Jako że opętała mnie mania muffinkowa, poszukuję przepisów na według was najlepsze przepisy na muffinki. Piekłam już owsiane, jogurtowo-bananowe i jagodowe. Jakie są wasze ulubione przepisy z WŻ i z prywatnych zbiorów. Czekam na inspiracje oraz przepis na bazę muffinkowego ciasta (proporcje według was najlepiej wyważone), do którego można dodawać dowolne składniki.
Tak naprawdę dodaję do muffinów to co mam w lodówce, pełnią u mnie czasami rolę oczyszczaia lodówki, podobnie jak pizza:) Bazy mam różne, bo sama je robię, a nie wg jakiegoś przepisu- czasami więcej mąki, czasami więcej mleka czy jogurtu lub maślanki:) Wszytskie przepisy są na 12 sztuk standartowych muffinów. Mam nadzieję, że jakoś ci pomogłam:)
Satino, jako jedne z pierwszych muffin, które robiłam były z twojego pzrepisu (jogurtowo-bananowe) mąż się zajadał i stwierdził, że to najlepsze jakie jadł. Do przepisu wróciłam, dodając cukier waniliowy i aromat pomarańczowy, zmiejszając trochę ilość oleju. Wyszły boskie, pieczone wczoraj dziś została się jedna sztuka.
Dziękuję za miłe słowa:) No faktycznie ilośc oleju w bananowo-jogurtowych dla mnie też jest za duży, ale mój facet uwielbia je, dlatego nie zmieniam ich:) Ale wpiszę do przepisu, że można mniej dodać:)
Często piekę może nie tyle muffinki co babeczki z przepisów np na babkę marmurkową, piernik , z ciasta drożdzowego , do muffinek wkładam po łyżeczce masy makowej , kawałki chałwy, budyń . Świetne są marchewkowe -2 szklanki startej marchwi, 1,5szklanki mąki, 1,5łyżeczki proszku do pieczenia,po szczypcie soli ,cynamonu i imbiru,3/4 szklanki oleju,3 duże jajka, 3/4szklanki cukru . wymieszać suche osobno mokre i połAczyc wszystko z marchewką . Pieć na 180stopni około 20-25minut.
Jako że opętała mnie mania muffinkowa, poszukuję przepisów na według was najlepsze przepisy na muffinki. Piekłam już owsiane, jogurtowo-bananowe i jagodowe. Jakie są wasze ulubione przepisy z WŻ i z prywatnych zbiorów. Czekam na inspiracje oraz przepis na bazę muffinkowego ciasta (proporcje według was najlepiej wyważone), do którego można dodawać dowolne składniki.
Ja ci dam swoje przepisy, bo z innych nie korzystam:) Wg mnie najlepsza baza jest wg tego przepisu:
http://wielkiezarcie.com/recipe57848.html (ale to rzeczu gustu)
A tu masz inne moje propozycje, również smaczne:)
http://wielkiezarcie.com/recipe59929.html
http://wielkiezarcie.com/recipe62817.html
http://wielkiezarcie.com/recipe66255.html (naprawdę warto wypróbować, niebo w gębie!)
http://wielkiezarcie.com/recipe61504.html
http://wielkiezarcie.com/recipe66793.html
http://wielkiezarcie.com/recipe70164.html
http://wielkiezarcie.com/recipe63970.html
http://wielkiezarcie.com/recipe63444.html
http://wielkiezarcie.com/recipe62543.html
http://wielkiezarcie.com/recipe63937.html
http://wielkiezarcie.com/recipe57847.html
Tak naprawdę dodaję do muffinów to co mam w lodówce, pełnią u mnie czasami rolę oczyszczaia lodówki, podobnie jak pizza:) Bazy mam różne, bo sama je robię, a nie wg jakiegoś przepisu- czasami więcej mąki, czasami więcej mleka czy jogurtu lub maślanki:) Wszytskie przepisy są na 12 sztuk standartowych muffinów. Mam nadzieję, że jakoś ci pomogłam:)
Satino, jako jedne z pierwszych muffin, które robiłam były z twojego pzrepisu (jogurtowo-bananowe) mąż się zajadał i stwierdził, że to najlepsze jakie jadł. Do przepisu wróciłam, dodając cukier waniliowy i aromat pomarańczowy, zmiejszając trochę ilość oleju. Wyszły boskie, pieczone wczoraj dziś została się jedna sztuka.
Jednocześnie dziękuję za wszelkie inspiracje - napewno będę próbować :)
Dziękuję za miłe słowa:) No faktycznie ilośc oleju w bananowo-jogurtowych dla mnie też jest za duży, ale mój facet uwielbia je, dlatego nie zmieniam ich:) Ale wpiszę do przepisu, że można mniej dodać:)
Wiekszosc dodałam do ulubionych i zamierzam wyprobowac :)))
:)
Często piekę może nie tyle muffinki co babeczki z przepisów np na babkę marmurkową, piernik , z ciasta drożdzowego , do muffinek wkładam po łyżeczce masy makowej , kawałki chałwy, budyń . Świetne są marchewkowe -2 szklanki startej marchwi, 1,5szklanki mąki, 1,5łyżeczki proszku do pieczenia,po szczypcie soli ,cynamonu i imbiru,3/4 szklanki oleju,3 duże jajka, 3/4szklanki cukru . wymieszać suche osobno mokre i połAczyc wszystko z marchewką . Pieć na 180stopni około 20-25minut.
Jedne z najlepszych http://wielkiezarcie.com/recipe31673.html
polecam
http://wielkiezarcie.com/recipe62582.html
Przenoszę propozycję skopolendry ze zdublowanego wątku
Temat: Wybróbowane mufinki
Data: 2011-09-17 18:50:25
Są boskie!!
Nieskromnie polecam z moich przepisów:
http://wielkiezarcie.com/recipe43856.html
A ja polecam ten przepis,jest rewelacyjny http://wielkiezarcie.com/recipe64751.html
Jako, że jest sezon na dynię proponuję http://wielkiezarcie.com/recipe52321.html Warto! Wszystko z musem dyniowym jest pyszne i wilgotne.