Poprzedni wątek zrobił się już baaaaaaaaaaaaardzo długi, bo ma prawie 360 wpisów. Czas więc zacząć nowy.
Tutaj pokazujemy wypieki małe i duże. Ciasta, ciastka i ciasteczka. Chleby, bułki, chałki. Pieczone, smażone i te bez pieczenia. Na weekend, na niedzielę, na codzień. Z okazji i bez okazji. Na słodko i wytrawnie. Ale chwalimy się, pokazujemy, inspirujemy nawzajem.
Zapraszam wszystkich
Ja na zakończenie poprzedniego wątku pokazywałam móją dzisijszą malinową szarlotkę. Tak mi jakoś przyszło do głowy, aby wykorzystać resztki malin, które były w domu i nie bardzo wiedziałam co z nimi zrobić. Muszę przyznać, że te dwa smaki: jabłka (miałam papierówki) i maliny, wspaniale do siebie pasują.
eee, nie do końca, ponieważ niektóre odmiany śliwek są tylko latem dostępne, potem zastępują je odmiany jesienne. Np. teraz uwielbiam połączenie śliwek i moreli - to takie zaślubiny lata z nadchodzącą kolejną porą roku :)
Zgadza się. U nas w warzywniakach jest nawet sporo odmian śliwek. Ale ja to jestem stara gwardia, która ponad wszystkie śliwki, kocham te najprawdziwsze węgierki :). W tym roku coś ich mało na moich drzewkach i będę zmuszona kupować.
Teraz rozkoszuję się morelami. ale solo, bez innych owoców ale posypane płatkami migdałowymi
Zawsze Krysiu ''sezonkuje'' ...u mnie już po malinach ! Jak zobaczyłam śliweczki cud - miód od razu poczułam smak śliwki w ciachu . Niestety brak słonka nie daje upragnionego smaku owocu dlatego dosłodziłam lukrem cytrynowym ..Pozdrawiam serdecznie .. :)
Upiekłam sernik , wyszedł mieciutki i rozpływający sie w buzi. wykrzystałam przepis na sernik z rosą ale zamiast mleka dałam dużą śmietane 18% , a na spód biszkorty
coś mi się wydaję, że z tą śmietaną ten sernik jest smaczniejszy niż z samym mlekiem. Mylę się ?
przepraszam nie mogłam wcześniej odpisać bo zamiast wż włanczała się reklama na cały ekran . ze śmietaną jest bardzo delikatny , możesz wyprubować wersję z mlekiem skondensowanym , jeżeli dodasz słodzone to pamiętaj o ilości cukru
fantastyczne, napewno wypróbuje , moja rodzina bardzo lubi serniki i dlatego często korzystam z różnych pomysłw, kilka razy piekłam niby sernik ze śmietany - styropian zawsze miał duże powodzenie
ale pycha wygladaja!! ja robilam dzis 3 bita szwagra , na jutro na urodzinki, a jak patrze na jagodzianki odrazu przypomina mi sie plaza w PL, pozrdawiam
ok , zostało jeszcze sześć sztuk :) na jutro do kawy ... o ile sie uchowają ...
Mogę śmiało powiedzieć, że można je robić z podwójnej ilości ... z pół kilograma mąki wychodzi ich trochę mało ( mnie wyszło 22 sztuki ale nie za duże ), nie można sobie dobrze pojeść a jedynie posmakować
Ależ przecież przepis na nie już jest na WŻ od wczoraj :) A ciacho naprawdę robi się błyskawicznie a jedyny feler to to że trzeba dwie miski ubrudzić :) Jedną masłem a drugą ubitymi jajkami. Trzepaczki przy mikserze już nie trzeba myć, bo najpierw ucieramy jaja a potem od razu margarynę
Szarlotka mojej babci ;) Po naszemu (po śląsku) tzw. Jabłecznik lub Jabczok : P
Mam nadzieję ,że się nie pogniewacie za 3 zdjęcia .Chciałem podziękować pewnej Osobie ,że powiedziała mi jak efektownie zrobić zdjęcie (mam nadzieję ,że ta Osoba wie ,że to Ona ;))
Bardzo apetyczne ciacho - uwielbiam jabłeczniki. Jabłka to owoce idealne do wypieków.
Twoje zdjęcia zyskały nowy podrasowany wygląd, nie wiem, jaki masz aparat i czy robisz foty aparatem czy telefonem komórkowym, ale spróbuj jeszcze popracować nad ostrością - ta wirtualna kokietka potrafi wymykać się nawet najbardziej doświadczonym fotografom. Czasem warto jest nie demontować kadru, tylko najpierw ściągnąć zdjęcia z aparatu, obejrzeć je na komputerze i w razie czego powtórzyć ujęcia - nie raz zdarzała nam się taka konieczność. Na ekraniku aparatu zdjęcie wygląda w porządku - ściągasz na monitor i łapiesz się za głowę :)
święte słowa. Robiąc zdjęcia przy byle jakim oświetleniu, już wiem że będzie ono do kitu. Ale jak tylko słoneczko świeci to i zdjęcie jest o niebo lepsze, ostrzejsze. Ja mam taki najzwyklejszy, taniutki aparacik i wcale nie jest łatwo robić nim zdjęcia makro. Marzy mi się coś lepszego
Mam aparat Panasonic i przyznam szczerze że mam problemy żeby dobrze wyregulować ostrość. . W sumie to się nie bawiłem nim pod tym względem. Jutro poczytam instrukcję i poreguluje go.
Flesza nie za bardzo mogę tu używać bo jabłko i talerz robi odbłysk i nic nie widać. Następnym razem zmontuję lampę taką mocną aby były jeszcze lepsze efekty, Pozdrawiam
Kuchacik, tu może chodzić nie o konieczność podregulowania aparatu, tylko o to, że Ci podczas robienia zdjęcia ostrość ucieka nie na główny obiekt, np. chcesz, aby ostra była szarlotka - bohaterka zdjęcia, a niechcący ostre wychodzi jabłko, które jest dekoracją, czyli czymś najczęściej mniej ważnym :) A masz może możliwośc ustawienia ostrości na wybrany element, naciskając wyzwalacz najpierw do połowy, a dopiero potem wcisnąć do końca?
Czasem problem stanowi też zbyt mała odległość tego, co chcesz fotografować od obiektywu, ale skoro u Ciebie jabłko jest ostre, a ciasto nie, to chyba nie ten problem :)
Dzisiaj tort ajerkoniakowy - wykończył mnie, bo uparłam się, żeby go zrobić po swojemu, a nie według już istniejących przepisów, ale jakimś cudem się udało, ufff.
Zapomniałam do zdjęcia obwiązać dół dekoracyjną wstążką, żeby ukryć miejsce łączenia biszkopta z rurkami :/, a potem było za późno, bo tort został powieziony do Solenizantki i pożarty przez gości :)
Krysiu, bardzo się cieszę, że zdecydowałaś się na dobre przywrócić wszystkie swoje pyszne przepisy, z których korzysta tak wiele osób. Już wiem, że planowałaś to zrobić dużo wcześniej, tylko że wymagało to małej pomocy z naszej strony, dlatego nie pisałaś. Szkoda, że nie odezwałam się do Ciebie w tej sprawie wcześniej. Na szczęście lepiej późno niż później lub wcale :)
Jestem pewna, że mnóstwo osób powita tę informację z radością. Dzielę się nią z Wami w wątku Krystyny o codziennej przygodzie z pieczeniem, bo ona sama chyba by nie chciała, żebym trąbiła o udostępnieniu przepisów w osobnym wątku. Mam nadzieję, że zostawimy wszelkie spory i niepotrzebne nieporozumienia za sobą i zaczniemy od nowa. To dla mnie to super poniedziałek :)
To otwieranie czasem jest bardzo fajne, lubię taką możliwość nieplanowania składników i proporcji, ale czasem po drodze okazuje się, że człowiek sobie utrudni sprawę i wypiek okazuje się trudniejszy niż zakładano. Ale co tam - fajnie jest eksperymentować :)
Nie wiem czy tu wpisywałam czy nie, bo jakoś pamięć mnie chyba zawodzi. Ale w ubiegłym roku piekłam bułeczki ze śliwkami nadziewanymi marcepanem. Jeżeli ich tu nie ma, to jutro uzupełnię
W Polsce marcepan do ciast dostępny w sprzedaży jest jeszcze dość drogi i w małych opakowaniach. Najbardziej lubię robić marcepan sama, ale jest z tym tyle papraniny, że decyduję się na tę cukierniczą robotę raz w roku - w połowie grudnia. Ale fakt, że to wynalazek cudny - potrafi podrasować niejedno ciasto.
Niestety taka natura amoniaku - na szczęście smak wypieków rekompensuje smrodek, który znika dopiero po kilku godzinach. Najgorzej jest podczas pieczenia - tak szczypie w oczy, że lepiej nie wchodzić do kuchni :)
Moje ciasto śmietankowe z Odessy .. :) W drodze do piekarnika .. już niesie zapach smietankowo - maślano - śliwkowy .. ! Zrobiłam tylko z połowy porcji .. niemniej gościu znużony , gościu strudzony siadaj ze mną do ciasteczka ..:)
otóż to :) za późno się wzięłam za ich pieczenie ... mam nadzieję, że jutro będą równie dobre ... najwyżej będą na śniadanie do kakao aby dłużej nie czekać na ich kosztowanie
Co powiecie na "Cyckowate bułeczki"? Efekt wizualny niezamierzony - mimo użycia małej ilości drożdży diabły tak mi puchły, że wypchnęły na górę nadzienie. No i wyszło, co wyszło :}
Małe nie skojarzą - może, a nastolatki to i tak mają zardzewiałe myśli. Ale bułki fajne , przedwczoraj piekłam chleb z płatkami wg Ewy Wachowicz i drożdże od razu coś mi nie pasowały , wyszedł mi taki beton że ho ho....
Machaj, polecam - to są bardzo dobre racuchy. Dziury już kiedyś widziałam i bardzo podoba mi się tak wykonane ciasto. Wklejając je hiciorów, przypomniałeś mi o tym cieście :)
Na ten weekend upiekłam rolady biszkoptowe z bitą śmietanką oraz biszkopt z bitą śmietanką,owocami(truskawki,borówki amerykańskie i winogrona)oraz galaretką truskawkową:)
O kurczę, ale apetyczna. Ja od paru godzin bezskutecznie zabieram się do pieczenia kruchego placka z jabłkami w karmelu i bezą, ale jakoś nie mogę się zmobilizować. Wszystko przez sprzątanie wielkiej szafki w kuchni i przygotowywanie tutoriali na WuŻet :)
u mnie padło na tartę, bo z nią bardzo mało roboty i piecze się krótko. A to bardzo ważne przy dzisijszych temperaturach u mnie. No i do tego jest fajnie kwaskowa od soku z cytryn plus te maliny.
Bazowałem na przepisie od basia19 - kiedyś robiłem wg jej przepisu i był OK - ale w kremie ajerkoniakowym miałem cukier ,którego nie umiałem rozbić..Nie wiem czemu..
Dlatego kremy zrobiłem tak:
czekoladowy - 2 jajka ubite z cukrem waniliowym i 1/2 szkl. cukru, połączone z roztopioną czekoladą mleczną.
ajerkoniakowy - 1 kostka masła utarta z 3 łyżkami cukru pudru, ubite z 1/2 litra adwokatu + 1 i 1/2 łyżki żelatyny - efekt taki ,że krem jest lekko lejący i za mocno %%% Baa.. żelatyny nawet dałem 3 i 1/2 łyżeczki ..i dalej lekko się leje..
polecam bardziej oryginalnie robić wg przepisu basia19 - jest lepsze.
Ale tego kremu mojego czekoladowego nie polecam. .Na górze się zesechł.......i dzisiaj robiłem drugi krem ale z innego mojego przepisu i smarowałem górę ciasta ..Trochę stracił na wyglądzie ale zyskał na smaku ..
W zasadzie to wczoraj, dziś miały być ciasteczka, ale na stoją pod znakiem zapytania i możliwe, że wcale się nie pojawią, bo kolacja postanowiła być na słodko :)
Trochę mylnie napisałam - placek był pieczony wczoraj. Dziś nic nie piekłam - nie chciało mi się, szczególnie że na kolację wcinaliśmy kluski leniwe z syropem śliwkowym :)
Na zdjęciu jest powtórka z rozrywki z bezą pieczoną w innej temperaturze niż za pierwszym razem, czyli najpierw w wyższej (150 st. C), potem w niższej (120 st. C) - chciałam otrzymać pianko-bezę o miękkim środku, która po kilku godzinach od upieczenia wypycha na wierzch maleńkie kropelki rosy. Za pierwszym razem natomiast zależało mi na bezie suchej, chrupiącej, w postaci nachlapanych nieregularnie kleksów. Obie wersje są bardzo fajne, nie wiem, którą wolę :)
A u mnie na sobotę i niedzielę był zapp z galaretką i owocami i ciasto mega czekoladowe z malinami i galaretką z blogu dorotus. Z tym zappem mam tylko problem, że mi te masy wychodzą troszkę za gęste i te fale nie do końca takie jak trzeba. Ale w smaku i tak pycha.
Dostałam dzisiaj brzoskwinie. Nasze rodzime, więc nie są żółciutkie w środku. Musiałam je zutylizować. I wyszło ciasto migdałowe na zsiadłym mleku, ktoremu też już wychodził termin i wymagało utylizacji :)
Czesto cos pieke ale jakos sie tym nigdy jeszcze nie chwalilam..Czys zaczac, wczoraj pieklam buleczki wg wlasnego przepisu http://wielkiezarcie.com/recipe45402.html. Tym razem wyrabialam recznie bo automat jest padniety:)
dziś chleb na zakwasie niekwaśny mieszany pszenno-żytnio-razowy :) miałam piec inny chleb, ale musiałam odświeżyć swój zakwas, żeby pobrać większą porcję na jutro :)
to ja zabieram sobie chociaż dwie pierwsze kromeczki. Chleb z dodatkiem mąki razowej to najlepsze pieczywo pod słońcem. Przynajmniej mnie najbardziej smakuje :)
Chętnie bym Was wszystkich poczęstowała. Jutro bardzo niezdrowe śniadanie - w kuchni stygnie smalec z dużymi skwarkami i cebulą :) Do tego plaster świeżego ogórka - uwielbiam!
Pozazdrościłam chleba Wkn i wyjęłam zakwas z lodówki. Jutro będzie pieczony. Ale na razie zrobiłam torcik malnowy. Krem wyszedł mi niebiańsko pyszny. Nie ma to jak świeże maliny.
Aż mnie skręcało z zazdrości jak patrzyłam na chleby Doroty. No i wreszcie dzisiaj znalazłam więcej czasu i upiekłam chleb pszenno-żytni na zakwasie. O mamusniu, ależ pyszny. Niech się schowają chleby sklepowe
i przekrój chleba (niestety, język chciał mi już uciec i ukroiłam taki jeszcze gorący)
Nie wkleję bo nie ja je kupowałem. Byłem u przyjaciół na wsi (mają tam domek letniskowy) na grzybach. Tam zostałem tymi ciachami uraczony. Kupili w meleńkiej cukierni gdzieś pod Sierakowem. Miejscowości nie pamiętam.
Nie oszukuj, ten obrusik jest na pewno cukierniany, eeee...... cukierniczy
ps. można zanieść własne blachy do cukierni Sowa i pieką w nich pseudodomowe ciasta, żeby gospodarz mógł udawać przed gośmi, że "własnoręczył" wiedzieliście o tym?
Dziękuję za miłe słowa :) Nie dorobiłam się jeszcze kamienia, nawet koszyka do wyrastania jeszcze nie kupiłam. Dopiero zaczynam przygodę z pieczeniem chleba.
to jak wyrastałaś taki piękny bochenek ? Moje wszystkie chleby wyrastają w szklanych formach i w nich się pieką. Bardzo nęci mnie wyrastanie w koszykach, ale niestety nie mogę sobie na razie pozwolić na taki wydatek. Kamień czeka schowany w szafie, aż nabędę te koszyki
ja raz odważyłam się na wyrastanie w makutrze. Makutra była posypana mąką i wyłożona lnianą ściereczką w której było pół tony mąki. A chleb i tak przywarł do ściereczki. Zanim go odkleiłam od niej i wyrzuciłam ba gorącą blachę, to on sobie już klapnął i rozlazł się na boki. Nigdy więcej eksperymentów z makutrą
Wspaniałe to ciacho! myślałam że to sernik:) A ja sobie dzisiaj wstałam skoro świt i błyskawicznie upiekłam szarlotkę sypaną Wkn, od której jestem uzależniona:)
Bardzo dawno jej nie robiłam. Chyba zrobiłam sobie "kuku" pędząc za wciąż nowymi kuchennymi eksperymentami i zapomniałam, że stare też dobre, jeśli nie lepsze.
właśnie zaraz wyjmę z piekarnika Ślimaki drożdżowe z orzechami i cynamonem...Powinnam je jeszcze polukrować,ale zaraz do pracy idę...Jak wrócę to pewnie nie będzie już co lukrować:P
Nie mam pojęcia - ja go widziałam wcześniej i widzę go teraz :) Raczej niemożliwe, żeby ktoś z modów wykasował i wstawił na powrót, bo nie miałby skąd wziąć raz wykasowanego tekstu. Może to jakiś chwilowy proble z przeglądarką.
Krysia, marnujesz się. Świetnie łączysz smaki ( dobrze rozumiem, że wymyślasz niektóre z tych ciast? ) i jeszcze takie piękne zdjęcia...Może są jakieś konkursy, ale nie internetowe, tylko realne, gdzie się spotykają "słodyczodzieje", tacy jak Ty, jakieś zawody?
Właściwie to większość ciast jest wymyślona przeze mnie, głownie jeśli idzie o serniki. A do konkursu to chyba nie mialabym odwagi stanąć, bo tak jak np. z tym sernikiem było, to na początku miałam tylko ser a reszta to było wszystko to co mi przyszło akurat do głowy i było w domu, w zasięgu ręki. I wtedy do końca nie wiem co mi z tego wyjdzie
ciasta ciastami, ale ja zawsze najbardziej zachwycam się chlebem. Szczególnie jak widzę taki cudny okrągły bochenek. Ech, może kiedyś i ja taki upiekę ? Na razie, bo moim nieudanym eksperymencie z makutrą, nie mam odwagi. A tak by się zjadło chleba z prawdziwego bochenka :)
Wczoraj pieczona baaaardzo późna w tym roku szarlotka, oczywiście sypana z przepisu Wkn :) dzisiaj może wysypię pozostałe po niej jedynie okruchy :):):)
U nas dzisiaj chleb żytni na zakwasie, który odświeżyłam i przerobiłam go z powrotem na żytni. Przez jakiś czas był pszenno-żytnim :) Zdjęcie siedzi jeszcze w aparacie.
Dzisiaj mam różności-rogaliki krucho drożdżowe z marmoladką (z różaną)wg crisen, ciasto marchewkowe wg ilki76, babka serowo cytrynowa wg skopolendry. Wszystko smaczne i udane,dzięki!
Dziś na pieczenie nie ma czasu, korzystam z cudnej ciepłej pogody i wszystkie okna w domu myję, ale dojadamy wczoraj upieczone jesienne ciasto z dynią, jabłkiem i gruszką :)
A bardzo proszę :) Został mi jeszcze jeden słoiczek musu z dyni, więc niedługo powtórka z rozrywki. Miałam też wymyślić jutro ciasto ze śliwkami, ale jakoś same wskakują mi brzucha, więc ciastowa perspektywa śliwkowa topnieje z minuty na minutę hihi :)
Ja też - okropnie to odpokutowałam, ponieważ pochłonęłam w 3 dni sama niemal cała blachę. Teraz zakaz pieczenia aż do piatku, ale wtedy będę usprawiedliwiona, bo będzie tort na rodzinne zamówienie ;P
Na razie rekompensuję sobie zakaz pieczenia obiadami na słodko i myślą rychłego weekendu - co prawda wtedy w planach tradycyjne pieczenie chleba na zakwasie, mało słodkiego... no ale jednak to pieczenie, prawda? :D
Dla dzieci na Halloween: ciasteczka kruche w kształcie ducha i dyni, mus czekoladowy z ciasteczkami z ciasteczkowym nagrobkiem, pianka galaretkowa w kształcie mózgu:) a potem idą straszyć i zbierać słodycze:)
częstowałam nimi dzieciarnie biegającą po cukierki - widok ich zdziwionych min - bezcenne, zabawę miałam przednią i choć mąż powiedział że nawet tego obrzydlistwa nie tknie palcem to w przyszłym roku powtórzę zabawe tym bardziej że córcia też się nieźle ubawiła
Chętnie, chętnie chodź jestem na dietce i nie łasuch ze mnie to zgrzesze Jedno z niewielu ciast do których mam słabość. Dobrze, że nie mam więcej takich słabość bo był się toczyła jak kula. Mniam:)
No jasne ... proszę bardzo .. po cieście już wspomnienie ; zawiozłam do znajomych na wieś , jutro dla mamy mam tylko kawalątek .. ! Rozpływa sie w bużce nie trzeba nawet za duż o językiem mlaskać ..
nie, nie mam. Wzorowałam się na różnych przepisach i zrobiłam po swojemu. Jak wpiszę przepis, to mamy tu dwóch rodzinnych dedektywów, które zaraz będą udowadniały mi, że to plagiat. Nie mam już ochoty na wpisywanie żadnych przepisów na WŻ, "dzięki" właśnie tym dwóm osobom
a co bys Ty powiedziała, gdybyś dostała taką wiadomość cyt. " Jestes oszustką i plagiatorka, kopiujesz cudze przepisy i wstawiasz jako swoje " i jeszcze " Te twoje serniczki tez są kopiowane z innych stron i będą na nie linki."
Jakoś do tej pory nie znalazła tych linków (i na pewno nie znajdzie, bo to są moje przepisy, które często goszczą na blogach, ale po datach można doszukać się skąd pierwowzór)
Nie dziw się więc, że nie mam ochoty na wpisywanie nowych przepisów.
Oj, chyba ktoś tu chce być "number one" i dlatego tak Jej to przeszkadza;) Ale mam za to Twój blog w ulubionych więc bez problemu mam dostęp do przepisów:)
Potencjalne plagiaty zgłasza się w pierwszej kolejności moderatorom/administratorom, aby mogli wyjaśnić sprawę bez niepotrzebnych oskarżeń, a często gęsto mylnych posądzeń. Słowa przytoczonego przez Ciebie listu mogą tylko bulwersować. Na tej stronie nie ma miejsca na nagonki - jeszcze dziś postaram się do końca wyjaśnić sprawę.
oj, lubię te smaki. Ja dodaję kawałeczki czekoladay do tego kremu i po kilku godzinach czekolada jest miękka i cudownie rozpływa się na języku w trakcie jedzenia. Mam nawet ten "leniwy" :) torcik w moich przepisach
Od pewnego czasu odnoszę wrażenie, że wypowiedziałaś jakąś absurdalną nieuzasadnioną wojnę Krystynie911 - wytaczane działa złośliwości są już takiego kalibru, że nie sposób przymykać na nie nawet najbardziej tolerancyjne oko.
Ponieważ otrzymałam od Krystyny całkowicie wyczerpujące informacje n/t autorstwa (wspomniałam o tym w przepisie na ciasto Łowiczanka). Dla osób nawet z zaledwie kilkuletnim stażem w kuchni nie stanowi większego problemy wymyślania nowych przepisów - co nie oznacza, że będą to absolutne innowacje kulinarne - w większym czy mniejszym stopniu będą podobne do już istniejących - dokładnie to samo można Różyczko powiedzieć o Twoich czy moich przepisach (a pewnie i wielu przepisach wytrawnych kucharzy) - a przecież w żadnym wypadku nie są plagiatami. Jeśli piekę kruche ciasto raz na dwa tygodnie, wpadam w taką rutynę, że bez wysiłku modyfikuję przepis z pamięci, tworząc nowy - na oko odmierzam mąkę, dodaję jakieś płatki i owoce i powstaje MÓJ przepis - czyż nie jest tak?
Jestem zbulwersowana podjętą przez Ciebie, bardzo szkodliwą, inicjatywą. Nie chcesz chyba, aby inni zaczęli prowadzić podobne śledztwo w stosunku do Twoich przepisów - też czułabyś się (słusznie) urażona. Bardzo więc proszę o natychmiastowe zaprzestanie tej nagonki lub przedstawienie sensownych dowodów, że Twoje (Wasze, bo przecież Mama Różyczki przed skasowanie konta również dołożyła swoje trzy grosze do powstałej niesmacznej sytuacji) oskarżenia są słuszne - tylko bardzo proszę o przesłanie ich na PW lub na mojego maila. Dalsze złośliwości w komentarzach i na forum uznam za podstawę do zablokowania konta, czego robić nie lubię.
Wkn, a wiesz czemu moja mama usunęła swoje konto? Bo założyła wątek z pytaniem do Pani Krystyny dlaczego skopiowa przepis zuzy i kici 5 z Wzetu i wkleiła na mniam mniam jako swoje. Wkleiła w tym wątku linki ale wątek powisiał tylko 10 min i zaraz został skasowany.Dlatego moja mam skasowała swoje konto.
Pani Krystyna weszła dzisiaj na mniam mniam i edytowała przepisy żeby wyglądały inaczej, całe szczęście że znajoma mojej mamy zrobiła wcześniej screny tych przepisów i w każdej chwili można to udowodnić ,Tobie Mama też wysłała dla porównania na pv link i miałaś to wyjaśnić i co? nic .
Przepis na jabłka pieczone też jest pani Krystyny? chyba tylko niewidoma osoba nie zobaczy że to kopia.Nie musisz mnie straszyć że mnie zablokujesz, sama usunę swoje konto, całe szczęście że są jeszcze inne strony kulinarne,którym spodobają się moje przepisy.
Dziękuję za te te kilka lat, nie zawsze było tutaj miło, nie raz płakałam. Moje przepisy z gwiazdką niech służą innym.Pozdrawiam tych którzy korzystali z moich przepisów. Śiemka kochani .Ania .niebieska - różyczka..
Myślałam że dotrwam z wami do pełnoletności , że będę mogła się uczyc od Was i dawać coś od Siebi.Przykro mi ale nie będę na takiej stronie na której toleruje się kłastwa i plagiaty .Żegnajcie.!
Bardzo piękne pożegnanie. Pozwolę sobie na koniec zająć oficjalne stanowisko i poinformować wszystkich na forum, że zachowanie w postaci zamieszczania oskarżeń na forum zanim poinformuje się/wyśle zapytanie w tej sprawie do administratora jest mało racjonalne i uzasadnione jest usunięcie postu przez moderatora, aby nie sprawić przykrości osobie, która być może wcale nie jest winna.
Nie zgadzałam się, nie zgadzam i zawsze będę przeciwna plagiatom. Warto jednak najpierw zapoznać się z definicją plagiatu, zanim kogoś o niego oskarży, szczególnie w tak napastliwy sposób. Warto też wysłać do administratora szczegółowy opis problemu zamiast kazać mu czytać z gwiazd. Dopóki nie otrzymam dowodów, że ktoś popełnił plagiat będę go broniła z całych sił.
Zawsze byłam pełna podziwu dla zdolności Różyczki, ale sposób, w jaki zareagowała teraz jest dla mnie pewnym zaskoczeniem. Podjęła decyzję, nam pozostaje się z tym pogodzić. Nie żałuję, że przez tyle lat w różnych spornych sytuacjach stawałam w jej obronie, mimo że większej bzdury niż w ostatnim pożegnalnym zdaniu dawno nie czytałam.
Piękę dziś babką piernikową Dorotus, ale skubana (babka) wyrosła mi nieziemsko, po czym wykipiała... Musiałam otworzyć piekarnik i ściągnąć przypalające się fragmentu mojego dzieła z dna piekarnika. Po tym manewrze babka bezczelnie opadła... Jest jeszcze gorąca, ale boję się, że to będzie klapa, tzn. zakalec...
Poprzedni wątek zrobił się już baaaaaaaaaaaaardzo długi, bo ma prawie 360 wpisów. Czas więc zacząć nowy.
Tutaj pokazujemy wypieki małe i duże. Ciasta, ciastka i ciasteczka. Chleby, bułki, chałki. Pieczone, smażone i te bez pieczenia. Na weekend, na niedzielę, na codzień. Z okazji i bez okazji. Na słodko i wytrawnie. Ale chwalimy się, pokazujemy, inspirujemy nawzajem.
Zapraszam wszystkich
Ja na zakończenie poprzedniego wątku pokazywałam móją dzisijszą malinową szarlotkę. Tak mi jakoś przyszło do głowy, aby wykorzystać resztki malin, które były w domu i nie bardzo wiedziałam co z nimi zrobić. Muszę przyznać, że te dwa smaki: jabłka (miałam papierówki) i maliny, wspaniale do siebie pasują.
Śliwkowe lekkie ciasteczko ...
Bardzo lubię wszelakie ciasta ze śliwkami. Ja jeszcze nie piekłam , bo wykorzystuję inne owoce na które sezon krótki. Śliwki mogą jeszcze poczekać
eee, nie do końca, ponieważ niektóre odmiany śliwek są tylko latem dostępne, potem zastępują je odmiany jesienne. Np. teraz uwielbiam połączenie śliwek i moreli - to takie zaślubiny lata z nadchodzącą kolejną porą roku :)
Zgadza się. U nas w warzywniakach jest nawet sporo odmian śliwek. Ale ja to jestem stara gwardia, która ponad wszystkie śliwki, kocham te najprawdziwsze węgierki :). W tym roku coś ich mało na moich drzewkach i będę zmuszona kupować.
Teraz rozkoszuję się morelami. ale solo, bez innych owoców ale posypane płatkami migdałowymi
Zawsze Krysiu ''sezonkuje'' ...u mnie już po malinach ! Jak zobaczyłam śliweczki cud - miód od razu poczułam smak śliwki w ciachu . Niestety brak słonka nie daje upragnionego smaku owocu dlatego dosłodziłam lukrem cytrynowym ..Pozdrawiam serdecznie .. :)
Dziękuję Krysiu za kontynuację wątku:)
U mnie pachnie dzisiaj chlebkiem słonecznikowym. Ciasta nie będzie, ew. jakiś deser nisko kaloryczny :)
Ew. chlebuś można '' zasmarować '' miodziem lub domową konfiturką ... prawda Makuś : ) ?
Ew. chlebuś można '' zasmarować '' miodziem lub domową
Ewentualnie:)))konfiturką ... prawda Makuś : ) ?
a ja dla odmiany zrobilam drozdzowki z konfitura truskawkowa , mysle ze beda smaczne
Dzisiaj błyskawiczne ciasto na francuskim spodzie z morelami i bezą.
Upiekłam sernik , wyszedł mieciutki i rozpływający sie w buzi. wykrzystałam przepis na sernik z rosą ale zamiast mleka dałam dużą śmietane 18% , a na spód biszkorty
coś mi się wydaję, że z tą śmietaną ten sernik jest smaczniejszy niż z samym mlekiem. Mylę się ?
Czy zna ktoś przepis na ciasto z zastosowaniem melonu?
coś mi się wydaję, że z tą śmietaną ten sernik jest smaczniejszy niż z
przepraszam nie mogłam wcześniej odpisać bo zamiast wż włanczała się reklama na cały ekran . ze śmietaną jest bardzo delikatny , możesz wyprubować wersję z mlekiem skondensowanym , jeżeli dodasz słodzone to pamiętaj o ilości cukrusamym mlekiem. Mylę się ?
moje serniki (klik)
fantastyczne, napewno wypróbuje , moja rodzina bardzo lubi serniki i dlatego często korzystam z różnych pomysłw, kilka razy piekłam niby sernik ze śmietany - styropian zawsze miał duże powodzenie
Ciasteczka z nutella i marmoladą:
http://wielkiezarcie.com/recipe69880.html
Ja dzisiaj upiekłam ciasteczka francuskie z twarożkiem i brzoskwiniami.
My dokończyliśmy pleśniaka pod serową pierzyną
Dorotko, a coś bliżej ? Pleśniaka jako takiego znam, ale ten ser mnie bardzo zaintrygował
Ciasto kruche, konfitura z aronii, masa twarogowa, piana :)
a ja poproszę o przepis na to ciasto wygląda smakowicie
Po trzydniowej przymusowej przerwie melduję się na posterunku! Obiecuję jeszcze dziś wpisać i udostępnić przepis na to bardzo proste ciasto.
Proszę bardzo, przepis tutaj: http://wielkiezarcie.com/recipe69868.html
Dzięki Doroto :)
normalnie dostałam ślinotoku. Obłędnie wygląda. I pewnie jeszcze lepiej smakuje
Ja też poproszę o przepis na to ciacho.
Puszek malinowy wczoraj poznym wieczorem zostalo upieczony, mniam
rurki z kremem
to bym zjadla:D
Domową szarlotkę według przepisu nutelli.
jagodzianki upiekłam. Testowałam kolejne ciasto drożdżowe
ale pycha wygladaja!! ja robilam dzis 3 bita szwagra , na jutro na urodzinki, a jak patrze na jagodzianki odrazu przypomina mi sie plaza w PL, pozrdawiam
Ja dziś zamiast piec usmażyłam Genewskie Grubasy - czyli jabłka Genewa w puchatym cieście :)
dziś upiekłam ciasteczka kakaowe z mleczną masą,przepis u bozena28
Migdałowe ciasto półkruche ze śliwkami posypanymi płatkami migdałowymi
pierożki drożdżowe z jabłkami ,przepis u bozena28
u mnie dzisiaj ciasto na maślance z przepisów WŻ - jedyną zmiana jest to że zamiast kruszonki posypałam je cukrem pudrem polecam pyszniutkie
Ostatnia szansa na pieczenie bułeczek z jagodami - przed chwilą skończyłam ich pieczenie w/g przepisu Marty 33
Zdecydowanie polecam przepis, szybki i łatwy do wykonania a bułeczki palce lizać ... niejedna cukiernia mogłaby pozazdrościć!
No moje nie są tak ładne jak z cukierni - muszę poracować nad ich formowaniem !!! Ale ten smak ... :)
nie musza wyglądac jak z cukierni,najważniejsze,że są pyszne,ja ze 3 szt.bym zjadła!
ok , zostało jeszcze sześć sztuk :) na jutro do kawy ... o ile sie uchowają ...
Mogę śmiało powiedzieć, że można je robić z podwójnej ilości ... z pół kilograma mąki wychodzi ich trochę mało ( mnie wyszło 22 sztuki ale nie za duże ), nie można sobie dobrze pojeść a jedynie posmakować
Wyglądają bardzoooooooooo... apetycznie...ale naszła mnie ochota..mniamm;))
No nie tylko wyglądają bo i tak samo smakują :)
Niedługo powtórka wypieku bułeczek, ale tym razem spróbuję ze śliwkami
Ciasto kokosowe, jutro dodam przepis:
A w zeszłym tyg. piekłem tą babkę od niebieskiej-różyczki:
W smaku była dobra. .ale wyszedł mi mini zakalec i nie była taka fajna pulchna jak od N-R.
Kuchaciku a to moje ciasto piaskowe, upieczone przed chwilką, krojone gorące.Wstawiłam Ci zdjęcia krok po kroku pod moim przepisem.
Nie mam pojęcia dlaczego niektórym wychodzi zakalec, to proste i szybkie ciasto.
cheesecake z mango. Cudowny kolor wreszcie ma, bo udało mi się kupić wspaniale dojrzałe mango
już czuję jak rozpływa się w ustach ... :)
malinowy sernik upiekłam. Za wcześnie go ukroiłam a powinien pobyć w lodówce jeszcze kilka godzin. Jutro będzie w sam raz
przepięknie uzyskany efekt połączenia dwóch kolorów !
czyli był upieczony a potem schładzany w lodówce , czy tylko schładzany ?
sernik pieczony a po upieczeniu i wystudzeniu schładzany w lodówce, tak jak większość serników typu cheesecake
jeszcze nigdy nie piekłam sernika typu cheesecake :) - dziękuję za wyjaśnienie
ale wyglada smakowicie :) takich sernikow nigdy nie robilam ale zrobie jak bede miala nowa kuchenke:)
Mój chlebek: http://wielkiezarcie.com/recipe66121.html
ale dziś na mące pełnoziarnistej :)
A wczoraj były pyszne muffinki:
http://wielkiezarcie.com/recipe48364.html
Zdjęcia nie wkleje, bo znikły jeszcze gorące więc nie zdążyłam ich uwiecznić, ale wkleję przy najbliższej okazji :)
co prawda upiekłam wczoraj a dziś był konsumowany na śniadanie chlebek w/g MAGDAITYLE
Owsiane muffinki według ilka76 http://wielkiezarcie.com/recipe29170.html
Jeszcze nie próbowane, ale pachną zjawiskowo :)
Dzisiaj u mnie ciasto ucierane (ale takie ciut inne) ze śliwkami i z kruszonką
Czy możesz napisać jak robisz to ciasto. Chętnie bym zrobila, bo moje dzieciaki takie ciasta uwielbiają.
Ależ przecież przepis na nie już jest na WŻ od wczoraj :) A ciacho naprawdę robi się błyskawicznie a jedyny feler to to że trzeba dwie miski ubrudzić :) Jedną masłem a drugą ubitymi jajkami. Trzepaczki przy mikserze już nie trzeba myć, bo najpierw ucieramy jaja a potem od razu margarynę
Dzięki, gapa ze mnie bo nie sprawdziłam. Jutro po pracy biorę się do pieczenia.
U mnie szarlotka tradycyjna z lukrem cytrynowym i jabłecznik z budyniem. Jabłkowo i tak jakoś już jesiennie.
U mnie dziś placek ucierany ze śliwkami i kruszonką oraz chałka z rodzynkami i też z kruszonką.Pozdrawiam wszystkich
u nas dziś jabłecznik kokosowy
Szarlotka mojej babci ;) Po naszemu (po śląsku) tzw. Jabłecznik lub Jabczok : P
Mam nadzieję ,że się nie pogniewacie za 3 zdjęcia .Chciałem podziękować pewnej Osobie ,że powiedziała mi jak efektownie zrobić zdjęcie (mam nadzieję ,że ta Osoba wie ,że to Ona ;))
Smacznego!
Bardzo apetyczne ciacho - uwielbiam jabłeczniki. Jabłka to owoce idealne do wypieków.
Twoje zdjęcia zyskały nowy podrasowany wygląd, nie wiem, jaki masz aparat i czy robisz foty aparatem czy telefonem komórkowym, ale spróbuj jeszcze popracować nad ostrością - ta wirtualna kokietka potrafi wymykać się nawet najbardziej doświadczonym fotografom. Czasem warto jest nie demontować kadru, tylko najpierw ściągnąć zdjęcia z aparatu, obejrzeć je na komputerze i w razie czego powtórzyć ujęcia - nie raz zdarzała nam się taka konieczność. Na ekraniku aparatu zdjęcie wygląda w porządku - ściągasz na monitor i łapiesz się za głowę :)
święte słowa. Robiąc zdjęcia przy byle jakim oświetleniu, już wiem że będzie ono do kitu. Ale jak tylko słoneczko świeci to i zdjęcie jest o niebo lepsze, ostrzejsze. Ja mam taki najzwyklejszy, taniutki aparacik i wcale nie jest łatwo robić nim zdjęcia makro. Marzy mi się coś lepszego
Mam aparat Panasonic i przyznam szczerze że mam problemy żeby dobrze wyregulować ostrość. . W sumie to się nie bawiłem nim pod tym względem. Jutro poczytam instrukcję i poreguluje go.
Flesza nie za bardzo mogę tu używać bo jabłko i talerz robi odbłysk i nic nie widać. Następnym razem zmontuję lampę taką mocną aby były jeszcze lepsze efekty, Pozdrawiam
Kuchacik, tu może chodzić nie o konieczność podregulowania aparatu, tylko o to, że Ci podczas robienia zdjęcia ostrość ucieka nie na główny obiekt, np. chcesz, aby ostra była szarlotka - bohaterka zdjęcia, a niechcący ostre wychodzi jabłko, które jest dekoracją, czyli czymś najczęściej mniej ważnym :) A masz może możliwośc ustawienia ostrości na wybrany element, naciskając wyzwalacz najpierw do połowy, a dopiero potem wcisnąć do końca?
Czasem problem stanowi też zbyt mała odległość tego, co chcesz fotografować od obiektywu, ale skoro u Ciebie jabłko jest ostre, a ciasto nie, to chyba nie ten problem :)
Tak ,mam wyzwalacz - czerwona lampka namierza bohatera do zdjęcia : P ale rzadko tego używam ;)
Dzęki za cenne rady ;)
Pachnąca szarlotka..mniam;))
Placek amerykański zwany salcesonem przepis u m.sosenka
Ja zrobiłam serniczek na zimno, bananowo-ananasowy.
Dzisiaj tort ajerkoniakowy - wykończył mnie, bo uparłam się, żeby go zrobić po swojemu, a nie według już istniejących przepisów, ale jakimś cudem się udało, ufff.
Zapomniałam do zdjęcia obwiązać dół dekoracyjną wstążką, żeby ukryć miejsce łączenia biszkopta z rurkami :/, a potem było za późno, bo tort został powieziony do Solenizantki i pożarty przez gości :)
I bez wstążki wygląda rewelacyjnie, tylko jeść:)
W zasadzie mogłam okroić pas biszkopta, żeby rurki stanęły bezpośrednio na talerzu, ale chyba było mi tego biszkopta szkoda :D
Wow!! Piękny, i pewnie smaczny, aż ślinka leci;/
Świetny.
piekny:)
Krysiu, bardzo się cieszę, że zdecydowałaś się na dobre przywrócić wszystkie swoje pyszne przepisy, z których korzysta tak wiele osób. Już wiem, że planowałaś to zrobić dużo wcześniej, tylko że wymagało to małej pomocy z naszej strony, dlatego nie pisałaś. Szkoda, że nie odezwałam się do Ciebie w tej sprawie wcześniej. Na szczęście lepiej późno niż później lub wcale :)
Jestem pewna, że mnóstwo osób powita tę informację z radością. Dzielę się nią z Wami w wątku Krystyny o codziennej przygodzie z pieczeniem, bo ona sama chyba by nie chciała, żebym trąbiła o udostępnieniu przepisów w osobnym wątku. Mam nadzieję, że zostawimy wszelkie spory i niepotrzebne nieporozumienia za sobą i zaczniemy od nowa. To dla mnie to super poniedziałek :)
Bardzo Ci dziękuję Dorotko, za przemiłe słowa. Z tej okazji upiekłam drożdżówki z nutellą i z malinami. Urodne to może one nie są, ale są przepyszne
Dla mnie jak znalazł, akurat na paterze leżą śliwki węgierki, z którymi muszę coś jutro zrobić. Idę szukać przepisu, hihi :)
Dorotko, przepis za chwilkę napiszę. On się tworzył w mojej głowie w trakcie robienia (jak większość wypieków :) )
To otwieranie czasem jest bardzo fajne, lubię taką możliwość nieplanowania składników i proporcji, ale czasem po drodze okazuje się, że człowiek sobie utrudni sprawę i wypiek okazuje się trudniejszy niż zakładano. Ale co tam - fajnie jest eksperymentować :)
no i już wpisałam Bułeczki z nutellą i malinami
Nie wiem czy tu wpisywałam czy nie, bo jakoś pamięć mnie chyba zawodzi. Ale w ubiegłym roku piekłam bułeczki ze śliwkami nadziewanymi marcepanem. Jeżeli ich tu nie ma, to jutro uzupełnię
W Polsce marcepan do ciast dostępny w sprzedaży jest jeszcze dość drogi i w małych opakowaniach. Najbardziej lubię robić marcepan sama, ale jest z tym tyle papraniny, że decyduję się na tę cukierniczą robotę raz w roku - w połowie grudnia. Ale fakt, że to wynalazek cudny - potrafi podrasować niejedno ciasto.
no i wklepałam przepis na bułeczki ze śliwką i marcepanem :)
Właśnie skończyłam piec amerykanki ,smierdzi w całym mieszkaniu , już zaczeły znikać a amoniak jeszcze nie wywietrzał.
Niestety taka natura amoniaku - na szczęście smak wypieków rekompensuje smrodek, który znika dopiero po kilku godzinach. Najgorzej jest podczas pieczenia - tak szczypie w oczy, że lepiej nie wchodzić do kuchni :)
Moje ciasto śmietankowe z Odessy .. :) W drodze do piekarnika .. już niesie zapach smietankowo - maślano - śliwkowy .. ! Zrobiłam tylko z połowy porcji .. niemniej gościu znużony , gościu strudzony siadaj ze mną do ciasteczka ..:)
drożdżówki z kruszonką w/g gosi111
Upiekłam z serem ,wyglądają ładnie :) ale smakować będziemy jutro ....
Zbrodniarka - toż drożdżówki są najpyszniejsze pierwszego dnia po upieczeniu! :)
otóż to :) za późno się wzięłam za ich pieczenie ... mam nadzieję, że jutro będą równie dobre ... najwyżej będą na śniadanie do kakao aby dłużej nie czekać na ich kosztowanie
P.S.
teraz podgryzam pieczywo chrupkie :)
Co powiecie na "Cyckowate bułeczki"? Efekt wizualny niezamierzony - mimo użycia małej ilości drożdży diabły tak mi puchły, że wypchnęły na górę nadzienie. No i wyszło, co wyszło :}
Świetne ,pewnie jak by tak miał być to by nie wyszło czyli świeże drożdże duże cycki
Śmiej się śmiej, ale można się czuć trochę dziwnie, gdy dziecko zabiera się za konsumpcję, odgryzając najpierw... śliwkowe sutki :}
Małe nie skojarzą - może, a nastolatki to i tak mają zardzewiałe myśli. Ale bułki fajne , przedwczoraj piekłam chleb z płatkami wg Ewy Wachowicz i drożdże od razu coś mi nie pasowały , wyszedł mi taki beton że ho ho....
Zardzewiałe myśli xD hahahah dobre :D xD
Ja dzisiaj chce to machnąć:
http://wielkiezarcie.com/recipe15441.html
A za jakiś czas dziury od basia19 bo są świetne ;) Rybnickie klimaty :P hahahaMachaj, polecam - to są bardzo dobre racuchy. Dziury już kiedyś widziałam i bardzo podoba mi się tak wykonane ciasto. Wklejając je hiciorów, przypomniałeś mi o tym cieście :)
haha bajera
Na ten weekend upiekłam rolady biszkoptowe z bitą śmietanką oraz biszkopt z bitą śmietanką,owocami(truskawki,borówki amerykańskie i winogrona)oraz galaretką truskawkową:)
dla orzeźwienia przy dzisiejszych tropikach, tarta cytrynowo-malinowa
na zdjęciu, jeszcze przed schłodzeniem w lodówce
a tu już po schłodzeniu
O kurczę, ale apetyczna. Ja od paru godzin bezskutecznie zabieram się do pieczenia kruchego placka z jabłkami w karmelu i bezą, ale jakoś nie mogę się zmobilizować. Wszystko przez sprzątanie wielkiej szafki w kuchni i przygotowywanie tutoriali na WuŻet :)
u mnie padło na tartę, bo z nią bardzo mało roboty i piecze się krótko. A to bardzo ważne przy dzisijszych temperaturach u mnie. No i do tego jest fajnie kwaskowa od soku z cytryn plus te maliny.
(nie znoszę sprzatania w szafkach )
Matuluuuuuu...........królestwo za kawałeczek, aż ślinka cieknie
zapraszam do siebie. Jeszcze jest w lodówce i miło mi będzie gościć Cię Madziu :)
Dziękuję za zaproszenie, przecież wiecznie nie będę na diecie
Ja dziś zrobiłam zebre na zimno http://wielkiezarcie.com/recipe63546.html .
sernik i ciasto kruche z borówkami
Dziury.
Co prawda nie pieczone, ale deserowe, rozpływające się w ustach...tiramisu, według mojego przepisu. Zdjęcie wkleję jak karta w aparacie zadziała ;(
Ciasto z owocami ekspresowe i bez tłuszczu w/g drakas
Dziś ciasto amerykańskie z jabłkami, sernik na zimno i rafaello.
dziś ciasto czekoladowo-malinowe
Oto moje dziury..
Bazowałem na przepisie od basia19 - kiedyś robiłem wg jej przepisu i był OK - ale w kremie ajerkoniakowym miałem cukier ,którego nie umiałem rozbić..Nie wiem czemu..
Dlatego kremy zrobiłem tak:
czekoladowy - 2 jajka ubite z cukrem waniliowym i 1/2 szkl. cukru, połączone z roztopioną czekoladą mleczną.
ajerkoniakowy - 1 kostka masła utarta z 3 łyżkami cukru pudru, ubite z 1/2 litra adwokatu + 1 i 1/2 łyżki żelatyny - efekt taki ,że krem jest lekko lejący i za mocno %%% Baa.. żelatyny nawet dałem 3 i 1/2 łyżeczki ..i dalej lekko się leje..
polecam bardziej oryginalnie robić wg przepisu basia19 - jest lepsze.
Oto zdjęcie.
Może i się leje, ale robi wrażenie - ten kawałek dziury jest bardzo apetyczny :)
Ja dziś miałam pogodowego lenia i nic nie piekłam.
Ciasto było całą noc w lodówie i zesztywniał ...
Ale tego kremu mojego czekoladowego nie polecam. .Na górze się zesechł.......i dzisiaj robiłem drugi krem ale z innego mojego przepisu i smarowałem górę ciasta ..Trochę stracił na wyglądzie ale zyskał na smaku ..
Dziś cynamonowiec według Wkn: http://wielkiezarcie.com/recipe118.html
Smaczny i szybki w wykonaniu :)
Wzorcowo Ci wyszedł :)
W piątek i sobotę pieczone, od wczoraj wieczora jedzone:)
http://wielkiezarcie.com/recipe20401.html w formie tortu i
http://wielkiezarcie.com/recipe45020.html i
i pijaka
rogaliki drożdzowe bez jajek z przepisu makusi,ze śliwkami
Dziś, wczoraj i przedwczoraj : bułki pszenne. Działa na zasadzie "Mamooo, upieczesz bułeczki?"
W zasadzie to wczoraj, dziś miały być ciasteczka, ale na stoją pod znakiem zapytania i możliwe, że wcale się nie pojawią, bo kolacja postanowiła być na słodko :)
haaaaa i ja nie miała bym nic przeciwko takiej kolacji. Mniammmmmmmmmmmm
Trochę mylnie napisałam - placek był pieczony wczoraj. Dziś nic nie piekłam - nie chciało mi się, szczególnie że na kolację wcinaliśmy kluski leniwe z syropem śliwkowym :)
Na zdjęciu jest powtórka z rozrywki z bezą pieczoną w innej temperaturze niż za pierwszym razem, czyli najpierw w wyższej (150 st. C), potem w niższej (120 st. C) - chciałam otrzymać pianko-bezę o miękkim środku, która po kilku godzinach od upieczenia wypycha na wierzch maleńkie kropelki rosy. Za pierwszym razem natomiast zależało mi na bezie suchej, chrupiącej, w postaci nachlapanych nieregularnie kleksów. Obie wersje są bardzo fajne, nie wiem, którą wolę :)
U nas dziś szarlotka :)
wczoraj szarlotka sypana wkn a dziś właśnie siedzi w piekarniku drożdzowa róża
Szarlotka.
u mnie dzisiaj dwie blachy orzechowca
i red velvet z musem malinowym i kremem śmietankowym
Oj ale to musi być smaczne... mus malinowy...moja wyobraźnia drażni podniebienie
http://wielkiezarcie.com/recipe34861.html u mnie dzisiaj to ciacho z borowkami amerykańskimi. Próba dopiero jutro :)
Kopiec kreta- sernik i siostra przywiezie karpatkę.
Dzisiaj sernik jogurtowy na zimno z bananami i galaretką truskawkową
Tort advocatowy,przepis tu http://wielkiezarcie.com/recipe27448.html
U mnie dzisiaj szarlotka z bezą cytrynową i kruszonką.
U mnie trwa szał muffinkowy. Dziś wypróbowany przepis Satiny na muffinki jogurtowo-bananowe. Zdjęcia nie zdążyłam zrobić, bo wszystko zjedzone już :)
Sernik
chlebek ten upiekłam wczoraj, by dziś rozkoszować się nim podczas śniadania :)
a tutaj znajdziecie przepis
U mnie dzisiaj ciasto cytrynowe z mojego przepisu:
Dziś po raz kolejny cynamonowiec z jabłkami Wkn, tym razem wzbogacony olejkiem rumowym i cukrem waniliowym. Pycha! :)
Tego olejku rumowego, to Ci w cynamonowcu nie wybaczę ... no, ale co kto lubi :)
A u mnie na sobotę i niedzielę był zapp z galaretką i owocami i ciasto mega czekoladowe z malinami i galaretką z blogu dorotus. Z tym zappem mam tylko problem, że mi te masy wychodzą troszkę za gęste i te fale nie do końca takie jak trzeba. Ale w smaku i tak pycha.
Właściwie to wczoraj (dzisiaj nie wiem, w co ręce wsadzić - na pieczenie nie zostanie nawet minuta czasu)
Grissini z serem i solą morską - z 650g mąki wyszło 4 i pół blachy cieniutkich chrupiących paluchów w sam raz do piwa :)
Rogaliki z sera białego z nutellą.
Ciasto pol kruche ze sliwkami
półkruche ze śliwkami (węgierki) i z kruszonką. Mało ciasta, dużo śliwek czyli tak jak lubię
dziś na taką deszczową pogodę zebrało mi się na pieczenie rogalików drożdżowych bez jaj w/g makusi :)
to takie 2 w 1 jest smacznie ... a dzięki piekarnikowi w domu od razu zrobiło sie cieplej ...
jabłecznik
u nas dziś ciasteczka z tego przepisu http://wielkiezarcie.com/recipe45495.html
Ciasto cappucino.
U mnie dziś muffinki z jagodami z tego przepisu: http://wielkiezarcie.com/recipe48364.html
dodałam dodatkowo maliny. Siedzą i się pieką.
Mini serniczki z oreo.
U nas dzis ciasto z malinami wg . natalka1
Dostałam dzisiaj brzoskwinie. Nasze rodzime, więc nie są żółciutkie w środku. Musiałam je zutylizować. I wyszło ciasto migdałowe na zsiadłym mleku, ktoremu też już wychodził termin i wymagało utylizacji :)
Bardzo lubię polskie brzoskwinie, ale najbardziej smakują mi w domowej galaretce z zielono-białej herbaty :)
Choć muszę przyznać, że bardzo smakowite są też wszelkie musy brzoskwiniowe do biszkoptów :)
nie dziś a wczoraj upiekłam murzynka z bananami przepis u ilka 76
Czesto cos pieke ale jakos sie tym nigdy jeszcze nie chwalilam..Czys zaczac, wczoraj pieklam buleczki wg wlasnego przepisu http://wielkiezarcie.com/recipe45402.html. Tym razem wyrabialam recznie bo automat jest padniety:)
Lepiej późno niż wcale;))
A takie bułeczki to bym zjadła
Wafle z masą z mleka w proszku.
Bajaderki w polewie czekoladowej.
Ja dziś ponownie piekę muffinki jogurtowo-bananowe.
dziś upiekłam chleb dla początkujących z przepisu ilka76
Z miodkiem.. o nie... po jakiego czorta tutaj zaglądam same pyszności:)
Fajny chlebuś Ci wyszedł,że aż mi się zachciało takiego, mniam,mniam!!!
U mnie dzisiaj też miodowo i cynamonowo-smaczne ciasto http://wielkiezarcie.com/recipe56159.html
Ciasto miodowe z mojego przepisu:
Kremówka.
Dziś to ciacho: http://wielkiezarcie.com/recipe47605.html Zrobiłam z truskawkami.
Dopisano 11-09-18 20:55:39:
Oto mój wypiek :) Smakuje wybornie.wczoraj makowiec z jabłkami ,a dzisiaj pasztet drobiowy z soczewicą
Szarlotka sypana wg Wkn PYYYYCHA
Wczoraj na kolację bułki serowe(pycha), dzisiaj muffiny jabłkowe z cynamonem.
Na weekend snikers i strudel z jabłkami:)
dziś upiekłam chlebki
Biszkopt z pianką truskawkową.
dziś chleb na zakwasie niekwaśny mieszany pszenno-żytnio-razowy :) miałam piec inny chleb, ale musiałam odświeżyć swój zakwas, żeby pobrać większą porcję na jutro :)
to ja zabieram sobie chociaż dwie pierwsze kromeczki. Chleb z dodatkiem mąki razowej to najlepsze pieczywo pod słońcem. Przynajmniej mnie najbardziej smakuje :)
Chętnie bym Was wszystkich poczęstowała. Jutro bardzo niezdrowe śniadanie - w kuchni stygnie smalec z dużymi skwarkami i cebulą :) Do tego plaster świeżego ogórka - uwielbiam!
Pozazdrościłam chleba Wkn i wyjęłam zakwas z lodówki. Jutro będzie pieczony. Ale na razie zrobiłam torcik malnowy. Krem wyszedł mi niebiańsko pyszny. Nie ma to jak świeże maliny.
i jeszcze kawałeczek totu, z zastygnietą juz masą
Aż mnie skręcało z zazdrości jak patrzyłam na chleby Doroty. No i wreszcie dzisiaj znalazłam więcej czasu i upiekłam chleb pszenno-żytni na zakwasie. O mamusniu, ależ pyszny. Niech się schowają chleby sklepowe
i przekrój chleba (niestety, język chciał mi już uciec i ukroiłam taki jeszcze gorący)
Jest pięęękny!
I nie krój na gorąco! (ja też niestety kroję na ciepło, bo nigdy nie mogę wytrzymać do wystudzenia :)))
wiem, wiem :) Ale on tak pachniał, że musiałam :)
Dziś przepisy ze zbioru Satiny, muffinki z kiwi: http://wielkiezarcie.com/recipe66255.html
i muffinki pomarańczowe: http://wielkiezarcie.com/recipe65530.html
pleśniak z jabłkami i tarta gruszkowa
Pytanie: "Może salcesonu do kawy?" jest świetne! Więc dziś salceson z jabłkami i orzechami laskowymi. :)
Chleb pszenno-żytni na zakwasie i placek ucierany z węgierkami.
Drożdżowe wg. przepisu http://lmul.wordpress.com/2011/09/24/wont-you-take-me-to-funky-town/ ze śliwkami! :)
Moje muffinki: http://wielkiezarcie.com/recipe70923.html
Pyszności:)
ciasto drozdzowe ze śliwkami i kruszonką i chlebek pszenno-żytni z otrebami i kminkiem
podziel się z nami i napisz jakie to ciasta, wyglądają smakowicie
Zaraz Ci wklei adres pobliskiej cukierni
Zaraz Ci wklei adres pobliskiej cukierni
Nie wkleję bo nie ja je kupowałem. Byłem u przyjaciół na wsi (mają tam domek letniskowy) na grzybach. Tam zostałem tymi ciachami uraczony. Kupili w meleńkiej cukierni gdzieś pod Sierakowem. Miejscowości nie pamiętam.Ale Cię rozryzłam :) Gryz, gryz!
Ciasto amerykańskie.
Właściwie to w sobotę - dziś nie mam czasu na słodkości. Przedstawiam "Guziczki serowe" - grupa docelowa: Małe Żarłoki :D
upiekłam murzynka z gruszkami i z czekoladą. Na wierzch polałam ganache z gorzkiej czekolady
Krasiwyj! W dodatku te jesienne kwiaty w tle.
A komu, komu bananowca ajerkoniakowego? :)
jaaaaaaaaaaaaaaaaaaa. Taki łasuch jak ja nie może sobie odmówić kolejnego ciasta z owocami. A tu dodatkowo ajerkoniak ;).
Na balkonie mam donice z chryzantemami to i jesienne tło dla wypieków mam :)
Placek ze śliwkami...(własnoręczny*)
* wiedomość dla rozgryzacza
jesuuuu-aż się ośliniłam....i co narobiłeś Potworze?:)
Czy przepis jest dostepny?
Nie oszukuj, ten obrusik jest na pewno cukierniany, eeee...... cukierniczy
ps. można zanieść własne blachy do cukierni Sowa i pieką w nich pseudodomowe ciasta, żeby gospodarz mógł udawać przed gośmi, że "własnoręczył" wiedzieliście o tym?
Mama się ucieszy jak jej powiem, że jej serweta spodobała się osobie znanej z dobrego gustu
Drożdżówki ze śliwką i kruszonką ...
Rogaliki, ktore czekaja na lukrowanie
bułeczki "nocne"
ciasteczka koperty z jabłuszkiem
Dziś ponownie cynamonowiec z jabłkami Wkn. Chyba uzależniłam się od tego ciasta :)
Dopisano 11-10-01 17:43:01:
Jeszcze gorący :)Chleb pszenny razowy na zakwasie.
śliczny chlebek. I widzę że wyrastany w nie w formie. Pieczesz na kamieniu ?
Dziękuję za miłe słowa :) Nie dorobiłam się jeszcze kamienia, nawet koszyka do wyrastania jeszcze nie kupiłam. Dopiero zaczynam przygodę z pieczeniem chleba.
to jak wyrastałaś taki piękny bochenek ? Moje wszystkie chleby wyrastają w szklanych formach i w nich się pieką. Bardzo nęci mnie wyrastanie w koszykach, ale niestety nie mogę sobie na razie pozwolić na taki wydatek. Kamień czeka schowany w szafie, aż nabędę te koszyki
Moje chleby wyrastają albo na blaszce albo w ... makutrze. Ten wyrastał właśnie w makutrze. A podłużny się zrobił przy przerzucaniu na blachę.
ja raz odważyłam się na wyrastanie w makutrze. Makutra była posypana mąką i wyłożona lnianą ściereczką w której było pół tony mąki. A chleb i tak przywarł do ściereczki. Zanim go odkleiłam od niej i wyrzuciłam ba gorącą blachę, to on sobie już klapnął i rozlazł się na boki. Nigdy więcej eksperymentów z makutrą
milki way
szarlotki mi sięzachciało. Taka w półkruchym cieście
Ciacho z kremem budyniowym
Wspaniałe to ciacho! myślałam że to sernik:) A ja sobie dzisiaj wstałam skoro świt i błyskawicznie upiekłam szarlotkę sypaną Wkn, od której jestem uzależniona:)
Bardzo dawno jej nie robiłam. Chyba zrobiłam sobie "kuku" pędząc za wciąż nowymi kuchennymi eksperymentami i zapomniałam, że stare też dobre, jeśli nie lepsze.
Dziś marchewkowe muffinki z tego przepisu: http://wielkiezarcie.com/recipe35671.html
właśnie zaraz wyjmę z piekarnika Ślimaki drożdżowe z orzechami i cynamonem...Powinnam je jeszcze polukrować,ale zaraz do pracy idę...Jak wrócę to pewnie nie będzie już co lukrować:P
U mnie rogaliki z przepisu makusi, połowa z powidłami śliwkowymi, połowa z czekoladą i do tego szarlotka z mąką orkiszową.
Bułeczki nadziewane pieczarkami.
Ja dzisiaj zrobie rożki z wody moje ulubione.Przepis u mnie. Zdiecie wkleje po upieczeniu.
tak wygladaja upieczone i gotowe do jedzenia. Mniam
Piękne bułeczki i piękne zdjęcie :)
Kurczę, nie wiem co się stało. Rano wpisywałam że bułeczki są piękne i zdjęcie też. Teraz patrzę a tu nie ma mojego komentarza .
Edit : a teraz po zatwierdzeniu, tamten post też już jest. Dziwy jakieś czy co ?
Nie mam pojęcia - ja go widziałam wcześniej i widzę go teraz :) Raczej niemożliwe, żeby ktoś z modów wykasował i wstawił na powrót, bo nie miałby skąd wziąć raz wykasowanego tekstu. Może to jakiś chwilowy proble z przeglądarką.
wyglada na problem z przegladarka :) Bo to trwalo raptem kilka minut
Babka
Mam jakieś opóźnienie we wstawianiu meldunków z pieczenia, ale to dlatego, że czekam aż Pampas ściągnie z aparatu zdjęcia :)
Chlebek z przedwczoraj, który dojadamy do dzisiaj :) Pszenny graham z cukrem melasowym. Jak zwykle ostatnio na zakwasie :)
Na weekend ciasto z śliwkami i bezą kokosową i wafel z masą z mlekiem w proszku.
Chruściki na życzenie...(w wykonaniu mojej mamy)
ja chcę
A tu przepis: http://wielkiezarcie.com/recipe7723.html :)
Uwielbiam chrusty pod każdą postacią, ale staram się na nie rzucać wyłącznie w okolicy tłustego czwartku :D
wczoraj upiekłam szarlotke puszystą z przepisu megi 65
Ciasteczka z m&m.
Szarlotka z cynamonem i przyprawa do piernika
Szał muffinkowy trwa! :) Dziś muffinki trójkolorowe: http://wielkiezarcie.com/recipe21949.html
Pachną pięknie.
A tak wyglądają:
Dopisano 11-10-08 16:10:05:
A tu już z lukrem:
Mamo!!! i po jakiego ja tu wchodzę ... takie pyszotki...
Bardzo często je piekę i potwierdzam,że są pyszne te muffinki...)
A dzisiaj zajadamy się bounty,wczoraj upieczone http://wielkiezarcie.com/recipe59075.html pychotka!
sernik limonkowy z białą czekoladą, podany z sosem wiśniowym
Normalnie jestem podniecona :)
A wiesz, że ja nie lubię słodkiego...
Krysia, marnujesz się. Świetnie łączysz smaki ( dobrze rozumiem, że wymyślasz niektóre z tych ciast? ) i jeszcze takie piękne zdjęcia...Może są jakieś konkursy, ale nie internetowe, tylko realne, gdzie się spotykają "słodyczodzieje", tacy jak Ty, jakieś zawody?
Właściwie to większość ciast jest wymyślona przeze mnie, głownie jeśli idzie o serniki. A do konkursu to chyba nie mialabym odwagi stanąć, bo tak jak np. z tym sernikiem było, to na początku miałam tylko ser a reszta to było wszystko to co mi przyszło akurat do głowy i było w domu, w zasięgu ręki. I wtedy do końca nie wiem co mi z tego wyjdzie
Piaskowe ciasto z jabłkami i budyniem Krysi (fenomenalne!) ,
murzynek z polewą korzenną ,
chleb pszenny na zakwasie
ciasta ciastami, ale ja zawsze najbardziej zachwycam się chlebem. Szczególnie jak widzę taki cudny okrągły bochenek. Ech, może kiedyś i ja taki upiekę ? Na razie, bo moim nieudanym eksperymencie z makutrą, nie mam odwagi. A tak by się zjadło chleba z prawdziwego bochenka :)
Wczoraj pieczona baaaardzo późna w tym roku szarlotka, oczywiście sypana z przepisu Wkn :) dzisiaj może wysypię pozostałe po niej jedynie okruchy :):):)
Dziś muffinki ilki76 podwójnie czekoladowe: http://wielkiezarcie.com/recipe24937.html
Siedzą w piekarniku i się pieką, rozsiewając po domu wspaniały aromat.
Dopisano 11-10-09 17:49:10:
Ciasto jabłkowo-budyniowe
Właściwie to nie piekę a robię. Zapp ciasto-deser zapp czyli tęcza na talerzu: http://wielkiezarcie.com/recipe46291.html
Zapp zrobiony i siedzi w lodówce tężejąc. Jeszcze tylko jagody i maliny na wierzch i zalać galaretką. Zapowiada się pysznie :)
Dopisano 11-10-12 16:47:37:
W piekarniku siedzi chlebek jak slonecznik z blogu "moje wypieki" .Pachnie nieziemsko
U nas dzisiaj chleb żytni na zakwasie, który odświeżyłam i przerobiłam go z powrotem na żytni. Przez jakiś czas był pszenno-żytnim :) Zdjęcie siedzi jeszcze w aparacie.
Dzisiaj robię drożdżówkę nocną.
Rogaliki drozdzowe z marmolada rozana
Babka kakaowa
Ciasteczka drozdzowe z 3 nadzieniami; z nutella, dzemem, maslem orzechowym i dzemem.
Pierozki pieczone z jablkami, dokladnie to wczoraj
ciasto z jabłkami
Stefanka wg przepisu nutelli.
Dzisiaj mam różności-rogaliki krucho drożdżowe z marmoladką (z różaną)wg crisen, ciasto marchewkowe wg ilki76, babka serowo cytrynowa wg skopolendry. Wszystko smaczne i udane,dzięki!
Murzynek z czekoladą i suszonymi śliwkami
Chleb żytni razowy na zakwasie.
dziś jabłecznik z budyniem: http://wielkiezarcie.com/recipe6375.html
http://wielkiezarcie.com/recipe56548.html w kolorze zielonym
Ciasto na bananach z maślanką i z dodatkiem maku. Zdjęcie dość kiepskie i nie oddaje uroku ciasta
a dzisiaj nasmażyłam z samego rana krążków drożdżowych. Ależ ciasto mi wściekle rosło. A na pół kilo mąki dałam 20g drożdży
a ja dzis upieklam cebularz :) moze potem wrzuce przepis na WŻ ;)
Kruche ciasteczka z miodem, bezy z kremem kawowym.
Szarlotka niemiecka.
tak na szybko , na zakończenie weekendu Bardzo łatwe ciasto Dorki z jabłkami
w wykonaniu podobne do Ciasta Amerykańskiego, wszystkie składniki miesza się tylko łyżką
Puszek z malinami i shrek
Ciasto "kakaowe szaleństwo z migdałami"
Bułeczki pełnoziarniste ze słonecznikiem i pestkami dyni
Dziś na pieczenie nie ma czasu, korzystam z cudnej ciepłej pogody i wszystkie okna w domu myję, ale dojadamy wczoraj upieczone jesienne ciasto z dynią, jabłkiem i gruszką :)
A można Wkn prosić o przepis, brzmi kusząco!
Już jest dziękuję!
A bardzo proszę :) Został mi jeszcze jeden słoiczek musu z dyni, więc niedługo powtórka z rozrywki. Miałam też wymyślić jutro ciasto ze śliwkami, ale jakoś same wskakują mi brzucha, więc ciastowa perspektywa śliwkowa topnieje z minuty na minutę hihi :)
Babkę piaskową z chipsami czekoladowymi.
Jabłka pieczone w cieście
dzisiejsze imieninowe,smaczne do kawki - http://wielkiezarcie.com/recipe51708.html
Zebrę.
Dziś świnki drożdżowe: http://wielkiezarcie.com/recipe24680.html
Babka czekoladowa
Właśnie piekę Fale dunaju.
upieczony wczoraj :) Pyszny jabłecznik z budyniem w/g baci288
Muffinki bananowo jogurtowe http://wielkiezarcie.com/recipe63444.html
Dziś z modyfikacją - dodałam jeszcze wiórki kokosowe i olejek cytrynowy :) Mniam!
Ciasto a'la tiramisu
Sernik w czekoladowe kropki na ciastkach digestive.
Plesniak z jabłkami.
A ja jestem świeżo po lekturze:
http://nowadebata.pl/2011/10/13/buszujacy-w-pszenicy/#more
Buuuu, a Wasze ciasta są przepiękne.
Drożdżówka razowa na pożegnanie śliwkowego sezonu :)
Pyyyyyyyyyyyyyyyyysznie wyglada. Lubie ciasta z dodatkkiem maki razowej
Ja też - okropnie to odpokutowałam, ponieważ pochłonęłam w 3 dni sama niemal cała blachę. Teraz zakaz pieczenia aż do piatku, ale wtedy będę usprawiedliwiona, bo będzie tort na rodzinne zamówienie ;P
Na razie rekompensuję sobie zakaz pieczenia obiadami na słodko i myślą rychłego weekendu - co prawda wtedy w planach tradycyjne pieczenie chleba na zakwasie, mało słodkiego... no ale jednak to pieczenie, prawda? :D
Latwy i szybciutki piernik
Torcik cappucino z czekoladą ... sama dla siebie na urodziny:)
i słusznie :) Przynajmniej wiesz co jesz :) Wszystkiego najlepszego z okazji urodzin
Dziękuję:)
Babka zebra :)
Wczoraj były muffinki na słono: http://wielkiezarcie.com/recipe28967.html
do barszczu czerwonego.
Sernik na zimno z musem malinowym
Muffinki czekoladowe do przedszkola i ciasteczka kruche do szkoły z dekoracjami na halloween.
Szybciutkie ciasto cytrynowe ucierane z mnostwem sliwek i kruszonka cynamonowa
Sernikobrownie.
Czy piekłaś z przepisu na wż? uwielbiam serniki i brownie,w połączeniu brzmi pysznie.
Dzisiaj nietypowo,nic nie piekłam,czekam na poniedziałek,będzie nas więcej w domu...w zamyśle sernik mokka z gruszkami i babka serowo-cytrynowa.
Nie, z tego http://atinabc.blox.pl/2010/12/Cheesecakebrownie-sernikobrownie.html
Dziś piekłam bardzo kruche ciasteczka według przepisu ilka76.
u mnie dzisiaj bardzo kolorowe ciasto. Łowiczanka
Niesamowity "piętrowiec" i jaki kolorowy...szkoda, że nie załapię się na choćby maleńki (250 g) kawałek
wczoraj chleb z miodem i śliwkami a dziś chleb orkiszowy ze słonecznikiem i na słodko rollsrojsy cynamonowe http://wielkiezarcie.com/recipe30012.html
nie dawno wyjęłam ją z piekarnika ;) zeberka :D
ależ piękne paski Ci wyszły
Krysiu, sama sie zdziwiłam, ze tak prawie idelanie równo hehe :) :)
Mmm uwielbiamy:)
Wygląda fantastycznie
Dla dzieci na Halloween: ciasteczka kruche w kształcie ducha i dyni, mus czekoladowy z ciasteczkami z ciasteczkowym nagrobkiem, pianka galaretkowa w kształcie mózgu:) a potem idą straszyć i zbierać słodycze:)
paluchy wiedźmy
częstowałam nimi dzieciarnie biegającą po cukierki - widok ich zdziwionych min - bezcenne, zabawę miałam przednią i choć mąż powiedział że nawet tego obrzydlistwa nie tknie palcem to w przyszłym roku powtórzę zabawe tym bardziej że córcia też się nieźle ubawiła
Dzisiaj jabłka w cieście http://wielkiezarcie.com/recipe12862.html pyszne polecam!!!
Zapraszam .. bardzo deserowe , balowe od naszej Sygulki .. !
Chętnie, chętnie chodź jestem na dietce i nie łasuch ze mnie to zgrzesze Jedno z niewielu ciast do których mam słabość. Dobrze, że nie mam więcej takich słabość bo był się toczyła jak kula. Mniam:)
szarlotka megi65
U nas wczoraj i dziś powtórka z rozrywki, czyli Kruszaniec z owocami jesieni
http://wielkiezarcie.com/recipe71331.html
Dziś tematycznie: przefantastyczne i przesmaczne paluchy wiedźmy:
He, he jaka orginalna czarna dekoracja:)
Nie upieczone a złożone z herbatników i kremu kawowo - rumowego ciastuszko o nazwie " Stefanka " w/g nutelli.
No zostały zdjęcia i niezapomniane wrażenia smakowe
Niedługo powtórka bo warto do niego wracać :)
rogaliki bez jajek -makusi,babke śmietakiową z kawałkami czekolady
dzisiaj ciasto czekoladowe z buraków
moja wersja przełożona w środku wiśniami ze spirytusu wg mojego przepisu
Upieczone wczoraj na początek słonecznego weekendu " Jabłka pieczone w cieście " w/g marchewki007
Wstawiłam właśnie do piekarnika ..pachnie przepysznie ; szarlotka gwiadkowa .. ot tak sie pobawiłam foremeczką .. -:)
Dopisano 11-11-05 13:27:01:
'' Sie upiekło '' Zapraszam .. -:)
A można przepis ? ? ?
Myślę, że jest to ten przepis JABŁECZNIK z kisielem i budyniem - PYCHA w/g Goi
No jasne ... proszę bardzo .. po cieście już wspomnienie ; zawiozłam do znajomych na wieś , jutro dla mamy mam tylko kawalątek .. ! Rozpływa sie w bużce nie trzeba nawet za duż o językiem mlaskać ..
http://wielkiezarcie.com/recipe6819.html
Jabłka koniecznie należy skropić sokiem z cytryny ... smaczne i estetyczne !
Oblizuję się, i oblizuję... a dla mnie kawalatek.. przeca wirtualne nie tuczy
Szarlotka
rano piekłam ale wytrawnie: rolada z łososiem
Niedawno wyjęłam z pieca chleb pieczony na zakwasie a po nim upiekła swoje jabłka w cieście. Zdjęcia będą jutro , bo teraz juz za ciemno na nie
Pyszniaste .. ! Krysiu masz roladkę w swoich przepisach ?
nie, nie mam. Wzorowałam się na różnych przepisach i zrobiłam po swojemu. Jak wpiszę przepis, to mamy tu dwóch rodzinnych dedektywów, które zaraz będą udowadniały mi, że to plagiat. Nie mam już ochoty na wpisywanie żadnych przepisów na WŻ, "dzięki" właśnie tym dwóm osobom
Droga Krysiu, nie rób mi tego. Twoje przepisy są super i inspirują takie nieudaczniki kulinarne jak ja:) A poza tym to nie daj się innym
a co bys Ty powiedziała, gdybyś dostała taką wiadomość cyt. " Jestes oszustką i plagiatorka, kopiujesz cudze przepisy i wstawiasz jako swoje " i jeszcze " Te twoje serniczki tez są kopiowane z innych stron i będą na nie linki."
Jakoś do tej pory nie znalazła tych linków (i na pewno nie znajdzie, bo to są moje przepisy, które często goszczą na blogach, ale po datach można doszukać się skąd pierwowzór)
Nie dziw się więc, że nie mam ochoty na wpisywanie nowych przepisów.
Oj, chyba ktoś tu chce być "number one" i dlatego tak Jej to przeszkadza;) Ale mam za to Twój blog w ulubionych więc bez problemu mam dostęp do przepisów:)
Potencjalne plagiaty zgłasza się w pierwszej kolejności moderatorom/administratorom, aby mogli wyjaśnić sprawę bez niepotrzebnych oskarżeń, a często gęsto mylnych posądzeń. Słowa przytoczonego przez Ciebie listu mogą tylko bulwersować. Na tej stronie nie ma miejsca na nagonki - jeszcze dziś postaram się do końca wyjaśnić sprawę.
Murzynka przełożonego budyniem malinowym a na wierzch wylana galaretka z malin z słoiczka.
Biszkopt z kawałkami czekolady z masą z mascarpone i śmietany.
oj, lubię te smaki. Ja dodaję kawałeczki czekoladay do tego kremu i po kilku godzinach czekolada jest miękka i cudownie rozpływa się na języku w trakcie jedzenia. Mam nawet ten "leniwy" :) torcik w moich przepisach
Ja też:) A czekoladę rozpuszczam i łaczę z mascarpone a potem z ubitą śmietaną i wychodzi pyszny krem:)
mogę dziś już pokazać moje wczorajsze Jabłka w cieście (z mojego przepisu)
i przekrój
i jeszcze chleb na zakwasie (wzorowany na polskim od Tatter, ale w zupełnie innych proporcjach i ilościach mąki) z dodatkiem miodu wrzosowego
Z pani przepisu? a to ciekawe , nawet bardzo ciekawe:)
"Czepiasz się" mała dziewczynko:) wyluzuj, pliss...
Od pewnego czasu odnoszę wrażenie, że wypowiedziałaś jakąś absurdalną nieuzasadnioną wojnę Krystynie911 - wytaczane działa złośliwości są już takiego kalibru, że nie sposób przymykać na nie nawet najbardziej tolerancyjne oko.
Ponieważ otrzymałam od Krystyny całkowicie wyczerpujące informacje n/t autorstwa (wspomniałam o tym w przepisie na ciasto Łowiczanka). Dla osób nawet z zaledwie kilkuletnim stażem w kuchni nie stanowi większego problemy wymyślania nowych przepisów - co nie oznacza, że będą to absolutne innowacje kulinarne - w większym czy mniejszym stopniu będą podobne do już istniejących - dokładnie to samo można Różyczko powiedzieć o Twoich czy moich przepisach (a pewnie i wielu przepisach wytrawnych kucharzy) - a przecież w żadnym wypadku nie są plagiatami. Jeśli piekę kruche ciasto raz na dwa tygodnie, wpadam w taką rutynę, że bez wysiłku modyfikuję przepis z pamięci, tworząc nowy - na oko odmierzam mąkę, dodaję jakieś płatki i owoce i powstaje MÓJ przepis - czyż nie jest tak?
Jestem zbulwersowana podjętą przez Ciebie, bardzo szkodliwą, inicjatywą. Nie chcesz chyba, aby inni zaczęli prowadzić podobne śledztwo w stosunku do Twoich przepisów - też czułabyś się (słusznie) urażona. Bardzo więc proszę o natychmiastowe zaprzestanie tej nagonki lub przedstawienie sensownych dowodów, że Twoje (Wasze, bo przecież Mama Różyczki przed skasowanie konta również dołożyła swoje trzy grosze do powstałej niesmacznej sytuacji) oskarżenia są słuszne - tylko bardzo proszę o przesłanie ich na PW lub na mojego maila. Dalsze złośliwości w komentarzach i na forum uznam za podstawę do zablokowania konta, czego robić nie lubię.
Wkn, a wiesz czemu moja mama usunęła swoje konto? Bo założyła wątek z pytaniem do Pani Krystyny dlaczego skopiowa przepis zuzy i kici 5 z Wzetu i wkleiła na mniam mniam jako swoje. Wkleiła w tym wątku linki ale wątek powisiał tylko 10 min i zaraz został skasowany.Dlatego moja mam skasowała swoje konto.
Pani Krystyna weszła dzisiaj na mniam mniam i edytowała przepisy żeby wyglądały inaczej, całe szczęście że znajoma mojej mamy zrobiła wcześniej screny tych przepisów i w każdej chwili można to udowodnić ,Tobie Mama też wysłała dla porównania na pv link i miałaś to wyjaśnić i co? nic .
Przepis na jabłka pieczone też jest pani Krystyny? chyba tylko niewidoma osoba nie zobaczy że to kopia.Nie musisz mnie straszyć że mnie zablokujesz, sama usunę swoje konto, całe szczęście że są jeszcze inne strony kulinarne,którym spodobają się moje przepisy.
Dziękuję za te te kilka lat, nie zawsze było tutaj miło, nie raz płakałam. Moje przepisy z gwiazdką niech służą innym.Pozdrawiam tych którzy korzystali z moich przepisów. Śiemka kochani .Ania .niebieska - różyczka..
Myślałam że dotrwam z wami do pełnoletności , że będę mogła się uczyc od Was i dawać coś od Siebi.Przykro mi ale nie będę na takiej stronie na której toleruje się kłastwa i plagiaty .Żegnajcie.!
Bardzo piękne pożegnanie. Pozwolę sobie na koniec zająć oficjalne stanowisko i poinformować wszystkich na forum, że zachowanie w postaci zamieszczania oskarżeń na forum zanim poinformuje się/wyśle zapytanie w tej sprawie do administratora jest mało racjonalne i uzasadnione jest usunięcie postu przez moderatora, aby nie sprawić przykrości osobie, która być może wcale nie jest winna.
Nie zgadzałam się, nie zgadzam i zawsze będę przeciwna plagiatom. Warto jednak najpierw zapoznać się z definicją plagiatu, zanim kogoś o niego oskarży, szczególnie w tak napastliwy sposób. Warto też wysłać do administratora szczegółowy opis problemu zamiast kazać mu czytać z gwiazd. Dopóki nie otrzymam dowodów, że ktoś popełnił plagiat będę go broniła z całych sił.
Zawsze byłam pełna podziwu dla zdolności Różyczki, ale sposób, w jaki zareagowała teraz jest dla mnie pewnym zaskoczeniem. Podjęła decyzję, nam pozostaje się z tym pogodzić. Nie żałuję, że przez tyle lat w różnych spornych sytuacjach stawałam w jej obronie, mimo że większej bzdury niż w ostatnim pożegnalnym zdaniu dawno nie czytałam.
Piękę dziś babką piernikową Dorotus, ale skubana (babka) wyrosła mi nieziemsko, po czym wykipiała... Musiałam otworzyć piekarnik i ściągnąć przypalające się fragmentu mojego dzieła z dna piekarnika. Po tym manewrze babka bezczelnie opadła... Jest jeszcze gorąca, ale boję się, że to będzie klapa, tzn. zakalec...
Dziś "zęby" w cieście: http://wielkiezarcie.com/recipe70585.html
Dopisano 11-11-06 16:40:43:
Nowy wątek już rozpoczęty, zapraszamy http://wielkiezarcie.com/forumThread.php?id=438317&post=438317