Mój mąż jest ogromnym śledziożerca zje śledzia w kazdej postaci więc mam pytanko do Was jakie i czy w ogóle robiccie śledziki na Wigilie i czy możecie mi podac ciekawe przepisy bo ja nie mam pomysłu .Dodam że w śmietanie nie robie bo nie mogą długo leżek a robie je prawie co piątek Robie co roku śledzie kasiula http://wielkiezarcie.com/recipe43309.html i w oleju
bardzo dobre są śledzie Gajowego ale nie mam przepisu znalazłam coś podobnego ale to jeszcze nie ten smak śledzi jaki kupiłam w Almie http://wielkiezarcie.com/recipe29106.html
Znam przepis na ŚLEDZIA LEŚNEGO Z FARSZEM GRZYBOWYM, może to o to chodzi, bo składniki się zgadzają. 10 filetów z matiasów 10 dag suszonych grzybów 2 duże cebule 4 ząbki czosnku 1 płaska łyżeczka mielonego jałowca 1/2 płaskiej łyżeczki grubo mielonego pieprzu 4 łyżki oleju 2 łyżki oleju 2 szklanki kwaśnej gęstej śmietany sól - grzyby namoczyć do miękkości, dokładnie osączyć i posiekać, - obraną cebulę posiekać w drobną kostkę, - czosnek przecisnąć przez praskę, - na oleju zrumienić cebulę, dodać grzyby, wymieszać, dusić, dodać jałowiec, pieprz i czosnek, sól do smaku, dusić na małym ogniu około 5 minut, - wymoczone filety spiąć wykałaczką w kształcie łezki, ułożyć na półmisku, napełnić farszem, - na każde nadzienie położyć 1 łyżkę śmietany, - odstawić do lodówki na 2 godziny.
Zamiast bawić się w spinanie śledzi, kroję je i układam na półmisku, na to masa cebulowo-grzybowa i na to warstwa śmietany. znalazłam na forum
Ja lubię tzw śledzie pod pierzynką, właśnie poprosiłam znajomą o przepis ;-) Jest to sałatka warstwowa, pokrojone śledzie przykrywa sie gotowanymi warzywami, a na wierzchu jest majonez i starty żólty ser. Dobra może być też szuba, z buraczkami, ziemniakami, jajkami na twardo i majonezem
U mnie śledź jako tako znika ze stołu wiec nie robię go zbyt dużo. Pół kg matjasow kroje w paseczki i dzielę na dwie miseczki. Do jednej dodaję drobno posiekaną cebulkę, kiszone ogoreczki bez skóry i pokrojone w kostkę. Nie trzeba ale można dodać pieprz i ewentualnie trochę oleju.
Do drugiej miseczki: cebulkę w piórka zeszklic na patelni, dodac trochę rodzynek i koncentrat pomidorowy. Sledzie można tym przykryć lub wymieszać. Przyprawić na ostro też można jasli ktoś tak lubi ale niekoniecznie.
Proporcje składników są na oko. Zawsze inaczej bo to zależy jak smakuje matjas-golas, roznie się trafi kupić :-P
A ja własnie się zastanawiałam, jak połączyć śledzie z własnymi pomidorami suszonymi. Dzięki za namiary na przepis. Tyle, że chyba zrobię w formie rolmopsów.
Propozycji dostałaś już sporo, ale ja też się dołączę Polecam tzw. "śledzie łowickie". Jest to forma sałatki z warzywami i majonezem. Właśnie w tym roku robię na pracownicze spotkanie wigilijne i wiem, że większość już przełyka ślinę Polecam: http://wielkiezarcie.com/recipe11676.html
Wypróbowałam już mnóstwo przepisów i co roku staram się w Wigilię podać śledzie w kolejnej , nieznanej jeszcze odsłonie ( w tym roku będą w sosie żurawinowo chrzanowym ) ... Dotąd największe wrażenie zrobiły na mnie te śledzie :http://wielkiezarcie.com/recipe54452.html . Jeżeli lubisz zaskakujące połączenia - to gorąco polecam . Dzięki anyżowi idealnie pasują do klimatu Świąt .
Witaj,Marzenko.W sprawie śledzi-te tradycyjne,całe,minimum dobę,zmieniając wodę,a zdarzało się i dłużej.Filety,2-3 godziny,ale nie ma reguły.Trzeba spróbować kawałeczek po jakimś czasie.
witam :)
Mój mąż jest ogromnym śledziożerca zje śledzia w kazdej postaci więc mam pytanko do Was jakie i czy w ogóle robiccie śledziki na Wigilie i czy możecie mi podac ciekawe przepisy bo ja nie mam pomysłu .Dodam że w śmietanie nie robie bo nie mogą długo leżek a robie je prawie co piątek Robie co roku śledzie kasiula http://wielkiezarcie.com/recipe43309.html i w oleju
http://wielkiezarcie.com/recipe70076.html to na zapas
http://wielkiezarcie.com/recipe70055.htmltu proponuję dodać suszoną żurawinę.
http://wielkiezarcie.com/recipe70020.html te są bardzo smaczne
http://wielkiezarcie.com/recipe70070.html do tej sałatki dodać pokrojone śledzie wychodzi bardzo dobra sałatka śledziowa
http://wielkiezarcie.com/recipe13414.html
http://wielkiezarcie.com/recipe88386.html
http://wielkiezarcie.com/recipe71583.html
http://wielkiezarcie.com/recipe96996.html
bardzo dobre są śledzie Gajowego ale nie mam przepisu znalazłam coś podobnego ale to jeszcze nie ten smak śledzi jaki kupiłam w Almie http://wielkiezarcie.com/recipe29106.html
Znam przepis na ŚLEDZIA LEŚNEGO Z FARSZEM GRZYBOWYM, może to o to chodzi, bo składniki się zgadzają.
10 filetów z matiasów
10 dag suszonych grzybów
2 duże cebule
4 ząbki czosnku
1 płaska łyżeczka mielonego jałowca
1/2 płaskiej łyżeczki grubo mielonego pieprzu
4 łyżki oleju
2 łyżki oleju
2 szklanki kwaśnej gęstej śmietany
sól
- grzyby namoczyć do miękkości, dokładnie osączyć i posiekać,
- obraną cebulę posiekać w drobną kostkę,
- czosnek przecisnąć przez praskę,
- na oleju zrumienić cebulę, dodać grzyby, wymieszać, dusić, dodać jałowiec, pieprz i czosnek, sól do smaku, dusić na małym ogniu około 5 minut,
- wymoczone filety spiąć wykałaczką w kształcie łezki, ułożyć na półmisku, napełnić farszem,
- na każde nadzienie położyć 1 łyżkę śmietany,
- odstawić do lodówki na 2 godziny.
Zamiast bawić się w spinanie śledzi, kroję je i układam na półmisku, na to masa cebulowo-grzybowa i na to warstwa śmietany. znalazłam na forum
Polecam moje śledziki z grzybkami :) http://wielkiezarcie.com/recipe94710.html
Dziękuję na pewno wypróbuje.
Ja lubię tzw śledzie pod pierzynką, właśnie poprosiłam znajomą o przepis ;-) Jest to sałatka warstwowa, pokrojone śledzie przykrywa sie gotowanymi warzywami, a na wierzchu jest majonez i starty żólty ser. Dobra może być też szuba, z buraczkami, ziemniakami, jajkami na twardo i majonezem
Nie mogę wstawić linka , ponieważ korzystam z ipada , ale pyszne są śledzie marynowane w occie w przepisach Mamy Różyczki. Polecam
Może wybierzesz sobie, coś z moich śledzi:)
http://wielkiezarcie.com/recipeslist.php?group=258&user=186592
Może wybierzesz sobie, coś z moich
Mamo-Różyczki ja właśnie robie tatara i śledziki marynowane z Twojego przepisu ,są pyszne :0śledzi:) http://wielkiezarcie.com/recipeslist.php?group=258&user=186592
Iza, bardzo się cieszę , że smakują:)Ja w tym roku, już mam zapowiedziane, że śledzi w occie , ma być dużo:)
Iza, bardzo się cieszę , że smakują:)Ja w tym roku, już mam
zapowiedziane, że śledzi w occie , ma być dużo:)
u mnie też proszą o dużo :)
Ja jak co roku zrobię ,,Śledzie po kaszubsku", bo z dnia na dzień są lepsze!
a ja proponuje moje śledziki http://wielkiezarcie.com/recipe21475.html
nie wiem czemu nikt się nie chce na nie skusić, bo są naprawdę fajne ;-)
U mnie śledź jako tako znika ze stołu wiec nie robię go zbyt dużo. Pół kg matjasow kroje w paseczki i dzielę na dwie miseczki. Do jednej dodaję drobno posiekaną cebulkę, kiszone ogoreczki bez skóry i pokrojone w kostkę. Nie trzeba ale można dodać pieprz i ewentualnie trochę oleju.
Do drugiej miseczki: cebulkę w piórka zeszklic na patelni, dodac trochę rodzynek i koncentrat pomidorowy. Sledzie można tym przykryć lub wymieszać. Przyprawić na ostro też można jasli ktoś tak lubi ale niekoniecznie.
Proporcje składników są na oko. Zawsze inaczej bo to zależy jak smakuje matjas-golas, roznie się trafi kupić :-P
Wesołych Świąt!
Ja w tym roku planuję zrobić takie: http://wielkiezarcie.com/recipe105984.html
Czy ktoś już je próbował?
A ja własnie się zastanawiałam, jak połączyć śledzie z własnymi pomidorami suszonymi. Dzięki za namiary na przepis. Tyle, że chyba zrobię w formie rolmopsów.
Z całego serca polecam:
Śledzie a'la Milanówek: http://wielkiezarcie.com/recipe4286.html oraz
Śledzie z czosnkiem i majerankiem http://wkuchennymoknie.blox.pl/2011/11/SLEDZIE-Z-CZOSNKIEM-I-MAJERANKIEM.html
Śledzie z czosnkiem i majerankiem są przepyszne. Szczerze polecam. Robię nawet z tego samego przepisu.
Propozycji dostałaś już sporo, ale ja też się dołączę Polecam tzw. "śledzie łowickie". Jest to forma sałatki z warzywami i majonezem. Właśnie w tym roku robię na pracownicze spotkanie wigilijne i wiem, że większość już przełyka ślinę Polecam: http://wielkiezarcie.com/recipe11676.html
Od kiedy odkrylam ten przepis, gosci na stole swiatecznym co roku. Polecam wszystkim, bardzo dobre sledziki.
dziekuje wszystkim za mnóstwo wspaniałych przepisów napewno wszystjkie wypróbuje a teraz bede miec problem które wybrac na Wigilie
Też należę do śledziożerców :)
Wypróbowałam już mnóstwo przepisów i co roku staram się w Wigilię podać śledzie w kolejnej , nieznanej jeszcze odsłonie ( w tym roku będą w sosie żurawinowo chrzanowym ) ... Dotąd największe wrażenie zrobiły na mnie te śledzie :http://wielkiezarcie.com/recipe54452.html . Jeżeli lubisz zaskakujące połączenia - to gorąco polecam . Dzięki anyżowi idealnie pasują do klimatu Świąt .
Proszę podaj przepis na te w sosie żurawinowo chrzanowym.
Proszę bardzo :
http://wielkiezarcie.com/forumThread.php?id=47693&post=48164 , post borgii . Do marynaty dodam jeszcze trochę octu i zrezygnuję z soli .
Dziękuję. Też mnie kuszą.
U mnie sałatka śledziowa http://wielkiezarcie.com/recipe51760.html.
Kurczę, coraz większy dylemat. Chyba się skuszę.
A skoro o śledziach mowa, to jak długo je moczycie?
Witaj,Marzenko.W sprawie śledzi-te tradycyjne,całe,minimum dobę,zmieniając wodę,a zdarzało się i dłużej.Filety,2-3 godziny,ale nie ma reguły.Trzeba spróbować kawałeczek po jakimś czasie.
Kupiłam filety, czyli powinno być łatwiej ;-) W tym roku po raz pierwszy robię śledzie na Wigilię i chcialabym żeby smakowały :-)