Forum

Gawędy o jedzeniu

Co dzisiaj pieczesz? ..cd.....

  • Autor: makusia Data: 2010-08-15 00:34:14

    Zapraszam do nowego watku o pieczeniu , nie tylko ciast , ale też chlebów czy bułek:)

  • Autor: kiki1101 Data: 2010-08-15 03:27:22

    'upieklam' chleb, ale poniewaz nie mialam wagi, dodalam skladniki 'na oko'. Wyszlo cos co w ogole nie przypominalo chleba, nawet pies nie chcial zrec...Jutro wysle meza do sklepu po wage

  • Autor: makusia Data: 2010-08-15 09:52:54

    kiki..koniecznie:))

  • Autor: Paola_r Data: 2010-08-15 09:17:36

    Wczoraj, na weekend, drożdżowe ze śliwkami i kruszonką :
    http://wielkiezarcie.com/recipe47226.html
    Dzisiaj chleb mieszany, pszenno-żytni.

  • Autor: makusia Data: 2010-08-15 09:53:39

    Ja się własnie zabieraz za chlebek , dzisiaj upieke orkiszowy ze słonecznikiem .

  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-08-15 10:24:18

    wieczorem upiekłam chleb razowy (już spakowany na wyjazd) a rano na śniadanie upiekłam jagodzianki.

  • Autor: makusia Data: 2010-08-15 11:04:53

    Az tutaj zapachniało:)

  • Autor: kasmat81 Data: 2010-08-15 13:23:34

    Ja pokusiłam się na mocno czekoladowe wilgotne ciasto z coca colą  oraz francuskiego przekładańca z pianką wiśniową i  budyniem...mniam.
    W sumie dla siedmiorga słodkożerców;-))!

  • Autor: makusia Data: 2010-08-15 15:21:38

    Użytkownik kasmat81 napisał w wiadomości:
    > Ja pokusiłam się na mocno czekoladowe wilgotne ciasto z coca colą 
    > oraz francuskiego przekładańca z pianką wiśniową i 
    > budyniem...mniam.W sumie dla siedmiorga słodkożerców;-))!

    muszę kiedyś zrobic moim łasuchom , słyszałam że pyszne:)

  • Autor: kasmat81 Data: 2010-08-15 15:45:34

    Oj pyszne...jakoś nie mogę się od niego oderwać!

  • Autor: kiki1101 Data: 2010-08-15 15:53:43

    gdzie moge znalezc przepis na to ciacho z cola?

  • Autor: makusia Data: 2010-08-15 15:56:41

    tutaj jest troszkę (klik)

  • Autor: holly Data: 2010-08-15 14:25:18

    torcik czekoladowy z malinami

  • Autor: makusia Data: 2010-08-15 15:22:08

    Mniammm:))malinki .. uwielbiam:))

  • Autor: jaska2503 Data: 2010-08-15 17:33:49

    Karpatka z gotowca Delecta w wykonaniu mojej Młodej.
    2 próba,bo 1 była 2 dni temu.

  • Autor: agik Data: 2010-08-15 18:12:27

    Tarta z musem brzoskwiniowym, w tle szczypiąca lekko wasabi.

  • Autor: makusia Data: 2010-08-15 18:16:36

    "Ziorknęłam" na przepis.. jestem strasznie ciekawa doznań smakowych w takim połączeniu..

  • Autor: agik Data: 2010-08-15 19:25:11

    :)
    Spróbuj, albo uwierz na słowo :)

  • Autor: makusia Data: 2010-08-15 20:50:02

    Hmm, spróbowac.. tylko co ja zrobię z resztą wasabi?? Nie kupowałam tego nigdy.

  • Autor: agik Data: 2010-08-15 21:00:41

    Coś wymyslimy ;)))
    w najgorszym razie mozna dodać do buraczków :D -  w końcu to chrzan jest, w naturalnej postaci- ostrzejszy niż nasz, ale w naturalnej postaci w Polsce nie do kupienia, a ten rozrobiony na pastę proszek ma ostrośc porównywalną do naszego potartego korzenia chrzanu- to czego tu się bać? W postaci proszku- jeszcze mniej ostry.
    To ciasto mnie zaskoczyło- bo naprawdę tylko leciutko szczypie w język i to nie od razu- dopiero po chwili- i to jest naprawdę bardzo przyejmne i zaskakując doznanie :)

    Następnym razem spróbuję z ostrym chili zrobic ciasto- efekt powinien być ten sam, tylko nie wiem, czy chili się nie skarmelizuje pod wpływem temperatury i czy całe ciasto nie będzie przez to gorzkawe.
    Spróbuję i dam znać :)

  • Autor: makusia Data: 2010-08-15 21:38:05

    Kusisz "diabełku" Dam znac co i jak:))

  • Autor: Wkn Data: 2010-08-15 21:33:21

    Kruche ciasteczka najeżone prażonymi ziarenkami w karmelu. Takie bardziej na Boże Narodzenie, ale eksperymentuję na zaś :)

  • Autor: toffik Data: 2010-08-15 21:40:31

    A ja upiekłam dzisiaj mega torta:) Miał 6 blatów i 7 różnych mas w tym jedna razy dwa, żeby mi całego torta pokryła:) Zdjęcia nie wstawię bo zapomniałam zrobić a potem to już nie było czego fotografować:)

  • Autor: makusia Data: 2010-08-15 22:16:56

    Taką miałam nadzieję że wstawisz

  • Autor: kwiatek09 Data: 2010-08-16 21:37:28

    Babka tulipan wg gosika...
    Na jutro do kawki dla pana majstra...

  • Autor: makusia Data: 2010-08-18 13:53:15

    Chlebek cebulowy ,http://wielkiezarcie.com/recipe33895.html

  • Autor: holly Data: 2010-08-19 19:46:38

    ciastka z masła orzechowego, bez dodatku cukru, z kawałkami czekolady

  • Autor: holly Data: 2010-08-20 08:05:13

    bułki pełnoziarniste

  • Autor: makusia Data: 2010-08-20 21:07:13

    Mnaimm, u mnie chlebek z ziarnami dyni:)

  • Autor: ezelka Data: 2010-08-20 22:12:30

    Dziś juz nic nie upiekę ale jutro szykuję się do pieczenia jabłecznika, jeszcze nie do końca wiem na który przepis sie zdecyduję...tyle ich tutaj

  • Autor: makusia Data: 2010-08-20 22:17:57

    A może ten http://wielkiezarcie.com/recipe24819.html ? daj znac jaki wybrałaś? :)

  • Autor: holly Data: 2010-08-21 13:06:34

    cantucci http://wielkiezarcie.com/recipe21032.html

  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-08-21 14:21:26

    razowy chlebek wyrasta powoli w lodówce, a na szybko upiekłam krucho-biszkoptowe ze śliwkami



  • Autor: piszczalka Data: 2010-08-25 13:18:25

    Wczoraj z synkiem zrobilismy murzynka :)

  • Autor: toffik Data: 2010-08-25 21:02:45

    Ja co prawda piekłam wczoraj z dzieckiem, ale się pochwalę:) te z otwartymi buźkami dostały później jeszcze języki:)

  • Autor: makusia Data: 2010-08-25 21:26:24

    sodziutkie buzinki:))

  • Autor: kwiatek09 Data: 2010-08-27 20:08:56

    Bez pieczenia tym razem,na bazie serków homogenizowanych,galaretek i mrożonych truskawek ...

  • Autor: holly Data: 2010-08-27 23:21:23

    ciasteczka lniano-owsiane
    http://wielkiezarcie.com/recipe54809.html

  • Autor: holly Data: 2010-08-28 12:27:27

    dziś z rana chlebek bananowy, niskotłuszczowy

  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-08-29 09:53:09

    skoro sezon na śliwki, to i musi by sernik ze śliwkami. O, taki sobie wymyśliłam



  • Autor: ursula Data: 2010-08-29 21:48:22

    bardzo prosze o przepis,
    pozdrawiam serdecznie,
    napisz 2 zdania, jak w nowej pracy?

  • Autor: makusia Data: 2010-08-29 12:09:57

    Czekoladowe Krysi911 , mniammm http://wielkiezarcie.com/recipe54074.html

  • Autor: tineczka Data: 2010-08-29 22:11:34

    Jejku a ja nic nie pieke na codzien:((((((((
    Mam jablka do maksimum ale jakos wole cos innego z nich robic niz uzywac je do ciasta, naprzyklad zapiekac wydrazone , wypelnione miodem i orzechami i czarna czekolada......mniam:)))))

  • Autor: holly Data: 2010-08-30 00:56:25

    w ciągu dnia upiekłam jeszcze małą porcję pierników z ziemniaków
    po prostu uwielbiam ten przepis: http://wielkiezarcie.com/recipe5763.html :)))

  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-08-30 19:44:36

    chleb razowy na zakwasie. Okrutnie długo rósł (4 godziny) i zdjęcia nie będzie, bo nastała noc.
    Bułeczki z ciasta drożdżowego na zsiadłym mleku (ciasto jest fenomenalne po prostu), ze serem. Zdjęcie robione już po ciemku i nie jest niestety ostre. Jedne bułeczki w formie różyczek a drugie niczym koperty (ino mi się rozlazły)

  • Autor: holly Data: 2010-09-02 17:51:04

    ciasteczka zimtsterne

  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-09-02 18:02:57

    szarlotkę z zapisków babci BeatySz. Do jabłek dowaliłam śliwki. Pycha połączenie



    a jabłek było baaaaaaaaaaaaaaardzo dużo

  • Autor: Satina Data: 2010-09-02 18:06:33

    Moje warzywne muffinki:)

  • Autor: piszczalka Data: 2010-09-03 10:34:14

    Wczoraj udało mi sie upiec babke cytrynowa :)

  • Autor: makusia Data: 2010-09-03 12:02:59



    Ja dzisiaj piekę chlebek pszenno- żytni z otrębami owsianymi. Zbieram się jeszcze na muffiny czekoladowe.

  • Autor: kwiatek09 Data: 2010-09-04 13:35:30

    Drożdżowe z jabłkami i kruszonką ...

  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-09-04 15:50:12

    razowy na zakwasie. Dodałam odrobinę miodu i cukru muscovado

  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-09-05 10:15:52

    bułeczki drożdżowe. Jedne ze serem a drugie tardycyjne jagodzianki



  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-09-09 12:14:02

    niby takie proste ciasto ucierane ze śliwkami, ale za to z niezwykłymi dodatkami. Cukier muscovado i bób tonka (ach, co za zapach powalający). Niesamiwicie puszyste i przepyszne

  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-09-10 12:18:54

    bułki chlebowe. Nie dośc że warstwowe, to jeszcze zwijane a do tego pyszne





  • Autor: makusia Data: 2010-09-10 13:26:13

    Aż mi zapachniało...mmmmm

  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-09-10 13:38:56

    a tak wygląda przekrojona nożem, a nie urywana

  • Autor: makusia Data: 2010-09-10 13:44:28

    Też ładnie, ale taka urywana wywołuje wspomnienia z dzieciństwa... jeszcze ciepłe bułki rwało się po kawałeczku...mniammmm , ale ta babunia nas rozpieszczała...

  • Autor: mysha2006 Data: 2010-09-10 19:20:04

    We wtorek piekłam torcika na urodziny teściowej, ale z połowy porcji http://wielkiezarcie.com/recipe9203.html a dzisiaj pijaka http://wielkiezarcie.com/recipe16414.html bo obiecałam dziewczynom z pracy ciasto weselne.

  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-09-12 09:55:00

    Wczoraj wieczorem zagniotłam sobie ciasto drożdżowe i wstawiłam na noc do lodówki. A rano szybciutko rozwałkowałam, ułożyłam węgierki, posypałam kruszonką i.................i już spory kawałek jest zjedzony

  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-09-13 11:10:52

    razowe ciasto z czarnym winogronem



  • Autor: makusia Data: 2010-09-13 13:17:20

    Wow!! razowe, to ja proszę o przepis:))

  • Autor: holly Data: 2010-09-13 13:31:42

    ja się dołączam do prośby :)

  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-09-14 12:34:24

    a proszę bardzo : razowe ciasto z winogronem

    a dzisiaj baaaardzo leniwy serowiec ze śliwkami. Stygnie dopiero

  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-09-14 17:55:56

    i jeszcze chlebek na zakwasie upiekłam sobie (tym razem nie jest to razowiec)

  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-09-16 13:59:10

    błyskawiczne, drożdżowe bułeczki. Nadziewane śliwką, która jest nadziana "pestką" z marcepanu

  • Autor: makusia Data: 2010-09-18 21:20:07

    Drożdżowe, z musem jabłkowym i brzoskwiniami stygnie, a chlebek orkiszowy sie dopieka:) Zapach niesamowity:)

  • Autor: holly Data: 2010-09-18 22:01:59

    och, dawno nie piekłam drożdżowego, a uwielbiam! napewno skuszę się niedługo :)

    u mnie pierniki i cantucci w wersji wegańskiej (zamiast jajek - siemię lniane)

  • Autor: ulla* Data: 2010-09-18 22:08:09

    Dzisiaj piekłam razem z dziećmi, pomagały przy jabłkach,galaretce i kremie..niczym w kuchcikowie było http://wielkiezarcie.com/recipe37367.html
    Zapowiedziały też,że chcą piec ze mną ciasteczka.

  • Autor: mysha2006 Data: 2010-09-18 23:26:07

    Kolejne weselne dla następnych dziewczyn z pracy :) http://wielkiezarcie.com/recipe19652.html

  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-09-19 13:06:43

    krucho-drożdżowe pierożki z jabłkiem

  • Autor: piszczalka Data: 2010-09-19 16:39:13

    Nie upiekłam ale zrobiłm zappa, niestety juz go nie ma i jutro chyba zrobie powtorke :)

  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-09-21 17:20:53

    były na śniadanie i będą na kolację. Miodowe bułeczki drożdżowe



  • Autor: Tercia Data: 2010-11-05 11:05:15

    Wyglądają  przepysznie... 

    Jak wcześnie rano trzeba wstać żeby upiec takie pyszności...??

  • Autor: holly Data: 2010-09-21 18:53:37

    chleb na zakwasie

  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-09-21 19:49:07

    mmmmmmmmmmmnaim, ależ apetycznie wygląda. Czy możesz mi powiedzieć z jakiego przepisu piekłaś ten chlebek ? Właśnie zamierzałam jutro zrobić jakiś razowiec na zakwasie

  • Autor: holly Data: 2010-09-22 10:14:20

    robiłam nowy zakwas, więc wykorzystałam 300g świeżo zrobionego 60h zawasu
    +200g mąki żytniej 720 +200g mąki pszennej 550
    tak wygląda w środku, bardzo mocno wyrósł, jest smaczny, prosty, bez żadnych dodatków

    miałam wielką ochotę wypróbować przepis na chleb ryski (http://www.chleb.info.pl/index.php?id=130 )
    ale nie miałam czasu na robienie zaparki

    nigdy jeszcze nie piekłam chleba z zaparką i nie wiem jakie daje efekty
    jutro piekę następny chleb i bardzo chciałabym tym razem wypróbować przepisu z zaparką

  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-09-22 10:27:38

    o matko, ależ cudny środek. I jak ślicznie wyrósł w piekarniku.
    Ja dzisiaj też już nastawiłam chleb. W sumie to podobny do Twojego . Zakwas mam z lodówki, tylko go wczoraj ożywiłam. Całe 350g zakwasu. Do tego mąka pszenna 650 (150g, tylko tyle miałam), pszenna pełnoziarnista 150g, żytnia chlebowa ok. 80g. Do tego, zamiast wody użyłam zsiadłe mleko.
    Chleba z zaparką też nie robiłam. Ale coś mi się wydaję, że chyba będzie w sobotę. Na razie reszta zakwasu powędrowała ponownie do lodówki. Zaparka powoduje, że chleb wolniej się czerstwieje. Ja myślę zrobic z tego przepisu Ten ryski też mi się podoba. Mirabbelka ma super chlebowe przepisy. Mam jej książkę o pieczeniu chleba.

  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-10-01 10:32:19

    wczoraj wieczorem zrobiłam zaparkę . Rano zarobiłam ciasto (chyba ciut za gęste , sama nie wiem) i rośnie mi już ponad 2 godziny. Nawet nie drgnęło. Ale Mirabbelka pisała, że jej ciasto wyrastało 4 godziny. Zaraz się ubieram i wychodzę z domu, bo nie mogę tak spokojnie czekac ;)

  • Autor: as Data: 2010-09-22 11:00:59

    Na niedzielę zrobiłam z dziećmi Zapp.Jeszcze 2 kawałki zostały w lodówce:) Może toś jest chętny. Mój synek zjadł w niedziele 4 porcje:)


  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-09-22 12:26:51

    chleb jeszcze rośnie, a ja w tym czasie szybciutko upiekłam tartę z ciasta krucho-orzechowego, ze śliwkami

  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-09-22 12:52:37

    i już sobie ukroiłam kawałeczek



  • Autor: makusia Data: 2010-09-22 20:36:23

    Mniam...................

  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-09-22 14:40:36

    i wyjęłam chleb z piekarnika. Dodałam do niego troszkę uprażonego słonecznika



  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-09-23 10:04:01

    dzisiaj zrobiłam zdjęcie ukrojonego chleba

  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-09-24 12:14:47

    maślany drożdżowy zawijaniec był na śniadanie



    widok z góry

    i ukrojony , ciepły kawałeczek

  • Autor: stokrotkax86 Data: 2010-09-24 12:25:12

    ja dzisiaj będę piekła czarnego orfeusza ;) zobaczymy jak mi sie uda ...  :)

    a jutro babke tulipana ;)

    jak wyjda wysle zdjęcia :)


    pozdrawiam wszystkich, ktorzy uwielbiaja piec :)

  • Autor: piszczalka Data: 2010-09-25 18:53:51

    My znowu zrobilismy z synkiem zapp'a :)

  • Autor: makusia Data: 2010-09-25 20:10:01

    U mnie drozdzowe, z musem brzoskwiniowym i śliwkami:)

  • Autor: mysha2006 Data: 2010-09-25 23:21:36

    Wczoraj chlebuś http://wielkiezarcie.com/recipe21922.html a dzisiaj szarlotka http://wielkiezarcie.com/recipe126.html

  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-09-26 11:34:24

    czekoladowo-malinowe niebo w gebie (biszkopy kakaowy, przekładany musem malinowym na czekoladowym ganache)



  • Autor: jareksz Data: 2010-09-26 11:42:43

    No i się napaliłem:) To Twój przepis, nie mogę znaleźć:(

  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-09-26 12:08:49

    Użytkownik jareksz napisał w wiadomości:
    > No i się napaliłem:) To Twój przepis, nie mogę znaleźć:(

    przepis mój, ale jeszcze nie wpisałam (duuuuuuuuużo pisania jest). Wieczorem na pewno wpiszę, bo teraz muszę jechać na wieś do moich kochanów psów

  • Autor: jareksz Data: 2010-09-26 12:21:46

    Do kochanków i psów? No trudno, dziś nic nie piekę.

  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-09-26 12:43:39

    Użytkownik jareksz napisał w wiadomości:
    > Do kochanków i psów? No trudno, dziś nic nie piekę.

    tylko do psów, które kocham ponad wszystko :)
    A masz maliny ? Przygotuj sobie dwa opakowania malin, dosyp do nich 3/4 szklanki cukru i pogotuj ok. 5 minut a następnie przetrzyj dokładnie przez gęste sito. Do tego upiecz biszkopt kakaowy w tortownicy o średnicy 26 cm. Resztę i tak trzeba zrobić jutro

  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-09-27 11:29:06

    już wstawiłam przepis na malinowe cudo (klik)

  • Autor: jareksz Data: 2010-09-27 11:36:10

    W piątek kupuję maliny:)

  • Autor: jareksz Data: 2010-10-01 10:43:14

    Maliny przetarte, biszkopt stygnie. Wieczorem można połączyć?

  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-10-01 11:31:43

    no pewnie że można. Ja proponowałam rozłożenie pracy na dwa dni, aby przetarte maliny dobrze schłodziły się a biszkopt wygodnie  przecinało. Powodzenia.
    Pamiętaj aby kremówka też była bardzo mocno schłodzona, o czym na śmierc zapomniałam dopisac w przepisie. Zaraz edytuję i poprawię

  • Autor: holly Data: 2010-09-26 14:37:53

    moje najukochańsze drożdżowe z rodzynkami

  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-09-26 20:02:14

    ha, rodzynki to rozpoznaję i widzę. Ale tego na wierzchu to już nie wiem co to jest. Drożdżowe to najukochańsze ciasto na świecie. Tego zapachu to żadne Diory nie przbiją

  • Autor: holly Data: 2010-09-27 20:42:41

    absolutnie się z Tobą zgadzam :)
    na wierzchu to kruszonka, a na niej lukier (który lekko się rozlał, bo pośpieszana przez rodzinę wylałam go na jeszcze ciepłe ciasto)

  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-09-27 20:59:39

    i tego lukru właśnie nie rozponałam :)
    A ja nie znoszę lukru na żadnym wypieku, choć on tak ładnie wygląda na wielu ciastach. Może sobie być, tylko ja zdrapuję go łyżeczką. Mam jakieś takie dziwne, swoje smaki. Lukier, pierniczki i pierniki, cynamon, brownie są dla mnie nie do przełknięcia po prostu. Dziwna jestem, nie ?

  • Autor: ulla* Data: 2010-09-26 21:54:30

    Muffinki z przepisu,ale nie mogę już go odnaleźć na wż,mam wydruk tylko "Muffinki przepyszne" , i wyszły naprawdę przepyszne,z dodatkiem czekolady z żurawiną. Oczywiście córeczki mi pomagały w pieczeniu,bo ja trochę rozchorowana jestem,a poza tym bardzo chciały same upiec.

  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-09-28 10:37:01

    Dzisiaj Dzień Jabłka, no to są bułeczki drożdżowe, nadziewane budyniem jabłkowym z kawałkami jabłek

  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-09-28 15:13:57

    i jeszcze jedne bułeczki, również z budyniem jabłkowym

  • Autor: makusia Data: 2010-09-28 13:31:08

    U mie jak zwykle, chlebek razowy, pszenno-żytni.

  • Autor: piszczalka Data: 2010-09-29 09:27:07

    Wczoraj znowu robilismy z synem ciasto zapp w kolorach pomaranczowo - niebieskiem, tak sobie wymysliłsyn bo oznaczały postac z bajki :)))

  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-10-01 14:55:03

    chleb razowy żytni, z zaparką (oczywiście na zakwasie)



  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-10-01 18:23:19

    nie wytrzymałam i ukroiłam taki gorący. Nie jest to chleb puszysty. To taki prawdziwy, zwarty, ciężki i wilgotny razowiec. Po całkowitym wystudzeniu zdecydowanie lepiej wygląda, ale zdjęcia nie da się już zrobić bo zrobiło się całkiem ciemno

  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-10-02 08:57:37

    a to już zdjęcie dzisiejszego chleba. Lepiej zdecydowanie wygląda. On musi być krojony taki całkiem wystudzony. Pyszny jest po prostu

  • Autor: promyczek71 Data: 2010-10-01 23:47:48

    Jesienny wieczór jabłkami pachnący :) Właśnie upieczony placek z jabłkami będzie jak znalazł na jutro do kawy.
    http://wielkiezarcie.com/recipe60726.html

  • Autor: kwiatek09 Data: 2010-10-02 08:56:55

    Drożdżowe z węgierkami i kruszonką ...

  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-10-03 14:01:50

    a ja uparcie drążę ten jeden wątek na forum.
    Wczoraj upiekłam szarlotkę z ciasta półkruchego (z dodatkiem amoniaku). Część jabłek jest zesmażona z dodatkiem czarnych winogron

  • Autor: makusia Data: 2010-10-03 23:01:05

    Dobrze że go ciagniesz Krysiu, ja tylko chlebek piekę, 2 razy w tygodniu, ciast zero:))) Do Świąt, obiecałam zadnego nie upiekę, no chyba że goście się zapowiedzą to zrobię wyjatek:)))
    A na Twoje placuszki zarkam i chociaż się patrzeniem najem:))

  • Autor: nika81 Data: 2010-10-05 10:43:55

    Ja też jestem za! Uwielbiam oglądać Twoje wypieki. Sklepy z cukierni to lipa w porównaniu z Twoimi ciastami... pachną na odległość aż "ślinka leci" :))

  • Autor: makusia Data: 2010-10-05 11:02:19

  • Autor: monami9 Data: 2010-10-03 23:03:45

    A ja dziś tak na szybko ciastka francuskie z twarożkiem i brzoskwinią.

  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-10-08 08:45:21

    Postanowiłam usunąc wszystkie swoje przepisy i jak najmniej wchodzic na WŻ. Czasami jeszcze pokażę w tym wątku swoje wypieki.

    Bardzo mi przykro, że można kogoś bezkarnie obrażac. Poziom wypowiedzi (komentarze i opinie pod przepisami) niektórych użytkowników, jest po prostu poniżej krytyki. Uważam, że takie wypowiedzi powinny byc od razu napiętnowane przez moderatorów opinii. Ale nie są. Stąd taka moja decyzja

  • Autor: balbisia19 Data: 2010-10-08 10:51:00

    Wielka szkoda. Niestety nie wszystkie fajne przepisy zdazyłam wrzucic w ulubione :(

  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-10-08 11:28:11

    w ulubionych też już nie masz żadnego moich przepisów.

    Pozdrawiam

  • Autor: jola995 Data: 2010-10-08 11:36:14

    Krystyno Twoje przepisy z ulubionych nie zniknęły!!!
    Pozdrawiam

  • Autor: mysha2006 Data: 2010-10-08 16:38:22

    Ja mam od dłuższego czasu Twój jeden przepis w ulubionych i dalej tam jest, nie zniknął.

  • Autor: makusia Data: 2010-10-08 13:35:40

    Krysiu, bardzo to przykre, cóż Twoja decyzja, a wystarczyło napisać do mnie czy Toffik, a nawet do samej Wkn i na pewno by się sprawa wyjaśniła, ja nawet nie zdązyłam zareagować...

  • Autor: as Data: 2010-10-08 17:51:23

    Wszystko napisałam Wkn po rozmowie z krysią

  • Autor: tineczka Data: 2010-10-10 22:53:26

    Krysiu, olej, jak to Agik mowila:)
    NOOOOO, nie masz prawa nas kusic wypiekami bez wstawienia przepisu, uwielbiam twoje chleby, mam umrzec teraz z glodu ????

  • Autor: holly Data: 2010-10-11 20:35:30

    nie było mnie jakiś czas, naprawdę przykro mi to słyszeć, myślę że komentarze normalne inaczej trzeba po prostu lekceważyć
    choć rozumiem że czasami można to robić do pewnego stopnia

    cieszę się że zostaniesz chociaż z nami w tym wątku
    pozdrawiam :)

  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-10-11 21:11:55

    Dziękuję Bardzo za miłe słowa. A chleb z zaparką robiłam :). Bardzo smaczny mi wyszedł. I polecam ten niżej pokazany przeze mnie : ukraiński od Tatter. Baaaaaaaaaaaaaaaardzo dobry. Tylko mnie ciasto za bardzo przerosło i jak wstawiłam do piekarnika to sobie siadło. Był menisk wypukły a zrobił się menisk wklęsły. Na smaku nic a nic to nie zaważyło, ale zaważyło na wyglądzie chleba. Ale smak jest boski.

  • Autor: holly Data: 2010-10-12 11:58:38

    tak, podziwiałam, wygląda cudownie i muszę ci powiedzieć że ja osobiście chleby z przewagą mąki żytniej lubię po 2 dniach, wtedy one smakują zupełnie inaczej, myślę że tych z zaparką dotyczy to jeszcze bardziej
    niestety przez podróże nie mam przy sobie żadnego zakwasu, więc czas wychodować nowy :)

  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-10-08 17:47:55

    chleb ukraiński od Tatter (na zakwasie, a jakże). Trochę mi ciasto przerosło, ale chleb i tak jest niesamowicie pyszny

  • Autor: tineczka Data: 2010-10-10 22:58:18

    nooooooo i co, jezyk mi sie poslinil na sam widok, mam pogryz monitor:))))))?

    Kochana, wstawiaj przepisy i nie przejmuj sie , zawsze znajdzie sie ktos "niezadowolony" albo "bezpretensjonalny"....hihihi
    Pozdrawiam:)

  • Autor: mysha2006 Data: 2010-10-09 15:18:23

    Dzisiaj piekę ciacho z tego przepisu http://wielkiezarcie.com/recipe54396.html, zaciekawiło mnie połączenie sera, kokosu i orzechów.

  • Autor: promyczek71 Data: 2010-10-09 17:38:03

    Własnie się zabieram za pieczenie słynnej szarlotki sypanej ... w moim wykonaniu będzie to premiera :)
    http://wielkiezarcie.com/recipe126.html

  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-10-10 10:17:00

    Piaskowe ciasto z jabłkami w budyniu malinowym

  • Autor: a. Data: 2010-10-11 17:13:52

    Wygląda pysznie, ja się zabieram za chleb :)

  • Autor: promyczek71 Data: 2010-10-11 10:13:06

    Już upieczone SEZAMOWE CIASTECZKA.

  • Autor: makusia Data: 2010-10-12 10:24:27

    Nie zrażaj się , wyjdzie następnym razem:)

  • Autor: makusia Data: 2010-10-12 10:23:38

    Zaraz się zabieram za pieczenie chleba słonecznikowego.

  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-10-12 12:10:42

    u mnie wyrasta chleb od samego rana :) I jeszcze nie wyrósł. Sama sobie pokombinowałam proporcje. Bardzo jestem ciekawa co mi z tego wyjdzie. Tym razem jest z przewagą mąki pszennej chlebowej i pełnoziarnistej. Zakwas miałam żytni razowy. No i jeszcze nowość ! Ukształtowany bochenek wrypałam do miski na wyrastanie. Po raz pierwszy robię chleb bez foremki.

  • Autor: piszczalka Data: 2010-10-13 13:43:54

    http://wielkiezarcie.com/recipe44848.html

  • Autor: makusia Data: 2010-10-13 14:41:39

    Super piszczałko, dzieciaczki pewnie pomagają przy tym zapp-ie?

  • Autor: piszczalka Data: 2010-10-13 16:06:25

    Kamilek uwielbia robic i jesc to ciasto, nie wiem czy mu odpowiada smak czy kolor ciasta haha bo niebieski i pomaranczowy to jego ulubiony :)

  • Autor: makusia Data: 2010-10-13 23:14:18

  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-10-13 14:03:58

    Wczorajsze kombinacje chlebowe, wylądowały w koszu.
    Dzisiaj rehabilitacja. Chleb polski z przepisu Tatter


    nie wytrzymałam i kroiłam gorący, więc przekrój jest nieco poszarpany

  • Autor: makusia Data: 2010-10-13 14:40:54

    Ło matulu... aż tutaj zapachniało;)))))

  • Autor: Manciocha Data: 2010-10-14 10:53:30

    Bo wczorajszym zakalcu zresztą pysznym nie ma śladu to dziś się przymierzam do babki ajerkoniakowej wg Aleex kiedyś była na WŻ

  • Autor: piszczalka Data: 2010-10-15 13:09:08

    My dzisiaj z synem robilismy ponownie ciasteczka http://wielkiezarcie.com/recipe44848.html :)

  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-10-16 09:07:51

    sernik w miodowym cieście

  • Autor: promyczek71 Data: 2010-10-16 14:03:26

    Dziś upieczone Ciasto Amerykańskie http://wielkiezarcie.com/recipe23887.html

  • Autor: Manciocha Data: 2010-10-18 10:04:02

    Przymierzam się do biszkoptu trójkolorowego z kremem budyniowym i dżemem z czarnej porzeczki

  • Autor: promyczek71 Data: 2010-10-18 12:13:29

    Czekają na włożenie do piekarnika " Zdrowe ciasteczka z bananami " http://wielkiezarcie.com/recipe31831.html

  • Autor: piszczalka Data: 2010-10-18 14:50:05

    Wczoraj upiekliśmy misie :) Niestety został tylko jeden

  • Autor: Wkn Data: 2010-10-18 21:37:32

    Świetna foremka dla dzieciaków - chyba w końcu się złamię i taką zakupię.

  • Autor: ulla* Data: 2010-10-19 09:29:44

    Fajny ten misio, z jakiego przepisu pieczesz? Czy to biszkoptowe ciasto i czy dajesz jakieś nadzienie do środka?
    Właśnie w Lidlu była taka blaszka,kupiłam...nie tylko dla dzieci

  • Autor: piszczalka Data: 2010-10-19 10:40:16

    Użytkownik ulla* napisał w wiadomości:
    > Fajny ten misio, z jakiego przepisu pieczesz?

    Piekłam z przepisu http://wielkiezarcie.com/recipe62882.html :)

    Właśnie w Lidlu była taka
    > blaszka,kupiłam...nie tylko dla dzieci
    Dokładnie taka sama kupiłam w lidl :)

  • Autor: ulla* Data: 2010-10-19 11:41:47

    Super! Dzięki!

  • Autor: piszczalka Data: 2010-10-19 11:43:19

    Prosze  :)

  • Autor: piszczalka Data: 2010-10-20 13:00:44

    Wczoraj zrobilam http://wielkiezarcie.com/recipe17256.html

  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-10-20 16:41:08

    chleb rosyjski na zakwasie. Baaaaaaaaardzo smaczny



    i jeszcze przekrój chleba

  • Autor: promyczek71 Data: 2010-10-20 19:55:20

    Dziś zostały upieczone " ciasteczka owsiane z bakaliami " http://wielkiezarcie.com/recipe62781.html

  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-10-21 19:02:05

    nie pieczone ale smażone. Mini pierożki nadziewane jabłkami i żurawiną, zamarynowanymi wcześniej w koniaku. Bardzo pyszne były, tylko w trakcie sażenia część się porozdziawiała i trochę nadzienia wyleciało wtedy

  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-10-23 10:20:50

    ciasto super kruche, z miodem, przekładane kremem

  • Autor: promyczek71 Data: 2010-10-23 13:03:21

    Bardzo ładnie i smakowicie wygląda ... ślinka leci ... :)

  • Autor: Zuzanna248 Data: 2010-10-23 16:02:39

    Użytkownik Krystyna911 napisał w wiadomości:
    > ciasto super kruche, z miodem, przekładane kremem


    cudne, ale gdzie przepis mogę znaleźć??? proszę......bardzo proszę...

  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-10-24 10:08:26

    Przepis jest T U T A J (klik)

  • Autor: belkot68 Data: 2010-10-31 20:15:30

    Witam.Może napisze jak ja pieke ciasta miodowe.Po wymieszaniu składników waże wszystko po czym dziele na równe porcje.Ciasto wałkuję między papierem do pieczenia i na papierze wkładam pojedyncze placki do formy i wyrównuje. Tak przygotowuje  wszystkie placki. Na tym samym papierze też piekę , (pojedynczo )przez co nie mam problemu z łamaniem się ciasta przy wyjmowaniu z blachy i do blachy ciasto uformowane uprzednio też się szybko wkłada .Pozdrawiam serdecznie .

  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-10-31 20:56:41

    Użytkownik belkot68 napisał w wiadomości:
    > Witam.Może napisze jak ja pieke ciasta miodowe.Po wymieszaniu
    > składników waże wszystko po czym dziele na równe porcje.Ciasto
    > wałkuję między papierem do pieczenia i na papierze wkładam pojedyncze
    > placki do formy i wyrównuje. Tak przygotowuje wszystkie placki.
    > Na tym samym papierze też piekę , (pojedynczo )przez co nie mam problemu z
    > łamaniem się ciasta przy wyjmowaniu z blachy i do blachy ciasto uformowane
    > uprzednio też się szybko wkłada
    .Pozdrawiam serdecznie .

    o ile ciasto nie jest tak kruche jak to, które ja robiłam. Zwykłe, miodowe blaty nie połamią się na pewno.
    Raczej nie mam problemu z pieczeniem wielu blatów na jedno ciasto. Zobacz może T U T A J (klik)

  • Autor: promyczek71 Data: 2010-10-23 12:39:45

    PODUSZECZKI Z JABŁKAMI : http://wielkiezarcie.com/recipe57681.html

  • Autor: mysha2006 Data: 2010-10-23 12:55:40

    Dzisiaj piekę szarlotkę niemiecką, jak się nie mylę jest to przepis autorstwa Aleex, niestety nie ma już przepisu na naszej stronce.

  • Autor: Manciocha Data: 2010-10-26 15:48:03

    Rogaliki twarogowo-drożdżowe z powidłami śliwkowymi

  • Autor: piszczalka Data: 2010-10-27 12:05:13

    Wczoraj na zyczenie syna http://wielkiezarcie.com/recipe62882.html :)

  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-10-30 09:09:00

    Warstwowiec

  • Autor: holly Data: 2010-10-30 11:16:13

    "cebula ma warstwy, ogry mają warstwy" ;) przepraszam, ale pierwsze skojarzenie, cytat z shreka

    ciasto wygląda obłędnie i ma wszystko to co uwielbiam: sernik, mak, jabłka, to połączenie tych 3 części, dla mnie genialne

    piękę dziś ciastka owsiane, cantucci wegańskie i drożdżowki, postaram się zrobić zdjęcia

  • Autor: mysha2006 Data: 2010-10-30 13:03:36

    U mnie znowu niemiecka szarlotka. Na jesieni mam baaardzo ułatwione pieczenie bo poza szarlotkami u mnie nie chcą nic innego :)

  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-10-30 14:13:47

    Ono wyglada pięknie (w rzeczywistości lepiej wygląda niż na zdjęciu) a do tego jest baaaaaaaaaaaaaaardzo smaczne. Masa makowa jest zrobiona z jabłkami (jabłka ścierałam na tarce jarzynowe do masy makowej). Całe ciasto jest wilgotne, lekko kwaskowe i niezbyt słodkie. A do tego, o dziwo, baaaaaaardzo szybko się robi. Niestety , trzeba poczekać do następnego dnia z jedzeniem

  • Autor: Rzymianka Data: 2010-10-30 14:29:14

    A ja piekę "zacherowy" placek / tort Sacher/ , ale pieczony w keksówkach. Dużo czekolady i konfitury morelowej. Moje wnuczki przepadają za tym ciastem.

  • Autor: kokarda Data: 2010-10-30 14:29:14

    a u mnie dzis http://wielkiezarcie.com/recipe34736.html


    ps. a linka aktywnego nadal zrobic nie potrafie :(

  • Autor: mysha2006 Data: 2010-10-30 15:53:54

    http://wielkiezarcie.com/recipe34736.html
    proszę bardzo :)

  • Autor: makusia Data: 2010-10-30 20:47:52

    U mnie dzisiaj chleb cebulowy, i moje ciasto z jagodami http://wielkiezarcie.com/recipe25711.html

  • Autor: promyczek71 Data: 2010-10-30 22:58:08

    Ciasto kokosowo - jabłkowe: http://wielkiezarcie.com/recipe32186.html

  • Autor: nika81 Data: 2010-10-31 12:49:29

    Sernik http://wielkiezarcie.com/recipe2812.html oraz ciasto słonecznikowe... na urodziny Taty:))

  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-11-04 10:11:31

    chleb wiejski na zakwasie

  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-11-04 11:13:28

    i jeszcze całą furę baaaaaaaaaaaaaaaaardzo krrrrrrrrrrrrrrrruchych ciasteczek

  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-11-05 07:08:54

    zmiana zdjęcia (przez bibliotekę obrazów)

  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-11-05 07:07:04

    na prośbę moderatorów zmianiam zdjęcia

  • Autor: makusia Data: 2010-11-05 10:48:21

    Nie jadłam chlebka od 7 tygodni... aż ślinka leci;)

  • Autor: holly Data: 2010-11-05 13:12:37

    Makusiu Kochana ! Nie jadłaś chleba od 7 tygodni ?????!!!!

    Kocham chleb, gdybym musiała wybierać ostatni posiłek w życiu, byłby to chleb z masłem i solą, dzień bez chleba dniem straconym :) 

    Podziwiam Cię !

  • Autor: makusia Data: 2010-11-05 16:06:40

    Sama siebie podziwiam, piekę go przecież... no ale cóż, jak mus to mus:)

  • Autor: holly Data: 2010-11-05 12:54:54

    wspaniale wygląda! mniam mniam

    ja piekłam chleb z 5 rodzajów mąk w tym tygodniu, z dodatkiem siemienia lnianego, niestety nie mam obecnie dostępu do aparatu cyfrowego

    ostatnio zachwycam się chlebem kupowanym w sklepie, tzn. litewskim ze śliwką, chętnie upiekłabym coś podobnego w domu
    lub chleb z rodzynkami, albo z orzechami włoskimi, jestem w fazie szukania idealnego przepisu :)

  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-11-05 13:10:51

    sama jeszcze nie piekłam chleba ze śliwką, ale też szukam takiego przepisu. W mojej piekarni można kupić chleb ze śliwką i jest bardzo smaczny. Ale ten własny chyba będzie jeszcze smaczniejszy :)

  • Autor: holly Data: 2010-11-05 13:15:07

    też tak myślę :)
    pozdrawiam ciepło znad kromki chleba z masłem, który właśnie zajadam ;)

  • Autor: monami9 Data: 2010-11-09 15:50:15

    Znalazłam taki przepis na chleb ze śliwką, może się przyda www.pracowniawypiekow.blogspot.com/2009/11/pszenno-zytni-chleb-z-suszonymi.html niestety nie umiem zrobić żeby był aktywny link.

  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-11-09 17:27:49

    umiesz, umiesz :) bo jest aktywny. Wczytywałam się już w ten przepis. Ale mnie łazi po głowie coś innego, bardziej razowego. Jak nie znajdę to ten przerobię na własne potrzby i smaki

  • Autor: promyczek71 Data: 2010-11-05 22:15:26

    Ekspresowo upieczony dla niespodziewanych gości " Murzynek z powidłami I " http://wielkiezarcie.com/recipe29872.html w/g ilka76

  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-11-06 08:13:53

    Podkamieniec w wersji czterowarstwowej

  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-11-06 10:31:06

    trochę lepsze zdjęcie wstawię

  • Autor: a. Data: 2010-11-06 22:04:07

    Szarlotka z kaszy manny.

  • Autor: holly Data: 2010-11-09 15:16:32

    wieczorem upiekę chleb z przepisu Rzymianki
    http://wielkiezarcie.com/recipe26697.html

    lekko zmodyfikowany przeze mnie

  • Autor: monami9 Data: 2010-11-09 19:50:39

    Ja dziś piekłam pszenny chleb na zakwasie, właśnie wyhodowałam sobie nowy zakwas, bo poprzedni mi się sfermentował. Była też szarlotka z przepisu ilki76.

  • Autor: Krystyna911 Data: 2010-11-09 20:16:19

    pieczesz na zakwasie pszennym czy żytnim ? Ja wszystkie swoje chleby piekę na zakwasie żytnim. Też nastawiłam nowy w niedzielę, bo poprzedni, nie wiem jakim cudem, po prostu zdechł

  • Autor: monami9 Data: 2010-11-09 23:10:53

    Na żytnim, to moje trzecie podejście. Pierwszy mi nie wyszedł od razu, na drugim udało mi się upiec jeden chlebek i nie wiem czemu po prostu sfermentował. Teraz udało mi się wyhodować nowy zakwas, właśnie dziś upiekłam pierwszy chleb na nim, wyszedł super, szkoda że mi aparat padł.

  • Autor: tineczka Data: 2010-11-09 20:30:10

    A to moj wypiek na dzisiaj:

    najprostrzy chleb na swiecie, bez zakwasow, bez wyrabiania a pychota :) Duzo ziaren, maka pszenno zytnia,suszone morele, mniam:)

  • Autor: makusia Data: 2010-11-09 23:23:56

    Wątek zamykam, ponieważ jest za długi, zapraszam do nowego http://wielkiezarcie.com/forum_watek.php?id=389226&post=389226&offset=0 :))

Przejdź do pełnej wersji serwisu