'upieklam' chleb, ale poniewaz nie mialam wagi, dodalam skladniki 'na oko'. Wyszlo cos co w ogole nie przypominalo chleba, nawet pies nie chcial zrec...Jutro wysle meza do sklepu po wage
Ja pokusiłam się na mocno czekoladowe wilgotne ciasto z coca colą oraz francuskiego przekładańca z pianką wiśniową i budyniem...mniam. W sumie dla siedmiorga słodkożerców;-))!
Użytkownik kasmat81 napisał w wiadomości: > Ja pokusiłam się na mocno czekoladowe wilgotne ciasto z coca colą > oraz francuskiego przekładańca z pianką wiśniową i > budyniem...mniam.W sumie dla siedmiorga słodkożerców;-))!
muszę kiedyś zrobic moim łasuchom , słyszałam że pyszne:)
Coś wymyslimy ;))) w najgorszym razie mozna dodać do buraczków :D - w końcu to chrzan jest, w naturalnej postaci- ostrzejszy niż nasz, ale w naturalnej postaci w Polsce nie do kupienia, a ten rozrobiony na pastę proszek ma ostrośc porównywalną do naszego potartego korzenia chrzanu- to czego tu się bać? W postaci proszku- jeszcze mniej ostry. To ciasto mnie zaskoczyło- bo naprawdę tylko leciutko szczypie w język i to nie od razu- dopiero po chwili- i to jest naprawdę bardzo przyejmne i zaskakując doznanie :)
Następnym razem spróbuję z ostrym chili zrobic ciasto- efekt powinien być ten sam, tylko nie wiem, czy chili się nie skarmelizuje pod wpływem temperatury i czy całe ciasto nie będzie przez to gorzkawe. Spróbuję i dam znać :)
A ja upiekłam dzisiaj mega torta:) Miał 6 blatów i 7 różnych mas w tym jedna razy dwa, żeby mi całego torta pokryła:) Zdjęcia nie wstawię bo zapomniałam zrobić a potem to już nie było czego fotografować:)
Jejku a ja nic nie pieke na codzien:(((((((( Mam jablka do maksimum ale jakos wole cos innego z nich robic niz uzywac je do ciasta, naprzyklad zapiekac wydrazone , wypelnione miodem i orzechami i czarna czekolada......mniam:)))))
chleb razowy na zakwasie. Okrutnie długo rósł (4 godziny) i zdjęcia nie będzie, bo nastała noc. Bułeczki z ciasta drożdżowego na zsiadłym mleku (ciasto jest fenomenalne po prostu), ze serem. Zdjęcie robione już po ciemku i nie jest niestety ostre. Jedne bułeczki w formie różyczek a drugie niczym koperty (ino mi się rozlazły)
niby takie proste ciasto ucierane ze śliwkami, ale za to z niezwykłymi dodatkami. Cukier muscovado i bób tonka (ach, co za zapach powalający). Niesamiwicie puszyste i przepyszne
Też ładnie, ale taka urywana wywołuje wspomnienia z dzieciństwa... jeszcze ciepłe bułki rwało się po kawałeczku...mniammmm , ale ta babunia nas rozpieszczała...
Wczoraj wieczorem zagniotłam sobie ciasto drożdżowe i wstawiłam na noc do lodówki. A rano szybciutko rozwałkowałam, ułożyłam węgierki, posypałam kruszonką i.................i już spory kawałek jest zjedzony
Dzisiaj piekłam razem z dziećmi, pomagały przy jabłkach,galaretce i kremie..niczym w kuchcikowie było http://wielkiezarcie.com/recipe37367.html Zapowiedziały też,że chcą piec ze mną ciasteczka.
mmmmmmmmmmmnaim, ależ apetycznie wygląda. Czy możesz mi powiedzieć z jakiego przepisu piekłaś ten chlebek ? Właśnie zamierzałam jutro zrobić jakiś razowiec na zakwasie
robiłam nowy zakwas, więc wykorzystałam 300g świeżo zrobionego 60h zawasu +200g mąki żytniej 720 +200g mąki pszennej 550 tak wygląda w środku, bardzo mocno wyrósł, jest smaczny, prosty, bez żadnych dodatków
nigdy jeszcze nie piekłam chleba z zaparką i nie wiem jakie daje efekty jutro piekę następny chleb i bardzo chciałabym tym razem wypróbować przepisu z zaparką
o matko, ależ cudny środek. I jak ślicznie wyrósł w piekarniku. Ja dzisiaj też już nastawiłam chleb. W sumie to podobny do Twojego . Zakwas mam z lodówki, tylko go wczoraj ożywiłam. Całe 350g zakwasu. Do tego mąka pszenna 650 (150g, tylko tyle miałam), pszenna pełnoziarnista 150g, żytnia chlebowa ok. 80g. Do tego, zamiast wody użyłam zsiadłe mleko. Chleba z zaparką też nie robiłam. Ale coś mi się wydaję, że chyba będzie w sobotę. Na razie reszta zakwasu powędrowała ponownie do lodówki. Zaparka powoduje, że chleb wolniej się czerstwieje. Ja myślę zrobic z tego przepisu Ten ryski też mi się podoba. Mirabbelka ma super chlebowe przepisy. Mam jej książkę o pieczeniu chleba.
wczoraj wieczorem zrobiłam zaparkę . Rano zarobiłam ciasto (chyba ciut za gęste , sama nie wiem) i rośnie mi już ponad 2 godziny. Nawet nie drgnęło. Ale Mirabbelka pisała, że jej ciasto wyrastało 4 godziny. Zaraz się ubieram i wychodzę z domu, bo nie mogę tak spokojnie czekac ;)
Użytkownik jareksz napisał w wiadomości: > Do kochanków i psów? No trudno, dziś nic nie piekę.
tylko do psów, które kocham ponad wszystko :) A masz maliny ? Przygotuj sobie dwa opakowania malin, dosyp do nich 3/4 szklanki cukru i pogotuj ok. 5 minut a następnie przetrzyj dokładnie przez gęste sito. Do tego upiecz biszkopt kakaowy w tortownicy o średnicy 26 cm. Resztę i tak trzeba zrobić jutro
no pewnie że można. Ja proponowałam rozłożenie pracy na dwa dni, aby przetarte maliny dobrze schłodziły się a biszkopt wygodnie przecinało. Powodzenia. Pamiętaj aby kremówka też była bardzo mocno schłodzona, o czym na śmierc zapomniałam dopisac w przepisie. Zaraz edytuję i poprawię
ha, rodzynki to rozpoznaję i widzę. Ale tego na wierzchu to już nie wiem co to jest. Drożdżowe to najukochańsze ciasto na świecie. Tego zapachu to żadne Diory nie przbiją
absolutnie się z Tobą zgadzam :) na wierzchu to kruszonka, a na niej lukier (który lekko się rozlał, bo pośpieszana przez rodzinę wylałam go na jeszcze ciepłe ciasto)
i tego lukru właśnie nie rozponałam :) A ja nie znoszę lukru na żadnym wypieku, choć on tak ładnie wygląda na wielu ciastach. Może sobie być, tylko ja zdrapuję go łyżeczką. Mam jakieś takie dziwne, swoje smaki. Lukier, pierniczki i pierniki, cynamon, brownie są dla mnie nie do przełknięcia po prostu. Dziwna jestem, nie ?
Muffinki z przepisu,ale nie mogę już go odnaleźć na wż,mam wydruk tylko "Muffinki przepyszne" , i wyszły naprawdę przepyszne,z dodatkiem czekolady z żurawiną. Oczywiście córeczki mi pomagały w pieczeniu,bo ja trochę rozchorowana jestem,a poza tym bardzo chciały same upiec.
nie wytrzymałam i ukroiłam taki gorący. Nie jest to chleb puszysty. To taki prawdziwy, zwarty, ciężki i wilgotny razowiec. Po całkowitym wystudzeniu zdecydowanie lepiej wygląda, ale zdjęcia nie da się już zrobić bo zrobiło się całkiem ciemno
a ja uparcie drążę ten jeden wątek na forum. Wczoraj upiekłam szarlotkę z ciasta półkruchego (z dodatkiem amoniaku). Część jabłek jest zesmażona z dodatkiem czarnych winogron
Dobrze że go ciagniesz Krysiu, ja tylko chlebek piekę, 2 razy w tygodniu, ciast zero:))) Do Świąt, obiecałam zadnego nie upiekę, no chyba że goście się zapowiedzą to zrobię wyjatek:))) A na Twoje placuszki zarkam i chociaż się patrzeniem najem:))
Ja też jestem za! Uwielbiam oglądać Twoje wypieki. Sklepy z cukierni to lipa w porównaniu z Twoimi ciastami... pachną na odległość aż "ślinka leci" :))
Postanowiłam usunąc wszystkie swoje przepisy i jak najmniej wchodzic na WŻ. Czasami jeszcze pokażę w tym wątku swoje wypieki.
Bardzo mi przykro, że można kogoś bezkarnie obrażac. Poziom wypowiedzi (komentarze i opinie pod przepisami) niektórych użytkowników, jest po prostu poniżej krytyki. Uważam, że takie wypowiedzi powinny byc od razu napiętnowane przez moderatorów opinii. Ale nie są. Stąd taka moja decyzja
Krysiu, bardzo to przykre, cóż Twoja decyzja, a wystarczyło napisać do mnie czy Toffik, a nawet do samej Wkn i na pewno by się sprawa wyjaśniła, ja nawet nie zdązyłam zareagować...
Krysiu, olej, jak to Agik mowila:) NOOOOO, nie masz prawa nas kusic wypiekami bez wstawienia przepisu, uwielbiam twoje chleby, mam umrzec teraz z glodu ????
nie było mnie jakiś czas, naprawdę przykro mi to słyszeć, myślę że komentarze normalne inaczej trzeba po prostu lekceważyć choć rozumiem że czasami można to robić do pewnego stopnia
cieszę się że zostaniesz chociaż z nami w tym wątku pozdrawiam :)
Dziękuję Bardzo za miłe słowa. A chleb z zaparką robiłam :). Bardzo smaczny mi wyszedł. I polecam ten niżej pokazany przeze mnie : ukraiński od Tatter. Baaaaaaaaaaaaaaaardzo dobry. Tylko mnie ciasto za bardzo przerosło i jak wstawiłam do piekarnika to sobie siadło. Był menisk wypukły a zrobił się menisk wklęsły. Na smaku nic a nic to nie zaważyło, ale zaważyło na wyglądzie chleba. Ale smak jest boski.
tak, podziwiałam, wygląda cudownie i muszę ci powiedzieć że ja osobiście chleby z przewagą mąki żytniej lubię po 2 dniach, wtedy one smakują zupełnie inaczej, myślę że tych z zaparką dotyczy to jeszcze bardziej niestety przez podróże nie mam przy sobie żadnego zakwasu, więc czas wychodować nowy :)
u mnie wyrasta chleb od samego rana :) I jeszcze nie wyrósł. Sama sobie pokombinowałam proporcje. Bardzo jestem ciekawa co mi z tego wyjdzie. Tym razem jest z przewagą mąki pszennej chlebowej i pełnoziarnistej. Zakwas miałam żytni razowy. No i jeszcze nowość ! Ukształtowany bochenek wrypałam do miski na wyrastanie. Po raz pierwszy robię chleb bez foremki.
Fajny ten misio, z jakiego przepisu pieczesz? Czy to biszkoptowe ciasto i czy dajesz jakieś nadzienie do środka? Właśnie w Lidlu była taka blaszka,kupiłam...nie tylko dla dzieci
nie pieczone ale smażone. Mini pierożki nadziewane jabłkami i żurawiną, zamarynowanymi wcześniej w koniaku. Bardzo pyszne były, tylko w trakcie sażenia część się porozdziawiała i trochę nadzienia wyleciało wtedy
Witam.Może napisze jak ja pieke ciasta miodowe.Po wymieszaniu składników waże wszystko po czym dziele na równe porcje.Ciasto wałkuję między papierem do pieczenia i na papierze wkładam pojedyncze placki do formy i wyrównuje. Tak przygotowuje wszystkie placki. Na tym samym papierze też piekę , (pojedynczo )przez co nie mam problemu z łamaniem się ciasta przy wyjmowaniu z blachy i do blachy ciasto uformowane uprzednio też się szybko wkłada .Pozdrawiam serdecznie .
Użytkownik belkot68 napisał w wiadomości: > Witam.Może napisze jak ja pieke ciasta miodowe.Po wymieszaniu > składników waże wszystko po czym dziele na równe porcje.Ciasto > wałkuję między papierem do pieczenia i na papierze wkładam pojedyncze > placki do formy i wyrównuje. Tak przygotowuje wszystkie placki. > Na tym samym papierze też piekę , (pojedynczo )przez co nie mam problemu z > łamaniem się ciasta przy wyjmowaniu z blachy i do blachy ciasto uformowane > uprzednio też się szybko wkłada .Pozdrawiam serdecznie .
o ile ciasto nie jest tak kruche jak to, które ja robiłam. Zwykłe, miodowe blaty nie połamią się na pewno. Raczej nie mam problemu z pieczeniem wielu blatów na jedno ciasto. Zobacz może T U T A J (klik)
Ono wyglada pięknie (w rzeczywistości lepiej wygląda niż na zdjęciu) a do tego jest baaaaaaaaaaaaaaardzo smaczne. Masa makowa jest zrobiona z jabłkami (jabłka ścierałam na tarce jarzynowe do masy makowej). Całe ciasto jest wilgotne, lekko kwaskowe i niezbyt słodkie. A do tego, o dziwo, baaaaaaardzo szybko się robi. Niestety , trzeba poczekać do następnego dnia z jedzeniem
A ja piekę "zacherowy" placek / tort Sacher/ , ale pieczony w keksówkach. Dużo czekolady i konfitury morelowej. Moje wnuczki przepadają za tym ciastem.
ja piekłam chleb z 5 rodzajów mąk w tym tygodniu, z dodatkiem siemienia lnianego, niestety nie mam obecnie dostępu do aparatu cyfrowego
ostatnio zachwycam się chlebem kupowanym w sklepie, tzn. litewskim ze śliwką, chętnie upiekłabym coś podobnego w domu lub chleb z rodzynkami, albo z orzechami włoskimi, jestem w fazie szukania idealnego przepisu :)
sama jeszcze nie piekłam chleba ze śliwką, ale też szukam takiego przepisu. W mojej piekarni można kupić chleb ze śliwką i jest bardzo smaczny. Ale ten własny chyba będzie jeszcze smaczniejszy :)
umiesz, umiesz :) bo jest aktywny. Wczytywałam się już w ten przepis. Ale mnie łazi po głowie coś innego, bardziej razowego. Jak nie znajdę to ten przerobię na własne potrzby i smaki
Ja dziś piekłam pszenny chleb na zakwasie, właśnie wyhodowałam sobie nowy zakwas, bo poprzedni mi się sfermentował. Była też szarlotka z przepisu ilki76.
pieczesz na zakwasie pszennym czy żytnim ? Ja wszystkie swoje chleby piekę na zakwasie żytnim. Też nastawiłam nowy w niedzielę, bo poprzedni, nie wiem jakim cudem, po prostu zdechł
Na żytnim, to moje trzecie podejście. Pierwszy mi nie wyszedł od razu, na drugim udało mi się upiec jeden chlebek i nie wiem czemu po prostu sfermentował. Teraz udało mi się wyhodować nowy zakwas, właśnie dziś upiekłam pierwszy chleb na nim, wyszedł super, szkoda że mi aparat padł.
Zapraszam do nowego watku o pieczeniu , nie tylko ciast , ale też chlebów czy bułek:)
'upieklam' chleb, ale poniewaz nie mialam wagi, dodalam skladniki 'na oko'. Wyszlo cos co w ogole nie przypominalo chleba, nawet pies nie chcial zrec...Jutro wysle meza do sklepu po wage
kiki..koniecznie:))
Wczoraj, na weekend, drożdżowe ze śliwkami i kruszonką :
http://wielkiezarcie.com/recipe47226.html
Dzisiaj chleb mieszany, pszenno-żytni.
Ja się własnie zabieraz za chlebek , dzisiaj upieke orkiszowy ze słonecznikiem .
wieczorem upiekłam chleb razowy (już spakowany na wyjazd) a rano na śniadanie upiekłam jagodzianki.
Az tutaj zapachniało:)
Ja pokusiłam się na mocno czekoladowe wilgotne ciasto z coca colą oraz francuskiego przekładańca z pianką wiśniową i budyniem...mniam.
W sumie dla siedmiorga słodkożerców;-))!
Użytkownik kasmat81 napisał w wiadomości:
> Ja pokusiłam się na mocno czekoladowe wilgotne ciasto z coca colą
> oraz francuskiego przekładańca z pianką wiśniową i
> budyniem...mniam.W sumie dla siedmiorga słodkożerców;-))!
muszę kiedyś zrobic moim łasuchom , słyszałam że pyszne:)
Oj pyszne...jakoś nie mogę się od niego oderwać!
gdzie moge znalezc przepis na to ciacho z cola?
tutaj jest troszkę (klik)
torcik czekoladowy z malinami
Mniammm:))malinki .. uwielbiam:))
Karpatka z gotowca Delecta w wykonaniu mojej Młodej.
2 próba,bo 1 była 2 dni temu.
Tarta z musem brzoskwiniowym, w tle szczypiąca lekko wasabi.
"Ziorknęłam" na przepis.. jestem strasznie ciekawa doznań smakowych w takim połączeniu..
:)
Spróbuj, albo uwierz na słowo :)
Hmm, spróbowac.. tylko co ja zrobię z resztą wasabi?? Nie kupowałam tego nigdy.
Coś wymyslimy ;)))
w najgorszym razie mozna dodać do buraczków :D - w końcu to chrzan jest, w naturalnej postaci- ostrzejszy niż nasz, ale w naturalnej postaci w Polsce nie do kupienia, a ten rozrobiony na pastę proszek ma ostrośc porównywalną do naszego potartego korzenia chrzanu- to czego tu się bać? W postaci proszku- jeszcze mniej ostry.
To ciasto mnie zaskoczyło- bo naprawdę tylko leciutko szczypie w język i to nie od razu- dopiero po chwili- i to jest naprawdę bardzo przyejmne i zaskakując doznanie :)
Następnym razem spróbuję z ostrym chili zrobic ciasto- efekt powinien być ten sam, tylko nie wiem, czy chili się nie skarmelizuje pod wpływem temperatury i czy całe ciasto nie będzie przez to gorzkawe.
Spróbuję i dam znać :)
Kusisz "diabełku" Dam znac co i jak:))
Kruche ciasteczka najeżone prażonymi ziarenkami w karmelu. Takie bardziej na Boże Narodzenie, ale eksperymentuję na zaś :)
A ja upiekłam dzisiaj mega torta:) Miał 6 blatów i 7 różnych mas w tym jedna razy dwa, żeby mi całego torta pokryła:) Zdjęcia nie wstawię bo zapomniałam zrobić a potem to już nie było czego fotografować:)
Taką miałam nadzieję że wstawisz
Babka tulipan wg gosika...
Na jutro do kawki dla pana majstra...
Chlebek cebulowy ,http://wielkiezarcie.com/recipe33895.html
ciastka z masła orzechowego, bez dodatku cukru, z kawałkami czekolady
bułki pełnoziarniste
Mnaimm, u mnie chlebek z ziarnami dyni:)
Dziś juz nic nie upiekę ale jutro szykuję się do pieczenia jabłecznika, jeszcze nie do końca wiem na który przepis sie zdecyduję...tyle ich tutaj
A może ten http://wielkiezarcie.com/recipe24819.html ? daj znac jaki wybrałaś? :)
cantucci http://wielkiezarcie.com/recipe21032.html
razowy chlebek wyrasta powoli w lodówce, a na szybko upiekłam krucho-biszkoptowe ze śliwkami
Wczoraj z synkiem zrobilismy murzynka :)
Ja co prawda piekłam wczoraj z dzieckiem, ale się pochwalę:) te z otwartymi buźkami dostały później jeszcze języki:)
sodziutkie buzinki:))
Bez pieczenia tym razem,na bazie serków homogenizowanych,galaretek i mrożonych truskawek ...
ciasteczka lniano-owsiane
http://wielkiezarcie.com/recipe54809.html
dziś z rana chlebek bananowy, niskotłuszczowy
skoro sezon na śliwki, to i musi by sernik ze śliwkami. O, taki sobie wymyśliłam
bardzo prosze o przepis,
pozdrawiam serdecznie,
napisz 2 zdania, jak w nowej pracy?
Czekoladowe Krysi911 , mniammm http://wielkiezarcie.com/recipe54074.html
Jejku a ja nic nie pieke na codzien:((((((((
Mam jablka do maksimum ale jakos wole cos innego z nich robic niz uzywac je do ciasta, naprzyklad zapiekac wydrazone , wypelnione miodem i orzechami i czarna czekolada......mniam:)))))
w ciągu dnia upiekłam jeszcze małą porcję pierników z ziemniaków
po prostu uwielbiam ten przepis: http://wielkiezarcie.com/recipe5763.html :)))
chleb razowy na zakwasie. Okrutnie długo rósł (4 godziny) i zdjęcia nie będzie, bo nastała noc.
Bułeczki z ciasta drożdżowego na zsiadłym mleku (ciasto jest fenomenalne po prostu), ze serem. Zdjęcie robione już po ciemku i nie jest niestety ostre. Jedne bułeczki w formie różyczek a drugie niczym koperty (ino mi się rozlazły)
ciasteczka zimtsterne
szarlotkę z zapisków babci BeatySz. Do jabłek dowaliłam śliwki. Pycha połączenie
a jabłek było baaaaaaaaaaaaaaardzo dużo
Moje warzywne muffinki:)
Wczoraj udało mi sie upiec babke cytrynowa :)
Ja dzisiaj piekę chlebek pszenno- żytni z otrębami owsianymi. Zbieram się jeszcze na muffiny czekoladowe.
Drożdżowe z jabłkami i kruszonką ...
razowy na zakwasie. Dodałam odrobinę miodu i cukru muscovado
bułeczki drożdżowe. Jedne ze serem a drugie tardycyjne jagodzianki
niby takie proste ciasto ucierane ze śliwkami, ale za to z niezwykłymi dodatkami. Cukier muscovado i bób tonka (ach, co za zapach powalający). Niesamiwicie puszyste i przepyszne
bułki chlebowe. Nie dośc że warstwowe, to jeszcze zwijane a do tego pyszne
Aż mi zapachniało...mmmmm
a tak wygląda przekrojona nożem, a nie urywana
Też ładnie, ale taka urywana wywołuje wspomnienia z dzieciństwa... jeszcze ciepłe bułki rwało się po kawałeczku...mniammmm , ale ta babunia nas rozpieszczała...
We wtorek piekłam torcika na urodziny teściowej, ale z połowy porcji http://wielkiezarcie.com/recipe9203.html a dzisiaj pijaka http://wielkiezarcie.com/recipe16414.html bo obiecałam dziewczynom z pracy ciasto weselne.
Wczoraj wieczorem zagniotłam sobie ciasto drożdżowe i wstawiłam na noc do lodówki. A rano szybciutko rozwałkowałam, ułożyłam węgierki, posypałam kruszonką i.................i już spory kawałek jest zjedzony
razowe ciasto z czarnym winogronem
Wow!! razowe, to ja proszę o przepis:))
ja się dołączam do prośby :)
a proszę bardzo : razowe ciasto z winogronem
a dzisiaj baaaardzo leniwy serowiec ze śliwkami. Stygnie dopiero
i jeszcze chlebek na zakwasie upiekłam sobie (tym razem nie jest to razowiec)
błyskawiczne, drożdżowe bułeczki. Nadziewane śliwką, która jest nadziana "pestką" z marcepanu
Drożdżowe, z musem jabłkowym i brzoskwiniami stygnie, a chlebek orkiszowy sie dopieka:) Zapach niesamowity:)
och, dawno nie piekłam drożdżowego, a uwielbiam! napewno skuszę się niedługo :)
u mnie pierniki i cantucci w wersji wegańskiej (zamiast jajek - siemię lniane)
Dzisiaj piekłam razem z dziećmi, pomagały przy jabłkach,galaretce i kremie..niczym w kuchcikowie było http://wielkiezarcie.com/recipe37367.html
Zapowiedziały też,że chcą piec ze mną ciasteczka.
Kolejne weselne dla następnych dziewczyn z pracy :) http://wielkiezarcie.com/recipe19652.html
krucho-drożdżowe pierożki z jabłkiem
Nie upiekłam ale zrobiłm zappa, niestety juz go nie ma i jutro chyba zrobie powtorke :)
były na śniadanie i będą na kolację. Miodowe bułeczki drożdżowe
Wyglądają przepysznie...
chleb na zakwasie
mmmmmmmmmmmnaim, ależ apetycznie wygląda. Czy możesz mi powiedzieć z jakiego przepisu piekłaś ten chlebek ? Właśnie zamierzałam jutro zrobić jakiś razowiec na zakwasie
robiłam nowy zakwas, więc wykorzystałam 300g świeżo zrobionego 60h zawasu
+200g mąki żytniej 720 +200g mąki pszennej 550
tak wygląda w środku, bardzo mocno wyrósł, jest smaczny, prosty, bez żadnych dodatków
miałam wielką ochotę wypróbować przepis na chleb ryski (http://www.chleb.info.pl/index.php?id=130 )
ale nie miałam czasu na robienie zaparki
nigdy jeszcze nie piekłam chleba z zaparką i nie wiem jakie daje efekty
jutro piekę następny chleb i bardzo chciałabym tym razem wypróbować przepisu z zaparką
o matko, ależ cudny środek. I jak ślicznie wyrósł w piekarniku.
Ja dzisiaj też już nastawiłam chleb. W sumie to podobny do Twojego . Zakwas mam z lodówki, tylko go wczoraj ożywiłam. Całe 350g zakwasu. Do tego mąka pszenna 650 (150g, tylko tyle miałam), pszenna pełnoziarnista 150g, żytnia chlebowa ok. 80g. Do tego, zamiast wody użyłam zsiadłe mleko.
Chleba z zaparką też nie robiłam. Ale coś mi się wydaję, że chyba będzie w sobotę. Na razie reszta zakwasu powędrowała ponownie do lodówki. Zaparka powoduje, że chleb wolniej się czerstwieje. Ja myślę zrobic z tego przepisu Ten ryski też mi się podoba. Mirabbelka ma super chlebowe przepisy. Mam jej książkę o pieczeniu chleba.
wczoraj wieczorem zrobiłam zaparkę . Rano zarobiłam ciasto (chyba ciut za gęste , sama nie wiem) i rośnie mi już ponad 2 godziny. Nawet nie drgnęło. Ale Mirabbelka pisała, że jej ciasto wyrastało 4 godziny. Zaraz się ubieram i wychodzę z domu, bo nie mogę tak spokojnie czekac ;)
Na niedzielę zrobiłam z dziećmi Zapp.Jeszcze 2 kawałki zostały w lodówce:) Może toś jest chętny. Mój synek zjadł w niedziele 4 porcje:)
chleb jeszcze rośnie, a ja w tym czasie szybciutko upiekłam tartę z ciasta krucho-orzechowego, ze śliwkami
i już sobie ukroiłam kawałeczek
Mniam...................
i wyjęłam chleb z piekarnika. Dodałam do niego troszkę uprażonego słonecznika
dzisiaj zrobiłam zdjęcie ukrojonego chleba
maślany drożdżowy zawijaniec był na śniadanie
widok z góry
i ukrojony , ciepły kawałeczek
ja dzisiaj będę piekła czarnego orfeusza ;) zobaczymy jak mi sie uda ... :)
a jutro babke tulipana ;)
jak wyjda wysle zdjęcia :)
pozdrawiam wszystkich, ktorzy uwielbiaja piec :)
My znowu zrobilismy z synkiem zapp'a :)
U mnie drozdzowe, z musem brzoskwiniowym i śliwkami:)
Wczoraj chlebuś http://wielkiezarcie.com/recipe21922.html a dzisiaj szarlotka http://wielkiezarcie.com/recipe126.html
czekoladowo-malinowe niebo w gebie (biszkopy kakaowy, przekładany musem malinowym na czekoladowym ganache)
No i się napaliłem:) To Twój przepis, nie mogę znaleźć:(
Użytkownik jareksz napisał w wiadomości:
> No i się napaliłem:) To Twój przepis, nie mogę znaleźć:(
przepis mój, ale jeszcze nie wpisałam (duuuuuuuuużo pisania jest). Wieczorem na pewno wpiszę, bo teraz muszę jechać na wieś do moich kochanów psów
Do kochanków i psów? No trudno, dziś nic nie piekę.
Użytkownik jareksz napisał w wiadomości:
> Do kochanków i psów? No trudno, dziś nic nie piekę.
tylko do psów, które kocham ponad wszystko :)
A masz maliny ? Przygotuj sobie dwa opakowania malin, dosyp do nich 3/4 szklanki cukru i pogotuj ok. 5 minut a następnie przetrzyj dokładnie przez gęste sito. Do tego upiecz biszkopt kakaowy w tortownicy o średnicy 26 cm. Resztę i tak trzeba zrobić jutro
już wstawiłam przepis na malinowe cudo (klik)
W piątek kupuję maliny:)
Maliny przetarte, biszkopt stygnie. Wieczorem można połączyć?
no pewnie że można. Ja proponowałam rozłożenie pracy na dwa dni, aby przetarte maliny dobrze schłodziły się a biszkopt wygodnie przecinało. Powodzenia.
Pamiętaj aby kremówka też była bardzo mocno schłodzona, o czym na śmierc zapomniałam dopisac w przepisie. Zaraz edytuję i poprawię
moje najukochańsze drożdżowe z rodzynkami
ha, rodzynki to rozpoznaję i widzę. Ale tego na wierzchu to już nie wiem co to jest. Drożdżowe to najukochańsze ciasto na świecie. Tego zapachu to żadne Diory nie przbiją
absolutnie się z Tobą zgadzam :)
na wierzchu to kruszonka, a na niej lukier (który lekko się rozlał, bo pośpieszana przez rodzinę wylałam go na jeszcze ciepłe ciasto)
i tego lukru właśnie nie rozponałam :)
A ja nie znoszę lukru na żadnym wypieku, choć on tak ładnie wygląda na wielu ciastach. Może sobie być, tylko ja zdrapuję go łyżeczką. Mam jakieś takie dziwne, swoje smaki. Lukier, pierniczki i pierniki, cynamon, brownie są dla mnie nie do przełknięcia po prostu. Dziwna jestem, nie ?
Muffinki z przepisu,ale nie mogę już go odnaleźć na wż,mam wydruk tylko "Muffinki przepyszne" , i wyszły naprawdę przepyszne,z dodatkiem czekolady z żurawiną. Oczywiście córeczki mi pomagały w pieczeniu,bo ja trochę rozchorowana jestem,a poza tym bardzo chciały same upiec.
Dzisiaj Dzień Jabłka, no to są bułeczki drożdżowe, nadziewane budyniem jabłkowym z kawałkami jabłek
i jeszcze jedne bułeczki, również z budyniem jabłkowym
U mie jak zwykle, chlebek razowy, pszenno-żytni.
Wczoraj znowu robilismy z synem ciasto zapp w kolorach pomaranczowo - niebieskiem, tak sobie wymysliłsyn bo oznaczały postac z bajki :)))
chleb razowy żytni, z zaparką (oczywiście na zakwasie)
nie wytrzymałam i ukroiłam taki gorący. Nie jest to chleb puszysty. To taki prawdziwy, zwarty, ciężki i wilgotny razowiec. Po całkowitym wystudzeniu zdecydowanie lepiej wygląda, ale zdjęcia nie da się już zrobić bo zrobiło się całkiem ciemno
a to już zdjęcie dzisiejszego chleba. Lepiej zdecydowanie wygląda. On musi być krojony taki całkiem wystudzony. Pyszny jest po prostu
Jesienny wieczór jabłkami pachnący :) Właśnie upieczony placek z jabłkami będzie jak znalazł na jutro do kawy.
http://wielkiezarcie.com/recipe60726.html
Drożdżowe z węgierkami i kruszonką ...
a ja uparcie drążę ten jeden wątek na forum.
Wczoraj upiekłam szarlotkę z ciasta półkruchego (z dodatkiem amoniaku). Część jabłek jest zesmażona z dodatkiem czarnych winogron
Dobrze że go ciagniesz Krysiu, ja tylko chlebek piekę, 2 razy w tygodniu, ciast zero:))) Do Świąt, obiecałam zadnego nie upiekę, no chyba że goście się zapowiedzą to zrobię wyjatek:)))
A na Twoje placuszki zarkam i chociaż się patrzeniem najem:))
Ja też jestem za! Uwielbiam oglądać Twoje wypieki. Sklepy z cukierni to lipa w porównaniu z Twoimi ciastami... pachną na odległość aż "ślinka leci" :))
A ja dziś tak na szybko ciastka francuskie z twarożkiem i brzoskwinią.
Postanowiłam usunąc wszystkie swoje przepisy i jak najmniej wchodzic na WŻ. Czasami jeszcze pokażę w tym wątku swoje wypieki.
Bardzo mi przykro, że można kogoś bezkarnie obrażac. Poziom wypowiedzi (komentarze i opinie pod przepisami) niektórych użytkowników, jest po prostu poniżej krytyki. Uważam, że takie wypowiedzi powinny byc od razu napiętnowane przez moderatorów opinii. Ale nie są. Stąd taka moja decyzja
Wielka szkoda. Niestety nie wszystkie fajne przepisy zdazyłam wrzucic w ulubione :(
w ulubionych też już nie masz żadnego moich przepisów.
Pozdrawiam
Krystyno Twoje przepisy z ulubionych nie zniknęły!!!
Pozdrawiam
Ja mam od dłuższego czasu Twój jeden przepis w ulubionych i dalej tam jest, nie zniknął.
Krysiu, bardzo to przykre, cóż Twoja decyzja, a wystarczyło napisać do mnie czy Toffik, a nawet do samej Wkn i na pewno by się sprawa wyjaśniła, ja nawet nie zdązyłam zareagować...
Wszystko napisałam Wkn po rozmowie z krysią
Krysiu, olej, jak to Agik mowila:)
NOOOOO, nie masz prawa nas kusic wypiekami bez wstawienia przepisu, uwielbiam twoje chleby, mam umrzec teraz z glodu ????
nie było mnie jakiś czas, naprawdę przykro mi to słyszeć, myślę że komentarze normalne inaczej trzeba po prostu lekceważyć
choć rozumiem że czasami można to robić do pewnego stopnia
cieszę się że zostaniesz chociaż z nami w tym wątku
pozdrawiam :)
Dziękuję Bardzo za miłe słowa. A chleb z zaparką robiłam :). Bardzo smaczny mi wyszedł. I polecam ten niżej pokazany przeze mnie : ukraiński od Tatter. Baaaaaaaaaaaaaaaardzo dobry. Tylko mnie ciasto za bardzo przerosło i jak wstawiłam do piekarnika to sobie siadło. Był menisk wypukły a zrobił się menisk wklęsły. Na smaku nic a nic to nie zaważyło, ale zaważyło na wyglądzie chleba. Ale smak jest boski.
tak, podziwiałam, wygląda cudownie i muszę ci powiedzieć że ja osobiście chleby z przewagą mąki żytniej lubię po 2 dniach, wtedy one smakują zupełnie inaczej, myślę że tych z zaparką dotyczy to jeszcze bardziej
niestety przez podróże nie mam przy sobie żadnego zakwasu, więc czas wychodować nowy :)
chleb ukraiński od Tatter (na zakwasie, a jakże). Trochę mi ciasto przerosło, ale chleb i tak jest niesamowicie pyszny
nooooooo i co, jezyk mi sie poslinil na sam widok, mam pogryz monitor:))))))?
Kochana, wstawiaj przepisy i nie przejmuj sie , zawsze znajdzie sie ktos "niezadowolony" albo "bezpretensjonalny"....hihihi
Pozdrawiam:)
Dzisiaj piekę ciacho z tego przepisu http://wielkiezarcie.com/recipe54396.html, zaciekawiło mnie połączenie sera, kokosu i orzechów.
Własnie się zabieram za pieczenie słynnej szarlotki sypanej ... w moim wykonaniu będzie to premiera :)
http://wielkiezarcie.com/recipe126.html
Piaskowe ciasto z jabłkami w budyniu malinowym
Wygląda pysznie, ja się zabieram za chleb :)
Już upieczone SEZAMOWE CIASTECZKA.
Nie zrażaj się , wyjdzie następnym razem:)
Zaraz się zabieram za pieczenie chleba słonecznikowego.
u mnie wyrasta chleb od samego rana :) I jeszcze nie wyrósł. Sama sobie pokombinowałam proporcje. Bardzo jestem ciekawa co mi z tego wyjdzie. Tym razem jest z przewagą mąki pszennej chlebowej i pełnoziarnistej. Zakwas miałam żytni razowy. No i jeszcze nowość ! Ukształtowany bochenek wrypałam do miski na wyrastanie. Po raz pierwszy robię chleb bez foremki.
http://wielkiezarcie.com/recipe44848.html
Super piszczałko, dzieciaczki pewnie pomagają przy tym zapp-ie?
Kamilek uwielbia robic i jesc to ciasto, nie wiem czy mu odpowiada smak czy kolor ciasta haha bo niebieski i pomaranczowy to jego ulubiony :)
Wczorajsze kombinacje chlebowe, wylądowały w koszu.
Dzisiaj rehabilitacja. Chleb polski z przepisu Tatter
nie wytrzymałam i kroiłam gorący, więc przekrój jest nieco poszarpany
Ło matulu... aż tutaj zapachniało;)))))
Bo wczorajszym zakalcu zresztą pysznym nie ma śladu to dziś się przymierzam do babki ajerkoniakowej wg Aleex kiedyś była na WŻ
My dzisiaj z synem robilismy ponownie ciasteczka http://wielkiezarcie.com/recipe44848.html :)
sernik w miodowym cieście
Dziś upieczone Ciasto Amerykańskie http://wielkiezarcie.com/recipe23887.html
Przymierzam się do biszkoptu trójkolorowego z kremem budyniowym i dżemem z czarnej porzeczki
Czekają na włożenie do piekarnika " Zdrowe ciasteczka z bananami " http://wielkiezarcie.com/recipe31831.html
Wczoraj upiekliśmy misie :) Niestety został tylko jeden
Świetna foremka dla dzieciaków - chyba w końcu się złamię i taką zakupię.
Fajny ten misio, z jakiego przepisu pieczesz? Czy to biszkoptowe ciasto i czy dajesz jakieś nadzienie do środka?
Właśnie w Lidlu była taka blaszka,kupiłam...nie tylko dla dzieci
Użytkownik ulla* napisał w wiadomości:
> Fajny ten misio, z jakiego przepisu pieczesz?
Piekłam z przepisu http://wielkiezarcie.com/recipe62882.html :)
Właśnie w Lidlu była taka
> blaszka,kupiłam...nie tylko dla dzieci
Dokładnie taka sama kupiłam w lidl :)
Super! Dzięki!
Prosze :)
Wczoraj zrobilam http://wielkiezarcie.com/recipe17256.html
chleb rosyjski na zakwasie. Baaaaaaaaardzo smaczny
i jeszcze przekrój chleba
Dziś zostały upieczone " ciasteczka owsiane z bakaliami " http://wielkiezarcie.com/recipe62781.html
nie pieczone ale smażone. Mini pierożki nadziewane jabłkami i żurawiną, zamarynowanymi wcześniej w koniaku. Bardzo pyszne były, tylko w trakcie sażenia część się porozdziawiała i trochę nadzienia wyleciało wtedy
ciasto super kruche, z miodem, przekładane kremem
Bardzo ładnie i smakowicie wygląda ... ślinka leci ... :)
Użytkownik Krystyna911 napisał w wiadomości:
> ciasto super kruche, z miodem, przekładane kremem
cudne, ale gdzie przepis mogę znaleźć??? proszę......bardzo proszę...
Przepis jest T U T A J (klik)
Witam.Może napisze jak ja pieke ciasta miodowe.Po wymieszaniu składników waże wszystko po czym dziele na równe porcje.Ciasto wałkuję między papierem do pieczenia i na papierze wkładam pojedyncze placki do formy i wyrównuje. Tak przygotowuje wszystkie placki. Na tym samym papierze też piekę , (pojedynczo )przez co nie mam problemu z łamaniem się ciasta przy wyjmowaniu z blachy i do blachy ciasto uformowane uprzednio też się szybko wkłada .Pozdrawiam serdecznie .
Użytkownik belkot68 napisał w wiadomości:
> Witam.Może napisze jak ja pieke ciasta miodowe.Po wymieszaniu
> składników waże wszystko po czym dziele na równe porcje.Ciasto
> wałkuję między papierem do pieczenia i na papierze wkładam pojedyncze
> placki do formy i wyrównuje. Tak przygotowuje wszystkie placki.
> Na tym samym papierze też piekę , (pojedynczo )przez co nie mam problemu z
> łamaniem się ciasta przy wyjmowaniu z blachy i do blachy ciasto uformowane
> uprzednio też się szybko wkłada .Pozdrawiam serdecznie .
o ile ciasto nie jest tak kruche jak to, które ja robiłam. Zwykłe, miodowe blaty nie połamią się na pewno.
Raczej nie mam problemu z pieczeniem wielu blatów na jedno ciasto. Zobacz może T U T A J (klik)
PODUSZECZKI Z JABŁKAMI : http://wielkiezarcie.com/recipe57681.html
Dzisiaj piekę szarlotkę niemiecką, jak się nie mylę jest to przepis autorstwa Aleex, niestety nie ma już przepisu na naszej stronce.
Rogaliki twarogowo-drożdżowe z powidłami śliwkowymi
Wczoraj na zyczenie syna http://wielkiezarcie.com/recipe62882.html :)
Warstwowiec
"cebula ma warstwy, ogry mają warstwy" ;) przepraszam, ale pierwsze skojarzenie, cytat z shreka
ciasto wygląda obłędnie i ma wszystko to co uwielbiam: sernik, mak, jabłka, to połączenie tych 3 części, dla mnie genialne
piękę dziś ciastka owsiane, cantucci wegańskie i drożdżowki, postaram się zrobić zdjęcia
U mnie znowu niemiecka szarlotka. Na jesieni mam baaardzo ułatwione pieczenie bo poza szarlotkami u mnie nie chcą nic innego :)
Ono wyglada pięknie (w rzeczywistości lepiej wygląda niż na zdjęciu) a do tego jest baaaaaaaaaaaaaaardzo smaczne. Masa makowa jest zrobiona z jabłkami (jabłka ścierałam na tarce jarzynowe do masy makowej). Całe ciasto jest wilgotne, lekko kwaskowe i niezbyt słodkie. A do tego, o dziwo, baaaaaaardzo szybko się robi. Niestety , trzeba poczekać do następnego dnia z jedzeniem
A ja piekę "zacherowy" placek / tort Sacher/ , ale pieczony w keksówkach. Dużo czekolady i konfitury morelowej. Moje wnuczki przepadają za tym ciastem.
a u mnie dzis http://wielkiezarcie.com/recipe34736.html
ps. a linka aktywnego nadal zrobic nie potrafie :(
http://wielkiezarcie.com/recipe34736.html
proszę bardzo :)
U mnie dzisiaj chleb cebulowy, i moje ciasto z jagodami http://wielkiezarcie.com/recipe25711.html
Ciasto kokosowo - jabłkowe: http://wielkiezarcie.com/recipe32186.html
Sernik http://wielkiezarcie.com/recipe2812.html oraz ciasto słonecznikowe... na urodziny Taty:))
chleb wiejski na zakwasie
i jeszcze całą furę baaaaaaaaaaaaaaaaardzo krrrrrrrrrrrrrrrruchych ciasteczek
zmiana zdjęcia (przez bibliotekę obrazów)
na prośbę moderatorów zmianiam zdjęcia
Nie jadłam chlebka od 7 tygodni... aż ślinka leci;)
Makusiu Kochana ! Nie jadłaś chleba od 7 tygodni ?????!!!!
Kocham chleb, gdybym musiała wybierać ostatni posiłek w życiu, byłby to chleb z masłem i solą, dzień bez chleba dniem straconym :)
Podziwiam Cię !
Sama siebie podziwiam, piekę go przecież... no ale cóż, jak mus to mus:)
wspaniale wygląda! mniam mniam
ja piekłam chleb z 5 rodzajów mąk w tym tygodniu, z dodatkiem siemienia lnianego, niestety nie mam obecnie dostępu do aparatu cyfrowego
ostatnio zachwycam się chlebem kupowanym w sklepie, tzn. litewskim ze śliwką, chętnie upiekłabym coś podobnego w domu
lub chleb z rodzynkami, albo z orzechami włoskimi, jestem w fazie szukania idealnego przepisu :)
sama jeszcze nie piekłam chleba ze śliwką, ale też szukam takiego przepisu. W mojej piekarni można kupić chleb ze śliwką i jest bardzo smaczny. Ale ten własny chyba będzie jeszcze smaczniejszy :)
też tak myślę :)
pozdrawiam ciepło znad kromki chleba z masłem, który właśnie zajadam ;)
Znalazłam taki przepis na chleb ze śliwką, może się przyda www.pracowniawypiekow.blogspot.com/2009/11/pszenno-zytni-chleb-z-suszonymi.html niestety nie umiem zrobić żeby był aktywny link.
umiesz, umiesz :) bo jest aktywny. Wczytywałam się już w ten przepis. Ale mnie łazi po głowie coś innego, bardziej razowego. Jak nie znajdę to ten przerobię na własne potrzby i smaki
Ekspresowo upieczony dla niespodziewanych gości " Murzynek z powidłami I " http://wielkiezarcie.com/recipe29872.html w/g ilka76
Podkamieniec w wersji czterowarstwowej
trochę lepsze zdjęcie wstawię
Szarlotka z kaszy manny.
wieczorem upiekę chleb z przepisu Rzymianki
http://wielkiezarcie.com/recipe26697.html
lekko zmodyfikowany przeze mnie
Ja dziś piekłam pszenny chleb na zakwasie, właśnie wyhodowałam sobie nowy zakwas, bo poprzedni mi się sfermentował. Była też szarlotka z przepisu ilki76.
pieczesz na zakwasie pszennym czy żytnim ? Ja wszystkie swoje chleby piekę na zakwasie żytnim. Też nastawiłam nowy w niedzielę, bo poprzedni, nie wiem jakim cudem, po prostu zdechł
Na żytnim, to moje trzecie podejście. Pierwszy mi nie wyszedł od razu, na drugim udało mi się upiec jeden chlebek i nie wiem czemu po prostu sfermentował. Teraz udało mi się wyhodować nowy zakwas, właśnie dziś upiekłam pierwszy chleb na nim, wyszedł super, szkoda że mi aparat padł.
A to moj wypiek na dzisiaj:
najprostrzy chleb na swiecie, bez zakwasow, bez wyrabiania a pychota :) Duzo ziaren, maka pszenno zytnia,suszone morele, mniam:)
Wątek zamykam, ponieważ jest za długi, zapraszam do nowego http://wielkiezarcie.com/forum_watek.php?id=389226&post=389226&offset=0 :))