Chciałam skomplementowac chleb Tineczki, a tu już wątek zamknięty. Świetnie ten chleb wygląda. Ale uwierz mi Grażynko, że chleb na zakwasie, wcale nie wymaga dużo pracy., raczej czasu na to aby chleb wyrósł. Moim zdaniem, chleb na zakwasie jednak lepiej smakuje niż na drożdżach. Jest przede wszystkim dłużej świeży. Ja do zakwasu podchodziłam niczym pies do jeża, aż do pewnego momentu, kiedy wreszcie się przełamałam. No i , przepadłam. Teraz tylko chleby na zakwasie, głównie z mąką razową: żytnią lub pszenną.
Krysiu, ja hoduje zakwasy, uwielbiam chleby na zakwasie. Ten chleb co pokazalam w poprzednim watku, to awaryjny, jak nie mam czasu na planowanie i czekanie, sam sie robi:))) Do umycia jedna miska i 2 formy tylko:)
Nic .. absolutnie nic ... przez 14 dni mam zakaz dochodzenia do miksera i piekarnika .. :) Ostatni mój wypiek to .. ciasto budyniowo - jabłkowo - galaretkowe .... 1/3 nie zjedzona wylądowała w ... smietniku ... !!!! Kwestia smaku .... mojego .. :)
piernik na szybko, bez jajek, z mojego ulubionego przepisu bazującego na kefirze http://wielkiezarcie.com/recipe7471.html z rodzynkami, posypany płatkami migdałowymi
Ja dziś poszalałam :-))))) Upiekłam chlebek ,(z koniecznosci ,bo w sklepie poszaleli ludzie .....zabrakło pieczywa chyba w Koszalinie wieć się upiekł.) ,ciasto -biszkoptowy jabłecznik z lukrem, a w piekarniku siedzi karkówka na słodko-kwaśno na jutrzejszy obiadek . noooo i biszkopt na torta (narazie stoi sobie suchy :-))
Muszę Wam się przyznać, że przez wiele lat szukałam przepisu, który w efekcie byłby tym, czego oczekuję od sernika. Nie lubię takich mocno zbitych czy suchych albo lekko biszkoptowych. W moim mniemaniu "idealny", to taki, który ma delikatną jak bita śmietana konsystencję. Mimo to nie jest mdły i co ważniejsze jak się zje jeden kawałek, to zaraz potem tęskni się za następnym
O joj! Jaki piękniasty i dorodny. Czy to jest taki gatunek, który jest lekko wilgotny? Gratuluję wypieku Jakie mąki zastosowałaś? Ciasto wyrabiasz ręcznie?
to jest taki codzienny chleb, tylko ja dodałam mąki razowej pszennej i żytniej. Wilgotne to są chleby typowe razowe, szczególnie te pieczone na zaparce. Ciasta nie wyrabiam ręcznie. Mam reklamowanego wcześniej na WŻ, kMix Kenwooda
a chleb jest bardzo pyszny. Właśnie kończymy jeść pierwszy bochenek :)
Dziękuję za odpowiedź. O "zaparce" nie miałam zielonego pojęcia więc musiałam sobie poczytać, bo nie wiedziałam o czym mowa Człowiek ciągle się czegoś uczy.
oprócz trzech różnych mieszadeł, nie mam już nic innego. Ale i nie są mi potrzebne, bo mam np, maszynkę do mięsa z przystawkami, którą musiałabym gdzieś "uprzątnąc" . Makaronów nie robię sama, bo jestem zbyt leniwa więc też zrezygnowałam z przystawki. Ale sam robot sprawuje się wspaniale. Szczególnie, jeżeli chodzi o ciasta drożdżowe i chlebowe (ja pieke tylko chleby na zakwasie), które sprawiają najwiecej "kłopotu". Stoi sobie w jednym miejscu już na stałe, bo jest pioruńsko ciężki. Gorąco go polecam
U nie dziś wyjątkowo sporo się piecze: sernik z rosą, ciasto marchewkowe z masą budyniową i babka cytrynowa z lukrem. Jeszcze chleb muszę upiec bo się skończył.
na niedzielę było ciasto drożdżowe z suszonymi śliwkamia dzisiaj na szybkiego upiekłam tartę, na cieście orzechowym, ze śliwkami zalanymi kremem orzechowym
poproszę przepis na drożdżowe z suszonymi śliweczkami :)
Dzięki Ulu za pomoc i podanie linka. Gdybym to zrobiła ja, to zaraz by mi zarzucono reklamę. Właśnie dlatego usunęłam link z mojego profilu. Ja traktuję ten blog właściwie jako taki własny, ilustrowany notatnik kulinarny i tak o nim mówię.
czy ja dobrze widzę, że jest z mąką razową ? Podpowiedz mi proszę, jakie proporcje brałaś mąki, zakwasu i siemienia . Ślicznie wygląda Twój chleb. Ma takie równe dziurki na przekroju
Krysiu, naprawdę bardzo chciałabym Ci odpowiedzieć na to pytanie :) ale nijak nie jestem wstanie, wczorajsze pieczenie chleba to była czysta impowizacja
zakwas żytni, mąka żytnia 720 + mąka pszenna 2000 i bardzo duża ilość świeżo zmielonego siemienia
umorduję Cię pytaniami. Myślałam, że siemię dajesz takie całe a tu czytam, że mielone. W czym je zemleć ? Mam młynek do kawy taki elektryczny. Da radę ? A może sypnąć takiego całego ziarna ? Piekłaś z całym kiedyś ?
całym posypałam chleb, do środka zawsze daje zmielone a mielę w młynku do kawy, tyle ile potrzebuję, bo podobno ze zmielonego szybko ulatniają się te dobre właściwości, można je przechowywać w dobrze zamkniętym słoiku w lodówce przez kilka dni, ale ja wolę mielić na bieżąco
jak najbardziej można sypnąc całe ziarna, ale ponownie, podobno organizm lepiej wchłania te dobre właściwości siemienia ze zmielonych ziaren :)
Holly, piękny chleb! Gratuluję! Następnym razem pospisuj wszystko i zapakuj do swojej książki, bo takie cudeńka powinny iść w świat . Co cenniejsze zauważyłam, że pomyślałaś o tym aby wspomnieć o typie mąki. Często spotykam się z przepisami, że autor wymienia jedynie nazwę np. mąka orkiszowa a przecież są rózne orkiszowe. To bardzo cenne informacje. Też chętnie pokuszę się na Twój chlebek
ja mam przed sobą silną akcję muffinową - kakaowe z nadzieniem serowym, kakaowe z nadzieniem z gruszkowej marmolady i cytrynowe. tych cytrynowych to się najbardziej obawiam, bo jeszcze nie robiłam :)
nie, nie jest. Ocet balsamiczny który ja używam jest dosyć gęsty i ma brunatną barwę. I nie ma zapachu tego octowego. Nadaje za to piękny kolor chleba.
ja jestem z tych, co to nie lubią się narobic i po prostu kupuję takie prażone w sklepie :) . Bardzo lubię zapach tych otrąb i to że zmieniają kolor ciasta. Ciasto jest po prostu ciemniejsze. W kilku moich przepisach na ciasto (z owocami one były) też użyłam tych otrąb prażonych i baaaaaaaaaardzo te ciasta rodzinie smakowały. Niby słodkie a takie trochę wytrawne było
Dziękuję za odpowiedź. Natchnęłaś mnie i pomyślałam sobie, że jak będę piekła chleb, to się trochę wysilę i uprażę te swoje otręby na suchej patelni. Ciekawe czy wyczuję jakąś różnicę w smaku chleba...?
A ja jestem załamana. Wczoraj wyjęłam mój zakwas z lodówki, żeby go trochę dokarmić i postawiłam go na stole w kuchni, żeby się troszkę ogrzał a on się po prostu zepsuł. Taki zapach jak sfermentowane wino. Ale nie poddam się dziś robię nowy. Może to ta mąka coś nie taka.
Ja upiekłam wczoraj muffinki z jabłkami, cynamonem i miodem. Właśnie parzy się kawka i będą muffinki do kawy. Przepis znalazłam na ostatnio znalezionym fajnym blogu www.nagrabinie.blogspot.com .
Od dziś rozpoczęło sie u mnie wielkie pierniczenie. Pierwsze do wypieku stanęły pierniczki typu " Lebkuchen " - tradycyja ich wypieku przybyła z Niemiec.
Są one mięciutkie, rozpływające się w ustach, z cytrusową wyraźną nutą, nie wymagające długiego leżakowania.
Takiego cudaka upiekłam wczoraj ;). Co wpadło w ręce to lądowało na cieście. I tak dżem z owoców leśnych wymieszany z nutellą, posypany jest orzechami laskowymi i polany budyniem cappuccino
Wyjątkowo zdrowy wypiek u mnie: muffinki orkiszowe z jabłkami i żurawiną. Na jutro planuję chlebek otrębowy z serkami wiejskimi, ciekawe jak to będzie smakowało...
Ja dzisiaj upiekłam ciasto piaskowe i wuzetkę. Zostawiłam po kawałku w domu, resztę zabieram do szkoły i pędzę na Walentynkową dyskotekę Makusiu pozdrowionka dla Wszystkich, a dla najsłodszej Zuzi buziaczki i balonik
Nie piekłam chyba jakiś miesiąc... Na 1/2 części biszkoptu krem karpatkowy,brzoskwinie i galaretka, a na drugiej również karpatkowy, moczone w amaretto suszone śliwki i na to polewa czekoladowa...
keks na białkach pozostałych od pączków. A w śodku: suszone: żurawiny, śliwki i brzoskwinie. Do tego dołączył kandyzowany imbie, figi i daktyle. Całość mocno podlana żurawinówką
Dziś po raz pierwszy upiekłam chlebek żytnio - orkiszowy na zakwasie
Troszkę mi z wierzchu popękał ale jest smaczny - z prawdziwej mąki , bez polepszaczy i spulchniaczy. Jednak jeszcze długa droga przede mną w nauce pieczenia chleba.
Upieklam styropian .... i wszystko ok .. tylko nam nie smakuje ...... :) Ciacho do wydania .. komu ? komu ? komu ?? Pozdrawiam serdecznie wszystkich łasuszków i łascuchów... :)))
Ja coś dzisiaj spać nie mogłam, więc z nudów- chłopaki śpią- piekę babkę jogurtową z przepisu Gosi76.Już siedzi w piecyku. Najlepszy mnie zeklnie, bo,,ma zamiar się odchudzić", ale co tam-jutro zacznie.
strucle z makiem z ciasta drożdżowego (a nie krucho-drożdżowego). Pyszne i puszyste mi wyszły, ale niestety obie pękły i odlazła skóra (piekłam bez zawijania w papier)
dzisiaj panie odebrały 5 tortów angielskich na Komunie...Teraz wykańczam kolejnych 5 na jutro rano...Do tego upiekłam już 2 rafaello,2 jabłeczniki,2 orzechowce,1 panią walewską-teraz piecze się druga:) ,a potem jeszcze 3 rolady śmietanowe i 2 serniki...Byłabym zapomniała: jeszcze 3 panią walewską muszę zmontować-rodzinka się domaga:D
Dokładnie. Podziwiam hope30, że piecze takie ilości. Ja po tych kilkunastu godzinach w kuchni, mam dość...i jak co roku zarzekam się, że...nigdy więcej dla kogoś piec nie będę. A potem...asertywność idzie na bok, i piekę, piekę, piekę... .
ja dziś upiekłam ciasto czereśniowe z przepisu http://wielkiezarcie.com/recipe33185.html,tylko ja przed nałozeniem owoców posypałam wiorkami kokosowymi,nie chcialam żeby za bardzo owoce opadły
Malinko ale piękne te Twoje ciacha:) córki nie ma w domu i nie miał kto upiec biszkoptu,więc postanowiłam sama zrobic ciacho biszkoptowe ze śmietaną i truskawkami. Oczywiście wyszedł zarąbisty zakalec, ale co tam! liczy się chęć, mężowi smakuje Mnie się udaje tylko sernik wiedeński i szarlotka sypana Wkn.
Wczoraj pierwszy raz robiłam gofry w tym sezonie. Podałam z marmoladą, bitą śmietaną i wiórkami czekolady. NIestety owoców brak truskawki zakończyły sezon w ogrodzie, więc była marmolada.
witaj Krysiu, bardzo czesto robie Twoje ciasto maslankowe, bylo juz z rabarbarem i truskawkami, z jablkami, z jablkami i rabarbarem (mialam za malo owocow), z jablkami i truskawkami, a ostatnio z czeresniami, zabralam na grilla, poszlo natychmiast, nawet faceci, ktorzy nie jedza slodkiego brali dokladke, jest pyszne, wilgotne, nie za slodkie, bardzo dziekuje za przepis, serdecznie pozdrawiam Ula
Uła, Twoje zdjęcie jest tak apetyczne i tak rozświetlone, że zaraz lecę do kuchni ususzyć bezę na deser - akurat mam 3 białka, które zostały z wczorajszej tarty :)
Proszę bardzo,kiedyś piekłam z innych przepisów i mi nie wychodziły,ten znalazłam na innej stronce upiekłam i się nie zawiodłam wyszło pięknie.Piekłam już kilkakrotnie ,przeważnie z jabłkami ,a teraz spróbowałam z wiśniami i też wyszly piękne fale .Ciasto jest pyszne ,u mnie znika bardzo szybko,na weekend znów będę je piekła.Pozdrawiam.
FALE DUNAJU
5 jaj /białka ubić 1 margaryna 20 dkg cukru pudru 30 dkg mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Margarynę ,cukier puder,żółtka zmiksować,do tego dodać mąkę z proszkiem na końcu ubite białka. Podzielić na dwie równe części ,do jednej dodając 4 łyżki mleka i 2 łyżki kakao.Wylać ciasto ciemne na jasne. 1/2 kg jabłek pokroić w plastry.Jabłka ułożyć blisko siebie w cieście na stojąco i upiec. /40 minut 180st./ Krem:
1 margaryna lub masło 1/2 litr mleka 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 2 czubate łyżki mąki pszennej 2 " " " ziemniaczanej można 1 żółtko ugotować jak budyń Przestudzony utrzeć z masłem i wyłożyć na chłodne ciasto wierzch udekorować polewą lub startą czekoladą
Uwaga: kroić w przeciwnym kierunku jak są ułożone jabłka..wówczas wyjdą te fale,
Miałam suszyć bezę, ale nie zdążyłam jej zrobić. Na szczęście białka mogą poleżeć w lodówce nawet kilka dni. Piekłam więc na słono frankfurterki w cieście drożdżowym - zostały spałaszowane na późne śniadanie, a reszta na wczesną kolację.
Makusiu, dzisiaj upiekłam Twoje rogaliki z 1 kg mąki, normalnie poezja smaków. Tata w nocy jedzie na ryby i już zapakował sobie odpowiednią ilośc , dla siebie i kolegi:) Częsc nadziałam marmoladą wielosmakową , a resztę dżemem morelowym, wyszły pyszne:)
Żeby one były tylko drogie, to jeszcze można by przeżyć. Ale w tym roku ze względu na niestabilną pogodę, częste deszcze i dużą wilgotność maliny pleśnieją w zastraszającym tempie :( Strach kupować. Można tylko pozazdrościć osobom z własną działką, które mogą same zebrać z krzaczka świeże owoce.
Krysiu, a czy podzielisz sie z nami przepisem, bardzo prosze, bo ciasto wyglada bardzo yummy... sprawdzalam na blogu, ale tez nie ma, serdecznie pozdrawiam ula
No popatrz Ulu, a ja od trzech dni nie mogę wejść na własny blog :(
Oczywiście że się podzielę :) Za chwilkę wkleję przepis
to jest takie półkruche, z dodatkiem smalcu. Na 4 szklanki mąki (i ciut więcej) jest ok. 200g margaryny, 125 g smalcy, 3 płaskie łyżki śmietany i 3 jaja (całe). Wyrabiał malakser wszystko. Ciasto jest delikatne, w środku miękkie a wierzch lekko chrupki. To jest taki smak mojego dziciństwa. Starzeję się chyba i robię się jakaś taka sentymentalna
edit: zapomniałam o proszku do pieczenia : 1,5 łyżeczki
No, muszę Ci napisać, że zanim zobaczyłam to edit, pomyślałam "no, durna i ślepa jestem, nie potrafię już odróżnić ciasta proszkowego od ciasta na proszku" Ale na szczęście znalazłam dopisek hihi :)
Smalec w ciastach bardzo lubię, kilkanaście lat temu budził we mnie niezmienne obrzydzenie, choć pałaszowałam go ze smakiem w ciastach, nie mając pojęcia, że tam siedzi, a nikt mi o tym na wszelki wypadek nie powiedział :) Teraz sama go używam do wypieków i bardzo chwalę.
Gdybym mieszkała w wieloosobowej rodzinie, chyba nie wychodziłabym z kuchni - miałabym pełne usprawiedliwienie dla codziennego pieczenia słodkości :) To jest jednak wielka przyjemność, zrobić coś samemu, zamiast kupować w cukierni :)
Witam w nowym wątku, u mnie dzisiaj chlebek orkiszowy z ziarnami słonecznika.
Chciałam skomplementowac chleb Tineczki, a tu już wątek zamknięty. Świetnie ten chleb wygląda. Ale uwierz mi Grażynko, że chleb na zakwasie, wcale nie wymaga dużo pracy., raczej czasu na to aby chleb wyrósł. Moim zdaniem, chleb na zakwasie jednak lepiej smakuje niż na drożdżach. Jest przede wszystkim dłużej świeży. Ja do zakwasu podchodziłam niczym pies do jeża, aż do pewnego momentu, kiedy wreszcie się przełamałam. No i , przepadłam. Teraz tylko chleby na zakwasie, głównie z mąką razową: żytnią lub pszenną.
Krysiu, ja hoduje zakwasy, uwielbiam chleby na zakwasie. Ten chleb co pokazalam w poprzednim watku, to awaryjny, jak nie mam czasu na planowanie i czekanie, sam sie robi:)))
Do umycia jedna miska i 2 formy tylko:)
Nic .. absolutnie nic ... przez 14 dni mam zakaz dochodzenia do miksera i piekarnika .. :)
Ostatni mój wypiek to .. ciasto budyniowo - jabłkowo - galaretkowe ....
1/3 nie zjedzona wylądowała w ... smietniku ... !!!!
Kwestia smaku .... mojego .. :)
piernik na szybko, bez jajek, z mojego ulubionego przepisu bazującego na kefirze
http://wielkiezarcie.com/recipe7471.html
z rodzynkami, posypany płatkami migdałowymi
Ja dziś poszalałam :-)))))
Upiekłam chlebek ,(z koniecznosci ,bo w sklepie poszaleli ludzie .....zabrakło pieczywa chyba w Koszalinie wieć się upiekł.)
,ciasto -biszkoptowy jabłecznik z lukrem, a w piekarniku siedzi karkówka na słodko-kwaśno na jutrzejszy obiadek .
noooo i biszkopt na torta (narazie stoi sobie suchy :-))
Dzisiaj upiekę mój "idealny sernik" http://wielkiezarcie.com/recipe58611.html
Muszę Wam się przyznać, że przez wiele lat szukałam przepisu, który w efekcie byłby tym, czego oczekuję od sernika. Nie lubię takich mocno zbitych czy suchych albo lekko biszkoptowych. W moim mniemaniu "idealny", to taki, który ma delikatną jak bita śmietana konsystencję. Mimo to nie jest mdły i co ważniejsze jak się zje jeden kawałek, to zaraz potem tęskni się za następnym
Ja dziś znów piekłam chleb pszenny na zakwasie żytnim, dwa bochenki tym razem. Mój zakwas dobrze się sprawuje :)
Piekłam rogaliki http://wielkiezarcie.com/recipe61035.html, bardzo dobre !!!
czeski wiejski chleb na zakwasie. Dwa bochenki
O joj! Jaki piękniasty i dorodny. Czy to jest taki gatunek, który jest lekko wilgotny? Gratuluję wypieku Jakie mąki zastosowałaś? Ciasto wyrabiasz ręcznie?
to jest taki codzienny chleb, tylko ja dodałam mąki razowej pszennej i żytniej. Wilgotne to są chleby typowe razowe, szczególnie te pieczone na zaparce.
Ciasta nie wyrabiam ręcznie. Mam reklamowanego wcześniej na WŻ, kMix Kenwooda
a chleb jest bardzo pyszny. Właśnie kończymy jeść pierwszy bochenek :)
Dziękuję za odpowiedź. O "zaparce" nie miałam zielonego pojęcia więc musiałam sobie poczytać, bo nie wiedziałam o czym mowa Człowiek ciągle się czegoś uczy.
kMix jest obłędnie piękny - od kilku miesięcy zastanawiałam się, czy jest wart swojej ceny. Masz do niego jakies przystawki?
oprócz trzech różnych mieszadeł, nie mam już nic innego. Ale i nie są mi potrzebne, bo mam np, maszynkę do mięsa z przystawkami, którą musiałabym gdzieś "uprzątnąc" . Makaronów nie robię sama, bo jestem zbyt leniwa więc też zrezygnowałam z przystawki.
Ale sam robot sprawuje się wspaniale. Szczególnie, jeżeli chodzi o ciasta drożdżowe i chlebowe (ja pieke tylko chleby na zakwasie), które sprawiają najwiecej "kłopotu". Stoi sobie w jednym miejscu już na stałe, bo jest pioruńsko ciężki. Gorąco go polecam
i dzisiaj na śniadanie sobie pojadłam . Tak samo smaczny jak wczoraj
http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=32244
Po kilku tygodniach pieczenia szarlotek w końcu się zbuntowałam :) Dziś czekoladowa ekstaza i do tego lody waniliowe.
U nie dziś wyjątkowo sporo się piecze: sernik z rosą, ciasto marchewkowe z masą budyniową i babka cytrynowa z lukrem. Jeszcze chleb muszę upiec bo się skończył.
ciastka lniano-owsiane
http://wielkiezarcie.com/recipe54809.html
Ja tradycyjnie chleb, a na niedzielę robiłam ptasiemleczko Ilki76.
na niedzielę było ciasto drożdżowe z suszonymi śliwkami
a dzisiaj na szybkiego upiekłam tartę, na cieście orzechowym, ze śliwkami zalanymi kremem orzechowym
wczorajsza tarta została rozkrojona
na niedzielę było ciasto drożdżowe z suszonymi śliwkamia dzisiaj na
poproszę przepis na drożdżowe z suszonymi śliweczkami :)szybkiego upiekłam tartę, na cieście orzechowym, ze śliwkami zalanymi
kremem orzechowym
musisz szukac na blogu Krysi,
podaje link na ciasto:
http://krystyna9.livejournal.com/24234.html
Dzięki Ulu za pomoc i podanie linka. Gdybym to zrobiła ja, to zaraz by mi zarzucono reklamę. Właśnie dlatego usunęłam link z mojego profilu.
Ja traktuję ten blog właściwie jako taki własny, ilustrowany notatnik kulinarny i tak o nim mówię.
musisz szukac na blogu Krysi, podaje link na
dziękuję za link :)ciasto:http://krystyna9.livejournal.com/24234.html
chleb na zakwasie, z siemieniem lnianym
czy ja dobrze widzę, że jest z mąką razową ? Podpowiedz mi proszę, jakie proporcje brałaś mąki, zakwasu i siemienia . Ślicznie wygląda Twój chleb. Ma takie równe dziurki na przekroju
Krysiu, naprawdę bardzo chciałabym Ci odpowiedzieć na to pytanie :)
ale nijak nie jestem wstanie, wczorajsze pieczenie chleba to była czysta impowizacja
zakwas żytni, mąka żytnia 720 + mąka pszenna 2000 i bardzo duża ilość świeżo zmielonego siemienia
umorduję Cię pytaniami. Myślałam, że siemię dajesz takie całe a tu czytam, że mielone. W czym je zemleć ? Mam młynek do kawy taki elektryczny. Da radę ? A może sypnąć takiego całego ziarna ? Piekłaś z całym kiedyś ?
całym posypałam chleb, do środka zawsze daje zmielone
a mielę w młynku do kawy, tyle ile potrzebuję, bo podobno ze zmielonego szybko ulatniają się te dobre właściwości, można je przechowywać w dobrze zamkniętym słoiku w lodówce przez kilka dni, ale ja wolę mielić na bieżąco
jak najbardziej można sypnąc całe ziarna, ale ponownie, podobno organizm lepiej wchłania te dobre właściwości siemienia ze zmielonych ziaren :)
Bardzo dziękuję Ci za odpowiedź. Koniecznie muszę spróbować z tym siemieniem.
Holly, piękny chleb! Gratuluję! Następnym razem pospisuj wszystko i zapakuj do swojej książki, bo takie cudeńka powinny iść w świat . Co cenniejsze zauważyłam, że pomyślałaś o tym aby wspomnieć o typie mąki. Często spotykam się z przepisami, że autor wymienia jedynie nazwę np. mąka orkiszowa a przecież są rózne orkiszowe. To bardzo cenne informacje. Też chętnie pokuszę się na Twój chlebek
dziękuję Smakosiu :) obiecuję zapisać proporcje przy następnych pieczeniach
ja mam przed sobą silną akcję muffinową - kakaowe z nadzieniem serowym, kakaowe z nadzieniem z gruszkowej marmolady i cytrynowe. tych cytrynowych to się najbardziej obawiam, bo jeszcze nie robiłam :)
ja dzis nie pieklam ale robilam jeden przepis z WZ i to jest ciasto na zimno.
malutkie co nieco. Ciasteczka pomarańczowe w czekoladzie
i dzisiaj rano upiekłam jabłka w cieście, nadziewane macerowaną w koniaku żurawiną
ośliniłam komputer
Od dłuższego czasu nie piekłam chlebka, dzisiaj dyniowy, juz pachnie w całym domku:)
wczoraj piekłam razowy (na zakwasie, a jakże) z dodatkiem siemienia, otrąb prażonych i ............. i z 1/2 łyżki octu balsamicznego. Baardzo smaczny
Ocet balsamiczny.. hmm ciekawy smak;) Czy jest wyczuwalny w chlebie?
nie, nie jest. Ocet balsamiczny który ja używam jest dosyć gęsty i ma brunatną barwę. I nie ma zapachu tego octowego. Nadaje za to piękny kolor chleba.
Krysiu, czy prażenie otrębów zmienia smak chleba? Robisz to na suchej patelni?
ja jestem z tych, co to nie lubią się narobic i po prostu kupuję takie prażone w sklepie :) . Bardzo lubię zapach tych otrąb i to że zmieniają kolor ciasta. Ciasto jest po prostu ciemniejsze. W kilku moich przepisach na ciasto (z owocami one były) też użyłam tych otrąb prażonych i baaaaaaaaaardzo te ciasta rodzinie smakowały. Niby słodkie a takie trochę wytrawne było
Dziękuję za odpowiedź. Natchnęłaś mnie i pomyślałam sobie, że jak będę piekła chleb, to się trochę wysilę i uprażę te swoje otręby na suchej patelni. Ciekawe czy wyczuję jakąś różnicę w smaku chleba...?
A ja jestem załamana. Wczoraj wyjęłam mój zakwas z lodówki, żeby go trochę dokarmić i postawiłam go na stole w kuchni, żeby się troszkę ogrzał a on się po prostu zepsuł. Taki zapach jak sfermentowane wino. Ale nie poddam się dziś robię nowy. Może to ta mąka coś nie taka.
Ja dzis bede robila tort espresso - mus z amaretini ciekawe czy mi wyjdzie to bedzie premiera dla mnie
drożdżowe o smaku pomarańczowym
Na piątkowe andrzejki było ciasto z bułką Ilki76 :)
rogaliczki krucho - drożdżowe
Dwukolorowe z owocami skopolendry...
Ajc.. jakie smakowite..;D Napatrzę się chociaż;)
Ja upiekłam wczoraj muffinki z jabłkami, cynamonem i miodem. Właśnie parzy się kawka i będą muffinki do kawy. Przepis znalazłam na ostatnio znalezionym fajnym blogu www.nagrabinie.blogspot.com .
piegowate z musem brzoskwiniowym. Lekkie i pyszne
ciasteczka adwentowe
Od dziś rozpoczęło sie u mnie wielkie pierniczenie.
Pierwsze do wypieku stanęły pierniczki typu " Lebkuchen " - tradycyja ich wypieku przybyła z Niemiec.
Są one mięciutkie, rozpływające się w ustach, z cytrusową wyraźną nutą, nie wymagające długiego leżakowania.
Wyglądają obłędnie, ale nie znalazłam ich w Twojej książce kucharskiej. Czy zdradzisz przepis na te cuda? Mam hyzia na punkcie pierników.
Wyglądają obłędnie, ale nie znalazłam ich w Twojej książce kucharskiej.
Równie obłędnie smakują ... :)Czy zdradzisz przepis na te cuda? Mam hyzia na punkcie pierników.
A możemy prosic o przepis?
na blogu Dorotus jest przepis (klik)
Dziękuję Krysiu.
Dziękuję za przepis. Czuję, że będzie to 3 rodzaj pierniczków w tym roku :)
Dziś drugi dzień pierniczenia. Tym razem zmierzyłam się z pierniczkami rónież z blogu Dorotus o nazwie " Pierniczki jak alpejskie "
Zrobiłam je z nadzieniem różanym :)
W przeciwieńswie do pierniczków jakie robiłam do tej pory, te są bardzo miękkie.
Keksik
Ja dziś, na życzenie synka, "mamo babećki, ćaśto lobimy", piekę muffinki pomarańczowe z czekoladą.
Kochana mamusia, z Ciebie
Ja dziś upiekłam a raczej usmażyłam oponki:)
A u mnie dziś piernik polany czekoladą. Miał być z orzechami ale zapomniałam kupić.
Takiego cudaka upiekłam wczoraj ;). Co wpadło w ręce to lądowało na cieście. I tak dżem z owoców leśnych wymieszany z nutellą, posypany jest orzechami laskowymi i polany budyniem cappuccino
Krysiu, już kiedyś prosiłam, abyś wstawiała zdjęcia poprzez "bibliotekę obrazów" , czy możesz się do tej prośby zastosować??
Madziu, to po prostu usuń to zdjęcie i po kłopocie będzie
Tydzień temu sernik idealny Smakosi http://wielkiezarcie.com/recipe33132.html, zdjęcia będą jutro
wczoraj był razowiec
Nie pamiętam kiedy jadłam chlebek( dieta) dzisiaj upiekłam razowy z orkiszem...pycha, zjadłam z powidłami śliwkowymi, z własnej spiżarki:)
jutro rano chlebek wg przypisu pyszny chlebek a w piątek sypaną szarlotkę
Oj szarlotka........... jak to pysznie brzmi:)
ja dziś piekę ciasto całoroczne z jabłkami
Jutro dzień Babci, po jutrze dzień Dziadka.. trzeba coś słodkiego... chyba serniczek jogurtowy zrobię.
sernik pomarańczowy
i zwykłe drożdżowe
smażone, nie pieczone. Krążki drożdżowe. Tu dopiero co wyjęte ze smażenia
a tu już w cukrowych ubrankach
A u mnie bułeczki pszenne "nocne" i drożdżowki z marmoladą różaną.
U mnie w sobotę była twarogowa zebra http://wielkiezarcie.com/recipe17696.htm
Teraz smażę gniazdka http://wielkiezarcie.com/recipe32406.html i zaraz jadę z nimi do babci.Niestety dopiero dzisiaj:(
Wczoraj było ciasto z jabłkami w budyniu i z bitą śmietaną, a dziś będę smażyła pączki. Z różą.
Pączki z różą.............mniammmmm
U mnie dzisiaj bułeczki razowe, z mąki orkiszowej:)
u nas dziś sernik na zimno
u nas dziś sernik na zimno
To logiczne bo sernika na ciepło się nie jada. Co innego szarlotka....chodziło mi bardziej o to że bez pieczenia taki ze śmietany kremówki serków i z galaretką
chodziło mi bardziej o to że bez pieczenia taki ze śmietany kremówki
Wiem, wiem... oczywiście żartowałem ;)serków i z galaretką
Dzisiaj na szybko gofry z bita smietana & dzemem wisniowym
U mnie właśnie się piecze sernik na murzynku....Zobaczymy,co wyjdzie;)
Biała Dama hula mi od wczorajszego wieczorku po lodówce ...
Zapraszam wszystkich Pozytywnych .....siadajcie ze mną ....::))
Oj, Megusiu...ale kusisz:))))
'' Katrzynka '' fota i konsumpcja jutro .... zapraszam .. :)
dziś była u mnie premiera w pieczeniu pączków, piekłam " Donuts " wg ilki76 http://wielkiezarcie.com/recipe56129.html
Mialy byc paczki ale jak zobaczylam ten przepis nie moglam sie oprzec wiec beda "donuts"
Polecam - są szybkie do wykonania i naprawdę smaczne :)
Zrobione i sa pycha, wszyscy objedlismy sie goracymi. Kilka paczkow zrobilam z tego przepisu i tez wspaniale.Polecam goraco
http://wielkiezarcie.com/recipe56688.html
Po długiej przerwie pora przeprosić się z piekarnikiem :) właśnie piecze się mały, szybki serniczek http://wielkiezarcie.com/recipe65221.html
U mnie dzisiaj szrlotka wyborna - pycha
Ja dzisiaj nie piekę.... spróbowałam po raz pierwszy przepis na Milky Way:
http://wielkiezarcie.com/recipe46585.html
wczoraj było kalarycznie dziś dietetycznie :)
upieczone zostały bułeczki na śniadanie - Protal : http://wielkiezarcie.com/recipe56668.html
Ciasto makowe wczorajszej jubilatki pani Teresy Marcjan http://wielkiezarcie.com/recipe37900.html
Bardzo dobry sposób na wykorzystanie sporej ilości białek.
Wyjątkowo zdrowy wypiek u mnie: muffinki orkiszowe z jabłkami i żurawiną. Na jutro planuję chlebek otrębowy z serkami wiejskimi, ciekawe jak to będzie smakowało...
Też mam ochotę na taki chlebek, trzeba będzie upiec;)
A u mnie muffiny pomarańczowe;)
Piernik kawowo-kokosowy
z utylizacji białek powstło takie puchate coś, o smaku makowo-morelowo-migdałowym
U mnie dzisiaj http://wielkiezarcie.com/recipe11738.html. Mam bardzo dojrzałe banany, mało czasu i dużą ochotę na słodkie :) więc będzie idealne.
Sernik protal..pycha:))
ja poszlam wczoraj na latwizne i mam ciasto z paczki gotowa mieszanke hehe
Ja dzisiaj upiekłam ciasto piaskowe i wuzetkę.
Zostawiłam po kawałku w domu, resztę zabieram do szkoły i pędzę na Walentynkową dyskotekę
Makusiu pozdrowionka dla Wszystkich, a dla najsłodszej Zuzi buziaczki i balonik
Dziękuję, Zuza lubi baloniki, trafiłaś w dziesiątkę! Udanej zabawy:)
smażone nie pieczone. Pączki z ciasta z dodatkiem maślanki
Na sam widok ślinka leci.... poczekam na tłusty czwartek:)
a u mnie ani nie pieczone, ani nie smażone a gotowany - sernik na herbatnikach w/g Mońci http://wielkiezarcie.com/recipe20750.html
Jak wrócę do domu zaplanowałam szarlotkę razowo-orkiszową. Zobaczymy co będzie z tych planów.
Nie piekłam chyba jakiś miesiąc...
Na 1/2 części biszkoptu krem karpatkowy,brzoskwinie i galaretka, a na drugiej również karpatkowy, moczone w amaretto suszone śliwki i na to polewa czekoladowa...
sushi
na po obiedzie, już nasmażyłam krążków drożdżowych
A ja wczoraj upiekłam Mazowsze,
mmmmmmmm smak dzieciństwa.
Co to takiego? brzmi zagadkowo:)
To poczciwy stary miodownik z masą grysikową,
przepis znalazłam u użytkownika iwonaz2809.
To faktycznie "poczciwy" ale nazwa Mazowsze mnie zmyliła:) Uwielbiam takiego "miodowca"..smak dzieciństwa;)
Na sobotę i niedzielę był sernik idealny smakosi i trzy bit.
Dzisiaj upiekłam szybkie i łatwe ciasto drożdżowe:)
krrrrrrrrrrrrrrrucha szarlotka z razowej mąki. Superrrrrrrrrr chrrrrrrrrrrrupiąca wyszła
placek z wiśniami i leciutkim kremem
Wczoraj zarobiona a dziś upieczona " Brioszka maślana " http://wielkiezarcie.com/recipe64098.html
Pączki, pączki, pączki
keks na białkach pozostałych od pączków. A w śodku: suszone: żurawiny, śliwki i brzoskwinie. Do tego dołączył kandyzowany imbie, figi i daktyle. Całość mocno podlana żurawinówką
Wygląda bardzo apetycznie , ja po tłustym czwartku, to mam z pół roku z głowy
U nas dzisiaj powtórka pączków, tym razem w moim wydaniu z 1/2 kg mąki, wyszły mi wspaniałe:)
Wygladaja wspaniale az slinka leci
Wczoraj zrobiona,dzisiaj tylko fotki mi zostaly.
Wcale się nie dziwię..sama bym zjadła:)
Możesz podać z jakiego przepisu robiłaś ??
Z tego http://wielkiezarcie.com/recipe59569.html,,,,, mniammmm
Dziękuję :)
śliniak muszę sobie chyba kupić bo ślinka leci jak patrzę na tą pychotkę....... mniam
Dziś po raz pierwszy upiekłam chlebek żytnio - orkiszowy na zakwasie
Troszkę mi z wierzchu popękał ale jest smaczny - z prawdziwej mąki , bez polepszaczy i spulchniaczy.
Jednak jeszcze długa droga przede mną w nauce pieczenia chleba.
Nie ważne że popękany, liczy się smak, domowego chlebka;)
http://wielkiezarcie.com/recipe12054.html ciasto na dzisiejsze urodziny Taty w formie torcika, udekorowałam różyczkami z kruchego ciasta.
chleb razowy,szarlotka sypana i placki pod karpatke
jabecznik - był podany z lodami ..... pycha
Nie limetko,moje ciasta sa bardziej light do tej szarlotki uzylam tylko 5 lyzek cukru i 5dag masla
ja nie pytałam ciebie czy podałaś z lodami tylko sama tak zrobiam
Ok teraz rozumiem
Ciasto babka z suchym makiem z nuta pomaranczy
http://wielkiezarcie.com/recipe27769.html Pyszne ciasto na niedzielę,ale już połowy nie maaaaa...
Dziś upiekłam ciastka z przepisu przyjaciółki, nadziewane marmoladą i czekoladą. A ciasto to tylko trzy składniki: mąka, piwo, margaryna... pyszne.
bardzo ładne kubeczki :)
Dzięki, moje ulubione.
Dziś chlebek żurkowy i brownies mocno czekoladowe z kremem krówkowym... pycha...
dziś upieczone - Bułeczki Petit Pains Au Lait w/g issimy jeszcze pachnie w całym domu :)
polecam http://wielkiezarcie.com/recipe65896.html
dziś keks na białkach w/g Krystyny911 http://wielkiezarcie.com/recipe66602.html
karpatkę
tiramisu
Jutro będą gofry z bitą śmietaną i musem jagodowym. Chlebek pszenno-żytni będzie na rano, już nastawiony zaczyn na jutro.
z jakiego przepisu ten chlebek bedziesz piekla?
Z tego przepisu http://wielkiezarcie.com/recipe33125.html robiłam już wiele razy i zawsze pyszny wychodzi, Z tego przepisu mam dwa spore bochenki.
dziekuje
Cały weekend piekłam ciastka Żanetki,wyszły super!
http://wielkiezarcie.com/recipe67196.html
piernik z marmoladą
Kruche ciasteczka z mielonymi migdałami i olejkiem migdałowym,z książki Nigelli,pyszne,piekłam już je nie raz.
Skusiłam sie na http://wielkiezarcie.com/recipe62582.html
Piekłam pierwszy raz i wyszły :))) Dzieci zachwycone :)
właśnie wyjęłam z piekarnika cytrynową struclę z twarogiem i kruszonką
ładnie pachnie - próbować będziemy jutro :) a przepis tutaj
Muffiny z truskawkami i piegami z czekolady .
Dzisiejszy sernik inspirowalam sie przepisem Aleksandra1973 Philadelphia torte
dziś rafaello oraz karpatka
Upieklam styropian .... i wszystko ok .. tylko nam nie smakuje ...... :)
Ciacho do wydania .. komu ? komu ? komu ??
Pozdrawiam serdecznie wszystkich łasuszków i łascuchów... :)))
Ja coś dzisiaj spać nie mogłam, więc z nudów- chłopaki śpią- piekę babkę jogurtową z przepisu Gosi76.Już siedzi w piecyku. Najlepszy mnie zeklnie, bo,,ma zamiar się odchudzić", ale co tam-jutro zacznie.
drożdżowa baba była wczoraj
a dzisiaj pączki usmażyłąm
i przekrój pączka
Właśnie dzisiaj myślałam o Tobie.... brakowało mi Twoich słodkości w wątku:)
Ale pysznosci az slinka leci mniam zjablabym takiego paczka.
Bomba wg Alll- cały tydzień będziemy ją jęść, bo taka bombowo wielka ;)
http://wielkiezarcie.com/recipe52727.html
Dopisano 11-04-11 13:00:20:
Zastanawiam się, czemu nie mogę wejśc w link, który podałam przed fotką. Co zrobiłam nie tak? Może ktoś mi podszepnie słówko, co się stało.OOO kurcze...ale smakowita;))
Allle apetyczna!!! Ciągle mam w zamiarze zrobić tą bombę;)
Na weekend miałam kruche babeczki z nadzieniem serowo-jagodowym z galaretką.
Link uaktywniłam, TUTAJ jest instruktarz jak wstawiać link aktywny:)
Dziękuję :) Niby proste, ale nie pomyślałam o tym, jak link wstawiałam.
Miłego dnia makusiu!
:)
Dziś piekłam ciasto jogurtowe z dżemem truskawkowym, pyszne było i będzie powtórka z konfiturą z jagód.
serniczek z brzoskwiniami dla koleżanek i tort napoleoński mojego pomysłu:)
A obiecany przepis to gdzie ??:)
tort kawowo-orzehowy
Dzisiaj prawie sam zrobil muffinki moj syn z przepisu http://wielkiezarcie.com/recipe62582.html
ślimaki drożdżowe w/g agness http://wielkiezarcie.com/recipe31763.html
Bardzo smaczne - polecam !
Dobrze że jestem pojedzona apetyczne te ślimaczki:)
W piatek pieklam chleb na zakwasie i murzynka kremem budyniowo bananowym
Upiekłam ciasto pijana śliwka wg Ireny Sikory http://wielkiezarcie.com/recipe9781.html- nieco je zmodyfikowałam. Acz polecam, bo jest przepyszne!
U mnie po raz kolejny sernik z brzoskwiniami smakosi.
u mnie Rafaello
Ale pysznie wygląda, z jakiego przepisu robiłaś to ciasto?
Szarlotka na kruchym ciescie z prazonymi jablkami i cynamonem.
Skończyłam pijaka .... siedzi już w lodówie ..
Jutro wykańczam mone cherie ..... !
Cudowne chwile w kuchni pachącej czekolądą i rumem ....
Tylko wyciągnij alkohol z lodówki
sernik przekładany upiekłam
To sernik z Pani przepisu?
po pierwsze, mam na imię Krystyna a nie Pani.
A przepis na sernik zaraz wstawiam
Super takiego sernika jeszcze nie jadłam więc chętnie upiekę. Smakowicie wygląda:)
dwukolorowe ciasto z owocami-skopolendry
Zabieram się za serniczek dietetyczny http://wielkiezarcie.com/recipe61930.html, może jutro wstawię fotkę:)
Na święta był sernik z brzoskwiniami, babka tulipan i ciasto kawowe.
Dziś z racji poświątecznego weekendu nic nie piekę. Bedzie budyń czekoladowy.
U nas dzisiaj Karpatka.
Mniammmmmmmm, nie jadłam karpatki ...hmm nie pamiętam nawet;/
Babka czekoladowo-kokosowa z polewa czekoladowa.
trójsmakowy biszkopt z kremem śmietankowym i galaretką
strucle z makiem z ciasta drożdżowego (a nie krucho-drożdżowego). Pyszne i puszyste mi wyszły, ale niestety obie pękły i odlazła skóra (piekłam bez zawijania w papier)
Ja dzisiaj upiekłam budyniowiec:) jajka ze wsi od sąsiadki mojej babci.
Wyszło przepyszne i lekkie jak puszek.
Na szybko,brownie,pysznie czekoladowe ciasto.
Bajaderki w wersji mini w polewie czkoladowej maczane w kokosie i orzechach oraz ciasteczka kocie oczka.
Dziś nastawiam zaczyn na chleb 3-dniowy, do tego drożdżówki z jagodami i serkiem.
Witam, u mnie tort w stylu angielskim
babka i ciasto z rabarbarem
Bułeczki " Kajzerki " wczoraj upieczone - dziś zjedzone na śniadanie ale jeszcze zostało :)
Polecam - bardzo dobre , a przepis tutaj
Na prośbę rodzinki dziś będzie kremówka.
Bez pieczenia, ale przynajmniej bez wyrzutów sumienia
http://wielkiezarcie.com/recipe61930.html
dzisiaj panie odebrały 5 tortów angielskich na Komunie...Teraz wykańczam kolejnych 5 na jutro rano...Do tego upiekłam już 2 rafaello,2 jabłeczniki,2 orzechowce,1 panią walewską-teraz piecze się druga:) ,a potem jeszcze 3 rolady śmietanowe i 2 serniki...Byłabym zapomniała: jeszcze 3 panią walewską muszę zmontować-rodzinka się domaga:D
Ach Ty pracusiu
Jesteś wielka !!! Podziwiam i chylę czoła :)
Podziiam Cię ,ja piekę maksymalnie 3 ciasta,to potem mam wszystkiwgo serdecznie dość! Mam tylko nadzieję,że ktoś Ci pomaga,pozdrawiam
Tort w stylu angielskim, sernik wiedeński, orzechowiec, ciasto kokosowo-ananasowe, ciasto pijana śliwka i bananowiec.
Podziwiam, pewnie "opiekasz" jakąś Komunię?
Dokładnie. Podziwiam hope30, że piecze takie ilości. Ja po tych kilkunastu godzinach w kuchni, mam dość...i jak co roku zarzekam się, że...nigdy więcej dla kogoś piec nie będę. A potem...asertywność idzie na bok, i piekę, piekę, piekę... .
Na dzisiaj różyczka upiekła biszkopt z ptasim mleczkiem, o smaku truskawkowym.
sezon na ranarbar otworzyłam. Ciasto ucierane z rabarbarem w otoczce malinowej galaretki i z posypką kokosową
zwykły pleśniak
Dziś moje ciasto z rabarbarem
biszkopt z masą budynową i pianką kawową
ciasto z rabarbarem
Ciasto z jabłkami
ciasto poduszki upiekłam
i ukroiłam kawałek gorącego ciasta
ale super wygląda.....masz talent Krystyno, gratuluję! a gdzie mogę znaleźć przepis na to ciasto?
Bardzo Ci dziękuję za miłe słowa. A przepis możesz znaleźć T U T A J (klik)
placek z rabarbarem
najnowszy mój wytwór: ciasto marchewkowo- kokosowe
Maślankowe z truskawkami i z rabarbarem, posypane dużą ilością kruszonki
Chlebuś pszenny:)
Ciasto amerykańskie
Ciasto Shrek - pyszne!:)
Ciasteczka kocie oczka i ptasie mleczko z mleka skondensowanego i galaretek:)
bułki z otrębami i płatkami owsianymi i ciasto z rabarbarem
Moje kruszonkowe, połowa z truskawkami, połowa ze śliwkami
http://wielkiezarcie.com/recipe22029.html
Dziś upieczone kopytka krucho - drożdżowe http://wielkiezarcie.com/recipe66311.html, jutro będzie jak znalazł do kawki i herbatki ...
bułeczki drożdżowe z truskawkami
Ja upieklam cuszime - ciasto truskawkowe.
W sobotę piekłam ciasto na maślance z truskawkami,rabarbarem i kruszonką.
rolada z masą śmietanowo-truskawkową. Jeszcze masa nie zastygła a już pół rolady nie ma
ja dziś upiekłam ciasto czereśniowe z przepisu http://wielkiezarcie.com/recipe33185.html,tylko ja przed nałozeniem owoców posypałam wiorkami kokosowymi,nie chcialam żeby za bardzo owoce opadły
ja upiekłam wczoraj ,a dziś mamy do kawki
szachownica serowo makowa-przepis u Anek:D
Malinko ale piękne te Twoje ciacha:) córki nie ma w domu i nie miał kto upiec biszkoptu,więc postanowiłam sama zrobic ciacho biszkoptowe ze śmietaną i truskawkami.
Oczywiście wyszedł zarąbisty zakalec, ale co tam! liczy się chęć, mężowi smakuje
Mnie się udaje tylko sernik wiedeński i szarlotka sypana Wkn.
Ciasto Kokosowe Paszczakowej- jeszcze nie spróbowane, ale wygląda ładnie.
pizza olusi23 i strucle 1 z budyniem i rodzynkami,2 z marmladą jabłkową z jagodami
sernik rosa
Sernik z serków homo na kakaowym spodzie i kakową kruszonką .. ::))
kremówka papieska
Ciasto drozdzowe z truskawkami i rabarbarem oraz pikantne rogale Kasiuli
chleb na zakwasie zytnio pszenny z ziarnami i drozdzowka z morelami i kruszonka z cukrem trzcinowym
na jutro kończe robić torcik śmietanowo-truskawkowy
Jakie to smakowite..mniamm:))
drożdżówka,ciasto z truskawkami Patrycji0-na zamówienie siostry,ciasto z rabarbarem yette
ciasteczka z kleiku ryżowego z dzemem truskawkowym.
Wczoraj pieklam muffinki cytrynowe z suszona zurawina i gorzka czekolada
babka z białek-widelac i biszkopt z masą truskawkową-ireny sikory
Wczoraj pierwszy raz zrobilam tort z bita smitana i truskawkami, wyszedl pyyyyszny, zdjecia nie zdazylam zrobic :(
Wczoraj pierwszy raz robiłam gofry w tym sezonie. Podałam z marmoladą, bitą śmietaną i wiórkami czekolady. NIestety owoców brak truskawki zakończyły sezon w ogrodzie, więc była marmolada.
mocno kakaowy biszkopt, gdzie na gorący wyłozyłam zwykłą kwaśną śmietane i ubrałam całość w truskawki
i w pół godziny po wyjęciu z pieca już można jeść
witaj Krysiu,
bardzo czesto robie Twoje ciasto maslankowe, bylo juz z rabarbarem i truskawkami, z jablkami, z jablkami i rabarbarem (mialam za malo owocow), z jablkami i truskawkami, a ostatnio z czeresniami,
zabralam na grilla, poszlo natychmiast, nawet faceci, ktorzy nie jedza slodkiego brali dokladke, jest pyszne, wilgotne, nie za slodkie, bardzo dziekuje za przepis, serdecznie pozdrawiam
Ula
właśnie skończyłam robić ciasto kolorowe z truskawkami z przepisu ilka76
krążki z ciasta drożdżowego na maślance usmażyłam
Dawno nic nie było pieczone.Z okazji imienin mamy ciasto balowe i sernik bez spodu z polewą czekoladową.
Ciasto puszek z malinami, mniam mniam
niestety, ale mus truskawkowy dostał za mało żelatyny i wypływa mi z ciasta. Powstała wizualna klapa plackowa :(
To się zdarza najlepszym. Ale smakuje pewnie super, więc trzeba szybko spałaszować całą blachę.
Ja dziś będę piekła owoce pod kruszonką.
Biszkopt z kajmakiem, bitą śmitaną i herbatnikami.
Tarta z malinami i poziomkami.
Wczoraj były dwa torty jeden z chałwą i wiśniami, a drugi z bitą śmietaną, jabłecznik z kremem budyniowym i ciasto biszkoptowe ze śliwkami
A dziś będzie babka biało-czarna
Umnie od wczoraj 3 bit
W piątek piekłam skubańca z czerwonymi porzeczkami i wczoraj reszta została popołudniu zjedzona.
Wczoraj rogaliki z powidłami
dzisiaj jagodowe
Bardzo delikatne biszkopty dla dzieciaków. Nowy piekarnik być może sprawi, że porwę się na upieczenie czegoś większego. :) Póki co- drobne formy.
Uła, Twoje zdjęcie jest tak apetyczne i tak rozświetlone, że zaraz lecę do kuchni ususzyć bezę na deser - akurat mam 3 białka, które zostały z wczorajszej tarty :)
Właściwie to wczoraj - tartę razową z malinami i kremem budyniowym
Dzisiaj suszyłam bezę na blat do bitej śmietany.
Baaaaaaaaaaaaaaaaaaardzo apetycznie wygląda. Chętnie bym chociaż kawałeczek skubnęła
Na potrzeby zdjęcia ma niewiele malin, ale najlepiej smakuje, gdy owoce tłoczą się na budyniowym kremie :)
ciasto czekoladowe bez jaj w/g przepisu Blekitnookiej
polecam,szybkie do wykonania i smaczne do pałaszowania :)
http://wielkiezarcie.com/recipe62829.html
Zrobiłaś mi wielkiej chęci... Niestety odnośnik nie działa :(http://wielkiezarcie.com/recipe62829.html
Nie działa, ponieważ Blekitnooka usunęła konto.
ja mam ten przepis zachowany jest następujący:
Skladniki:
1,5 szklanki maki tortowej
1 szklanka cukru
1 lyzeczka sody
1 lyzeczka proszku do pieczenia
3 lyzki kakao
1 szklanka wiorkow kokosowych
6 lyzek oleju
1 lyzka octu
1 lyzeczka cukru waniliowgo albo kilka kropel aromatu waniliowego
1 szklanka zimnej wody
Wymieszac wszystkie sypkie skladniki. Dodac wode, olej, ocet. Mieszac mikserem przez ok. 5 minut. Wlac do formy. Piec ok. 45- 50 min w 180 C.
Podobny przepis podaje widelec
http://wielkiezarcie.com/recipe62528.htmlDziękuję podwójnie :-)
fale dunaju z wiśniami,jeszcze tylko mase trzeba zrobić
Śliczne i apetyczne te fale dunaju...hmmm i te wisienki tak ładnie powtykane mniam :)
a tak wygladają fale dunaju w przekroju
Prawdziwe fale..mniamuśnie to wygląda:))
Malinko proszę podaj przepis na te fale dunaju :))
Proszę bardzo,kiedyś piekłam z innych przepisów i mi nie wychodziły,ten znalazłam na innej stronce upiekłam i się nie zawiodłam wyszło pięknie.Piekłam już kilkakrotnie ,przeważnie z jabłkami ,a teraz spróbowałam z wiśniami i też wyszly piękne fale .Ciasto jest pyszne ,u mnie znika bardzo szybko,na weekend znów będę je piekła.Pozdrawiam.
FALE DUNAJU
5 jaj /białka ubić
1 margaryna
20 dkg cukru pudru
30 dkg mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Margarynę ,cukier puder,żółtka zmiksować,do tego dodać mąkę z proszkiem na końcu ubite białka.
Podzielić na dwie równe części ,do jednej dodając 4 łyżki mleka i 2 łyżki kakao.Wylać ciasto ciemne na jasne.
1/2 kg jabłek pokroić w plastry.Jabłka ułożyć blisko siebie w cieście na stojąco i upiec. /40 minut 180st./
Krem:
1 margaryna lub masło
1/2 litr mleka
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
2 czubate łyżki mąki pszennej
2 " " " ziemniaczanej
można 1 żółtko
ugotować jak budyń
Przestudzony utrzeć z masłem i wyłożyć na chłodne ciasto wierzch udekorować polewą lub startą czekoladą
Uwaga: kroić w przeciwnym kierunku jak są ułożone jabłka..wówczas wyjdą te fale,
a tu fotka jak mi wyszły z jabłkami
jeszcze drugie zdjęcie bo tam nie weszło
Świetnie:)
Przepiękne.....:D Jestem pod wielkim wrażaniem. Aż smak ciacha czuje przez monitor :):):)
Dziękuje za przepis , ciasto wygląda wspaniale i na pewno tak smakuje , muszę je upiec . Równiez pozdrawiam :)
ciasto z morelami
U mnie watykanski chlebek szczescia:)
chlebek super zdrowy w/g best_villain
http://wielkiezarcie.com/recipe54868.htmlBabka cytrynowa.
Na podwieczorek upieczone ciasto czekalodowe w/g widelca http://wielkiezarcie.com/recipe62528.html
a Wczoraj było puszyste ciasto z morelami (zaczął się właśnie sezon)
a dzisiaj jaogodzianki (bo też sezon)
Ciasto drożdżowe z wiśniami.
maślankowiec z przepisu franitas
makowiec na cytrynowym cieście Anes
Miałam suszyć bezę, ale nie zdążyłam jej zrobić. Na szczęście białka mogą poleżeć w lodówce nawet kilka dni. Piekłam więc na słono frankfurterki w cieście drożdżowym - zostały spałaszowane na późne śniadanie, a reszta na wczesną kolację.
U mnie dziś ciasto z porzeczkami i bezą, słodko-kwaśne i orzeźwiające.
dziś upieklam ponownie fale dunaju z wisniami z masą budyniową i pianką cappuccino
upiekłam dzisiaj jagodzianki. Z ciasta drożdżowego na maślance
Makusiu, dzisiaj upiekłam Twoje rogaliki z 1 kg mąki, normalnie poezja smaków. Tata w nocy jedzie na ryby i już zapakował sobie odpowiednią ilośc , dla siebie i kolegi:) Częsc nadziałam marmoladą wielosmakową , a resztę dżemem morelowym, wyszły pyszne:)
Jakie śliczne..skubnę kawałeczek:))) Cieszę się że smakują, niebawem zrobię z mąki razowej, mam nadzieję że będą równie smaczne:)
utylizowałam białka po wczorajszych jagodziankach. Smaczna wyszła mi ta utylizacja
Dzisiaj upiekłam makowczyk:)
przed chwilą wyjęłam z piekarnika ciasto styropian z malinami ,przepis u llilijka
Rogaliki drożdżowe z dżemem malinowo-jabłkowo-jagodowym. Marudy od razu mają lepsze nastroje, dzielnie pomagały przy pieczeniu.
A ja dzisiaj :
- sernik z bakaliami
- kostkę malinową
- ciasto z wisniami i kruszonką z przepisu mariolan76
Jutro we trzy dziewczyny żegnamy się ze starym miejscem pracy, niech reszta ma wyżerkę i długo o nas pamięta. A co!
torcik z kremem z mascarpne z gorzką czekoladą
Wczoraj upiekla jagodzianki pyszne
torcik z kremem z mascarpne z gorzką czekoladą
mam ochotę na kawałeczek takiego torciku :) apetycznie wygląda, widać, że biszkopt jest taki wilgotny !
sfociłam torcik w promieniach słońca
Czy przepis jest gdzieś dostępny, bo nie mogę znalezc?
na razie tylko TUTAJ (klik)
A szukałam i nie mogłam zanalezc. Pięknie dziękuję.
Rogaliki drożdżowe bez jajek z przepisu makusi
Jakie śliczne;)))
a jakie pyszne mmmmmmmmmmmmmmm,makusiu najlepsze rogaliki na świecie
Ciesze się że smakują;))
Dzisiaj babeczki z budyniem, bitą śmietaną i owocami.
czekoladowo bananowe muffins przepis u Malena
Dzisiaj nic nie piekę, mam wolne
Pączusie serowe w cukrowej posypce waniliowej :)
Jakie apetyczne... :))
Potrójnie malinowe, bez pieczenia
Jakie pyszności... a ja znów na diecie;/
cudnie wyglada, szkoda ze tu maliny takie drogie , a ja je tak uwielbiam
Żeby one były tylko drogie, to jeszcze można by przeżyć. Ale w tym roku ze względu na niestabilną pogodę, częste deszcze i dużą wilgotność maliny pleśnieją w zastraszającym tempie :( Strach kupować. Można tylko pozazdrościć osobom z własną działką, które mogą same zebrać z krzaczka świeże owoce.
Krysiu,
a czy podzielisz sie z nami przepisem, bardzo prosze, bo ciasto wyglada bardzo yummy...
sprawdzalam na blogu, ale tez nie ma,
serdecznie pozdrawiam
ula
Krysiu, a czy podzielisz sie z nami przepisem, bardzo prosze, bo ciasto
wyglada bardzo yummy... sprawdzalam na blogu, ale tez nie ma, serdecznie
pozdrawiam ula
No popatrz Ulu, a ja od trzech dni nie mogę wejść na własny blog :(
Oczywiście że się podzielę :) Za chwilkę wkleję przepis
U nas dziś owoce pod kruszonką - latem i wczesną jesienią mam hyzia na punkcie takich deserów :)
o tak, prosty, szybki i pyszny do tego deser. A u Ciebie Doroto chyba z morelami, które uwielbiam w przeciwieństwie do brzoskwiń
Oczywiście, że zgadłaś! Banan, duże morele słodkie mięsiste morele, duże podłużne śliwki nieznanego mi gatunku o niezbyt dobrze odchodzącej pestce :)
u mnie malinowa szarlotka
edytowałam, bo zdjęcie nie chce zostać pod postem tylko ucieka gdzieś w kosmos.
Ciasto bardzo fajnie wygląda w tej szarlotce - delikatne i pyszyste. Proszkowe?
to jest takie półkruche, z dodatkiem smalcu. Na 4 szklanki mąki (i ciut więcej) jest ok. 200g margaryny, 125 g smalcy, 3 płaskie łyżki śmietany i 3 jaja (całe). Wyrabiał malakser wszystko. Ciasto jest delikatne, w środku miękkie a wierzch lekko chrupki. To jest taki smak mojego dziciństwa. Starzeję się chyba i robię się jakaś taka sentymentalna
edit: zapomniałam o proszku do pieczenia : 1,5 łyżeczki
No, muszę Ci napisać, że zanim zobaczyłam to edit, pomyślałam "no, durna i ślepa jestem, nie potrafię już odróżnić ciasta proszkowego od ciasta na proszku" Ale na szczęście znalazłam dopisek hihi :)
Smalec w ciastach bardzo lubię, kilkanaście lat temu budził we mnie niezmienne obrzydzenie, choć pałaszowałam go ze smakiem w ciastach, nie mając pojęcia, że tam siedzi, a nikt mi o tym na wszelki wypadek nie powiedział :) Teraz sama go używam do wypieków i bardzo chwalę.
Mąkę mieszałaś pszenną np. tortową z krupczatką?
Ręką już sięgała po krupczatkę, ale jednak dałam samą tortową a krupczatki uzyłam tylko do podsypywania przy wałkowaniu
Gdybym mieszkała w wieloosobowej rodzinie, chyba nie wychodziłabym z kuchni - miałabym pełne usprawiedliwienie dla codziennego pieczenia słodkości :) To jest jednak wielka przyjemność, zrobić coś samemu, zamiast kupować w cukierni :)
A do jakiego ciasta oprucz kruchego można dac smalec?
Ja dodaję do kruchego oraz do drożdżowo-kruchego, np. regularnie piekę te ciasteczka: http://wielkiezarcie.com/recipe16670.html
A tego ciasta na jaką blaszkę wystarczy,w jakiej piekłaś?
piekłam w blaszce 24x36 (mierzone u dołu) i szarlotka była na wysokość blaszki. Jabłek miałam 2 kg (przed smażeniem) i dwie garści malin
wstawiam zdjęcie całej szarlotki, głównie w celu sprawdzenia czemu nie wchodzi zdjęcie
Wątek się nam rozrósł, więc zapraszamy do nowego http://wielkiezarcie.com/forumThread.php?id=426245&post=426245