Forum

Gawędy o jedzeniu

Co dzisiaj pieczesz? ..cd.....

  • Autor: makusia Data: 2010-11-09 23:22:25

    Witam w nowym wątku, u mnie dzisiaj chlebek orkiszowy z ziarnami słonecznika.

  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-11-10 07:25:43

    Chciałam skomplementowac chleb Tineczki, a tu już wątek zamknięty. Świetnie ten chleb wygląda. Ale uwierz mi Grażynko, że chleb na zakwasie, wcale nie wymaga dużo pracy., raczej czasu na to aby chleb wyrósł. Moim zdaniem, chleb na zakwasie jednak lepiej smakuje niż na drożdżach. Jest przede wszystkim dłużej świeży. Ja do zakwasu podchodziłam niczym pies do jeża, aż do pewnego momentu, kiedy wreszcie się przełamałam. No i , przepadłam. Teraz tylko chleby na zakwasie, głównie z mąką razową: żytnią lub pszenną.

  • Autor: tineczka Data: 2010-11-10 11:46:13

    Krysiu, ja hoduje zakwasy, uwielbiam chleby na zakwasie. Ten chleb co pokazalam w poprzednim watku, to awaryjny, jak nie mam czasu na planowanie i czekanie, sam sie robi:)))
    Do umycia jedna miska i 2 formy tylko:)

  • Autor: megi65 Data: 2010-11-10 07:39:16

    Nic .. absolutnie nic ... przez 14 dni mam zakaz dochodzenia do miksera i piekarnika .. :)
    Ostatni mój wypiek to .. ciasto budyniowo - jabłkowo - galaretkowe ....
    1/3 nie zjedzona wylądowała w ... smietniku ... !!!!
    Kwestia smaku .... mojego .. :)

  • Autor: holly Data: 2010-11-10 11:40:33

    piernik na szybko, bez jajek, z mojego ulubionego przepisu bazującego na kefirze
    http://wielkiezarcie.com/recipe7471.html
    z rodzynkami, posypany płatkami migdałowymi

  • Autor: krysia64 Data: 2010-11-11 00:06:56

    Ja dziś poszalałam :-)))))
    Upiekłam chlebek ,(z koniecznosci ,bo w sklepie poszaleli ludzie .....zabrakło pieczywa chyba w Koszalinie wieć się upiekł.)
    ,ciasto -biszkoptowy jabłecznik z lukrem, a w piekarniku siedzi karkówka na słodko-kwaśno na jutrzejszy obiadek .
    noooo i biszkopt na torta (narazie stoi sobie suchy :-))

  • Autor: smakosia Data: 2010-11-11 10:43:23

    Dzisiaj upiekę mój "idealny sernik" http://wielkiezarcie.com/recipe58611.html

    Muszę Wam się przyznać, że przez wiele lat szukałam przepisu, który w efekcie byłby tym, czego oczekuję od sernika. Nie lubię takich mocno zbitych czy suchych albo lekko biszkoptowych. W moim mniemaniu "idealny", to taki, który ma delikatną jak bita śmietana konsystencję. Mimo to nie jest mdły i co ważniejsze jak się zje jeden kawałek, to zaraz potem tęskni się za następnym

  • Autor: monami9 Data: 2010-11-11 17:50:16

    Ja dziś znów piekłam chleb pszenny na zakwasie żytnim, dwa bochenki tym razem. Mój zakwas dobrze się sprawuje :)

  • Autor: ulla* Data: 2010-11-11 19:24:52

    Piekłam rogaliki http://wielkiezarcie.com/recipe61035.html, bardzo dobre !!!

  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-11-12 15:55:56

    czeski wiejski chleb na zakwasie. Dwa bochenki

  • Autor: smakosia Data: 2010-11-12 17:22:14

    O joj! Jaki piękniasty i dorodny. Czy to jest taki gatunek, który jest lekko wilgotny? Gratuluję wypieku Jakie mąki zastosowałaś? Ciasto wyrabiasz ręcznie?

  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-11-12 17:51:51

    to jest taki codzienny chleb, tylko ja dodałam mąki razowej pszennej i żytniej. Wilgotne to są chleby typowe razowe, szczególnie te pieczone na zaparce.
    Ciasta nie wyrabiam ręcznie. Mam reklamowanego wcześniej na WŻ, kMix Kenwooda

    a chleb jest bardzo pyszny. Właśnie kończymy jeść pierwszy bochenek :)

  • Autor: smakosia Data: 2010-11-12 18:08:48

    Dziękuję za odpowiedź. O "zaparce" nie miałam zielonego pojęcia więc musiałam sobie poczytać, bo nie wiedziałam o czym mowa Człowiek ciągle się czegoś uczy.

  • Autor: Wkn Data: 2010-11-12 22:56:57

    kMix jest obłędnie piękny - od kilku miesięcy zastanawiałam się, czy jest wart swojej ceny. Masz do niego jakies przystawki?

  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-11-13 06:58:14

    oprócz trzech różnych mieszadeł, nie mam już nic innego. Ale i nie są mi potrzebne, bo mam np, maszynkę do mięsa z przystawkami, którą musiałabym gdzieś "uprzątnąc" . Makaronów nie robię sama, bo jestem zbyt leniwa więc też zrezygnowałam z przystawki.
    Ale sam robot sprawuje się wspaniale. Szczególnie, jeżeli chodzi o ciasta drożdżowe i chlebowe (ja pieke tylko chleby na zakwasie), które sprawiają najwiecej "kłopotu". Stoi sobie w jednym miejscu już na stałe, bo jest pioruńsko ciężki. Gorąco go polecam

  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-11-13 09:09:54

    i dzisiaj na śniadanie sobie pojadłam . Tak samo smaczny jak wczoraj

  • Autor: sunny Data: 2010-11-13 08:35:39

    http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=32244

  • Autor: mysha2006 Data: 2010-11-13 15:57:06

    Po kilku tygodniach pieczenia szarlotek w końcu się zbuntowałam :) Dziś czekoladowa ekstaza i do tego lody waniliowe.

  • Autor: monami9 Data: 2010-11-13 18:03:12

    U nie dziś wyjątkowo sporo się piecze: sernik z rosą, ciasto marchewkowe z masą budyniową i babka cytrynowa z lukrem. Jeszcze chleb muszę upiec bo się skończył.

  • Autor: holly Data: 2010-11-18 13:51:12

    ciastka lniano-owsiane
    http://wielkiezarcie.com/recipe54809.html

  • Autor: a. Data: 2010-11-18 18:47:43

    Ja tradycyjnie chleb, a na niedzielę robiłam ptasiemleczko Ilki76.

  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-11-18 20:29:12

    na niedzielę było ciasto drożdżowe z suszonymi śliwkami


    a dzisiaj na szybkiego upiekłam tartę, na cieście orzechowym, ze śliwkami zalanymi kremem orzechowym

  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-11-19 10:28:48

    wczorajsza tarta została rozkrojona

  • Autor: werdandii Data: 2010-11-23 19:04:53

    na niedzielę było ciasto drożdżowe z suszonymi śliwkamia dzisiaj na
    szybkiego upiekłam tartę, na cieście orzechowym, ze śliwkami zalanymi
    kremem orzechowym

    poproszę przepis  na  drożdżowe z suszonymi śliweczkami :)

  • Autor: ursula Data: 2010-11-23 22:07:01

    musisz szukac na blogu Krysi,
    podaje link na ciasto:
    http://krystyna9.livejournal.com/24234.html

  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-11-24 07:24:48

    Dzięki Ulu za pomoc i podanie linka. Gdybym to zrobiła ja, to zaraz by mi zarzucono reklamę. Właśnie dlatego usunęłam link z mojego profilu.
    Ja traktuję ten blog  właściwie jako taki własny, ilustrowany notatnik kulinarny i tak o nim mówię.

  • Autor: werdandii Data: 2010-11-24 07:36:31

    musisz szukac na blogu Krysi, podaje link na
    ciasto:http://krystyna9.livejournal.com/24234.html

    dziękuję za link :)

  • Autor: holly Data: 2010-11-19 13:15:33

    chleb na zakwasie, z siemieniem lnianym

  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-11-19 13:29:37

    czy ja dobrze widzę, że jest z mąką razową ? Podpowiedz mi proszę, jakie proporcje brałaś mąki, zakwasu i siemienia . Ślicznie wygląda Twój chleb. Ma takie równe dziurki na przekroju

  • Autor: holly Data: 2010-11-19 14:14:30

    Krysiu, naprawdę bardzo chciałabym Ci odpowiedzieć na to pytanie :)
    ale nijak nie jestem wstanie, wczorajsze pieczenie chleba to była czysta impowizacja

    zakwas żytni, mąka żytnia 720 + mąka pszenna 2000 i bardzo duża ilość świeżo zmielonego siemienia

  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-11-19 14:49:15

    umorduję Cię pytaniami. Myślałam, że siemię dajesz takie całe a tu czytam, że mielone. W czym je zemleć ? Mam młynek do kawy taki elektryczny. Da radę ? A może sypnąć takiego całego ziarna ? Piekłaś z całym kiedyś ?

  • Autor: holly Data: 2010-11-19 15:24:20

    całym posypałam chleb, do środka zawsze daje zmielone
    a mielę w młynku do kawy, tyle ile potrzebuję, bo podobno ze zmielonego szybko ulatniają się te dobre właściwości, można je przechowywać w dobrze zamkniętym słoiku w lodówce przez kilka dni, ale ja wolę mielić na bieżąco

    jak najbardziej można sypnąc całe ziarna, ale ponownie, podobno organizm lepiej wchłania te dobre właściwości siemienia ze zmielonych ziaren :)

  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-11-19 18:07:12

    Bardzo dziękuję Ci za odpowiedź. Koniecznie muszę spróbować z tym siemieniem.

  • Autor: smakosia Data: 2010-11-20 09:02:58

    Holly, piękny chleb! Gratuluję! Następnym razem pospisuj wszystko i zapakuj do swojej książki, bo takie cudeńka powinny iść w świat . Co cenniejsze zauważyłam, że pomyślałaś o tym aby wspomnieć o typie mąki. Często spotykam się z przepisami, że autor wymienia jedynie nazwę np. mąka orkiszowa a przecież są rózne orkiszowe. To bardzo cenne informacje. Też chętnie pokuszę się na Twój chlebek

  • Autor: holly Data: 2010-11-20 19:10:39

    dziękuję Smakosiu :) obiecuję zapisać proporcje przy następnych pieczeniach

  • Autor: kikita Data: 2010-11-19 15:18:34

    ja mam przed sobą silną akcję muffinową - kakaowe z nadzieniem serowym, kakaowe z nadzieniem z gruszkowej marmolady i cytrynowe. tych cytrynowych to się najbardziej obawiam, bo jeszcze nie robiłam :)

  • Autor: daga26 Data: 2010-11-19 23:56:58

    ja dzis nie pieklam ale robilam jeden przepis z WZ i to jest ciasto na zimno.

  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-11-20 20:57:07

    malutkie co nieco. Ciasteczka pomarańczowe w czekoladzie

  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-11-21 11:04:18

    i dzisiaj rano upiekłam jabłka w cieście, nadziewane macerowaną w koniaku żurawiną



  • Autor: kokarda Data: 2010-11-23 17:53:32

    ośliniłam komputer

  • Autor: makusia Data: 2010-11-23 17:54:55

    Od dłuższego czasu nie piekłam chlebka, dzisiaj dyniowy, juz pachnie w całym domku:)

  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-11-23 18:21:51

    wczoraj piekłam razowy (na zakwasie, a jakże) z dodatkiem siemienia, otrąb prażonych i ............. i z 1/2 łyżki octu balsamicznego. Baardzo smaczny

  • Autor: makusia Data: 2010-11-23 18:32:49

    Ocet balsamiczny.. hmm ciekawy smak;) Czy jest wyczuwalny w chlebie?

  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-11-23 19:18:04

    nie, nie jest. Ocet balsamiczny który ja używam jest dosyć gęsty i ma brunatną barwę. I nie ma zapachu tego octowego. Nadaje za to piękny kolor chleba.

  • Autor: smakosia Data: 2010-11-23 20:51:09

    Krysiu, czy prażenie otrębów zmienia smak chleba? Robisz to na suchej patelni?

  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-11-24 07:20:15

    ja jestem z tych, co to nie lubią się narobic i po prostu kupuję takie prażone w sklepie :) . Bardzo lubię zapach tych otrąb i to że zmieniają kolor ciasta. Ciasto jest po prostu ciemniejsze. W kilku moich przepisach na ciasto (z owocami one były) też użyłam tych otrąb prażonych i baaaaaaaaaardzo te ciasta rodzinie smakowały. Niby słodkie a takie trochę wytrawne było

  • Autor: smakosia Data: 2010-11-30 21:53:00

    Dziękuję za odpowiedź. Natchnęłaś mnie i pomyślałam sobie, że jak będę piekła chleb, to się trochę wysilę i uprażę te swoje otręby na suchej patelni. Ciekawe czy wyczuję jakąś różnicę w smaku chleba...?

  • Autor: monami9 Data: 2010-11-24 11:36:48

    A ja jestem załamana. Wczoraj wyjęłam mój zakwas z lodówki, żeby go trochę dokarmić i postawiłam go na stole w kuchni, żeby się troszkę ogrzał a on się po prostu zepsuł. Taki zapach jak sfermentowane wino. Ale nie poddam się dziś robię nowy. Może to ta mąka coś nie taka.

    A jak wrócę to piekę kremówkę.

  • Autor: daga26 Data: 2010-11-26 09:46:51

    Ja dzis bede robila tort espresso - mus z amaretini ciekawe czy mi wyjdzie to bedzie premiera dla mnie

  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-11-28 11:39:46

    drożdżowe o smaku pomarańczowym

  • Autor: a. Data: 2010-11-29 18:07:56

    Na piątkowe andrzejki było ciasto z bułką Ilki76 :)

  • Autor: dorotask Data: 2010-11-30 16:43:25

    rogaliczki krucho - drożdżowe

  • Autor: kwiatek09 Data: 2010-11-30 17:00:16

    Dwukolorowe z owocami skopolendry...

  • Autor: makusia Data: 2010-11-30 17:15:22

    Ajc.. jakie smakowite..;D Napatrzę się chociaż;)

  • Autor: monami9 Data: 2010-12-02 10:39:29

    Ja upiekłam wczoraj muffinki z jabłkami, cynamonem i miodem. Właśnie parzy się kawka i będą muffinki do kawy. Przepis znalazłam na ostatnio znalezionym fajnym blogu www.nagrabinie.blogspot.com .

  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-12-02 11:15:43

    piegowate z musem brzoskwiniowym. Lekkie i pyszne

  • Autor: promyczek71 Data: 2010-12-03 16:05:43

    ciasteczka adwentowe

  • Autor: promyczek71 Data: 2010-12-05 22:25:32

    Od dziś rozpoczęło sie u mnie wielkie pierniczenie.
    Pierwsze do wypieku stanęły pierniczki typu " Lebkuchen " - tradycyja ich wypieku przybyła z Niemiec.



    Są one mięciutkie, rozpływające się w ustach, z cytrusową wyraźną nutą, nie wymagające długiego leżakowania.

  • Autor: Wkn Data: 2010-12-05 22:28:00

    Wyglądają obłędnie, ale nie znalazłam ich w Twojej książce kucharskiej. Czy zdradzisz przepis na te cuda? Mam hyzia na punkcie pierników.

  • Autor: promyczek71 Data: 2010-12-05 23:21:55

    Wyglądają obłędnie, ale nie znalazłam ich w Twojej książce kucharskiej.
    Czy zdradzisz przepis na te cuda? Mam hyzia na punkcie pierników.

    Równie obłędnie smakują ... :)

  • Autor: makusia Data: 2010-12-06 11:11:00

    A możemy prosic o przepis?

  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-12-06 11:51:06

    na blogu Dorotus jest przepis (klik)

  • Autor: makusia Data: 2010-12-06 12:07:12

    Dziękuję Krysiu.

  • Autor: mysha2006 Data: 2010-12-06 14:18:46

    Dziękuję za przepis. Czuję, że będzie to 3 rodzaj pierniczków w tym roku :) 

  • Autor: promyczek71 Data: 2010-12-06 19:26:38

    Dziś drugi dzień pierniczenia. Tym razem zmierzyłam się z pierniczkami rónież z blogu Dorotus o nazwie " Pierniczki jak alpejskie "


    Zrobiłam je z nadzieniem różanym :)
    W przeciwieńswie do pierniczków jakie robiłam do tej pory, te są bardzo miękkie.

  • Autor: dorotask Data: 2010-12-06 12:35:03

    Keksik

  • Autor: monami9 Data: 2010-12-06 14:06:52

    Ja dziś, na życzenie synka, "mamo babećki, ćaśto lobimy", piekę muffinki pomarańczowe z czekoladą.

  • Autor: makusia Data: 2010-12-06 14:14:51

    Kochana mamusia, z Ciebie

  • Autor: misia2004 Data: 2010-12-08 16:38:12

    Ja dziś upiekłam a raczej usmażyłam oponki:)

  • Autor: monami9 Data: 2010-12-10 14:56:01

    A u mnie dziś piernik polany czekoladą. Miał być z orzechami ale zapomniałam kupić.

  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-12-11 08:16:39

    Takiego cudaka upiekłam wczoraj ;). Co wpadło w ręce to lądowało na cieście. I tak dżem z owoców leśnych wymieszany z nutellą, posypany jest orzechami laskowymi i polany budyniem cappuccino




  • Autor: makusia Data: 2010-12-11 09:08:12

    Krysiu, już kiedyś prosiłam, abyś wstawiała zdjęcia poprzez "bibliotekę obrazów" , czy możesz się do tej prośby zastosować??

  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-12-11 09:19:26

    Madziu, to po prostu usuń to zdjęcie i po kłopocie będzie

  • Autor: mysha2006 Data: 2010-12-11 15:09:54

    Tydzień temu sernik idealny Smakosi http://wielkiezarcie.com/recipe33132.html, zdjęcia będą jutro

  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-12-14 10:10:14

    wczoraj był razowiec

  • Autor: makusia Data: 2011-01-19 18:40:40

    Nie pamiętam kiedy jadłam chlebek( dieta) dzisiaj upiekłam razowy z orkiszem...pycha, zjadłam z powidłami śliwkowymi, z własnej spiżarki:)

  • Autor: anqe Data: 2011-01-19 22:14:44

    jutro rano chlebek wg przypisu pyszny chlebek a w piątek sypaną szarlotkę

  • Autor: makusia Data: 2011-01-19 23:26:19

    Oj szarlotka........... jak to pysznie brzmi:)

  • Autor: limetka81 Data: 2011-01-20 08:59:36

    ja dziś piekę ciasto całoroczne z jabłkami

  • Autor: makusia Data: 2011-01-20 11:37:33

    Jutro dzień Babci, po jutrze dzień Dziadka.. trzeba coś słodkiego... chyba serniczek jogurtowy zrobię.

  • Autor: Krystyna911 Data: 2011-01-22 20:07:28

    sernik pomarańczowy




    i zwykłe drożdżowe

  • Autor: Krystyna911 Data: 2011-01-23 11:44:48

    smażone, nie pieczone. Krążki drożdżowe. Tu dopiero co wyjęte ze smażenia


    a tu już w cukrowych ubrankach

  • Autor: monami9 Data: 2011-01-23 18:48:45

    A u mnie bułeczki pszenne "nocne" i drożdżowki z marmoladą różaną.

  • Autor: justine75 Data: 2011-01-24 08:46:08

    U mnie w sobotę była twarogowa zebra http://wielkiezarcie.com/recipe17696.htm

    Teraz smażę gniazdka http://wielkiezarcie.com/recipe32406.html i zaraz jadę z nimi do babci.Niestety dopiero dzisiaj:(

  • Autor: monami9 Data: 2011-01-31 10:18:35

    Wczoraj było ciasto z jabłkami w budyniu i z bitą śmietaną, a dziś będę smażyła pączki. Z różą.

  • Autor: makusia Data: 2011-01-31 11:22:19

    Pączki z różą.............mniammmmm

    U mnie dzisiaj bułeczki razowe, z mąki orkiszowej:)

  • Autor: limetka81 Data: 2011-01-31 12:54:10

    u nas dziś sernik na zimno

  • Autor: bahus Data: 2011-01-31 20:00:48

    u nas dziś sernik na zimno

    To logiczne bo sernika na ciepło się nie jada. Co innego szarlotka....

  • Autor: limetka81 Data: 2011-01-31 21:50:49

    chodziło mi bardziej o to że bez pieczenia taki ze śmietany kremówki serków i z galaretką

  • Autor: bahus Data: 2011-01-31 22:28:52

    chodziło mi bardziej o to że bez pieczenia taki ze śmietany kremówki
    serków i z galaretką

    Wiem, wiem... oczywiście żartowałem ;)

  • Autor: olenka_chicago Data: 2011-01-31 23:46:58

    Dzisiaj na szybko gofry z bita smietana & dzemem wisniowym

  • Autor: justine75 Data: 2011-02-01 13:51:22

    U mnie właśnie się piecze sernik na murzynku....Zobaczymy,co wyjdzie;)

  • Autor: megi65 Data: 2011-02-01 14:05:56

    Biała Dama hula mi od wczorajszego wieczorku po lodówce ...
    Zapraszam wszystkich Pozytywnych .....siadajcie ze mną ....::))

  • Autor: makusia Data: 2011-02-01 16:20:34

    Oj, Megusiu...ale kusisz:))))

  • Autor: megi65 Data: 2011-02-03 21:31:06

    '' Katrzynka '' fota i konsumpcja jutro .... zapraszam .. :)

  • Autor: promyczek71 Data: 2011-02-04 17:38:30

    dziś była u mnie premiera w pieczeniu pączków, piekłam " Donuts " wg ilki76 http://wielkiezarcie.com/recipe56129.html


  • Autor: olenka_chicago Data: 2011-02-04 21:55:06

    Mialy byc paczki ale jak zobaczylam ten przepis nie moglam sie oprzec wiec beda "donuts"

  • Autor: promyczek71 Data: 2011-02-04 22:30:44

    Polecam - są szybkie do wykonania i naprawdę smaczne :)

  • Autor: olenka_chicago Data: 2011-02-05 02:50:51

    Zrobione i sa pycha, wszyscy objedlismy sie goracymi. Kilka paczkow zrobilam z tego przepisu i tez wspaniale.Polecam goraco

  • Autor: daga26 Data: 2011-02-05 10:30:19

    http://wielkiezarcie.com/recipe56688.html

  • Autor: mysha2006 Data: 2011-02-05 16:10:02

    Po długiej przerwie pora przeprosić się z piekarnikiem :) właśnie piecze się mały, szybki serniczek http://wielkiezarcie.com/recipe65221.html

  • Autor: eufrazyna Data: 2011-02-05 18:24:42

    U mnie dzisiaj szrlotka wyborna - pycha

  • Autor: ave82 Data: 2011-02-05 18:31:52

    Ja dzisiaj nie piekę.... spróbowałam po raz pierwszy przepis na Milky Way:
    http://wielkiezarcie.com/recipe46585.html

  • Autor: promyczek71 Data: 2011-02-05 22:28:10

    wczoraj było kalarycznie dziś dietetycznie :)
    upieczone zostały bułeczki na śniadanie - Protal : http://wielkiezarcie.com/recipe56668.html

  • Autor: promyczek71 Data: 2011-02-06 19:30:48

    Ciasto makowe wczorajszej jubilatki pani Teresy Marcjan http://wielkiezarcie.com/recipe37900.html
    Bardzo dobry sposób na wykorzystanie sporej ilości białek.

  • Autor: monami9 Data: 2011-02-08 23:07:54

    Wyjątkowo zdrowy wypiek u mnie: muffinki orkiszowe z jabłkami i żurawiną. Na jutro planuję chlebek otrębowy z serkami wiejskimi, ciekawe jak to będzie smakowało...

  • Autor: makusia Data: 2011-02-08 23:55:25

    Też mam ochotę na taki chlebek, trzeba będzie upiec;)

  • Autor: Satina Data: 2011-02-08 23:43:15

    A u mnie muffiny pomarańczowe;)

  • Autor: olenka_chicago Data: 2011-02-09 01:35:23

    Piernik kawowo-kokosowy

  • Autor: Krystyna911 Data: 2011-02-12 11:02:52

    z utylizacji białek powstło takie puchate coś, o smaku makowo-morelowo-migdałowym

  • Autor: mysha2006 Data: 2011-02-12 11:33:26

    U mnie dzisiaj http://wielkiezarcie.com/recipe11738.html. Mam bardzo dojrzałe banany, mało czasu i dużą ochotę na słodkie :) więc będzie idealne.

  • Autor: makusia Data: 2011-02-12 15:02:31

    Sernik protal..pycha:))

  • Autor: daga26 Data: 2011-02-12 15:05:46

    ja poszlam wczoraj na latwizne i mam ciasto z paczki gotowa mieszanke hehe

  • Autor: niebieska-różyczka Data: 2011-02-12 16:57:55

    Ja dzisiaj upiekłam ciasto piaskowe i wuzetkę.
    Zostawiłam po kawałku w domu, resztę zabieram do szkoły i pędzę na Walentynkową dyskotekę
    Makusiu pozdrowionka dla Wszystkich, a dla najsłodszej Zuzi buziaczki i balonik

  • Autor: makusia Data: 2011-02-12 17:05:54

    Dziękuję, Zuza lubi baloniki, trafiłaś w dziesiątkę! Udanej zabawy:)

  • Autor: Krystyna911 Data: 2011-02-13 11:02:07

    smażone nie pieczone. Pączki z ciasta z dodatkiem maślanki



  • Autor: makusia Data: 2011-02-13 13:38:29

    Na sam widok ślinka leci.... poczekam na tłusty czwartek:)

  • Autor: promyczek71 Data: 2011-02-13 23:12:11

    a u mnie ani nie pieczone, ani nie smażone a gotowany - sernik na herbatnikach w/g Mońci http://wielkiezarcie.com/recipe20750.html

  • Autor: monami9 Data: 2011-02-14 09:53:39

    Jak wrócę do domu zaplanowałam szarlotkę razowo-orkiszową. Zobaczymy co będzie z tych planów.


  • Autor: kwiatek09 Data: 2011-02-15 14:31:43

    Nie piekłam chyba jakiś miesiąc...
    Na 1/2 części biszkoptu krem karpatkowy,brzoskwinie i galaretka, a na drugiej również karpatkowy, moczone w amaretto suszone śliwki i na to polewa czekoladowa...

  • Autor: Krystyna911 Data: 2011-02-17 15:04:33

    sushi

  • Autor: Krystyna911 Data: 2011-02-20 12:55:02

    na po obiedzie, już nasmażyłam krążków drożdżowych

  • Autor: janeczka669 Data: 2011-02-20 19:18:24

    A ja wczoraj upiekłam Mazowsze,
    mmmmmmmm smak dzieciństwa.

  • Autor: makusia Data: 2011-02-20 19:53:44

    Co to takiego? brzmi zagadkowo:)

  • Autor: janeczka669 Data: 2011-02-21 18:56:34

    To poczciwy stary miodownik z masą grysikową,
    przepis znalazłam u użytkownika iwonaz2809.

  • Autor: makusia Data: 2011-02-21 22:42:11

    To faktycznie "poczciwy" ale nazwa Mazowsze mnie zmyliła:) Uwielbiam takiego "miodowca"..smak dzieciństwa;)

  • Autor: monami9 Data: 2011-02-20 20:45:31

    Na sobotę i niedzielę był sernik idealny smakosi i trzy bit.

  • Autor: niebieska-różyczka Data: 2011-02-22 13:44:31

    Dzisiaj upiekłam szybkie i łatwe ciasto drożdżowe:)

  • Autor: Krystyna911 Data: 2011-02-24 09:45:37

    krrrrrrrrrrrrrrrucha szarlotka z razowej mąki. Superrrrrrrrrr chrrrrrrrrrrrupiąca wyszła

  • Autor: Krystyna911 Data: 2011-02-26 16:52:20



    placek z wiśniami i leciutkim kremem

  • Autor: promyczek71 Data: 2011-02-26 18:08:14

    Wczoraj zarobiona a dziś upieczona " Brioszka maślana " http://wielkiezarcie.com/recipe64098.html

  • Autor: janeczka669 Data: 2011-03-02 19:59:05

    Pączki, pączki, pączki

  • Autor: Krystyna911 Data: 2011-03-05 09:44:35

    keks na białkach pozostałych od pączków. A w śodku: suszone: żurawiny, śliwki i brzoskwinie. Do tego dołączył kandyzowany imbie, figi i daktyle. Całość mocno podlana żurawinówką



  • Autor: makusia Data: 2011-03-05 12:55:11

    Wygląda bardzo apetycznie , ja po tłustym czwartku, to mam z pół roku z głowy

  • Autor: niebieska-różyczka Data: 2011-03-05 14:18:20

    U nas dzisiaj powtórka pączków, tym razem w moim wydaniu z 1/2 kg mąki, wyszły mi wspaniałe:)

  • Autor: olenka_chicago Data: 2011-03-14 22:01:20

    Wygladaja wspaniale az slinka leci

  • Autor: Ania86y Data: 2011-03-14 10:10:12

    Wczoraj zrobiona,dzisiaj tylko fotki mi zostaly.

  • Autor: makusia Data: 2011-03-14 20:40:36

    Wcale się nie dziwię..sama bym zjadła:)

  • Autor: mysha2006 Data: 2011-03-14 20:43:43

    Możesz podać z jakiego przepisu robiłaś ??

  • Autor: makusia Data: 2011-03-14 21:04:46

    Z tego http://wielkiezarcie.com/recipe59569.html,,,,, mniammmm

  • Autor: mysha2006 Data: 2011-03-14 21:09:20

    Dziękuję :)

  • Autor: limetka81 Data: 2011-03-17 10:25:25

    śliniak muszę sobie chyba kupić bo ślinka leci jak patrzę na tą pychotkę....... mniam

  • Autor: promyczek71 Data: 2011-03-14 22:18:39

    Dziś po raz pierwszy upiekłam chlebek żytnio - orkiszowy na zakwasie


    Troszkę mi z wierzchu popękał ale jest smaczny - z prawdziwej mąki , bez polepszaczy i spulchniaczy.
    Jednak jeszcze długa droga przede mną w nauce pieczenia chleba.

  • Autor: makusia Data: 2011-03-14 22:59:50

    Nie ważne że popękany, liczy się smak, domowego chlebka;)

  • Autor: ulla* Data: 2011-03-17 10:13:51

    http://wielkiezarcie.com/recipe12054.html ciasto na dzisiejsze urodziny Taty w formie torcika, udekorowałam różyczkami z kruchego ciasta.

  • Autor: Ania86y Data: 2011-03-24 19:22:37

    chleb razowy,szarlotka sypana i placki pod karpatke

  • Autor: limetka81 Data: 2011-03-24 21:18:49

    jabecznik  - był podany z lodami ..... pycha

  • Autor: Ania86y Data: 2011-03-24 22:49:11

    Nie limetko,moje ciasta sa bardziej light do tej szarlotki uzylam tylko 5 lyzek cukru i 5dag masla

  • Autor: limetka81 Data: 2011-03-25 09:59:36

    ja nie pytałam ciebie czy podałaś z lodami tylko sama tak zrobiam

  • Autor: Ania86y Data: 2011-03-25 12:56:40

    Ok teraz rozumiem

  • Autor: olenka_chicago Data: 2011-03-25 07:05:28

    Ciasto babka z suchym makiem z nuta pomaranczy

  • Autor: ulla* Data: 2011-03-26 21:22:34

    http://wielkiezarcie.com/recipe27769.html Pyszne ciasto na niedzielę,ale już połowy nie maaaaa...

  • Autor: monami9 Data: 2011-03-26 21:29:41

    Dziś upiekłam ciastka z przepisu przyjaciółki, nadziewane marmoladą i czekoladą. A ciasto to tylko trzy składniki: mąka, piwo, margaryna... pyszne.

  • Autor: promyczek71 Data: 2011-03-31 21:58:24

    bardzo ładne kubeczki :)

  • Autor: monami9 Data: 2011-04-01 12:37:06

    Dzięki, moje ulubione.

  • Autor: monami9 Data: 2011-03-31 21:00:14

    Dziś chlebek żurkowy i brownies mocno czekoladowe z kremem krówkowym... pycha...

  • Autor: promyczek71 Data: 2011-03-31 22:05:55

    dziś upieczone - Bułeczki Petit Pains Au Lait w/g issimy jeszcze pachnie w całym domu :)
    polecam http://wielkiezarcie.com/recipe65896.html


  • Autor: promyczek71 Data: 2011-04-01 21:14:23

    dziś keks na białkach w/g Krystyny911 http://wielkiezarcie.com/recipe66602.html

  • Autor: limetka81 Data: 2011-04-02 08:16:17

    karpatkę

  • Autor: Ania86y Data: 2011-04-02 11:12:09

    tiramisu

  • Autor: monami9 Data: 2011-04-02 21:33:41

    Jutro będą gofry z bitą śmietaną i musem jagodowym. Chlebek pszenno-żytni będzie na rano, już nastawiony zaczyn na jutro.

  • Autor: Ania86y Data: 2011-04-02 21:51:05

    z jakiego przepisu ten chlebek bedziesz piekla?

  • Autor: monami9 Data: 2011-04-03 16:42:28

    Z tego przepisu http://wielkiezarcie.com/recipe33125.html robiłam już wiele razy i zawsze pyszny wychodzi, Z tego przepisu mam dwa spore bochenki.

  • Autor: Ania86y Data: 2011-04-03 19:15:55

    dziekuje

  • Autor: ulla* Data: 2011-04-03 23:31:58

    Cały weekend piekłam ciastka Żanetki,wyszły super!
    http://wielkiezarcie.com/recipe67196.html

  • Autor: punca Data: 2011-04-06 12:49:04

    piernik z marmoladą

  • Autor: ulla* Data: 2011-04-06 14:33:48

    Kruche ciasteczka z mielonymi migdałami i olejkiem migdałowym,z książki Nigelli,pyszne,piekłam już je nie raz.

  • Autor: piszczalka Data: 2011-04-07 12:19:37

    Skusiłam sie na http://wielkiezarcie.com/recipe62582.html
    Piekłam pierwszy raz i wyszły :))) Dzieci zachwycone :)

  • Autor: promyczek71 Data: 2011-04-07 22:56:02

    właśnie wyjęłam z piekarnika cytrynową struclę z twarogiem i kruszonką

    ładnie pachnie - próbować będziemy jutro :) a przepis tutaj

  • Autor: Paszczakowa Data: 2011-04-08 15:56:08

    Muffiny z truskawkami i piegami z czekolady .

  • Autor: Ania86y Data: 2011-04-08 19:23:37

    Dzisiejszy sernik inspirowalam sie przepisem Aleksandra1973 Philadelphia torte

  • Autor: limetka81 Data: 2011-04-09 12:07:52

    dziś rafaello oraz karpatka

  • Autor: megi65 Data: 2011-04-09 21:11:11

    Upieklam styropian .... i wszystko ok .. tylko nam nie smakuje ...... :)
    Ciacho do wydania .. komu ? komu ? komu ??
    Pozdrawiam serdecznie  wszystkich łasuszków i łascuchów... :)))

  • Autor: Izuś Data: 2011-04-10 08:35:25

    Ja coś dzisiaj spać nie mogłam, więc z nudów- chłopaki śpią- piekę babkę jogurtową z przepisu Gosi76.Już siedzi w piecyku. Najlepszy mnie zeklnie, bo,,ma zamiar się odchudzić", ale co tam-jutro zacznie.

  • Autor: Krystyna911 Data: 2011-04-10 13:58:33

    drożdżowa baba była wczoraj



    a dzisiaj pączki usmażyłąm



    i przekrój pączka

  • Autor: makusia Data: 2011-04-10 14:28:46

    Właśnie dzisiaj myślałam o Tobie.... brakowało mi Twoich słodkości w wątku:)

  • Autor: olenka_chicago Data: 2011-04-10 14:59:04

    Ale pysznosci az slinka leci mniam zjablabym takiego paczka.

  • Autor: beata66 Data: 2011-04-10 19:25:08

    Bomba wg Alll- cały tydzień będziemy ją jęść, bo taka bombowo wielka ;)
    http://wielkiezarcie.com/recipe52727.html

    Dopisano 11-04-11 13:00:20:

    Zastanawiam się, czemu nie mogę wejśc w link, który podałam przed fotką. Co zrobiłam nie tak? Może ktoś mi podszepnie słówko, co się stało.

  • Autor: makusia Data: 2011-04-10 19:31:54

    OOO kurcze...ale smakowita;))

  • Autor: ulla* Data: 2011-04-11 10:52:18

    Allle apetyczna!!! Ciągle mam w zamiarze zrobić tą bombę;)
    Na weekend miałam kruche babeczki z nadzieniem serowo-jagodowym z galaretką.

  • Autor: makusia Data: 2011-04-11 13:10:58

    Link uaktywniłam, TUTAJ jest instruktarz jak wstawiać link aktywny:)

  • Autor: beata66 Data: 2011-04-11 13:51:29

    Dziękuję :) Niby proste, ale nie pomyślałam o tym, jak link wstawiałam.
    Miłego dnia makusiu!

  • Autor: makusia Data: 2011-04-11 17:25:17

    :)

  • Autor: monami9 Data: 2011-04-12 23:52:06

    Dziś piekłam ciasto jogurtowe z dżemem truskawkowym, pyszne było i będzie powtórka z konfiturą z jagód.

  • Autor: hope30 Data: 2011-04-13 18:08:24

    serniczek z brzoskwiniami dla koleżanek i tort napoleoński mojego pomysłu:)

  • Autor: mysha2006 Data: 2011-04-14 13:36:22

    A obiecany przepis to gdzie ??:)

  • Autor: punca Data: 2011-04-14 11:49:23

    tort kawowo-orzehowy

  • Autor: piszczalka Data: 2011-04-14 19:14:06

    Dzisiaj prawie sam zrobil muffinki moj syn z przepisu http://wielkiezarcie.com/recipe62582.html

  • Autor: promyczek71 Data: 2011-04-17 21:57:22

    ślimaki drożdżowe w/g agness http://wielkiezarcie.com/recipe31763.html

    Bardzo smaczne - polecam !

  • Autor: makusia Data: 2011-04-17 22:09:34

    Dobrze że jestem pojedzona apetyczne te ślimaczki:)

  • Autor: Ania86y Data: 2011-04-18 09:59:44

    W piatek pieklam chleb na zakwasie i murzynka kremem budyniowo bananowym

  • Autor: beata66 Data: 2011-04-20 17:31:15

    Upiekłam ciasto pijana śliwka wg Ireny Sikory http://wielkiezarcie.com/recipe9781.html- nieco je zmodyfikowałam. Acz polecam, bo jest przepyszne!

  • Autor: monami9 Data: 2011-04-21 10:10:57

    U mnie po raz kolejny sernik z brzoskwiniami smakosi.

  • Autor: hope30 Data: 2011-04-21 10:13:37

    u mnie Rafaello

  • Autor: monami9 Data: 2011-04-21 13:54:39

    Ale pysznie wygląda, z jakiego przepisu robiłaś to ciasto?

  • Autor: olenka_chicago Data: 2011-04-28 20:41:08

    Szarlotka na kruchym ciescie z prazonymi jablkami i cynamonem.

  • Autor: megi65 Data: 2011-04-28 20:43:03

    Skończyłam pijaka .... siedzi już w lodówie ..
    Jutro wykańczam mone cherie ..... !
    Cudowne chwile w kuchni pachącej czekolądą i rumem ....

  • Autor: mysha2006 Data: 2011-04-28 21:36:27

    Tylko wyciągnij alkohol z lodówki

  • Autor: Krystyna911 Data: 2011-04-30 09:13:22

    sernik przekładany upiekłam

  • Autor: punca Data: 2011-04-30 19:39:36

    To sernik z Pani przepisu?

  • Autor: Krystyna911 Data: 2011-05-01 07:10:14

    po pierwsze, mam na imię Krystyna a nie Pani.
    A przepis na sernik zaraz wstawiam

  • Autor: vanessa862 Data: 2011-05-01 07:35:22

    Super takiego sernika jeszcze nie jadłam więc chętnie upiekę. Smakowicie wygląda:)

  • Autor: punca Data: 2011-04-30 19:27:41

    dwukolorowe ciasto z owocami-skopolendry

  • Autor: makusia Data: 2011-04-30 19:32:03

    Zabieram się za serniczek dietetyczny http://wielkiezarcie.com/recipe61930.html, może jutro wstawię fotkę:)

  • Autor: vanessa862 Data: 2011-05-01 07:36:49

    Na święta był sernik z brzoskwiniami, babka tulipan i ciasto kawowe.
    Dziś z racji poświątecznego weekendu nic nie piekę. Bedzie budyń czekoladowy.

  • Autor: niebieska-różyczka Data: 2011-05-01 10:35:54

    U nas dzisiaj Karpatka.

  • Autor: makusia Data: 2011-05-01 11:38:01

    Mniammmmmmmm, nie jadłam karpatki ...hmm nie pamiętam nawet;/

  • Autor: olenka_chicago Data: 2011-05-02 23:52:14

    Babka czekoladowo-kokosowa z polewa czekoladowa.

  • Autor: punca Data: 2011-05-06 13:45:27

    trójsmakowy biszkopt z kremem śmietankowym i galaretką

  • Autor: Krystyna911 Data: 2011-05-07 20:28:00

    strucle z makiem z ciasta drożdżowego (a nie krucho-drożdżowego). Pyszne i puszyste mi wyszły, ale niestety obie pękły i odlazła skóra (piekłam bez zawijania w papier)

  • Autor: niebieska-różyczka Data: 2011-05-08 11:00:01

    Ja dzisiaj upiekłam budyniowiec:) jajka ze wsi od sąsiadki mojej babci.
    Wyszło przepyszne i lekkie jak puszek.

  • Autor: ulla* Data: 2011-05-08 11:12:02

    Na szybko,brownie,pysznie czekoladowe ciasto.

  • Autor: olenka_chicago Data: 2011-05-10 00:44:02

    Bajaderki w wersji mini w polewie czkoladowej maczane w kokosie i orzechach oraz ciasteczka kocie oczka.

  • Autor: monami9 Data: 2011-05-12 12:46:23

    Dziś nastawiam zaczyn na chleb 3-dniowy, do tego drożdżówki z jagodami i serkiem.

  • Autor: Satina Data: 2011-05-12 17:19:39

    Witam, u mnie tort w stylu angielskim

  • Autor: punca Data: 2011-05-13 07:24:47

    babka i ciasto z rabarbarem

  • Autor: promyczek71 Data: 2011-05-14 10:17:13

    Bułeczki " Kajzerki " wczoraj upieczone - dziś zjedzone na śniadanie ale jeszcze zostało :)


    Polecam - bardzo dobre , a przepis tutaj

  • Autor: janeczka669 Data: 2011-05-14 11:00:45

    Na prośbę rodzinki dziś będzie kremówka.

  • Autor: makusia Data: 2011-05-14 18:44:39

    Bez pieczenia, ale przynajmniej bez wyrzutów sumienia
    http://wielkiezarcie.com/recipe61930.html

  • Autor: hope30 Data: 2011-05-14 18:59:30

    dzisiaj panie odebrały 5 tortów angielskich na Komunie...Teraz wykańczam kolejnych 5 na jutro rano...Do tego upiekłam już 2 rafaello,2 jabłeczniki,2 orzechowce,1 panią walewską-teraz piecze się druga:) ,a potem jeszcze 3 rolady śmietanowe i 2 serniki...Byłabym zapomniała: jeszcze 3 panią walewską muszę zmontować-rodzinka się domaga:D

  • Autor: makusia Data: 2011-05-14 19:00:19

    Ach Ty pracusiu

  • Autor: beata66 Data: 2011-05-14 19:01:19

    Jesteś wielka !!! Podziwiam i chylę czoła :)

  • Autor: punca Data: 2011-05-14 20:52:13

    Podziiam Cię ,ja piekę maksymalnie 3 ciasta,to potem mam wszystkiwgo serdecznie dość! Mam tylko nadzieję,że ktoś Ci pomaga,pozdrawiam

  • Autor: beata66 Data: 2011-05-14 19:03:07

    Tort w stylu angielskim, sernik wiedeński, orzechowiec, ciasto kokosowo-ananasowe, ciasto pijana śliwka i bananowiec.

  • Autor: makusia Data: 2011-05-14 19:10:15

    Podziwiam, pewnie "opiekasz" jakąś Komunię?

  • Autor: beata66 Data: 2011-05-14 20:37:48

    Dokładnie. Podziwiam hope30, że piecze takie ilości. Ja po tych kilkunastu godzinach w kuchni, mam dość...i jak co roku zarzekam się, że...nigdy więcej dla kogoś piec nie będę. A potem...asertywność idzie na bok, i piekę, piekę, piekę... .

  • Autor: Mama Rozyczki Data: 2011-05-15 14:46:26

    Na dzisiaj różyczka upiekła biszkopt z ptasim mleczkiem, o smaku truskawkowym.

  • Autor: Krystyna911 Data: 2011-05-15 19:53:30

    sezon na ranarbar otworzyłam. Ciasto ucierane z rabarbarem w otoczce malinowej galaretki i z posypką kokosową





  • Autor: Krystyna911 Data: 2011-05-21 17:04:34

    zwykły pleśniak



  • Autor: as Data: 2011-05-21 19:07:17

    Dziś moje ciasto z rabarbarem

  • Autor: punca Data: 2011-05-21 19:40:22

    biszkopt z masą budynową i pianką kawową

  • Autor: malinka16 Data: 2011-05-21 19:46:19

    ciasto z rabarbarem

  • Autor: punca Data: 2011-05-27 12:20:20

    Ciasto z jabłkami

  • Autor: Krystyna911 Data: 2011-05-27 14:41:47

    ciasto poduszki upiekłam



    i ukroiłam kawałek gorącego ciasta

  • Autor: Zuzanna248 Data: 2011-05-28 16:48:26

    ale super wygląda.....masz talent Krystyno, gratuluję! a gdzie mogę znaleźć przepis na to ciasto?

  • Autor: Krystyna911 Data: 2011-05-28 19:38:34

    Bardzo Ci dziękuję za miłe słowa. A przepis możesz znaleźć T U T A J (klik)

  • Autor: limetka81 Data: 2011-05-28 17:23:07

    placek z rabarbarem

  • Autor: beata66 Data: 2011-05-28 18:02:33

    najnowszy mój wytwór: ciasto marchewkowo- kokosowe

  • Autor: Krystyna911 Data: 2011-05-29 11:56:13

    Maślankowe z truskawkami i z rabarbarem, posypane dużą ilością kruszonki

  • Autor: Fiddle Data: 2011-05-29 13:13:13

    Chlebuś pszenny:)

  • Autor: janeczka669 Data: 2011-05-29 21:54:16

    Ciasto amerykańskie

  • Autor: kamila258 Data: 2011-05-30 01:33:22

    Ciasto Shrek - pyszne!:)

  • Autor: vanessa862 Data: 2011-05-30 15:54:25

    Ciasteczka kocie oczka i ptasie mleczko z mleka skondensowanego i galaretek:)

  • Autor: punca Data: 2011-05-30 19:38:00

    bułki z otrębami i płatkami owsianymi i ciasto z rabarbarem

  • Autor: makusia Data: 2011-06-01 22:32:15

    Moje kruszonkowe, połowa z truskawkami, połowa ze śliwkami
    http://wielkiezarcie.com/recipe22029.html

  • Autor: promyczek71 Data: 2011-06-02 23:10:42

    Dziś upieczone kopytka krucho - drożdżowe http://wielkiezarcie.com/recipe66311.html, jutro będzie jak znalazł do kawki i herbatki ...

  • Autor: Krystyna911 Data: 2011-06-05 10:50:31

    bułeczki drożdżowe z truskawkami

  • Autor: kamila258 Data: 2011-06-05 22:03:08

    Ja upieklam cuszime - ciasto truskawkowe.

  • Autor: monami9 Data: 2011-06-06 13:40:17

    W sobotę piekłam ciasto na maślance z truskawkami,rabarbarem i kruszonką.

  • Autor: Krystyna911 Data: 2011-06-07 19:25:45

    rolada z masą śmietanowo-truskawkową. Jeszcze masa nie zastygła a już pół rolady nie ma

  • Autor: malinka16 Data: 2011-06-08 13:37:10

    ja dziś upiekłam ciasto czereśniowe z przepisu http://wielkiezarcie.com/recipe33185.html,tylko ja przed nałozeniem owoców posypałam wiorkami kokosowymi,nie chcialam żeby za bardzo owoce opadły

  • Autor: malinka16 Data: 2011-06-11 09:59:36

    ja upiekłam wczoraj ,a dziś mamy do kawki
    szachownica serowo makowa-przepis u Anek:D

  • Autor: Mama Rozyczki Data: 2011-06-11 19:58:59

    Malinko ale piękne te Twoje ciacha:) córki nie ma w domu i nie miał kto upiec biszkoptu,więc postanowiłam sama zrobic ciacho biszkoptowe ze śmietaną i truskawkami.
    Oczywiście wyszedł zarąbisty zakalec, ale co tam! liczy się chęć, mężowi smakuje
    Mnie się udaje tylko sernik wiedeński i szarlotka sypana Wkn.

  • Autor: Izuś Data: 2011-06-11 12:24:28

    Ciasto Kokosowe Paszczakowej- jeszcze nie spróbowane, ale wygląda ładnie.

  • Autor: punca Data: 2011-06-11 12:33:40

    pizza olusi23 i strucle 1 z budyniem i rodzynkami,2 z marmladą jabłkową z jagodami

  • Autor: Ania86y Data: 2011-06-11 19:09:57

    sernik rosa

  • Autor: megi65 Data: 2011-06-11 21:08:01

    Sernik z serków homo na kakaowym spodzie i kakową kruszonką .. ::))

  • Autor: janeczka669 Data: 2011-06-11 21:26:48

    kremówka papieska

  • Autor: kamila258 Data: 2011-06-12 20:01:51

    Ciasto drozdzowe z truskawkami i rabarbarem oraz pikantne rogale Kasiuli

  • Autor: Ania86y Data: 2011-06-14 09:26:32

    chleb na zakwasie zytnio pszenny z ziarnami i drozdzowka z morelami i kruszonka z cukrem trzcinowym

  • Autor: malinka16 Data: 2011-06-15 17:07:03

    na jutro kończe robić torcik śmietanowo-truskawkowy

  • Autor: makusia Data: 2011-06-15 17:19:52

    Jakie to smakowite..mniamm:))

  • Autor: punca Data: 2011-06-16 12:53:14

    drożdżówka,ciasto z truskawkami Patrycji0-na zamówienie siostry,ciasto z rabarbarem yette

  • Autor: mirabelka200377 Data: 2011-06-21 19:17:12

    ciasteczka z kleiku ryżowego z dzemem truskawkowym.

  • Autor: Ania86y Data: 2011-06-21 20:18:26

    Wczoraj pieklam muffinki cytrynowe z suszona zurawina i gorzka czekolada

  • Autor: punca Data: 2011-06-22 06:50:43

    babka z białek-widelac i biszkopt z masą truskawkową-ireny sikory

  • Autor: piszczalka Data: 2011-06-24 07:20:15

    Wczoraj pierwszy raz zrobilam tort z bita smitana i truskawkami, wyszedl pyyyyszny, zdjecia nie zdazylam zrobic :(

  • Autor: vanessa862 Data: 2011-06-24 07:22:32

    Wczoraj pierwszy raz robiłam gofry w tym sezonie. Podałam z marmoladą, bitą śmietaną i wiórkami czekolady. NIestety owoców brak truskawki zakończyły sezon w ogrodzie, więc była marmolada.

  • Autor: Krystyna911 Data: 2011-06-25 19:50:09

    mocno kakaowy biszkopt, gdzie na gorący wyłozyłam zwykłą kwaśną śmietane i ubrałam całość w truskawki





    i w pół godziny po wyjęciu z pieca już można jeść

  • Autor: ursula Data: 2011-06-26 02:46:08

    witaj Krysiu,
    bardzo czesto robie Twoje ciasto maslankowe, bylo juz z rabarbarem i truskawkami, z jablkami, z jablkami i rabarbarem (mialam za malo owocow), z jablkami i truskawkami, a ostatnio z czeresniami,
    zabralam na grilla, poszlo natychmiast, nawet faceci, ktorzy nie jedza slodkiego brali dokladke, jest pyszne, wilgotne, nie za slodkie, bardzo dziekuje za przepis, serdecznie pozdrawiam
    Ula

  • Autor: malinka16 Data: 2011-06-25 20:49:07

    właśnie skończyłam robić ciasto kolorowe z truskawkami z przepisu ilka76

  • Autor: Krystyna911 Data: 2011-06-26 12:57:04

    krążki z ciasta drożdżowego na maślance usmażyłam

  • Autor: vanessa862 Data: 2011-06-27 09:51:06

    Dawno nic nie było pieczone.Z okazji imienin mamy ciasto balowe i sernik bez spodu z polewą czekoladową.

  • Autor: olenka_chicago Data: 2011-06-30 03:19:41

    Ciasto puszek z malinami, mniam mniam

  • Autor: Krystyna911 Data: 2011-07-02 13:40:03



    niestety, ale mus truskawkowy dostał za mało żelatyny i wypływa mi z ciasta. Powstała wizualna klapa plackowa :(

  • Autor: Wkn Data: 2011-07-02 14:22:31

    To się zdarza najlepszym. Ale smakuje pewnie super, więc trzeba szybko spałaszować całą blachę.

    Ja dziś będę piekła owoce pod kruszonką.

  • Autor: janeczka669 Data: 2011-07-02 14:17:58

    Biszkopt z kajmakiem, bitą śmitaną i herbatnikami.

  • Autor: mysha2006 Data: 2011-07-02 23:57:00

    Tarta z malinami i poziomkami.

  • Autor: mirabelka200377 Data: 2011-07-03 08:58:36

    Wczoraj były dwa torty jeden z chałwą i wiśniami, a drugi z bitą śmietaną, jabłecznik z kremem budyniowym i ciasto biszkoptowe ze śliwkami



    A dziś będzie babka biało-czarna

  • Autor: Ania86y Data: 2011-07-03 15:46:31

    Umnie od wczoraj 3 bit

  • Autor: vanessa862 Data: 2011-07-04 13:39:49

    W piątek piekłam skubańca z czerwonymi porzeczkami i wczoraj reszta została popołudniu zjedzona.

  • Autor: makusia Data: 2011-07-06 22:22:38

    Wczoraj rogaliki z powidłami

    dzisiaj jagodowe

  • Autor: darai Data: 2011-07-07 09:03:46

    Bardzo delikatne biszkopty dla dzieciaków. Nowy piekarnik być może sprawi, że porwę się na upieczenie czegoś większego. :) Póki co- drobne formy.

  • Autor: Wkn Data: 2011-07-07 09:35:57

    Uła, Twoje zdjęcie jest tak apetyczne i tak rozświetlone, że zaraz lecę do kuchni ususzyć bezę na deser - akurat mam 3 białka, które zostały z wczorajszej tarty :)

  • Autor: Wkn Data: 2011-07-07 20:40:20

    Właściwie to wczoraj - tartę razową z malinami i kremem budyniowym

    Dzisiaj suszyłam bezę na blat do bitej śmietany.

  • Autor: Krystyna911 Data: 2011-07-08 07:45:23

    Baaaaaaaaaaaaaaaaaaardzo apetycznie wygląda. Chętnie bym chociaż kawałeczek skubnęła

  • Autor: Wkn Data: 2011-07-08 08:31:00

    Na potrzeby zdjęcia ma niewiele malin, ale najlepiej smakuje, gdy owoce tłoczą się na budyniowym kremie :)

  • Autor: promyczek71 Data: 2011-07-08 15:38:51

    ciasto czekoladowe bez jaj w/g przepisu Blekitnookiej

    polecam,szybkie do wykonania i smaczne do pałaszowania :)

    http://wielkiezarcie.com/recipe62829.html

  • Autor: casalinga_ Data: 2011-07-08 16:30:37


    http://wielkiezarcie.com/recipe62829.html

    Zrobiłaś mi wielkiej chęci... Niestety odnośnik nie działa :(

  • Autor: makusia Data: 2011-07-08 16:33:26

    Nie działa, ponieważ Blekitnooka usunęła konto.

  • Autor: promyczek71 Data: 2011-07-09 12:06:16

    ja mam ten przepis zachowany jest następujący:

    Skladniki:
    1,5 szklanki maki tortowej
    1 szklanka cukru
    1 lyzeczka sody
    1 lyzeczka proszku do pieczenia
    3 lyzki kakao
    1 szklanka wiorkow kokosowych
    6 lyzek oleju
    1 lyzka octu
    1 lyzeczka cukru waniliowgo albo kilka kropel aromatu waniliowego
    1 szklanka zimnej wody

    Wymieszac wszystkie sypkie skladniki. Dodac wode, olej, ocet. Mieszac mikserem przez ok. 5 minut. Wlac do formy. Piec ok. 45- 50 min w 180 C.

    Podobny przepis podaje widelec

    http://wielkiezarcie.com/recipe62528.html

  • Autor: casalinga_ Data: 2011-07-11 16:35:37

    Dziękuję podwójnie :-)

  • Autor: malinka16 Data: 2011-07-08 17:07:01

    fale dunaju z wiśniami,jeszcze tylko mase trzeba zrobić

  • Autor: olusia23 Data: 2011-07-08 22:00:23

    Śliczne i apetyczne te fale dunaju...hmmm i te wisienki tak ładnie powtykane mniam :)

  • Autor: malinka16 Data: 2011-07-09 09:05:32

    a tak wygladają fale dunaju w przekroju

  • Autor: makusia Data: 2011-07-09 14:31:57

    Prawdziwe fale..mniamuśnie to wygląda:))

  • Autor: nikolka Data: 2011-07-11 18:52:20

    Malinko proszę podaj przepis na te fale dunaju :))

  • Autor: malinka16 Data: 2011-07-11 19:53:51

    Proszę bardzo,kiedyś piekłam z innych przepisów i mi nie wychodziły,ten znalazłam na innej stronce upiekłam i się nie zawiodłam wyszło pięknie.Piekłam już kilkakrotnie ,przeważnie z jabłkami ,a teraz spróbowałam z wiśniami i też wyszly piękne fale .Ciasto jest pyszne ,u mnie znika bardzo szybko,na weekend znów będę je piekła.Pozdrawiam.


    FALE DUNAJU

    5 jaj /białka ubić
    1 margaryna
    20 dkg cukru pudru
    30 dkg mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Margarynę ,cukier puder,żółtka zmiksować,do tego dodać mąkę z proszkiem na końcu ubite białka.
    Podzielić na dwie równe części ,do jednej dodając 4 łyżki mleka i 2 łyżki kakao.Wylać ciasto ciemne na jasne.
    1/2 kg jabłek pokroić w plastry.Jabłka ułożyć blisko siebie w cieście na stojąco i upiec. /40 minut 180st./
    Krem:

    1 margaryna lub masło
    1/2 litr mleka
    1/2 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    2 czubate łyżki mąki pszennej
    2 " " " ziemniaczanej
    można 1 żółtko
    ugotować jak budyń
    Przestudzony utrzeć z masłem i wyłożyć na chłodne ciasto wierzch udekorować polewą lub startą czekoladą

    Uwaga: kroić w przeciwnym kierunku jak są ułożone jabłka..wówczas wyjdą te fale,

    a tu fotka jak mi wyszły z jabłkami

  • Autor: malinka16 Data: 2011-07-11 19:56:50

    jeszcze drugie zdjęcie bo tam nie weszło

  • Autor: makusia Data: 2011-07-11 20:51:45

    Świetnie:)

  • Autor: olusia23 Data: 2011-07-11 21:39:37

    Przepiękne.....:D Jestem pod wielkim wrażaniem. Aż smak ciacha czuje przez monitor :):):)

  • Autor: nikolka Data: 2011-07-11 23:22:02

    Dziękuje za przepis , ciasto wygląda wspaniale i na pewno tak smakuje , muszę je upiec . Równiez pozdrawiam :)

  • Autor: Krystyna911 Data: 2011-07-09 09:21:54

    ciasto z morelami

  • Autor: Satina Data: 2011-07-09 14:56:39

    U mnie watykanski chlebek szczescia:)

  • Autor: promyczek71 Data: 2011-07-09 21:47:40

    chlebek super zdrowy w/g best_villain

    http://wielkiezarcie.com/recipe54868.html

  • Autor: emilka155 Data: 2011-07-10 11:26:44

    Babka cytrynowa.

  • Autor: promyczek71 Data: 2011-07-10 15:14:29

    Na podwieczorek upieczone ciasto czekalodowe w/g widelca http://wielkiezarcie.com/recipe62528.html

  • Autor: Krystyna911 Data: 2011-07-10 20:03:23

    a Wczoraj było puszyste ciasto z morelami (zaczął się właśnie sezon)

    a dzisiaj jaogodzianki (bo też sezon)

  • Autor: janeczka669 Data: 2011-07-10 20:07:30

    Ciasto drożdżowe z wiśniami.

  • Autor: malinka16 Data: 2011-07-11 16:30:54

    maślankowiec z przepisu franitas

  • Autor: punca Data: 2011-07-12 20:19:55

    makowiec na cytrynowym cieście Anes

  • Autor: Wkn Data: 2011-07-12 21:36:14

    Miałam suszyć bezę, ale nie zdążyłam jej zrobić. Na szczęście białka mogą poleżeć w lodówce nawet kilka dni. Piekłam więc na słono frankfurterki w cieście drożdżowym  - zostały spałaszowane na późne śniadanie, a reszta na wczesną kolację.

  • Autor: monami9 Data: 2011-07-14 13:22:31

    U mnie dziś ciasto z porzeczkami i bezą, słodko-kwaśne i orzeźwiające.

  • Autor: malinka16 Data: 2011-07-15 22:31:18

    dziś upieklam ponownie fale dunaju z wisniami z masą budyniową i pianką cappuccino

  • Autor: Krystyna911 Data: 2011-07-16 09:05:04

    upiekłam dzisiaj jagodzianki. Z ciasta drożdżowego na maślance

  • Autor: niebieska-różyczka Data: 2011-07-16 21:57:44

    Makusiu, dzisiaj upiekłam Twoje rogaliki z 1 kg mąki, normalnie poezja smaków. Tata w nocy jedzie na ryby i już zapakował sobie odpowiednią ilośc , dla siebie i kolegi:) Częsc nadziałam marmoladą wielosmakową , a resztę dżemem morelowym, wyszły pyszne:)

  • Autor: makusia Data: 2011-07-16 22:21:28

    Jakie śliczne..skubnę kawałeczek:))) Cieszę się że smakują, niebawem zrobię z mąki razowej, mam nadzieję że będą równie smaczne:)

  • Autor: Krystyna911 Data: 2011-07-17 10:17:01

    utylizowałam białka po wczorajszych jagodziankach. Smaczna wyszła mi ta utylizacja

  • Autor: niebieska-różyczka Data: 2011-07-21 17:48:00

    Dzisiaj upiekłam makowczyk:)

  • Autor: malinka16 Data: 2011-07-21 17:59:36

    przed chwilą wyjęłam z piekarnika ciasto styropian z malinami ,przepis u llilijka

  • Autor: darai Data: 2011-07-21 18:29:03

    Rogaliki drożdżowe z dżemem malinowo-jabłkowo-jagodowym. Marudy od razu mają lepsze nastroje, dzielnie pomagały przy pieczeniu.

  • Autor: balbisia19 Data: 2011-07-21 19:09:07

    A ja dzisiaj :

    - sernik z bakaliami

    - kostkę malinową

    - ciasto z wisniami i kruszonką z przepisu mariolan76

    Jutro we trzy dziewczyny żegnamy się ze starym miejscem pracy, niech reszta ma wyżerkę i długo o nas pamięta. A co!

  • Autor: Krystyna911 Data: 2011-07-23 10:15:08

    torcik z kremem z mascarpne z gorzką czekoladą

  • Autor: olenka_chicago Data: 2011-07-23 17:11:25

    Wczoraj upiekla jagodzianki pyszne

  • Autor: promyczek71 Data: 2011-07-23 17:21:13

    torcik z kremem z mascarpne z gorzką czekoladą

    mam ochotę na kawałeczek takiego torciku :) apetycznie wygląda, widać, że biszkopt jest taki wilgotny !

  • Autor: Krystyna911 Data: 2011-07-23 18:47:18

    sfociłam torcik w promieniach słońca

  • Autor: emilka155 Data: 2011-07-29 15:53:13

    Czy przepis jest gdzieś dostępny, bo nie mogę znalezc?

  • Autor: Krystyna911 Data: 2011-07-29 18:12:29

    na razie tylko TUTAJ (klik)

  • Autor: emilka155 Data: 2011-07-30 13:30:07

    A szukałam i nie mogłam zanalezc. Pięknie dziękuję.

  • Autor: malinka16 Data: 2011-07-23 17:58:11

    Rogaliki drożdżowe bez jajek z przepisu makusi

  • Autor: makusia Data: 2011-07-23 18:09:31

    Jakie śliczne;)))

  • Autor: malinka16 Data: 2011-07-23 18:19:10

    a jakie pyszne mmmmmmmmmmmmmmm,makusiu najlepsze rogaliki na świecie

  • Autor: makusia Data: 2011-07-23 23:03:50

    Ciesze się że smakują;))

  • Autor: niebieska-różyczka Data: 2011-07-24 15:56:16

    Dzisiaj babeczki z budyniem, bitą śmietaną i owocami.

  • Autor: malinka16 Data: 2011-07-25 14:22:22

    czekoladowo bananowe muffins przepis u Malena

  • Autor: Fiddle Data: 2011-07-25 18:14:06

    Dzisiaj nic nie piekę, mam wolne

  • Autor: Wkn Data: 2011-07-25 19:29:42

    Pączusie serowe w cukrowej posypce waniliowej :)

  • Autor: makusia Data: 2011-07-25 19:44:13

    Jakie apetyczne... :))

  • Autor: Krystyna911 Data: 2011-07-27 19:16:46

    Potrójnie malinowe, bez pieczenia

  • Autor: makusia Data: 2011-07-27 19:53:10

    Jakie pyszności... a ja znów na diecie;/

  • Autor: ewa7 Data: 2011-07-27 20:45:25

    cudnie wyglada, szkoda ze tu maliny takie drogie , a ja je tak uwielbiam

  • Autor: Wkn Data: 2011-07-28 22:44:28

    Żeby one były tylko drogie, to jeszcze można by przeżyć. Ale w tym roku ze względu na niestabilną pogodę, częste deszcze i dużą wilgotność maliny pleśnieją w  zastraszającym tempie :( Strach kupować. Można tylko pozazdrościć osobom z własną działką, które mogą same zebrać z krzaczka świeże owoce.

  • Autor: ursula Data: 2011-07-29 01:30:09

    Krysiu,

    a czy podzielisz sie z nami przepisem, bardzo prosze, bo ciasto wyglada bardzo yummy...

    sprawdzalam na blogu, ale tez nie ma,

    serdecznie pozdrawiam

    ula

  • Autor: Krystyna911 Data: 2011-07-29 07:24:27

    Krysiu, a czy podzielisz sie z nami przepisem, bardzo prosze, bo ciasto
    wyglada bardzo yummy... sprawdzalam na blogu, ale tez nie ma, serdecznie
    pozdrawiam ula

    No popatrz Ulu, a ja od trzech dni nie mogę wejść na własny blog :(

    Oczywiście że się podzielę :) Za chwilkę wkleję przepis

  • Autor: Wkn Data: 2011-07-29 22:01:31

    U nas dziś owoce pod kruszonką - latem i wczesną jesienią mam hyzia na punkcie takich deserów :)

  • Autor: Krystyna911 Data: 2011-07-30 07:00:31

    o tak, prosty, szybki i pyszny do tego deser. A u Ciebie Doroto chyba z morelami, które uwielbiam w przeciwieństwie do brzoskwiń

  • Autor: Wkn Data: 2011-07-30 10:36:28

    Oczywiście, że zgadłaś! Banan, duże morele słodkie mięsiste morele, duże podłużne śliwki nieznanego mi gatunku o niezbyt dobrze odchodzącej pestce :)

  • Autor: Krystyna911 Data: 2011-07-30 10:18:09

    u mnie malinowa szarlotka

    edytowałam, bo zdjęcie nie chce zostać pod postem tylko ucieka gdzieś w kosmos.

  • Autor: Wkn Data: 2011-07-30 10:37:50

    Ciasto bardzo fajnie wygląda w tej szarlotce - delikatne i pyszyste. Proszkowe?

  • Autor: Krystyna911 Data: 2011-07-30 10:48:15

    to jest takie półkruche, z dodatkiem smalcu. Na 4 szklanki mąki (i ciut więcej) jest ok. 200g margaryny, 125 g smalcy, 3 płaskie łyżki śmietany i 3 jaja (całe). Wyrabiał malakser wszystko. Ciasto jest delikatne, w środku miękkie a wierzch lekko chrupki. To jest taki smak mojego dziciństwa. Starzeję się chyba i robię się jakaś taka sentymentalna

    edit: zapomniałam o proszku do pieczenia : 1,5 łyżeczki

  • Autor: Wkn Data: 2011-07-30 11:11:44

    No, muszę Ci napisać, że zanim zobaczyłam to edit, pomyślałam "no, durna i ślepa jestem, nie potrafię już odróżnić ciasta proszkowego od ciasta na proszku" Ale na szczęście znalazłam dopisek hihi :)

    Smalec w ciastach bardzo lubię, kilkanaście lat temu budził we mnie niezmienne obrzydzenie, choć pałaszowałam go ze smakiem w ciastach, nie mając pojęcia, że tam siedzi, a nikt mi o tym na wszelki wypadek nie powiedział :) Teraz sama go używam do wypieków i bardzo chwalę.

    Mąkę mieszałaś pszenną np. tortową z krupczatką?

  • Autor: Krystyna911 Data: 2011-07-30 11:22:34

    Ręką już sięgała po krupczatkę, ale jednak dałam samą tortową a krupczatki uzyłam tylko do podsypywania przy wałkowaniu

  • Autor: Wkn Data: 2011-07-30 11:25:14

    Gdybym mieszkała w wieloosobowej rodzinie, chyba nie wychodziłabym z kuchni - miałabym pełne usprawiedliwienie dla codziennego pieczenia słodkości :) To jest jednak wielka przyjemność, zrobić coś samemu, zamiast kupować w cukierni :)

  • Autor: punca Data: 2011-07-30 14:01:19

    A do jakiego ciasta oprucz kruchego można dac smalec?

  • Autor: Wkn Data: 2011-07-30 14:02:56

    Ja dodaję do kruchego oraz do drożdżowo-kruchego, np. regularnie piekę te ciasteczka: http://wielkiezarcie.com/recipe16670.html

  • Autor: punca Data: 2011-07-30 13:58:37

    A tego ciasta na jaką blaszkę wystarczy,w jakiej piekłaś?

  • Autor: Krystyna911 Data: 2011-07-30 14:29:58

    piekłam w blaszce 24x36 (mierzone u dołu) i szarlotka była na wysokość blaszki. Jabłek miałam 2 kg (przed smażeniem) i dwie garści malin

  • Autor: Krystyna911 Data: 2011-07-30 13:19:30

    wstawiam zdjęcie całej szarlotki, głównie w celu sprawdzenia czemu nie wchodzi zdjęcie

  • Autor: makusia Data: 2011-07-30 21:21:18

    Wątek się nam rozrósł, więc zapraszamy do nowego http://wielkiezarcie.com/forumThread.php?id=426245&post=426245

Przejdź do pełnej wersji serwisu