Z okazji urodzin dla moich gości upiekłam; Puszysty sernik z wiaderka, tort jeżynowy oraz placek kokosowy z dżemem malinowym. Ciasta były pyszne, nie zdążyłam zrobić zdjęć.Polecam te ciasta wszystkim.!
Dziewczyny - bardzo mi miło, że korzystacie z moich przepisów. Zapraszam zawsze do mojej kuchni :))) Pozdrawiam, Aleex :)
Aleex, też zaglądam do Ciebie, ale tu jest Wielkie Żarcie. Było by miło mieć Twoje przepisy także tutaj...ale jeśli z róznych powodów ich tu nie zamieszczasz to proszę nie reklamuj swojego bloga w ten sposób. Czy w realu też tak robisz? odwiedzasz znajomych i zapraszasz ich gości do siebie? Chyba nie...
Makusiu ponieważ nie zaglądam na WŻ codziennie, nie widziałam tego wpisu. Twoją wiadomość otrzymałam dopiero wczoraj, mimo że wysłałaś ją 01.10.12 (do sprawdzenia w skrzynce)
Poniższą odpowiedź wysłałam Ci również jako wiadomość prywatną wczoraj, ale dopiero dziś ją dostałaś:
Makusiu - w życiu mi nie przyszło do głowy, że zostanie to w ten sposób odebrane. Nie było moim zamiarem reklamowanie bloga, zresztą on reklamy już nie potrzebuje. Wydawało mi się, że skoro inni normalnie odwołują się do innych stron, w tym do swoich blogów, to jeśli ktoś pyta o przepis, a ja mu odpowiem, to jest to odebrane jako pomoc, a nie zbrodnia. Sądziłam też, że netykieta polega między innymi na tym, aby podziękować komuś za wykorzystanie przepisu, ale widać byłam w błędzie.
Jeśli jakakolwiek moja aktywność na WŻ jest postrzegana jako reklama, to na pewno nic ode mnie już się nie pojawi w jakimkolwiek kontekście. Jeśli moja obecność na stronie jest dla Was problemem, wystarczy napisać wprost.
Reklamowanie własnych stron internetowych/blogów bez jednoczesnego aktywnego uczestniczenia w tworzeniu treści Wielkiego Żarcia jest jednoznaczne z łamaniem regulaminu oraz zablokowaniem konta. Bardzo proszę o traktowanie tego wpisu jako oficjalnego upomnienia.
Dziękuję za nie, choć nie czuję się w żaden sposób winna łamania regulaminu, bo w żadnym wpisie nie reklamuję swojego bloga.
Kwestie reklamy wyjaśniałam już na forum trzy lata temu, kiedy swoje przepisy przeniosłam na bloga.
Tym wpisem kończą się jakiekolwiek moje wypowiedzi na WŻ. Wprawdzie pozostaję na stronie, ale nie będę już niczego pisać. Jednocześnie przepraszam wszystkie osoby, z przepisów których korzystam, że nie podziękuję im indywidualnie za możliwość skorzystania z przepisu. Zapewniam jednak, że na swoim blogu zawsze będę przywoływała autorów przepisu, który przedstawiam.
Mam nadzieję, że ta wypowiedź nie zostanie uznana za złamanie regulaminu.
Dziewczyny ! Sytuacja mnie '' zmusiła '' po 2 tyg. nie tworzenia ciast , wystartowałam ... Szarlotka całkowicie autorska , jeszcze ciepła . Zapowiada się ciekawie . Podam Wam oczywiście za gałką waniliowych lodziaków .. jeszcze chwilunia ...
Dziewczyny ! Sytuacja mnie '' zmusiła '' po 2 tyg. nie tworzenia ciast , wystartowałam ... Szarlotka całkowicie autorska , jeszcze ciepła . Zapowiada się ciekawie . Podam Wam oczywiście za gałką waniliowych lodziaków .. jeszcze chwilunia ... Dopisano 12-10-03 14:38:58:Obiecana porcja szrlotki
Ajć, wiedziałam że pożałuję wchodząc tutaj o tej porze..
niestety zdjęcia nie posiadam, ale dzisiaj piekę torcik jabłkowy, który składa się z dwóch biszkoptów, masy serowej i masy śmietanowej! :) właśnie tężeje w lodówce, trzymajcie kciuki żeby wyszedł!
Tydzień temu przepyszna szarlotka sypana a dzisiaj sernik z tego przepisu http://www.mojewypieki.com/przepis/swiateczny-sernik-wykwintny. Jest to najlepszy sernik jaki jadłam, piekę go drugi raz i tym razem wyszedł, prosty, równiusieńki i bez żadnych pęknięć.
Dopisano 12-10-05 21:29:18:
Bardzo dziwne, wstawiłam jak zwykle aktywny link, nagle przestał on być aktywny. Wstawiam jeszcze raz.
Tydzień temu przepyszna szarlotka sypana a dzisiaj sernik z tego przepisu http://www.mojewypieki.com/przepis/swiateczny-sernik-wykwintny. Jest to najlepszy sernik jaki jadłam, piekę go drugi raz i tym razem wyszedł, prosty, równiusieńki i bez żadnych pęknięć.Dopisano 12-10-05 21:29:18:Bardzo dziwne, wstawiłam jak zwykle aktywny link, nagle przestał on być aktywny. Wstawiam jeszcze raz. http://www.mojewypieki.com/przepis/swiateczny-sernik-wykwintny
Link,linkiem, ale szkoda Mysho że fotki nie dodałaś bardziej zachęca do spróbowania niż jakiś link:)
Tylko, że na fotce nie ma składników a tak każdy może sobie spisać przepis bo naprawdę warty wypróbowania :) Jak się dzisiaj z wszystkim wyrobię to spróbuję cyknąć fotkę :)
Dziś na szybko mój serniczek gotowany http://wielkiezarcie.com/recipe24284.html, przez noc będzie chłodził się w lodówce, a jutro będziemy pałaszować :) Muszę pamiętać, żeby wreszcie zrobić mu zdjęcie :)
Dziś na szybko mój serniczek gotowany http://wielkiezarcie.com/recipe24284.html, przez noc będzie chłodził się w lodówce, a jutro będziemy pałaszować :) Muszę pamiętać, żeby wreszcie zrobić mu zdjęcie :)
Ładny ci on :) Ja właśnie uporałam się z artykułem o kompocie na skórkach (http://wielkiezarcie.com/article91674.html) i odmeldowuję się do kuchni piec ciasto żurawinowe :)
Udał się! Jak mocniej przestygnie, zrobimy zdjęcia :) A potem wpiszę przepis na dwie wersje - zwyczajną z sokiem jabłkowym oraz zimową-świąteczną z pomarańczą :)
Dzisiaj racuszki z jabłkami z tego przepisu http://wielkiezarcie.com/recipe71013.html - fotki niestety nie wkleję bo nie ma już czego fotografować, znikały natychmiast jak zdejmowałam z patelni i posypywałam cukrem pudrem ledwo zdążyłam uchować ostatni do kawusi
Na rozwałkowane prostokątne ciasto nakładam ser i składam z dłuższej strony najpierw 1/3 ciasta do środka a potem z drugiej strony ....więc wyjdą 3 warstwy .Potem kroję na pasy 3-4 cm i przekręcam w świderka .
MR .. A zadam pytanie , może jedno z '' durnowatych '' jakie słyszłaś Jaki smak ma kuleczka ? Jak sernik czekoladowy z orzechami ? Herbatniczki miękną czy są takie chrupiące ?? Może to lekko walnięte pytania .. Wybacz chora jestem , mam jeszcze gorączke ..
Dziękuję :) Jestem strasznie daleko od stałego łącza internetowego :) Dlatego "wpadam" na WŻ tylko raz na jakiś czas. Mam nadzieję, że uda mi sie znaleźć odpowiedniego dostawce i będę juz częściej tu zaglądać :)
Mojego siostrenca urodziny upieklam mu w formie tortu-Miodowo-cynamonowe ciasto z masa budyniowa z przepisu vena 1980.Wyglada bardzo apetycznie.Musle ze bedzie dobra.
No wlasnie widzialam ze moj jakos wyrosniety. Twoj pewnie lepszy bo w kesie bylo wiecej snikersa haha. Mi przy robieniu wydawalo sie tak malo tego ciasta ze wlozylam do malej keksowki, nastepnym razem juz tego bledu nie popelnie :)))
To ja pokażę ciacho które Ania zrobiła na zamówienie ze śliwkami z nalewki i czekoladą:)Szkoda że nie mogłam spróbować, ale upiecze na Święta dla nas:)
Na jutro ciasto ajerkoniakowe zrobione wczoraj przez różyczkę:) ale sobie popije, już mi wesoło:) nie mogłam się powstrzymać i zjadłam kawałek Teraz lece upiec tulipana wg gosika, zdjęcie wstawie później. Dużo się pozmieniało, miał być sernik i rurki, ale co tam zjedzą co jest, kupiłam ser, ale zrobie z niego naleśników:)
Ja tam naszego ajerkoniakowego zjadłam , aż mi po nim gorąco strasznie było:)Francuz z Master Chefa powiedział że trzeba zawsze spróbować, zanim podamy innym
MR zatem ja upichciłam za Ciebie ten sernik...nie będzie naleśnikówjeszcze w piecu siedzi, bo gościa miałam, wsio naszykowane to i zakręcić musiałam....gość siedział...a sernik pachniał
Jakie one apetyczne .. klasyka rogalika .. chrup - chrup .. )
Że tak powiem :niestety smaczniutkie ( pożarłam sama chyba z 10 :) a zresztą Megi Tobie też śliczne wyszły http://wielkiezarcie.com/recipe61035.html - nie wiem jak TY ale ja nie mogę się oprzeć :):)
Jakie one apetyczne .. klasyka rogalika .. chrup - chrup .. ) Że tak powiem :niestety smaczniutkie ( pożarłam sama chyba z 10 :) a zresztą Megi Tobie też śliczne wyszły http://wielkiezarcie.com/recipe61035.html - nie wiem jak TY ale ja nie mogę się oprzeć :):)
wczoraj jabłka pod kruszonkową pierzynką, dziś jabłka pod kruszonkową pierzynką, ale schowane, bo jutro mam gościa...zaraz biorę się za Lumberjacka, ale też schowam
Lumberjacek, jak powiadasz kochanieńka, to nic innego jak australijskie ciasto daktylowe...mój faworyt nad faworytów...poza kremiastymi oczywiście...najpierw wszelkie kremiaste kremiaste kremiaste a potem Lumberjacek...moge tego jacka rano w południe wieczór...mmmmmm
Kolejny raz baaardzo oszczędny składnikowo jabłecznik z tego wątku, a może jakiś to rodzaj szarlotki, nie wiem :) Zdaje się, że przesadziłam nieco z jabłkami :)
Cytuję:
Składniki; 3-4 jajka, 1,5 szkl.cukru, 1/4kostki margaryny, 0,5szkl.oleju, 125ml.śmietany lub mleka,2 łyżeczki proszku do pieczenia,1cukier waniliowy,3szkl.mąki,1kisiel cytrynowy(lub wiśniowy),,jabłka (ilość dowolna). Wszystkie składniki wymieszać mikserem, oprócz mleka bądż śmietany. Podzielić na pół.Wylać jedną połowę ciasta na blachę . Posypać proszkiem kisielowym, wyłożyć starte na tarce jabłka ( im więcej tym lepiej) oczywiście bez przesady,do drugiej połowy ciasta dodać 125ml. Śmietany lub mleka,dokładnie wymieszać i wylać na jabłka. Piec około 45 min. W 180 stopniach .po upieczeniu posypać pudrem lub polać polewą.
Szczerze polecam, ja jak je pierwszy raz zrobilam to maz powiedzial zebym juz innych nie robila tylko te. Ostatnio nawet sie mi pytal kiedy zrobie te jego rogaliki no wiec zrobilam :)
Jak zwykle - pełen sukces, bo nie może być inaczej :) A gdzie akcent kwiatowo - różowy :) A jakby tak potraktować gwiazdki cukrem - pudrem?! Przedsmak zimy murowany :)
Jeszcze tylko na tą niedziele u nas sie coś upiecze i koniec i basta nie będzie już ciasta Następne wypieki dopiero na święta, jak się rodzince zachce słodyczy , to cukier stoi w cukiernicy:)O, nawet mi się zrymowało:))
Ha ! No to ciągniemy sztafetę rogaliczków ....bogdzia sprawniejsza szybciej wyrobiła się .. ..U mnie tym razem z przepisu ani _wiosenki .. ''Sie panie i panowie częstują ''.. z orzeszkami są z serkiem waniliowym delfiko a z cukrem trzcinowym z jagodami z ziemi lubuskiej ...
Ha ! No to ciągniemy sztafetę rogaliczków ....bogdzia sprawniejsza szybciej wyrobiła się .. ..U mnie tym razem z przepisu ani _wiosenki .. ''Sie panie i panowie częstują ''.. z orzeszkami są z serkiem waniliowym delfiko a z cukrem trzcinowym z jagodami z ziemi lubuskiej ... Taaaaaadam )))) ..
Jeszcze chodzą mi po głowie rogaliki - piwoszki .. ))) Może na niedzielę machnę .. . Makuś chyba od tego powinnam zacząć ... dziekuje jak zawsze za dobre słowo .. )))
Zapraszam do nowego wątku słodkościowo-wypiekowego:)
Przyniosłam ze sobą przepyszną karpatkę Synowej i mojego pierniczka z masą budyniową:)
Smacznego
Mniam jakie smakowitości, u mnie dzis była rolada jabłkowa Agusi, ale fotki nie posiadam :),mogę polecić
Zdążyłam w ostatniej chwili zrobić zdjęcie szarlotce tatrzańskiej.
Jako, że ostatni - nie jest to może najpięknieszy kawałek, ale za to przepyszny.
Wygląda bardzo smacznie:)
Z okazji urodzin dla moich gości upiekłam; Puszysty sernik z wiaderka, tort jeżynowy oraz placek kokosowy z dżemem malinowym. Ciasta były pyszne, nie zdążyłam zrobić zdjęć.Polecam te ciasta wszystkim.!
Dzisiaj nie piekłam ale w piątek robiłam torta ananasowego był pyszny a dziś zjedliśmy ostatnie kawałki.
Ja dzisiaj piekłam przepyszny Apfelstrudel :)
Do obejrzenia tutaj: http://kuchniaaleex.blogspot.com/2012/09/apfelstrudel-wg-aleex.html
Pozdrawiam, Aleex.
Aleex Ty to masz wszystkie przepisy super:),wiem bo próbuję ich po kolei:)
Cieszę się, że Ci odpowiadają :))) Zapraszam do korzystania i pozdrawiam, Aleex :)
Moja szarlotka tatrzańska też jest z Twojego bloga.
Dziewczyny - bardzo mi miło, że korzystacie z moich przepisów. Zapraszam zawsze do mojej kuchni :)))
Pozdrawiam, Aleex :)
Dziewczyny - bardzo mi miło, że korzystacie z moich przepisów.
Aleex, też zaglądam do Ciebie, ale tu jest Wielkie Żarcie. Było by miło mieć Twoje przepisy także tutaj...ale jeśli z róznych powodów ich tu nie zamieszczasz to proszę nie reklamuj swojego bloga w ten sposób. Czy w realu też tak robisz? odwiedzasz znajomych i zapraszasz ich gości do siebie? Chyba nie...Zapraszam zawsze do mojej kuchni :))) Pozdrawiam, Aleex :)
Makusiu ponieważ nie zaglądam na WŻ codziennie, nie widziałam tego wpisu. Twoją wiadomość otrzymałam dopiero wczoraj, mimo że wysłałaś ją 01.10.12 (do sprawdzenia w skrzynce)
Poniższą odpowiedź wysłałam Ci również jako wiadomość prywatną wczoraj, ale dopiero dziś ją dostałaś:
Makusiu - w życiu mi nie przyszło do głowy, że zostanie to w ten sposób odebrane. Nie było moim zamiarem reklamowanie bloga, zresztą on reklamy już nie potrzebuje. Wydawało mi się, że skoro inni normalnie odwołują się do innych stron, w tym do swoich blogów, to jeśli ktoś pyta o przepis, a ja mu odpowiem, to jest to odebrane jako pomoc, a nie zbrodnia. Sądziłam też, że netykieta polega między innymi na tym, aby podziękować komuś za wykorzystanie przepisu, ale widać byłam w błędzie.
Jeśli jakakolwiek moja aktywność na WŻ jest postrzegana jako reklama, to na pewno nic ode mnie już się nie pojawi w jakimkolwiek kontekście. Jeśli moja obecność na stronie jest dla Was problemem, wystarczy napisać wprost.
Aleex
Reklamowanie własnych stron internetowych/blogów bez jednoczesnego aktywnego uczestniczenia w tworzeniu treści Wielkiego Żarcia jest jednoznaczne z łamaniem regulaminu oraz zablokowaniem konta. Bardzo proszę o traktowanie tego wpisu jako oficjalnego upomnienia.
Dziękuję za nie, choć nie czuję się w żaden sposób winna łamania regulaminu, bo w żadnym wpisie nie reklamuję swojego bloga.
Kwestie reklamy wyjaśniałam już na forum trzy lata temu, kiedy swoje przepisy przeniosłam na bloga.
Tym wpisem kończą się jakiekolwiek moje wypowiedzi na WŻ. Wprawdzie pozostaję na stronie, ale nie będę już niczego pisać. Jednocześnie przepraszam wszystkie osoby, z przepisów których korzystam, że nie podziękuję im indywidualnie za możliwość skorzystania z przepisu. Zapewniam jednak, że na swoim blogu zawsze będę przywoływała autorów przepisu, który przedstawiam.
Mam nadzieję, że ta wypowiedź nie zostanie uznana za złamanie regulaminu.
Aleex.
Dziś grissini z ziarnami:
Oraz ciacho bananowe:
Moją rodzinkę ostatnio "bierze" na cynamonowo-korzenne smaki, Twoje bananowe wygląda kusząco:)
Dziewczyny ! Sytuacja mnie '' zmusiła '' po 2 tyg. nie tworzenia ciast , wystartowałam ... Szarlotka całkowicie autorska , jeszcze ciepła . Zapowiada się ciekawie . Podam Wam oczywiście za gałką waniliowych lodziaków .. jeszcze chwilunia ...
Dopisano 12-10-03 14:38:58:
Obiecana porcja szrlotki
Mniam .
Dziewczyny ! Sytuacja mnie '' zmusiła '' po 2 tyg. nie tworzenia ciast
Ajć, wiedziałam że pożałuję wchodząc tutaj o tej porze.., wystartowałam ... Szarlotka całkowicie autorska , jeszcze ciepła .
Zapowiada się ciekawie . Podam Wam oczywiście za gałką waniliowych
lodziaków .. jeszcze chwilunia ... Dopisano 12-10-03
14:38:58:Obiecana porcja szrlotki
niestety zdjęcia nie posiadam, ale dzisiaj piekę torcik jabłkowy, który składa się z dwóch biszkoptów, masy serowej i masy śmietanowej! :) właśnie tężeje w lodówce, trzymajcie kciuki żeby wyszedł!
Budyniowie wg Ani na herbatnikach, z winogronami i galaretką,niebo w gębie:)
Budyniowie wg Ani na herbatnikach, z winogronami i galaretką,niebo w
Wygląda pysznie;))gębie:)
MR, a przepisik można prosić? Bardzo apetyczne to ciacho
Tydzień temu przepyszna szarlotka sypana a dzisiaj sernik z tego przepisu http://www.mojewypieki.com/przepis/swiateczny-sernik-wykwintny. Jest to najlepszy sernik jaki jadłam, piekę go drugi raz i tym razem wyszedł, prosty, równiusieńki i bez żadnych pęknięć.
Dopisano 12-10-05 21:29:18:
Bardzo dziwne, wstawiłam jak zwykle aktywny link, nagle przestał on być aktywny. Wstawiam jeszcze raz.
http://www.mojewypieki.com/przepis/swiateczny-sernik-wykwintny
Tydzień temu przepyszna szarlotka sypana a dzisiaj sernik z tego przepisu
Link,linkiem, ale szkoda Mysho że fotki nie dodałaś bardziej zachęca do spróbowania niż jakiś link:)http://www.mojewypieki.com/przepis/swiateczny-sernik-wykwintny. Jest to
najlepszy sernik jaki jadłam, piekę go drugi raz i tym razem wyszedł,
prosty, równiusieńki i bez żadnych pęknięć.Dopisano 12-10-05
21:29:18:Bardzo dziwne, wstawiłam jak zwykle aktywny link, nagle przestał on
być aktywny. Wstawiam jeszcze
raz. http://www.mojewypieki.com/przepis/swiateczny-sernik-wykwintny
Tylko, że na fotce nie ma składników a tak każdy może sobie spisać przepis bo naprawdę warty wypróbowania :) Jak się dzisiaj z wszystkim wyrobię to spróbuję cyknąć fotkę :)
Zapraszam do nowego wątku słodkościowo-wypiekowego:) Przyniosłam ze
Przepi na pierniczka wstawiony;) http://wielkiezarcie.com/recipe91628.htmlsobą przepyszną karpatkę Synowej i mojego pierniczka z masą
budyniową:) Smacznego
http://wielkiezarcie.com/recipe71451.html wlasnie wstawilam do lodowki, po drugim daniu bedziemy sie nim delektowac :)))
sernik karmelowy
Wow!!! jakie pyszności:) Ide obierać jabłka na moje ciacho kombinowane;))
Dziś na szybko mój serniczek gotowany http://wielkiezarcie.com/recipe24284.html, przez noc będzie chłodził się w lodówce, a jutro będziemy pałaszować :) Muszę pamiętać, żeby wreszcie zrobić mu zdjęcie :)
Dziś na szybko mój serniczek
Koniecznie:))gotowany http://wielkiezarcie.com/recipe24284.html, przez noc będzie
chłodził się w lodówce, a jutro będziemy pałaszować :) Muszę
pamiętać, żeby wreszcie zrobić mu zdjęcie :)
Czekam niecierpliwie .. sprawdz czy bateria naładowana ..
Proszę bardzo, niestety nie mam jakiegoś szczególnego talentu do fotografowania...
zrobiony z podwójnej wersji kremu bez krojenia biszkopta :)
Pięknie dziekuję , moja ciekawość zaspokojona ....a nad foteczkami zawsze można ..popracować .. Generalnie nie jest żle ... idziesz dobrą drogą
Taki lubię najbardziej..mniam:))
Dzisiaj szarlotka na kruchym ciescie Toffik
U nas pokombinowane, korzenno owocowe:)
Zdjęcie dodam później, muszę baterię naładować:)
Korzenno-owocowy mix:)) Wyszedł smaczniasty:))
Ładny ci on :) Ja właśnie uporałam się z artykułem o kompocie na skórkach (http://wielkiezarcie.com/article91674.html) i odmeldowuję się do kuchni piec ciasto żurawinowe :)
Ładny ci on :) Ja właśnie uporałam się z artykułem o kompocie na
To coś na smak mojego, bo w moim także żurawinaskórkach (http://wielkiezarcie.com/article91674.html) i
odmeldowuję się do kuchni piec ciasto żurawinowe :)
Udał się! Jak mocniej przestygnie, zrobimy zdjęcia :) A potem wpiszę przepis na dwie wersje - zwyczajną z sokiem jabłkowym oraz zimową-świąteczną z pomarańczą :)
U nas wspomnienie dzieciństwa, tak bardzo kiedyś popularny metrowiec oraz debiut, zresztą bardzo udany - bezy .
Ciasto z owocem to moje, a te kolorowe maslane ciatka -wypiek juniora. Nie w moim guście takie podbarwione kolory, ale młodego poniosla wyobraźnia..
Makusiu, Twoje ciacho - korzenny mix wygląda bardzo zachecająco. A znajdę gdzieś ściągę??
Tak domia, właśnie wstawiłam, zapraszam:)
http://wielkiezarcie.com/recipe91722.html
dzisiaj byl murzynek, nie zdazylam uwiecznic na zdjeciu bo zniknal w mgnieniu oka
szarlotka oraz muffinki z żurawiną
Dzisiaj racuszki z jabłkami z tego przepisu http://wielkiezarcie.com/recipe71013.html - fotki niestety nie wkleję bo nie ma już czego fotografować, znikały natychmiast jak zdejmowałam z patelni i posypywałam cukrem pudrem ledwo zdążyłam uchować ostatni do kawusi
miałam twaróg w lodówce- miał być sernik z pierniczkami http://wielkiezarcie.com/recipe78264.html ale pierniczki mi wyjedli łobuzy!!!!! ale i tak kiedyś zrobię....żeby zachować piernikowy zapach i użyć ser zrobił piernik z serem-http://wielkiezarcie.com/recipe21194.html
A to łobuzy ale widzę że i tak mieliście pyszne ciacho:)
U mnie dzisiaj bułeczki z serem
Ale apetyczne bułusie .. Zawijasz jak śrubke czy nakładasz na ser drugą część ciasta i wtedy zwijasz ?
Na rozwałkowane prostokątne ciasto nakładam ser i składam z dłuższej strony najpierw 1/3 ciasta do środka a potem z drugiej strony ....więc wyjdą 3 warstwy .Potem kroję na pasy 3-4 cm i przekręcam w świderka .
Dziekuję ... trochę musiałam pokumać ale... skumałam ..a mogę z pewną dozą nieśmiałości zapytac o ciasto ...? drożdżowe to wiem napewno .... )))
Może po prostu uda nam się wydębić cały przepis na te cuda! Prosimy bardzo!
Jasne :) Już dodałam .Pierwszy raz je robiłam a są naprawdę pyszniutkie , znikały jeszcze ciepłe :)
U nas karpatka:)
oponki serowe
oponki serowe
Mniamm...aż ślinka leci....:)Dla odmiany wymodziłam ptysia nadii .. Pyszniutki , powabny , leciutki jak mgła wrześniowa .. :))
Bardzo smakowicie wygląda ptyś, a spód z biszkoptowy?
Tak Bogusiu .. biszkopcio z trzech jajec ..Wczoraj jeszcze czuć było smak sera .. dzisiaj pianka mleczna .. a jutro ... hmm kto to wie ?
To świetnie, bo do tak lekkiego ciasta, to tylko biszkopcio, czekoladowy też by dobrze się łączył
Tysz będzie piknie wyglądał .. :)
Mniamuśny ci on, oj mniamuśny
Ale smacznie wyglada, sprobuje zrobic w nastepny weekend.
może nie do kawusi, ale do piwa całkiem, całkiem ...
O kurcze, to wszystko dla nas?? Mniam mniam:)))
mówisz masz ...
ciasteczka z ciasta francuskiego
Piękniusie ciasteczka ... podglądam jak składane są ... :))
Meguś, trzeba nadkroic narożniki, "złapać" ten narożnik i docisnać go do środeczka...tak ja to widze;)
http://wielkiezarcie.com/recipe83144.html
Proszę Megi, tu jest instrukcja.
Co ja biedna bez Was zrobiłabym .. Dorcia , Bogdzia serdeczne dzięki .. Dobre Duszyczki Moje ...
Ciastko z galaretką i truskawkami
Dziś krakersy wg Shanna....może nie do kawy a do piwa w sam raz .....
U nas dzisiaj ciasteczka, jedne kruche rogaliki, z orzechami i jabłkami, drugie francuskie, z powidłami orzechami i jabłkami;)
Przepisy dodam po niedzieli:)
szarlotka z dynią z przepisu Wkn
szarlotka z dynią z przepisu Wkn
a tak wygląda w przekroju,a smakuje wyśmienicie,napewno po niedzieli upiekę ją ponownie tym razem z podwójnej porcjiRolada jabłkowa
Zapraszam do nowego wątku słodkościowo-wypiekowego:) Przyniosłam ze
sobą przepyszną karpatkę Synowej i mojego pierniczka z masą
budyniową:) Smacznego
Murzynek z jabłkami, polewą czekoladowa i orzechami włoskimi
P.S. Uwieeeelbiam jak polewa przesiąknie trochę wgłąb murzynkowego ciasta- mniam :)
Wczoraj upieklam i zostalo jeszcze na dzis http://wielkiezarcie.com/recipe21640.html
placek z jabłkami
Ciacho z galaretką
Wygląda jak z cukierni :)
U nas powtórka z rozrywki, czyli ciasto z żurawiną:
Wkn można prosić o przepis? Tak smakowicie wyglądsa to ciasto, że aż mi slinka leci:)
Weekend spędziliśmy nad ciastem czekoladowo-śmietankowym wg megi65.
http://wielkiezarcie.com/recipe36199.html bardzo dobra!
Kuleczki z herbatników w czekoladzie z mascarpone i orzechami:)
Widziałam już przepis, mniam :)
MR .. A zadam pytanie , może jedno z '' durnowatych '' jakie słyszłaś Jaki smak ma kuleczka ? Jak sernik czekoladowy z orzechami ? Herbatniczki miękną czy są takie chrupiące ?? Może to lekko walnięte pytania .. Wybacz chora jestem , mam jeszcze gorączke ..
Zaskoczyłaś mnie megi, nie umiem tego określić, trzeba to spróbować
placek snickersowy
mozesz podac link do tego placka :)))
mozesz podac link do tego placka :)))
proszę bardzo ,robiłam z tego przepisu
http://notatnikkulinarnyodkrywcow.blogspot.com/2011/12/placek-snickersowy.html
Dziekuje :))) na pewno zrobie
JuuuuHuuuu!!!! Jestem!!!! Częstujcie się babeczkami jogurtowymi, zrobiłam ich mnóstwo! :)
Apetyczne:) a gdzie byłaś tyle czasu?
Dziękuję :) Jestem strasznie daleko od stałego łącza internetowego :) Dlatego "wpadam" na WŻ tylko raz na jakiś czas. Mam nadzieję, że uda mi sie znaleźć odpowiedniego dostawce i będę juz częściej tu zaglądać :)
Ale babeczki .... uuuuuuuuu .. jak te za twymi plecami na dwóch nóżkach ... ::)) Znajdz ''ino'' szybko dostawcę neta na kablu ... i tego Wam zyczę ..
rolada z bitą śmietaną
Kruszonkowa szarlotka błyskawiczna:)
Kruszonkowa szarlotka błyskawiczna:)
Oj jaka smakowita:) Ja się szykuję do drożdżowego:)Późno była pieczona, wstaję rano a tutaj już 1/3 blaszki zjedzona, pana męża chyba zapach drażnił więc sobie zjadł:))
Nie dziwię się, u nas jest podobnie;))
U mnie wczoraj też podobna powstała,tylko bez pianki,a do kruszonki dodałam kokos:)
Mojego siostrenca urodziny upieklam mu w formie tortu-Miodowo-cynamonowe ciasto z masa budyniowa z przepisu vena 1980.Wyglada bardzo apetycznie.Musle ze bedzie dobra.
Szarlotka sypana:)
Ciasrto jogurtowo-kokosowe http://wielkiezarcie.com/recipe62222.html
U nas dzisiaj króluje drożdżowe z jabłkami i orzechową kruszonką;)
Pięknie Ci wyszło to ciacho makusiu:)
Dziękuję;)
Moniu to drożdżowe, tylko dużo jabłuszek i jest niższe:) Ale pyszne i wilgotne:)
Przepis dodałam, smacznego:)
http://wielkiezarcie.com/recipe92448.html
Myślałam że to kruche ciasto .Super wygląda .
Wczoraj z synem pieklam murzynka i wyszlo kilka babeczek jeszcze
a dzisiaj z corcia muffinki bananowe
Ciasto ptyś i do tego chłodne piwko ...
Ciasto ptyś i do tego chłodne piwko ...
To "piwko" wygląda jak galaretka z bitą śmietaną :))Oczywiście "piwko" z przymrużeniem oka :):)...a deser faktycznie nazywa się "chłodne piwo" .
Oczywiście "piwko" z przymrużeniem oka :):)...a deser faktycznie nazywa
Świetny pomysł:)się "chłodne piwo" .
Sernik dwukolorowy...
Informacja dla wkn : NIE Z CUKIERNI !!!
U mnie też serniczek ...z brzoskwiniami i pianką
Smakowicie wygląda:)z jakiego przepisu?
A ja dzisiaj częstuję roladą jabłkową, czyli małe co nieco do kawy popołudniowej
Czy mozesz zdradzic z ktorego przepisu korzystasz przy robieniu tej roladki ?
http://wielkiezarcie.com/recipe91258.html proszę bardzo.
Bardzo dziekuje :)
krucho-drożdżowe ciasteczka ze śliwką
Muffinki tym razem czekoladowe
placek snikersowy, jest pyyyyszny ! :)))
mmmm ale piękny Ci wyszedł,taki wysoki,jakiej blaszki użyłaś ,bo ja robiłam w tortownicy 20cm i wyszedł niski
No wlasnie widzialam ze moj jakos wyrosniety. Twoj pewnie lepszy bo w kesie bylo wiecej snikersa haha. Mi przy robieniu wydawalo sie tak malo tego ciasta ze wlozylam do malej keksowki, nastepnym razem juz tego bledu nie popelnie :)))
placek snikersowy, jest pyyyyszny ! :)))
a ja poproszę o przepis
placek snikersowy, jest pyyyyszny ! :))) a ja poproszę o przepis
http://notatnikkulinarnyodkrywcow.blogspot.com/2011/12/placek-snickersowy.html
poproszę o linka do przepisu:)
Ciasto z łatką.
MR, można prosić link do tego ciasta?
Jest podany w wątku problem z ciastami z kakao:)
Dziękuję
Na to dałbym się zaprosić
A może wolałbyś piwko? :)))
Pewnie wolałbym :)))
Placek snikersowy
wczoraj pieczone,dziś jest do kawki
Ciasto jabłkowo-orzechowe z kremem budyniowym
Topielec drożdżowy z rodzynkami i kruszonką.
U mnie ciacho z przepisu megi65
http://wielkiezarcie.com/recipe86228.html
mmmmmmm czekoladowe....i kremiaste mmmmmmmmm
A ja mam dosyć '' megowego '' ciasta . U mnie dla odmiany fanastyczna finezja ..
http://wielkiezarcie.com/recipe65887.html
o ja pierdziu, jak smakowicie wygląda
Jabłka na kruchym cieście
Też mam taki talerz ...ale bez ciasta na kruchym spodzie ....
To ja pokażę ciacho które Ania zrobiła na zamówienie ze śliwkami z nalewki i czekoladą:)Szkoda że nie mogłam spróbować, ale upiecze na Święta dla nas:)
U mnie babeczki nadziane, z gotowca niestety...choroba mocniejsza;/ Jutro dodam fotkę, bo nawet dobre:):)
U mnie babeczki nadziane, z gotowca niestety...choroba mocniejsza;/ Jutro
dodam fotkę, bo nawet dobre:):)
Obiecane fotki, wczoraj były z czekoladowym budyniem, dzisiaj z waniliowym,nie ma sensu robić lukru, znikają w dziwnie szybkim tempie hahhahaaa
rolada z jabłkami:) http://wielkiezarcie.com/recipe22428.html
U mnie dziś muffinki z nadzieniem dżemowym (oczywiście domowym). Lukier będzie później, jak zdąże .
Baba tulipan
Śliczna:)
Dziękuje, ale powinnam kolorki na odwrót dać, ładniej by wyglądąła.
Przeważnie są odwrotnie,a ta mi się bardzo podoba:)
Wow!! jaka śliczna, i pewnie smaczniasta:)
Dopatrzyłam sie .. jakby wieża Eiffla w połączeniu z Łukiem Tryumfalnym z Pól Elizejskich .. Majstersztyk .. ))
Dla mnie rewelacja...te kolory są urzekające...
O ja cie, a sądziłam, że to tylko taka baba, dzięki.
Na jutro ciasto ajerkoniakowe zrobione wczoraj przez różyczkę:) ale sobie popije, już mi wesoło:) nie mogłam się powstrzymać i zjadłam kawałek Teraz lece upiec tulipana wg gosika, zdjęcie wstawie później. Dużo się pozmieniało, miał być sernik i rurki, ale co tam zjedzą co jest, kupiłam ser, ale zrobie z niego naleśników:)
Licząc od soboty dziś popełnię 3 drożdżówkę w tym tygodniu, właśnie mi ją automat miesza :)
Powoli , powoli wyłania się Biała Dama ... :)) Musi jednak potańczyć w lodówce z Ksieciem Lodu i Freonu :)
Kroimy jutro albo dzisiaj . .. ))))))
Dopisano 12-10-31 19:02:01:
Tylko zajrzłam do środka jak się masy mają i .... ;))
Piękna i bogata ta Twoja Dama:)
No co Ty meguś nie spróbujesz dzisiaj? :))
Przed chwilą zjadłam obiad ..a i fanatzja jeszcze pałęta się po lodówce :)). Może tylko z ciekawości zajrzę do środka .. :))
Ja tam naszego ajerkoniakowego zjadłam , aż mi po nim gorąco strasznie było:)Francuz z Master Chefa powiedział że trzeba zawsze spróbować, zanim podamy innym
Oj, dobrze się mają
Dopisano 12-10-31 20:03:18:
Meguś, ja swojego jeszcze nie kroiłam, chłodzi się.Czekam w ekstazie na twoją ekstazę ....
MR .. mnie namówiła .. no to ciachłam tylko nóż z lekka liznęłąm , niech leżakuj Dama dalej .. :)
Tylko niech za długo nie leży, bo ci spierniczeje
Dopisano 12-11-02 22:02:17:
A oto malinowa ekstaza.o słodkości i świętości :D
MR zatem ja upichciłam za Ciebie ten sernik...nie będzie naleśnikówjeszcze w piecu siedzi, bo gościa miałam, wsio naszykowane to i zakręcić musiałam....gość siedział...a sernik pachniał
cudmiódiorzeszki
A u mnie wczoraj kruch-maślane cisateczka z cukrem trzcinowym:)a dzisiaj raniutko oponki stworzyłam:)
Rogaliki z dżemem :)
Jakie one apetyczne .. klasyka rogalika .. chrup - chrup .. )
Jakie one apetyczne .. klasyka rogalika .. chrup - chrup .. )
Że tak powiem :niestety smaczniutkie ( pożarłam sama chyba z 10 :) a zresztą Megi Tobie też śliczne wyszły http://wielkiezarcie.com/recipe61035.html - nie wiem jak TY ale ja nie mogę się oprzeć :):)
Jakie one apetyczne .. klasyka rogalika .. chrup - chrup .. ) Że tak powiem
Muszę koniecznie wypróbować ten przepis;):niestety smaczniutkie ( pożarłam sama chyba z 10 :) a zresztą Megi Tobie
też śliczne
wyszły http://wielkiezarcie.com/recipe61035.html - nie wiem jak
TY ale ja nie mogę się oprzeć :):)
Mniamuśne:)
U nas znowu babeczki z gotowca;/ z czekoladą przynajmniej;)
U mnie resztka zebrowatego sernika.
U mnie dzisiaj szybkie pieczenie dla jutrzejszych gości, czyli rolada jabłkowa i babka gotowana.
Z którego przepisu korzystasz na babkę gotowaną? Mam owy garnek na babkę,muszę wypróbować...
http://wielkiezarcie.com/recipe56393.html bardzo proszę.
A to właśnie moja ostatnio gotowana baba.
Sernik wiedeński na kruszonce, wyszedł pyszny:)
Miałam gości,upiekłam pyszne kinder pingui i sernik chatkę puchatka.
Ja dziś upiekłam Sernik Biały Puch.Pyszny !!!!
Wczoraj- sernik puszysty z wiaderka- aguniant86, dzisiaj- sernik puszysty z wiaderka- aguniant86, jutro- aż się boję myśleć!
Wczoraj udało mi sie zrobić ptysia
Piękny...a co to "to" kolorowe na wierzchu?
jabłka pod kruszonką upichciłam...szybko i pysznie...
a toto kolorowe to chyba cukierkowa posypka
To kolorowe, to rozmoczona posypka :)))
pączki
Dziś babka marmurowa wg. Doriska 2620.
A ja dzisiaj na odjezdne upiekłam córkom najzwyklejsze ciasto drożdżowe z mnóóóstwem kruszonki.
31.10-kruche ciasteczka z cukrem,1.11-oponki,2.11-biała dama z kokosem:)
wczoraj jabłka pod kruszonkową pierzynką, dziś jabłka pod kruszonkową pierzynką, ale schowane, bo jutro mam gościa...zaraz biorę się za Lumberjacka, ale też schowam
A cóż to takiego ten Lumberjacek?
Lumberjacek, jak powiadasz kochanieńka, to nic innego jak australijskie ciasto daktylowe...mój faworyt nad faworytów...poza kremiastymi oczywiście...najpierw wszelkie kremiaste kremiaste kremiaste a potem Lumberjacek...moge tego jacka rano w południe wieczór...mmmmmm
ps. z bloga mojewypieki
To obrotna jesteś jak możesz Jacka rano, w południe i wieczór. Dlatego masz super figurę jak widać na fotce i kondycję pewnie też .
A my dzisiaj znowu ptysia zrobilismy, jest przepyszny :)))
Kolejny raz baaardzo oszczędny składnikowo jabłecznik z tego wątku, a może jakiś to rodzaj szarlotki, nie wiem :) Zdaje się, że przesadziłam nieco z jabłkami :)
Cytuję:
Składniki; 3-4 jajka, 1,5 szkl.cukru, 1/4kostki margaryny, 0,5szkl.oleju, 125ml.śmietany lub mleka,2 łyżeczki proszku do pieczenia,1cukier waniliowy,3szkl.mąki,1kisiel cytrynowy(lub wiśniowy),,jabłka (ilość dowolna). Wszystkie składniki wymieszać mikserem, oprócz mleka bądż śmietany. Podzielić na pół.Wylać jedną połowę ciasta na blachę . Posypać proszkiem kisielowym, wyłożyć starte na tarce jabłka ( im więcej tym lepiej) oczywiście bez przesady,do drugiej połowy ciasta dodać 125ml. Śmietany lub mleka,dokładnie wymieszać i wylać na jabłka. Piec około 45 min. W 180 stopniach .po upieczeniu posypać pudrem lub polać polewą.
Ciekawie i bardzo pyszniasto wygląda .. )))
Jestem wierna tym rogalikom i po raz kolejny je uczynilam http://wielkiezarcie.com/recipe8666.html
A ja chyba jutro za nie się .. '' wezmę '' . Fakt superaśne .. ::))
Szczerze polecam, ja jak je pierwszy raz zrobilam to maz powiedzial zebym juz innych nie robila tylko te. Ostatnio nawet sie mi pytal kiedy zrobie te jego rogaliki no wiec zrobilam :)
Szarlotka tekluni .. Prosze bardzo .. ))
Jak zwykle - pełen sukces, bo nie może być inaczej :) A gdzie akcent kwiatowo - różowy :) A jakby tak potraktować gwiazdki cukrem - pudrem?! Przedsmak zimy murowany :)
Wściekle słodka ... a jak ja mówię ,że cuś słodkie to już prawie cukrownia .. Przed chwilą zrobiłam sesje z różą , wstawiam w komentarzyki . ::))
muerzynek, tylko sie zastanawiam jaka polewe wybrac, bo ostatnia czekoladowa sie skrystalizowala
Polewę zostaw dla osobistego kucharza ... chyba go nie zwolniłaś ? .. Dla mnie kapitalną polewa jest ...
http://wielkiezarcie.com/recipe52854.html
Polecam .. nic się nie skrystalizuje , nie wypłynie . Polane tą polewą ciasto swietnie się prezentuje ..
Ciasto bananowo - orzechowe
Jeszcze tylko na tą niedziele u nas sie coś upiecze i koniec i basta nie będzie już ciasta Następne wypieki dopiero na święta, jak się rodzince zachce słodyczy , to cukier stoi w cukiernicy:)O, nawet mi się zrymowało:))
Rogaliki krucho-drożdżowe z przepisu agi1173
Ha ! No to ciągniemy sztafetę rogaliczków ....bogdzia sprawniejsza szybciej wyrobiła się .. ..U mnie tym razem z przepisu ani _wiosenki .. ''Sie panie i panowie częstują ''.. z orzeszkami są z serkiem waniliowym delfiko a z cukrem trzcinowym z jagodami z ziemi lubuskiej ...
Taaaaaadam ))))
..
Ha ! No to ciągniemy sztafetę rogaliczków ....bogdzia sprawniejsza
Te Wasze rogaliki;/ Aż ślinka leciszybciej wyrobiła się .. ..U mnie tym razem z przepisu ani _wiosenki ..
''Sie panie i panowie częstują ''.. z orzeszkami są z serkiem waniliowym
delfiko a z cukrem trzcinowym z jagodami z ziemi lubuskiej ... Taaaaaadam
)))) ..
Jeszcze chodzą mi po głowie rogaliki - piwoszki .. ))) Może na niedzielę machnę .. . Makuś chyba od tego powinnam zacząć ... dziekuje jak zawsze za dobre słowo .. )))
Tez pieklam z tego przepisu, ja moim nie zdazylam zdjecia zdrobic, tak szybko znikaja. Twoje bardzo smakowicie wygladaja :)
Zapraszam do nowego wątku, ten się już zacina:)http://wielkiezarcie.com/forumThread.php?id=521546&post=521546