Forum

Kuchenne porady

śledzie na Wigilie

  • Autor: kogucik Data: 2013-12-12 08:56:23

    witam :)

    Mój mąż jest ogromnym śledziożerca zje śledzia w kazdej postaci więc mam pytanko do Was jakie i czy w ogóle robiccie śledziki na Wigilie i czy możecie mi podac ciekawe przepisy bo ja nie mam pomysłu .Dodam że w śmietanie nie robie bo nie mogą długo leżek a robie je prawie co piątek Robie co roku śledzie kasiula http://wielkiezarcie.com/recipe43309.html i w oleju

  • Autor: hanah30 Data: 2013-12-12 09:22:01

    http://wielkiezarcie.com/recipe70076.html to na zapas

    http://wielkiezarcie.com/recipe70055.htmltu proponuję dodać suszoną żurawinę.

    http://wielkiezarcie.com/recipe70020.html te są bardzo smaczne

  • Autor: hanah30 Data: 2013-12-12 09:31:04

    http://wielkiezarcie.com/recipe70070.html do tej sałatki dodać pokrojone śledzie wychodzi bardzo dobra sałatka śledziowa

  • Autor: hanah30 Data: 2013-12-12 09:45:34

    http://wielkiezarcie.com/recipe96996.html

  • Autor: hanah30 Data: 2013-12-12 09:47:28

    bardzo dobre są śledzie Gajowego ale nie mam przepisu znalazłam coś podobnego ale to jeszcze nie ten smak śledzi jaki kupiłam w Almie http://wielkiezarcie.com/recipe29106.html

  • Autor: hanah30 Data: 2013-12-12 09:59:53

    Znam przepis na ŚLEDZIA LEŚNEGO Z FARSZEM GRZYBOWYM, może to o to chodzi, bo składniki się zgadzają.
    10 filetów z matiasów
    10 dag suszonych grzybów
    2 duże cebule
    4 ząbki czosnku
    1 płaska łyżeczka mielonego jałowca
    1/2 płaskiej łyżeczki grubo mielonego pieprzu
    4 łyżki oleju
    2 łyżki oleju
    2 szklanki kwaśnej gęstej śmietany
    sól
    - grzyby namoczyć do miękkości, dokładnie osączyć i posiekać,
    - obraną cebulę posiekać w drobną kostkę,
    - czosnek przecisnąć przez praskę,
    - na oleju zrumienić cebulę, dodać grzyby, wymieszać, dusić, dodać jałowiec, pieprz i czosnek, sól do smaku, dusić na małym ogniu około 5 minut,
    - wymoczone filety spiąć wykałaczką w kształcie łezki, ułożyć na półmisku, napełnić farszem,
    - na każde nadzienie położyć 1 łyżkę śmietany,
    - odstawić do lodówki na 2 godziny.

    Zamiast bawić się w spinanie śledzi, kroję je i układam na półmisku, na to masa cebulowo-grzybowa i na to warstwa śmietany. znalazłam na forum

  • Autor: Haijle Data: 2013-12-12 21:52:28

    Polecam moje śledziki z grzybkami :) http://wielkiezarcie.com/recipe94710.html

  • Autor: hanah30 Data: 2013-12-13 01:41:42

    Dziękuję na pewno wypróbuje. 

  • Autor: Mama AZK Data: 2013-12-12 09:41:05

    Ja lubię tzw śledzie pod pierzynką, właśnie poprosiłam znajomą o przepis ;-) Jest to sałatka warstwowa, pokrojone śledzie przykrywa sie gotowanymi warzywami, a na wierzchu jest majonez i starty żólty ser. Dobra może być też szuba, z buraczkami, ziemniakami, jajkami na twardo i majonezem

  • Autor: marzena89gb Data: 2013-12-12 09:52:51

    Nie mogę wstawić linka , ponieważ korzystam z ipada , ale pyszne są śledzie marynowane w occie w przepisach Mamy Różyczki. Polecam

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2013-12-12 10:01:20

    Może wybierzesz sobie, coś z moich śledzi:)

    http://wielkiezarcie.com/recipeslist.php?group=258&user=186592

  • Autor: Iza29 Data: 2013-12-12 10:49:53

    Może wybierzesz sobie, coś z moich
    śledzi:) http://wielkiezarcie.com/recipeslist.php?group=258&user=186592

    Mamo-Różyczki ja właśnie robie tatara i śledziki marynowane z Twojego przepisu ,są pyszne :0

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2013-12-12 13:56:42

    Iza, bardzo się cieszę , że smakują:)Ja w tym roku, już mam zapowiedziane, że śledzi w occie , ma być dużo:)

  • Autor: Iza29 Data: 2013-12-13 11:41:25

    Iza, bardzo się cieszę , że smakują:)Ja w tym roku, już mam
    zapowiedziane, że śledzi w occie , ma być dużo:)

    u mnie też proszą o dużo :)

  • Autor: iwciaG Data: 2013-12-12 11:54:28

    Ja jak co roku zrobię ,,Śledzie po kaszubsku", bo z dnia na dzień są lepsze!

  • Autor: viva Data: 2013-12-12 21:42:46

    a ja proponuje moje śledziki http://wielkiezarcie.com/recipe21475.html

    nie wiem czemu nikt się nie chce na nie skusić, bo są naprawdę fajne ;-)

  • Autor: Agusia PPD Data: 2013-12-13 07:38:57

    U mnie śledź jako tako znika ze stołu wiec nie robię go zbyt dużo.  Pół kg matjasow kroje w paseczki i dzielę na dwie miseczki. Do jednej dodaję drobno posiekaną cebulkę,  kiszone ogoreczki bez skóry i pokrojone w kostkę. Nie trzeba ale można dodać pieprz i ewentualnie trochę oleju.  

    Do drugiej miseczki: cebulkę w piórka zeszklic na patelni, dodac trochę rodzynek i koncentrat pomidorowy. Sledzie można tym przykryć lub wymieszać. Przyprawić na ostro też można jasli ktoś tak lubi ale niekoniecznie. 

    Proporcje składników są na oko. Zawsze inaczej bo to zależy jak smakuje matjas-golas, roznie się trafi kupić :-P

    Wesołych Świąt! 

  • Autor: Monika09 Data: 2013-12-13 18:55:01

    Ja w tym roku planuję zrobić takie: http://wielkiezarcie.com/recipe105984.html

    Czy ktoś już je próbował?

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2013-12-19 10:15:45

    A ja własnie się zastanawiałam, jak połączyć śledzie z własnymi pomidorami suszonymi. Dzięki za namiary na przepis. Tyle, że chyba zrobię w formie rolmopsów.

  • Autor: Klaudia.o Data: 2013-12-13 20:28:41

    Z całego serca polecam:

    Śledzie a'la Milanówek: http://wielkiezarcie.com/recipe4286.html oraz

    Śledzie z czosnkiem i majerankiem http://wkuchennymoknie.blox.pl/2011/11/SLEDZIE-Z-CZOSNKIEM-I-MAJERANKIEM.html

  • Autor: Monika09 Data: 2013-12-14 22:14:18

    Śledzie z czosnkiem i majerankiem są przepyszne. Szczerze polecam. Robię nawet z tego samego przepisu.

  • Autor: smakosia Data: 2013-12-13 20:55:11

    Propozycji dostałaś już sporo, ale ja też się dołączę Polecam tzw. "śledzie łowickie". Jest to forma sałatki z warzywami i majonezem. Właśnie w tym roku robię na pracownicze spotkanie wigilijne i wiem, że większość już przełyka ślinę Polecam: http://wielkiezarcie.com/recipe11676.html

  • Autor: lucyna1 Data: 2013-12-15 03:17:21

    Od kiedy odkrylam ten przepis, gosci na stole swiatecznym co roku. Polecam wszystkim, bardzo dobre sledziki.

  • Autor: kogucik Data: 2013-12-13 22:11:30

    dziekuje wszystkim za mnóstwo wspaniałych przepisów napewno wszystjkie wypróbuje a teraz bede miec problem które wybrac na Wigilie

  • Autor: anatema Data: 2013-12-13 22:24:56

    Też należę do śledziożerców :)

    Wypróbowałam już mnóstwo przepisów i co roku staram się w Wigilię podać śledzie w kolejnej , nieznanej jeszcze odsłonie ( w tym roku będą w sosie żurawinowo chrzanowym ) ... Dotąd największe wrażenie zrobiły na mnie te śledzie :http://wielkiezarcie.com/recipe54452.html . Jeżeli lubisz zaskakujące połączenia - to gorąco polecam . Dzięki anyżowi idealnie pasują do klimatu Świąt .

  • Autor: reniutka Data: 2013-12-14 07:19:18

    Proszę podaj przepis na te w sosie żurawinowo chrzanowym.

  • Autor: anatema Data: 2013-12-14 12:53:36

    Proszę bardzo :

    http://wielkiezarcie.com/forumThread.php?id=47693&post=48164 , post borgii . Do marynaty dodam jeszcze trochę octu i zrezygnuję z soli .

  • Autor: reniutka Data: 2013-12-15 12:57:55

    Dziękuję. Też mnie kuszą.

  • Autor: boroweczka25 Data: 2013-12-14 10:33:35

    U mnie sałatka śledziowa http://wielkiezarcie.com/recipe51760.html.

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2013-12-19 10:18:40

    Kurczę, coraz większy dylemat. Chyba się skuszę.

  • Autor: Mama AZK Data: 2013-12-16 07:02:09

    A skoro o śledziach mowa, to jak długo je moczycie?

  • Autor: jolka60 Data: 2013-12-16 07:11:22

    Witaj,Marzenko.W sprawie śledzi-te tradycyjne,całe,minimum dobę,zmieniając wodę,a zdarzało się i dłużej.Filety,2-3 godziny,ale nie ma reguły.Trzeba spróbować kawałeczek po jakimś czasie.

  • Autor: Mama AZK Data: 2013-12-16 09:14:23

    Kupiłam filety, czyli powinno być łatwiej ;-) W tym roku po raz pierwszy robię śledzie na Wigilię i chcialabym żeby smakowały :-)

Przejdź do pełnej wersji serwisu