Podzielcie się swoimi ulubionymi przepisami na ciasta z jabłkami bo sezon w pełni a ja nie mam inspiracji jakich odmian jabłuszek używacie najczęściej ?
Niteczko,u mnie ...szarlotka,na kruchym ciescie,bez proszku do pieczenia.Co do jablek,najlepsze sa lekko kwaskawe,twarde.Najlepsza (ze starszych odmian) jest reneta szara,ale zlota tez moze byc.
Niteczko,u mnie ...szarlotka,na kruchym ciescie,bez proszku do pieczenia.Co do jablek,najlepsze sa lekko kwaskawe,twarde.Najlepsza (ze starszych odmian) jest reneta szara,ale zlota tez moze byc.
A...co prawda to nie ciasto,ale mozesz smazyc placki z jablkami.
A ja podaje taki przepis,jest to jeden z ulubionych mojej rodzinki.Od czwartku ciasto piekłam już dwa razy,znika w godzinę.Jabłek używam takich,jakie mam pod ręką.W chwili obecnej na cieście były lekko kwaskowate z własnego sadu,nawet nie mam pojęcia co to za odmiana.
ja odkryłam ,,szarlotkę sypaną" -MAGDAITYLE- i robię namiętnie :-) albo ciasteczka ,,ZĘBY" -SZYSZKAKISZKA - i też ubóstwiają ją domownicy. a jabłka mam kosztele z działki. Sprawdzają się w ciastach wyśmienicie.
Dla odmiany zrób szarlotkę z mielonymi migdałami/orzechami włoskimi zamiast kaszy, albo użyj drobno zmielonego kokosu wtedy nie trzeba dodawać bakalii. Pychota! I dzięki za pochwałę, ale ten przepis nie pochodzi tak całkiem ode mnie, ja go zmodyfikowałam wg. mojego gustu - pierwotnie miał więcej masła i był bez bakalii.
Ja i rodzina uwielbiamy apple pie, taki amerykański z ciastem bez cukru na spodzie i górze. Jabłka doprawiam sokiem z cytryny, cynamonem, gałką muszkatołowa, cukrem . Rzadko kiedy zostaje kawałek na nastepny dzień. Jabłka ? Zazwyczaj takie jakie mam, choc staram się by nie były bardzo soczyste.
Uwielbiam jabłka na różne sposoby zapiekane podobnie jak Ty. Za jabłkami w surowej postaci nie przepadam. Z obierek robię "Ocet jabłkowy" - świetny dodatek pełen błonnika i witamin, jak i środek odchudzający podobno.
Nitko ! No to ja dorzucam Tobie jabłkowe ciacha z mojego ogródka .. Hmm ..jabłko to jest podstawa dobrej szarlotki . Jest tyle odmian na rynku , te wybitnie deserowe nie przypadły mi do gustu , unikam championa i lobo .. Najbardziej pasująca to oczywiscie szara ..a może uda ci kupić złotą renetę lub boskoop . ! Jestem ogólnie smkoszem dobrych owocowych ciast ...
Podzielcie się swoimi ulubionymi przepisami na ciasta z jabłkami bo sezon w pełni a ja nie mam inspiracji
jakich odmian jabłuszek używacie najczęściej ?
http://wielkiezarcie.com/recipe12862.html
Też tak uważam, pycha
Niteczko,u mnie ...szarlotka,na kruchym ciescie,bez proszku do pieczenia.Co do jablek,najlepsze sa lekko kwaskawe,twarde.Najlepsza (ze starszych odmian) jest reneta szara,ale zlota tez moze byc.
Niteczko,u mnie ...szarlotka,na kruchym ciescie,bez proszku do pieczenia.Co do
A...co prawda to nie ciasto,ale mozesz smazyc placki z jablkami.jablek,najlepsze sa lekko kwaskawe,twarde.Najlepsza (ze starszych odmian) jest
reneta szara,ale zlota tez moze byc.
Jabłecznik bez zakalca z moich przepisów. Jabłka najlepiej kwaskowe.
A ja podaje taki przepis,jest to jeden z ulubionych mojej rodzinki.Od czwartku ciasto piekłam już dwa razy,znika w godzinę.Jabłek używam takich,jakie mam pod ręką.W chwili obecnej na cieście były lekko kwaskowate z własnego sadu,nawet nie mam pojęcia co to za odmiana.
http://wielkiezarcie.com/recipe71607.htmlja odkryłam ,,szarlotkę sypaną" -MAGDAITYLE- i robię namiętnie :-)
albo ciasteczka ,,ZĘBY" -SZYSZKAKISZKA - i też ubóstwiają ją domownicy.
a jabłka mam kosztele z działki. Sprawdzają się w ciastach wyśmienicie.
Dla odmiany zrób szarlotkę z mielonymi migdałami/orzechami włoskimi zamiast kaszy, albo użyj drobno zmielonego kokosu wtedy nie trzeba dodawać bakalii. Pychota! I dzięki za pochwałę, ale ten przepis nie pochodzi tak całkiem ode mnie, ja go zmodyfikowałam wg. mojego gustu - pierwotnie miał więcej masła i był bez bakalii.
Ja i rodzina uwielbiamy apple pie, taki amerykański z ciastem bez cukru na spodzie i górze. Jabłka doprawiam sokiem z cytryny, cynamonem, gałką muszkatołowa, cukrem . Rzadko kiedy zostaje kawałek na nastepny dzień. Jabłka ? Zazwyczaj takie jakie mam, choc staram się by nie były bardzo soczyste.
Jabłka wszelakie, różnego rodzaju używam do ciast .. ;)
Najbardziej lubię fale dunaju: http://wielkiezarcie.com/recipe62857.html
Szarlotkę (bez kisielu robię) : http://wielkiezarcie.com/recipe35814.html
i Jabłka w cieście, nie pamiętam przepisu, ale są pyszne
Uwielbiam jabłka na różne sposoby zapiekane podobnie jak Ty. Za jabłkami w surowej postaci nie przepadam. Z obierek robię "Ocet jabłkowy" - świetny dodatek pełen błonnika i witamin, jak i środek odchudzający podobno.
Ja robię "Jabłka w cieście w całości pieczone" Jak w kisielu to "Biszkopt z owocami w kisielu"
Fajne i szybkie jest "Najłatwiejsze ciasto z owocami" i "Szarlotka bakaliami sypana"
Jeśli ktoś jeszcze nie jadł to z gałką lodów waniliowych jest pyszna "Tarta Tatin - odwrócona szarlotka z karmelem"
Z najzwyklejszych... "Jabłecznik na spodzie kruchym" - dla mnie smak Pięciu Stawów w Tatrach ;)
sypana szarlotka
Polecam Ci mój placek z jabłkami http://wielkiezarcie.com/recipe66358.html, do tego ciasta najlepiej nadają się jabłuszka kwaskowe.
Przepyszny jest też cynamonowiec z jabłkami Wkn http://wielkiezarcie.com/recipe118.html , oraz to bardzo pyszne ciasto: http://wielkiezarcie.com/recipe47605.html robiłam co prawda z truskawkami, ale z jabłkami też będzie przepyszne. Smaczne jest też to z budyniem i jabłkami: http://wielkiezarcie.com/recipe6375.html
http://wielkiezarcie.com/recipe22029.html
http://wielkiezarcie.com/recipe24819.html radzę zrobić z podwójnej porcji:)
Polecam:)
http://wielkiezarcie.com/recipe45074.html
http://wielkiezarcie.com/recipe44111.html a ja wyszperałam coś takiego wygląda wspaniale :)
http://wielkiezarcie.com/recipe70262.html
http://wielkiezarcie.com/recipe53828.html
ja polecam mój jabłecznik
a ja polecam swoje ciasto miodowe z jabłkami i orzechami
Nitko ! No to ja dorzucam Tobie jabłkowe ciacha z mojego ogródka .. Hmm ..jabłko to jest podstawa dobrej szarlotki . Jest tyle odmian na rynku , te wybitnie deserowe nie przypadły mi do gustu , unikam championa i lobo .. Najbardziej pasująca to oczywiscie szara ..a może uda ci kupić złotą renetę lub boskoop . ! Jestem ogólnie smkoszem dobrych owocowych ciast ...
http://wielkiezarcie.com/recipe3566.html
http://wielkiezarcie.com/recipe6819.html
http://wielkiezarcie.com/recipe33997.html
Powodzenia i do .. dzieła ..
. A jeszcze jedno . Każdą masę jabłkowa skrapiam sokiem z cytryny .. !
http://wielkiezarcie.com/recipe36199.html
Szarlotka sypana- uwielbiam, a najlepsze jabłka do szarlotek to moim zdaniem, szara reneta.
Ostatnio zamiast kaszy manny użyłam do niej migdałów mielonych. Spróbuj - pycha!
A co do jabłek, to szara reneta czasem też jest różna. Ja kupuję małe, mało słodkie, pachnące jabłuszka i tyle ;)