieję niedzielnej ciacho z malinami a junior stworzył babeczki z kremem czekoladowo-serowym z akcentem cytryny. Wyszły mu nawet dobre. Przepis znalazł w nowej książce a ja mu tylko przypilnowałam piekarnik...
po wielkim przeciągu w szafach córka mnie namówiła na swoje ulubione kruche ciasteczka wg tego przepisu http://wielkiezarcie.com/recipe37100.html, tylko że zamiast czekoladowych kuleczek siekam gorzką czekoladę i wgniatam w ciasto, fotka może być jutro jak jescze coś zostanie bo nie chce mi się dygać po aparat do samochodu
Dzisiaj poczciwy, trochę zapomniany ale zawsze smaczny murzynek i bułki drożdżowe .
Do murzynka dodałam wiśnie po zlaniu nalewki, obawiałam się, że nadmiar wiśni w cieście może być autorem pięknego zakalca i w związku z tym część wiśni wrzuciłam do polewy i udekorowałam wierzch..
Zastanawiam się teraz jak wypadłoby badanie alkomatem po paru porcjach takiego murzynka....
Zdjęcia "telefoniczne"- o jakości więc nie rozmawiamy...:)
Dzisiaj poczciwy, trochę zapomniany ale zawsze smaczny murzynek i bułki drożdżowe . Do murzynka dodałam wiśnie po zlaniu nalewki, obawiałam się, że nadmiar wiśni w cieście może być autorem pięknego zakalca i w związku z tym część wiśni wrzuciłam do polewy i udekorowałam wierzch.. Zastanawiam się teraz jak wypadłoby badanie alkomatem po paru porcjach takiego murzynka.... Zdjęcia "telefoniczne"- o jakości więc nie rozmawiamy...:)
Lepiej nie mierzyć alkomatem hahhahaa, musi być smaczny:))
Tort na urodziny mojego taty - śliwkowo-śmietanowy- biszkopt pieguskowy z suchym makiem,powidła śliwkowe z galaretką w kolorze fioletowym,masa śmietanowa, dekoracja ze śliwek zalane cytrynową galaretką,wyszedł pyszny, a zdjęć nie mam,bo rozkrojony w szybkim tempie..))
No przecież, hahaha. Ale przy robieniu cała historia. Nie miałam internetu, więc przepis dyktowała mi córka przez telefon, bo zaraziłam ją Wielkim Żarciem. A serniczek bardzo nam smakował.
dziś by poprawić sobie nastrój przy bardzo desczowej pogodzie wykonałam Banoffee pie z czekoladą w/g Bahati
Nastrój po zjedzeniu tego deseru od razu się poprawia .... zostało jeszcze na jutro :) Choć mam nadzieję, że pogoda sie poprawi ... deser w słoneczną pogodę będzie smakował równie dobrze.
Dziś wieczorem piekę bułki na kolację i kilka dla Młodych do szkoły, bo nadal nie znalazłyśmy "zjadliwego" pieczywa :) poszukwania jednak trwają. Przy okazji scones z rodzynkami też się mają zamiar upiec.
Prawdziwy amok kuchenny na całe szczęście prawie wszystko ręką wyrabiane , mikser chyba nie uzywałaś , bo mogłoby się zrobić '' gorąco '' w kuchni .. ::))))
Jako wielbicielka rozwiązań ekspresowych w kuchni zatrudniłam tylko malakser do usiekania ciast "makusiowych", a moje rączki tylko wszystko ułożyły. Za to dziś mam śniadanie "włoskie", czyli kawka i ciasto ,a rodzinka na obiad zażyczyła sobie powtórki z tarty...
Kto ma diete to ma .. nie wszyscy a mój dom ciastem musi '' pachnieć '' . Co prawda nie pieczone ale pachnie malinami i po rozkrojoniu ... amaretto .. ::))
Kiki, powiem Ci że bardzo dobry, ale zjadłyśmy tylko maleńki kawałek, ten co na zdjęciu. Upiekła to ciacho dla mojej mamy na jutro, bo mama ma spotkanie z koleżankiami:)
Ja dzisiaj upiekłam mój szanowny biszkopcik, włożyłam do niego jabłka zmieszane z cynamonem, a po upieczeniu posypałam cukrem pudrem - rodzina zadowolona, więc ja też
Makusiu torcik robiłam wg. tego przepisu: http://www wielkiezarcie.com/recipe79448.html . Niestety nie umiem uaktywnić. Do masy dodałam orzechy zamiast daktyli. Torcik łatwy i bardzo smaczny pomimo obaw bo robiłam bezę po raz pierwszy.
Makusiu torcik robiłam wg. tego przepisu: http://www wielkiezarcie.com/recipe79448.html . Niestety nie umiem uaktywnić. Do masy dodałam orzechy zamiast daktyli. Torcik łatwy i bardzo smaczny pomimo obaw bo robiłam bezę po raz pierwszy.
Uaktywniłam link, dziękuję za odpowiedź, dodałam do ulubionych:)
Zgadza się :)...szczęśliwy powrót syna i jego dwudzieste urodziny :)...PS .Dzięki za tort ,ale był jaki był ....KOMPLETNIE nie mam cierpliwości do dekoracji
Zgadza się :)...szczęśliwy powrót syna i jego dwudzieste urodziny :)...PS .Dzięki za tort ,ale był jaki był ....KOMPLETNIE nie mam cierpliwości do dekoracji
Tort piękny, bo od serca, i z sercem,a to najważniejsze;)) Wszystkiego najlepszego dla syna;)
Witam w nowym wątku słodkościowo- wypiekowym, podobno stary się "zacina":))
Wasze ostatnie smakowitości skłoniły mnie do pieczenia;) Zakupiłam małe blaszki i będę piekła swojemu mężulkowi;)
Więc zapraszam na kruszone śliwkowo- marchewkowe;)
Zjadłabym takie ciacho :-( uwielbiam śliwki!
A ja dziś upiekłam chałkę na jutrzejsze śniadanko :-) Tylko się mi wredota w piekarniku rozlała na boki i jak chałka nie wygląda, ale za to jest przepyszna :-)
APM, zdjęcie bardzo smakowite, i chałka na pewno pyszna, nie ważne że ciut szersza :)
Wygląda bardzo ładnie i smakowicie. Gdybyś nie napisała to bym myślał, że kształt jest celowy.
Wygląda bardzo ładnie i smakowicie. Gdybyś nie napisała to bym myślał,
dokładnie;)że kształt jest celowy.
Dziękuję :-) następnym razem może wyjdzie mi taka jak mi się wymarzyła :-)
Jagodzianki z dodatkiem twarogu polane lukrem
Upiekłam wczoraj biszkopt z bitą śmietaną , malinami i galaretką a dziś już prawie nic nie ma
Chwilowo przerzucam się z ciast na ciasteczka. Wczoraj działałam takie:
Jak na pierwszy raz wyszły pyszniaste! Póki co schowałam więc może do niedzieli doczekają =)
Ja dzisiaj ponownie upiekę ten oto kruchy placek ze śliwkami: http://alicja.przepisy.net/kruchy-placek-ze-sliwkami/ (mam nadzieję, że można wrzucac linki do innych portali). Jest fenomenalny: prosty, szybki, przepyszny! Polecam w sezonie śliwkowym :)
Ja znowu szybkie z owocami(śliwkami)WKN oraz delicja własnej kompozycji(biszkot jasny,bita śmietana,delicje pomarańczowe,galaretka pomarańczowa).
Kremówka... kruche ciasto plus krem budyniowy... dostałam przepis na krem od teściowej i wyszło mniamuśnie... A chlebek za mną chodzi tylko jakos czasu brakuje.
Ja właśnie piekę http://wielkiezarcie.com/recipe762.html ,zamiast rabarbaru dałam śliwki.
Tort waniliowy
Biszkopt z masą budyniową o smaku kawy z owocami i galaretką
Chleb żytni ze śliwkami , miodem i żurawiną
Załapałam się dziś na końcówkę porzeczek czerwonych i skusiłam się na " Migdałowo - porzeczkową bezę na kruchym spodzie ".
A ja dzisiaj upiekłam Wiśniaka o Torcik na pierwsze urodzinki mojego syneczka
Piękniusi ... czekam na więcej ..:) Pierwsze koty za płoty .... prawda ?
nie było tak żle, zabawa bardzo fajna najbardziej oczywiście cieszyła sie moja córeczka, która mówiła, że jest to plastelina.Nastepny tort na początku wrzesnia na jej urodziny:)
Dziś popełniłam rurki prawie francuskie Skolopendry:
http://wielkiezarcie.com/recipe14346.html
Zapowiadają się mniam, mniam...
ciasto marchewkowe z polewą czekoladową z przepisu aNki-pycha:)))
u mnie dziś upiekłam raniutko już moją szarlotkę z budyniem:)
raczej wczoraj, ale na dzisiaj :) ciasteczka z mielonych orzechów włoskich, chrupanki owsiane, drożdżowe, rewelacyjny gniot, ale jaki smaczny :)
Wczoraj powymyślałam, i wyszedł pyszny śliwkowy z białą czekoladą, dla moich dzieciaczków;)
zostawiam kawałek, smacznego:)))
*przepis wstawię wieczorkiem, lub jutro...zadziwiająco łatwe ciacho;D
Wczoraj upiekłam ciasto biszkoptowe z śliwkami do dzisiejszej kawusi w ogródku.;)
Moja córka specjalizuje się w pieczeniu chlebka bananowego. Mąż może to wcinać na okrągło :)
Wczoraj upiekłam jabłecznik i biszkopt z malinami i galaretką.
Muffinki czekoladowe, zapakowane pojechały do mojej Mamy i Młodych na wieś. Mam nadzieję, że niespodzianka im sie spodoba. :)
Obiecany rozkrojony sernik gotowany . Kawa gratis
Kusząco wygląda,
Jasne .. ,że przepisik wklepię .. Fotorelacja już wrzucona , tylko muszę oddech złapać Dziewczynki ..
Póki co zdycham .. czekam na formę .., ale nie będe biadolić nad sobą ..
Jesteś WIELKA. Dzięki!
o kochana to ja już lecę ale nie z pustymi łapkami ja też dziś z tych sernikowych :)
zaraz będę
- Puk puk :)
Siedzi sobie w piekarniku i nabiera rumieńców trójkolorowy pleśniak z brzoskwiniami
Dopisano 12-08-13 19:23:26:
... no to ''się upiekło ''
Megusiu, wstaw jeszcze w przekroju a śmigam na kawałeczek, koffiii wezmę;))
Oczywiście poczęstuje wszystkich w rzeczy samej , teraz .... nieodpowiednie światło .. Jutro skoro swit podeśle na dzień dobry ))))
Makusiu ! Obiecane spełnione do porannej koffe ..
Makusiu ! Obiecane spełnione do porannej koffe ..
Ooooooooooo ja Cię:)))))))))))))))) Do porannej nie zdążyłam, ale teraz na deser w sam raz..mniammmm, dziękujemy:)))Megi, masz tempo, bo przed chwilą był sernik
Tempo wymuszone ... Od siostry dostałam kosz z brzoskwiniami i ... w takim tempie psuły sie ,że migusiem musiałam cuś ukręcić .. Dżemik nie wchodził w rachubę , padło na pleśniawe ciacho ... oooo
moje ciacho przy waszych specjałach to jest skromniutkie...ale również pyszne ;))i robi się biegusiem ;))
ciasto ze śliwkami Ilki76 ;)
Meguś wiesz co tak się zastanawiam kto u Ciebie te ciasta wcina?
Ucierane ze śliwkami, niestety zdjęcia nie zdążyłam zrobić:)
ja to samo:) ucierane ze śliwkami i cukrem pudrem, miało byc drozdzowe ale drozdze okazaly sie "do kitu" , rozczyn nie wyrósł więc działałam inaczej ;)
siedzi w piekarniku, zdj bedzie potem ;)
Naszła mnie ochota na szarlotkę http://wielkiezarcie.com/recipe57459.html
Dopisano 12-08-14 22:10:45:
Pyszna, gorąco polecamorzeszki z masą kakaową
Podziwiam :)
Znajoma mojej mamy też piekła takie orzeszki, były pracochłonne, więc bardzo doceniałam podczas konsumowania :) Masa była orzechowa, najlepsza dnia następnego :)
Ciasto ucierane wg Toffik http://wielkiezarcie.com/recipe41408.html Polowa ciasta ze sliwkami, druga polowa dla mnie z wisniami z nalewki
Deser Anny Pawłownej Pawłowej z borówkami :)
Zabieram się za nią od pół roku:)) Twoja wygląda bardzo apetycznie;)
Makusiu, dziękuję :) Dla mnie upieczenie samego blatu bezowego wydawalo się być trudniejsze aniżeli ciasto drożdżowe. W rzeczywistości jest proste, łatwe i przyjemne. Na pewno nieraz jeszcze zagości w mojej kuchni :)
Ja też do Pavlowej podchodzę jak do jeża, ale w końcu się zmobilizuję, piękne maliny zaczęły się pojawiać na krzaczkach. A twoja jest bardzo apetyczna
No to tworzymy duecik ... ja już białka mam zamrożone a maliny czerwone żółte ... tylko odwagi kuchennej brak ... ))) Bahatku potrzebujemy od Ciebie kopniaka w ...... !
Biegusiem do kuchni kochana :) Toz to tak wdzięczne stworzenie ten deser, że aż grzechem jest nie dać się skusić. A zepsuć trudno... moja ostatnia to 5białek + czubata szklanka cukru + łyżka mąki ziemniaczanej + niepełna łyżka octu i to wszystko w 120st piekło się w piekarniku z termoobiegiem przez 1,5h :)
ja swojej bezie pozwoliłam przez noc leniuchować w stygnącym piekarniku :)
O aż tak wspaniałomyślna to ja nie jestem, pół godziny w uchylonym piekarniku musiało mojej wystarczyć. :)
mi tym razem starczyło cierpliwości :)
Jam kobieta cierpliwa... tylko większość mej cierpliwości pochłania 3 dzieciaków i mąż. Ciasto już nie ma na co liczyć :)
właśnie zauważyłam, że poganiana jesteś w swej twórczości kulinarnej :) u nas w domu to ja robię za poganiacza niewolników :D
U nas dzisiaj murzynek z malinami wg APM. Świetny przepis :) i kruche z malinami i pianką budyniową. A co tam zaszalałam, malin nadmiar to trzeba wykorzystywać.
Na imieniny dla babci torcik z masą jogutrową , frużeliną jagodową obłożony bitą śmietaną. Może później uda mi się zdjecie wkleić o ile zdąże zrobić:)
Dzisiaj ciacho ze śliwkami:)
A u mnie ulubienica rodziny : Pavlova dziś z malinami i borówkami.
Bahati, jestem zachwycona :) widzę, że tydzien nam upływa pod hasłem Pavlovej :)
a poza tym uwielbiam Twoje zdjęcia :)
Ogromnie mi miło :) PavLOVE z owocami sezonowymi i życie nabiera smaku :)
Moje ciasto z cukinią:
http://kuchniaszerokootwarta.blogspot.com/2012/08/cukinia-na-sodkoczyli-ciasto-grzechu.html
zrobię też, ale powiedz czy piecze się je w wąskiej bjaszce?
Biszkopt z galaretką, jagodami i bitą śmietaną.
Inspirowana tartą Tatin: smażone jabłka w karmelu i kruche ciasto :)
z okazji wizyty u dawno niewidzianych znajomych dokonałam tartę czekoladową
Ciacho z gruszkami.
miodownik -przekładaniec z masą grysikową
Ciasto kakaowe z kremem budyniowo-śmietanowym
Upss .. piiiszne a ten kremik to budyń ze kremóweczką czy jak ??
Pleśniak z brzoskwiniami wg.Megi z tą niesamowitą pianką . Właśnie siedzi w piekarniku.
Właśnie tak, to ciasto dla mojej siostrzenicy, więc nie chlupnęłam %.
Mój osobisty czar letniego sadu
Megi, jutro rano wpadnę do Ciebie :) MNIAM!
Matkoooooooooooooo, zasmaczniasty ten placuszek...i ta nazwa...pasuje jak ulał:)) Chyba będziesz miała więcej "gości" bo ja też w kolejce:))
a my dziś razem z Susłem uczetsniczyliśmy w kursie pieczenia ciasteczek :)
O napewno, a nie masz fotek z tego kursu? Napisz coś więcej proszę;)upiekliśmy mufinki i kruche ciacha; niby nic ale to był fajny sposób
na wspłlne spędzanie wieczorku :)
Jakiś czas temu na jednym z portali zakupów grupowych znalazłam kurs pieczenia ciasteczek za całkiem fajną cenę 78 złotych za 2 osoby, cena regularna za jedną osobę to 150 zł. Podczas trzygodzinnego spotkania przygotowywaliśmy mufiny, chociaż dla mnie to bardziej cupcakes były oraz kruche ciasteczka. W trakcie naszej sesji brało udzial 8 osób, maksymalna ilość osob to 10 osób. Gospodarze przygotowali dla nas wszystkie produkty i pod okiem prowadzącego zaczęła sę zabawa. Chociaż najciekawiej działo się podczas przygotowywania prostej masy z mascarpone i barwnika do zdobienia cupcakes i samego dekorowania. Jestem dumna z mojego Susła. Tym razem to on gral perwsze skrzypce - przygotował ciasto na cupcakes oraz kruche ciasto. Był również pomysłodawcą wsadu do babeczek :) Ach ci mężczyźni ;)
Pierwszy raz korzystałam z rękawa i uważam to za fantastyczne narzędzie i chyba dzięki temu zacznę się bawić w przygotowywanie ciast z masami.
Bardzo fajnym pomysłem jest rozwałkowywanie ciasta kruchego pomiędzy 2 arkuszami papieru do pieczenia. Po rozwałkowaniu i zdjęciu górnej warstwy papieru ciasto jest już w zasadzie gotowe do pieczenia.
Mam kilka zdjęć w komórcę, którą staram się opanować, mam nadzieję że dziś jeszcze wrzucę sztuk kilka.
Mam nadzieję, że Szanowna Administracja nie będzie miala mi za złe za poniższy tekst.
Kurs był przygotowany przez Szkołę Gotowania, która działa we Wrocławiu od lutego tego roku.W swojej ofercie mają kuchnie tematyczne, mają akcję męskie gotowanie (tylko dla mężczyzn), pieczenie ciasteczek i inne.
Jakiś czas temu na jednym z portali zakupów grupowych znalazłam kurs
Kurcze, aż Wam zazdraszczam, sama bym z chęcią skorzystała, człowiek w końcu całe życie się uczy;)) Czekam z niecierpliwoscią na fotki;)pieczenia ciasteczek za całkiem fajną cenę 78 złotych za 2 osoby, cena
regularna za jedną osobę to 150 zł. Podczas trzygodzinnego spotkania
przygotowywaliśmy mufiny, chociaż dla mnie to bardziej cupcakes były oraz
kruche ciasteczka. W trakcie naszej sesji brało udzial 8 osób,
maksymalna ilość osob to 10 osób. Gospodarze przygotowali dla
nas wszystkie produkty i pod okiem prowadzącego zaczęła sę zabawa.
Chociaż najciekawiej działo się podczas przygotowywania prostej masy z
mascarpone i barwnika do zdobienia cupcakes i samego dekorowania. Jestem dumna
z mojego Susła. Tym razem to on gral perwsze skrzypce - przygotował ciasto
na cupcakes oraz kruche ciasto. Był również pomysłodawcą wsadu do
babeczek :) Ach ci mężczyźni ;) Pierwszy raz korzystałam z rękawa i
uważam to za fantastyczne narzędzie i chyba dzięki temu zacznę się bawić
w przygotowywanie ciast z masami. Bardzo fajnym pomysłem jest
rozwałkowywanie ciasta kruchego pomiędzy 2 arkuszami papieru do pieczenia.
Po rozwałkowaniu i zdjęciu górnej warstwy papieru ciasto jest już w
zasadzie gotowe do pieczenia. Mam kilka zdjęć w komórcę,
którą staram się opanować, mam nadzieję że dziś jeszcze wrzucę
sztuk kilka. Mam nadzieję, że Szanowna Administracja nie będzie miala mi
za złe za poniższy tekst. Kurs był przygotowany przez Szkołę Gotowania,
która działa we Wrocławiu od lutego tego roku.W swojej ofercie mają
kuchnie tematyczne, mają akcję męskie gotowanie (tylko dla mężczyzn),
pieczenie ciasteczek i inne.
Upieczone wczoraj późnym wieczorem na dziś do porannej kawusi " ciasto biszkoptowe z jabłkami " w/g gabinki
Piewszy raz , premiera : Biała Pavlowa , co to kryć są emocje ... , na razie siedzi beza spoknie w piekarniku ..a ja podejrzeliwie ną nią zerkam ..:D
Trzymam kciuki!!!
Już jeeeest ! Zrobiłam tylko za dużą średnice bezy ale co tak .. szerszy kawałek będzie na talerzyku ....Uwaga chwalę się ... ))))) .. Bogdzia to dzieła Kobieto .. :)))
piękna i jakże apetyczna ... :)
Całe popołudnie warowałam - no jest... śliczna i apetyczna
Obłędne!
Dopisano 12-08-19 17:56:40:
Megi z moim podobnie, beza go gryzła w zęby do ubiegłego wtorku :) jak zjadl moją wersję Pavlovej :)Ja pierdziuuuuuuuuuuu..............chyba najwyższa pora na mnie ale wątpię że wyjdzie taka piękna za pierwszym razem...pierwsza próba....we czwartek...w porywach do piątku
Ale smakowita..zaraz oszaleję
Jestem pod wrażeniem , pyszności. No, naprawdę się odważę i w końcu zrobię.
Pójdziemy na wymianę... ja Pavlową a ty pomiodorki suszone w zalewie ok ? . Tak na serio .. dasz radę , idż na całość ... cukru dałam odrobine mniej 250 g . Powodzenia .
Czasem tak mam, że jakoś nie mam odwagi się wziąc za coś, ale jak już działam, to wszystko nie jest takie jak się wydawało. A pomidorki naprawdę wyglądają pięknie w słoiczkach, czerwoniutkie, a te ze sklepu takie brązowawe jakieś.
Mówiłam, mówiłam, mówiłam!!!! :) Brawo, piękna wyszła :)
a to moja dzisiejsza :)
bajka :)
Piękniusia - smaczniusia .. Pavlomania jak nic ....
Ale kusicie:)) PATI>>piękna Ci ta Pavlova...mniammm;_:)))
dziękuje kochane
no gdybym ja wrzuciła moją ostatnią wersję Pavlovej to byście pospadały z krzeseł...zawsze wychodziła a ostatnio istny krowi placek! ale chyba diabeł rządził w kuchni bo upiekłam cztery różne ciasta i nie wyszło żadne!
Sezon gruszkowy trwa, więc dzisiaj różyczkowe ciacha francuskie z gruszką:)
http://wielkiezarcie.com/recipe36008.html
Ja też wykorzystałam pomysł Różyczki, ale z braku gruszek zrobiłam z połówkami jabłek, posypałam cynamonem - też fajne
Szybka babka z majonezem.
Czar letniego ogrodu megi65...pychota....i zakalca nie ma!
a z pozostałych białek malutki bezowy placuszek na malutką pavlovą z malinami, ale to jutro :)
Jak sama nazwa wskazuje... 2 razy czar letniego ogrodu upieczony a następnym razem Pavlowa z malinowego chruśniaku ..Pieczenie '' wiązane '' . Super ,że ciacho smakuje ..
właśnie była u mnie koleżanka...wracała od rodziców...dostałam wielką kobiałkę eko malin....skąd wiedziała,że pavlova za mną łazi?? jutro wpada na ciacho :)
i zrobimy sobie maseczkę ujędrniającą z malin jedząc malinowe pyszności ;)
Babeczki ucierane z owocami :)
Może niecałkiem słodki wypiek ale za to sycący :) i pożarty w oka mgnieniu.
Może niecałkiem słodki wypiek ale za to sycący :) i pożarty w oka
co to za cudo?mgnieniu.
Cukinia pokrojona w długie, cienkie paski podsmażona na maśle x2, mięso
Ha!! Na pierwszy rzut oka pomyślałam o smacznym serniku dopiero jak powiększyłam zdjęcie to widzę cukinię, więc pomyślałam o ciachu z nią... a teraz czytam Ciebiemielone z pomidorami, cynamonem i chilli x2, tłuczone ziemniaki i beszamel.
Nic szczególnego ale podobno wkrótce powtórka :)
Tort (może torcik raczej) bezowy
Ooooooocie ... piękny jak zawsze .. ::)) . Mój leżakuje w piekarniku .. ::)
Chyba piękłaś dwa blaciki prawdaż ?? :D
Dziękuję!
Już się twojego doczekać nie mogę! :)
Tak, piekłam dwa blaciki, opisałam w wątku "tort bezowy" :)
Jabłecznik? Szarlotka? Jaka różnica?
Link do wątku, z którego zaczerpnęłam przepis http://wielkiezarcie.com/forumThread.php?id=338285&post=338285 Powiem Wam w sekrecie, że jadłam lepsze
Bułeczki na ostro .. jeszcze cieplutkie i takie chrruuup - chruuup . Kubasek barszczu gratis .. :)
Zjadłoby się :)
U mnie dziś plaskaty chlebek bananowy piernikowy (dosypałam mniej mąki niż zwykle, żeby wyszedł taki wilgotny prawie zakalec, mmmm), który z powodu swej plaskatości nie kwalifikuje się do zdjęcia :D
oj kochana to ja się wpraszam bo coś ostatnio na słone i kwaśne mnie bierze :))))
Patuś ... a bociany już szukują się do odlotu .. czyżby . Barszczyk jeszcze mam ,aczkolwiek goście tym razem (Montreal ) wsuwali wszystko w skupieniu .. ::))
Na początku lutego będą musiały wrócić z urlopu
Jadę...
Jeszcze cieplutkie rogaliki z serem i rodzynkami albo kremem czekoladowym - co kto lubi.
Ale wypas...wyglądają przepięknie..
Ostatnio dominuje u mnie zapach pieczonego chleba. Wczoraj piekam chleb z czosnkiem niedźwiedzim :
Jednak nie samym chlebem człowiek żyje a zwłaszcza jeśli lubimy małe najazdy bliskich a bliscy zwykłe sezonowe , niedzielne ciasta:
Wczoraj sernik ..wymyślony, przepis niebawem i bezy a'la Pavlove;)
wczoraj pieczone dzisiaj zjedzone;)
Serniczek jak tęcza ..a Pavlowki cudnej urody ... mniaaam .. )))
Wczoraj upieklam przy nieocenionej pomocy Megi65 Placek ze szpitala ze sliwkami. przepyszny :-)
Czekałam na Twój komentarzyk ... super ,że ciacho udane . Pozdrawiam serdecznie .. A jakby co to chetnie służę pomocą ..
Dziś nie piekłam a raczej schładzałam. Wykonałam Ciasto bez pieczenia a la jabłecznik w/g marzenkaw77
ciasto marchewkowe wg ilki76,pycha
u mnie bajaderki i własnie w piekarniku siedzi sobie Pavlova....poszczułyście Kochane,poszczułyście:)
Zakupilam w promocji foremki silikonowe w gazecie wiec od razu napieklam z synem http://wielkiezarcie.com/recipe23658.html
A ja dzisiaj rano upiekłam szybkie ciasto śliwkowe, o takie: http://wielkiezarcie.com/recipe264.html Tym razem w wersji podstawowej czyli z polewą lukrową z białek i cukru. Śladu po cieście już nie ma :)
A ja piekłam ostatnio ciacho gruszkowe z przepisu megi65 http://wielkiezarcie.com/recipe70068.html. Gruchy z puszki a co to za ciacho... Nie wiem dlqaczego, nikt tego ciacha jeszcze nie odkrył...Orzeźwiające, delikatne i szybciutkie do wykonania..
Fotka nie pierwszej jakości, ale smak pierwsza klasa!
Oj co Ty chcesz od fotki, ciacho wygląda smakowicie;)
Byłem w Twoich stronach...kurcze, że ja nie zauważyłem tego posta
dzisiaj aby wynagrodzić mężowi trudy przygotowań do kolonoskopii wyborne ciasto na maślance ze śliwkami, lekko przeze mnie zmodyfikowane a mianowicie nie posypuję kruszonką tylko ciepłe wyjęte z piekarnika posypuję cukrem pudrem, maślankę daję z biedronki o smaku pieczonego jabłka
http://wielkiezarcie.com/recipe69608.html
to fotka z poprzedniego wypieku dzisiejsza wersja siedzi w piecu
U mnie festiwal Zakalca ... Powinnam się zdenerwować ale z rozbawieniem patrzę na moje 2 kolejne po sobie ciacha ... Jutro zabieram się za Pavlową , do trzech razy sztuka , aczkolwiek może i beza dołączyć do grona zakalcowatych , to już bedzie tragedyja ... teściowa w odwiedzinach .. upss zobaczymy .. ::))
Dla ambintych zainteresowanych :
http://wielkiezarcie.com/recipe12862.html
http://wielkiezarcie.com/recipe42181.html
Tiaaaaa , udało przerwać się złą passę zakalcowatych . Jak zwykle
Megi65 ma apetyt ta twoja teściowaPavlowa , trochę krzywa a co tam , chyba uzależniłam się , a koleżanki
ostrzegały . Powiem Wam w sekrecie do wszystkiego dodaje teraz tylko
żółtka , są mielone na 2 zóltakach , nalesniki na samym
żółtku (pyszniutkie ) , panieruje rybę podobnie . Białka skrzętnie
chomikuje .. ::) Jak nic Palvomania ..
zjesć dwa zakalce i pavlową ( jaka wasza waga obecna ??)
Bardzo istotna sprawa ... trzeba czytać ze zrozumieniem .. Pod słowem '' passa '' kryje się jakiś okres czasu . Nigdzie nie napisałam ani nie zasugerowałam ,że dwa zakalcowate i Pavlowa stanie obok siebie na stole .. .
Moja waga i mojej tesciowa jest odpowiednia , nie musisz się o to zamartwiać .Same potrafimy dbać o swoją kondycję fizyczno - psychiczną ..
Pozdrawiam serdecznie
Pysznie wygląda i kusząco ta Pavlova;)) Ja wczoraj skończyłam ostatnie ( zachomikowane) blaciki i Zuzia zjadła ze smakiem:) Chyba dobrze zrobiłam z tymi Pavlovnami;)))
Hmmm, u was takie cuda bezowe a mnie tak dietetycznie bardziej - deser jogurtowy http://wielkiezarcie.com/recipe30019.html i ciacha owsiankihttp://wielkiezarcie.com/recipe78186.html
Tak na marginesie, Megi, skąd wytrzasnęłaś takie złote malinki? U nas królują tradycyjne...
Jabłek w brud, więc dzisiaj rolada biszkoptowa z jabłuszkami.
Dzisiaj deser tiramisu bez jajek
u mnie dziś najprostsze ciasto ze śliwkami.
Wczoraj upieczony serniczek ze śliwkami.
Wczoraj upieczony serniczek ze śliwkami.
Apetycznie wygląda Twój serniczek, pewnie też tak wspaniale smakuje. Mogłabyś napisać z jakiego jest on przepisu?Powstał przez kombinację kilku przepisów zmienionych wg. własnych potrzeb. Jeżeli chcesz to mogę wpisać dokładny przepis.
Powstał przez kombinację kilku przepisów zmienionych wg. własnych
Bardzo proszę. Pozdrawiampotrzeb. Jeżeli chcesz to mogę wpisać dokładny przepis.
Jak tylko będę miała chwilkę czasu to wklepię przepis.
Już jest w moich przepisach. Polecam: http://wielkiezarcie.com/recipe89576.html
u mnie dzisiaj: 3 krówki,2 orzechowce,2 rolady kajmakowe(z moich przepisów) i 4 rolady śmietankowe(też z moich) z malinami i borówkami-to dla LUDZI...
dla moich-Pavlova z malinami i kruche babeczki z kremem smietankowym i oczywiście z malinami:)
Szarlotka z twarogiem
Dzisiaj szarlotka w wykonaniu różyczki, bardzo dobra:)
U mnie dla odmiany po ciastach nadzianych owocami - serniczek na zimno. W tej chwili została tylko pusta, brudna blacha..
Warto być u Was gościem
Poniedziałkowy ranek rozpoczynam kruchym ciastem z malinami z wyborną pianką (ponoć ) . Od 10 min. siedzi w piekarniku , poczekamy na finał ... ::)
Dopisano 12-09-03 14:13:16:
No to się upiekło ... szczerze ? następnym razem wprowadzę swoje zmiany , ciasto wybitnie kruche przez co .. nieprzyjemne .. cóż trening czyni mistrza .. ))
no to ja lecę warowac pod oknami:)
Dorotuś .. poznasz po zapachu ... całe mieszaknko w malinach i zapach od parteru doprowadzi Cię .. Jeszcze w piekarniku rumieni sie ....ano obaczymy .. :))
Puk,puk....... w okienko. Madziu mogę uśmiechnąć się o kawałeczek?
Piekłam to ciasto w sobotę dokładnie według przepisu.Bardzo nam smakowało.
Dzisiaj trochę '' skruszało '' .. wyjadamy sobie łyżeczką , bo bardzo sypkie . Nie mniej stworzę na tej bazie swoję wersje ... Olej naparwdę nic nie wniósł w piankę a Dorotuś tak zachwala jej '' niebiański smak '' :))
Ciasto korzenne z gruszkami
Czekoladowa ekstaza http://wielkiezarcie.com/recipe20494.html
Narobiłaś ochoty, mniam :)
Póki co śliwkowo - jabłkowe z cynamonem z tego wątku http://wielkiezarcie.com/forumThread.php?id=338285&post=338285 Tylko 1/4 kostki margaryny :)
Pyszny minimalizm :) I radosne dzielenie się :)
biszkopt z malinami, kremem i galaretką - ulubione ciacho w mojej rodzince :)
Jak robisz krem do tego ciacha?
hmmm...idę na łatwiznę :)
krem Gellwe do tortów- smak waniliowy- jest pyszny no i robi się go 5 minut :)
powiem Ci, że moja mama szła na jeszcze większą łatwiznę w tym przypadku
ooo..bardzo dobry pomysł :)- smarowała ciasto serkiem homogenizowanym waniliowym, szczególnie
dobrze sie komponował z pokrojonymi w plastry bananami, wszystkie sąsiadki
się pytały jak robi tak dobry krem bananowy
Kruche babeczki z dżemem wiśniowym, a na wierzch kleks bitej śmietany
Szarlotke na kruchym ciescie wg Toffik :)))
U mnie do kawusi sobotniej i mam nadzieję niedzielnej ciacho z malinami a
Brawa dla juniorajunior stworzył babeczki z kremem czekoladowo-serowym z akcentem cytryny.
Wyszły mu nawet dobre. Przepis znalazł w nowej książce a ja mu tylko
przypilnowałam piekarnik...
Ostrowianko, a koleznaki nie zaprosilas :D
Dziś znowu tort. Tym razem dla mojej siostrzyczki na 8 urodzinki.
ave82 - toż to cudo. Ja sie takim okazem nie pochwalę. Nie posiadam takiego daru.. Gratuluję talentu!
Bardzo dziękuję za miłe słowa .
Dziś znowu tort. Tym razem dla mojej siostrzyczki na 8 urodzinki.
To się musiała cieszyć, śliczniusi:)Dzisiaj na jutro, brzoskwiniowe z dżemem w kruszonce:D
po wielkim przeciągu w szafach córka mnie namówiła na swoje ulubione kruche ciasteczka wg tego przepisu http://wielkiezarcie.com/recipe37100.html, tylko że zamiast czekoladowych kuleczek siekam gorzką czekoladę i wgniatam w ciasto, fotka może być jutro jak jescze coś zostanie bo nie chce mi się dygać po aparat do samochodu
Dopisano 12-09-09 8:55:20:
Dzisiaj poczciwy, trochę zapomniany ale zawsze smaczny murzynek i bułki drożdżowe .
Do murzynka dodałam wiśnie po zlaniu nalewki, obawiałam się, że nadmiar wiśni w cieście może być autorem pięknego zakalca i w związku z tym część wiśni wrzuciłam do polewy i udekorowałam wierzch..
Zastanawiam się teraz jak wypadłoby badanie alkomatem po paru porcjach takiego murzynka....
Zdjęcia "telefoniczne"- o jakości więc nie rozmawiamy...:)
Dzisiaj poczciwy, trochę zapomniany ale zawsze smaczny murzynek i bułki
Lepiej nie mierzyć alkomatem hahhahaa, musi być smaczny:))drożdżowe . Do murzynka dodałam wiśnie po zlaniu nalewki, obawiałam
się, że nadmiar wiśni w cieście może być autorem pięknego zakalca i w
związku z tym część wiśni wrzuciłam do polewy i udekorowałam
wierzch.. Zastanawiam się teraz jak wypadłoby badanie alkomatem po paru
porcjach takiego murzynka.... Zdjęcia "telefoniczne"- o jakości więc nie
rozmawiamy...:)
Napoleonka z przepisu ekkore i torcik jabłkowy z kremem upieczone przez córkę:)
O makusiu, niedobra kusicielko, masz przepisik na proste ciasto z owocami, które niecnie dziś popełniłam i pół blaszki sama wrąbałam
O makusiu, niedobra kusicielko, masz przepisik na proste ciasto z owocami,
Hahhahaa, a które to? Mam tych "prostych" parę:)które niecnie dziś popełniłam i pół blaszki sama
wrąbałam
http://wielkiezarcie.com/recipe24819.html
Pyszne chrupiące,u nas też znika w błyskawicznym tempie:)
Tort na urodziny mojego taty - śliwkowo-śmietanowy- biszkopt pieguskowy z suchym makiem,powidła śliwkowe z galaretką w kolorze fioletowym,masa śmietanowa, dekoracja ze śliwek zalane cytrynową galaretką,wyszedł pyszny, a zdjęć nie mam,bo rozkrojony w szybkim tempie..))
Muffinki
pavlowa-pycha
Upiekłam dzisiaj śliwkowe, bo śliwek sąsiadka przyniosła, dałam kawałek mamie , sąsiadce i kawałek dla nas zostawiłam.
A dla mnie?
W sobotę robiłam sernik gotowany, a dzisiaj ostatnie okruszki wyjedzone
Mniamuśny:)
Mniamusinowy ;)
i Bogusiowy , więc będzie powtórka na pewno.
Widok cuś mi znajomy ...
No przecież, hahaha. Ale przy robieniu cała historia. Nie miałam internetu, więc przepis dyktowała mi córka przez telefon, bo zaraziłam ją Wielkim Żarciem. A serniczek bardzo nam smakował.
Tym razem pochwalę się moimi chlebkami:
Chleb grecki :
oraz też pszenny chleb z owocami goji: Moje zauroczenie chlebami na zakwasie nabiera rozpędu.
Bochny jak się patrzy
Póki co moja wczorajsza pizza z tego przepisu http://wielkiezarcie.com/recipe43868.html
Zauroczenia jak najbardziej na miejscu;))Piękne chlebki;)
dziś by poprawić sobie nastrój przy bardzo desczowej pogodzie wykonałam Banoffee pie z czekoladą w/g Bahati
Nastrój po zjedzeniu tego deseru od razu się poprawia .... zostało jeszcze na jutro :) Choć mam nadzieję, że pogoda sie poprawi ... deser w słoneczną pogodę będzie smakował równie dobrze.
Ooo ja Cięęęęęęęę, ale smakowitościi;)))
No cuuudo :) Mam nadzeję niedługo dołączyć do wątku, póki co muszę dorobć się piekarnika :)
Własnie jestem w trakcie pieczenia
http://wielkiezarcie.com/recipe23658.html mam nadzieje ze sie wyrobie przed przedszkolem i praca hehe
Wczoraj popełnione - po raz koolejny- ciasto puszek z malinami (Oleńki Chicago)- mniam!
Wczoraj popełnione - po raz koolejny- ciasto puszek z malinami (Oleńki
Chyba też upiekę to ciacho bo malin jeszcze w ogrodzie dużo :)Chicago)- mniam!
Dzis planuje go piec - uwielbiam to ciasto super szybkie i pyszne
Placek ze śliwkami i kruszonką, zresztą ostatnimi z moich drzewek, żegnajcie śliweczki, do przyszłego roku.
Drożdżowe ze śliwkami i kruszonką:)
Już kolejny raz pyszne muffinki
oczy carycy
Wygląda smakowicie. A może wstawisz przepis, chętnie upiekę takie ciacho
Wygląda smakowicie. A może wstawisz przepis, chętnie upiekę takie ciacho
Proszę bardzo,robiłam z tego przepisu
http://www.kropkatv.pl/kuchnia/desery/oczy_carycy.html
Świetne ciasto ,robiłam je na niedzielę .Szybko się robi ,ładnie wygląda i dobrze smakuje ....dzięki za wklejenie linka :)
Na prośbę dzieci drugi raz w tym tygodniu tarta razowa z malinamioraz muffinki miętowe i babeczki z galaretką i malinami
U mnie w ramach obiadku francuskie z pieczarką z przepisu Mamy Różyczki a na deser ciasteczka owsiane od Olusi
dzisiaj wieczorem , zrobię ciasto na chlebek , a jutro upiekę. :)
Na prośbę dzieci drugi raz w tym tygodniu tarta razowa z malinamioraz
Witam,a można wiedzieć z jakiego przepisu ta piękna tarta?muffinki miętowe i babeczki z galaretką i malinami
Dzisiaj na deser zrobiłam andruta z masą kaimakową.
A właściciwe wczoraj : ciasto puszek z malinami http://wielkiezarcie.com/recipe32730.html
Malinki rządzą :)
U mnie sernik na zimno z... malinami :) http://wielkiezarcie.com/recipe88254.html
a u mnie dziś zwykła chałeczka... ;)
siedzi sobie w piekarniku...czeka aż ktoś ją wyjmie ;))
a to moja chałeczka... ;)) przepyszna ;)) jeszcze cieplutka
jutro na śniadanko z kakałkiem będzie! o! ;)
Dziś wieczorem piekę bułki na kolację i kilka dla Młodych do szkoły, bo nadal nie znalazłyśmy "zjadliwego" pieczywa :) poszukwania jednak trwają. Przy okazji scones z rodzynkami też się mają zamiar upiec.
a tu kawalek chaleczki z kubkiem kakałka ;)) na kolacyjkę jednak ;D
jutro zaś zrobię chlebek.
Dziś ogarnął mnie mały szał pieczenia:
1) tarta z łososiem wg kuchnilidla (Pascala)
2) placuszek kruszonkowy makusi z jabłkami
3) placuszek na bazie ciasta do placuszka nr 2 i tarty z jagodami sebka
Prawdziwy amok kuchenny na całe szczęście prawie wszystko ręką wyrabiane , mikser chyba nie uzywałaś , bo mogłoby się zrobić '' gorąco '' w kuchni .. ::))))
Jako wielbicielka rozwiązań ekspresowych w kuchni zatrudniłam tylko malakser do usiekania ciast "makusiowych", a moje rączki tylko wszystko ułożyły. Za to dziś mam śniadanie "włoskie", czyli kawka i ciasto ,a rodzinka na obiad zażyczyła sobie powtórki z tarty...
Do popołudniowej kawy rumiane kokosanki
Kto ma diete to ma .. nie wszyscy a mój dom ciastem musi '' pachnieć '' . Co prawda nie pieczone ale pachnie malinami i po rozkrojoniu ... amaretto .. ::))
Dzisiaj pyszne tiramisu.
Dzisiaj pyszne tiramisu.
omg, az sie zaslinilam, wyglada tak pieknie/zpetycznieKiki, powiem Ci że bardzo dobry, ale zjadłyśmy tylko maleńki kawałek, ten co na zdjęciu. Upiekła to ciacho dla mojej mamy na jutro, bo mama ma spotkanie z koleżankiami:)
Ależ pyszniasty kawałek ... ))) . Tylko poptrze i .. już mi lepiej ... Przepisem córki podpierałaś się czy wybrałaś jakiś inna recepturkę ??
To nie ja piekłam tylko córa, ja takich zdolności w pieczeniu nie posiadam:) Przepis zapożyczyła sobie z tego bloga, pominęła tylko ciemny krem:)
http://przysmakimagdi.blox.pl/2010/08/Ciasto-tiramisu.html
Robi wrażenie
miodowe z serem gotowanym
Szarlotka na kruchym cieście wg Toffik
Sernik anielski i szarlotka:)
dzisiaj pierwszy raz 3 bit
Dziś kolejny tort. Tym razem dla chłopczyka.
Jabłecznik
pachnący chlebuś ;))
na drożdżdzach suchych z mąki pszennej z płatkiem pszenicy. PRZEPYSZNY. Z masełkiem mmm ;)
Bułeczki mocno słonecznikowe na niedzielne śniadanie.
szarlotka
Dwno nie piekłam chlebka i bułek..czas to zmienic;)
ciasto drożdzowe ze śliwkamii kruszonką.
Wczoraj szarlotka wg laugasel i lekki serniczek wg Mlodej, a dziś od rana cebulaki, aż nie wiem, czy ktoś w domu będzie chciał jeść obiad...
A to torcik bezowy do dzisiejszej, popołudniowej kafkil. Wykonany pierwszy raz:
A to torcik bezowy do dzisiejszej, popołudniowej kafkil. Wykonany pierwszy
Mniamuśny, co to za masa?raz:
Ja dzisiaj upiekłam mój szanowny biszkopcik, włożyłam do niego jabłka zmieszane z cynamonem, a po upieczeniu posypałam cukrem pudrem - rodzina zadowolona, więc ja też
Makusiu torcik robiłam wg. tego przepisu: http://www
Uaktywniłam link, dziękuję za odpowiedź, dodałam do ulubionych:)wielkiezarcie.com/recipe79448.html . Niestety nie umiem uaktywnić. Do
masy dodałam orzechy zamiast daktyli. Torcik łatwy i bardzo smaczny
pomimo obaw bo robiłam bezę po raz pierwszy.
Pyszne,domownicy oczekują na więcej,więcej....http://wielkiezarcie.com/recipe22027.html
Fajnie że zasmakowały:)
makusiu, chyba najlepiej wiesz, że są po prostu uzależniające :)
makusiu, chyba najlepiej wiesz, że są po prostu uzależniające :)
Wiem, wiem:))Chodziło za mną cały tydzień ... upieczone w piątek na weekend Imprezowe ciasto z kokosem i malinami
Warto było !
Wygląda apetycznie;)
Różyczkowe wypieki,ciasto piaskowe z kawą, biszkopt wg aintno1 :)
Różyczkowe wypieki,ciasto piaskowe z kawą, biszkopt wg aintno1 :)
Kawałeczek tego z galaretką i owocami... kawałeczek;)))Placek ze szpitala ,tym razem z jabłkami ,oczy carycy i tort z bitą śmietaną i brzoskwiniami ....
Placek ze szpitala ,tym razem z jabłkami ,oczy carycy i tort z bitą
Chyba jakaś rocznica była? Piekny trort:)śmietaną i brzoskwiniami ....
Zgadza się :)...szczęśliwy powrót syna i jego dwudzieste
Tort piękny, bo od serca, i z sercem,a to najważniejsze;)) Wszystkiego najlepszego dla syna;)urodziny :)...PS .Dzięki za tort ,ale był jaki był
....KOMPLETNIE nie mam cierpliwości do dekoracji
Dokładnie ....dziękuję w imieniu syna :)
witam ,
poprosze o przepis na to ciasto - oczy carycy :) wygląda obłędnie :)
we wcześniejszych wypowiedziach został podany link do przepisu:)
Dokładnie ...dzięki :)
Wpis 218 w tym wątku ...jest tam link ...ciasto suuuper ,polecam !
dziękuję :)
Nie dziś, ale wczoraj: http://wielkiezarcie.com/recipe91202.html
wczorajszy wypiek
Fale dunaju
ciasto marchewkowe jak piernik
Zapraszam do nowego wątku http://wielkiezarcie.com/forumThread.php?id=513142&post=513142